Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73872
Majd, ha lesz ilyen. Jelen idő szerint ilyen űrállomások azért nem lesznek, mert egyszerűen nincs értelme, a világon semmi értelme nincsen, és ha momentán az élettér kevés, akkor itt a Földön még mindig sokkal könnyebb-olcsóbb újabb élettereket léthehozni, mint űrállomásokat építeni. Jóval olcsóbb lakhatóvá tenni a Szaharát, egyes hegyvidékeket, az Ausztráliai sivatagot, mint űrállomásokat építeni és fenntartani a semmiben - csak úgy önmagukért.
Még olcsóbb megfékezni a népességrobbanást, csökkenteni a népességet kényelmesen fenntartható szintre. Megjegyzem, a fejlett országok demográfiája már most visszafordult, túlszaporodás csak pont azon nyomorgócpontokban van (India, Afrika és hasonlók), amelyek már most etetni nem tudják népességüket - nemhogy holmi űrállomásokkal foglalkozzanak.
Mi meg biztosra veheted, hogy nem fogunk nekik ilyeneket építeni. Ha lesz valaha kolónia a Holdon (és nem pár fős, presztízs-kirakat űrállomásra gondolok, amit a havi ellátó-űrhajó nélkül simán kipusztul), akkor az azért lesz, mert lesz valamilyen értelmes funkciója. Például ott tényleg célszerűbben végezhető tudományos kutatások, alacsony gravitáción végezhető termelés stb... Csak úgy, önmagáért nem lesz, ennyi pazarolni való erőforrásunk soha a büdös életben nem lesz - vagy nem lesz hajlandóság a pazarlására.
Előzmény: Törölt nick (73868)
Fulika Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73867
Én írtam annakidején, úgy olvastam, hogy a sziget le volt tarolva, és a lakosság meg túlszaporodva nyomorgott. Nem voltak meg a kellő vitaminok, ásványi anyagok.

"Állítólag az arc mérete csökken" Ezt egyes topikolókat megnézve is így látod? :)))
Előzmény: Törölt nick (73862)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73866
Azok a bizonyos "hobbitok", azok egy, azaz egy darab fosszíliából állnak, és valaki egy darab (valószínűleg degenerált) ember maradványai köré épített elméletet.

Most képzeld el azt, hogy rázúdul a sárlavina egy fogyatékos-otthonra, és félmillió év múlva kiássák a debilekből, down-kórosokból, púposokból, törpékből, és néhány egészen torzszülött szerencsétlenből álló maradványokat, közöttük két délceg ápoló maradványaival. Képzelhető, milyen elméletek fognak ebből születni, pár paranoiás szabályos sci-fit fog rittyenteni, amiben ufók is lesznek szép számmal.
Előzmény: Törölt nick (73862)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73864
Théta: biztosan az. Egészen biztosan. Fizikálisan is, pszichésen is, és erős a gyanúm, hogy ez örökre így fog maradni.
Előzmény: Törölt nick (73859)
Fulika Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73861
Na mennyacsába, akkor a franchnak koptatjuk a bill-t ;)
Előzmény: Törölt nick (73858)
Fulika Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73857
Ha értelmeznéd, amit írtam, akkor látnád, hogy ugyanazt mondom, amit Te.
Előzmény: Törölt nick (73823)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73852
Ha egy civilzáció terjed,akkor az idő elteltével egyre nagyobb foltot foglal el az égbolton,ami egyre könyebb felfedezhetőséget jelent.
Egy millió éves faj már el kell foglaljon min 1000 fényév átmérőjű gömböt.Különbzöző fejletségű részekkel.


