Simán el tudom képzelni, hogy bárkit rá lehet szoktatni a dugós bor ízére. A világban jártamban-keltemben csomó olyan ízű ételt ettem, kóstoltam amire azt mondtam elsőre, hogy ez beteg. A legjobb példa erre a durian vagy a surströmming. Mindkettő olyan, hogy komolyabb összeggel fogadnék, hogy száz magyar emberből konkrétan száz okádná el magát pusztán a szaguktól :D
Mindent el lehet fogyasztani, ami nem mergezo. (Sot, meg azt is, ami mergezo.) Ezen tul divat, szokas, trend, egyeni izles ... kerdese az, hogy mi meddig megy el. Szamtalan olyan termeket fogyasztunk, ami szag/allag/izerzek ... szempontjabol atipikus, vagy legalabbis meglepo. Ra lehet szokni izekre, szagokra, foleg akkor ha kello marketinggel is meg van ez tamogatva es divatosnak gondoljuk. Szerintem a dugos bor is ilyen kategoria. Semmivel nem undoritobb, mint pl. a palpusztai, a kelkaposzta, vagy akar az a pisi szagu vese pudding amit bizony angliaba sok helyen keszitenek, es a normal, joerzesu ember bele kifordul tole.
Mindenféle kamu panasz van. Már olyat is láttam, hogy valaki direkt eltörte egy darab ideje használt metszőolló pengéjét, hogy utána cserét próbáljon kibulizni...
Én ha egy tíz rugós bor akár csak egy árnyalatnyit is dugós lenne akkor egészen biztosan visszadugnám a dugót és szólnék a termelőnek... igény szerint videóra venném neki, hogy kiöntöm a csapba a borát, hogy nehogy azt gondolja :D le akarom venni.
Amúgy szerintem vannak kamu dugó garancia miatti panaszok. Ez ellen meg a termelő nem tud védekezni.
A Baráth Sanyi és a Bodorkós Norbi két tankönyvi példája azoknak a középszerű alakoknak akiknek senki nem tudná a nevét ha nem ásták volna fel magukat a Kreinbacher Józsi vastagbeléig.
Persze, van olyan, hogy ihatóan dugós. Ilyet akkor találsz, ha egy borból veszel nagyobb adagot és sűrűn nyitogatod őket: némelyik nem hozza a szokásos formát és picit gyanús a dugó, de nem probléma meginni. A Géróknál pl. jellemző tünet volt, sajnos a Házler-pinók TwinTop dugóinál sem ritka.
Nincs is annál csodálatosabb dolog, amikor egy lakájnak a gazda pénze vagy hatalma növeszti hatalmasra az önbizalmát - a közélet tele van ilyen végbélszagú barmokkal.
Van olyan, hogy ihatóan dugós? :D Emlékszem, akkor is vitatkoztál velem amikor azt mondtam, hogy ha a termelőnek írtál volna egy email-t akkor kaptál volna egy csere palackot. 10 rugót megér egy email szerintem. De a lényeg az akkor is az volt, hogy a dugósság nem minőségi probléma, hanem balszerencse. A dugósság ha valaki natúr parafadugót használ akkor egy teljesen számolható kockázat.
Igen, volt, hogy top10 magyar vörösbornak tartottam a Kreinbacher syrahot. Most már nem tartom annak. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy a tartós memóriámba nem sikerült beépülnie. Nem túl ortodox értékelési rendszer, de nekem sokat számít az, hogy egy bornak milyen hosszú ideig emlékszem az ízére. Ez amolyan egyediség mérce.
Amúgy a Kreinbacher birtokkal kapcsolatban is változott oda-vissza sokat a véleményem az elmúlt 15 év során. Volt, hogy tettek gesztusokat a borvidék irányába, de mostanában azt látom, hogy irgalmatlan nagy pofája van pince vezetőségének pusztán arra, hogy végtelen sok pénzt el tudtak égetni. Van pár jó arc ott... például a Várszegi Gyuri egy kimondottan jó arc akit mint embert és mint borászt is kedvelek. De például a Bodorkós Norbi és a Baráth Sanyi nagyon elszálltak maguktól és a gazdájuk pénzétől.
Ha Somló viszonylatban akarsz kíváncsiskodni akkor nézzed meg az 5 Ház pince legújabb sorozatát, vagy a Kőfejtő borait. A Kreinbachernek kár pénzt adni.
Ha fűt a kíváncsiság akkor ajánlom a bal hüvelykujj ánuszba helyezésével és jobb kézzel pedig felső madárfogással önkielégítést végezni :) Gyanítom olcsóbb és kevésbé kellemetlen érzés.
A Tornai szürkebarát amúgy egy egész iható technobor. Abban legalább némi gyümölcsösség van amit nem zavar össze semmilyen termőhelyi jelleg. Ebben nyilván ott van az amúgy vitathatóan kellemes személyiség az ifj. Kamocsay Ákos munkája. Aki nyilván az ugyancsak vitathatóan szimpatikus apukájától tanulta a szakmát.
