Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74257
Japán fejlődésének is Kína lett a gátja. Ahogy korábban már fejtegettem itt is, máshol is: valójában a dinamikus növekedés már csak egymás kárára lehetséges. Az egész világ-gazdaság átlagos ütemét (ami nem túl sok, sőt, most éppen recesszióban van/lesz) meghaladó növekedés egyet jelent azzal, hogy valaki más meg az alatt nő, sőt, esetleg csúszik lefelé. Valójában ugyanazon a zsemlén civakodik mindenki.
Japán akkor ütközött bele az export-orientált növekedés további lehetetlenségébe, amikor versenytársként felnőtt mellé Kína, Korea, meg a többi "kis tigris".
Kína meg a méretei miatt megy a falnak, a további dinamikus növekedése már csak a fejlett országok rovására lehetséges. Elérte azt a kritikus méretet, amikor már nem lehet félvállról venni az általa jelentett problémát, mellesleg a vele folytatott, eddig nyereséges üzlet kezd összességében veszteségessé válni.

És a nyugati államok ha nem is annyira elvtelenek és opportunisták, mint a keletiek, de azért rendesen érdekelvűek. Elfogadják Szingapúrt demokráciának - amíg érdekük. De mondhatnám azt is, hogy Szaúdi-Arábia valójában sokkal autokratikusabb, antidemokratikusabb állam, mint Irán - amíg barátilag viselkedik, addig ez nem érdekel senkit. Ha nem fog így viselkedni - majd fog érdekelni...

Sokszor megrágtuk ezt már, de abban a következtetésben nagyjából egyetértettünk, hogy Kína további jelentős növekedése-gazdagodása már mindenképpen a ma fejlett országok életszínvonalának rovására fog menni. És ezt nem fogják szó nélkül nyelni a végtelenségig.
Előzmény: Törölt nick (74256)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74254
Tekintve, hogy meglehetősen a határán állunk egy összeomlásnak, így erre talán olyan sokat már nem kell várni. Egyébként pedig Kína még mindig nem technológia-exportőr, valójában e téren komolyan függő.
Előzmény: RónaLD (74253)
RónaLD Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74253
Akkor fogjátok Kínát karanténba zárni amikor a londoni és newyorki brókereket átképezték mérnökökké. Ez a társadalom csak az összeomlás után fog olyan értékeket közvetíteni a következő generációnak ami hasonlóvá teszi a háború utáni generációval. Vagy még akkor sem, mert az USA tudományos/technológiai vezető szerepéhez a sok oda menekült de európában tanult ember kellett.
Előzmény: advocatusdiaboli (74250)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74252
Ezt most tudod, vagy reméled?
Előzmény: Törölt nick (74251)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74250
A belső fogyasztásra támaszkodva fizikális képtelenség olyan növekedési ütemet produkálni, mint amit az elmúlt bő két évtizedben hoztak. A bővülés ütemének súlyos visszaesése viszont olyan belső feszültségeket fog pár éven belül generálni, ami össze fogja a rendszert roppantani - vagy abszolút hardcore diktatúrába fordul át, ami viszont kiírja Kínát a világgazdaságból.
A versenytársak és egykori nagyberuházók (USA, EU) valójában már ugrásra készen várják az első adódó ürügyet, hogy az újabban már csak gondot jelentő kínai konkurenciát mikor lehet végre karanténba zárni.
Előzmény: Törölt nick (74249)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74248
"Ha par ezer embert kivegeztet, par tizezret meg kenyszermunkataborba kuld (mint a kinaiak - az volt a jo modszer, amit ok valasztottak)"

Vazze, nektek végképpen elment az eszetek. Gondolom esténként PolPot képhez fohászkodsz. És ha te lennél a kényszermunkatáborba zárt, kivégzett ezrek egyike?
Basszus Te elmebeteg, emberek, élő, létező, érző emberek sorsáról beszélsz!

