Keresés

Részletes keresés

RogerWilco Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2034
Tunguzka?
Előzmény: Törölt nick (2029)
RogerWilco Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2033
Oroszországnak nemzeti érdeke, méghozzá alapvető nemzeti érdeke, hogy se Grúzia, se Ukrajna, se Türkmenisztán ne csatlakozzon se az EU-hoz, se a NATO-hoz

Ez az EU alapvető érdeke is. Nem is ajánlgatja ezeknek senki. A Nato már más, az katonai szövetség, de Nato körökben még senki nem vetette fel Grúzia vagy XYZsztán felvételét (Ukrajnát időnként megpendítik ugyan, de az sem komoly felvetés)

Orosz EU tagság - azon kívül, hogy az EU-nak semmi érdeke nem füződik hozzá, szerinted a birodalmi alapon gondolkodó Oroszország mennyire lenne kész szuverenitásának jelentős részét Brüsszelre ruházni?

Az EU-tagság nem valami automatikusan járó jog - nem az van, hogy ha teljesítesz a,b,c követelményt, akkor automatikusan tag lehetsz/leszel - még ha egyesek ezt szeretnék is elhitetni szerencsétlen törökökkel.
Előzmény: Törölt nick (2027)
Bálint Attila Kristóf Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2032
Maotai Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2031

CIA World Factbook szerint Kazahsztán GDP-je egyedül 125 Mrd USD, Ukrajna 330 Mrd, Belarusz pedig 73 Mrd USD, azaz ezek együtt több mint 500 Mrd, és Ukrajna szintén nemrég padlózott egy nagyot (ott a GDP több mint fele eltűnt az elmúlt tizenöt évben).

 

Ez igaz, de te a nominális GDP-vel kapcsolatos állításomra írtad, h téves (a 3. pont), azaz :

"ellenben az oroszoknak nem csak teruleti veszteseguk szarmazott (nepsuruseggel aranyosan joval nagyobb), hanem az 1913-as lakossag majd 50%-at is elvesztettek. (Beszedes, hogy a nemet lakossag kb. 30%-kal magasabb az 1913-asnal, az orosz meg ugy 20%-kal kisebb.)"

és itt is igaz az állíátásom, az összesen 163 MRD USD.

 

Ez a PPP-módszer szvsz Oroszo esetében naon gázos. Ismert, h a metodikát a devizaárfolyamok pillanatnyi "realitásának" problematikája miatt találták ki és nem a gazdasági teljesítmények ill. életkörülményekére. Ez tűrhetően működik is hasonló adottságokkal rendelkező országoknál és néha még naon eltérőknél is : +- 40 % között ingadoznak az értékek az alul/felülértékeltség esetében általában.

Tudtommal a leginkább meglepő ppp árfolyam az orosz, mely vagy 2,5x-ösen tér el a piacitól.

Eszerint akkor :

 

1. a rubel ennyivel alul van értékelve. ez nem valószínű, hisz akkor tán még a nyersanyagexportjuk sem lenne versenxképes, nem h az összes többi.

 

2. irreálisan alacsony a hazai árszínvonaluk. ez így is lehet az energiahordozóknál és a mg-i termékeknél, ha ezek dotáltak, de az egyéb termékeik/szolgáltatásaik nem dotáltak így azoknál akkor ezt valszeg az alacsony minőség okozza.  viszont ez esetben igen problematikus a ppp használata, melyet az  export szerkezetük 

is igazolni látszik, azaz még az állítólag ennyire alulértékelt rubeljük mellett is teljesen versenyképtelenek a nyersanyag- és hadiiparuk (ide az elektronikát importálják, mint ismert) kivételével.

 

De ez naon komplex problémakör, úgy várom a véleményed.

Előzmény: Törölt nick (2024)
Don Alfonso Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2030

Oroszország azért szeretne -- ha egyáltalán valóban szeretne -- EU- és NATO-tag lenni, hogy belülről felszámolja és így semlegesítse ezeket a szervezeteket, amelyek objektíve stratégiai riválisai. Románia akkor sem lenne képes megváltoztatni e szervezetek jellegét, ha törekedne rá, de ezt nem is teszi, hanem adaptálódni próbál a tagság előnyeiért. Oroszország meg akkor is kiüresítené és felvizezné mindkét szervezetet, ha nem ez lenne a célja (nem mintha a NATÓ-t még extra fel kéne vizezni), de ez a célja.

Az pedig hajmeresztő állítás, hogy az utódköztársaságok úgy bánnak az oroszokkal, ahogy a Szovjetunió bánt a tagköztársaságok népeivel. Nem dúl körükben szándékolt éhinség, nem likvidálták azokat, akik egyetemet végeztek, nem írtották ki vagy deportáltál a sarkkörön túlra a lakosság húsz százalékát.

Egyébként Oroszország nem egy megalázott és megszomorított ország, amelyért meg kell a szívnek szakadni, hanem félelmetesen gazdag és hatalmas, amelytől tartani, kordában tartani igyekezni, nagyon is prudenciális.