A fény feletti utazás pedig a nagy energiájú tudományok haladási sebessége alapján (fuzió kutatás sebessége....) még odébb van,de valoszinübb hogy nem is jöv létre soha.
Előzmény: Törölt nick (73848)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73851
kösz, este meglesem
Előzmény: Pepszi (73846)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73850
Ennél is egyszerűbbnek tűnik a válasz: a térhullámként terjedő rádiójelek valójában egyáltalán nem alkalmasak nagy távolságú (csillagközi) kommunikációra. Már a saját űrszondáinkkal is csak nagyon erősen fókuszált rádióadásokkal tudunk kommunikálni, a saját elektroszmogunk (rádió és TV adások) pedig kb: 10-15 fényév távolságban enyésznek el úgy a csillagközi háttérzajban, hogy messzebbről már valószínűleg semmilyen eszközzel sem lesznek biztonságosan detektálhatók.
A távolsági kommunikáció használható eszköze valamilyen nagyon magas szinten fókuszált sugárzás, az általunk ismertek közül például a lézer lehet. Ezt viszont lehetséges olyan szinten fókuszálni, hogy még akár több 100 fényév távolságból is kvázi bolygó-méretű szórása legyen csak a sugárnak, ami automatikusan azt jelenti, hogy mi ilyen adásokat soha a büdös életben nem fogunk venni - csak ha kimondottan nekünk szánták.

Arról nem is beszélve, hogy bőven lehet ezer és egy más, általunk még nem ismert módja a kommunikációnak, de a közlekedésnek is. A relativisztikus fizika sem zárja ki a tér tudatos görbítését, az egész szisztéma dimenzionális megkerülését, így nem állíthatjuk, hogy ez ne lenne lehetséges. Mi még biztosan nem tudunk erről jóformán semmit - csak ez biztos.
Előzmény: Törölt nick (73835)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73848
A fénysebesség feletti utazást és a bolygók gyarmatosítását forgatokönyv és cselekmény okok miatt találták ki.

Salvor legalább végzettsége szerint fizikus, ha jól tudom, tehát esetleg segíthet nekünk, de tudtommal elvileg nincs kizárva a féregalagutakban való utazás lehetősége sem. A bolygón való élet mondjuk nagyságrendekkel könnyebb, mint egy űrállomáson való (bár ha az űrállomás forog, akkor a belső falán viszonylag emberi életet lehet teremteni - optimális sebesség és elég nagy űrállomás esetén az űrállomáson való élet sok tekintetben hasonló lehet a földi élethez. Már ha leküzdjük a velünk született ellenszenvet az ilyen élőhelyek iránt.

Az exponencialitásban igazad van, de ha a civilizáció X távolságra van tőlünk, ezt a távolságot lineáris sebességgel fogja megtenni (még ha gyorsulnak az űrhajók fénysebességen belül, akkor is). A mi szempontunkból (mi itt látunk-e rádióhullámokat) egy X lineárisan csökkenő távolságra levő civilizáció által kibocsátott fénysebességgel haladó jelekről van szó.

Ami a többit illeti, az elmúlt tízezer év mezőgazdász civilizációja, és az elmúlt kétszázhúsz év technikai civilizációja során felhalmozott tudás és tapasztalat birtokában megjósolni, hogy mi fog történni egy civilizációval harmincezer év alatt... merész.
Előzmény: Törölt nick (73845)
Pepszi Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73846

Van ilyen valószínüségeken alapuló képlet: Drake formula

 

http://www.freeweb.hu/setigyongyos/drake.html

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Drake-formula

Előzmény: Törölt nick (73802)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73845
tul sok sci-fit olvastál.
A fénysebesség feletti utazást és a bolygók gyarmatosítását forgatokönyv és cselekmény okok miatt találták ki.

Nincs szükségünk bolygóra,hogy életben maradjunk a világrüben.
Ettöl a pillanatol kezdve a rendelkezésre álló anyag és energia szablya meg az emberiség létszámát.
Ahogyan pedig exponenciálisan növekszik a létszám,növekszik a gaus görbe hosszú farkának a mérete is.
Ami tulajdnoképpen a napfénytöl távol eső telepek száma.
Utánna már kicsi a költsége annak,hogy a többi csillag magas energiáju övezetieben is eljussanak az emberek.