Lehet, Gorbacsov demokratizálása és gyenge keze alatt széthullott a SZU. Kérdés: lakóinak jobb, vagy rosszabb lett-e? Összességében nem lett rosszabb, bár a vagyoni egyenlőtlenségek jócskán megnőttek, de az átlagember így is jobban él. A SZU az ezredfordulóra gyakorlatilag a forradalom óta először valódi nettó gabona-exportőrré vált, ami különösen annak a tükrében nagy változás, hogy bizony még Brezsnyev idején, a 70-es években is volt (agyonhallgatott-elnyomott) súlyos éhínség Ukrajnában, ahol bizony határainktól nem messze fizikálisan éhen haltak emberek.
Nem lett az ország igazi demokrácia, de összehasonlíthatatlanul demokratikusabb és biztonságosabb ország már, mint volt akár Gorbacsov idején is. Aki tengelyt akaszt a politikai potentátokkal, az úgy járhat, mint Hodorkovszkij vagy akár szegény Politovszkaja, de az átlagembernem nem kell rettegnie attól, hogy ha elszólja magát valahol, máris előveszik.

Azon túl, hogy a birodalom szétesett semmiféle valódi veszteség nem érte az átlag-oroszt, sőt, a mérleg inkább pozitív. Nem véletlen, hogy nincsenek erős restaurációs törekvések.


Amúgy egy teljesen beteg szemlélet gigantomán "eredmények" és birodalmi nagyság alapján megítélni, mennyire jó egy ország lakóinak sorsa. Ezek persze a külső szemlélőnek jól láthatók (a létrehozásukba belehaltak tömegei meg nem azok), de mégsem ez a mérvadó. Az Egyiptomi-birodalomban sem biztos, hogy akkor volt jó átlagembernek lenni, amikor a nagy piramisok, vagy a Karnaki-nagytemplom épült. Sőt, valószínűleg az igazán vidám és élhető pont azokban a ma gyengének tűnő időszakokban volt, amikor az államiság töretlen volt, de nem dolgoztatták az egész országot az uralkodó sírjának építésén, helyette hagyták az embereket élni. Csak ezek a korszakok nem hagytak ránk monumentális emlékműveket, és ezek után a magadfajta, az emberek sorsát semmibe vevő flúgosok rögtön el is döntik, hogy akkor ezek "rossz időszakok" voltak.
Voltak egy frászt...
Előzmény: Törölt nick (74247)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74237
Logikád alapján ma minden országban szálinhoz hasonló vezető uralkodna.
Az,hogy a terror ELLENÉRE hatalmon tudott maradni jelzi hogy milyen hatékonyan tudott munkát biztositani a parasztoknak,és a megélhetésüket javítani.
Előzmény: Gavriel (74232)
Ficium Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74236
"Q=C*U azaz lineáris az összefüggés."

Figyi, Te a töltésmennyiségről beszélsz, dajtás pedig helyesen mondta az energiát.
E=1/2*C*U*U (U*U=U a másodikon) (C=kapacitás, U=feszültség, 1/2=fél; neked ezt is ideírom) :)