Amúgy poharaztatva tényleg nem buksz vele sokat. De úgy is necces.
Az a Kreinbacher birtokvörös ha jól emlékszem a 2012-es volt ami nekem bejött. A későbbiekben vagy nem volt ilyen boruk, vagy szar volt. Ja... a Syrah boruk is állítólag jó. Azt egyszer ittam, de akkor sem hagyott bennem mély nyomot. Fahordós, testes vörös volt. Olyan amilyent 20 euróért bármelyik reptér boros polcáról le lehet emelni.
Én pl. kíváncsiságból vettem, meg azért, mert egy 3 rugóért kiakciózott magyar fehérbornak elvileg elég jónak kellene lennie (szerintem). Nyáron is kíváncsiságból rendeltem a furmintjukat egy Duna melletti, budafoki étteremben, mivel 10 éve nem ittam Kreinbacher-fehérbort. Most hezitáltam a 2 rugós Tornai Prémium szürkebarát és ez között, aztán azért választottam a Kreinbachert, mert a Tornai már ránézésre viccnek tűnt a 11,5% alkoholjával.
Egyébként elfelejtettem leírni, de az volt a legérdekesebb ebben a nagyjából kipurcant tételben, hogy még azt a bizonyos somlóiságot sem sikerült felfedezni benne. Nem tudom, hogy mi történhetett vele, de aligha egyedi palackhibát fogtam ki, hanem ez ilyen. Az ilyet pedig nem akciózni kellene és főleg nem 3 rugóért, hanem kiönteni vagy eltolni folyó borként a helyi kocsmákban harmadáron.
Most legalább 10 évig megint nem fogok inni Kreinbacher-fehéret. Meg vöröset sem, mert a birtokvörösükből vettem egyet tán 3 éve, szintén az Aldiban, és nem voltam elalélva tőle.
Egyszer ha bátor leszek akkor rákérdezek valakinél aki Kreinbacher bort vesz, hogy pontosan miért is teszi ezt :) Bevallom még a NER kötődés nélkül sem igazán tartom indokoltnak, hogy valaki pénzt adjon a Kreinbacher Józsinak. A pezsgői okésak, de mivel én nem vagyok pezsgős így szerintem az is csak egy fenszi fröccs. A birtokvörösük volt régebben ár/érték bajnok, abból adtam ajádékba, hogy hát mégiscsak a mi borvidékünkről való. De az alap fehérboraik szerintem a legjobb esetben tisztességes iparosmunka, korrektül megrajzolt technológiai termék amiben semmi egyéniség, semmi egyediség nincs. Ha nem a Somlón lennének akkor nem lenne akkora mázlijuk, hogy a rendkívül agresszív termőhelyi jelleg még a vékony boraikon is át-átjön.
Volt régen a 2009-es Szent Ilona olaszrizlingjük amit az Aldiban 1000Ft-ért szórtak ki kármentésért. Abban a dugó + palack + címke + kapszula szerintem többe került mint 600Ft. Szóval lényegében az a bor ingyen volt. Na az volt szerintem akkoriban a legjobb magyar olaszrizling. Az volt az utolsó olyan Kreinbacher bor amiért akár négyszer annyit is érdemes lett volna kifizetni.
Egyre inkább az az érzésem, hogy indokolatlanul és érdemtelenül nagy figyelmet kap ez a seggarc tőlünk :)
Szerintem ez a kampánya semmi másról nem szól mint arról a frusztrációjáról, hogy a magyar piac nem csókolta fel a mennyekig és nem rajongja körbe a sajtó és a szakma. Ő nem bort akar eladni nekünk, hanem be akar szólni, hogy mekkora gyökerek vagyunk, hogy nem ismerjük fel a zsenialitását.
Igyekszem nem támogatni a NER-t (ha igaz a BZoli infója, hogy a Kreinb. már nagyrészt Tbrcz + a királyleány), de nyáron meglepően jó K-furmintot ittam egy étteremben, ez meg elvileg jó bor kell hogy legyen, ha akciósan 3 rugóért tolják az Aldiban.
Tévedni mélyen emberi dolog: ennyire illat- és ízmentes bort ritkán kóstolok, talán a Danubiana egyes termékei voltak hozzá hasonlók mostanában. Némi fedettség, doh, méz és sherry/politúr keveréke illatban, ízben meg gyakorlatilag üres, fáradt savakkal, némi kesernyével. A dugó hibátlan.
Az egyik kamptali labanc sztár, W. Bründlmayer 2. kategóriás (Terrassen) rizlingje gyakorlatilag agyonverte, nincs ember, aki ebből kérne még egy kortyot annak ellenében.