De ez egyben hihetetlen mértében fregmentálodott faj.
Ami azt jelenti,hogy szepraáltan növekvő-létező telepek sokasága mindenfelé,lassan terjedve.
(a gömb rádiusza lineárisisan tágul,de a térfogata köbösen,és a térfogattal lineárisan növekszik a rendelkezésre álló energia,ami viszont lehetővé teszi a sugár növekedésének is az exponenciális növelését.)

Hé,ez a biologiai élölények sajátossága.
Előzmény: Törölt nick (73835)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73843

Ráadásul az emberi faj variabilitása jelentősen megnőhet az évtízezredek alatt.

 

Ez igaz lehet. Tényleg megyek (sokáig úgy sem bírom peakolaj fórum nélkül :))

Előzmény: Törölt nick (73840)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73842

ja. Tegnapelőtt nagyon halványan, finoman és humorosan szóbakerült egy jó ismerősömmel a "világvége". Erre a mellettünk űlőtől megkaptam (kéretlenül), hogy depressziós vagyok. Pedig nem. Csak látom a tornádót a beszélő háta mögött. De ő meg nem fordulna, hanem én beszélek hülyeségeket. Ha meg van nálam tülör, hogy még forognia se kelljen, akkor a tükör a rossz. Szegény látókat mindig üldözték, pláne, ha kiderült, hogy igazuk van. Evvan.

 

Mék lomot pakolni, kell néha egy kis mozgás.

Mindenki vett már ajándékot? :)

 

http://www.zsambekimedence.hu/technobazar.html

 

Ki tudja, jövőre lesz-e még Karácsony? :)

Előzmény: Arma Gedeonka (73836)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73841
nem a nevezővel van, hanem a számlálóval

Helyesen:

nem a számlálóval van, hanem a nevezővel

Elnézést. :)
Előzmény: Törölt nick (73840)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73840
A probléma nem a nevezővel van, hanem a számlálóval. Hogyan állapítod meg a lehetséges variációk számát? Nekem az a tippem, hogy huszonötmillió világ nagyon kevés még egy Bögöyhöz, bár még egy INDAPASS azért létrejöhet... :)

Ráadásul az emberi faj variabilitása jelentősen megnőhet az évtízezredek alatt. A mostani emberiség utolsó közös őse valamikor negyven-ötvenezer éve élhetett (persze a variációk jelentős részben már akkor is megvoltak), újabb harmincezer év elég komoly tovább variációkat vezethet az egyenletbe... :)
Előzmény: Törölt nick (73837)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73839

tiltja a vallásuk, hogy az elmaradottakat bármilyen, de leginkább a létezésükről szóló információval megzavarják. De néha kiszivárog ez-az, Isten létéről mégis vannak sejtéseink. stb.

 

 

Előzmény: Törölt nick (73835)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73838
mennyire fedi két iker dns-se egymást? Százalékosan, pl.?

Egypetéjű ikernél százszázalékosan. De mégse tökegyformák. Van hogy az egyik kicsit magasabb, vagy elhízik. :)
Előzmény: Törölt nick (73837)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73837

érteni vélem :)

 

Fordítsuk meg. Fogjunk mégiscsak két egypetéjű ikret, és kezdjünk variálni a dns-sel. (rontani az egyezést, apropo, mennyire fedi két iker dns-se egymást? Százalékosan, pl.?) Valahol húzzunk egy vonalat, hogy ez még ugyanolyan. (összetéveszted a másikkal, külső, hanghordozás, temperamentum stb.). Gondoltam, legalább a nagyságrend számszerűsítése lehetséges. Mert - úgy abszolút hasra - szerintem egy 25 millió lakott világot számláló galaxisban biztos akad még egy-két tonio. (más kérdés, hogy sokaknak ebből az egyből is elegük van) Persze, tonio_zsambek nem lehet, mert annak valószínűsége, hogy egy teljes falu megismétlődik, minden bizonnyal tényleg nulla. (bár Zsámbék amúgy is egy unicum :))