Megkérném az általam igen Tisztelt Topiklakókakat, hogy mellőzzék Gavriel offtopik, provokáló, vagy topikromboló beírásainak méltatását.
(Én is csak azért írtam mert megint összekeverte a dolgokat.)
Előzmény: Gavriel (74225)
midnight coder Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74235
Az orosz iparnak pont az a baja mint anno az egész cuculizmusnak is: egy adott terméket 100x annyi élõmunkával állítottak elõ mint nyugaton. Kivérezni kivérzett ott nyugat is, ott is leromboltak sok mindent - csak utána ott fel is építették.
Előzmény: Törölt nick (74233)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74230
A szu ugyanazt csinálta,mint most kina.
Ami a problémájuk volt,az a beruházásra alapuló növekedési politika határai.Kinaiak most némiképpen roszabb helyzetbe vannak,mert a szu nem todott akkora beruházási buborékot csinálni,mint kina az export hiánya miatt.
Előzmény: Törölt nick (74228)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74229
Szátlin azért volt jépes hatalmon maradni,mert iparositott.Ugyanaz mint most a kinaiaknál:éhező parasztok millióinak volt képes munkát adni,ami gyorsan tudta növelni a népszerűségét,a kilengései ellenére
Előzmény: Törölt nick (74226)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74224
Nem mondtok ellent egymásnak. A fejek tartalma lassan változik, de attól még ha az állam szaban van, akkor polgárai teherviselő képességére, ennek hiányában legalább lojalitására kénytelen alapozni. Ettől volt a Jelcin-korszak demokratikusabb, mint a mostani. Ha tartós marad az alacsony olajár, akkor Putyin cárnak befellegzett. Előkerülnek a jablokós politikusok, a Kaszparovok és Hodorkovszkíj is kiszabadul a gulágról, ha bűnös, ha nem.
Előzmény: Törölt nick (74222)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74222
dehogynem.A magas oajáraknak köszönhető,hogy az oroszok ott vannak ahol .
Ha az államnak a polgáraira kell számítania anyagilag,akkor kénytelen lesz rájuk alapoznia.
Előzmény: Gavriel (74221)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74220
Talán még a végén kiderül,hogy az olajkitermelő cégeken kivül élnek emberek,és müködnek vállalkozások is oroszországban.
Talán még az is elöfordulhat,hogy a kremlben kénytelenek lesznek valamit változtatni a feudális renden.
Előzmény: Gavriel (74219)
dajtás Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74218
Igen az. szupercap, szuperkapacitás, szuperkondi mind ugyan az. Én értékrendemben az 1Farad feletti kondi már supercap. Említett EEstor 3kV ~35Farad-ot tud, konkurencia a kapacitás növelésével próbálkozott véleményem szerint rosszul.

Négyzetesen nő a kondenzátorban tárolt energia a feszültség növelésével, ellenben a kapacitás növelésével csak lineárisan,ezért jó irányvonal szerintem a több kV-os kondi.
Korszerű IGBT-s teljesítmény elektronikával + 500V fölötti motorokkal nagyon príma hajtásláncot lehetne összerakni.100KW-os motorhoz nem kA-ek kellenének, elpöfögne 500A-el a hajtás és az induló nyomatéka a motornak óriási lehetne. Gyorsulási versenyre ma már építhető lenne elektromos hajtás is. 1-200kW-os motorral a nitrós jószágokat is le lehetne hagyni.
Előzmény: Gavriel (74171)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74217
Japan ipari termeles: -8.1%
http://biz.yahoo.com/ap/081226/as_japan_economy.html

Japan's contracting economy got a slew of bad news Friday when government figures showed that industrial production plunged by its biggest margin on record in November, the jobless rate jumped and household spending fell.

Output at the nation's manufacturers tumbled 8.1 percent from October, the largest drop since Tokyo began measuring such data in 1953, as Japan's automakers and others slashed production to cope with slowing global demand. A government survey predicted further declines of 8 percent in December and 2.1 percent in January


Es ez meg mindig csak a kezdet.

Ehhez kapcsolodik, hogy tudtommal mar lehet biztositast kotni munkahely elvesztese esetere. Jo otletnek tunik - mar akinek van munkahelye - es felteve hogy a biztosito nem csodol be.
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74216
Na, mar gyilkoljak magukat a gazdagok is.
http://biz.yahoo.com/ap/081226/france_madoff_investor_suicide.html

Megkezdodott az ongyilkossag bull market.
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74215

"3,6MJ = 1 KWh"

 

Oké, akkor rosszul emlékeztem. Wattórát zsúlba a kilncvenes évek eleje óta nem számoltam át.