Csobánc-hegy - János von Beőthy Pince Glamour (Chenin Blanc) - 2015
Nem mondom, hogy a fajtajelleget kerestem, mert szerintem bőven öt alatt van a seninblanok száma amiket valaha ittam :) és ebből egy az a von Beőthy megoldása volt.
Maximálisan érett illat, annyira, hogy billeg az enyhény sherry vonal és a gombás avar között. Volt a társaságban akinek ez már nem fért bele. Én bírom ezt a öregbútoros, gombás illatot. De megértem, ha valaki szerint ez már öreg. Nem kérdés, hogy kislánynak nem mondanám én sem. Hogy hat évesen ez elfogadható-e az nehéz kérdés. Az én tapasztalatom az, hogy a 2015-ös évjárat nem egy hosszútávfutó a tanú hegyeinken.
Az íze penge, pont kellemesen alacsony szesz, délceg a kortyot meghatározó és friss savak. Moderált gyümölcsösség, abból is inkább a kandírozott, aszalt gyümölcs. Téli bor... pedig nyáron boltoltam a Jánoshsal :)
A Jánosht nagyon bírom, elképesztően jó sztorijai vannak a 60-as évek Magyarországáról, az új gzadasági mechanizmusról aminek ő először a kegyeltje majd később az áldozata is lett. Hatalmas és nagyon szórakoztató figura... aki a Balaton északi partján jár annak szerintem a Jánosh terasza kötelező pont.
Első szüretem Turánból, egyenlőre nem tudom mint termelő mit gondoljak róla. Mint szőlő viszonylag problémás, érzékeny. Én szeretem a borát amúgy, mivel korán érik sokmindent ki lehet hozni belőle.
A videót még nem láttam. Természetesen sok-sok évvel már a Baráth Sanyi előtt elkezdtünk mi ebben a projektben dolgozni.
Érdekes, hogy ő úgy adja elő mintha a két nagy támogatná a borvidék organikus átállását. A valóság az, hogy egyik nagybirtoknak sincsen egyetlen négyzetméter organikusan művelt szőlője. Viszont a kicsik közül a többség már vagy teljesen átállt vagy most van átállás alatt.
Az egy szánalmas kamu, hogy a konzervatív kisgazdák aggódása lenne a probléma. Azok a szkeptikus kisgazdák akik nem akarnak bióban művelni azok nem is hoznak forgalomba Somlói bort, szóval ők aztán leszarnák, hogy a termékleírásba bekerülne, hogy somlói bort csak szertifikáltan organikus szőlőből lehet csinálni. Ezt pont a két nagy fúrta meg. A Tornai azért mert rájött, hogy nem fognak erre milliárdokat behúzni a Kreinbacher pedig a rossznyelvek szerint a TBRCZ&Récsöl vonalon kapott jelzést, hogy ne erőltesse.
De amúgy mindegy is... én amikor ezzel a faszmadárral találkozom mindig megkérdezem, hogy ha a Kreinbacher ennyire elkötelezett akkor miért nem szertifikálja a birtokát.
Amúgy a videóban mutogatott terület az a hegy alatti körút melleti lapos területen van. Nagy dőlésszög itt nincsen. De amúgy is, szerintem a videón gyomot látunk és nem takarónövényt.
:D Nem tuti, hogy Kreinbacher. A Baráth Sándor inkább mint hegyközségi elnök tündököl. Valahol van egy parcella, amiben kísérletezgetnek, meg nem nevezve, hogy kié. Fotókon mindenesetre szép - valahol a közösségi média bugyraiban fellelhető, megkeresem. :D
A Kreinbacher biztosan nem használ takarónövényzetet. Pár helyen biztos szórtak ki néhány éve ezt az, ennek látom a nyomát, de nem rendszerben. De ők annyira rócsildok, hogy volt egy év amikor az összes szőlőjükbe télre szalmával takarták be a sorközöket.
Komoly fajta a turán :) (kár, hogy annyira nem kedvelem azt a tipikus aromáját, kell hozzá hangulat). Egyébként neked milyen tapasztalataid vannak vele mint szőlő-bor? Segítek művelni pár száz tőkét, és igyekszem összegezni a tapasztalatokat :)
Visszatérve a takarónövényekre: én az ÖMKI munkáját nagyon kedvelem, szerintem ők tisztességesen végzik a dolgukat. Velük nyugodtan lehet diskurálni, tök szívesen válaszolnak. Ha jól tudom, a Hétszőlővel komolyan kooperálnak, és valakivel a Somlón is (legalábbis a Baráth Sanyi vigyorgó fejét láttam egy-két képükön). Van egy általános magkeverékük, de az azoknak van, akik túl sokat ezzel nem akarnak foglalkozni (egyébként jó). Mindenesetre a takarónövényezés az tényleg egy külön tudományág lehetne.
Ui.: a tömörödés ellen szokták tanácsolni, hogy tavasszal-ősszel legyen egy-egy késes lazítás azért