Előzmény: Törölt nick (73832)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73836
Kicsit irritált engem is I Am, amikor megjelent, de hamar beazonosítottam egy értelmes, kissé provokatív, önmaga előtt macsóként tetszelgő figurának.
Nekem nem rontja el a fórumot, téged mivel akaszt ki?
Engem azok a hülyék akasztanak ki, akik homokba dugják a fejüket és konformista senkiként szidják azokat, akik kényelmes életük (-ünk) végét jósolják.
Na az topikrombolás, ezzel szemben szerintem I Am konstruktív.
Előzmény: leveste (73816)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73835
ha egy civilizáció nem jut ki a világürbe,akkor elpusztul rövid időn belül

Ezt honnan lehet tudni? Ez csak egy tipp. Nem is tudjuk elképzelni, mi történhet egy ilyen egy bolygón évszázezredekig vegetáló civilizációval.

Ha pedig kijut a világürbe,akkor exponenciálisan terjed.

Elvileg igen, ha egyszer megtette a lépést a másik bolygóra átköltözéshez, akkor megteheti még egyszer és akárhányszor is. De a terjedés nem exponenciális, mert minden irányba lineáris, és a felület nem nő olyan gyorsan, mint a térfogat.

az égbolt jelentös érszéröl rádió jeleket kellene fognunk.

Kivéve, ha

- valami más módon kommunikálnak

- ritkán kommunikálnak egymással valami általunk nem ismert okból

- valami módon fölfedezték a bolygónkat, és még évtízmilliókkal ezelőtt leárnyékolták, környezetvédelmi előírások miatt

- valami egyéb dolog van, ami most öt perc alatt nem jutott az eszembe
Előzmény: Törölt nick (73831)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73834
Először is hozzászólásodat csak úgy lehetett értelmezni, hogy arra gondoltál, a kopár szentföldi vidékből melyik népcsoport hozott ki látványosabb "fejlődést", erre reagáltam, hogy igen, de meddig. Hogy a fejlett világból odaalijázó zsidók által képviselt nyugati civilizációs, erőforrásfelélő modell (amiből nem zárhatjuk ki a palesztinokat-arabokat sem, ők is boldogan fogyasztanak, ha tehetik) történelmileg rövid távon elvágja maga alatt a fát. Hangsúlyozom, itt nem zsidózok (bár szoktam azt is), itt "nyugaticivlizációzok". Amiben a "nyugat" szó nem túl lényeges, csak történelmileg így alakult ki, más égtájakon is megy ez.

Másrészt amiről itt írsz, hogy egy rendszert egy közösség hatékonyan saját hasznára működtet, igen a jelenség létezik és megintcsak nem fenntartható. Lásd periodikusan visszatérő visszacsapások, pogromok a többség részéről, vagy akár a Madoff-botrány, amit a megszokott hisztivel képesek "kristályéjszaka2"-ként kommentálni egyes zsidó orgánumok.
De általánosítva ez a jelenség az, hogy a történelemben periodikusan élősdivé válnak mindenféle elitek, akik uralma ellen forradalom tör ki, sokak fejüket vesztik, aztán az új elit egy darabig friss erő, majd idővel szintén elhülyül, stb.
Ebben a közelítésben a zsidó identitás egy jó mechanizmus az elitbe kerülésre, amivel saját utódaik esetleges megpogromolását biztosítják be a mai karrierversenyzők...
Semmi faji, rasszi dolgot nem látok ebbe bele, nem zsidó kivitelben is így megy.
Szóval igen, a gátlástalan előnyre tesz szert, de hosszú távon a közösség nem is biztos, hogy jól jár ezzel.