 

Tehát akkor a Wulfin által írt szuperkapacitor 278 Wh/kg energiasűrűségű. Ez az ólomakksi ötszöröse és a lítium-ion akksi duplája. Egy öt személyes, átlagos családi autónak alsó hangon 100Wh kell kilométerenként, vagyis 2,78 kg ebből a kapacitorból. Ha beleépítünk 278 kg-ot, akkor azzal 100 km-t tud menni. Ennek a duplájánál többet egy átlagos autó nem visz el, mert akkor már az akksi cipelésére megy el a teljesítmény. Vagyis 200 km-enként takolni kell, ami nem túl jó adat. Szükség van arra a duplázásra, amit Wulfin említett.

 

Egyébként az EEstor márciusban olyan tárolót igért 2009-re, ami 350 wh/kg-os energiasűrűségű, az ára pedig egységnyi teljesítményre számítva nyolcada, mint a lítium-ion akksinak.

 

Ha összejön a 2MJ-os duplázás jövőre, akkor túl vannak szárnyalva a tervek.

Előzmény: padisah (74210)
ayantaqe Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74213
A régi szép idők térnek vissza, egy kis retro. Nemsokára lesz újra öt éves terv, théta legnagyobb örömére. :)
ayantaqe Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74212
Egyre kevesebb fúrás.

25%-al csökkent az USA-ban az aktív kutatófúrások száma egy év alatt. A peak 1981-ben volt 4530db-al, a low end 1999-ben, 488-al. Arról nem szól a fáma, ebből mennyi a bezárt olajkutató kapacitás, mennyi a gáz (gondolom az utóbbiból kevesebbet állítanak le).
padisah Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74210

1 J = 1 Ws

3,6MJ = 1 KWh

 

1000 x 3600 ( ez jön a kW-ból, és 3600, ennyi másodperc van egy órában)

 

 

Előzmény: kilenctizenegy (74209)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.12.27 0 0 74209

"Jo lenne latni mi sul ki ebbol az EEstor tortenetbol, a prototipusuk 1MJ/kg suruseget tud, ezt 2.5MJ/kg-ra szeretnek felronazni. Az 1MJ/kg mar boven eleg autozashoz."

 

Na várjunk csak! 1J=1kwh, ha jól emlékszem így húsz év távlatából. akkor 1MJ= egymillió kWh, az kicsit sok. Ha nem így van, akkor elnézést. Gondolom, a kapacitor 1MWh/kg-ot tud, és ezt akarják 2-re felnyomni. Az 1 az kb. 7-szerese annak, amit a litium-ion akksik tudnak. Ezzel már bőven elmegy egy autó. Kérdés az ára. Mert szvsz azért csak bizonyos határokon belül mindegy, hogy mibe kerül. Kétszeres árat még én is kifizetnék egy ilyen kocsiért, de háromszorosat már nem.

Előzmény: wulfin (74167)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74208
A gyarmatosítás egészen más.
Előzmény: Arma Gedeonka (74164)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74207

"Az erőforrásválság és a vele járó várható összeomlás egyik fontos eleme számomra, hogy egyéni és kollektív önvédelemre lesz szükségünk mindenféle veszedelmekkel szemben. A politikai korrektség terrorja ebben már nem fog akadályozni.
A veszedelmek egyik fajtája a közösségre, annak túlélésére veszélyes ideológiák.
Ezek körében az egyik számomra a cionizmus."

 

Innentől vagy hülye. Pont. Ha az armageddon, ami - feltéve, de meg nem engedve - eljő, akkor az relokalizációval fog járni. Akkor mi a fenéért zavar majd az téged Sziléziában, hogy az emberek úgy gondolják, a zsidóknak joguk van Izraelben élni (Sziléziából nézve a világ túlsó végén)?

Előzmény: Arma Gedeonka (74160)
kilenctizenegy Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74206

"Javasolom megtekintésre az Őslakó c. filmet."

 

Ma délután néztem meg...:-))

Előzmény: moonshadow (74150)
moonshadow Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74205

Már az MTI is tolja:

 

"Az európai gázfogyasztókat is érintheti az ukrán-orosz vita

2008. december 26. 21:55

Az orosz Gazprom gázipari cég arra figyelmeztette európai fogyasztóit pénteken, hogy az orosz-ukrán gázadósság-vita hatással lehet gázellátásukra. A Gazprom vezérigazgatójának a cég európai ügyfeleinek küldött levele szerint: a Gazprom mindent lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy semmiféle zavar ne legyen az Európába irányuló gázszállításban. Amennyiben azonban mégis egy kedvezőtlen forgatókönyv valósulna meg, az ukrán gáztranzit kérdése Oroszország és Európa közös gondja lesz. A Gazprom szerdán arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy január 1-én leállíthatja a gázszállítást az országnak, ha addig nem írják alá a 2009-re szóló megállapodást és Ukrajna nem rendezi összes adósságát.

 

A Gazprom vezérigazgatója szerint az orosz vállalatnak kötelessége felhívni Európa figyelmét: a Gazprom nem biztos abban, hogy a gáz tranzitálásával kapcsolatos kötelezettségeket betartják az ukrán oldalon. Azt tapasztalják, hogy a Naftogaz, az ukrán gázipari cég "rendszeresen húzza-halasztja szerződéses kötelezettségeinek" teljesítését.

 

A Gazprom számításai szerint Ukrajna több mint kétmilliárd dollár adósságot halmozott fel. A novemberi szállításokért 805 millió dollárral, a decemberi importért 862 millió dollárral adós. Ezen felül 450 millió dollárt tesz ki a késedelmi kamat.

 

(MTI)"

Előzmény: ayantaqe (74204)
ayantaqe Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74204
Újabb gázháború. Jól fognak jönni a tartalékok..
moonshadow Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74203

"A lakossági fogyasztás folyamatos csökkenésével és a munkahelyek tömeges megszűnésével a kiskereskedelmi ingatlanpiac nagyon nehéz helyzetbe kerülhet. Bevásárlóközpontok válság-kilátásai."http://resourceinfo.hu/hu/cikk/resource/29967.html

 

 

(Szerintem megegyezhetne mindenki abban, hogy a múltbéli történelmi események vetületei kapcsán máshol folytat vitát. Jobb lenne ismét a peak-oil-al és a jövővel foglalkozni. )

 

Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74198
Nem tudom, Rákosi, Gerő, Farkas, Péter Gábor nem jártak-e a Don-kanyarnál letérdelni a magyar bűnökért... Közvetítve nem volt, Brandttal ellentétben. Vagy nem értek rá, mert az Andrássi út 60-ban voltak elfoglalva magyar állampolgárokhoz tartozó testrészek letépkedésével?

"Minden jogállam megvizsgálja,hogy a tőle kikért polgár elfogulatlan eljárásban részesül-e. Ez a joggyakorlat pl. Ausztriában amikor a médiából ismert gazdasági bűnözőt, vagy a tömeges balesetet okozó autóbuszsofőrt kikérte Magyarország. Ezt a jogot elvonod Izraeltől."

Izrael még egyetlen Morel-féle háborús bűnöst se adott ki. Más országokban élő zsidóellenes bűnösöknél viszont nem pepecseltek holmi kiadatási procedúrákkal, azért van a Moszad. De aztán biztos elfogulatlan eljárásban volt részük...

Tökmindegy, nem pazarlom a szót rád. Most már gyakorlati felkészülésen a sor. Erre a fórumra se sokáig szánok már időt.
Előzmény: Gavriel (74195)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2008.12.26 0 0 74193
Azt hiszem, a cseheknél van botrány és nyomozás, mert F-16-osokat vettek, kétharmaduk repülésképtelen...
Előzmény: Törölt nick (74190)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!