Ha összhangban élnénk a természettel, eleve nem merülne fel egy ilyen viselkedési modell sikeressége.
Értem ezt pl. a Tiszát szabályozó korlátolt mérnökszenléletre (nem megsértődni, mérnökök, a nemkorlátolt mérnök Marsigli csodálta a magyar ártéri gazdálkodást!), tehát mondom, a zsidókérdés egy általánosabb jelenség speciális alesete.
Előzmény: Törölt nick (73813)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73832
Nem érted. Ha az én DNS-em különbözik a tiedtől egy adott szakaszon, az kétféleképpen lehet:

- az adott DNS-szakasz kicsit más

- az adott DNS-szakasz nálam hiányzik

- az adott DNS-szakasz nálad hiányzik

Ez a DNS-szakaszok jelentős részére igaz (tehát hogy egyes emberekben hiányzik, másokban van extra), de gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy meddig tekinthető valaki embernek (mondjuk nyilván ha a DNS-szakaszok fele hiányzik, az már nem lesz ember, sőt esetleg élőlény se, mert életképtelen), és még van néhány hasonló probléma.

A kérdés olyan, hogy ha egy ember egy nap alatt egy méter árkot tud kiásni, akkor hány ember hány nap alatt hány méter árkot tud kiásni? :)
Előzmény: Törölt nick (73829)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73831
valószínűleg jelen pillanatban a galaixisnak ezen a részén mi vagyunk az egyetlen értelmes lény.
Nagy valószínűséggel mi vagyunk az egyetlen értelmes civilizáció a galaxisban.


Ok:ha egy civilizáció nem jut ki a világürbe,akkor elpusztul rövid időn belül (pár 100 000 év).
Ha pedig kijut a világürbe,akkor exponenciálisan terjed.A sebesége épkézlábul elképzelve a fénysebeség ezred része lehet max.
Ami azt jelenti,hogy ebben az esetben az égbolt jelentös érszéröl rádió jeleket kellene fognunk.
Előzmény: Törölt nick (73804)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73830
Persze, tudom, a szobámban is elfér akár harminc vagy ötven köbméter ember is, darálva még több is talán, de nem ez volt a kérdés.

A Naprendszerben csak egy bolygó van (asimovi értelemben), a többi életre alkalmatlan (legalábbis Asimovnál csak a földszerű bolygók lettek benépesítve). Viszont a Galaxisban van még huszonötmillió másik. Ezen a huszonötmillió bolygón bolygónként tízmilliárddal számolva (Asimov azért szerintem nem feltételezett ekkora zsúfoltságot) is csak negyedtrillió ember fér el. Ha bolygónként százmilliárddal számolunk, akkor persze más a helyzet, de évtízezredekre elegendő és legalább mai színvonalú erőforrásfelhasználással számolva... hát...
Előzmény: Törölt nick (73824)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73829
valamit csak tudunk hasalni (amúgy mérnökösen :))
Előzmény: Törölt nick (73827)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73828
komolyan mondtam. Ráadásul minőségi, márkás holmikat. (jó, talán pénzt nem adnak mellé, de óccsó lesz a tuti, az tuti :))
Előzmény: Fulika (73825)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73827
mennyi a lehetséges ember-dns változatok száma

Ez a szám így nem létezik. A DNS hossza ugyanis nem adott, hanem egyénenként változó.
Előzmény: Törölt nick (73820)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73826

ahová mások hírekért járnak.

 

részben. Meg szellemi edzésként, amit a napi életükben nem, vagy csak ritkán kapnak meg. Meg a társaságért, a sokféle, érdekes, az élet legkülönfélébb területein tapasztalatot szerzett emberekért. Meg filozofálni, pszichologizálni. Én thétát is mindig védtem, szeretem az eredeti felvetéseit, most már más se piszkálja (na jó, néha advo, de itt ő csak amolyan néha betérő vendég :)) Énvagyoknak is vannak eredeti gondolatai, bár néha sokat locsog (bocs). És ebben teljesen igaza van, ez nem egy tuti gazdasági portál, ahová felrakjuk (BSM felrakja :)) a híreket, te meg okosodsz. Ingyér. Mindennek ára van. Itt az az ár, hogy el kell bennünket viselned. Énvagyokot is. Engem is. Meg magadat is, gondolom, utóbbi lehet a legnehezebb :)


Előzmény: leveste (73816)
Fulika Creative Commons License 2008.12.22 0 0 73825
Lécci nekem is, küldöm a méreteket, meg a számlaszámomat ;)
Előzmény: Törölt nick (73821)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!