Előzmény: Törölt nick (2027)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2027

Az oroszok addig biztosan nem fognak leszokni a birodalmi gondolkodásról, amíg fel nem ajánlják nekik, hogy ha megfelelnek a feltételeknek, akkor beléphetnek az EU-ba és a NATO-ba. Ha ezt nem ajánlják fel nekik, akkor pedig továbbra is ott tartunk, hogy Oroszországnak nemzeti érdeke, méghozzá alapvető nemzeti érdeke, hogy se Grúzia, se Ukrajna, se Türkmenisztán ne csatlakozzon se az EU-hoz, se a NATO-hoz. Jelenleg a Nyugat nem elhanyagolható mértékben e nemzeti érdekek elnyomásán dolgozik. És mivel ezt a nemzeti érdeket a demokratikus ellenzék (lassan a kifejezés ugyanazt fogja jelenteni, mint a hetvenes években) nem tudja és nem is akarja felvállalni, ezért az orosz lakosság fel fog sorakozni az egyre rosszabb Putyin és esetleg nála is sokkal rosszabb utódai mögé.

 

Egyáltalán nem véletlen, hogy a nem kevésbé korrupt és bizantikus és erőszakhoz szokott román elit a reformok irányába indította országát, az orosz elit meg magára maradva azt tette amit. Szerintem ha Románia eleve ki lenne zárva az EU-ból, kb. hasonló irányba mozogna, ahogy az egyébként ázsiai Törökországból is az EU-csatlakozás ígérete farag többé-kevésbé européer országot (hogy aztán mennyire mélyreható ez a változás, és mennyire szabad ezt a nem európai országot felvenni egy európai integrációba, az más kérdés).

 

Egyébként meg tényleg gusztustalan eszközökkel volt egybentartva, de az utódállamok semmiben sem jobbak az oroszokkal szemben, mint volt róla szó az imént.

Előzmény: Don Alfonso (2026)
Don Alfonso Creative Commons License 2006.12.02 0 0 2026
Én szívesen elhiszem, hogy az orosz közvélemény jelentékeny része megaláztatásként éli meg a birodalom elvesztését. De azért nem hagyható figyelmen kívül, hogy ez a megszűnt birodalom igen gusztustalan eszközökkel volt egybe tartva, és a birodalom nem orosz alatvalóinak nagy többsége mind a birodalmat, mind az uralmi módszereket erősen helytelenítette. Mostan önként és dalolva kellene nekik magukat alávetni az igénylett orosz szupremáciának, esetleg ezt az amerikaiaknak kellene kikényszeríteni, hogy az oroszok nagynak érezhessék magukat? Nem inkább az oroszoknak kellene leszokni a birodalmi gondolkodásról?
Előzmény: Törölt nick (2025)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2025

persze, hogy anno Portugáliát és Törökországot felvették. Hidegháború volt akkoriban, ha még rémlik - a Szovjetunió volt az ellenség, az ellen szövetkeztek.

Most ki ellen akarják felvenni a semmilyen normális követelményrendszernek nem megfelelő Ukrajnát és Grúziát, illetve az EU-ba Törökországot is?

 

igencsak rózsás képed van az orosz ipar exportteljesítményéről, ha K-Eeu EU csatlakozását piacvesztésként értékeled.

 

Nem tudom, mit kell azon magyarázni, hogy nekik rossz ez. Például nem megy oda annyira a külföldi tőke a magyar vagy lengyel piacra termelni. Például olyan országokba, mint Ukrajna, Románia, vagy éppen Magyarország (reméljük egyre kevésbé), lazán el tudnának adni Ladákat, ha nem lenne rajta irdatlan vám. Az orosz ipar exportteljesítménye nagyon gyenge, pontosan ezért nem tud versenyezni egy olyan zárt piacon, mint az EU. És pontosan ezért nem érdekük, hogy pl. Ukrajnát felvegyék az EU-ba, mert akkor onnan is kiszorulnak.

 

a "pieds noirs" is hazamentek 150 év után Algériából

 

Szerintem ez eléggé felháborító, nem lett volna szabad Algériát feladni. De Algéria mégsem úgy EU-tag mindezek ellenére, hogy közben Franciaország ki van zárva az EU-ból... Meg mellesleg amikor ez történt, akkor Franciaországban nem zajlott éppen a modern történelem legsúlyosabb gazdasági válsága arab tanácsadók javaslatai alapján...

 

Egyébként Kazahsztánban most is kb. 30% az oroszok aránya, úgyhogy a "nagyrészt hazamentek" kitétel nem igaz.

 

a megszállóknak és leszármazottaiknak csak akkor adnak állampolgárságot, ha azok tudnak észtül (talán még valami állampolgári esküt is kell tenniük, horribile dictu)

Igen, ha ilyen esküket követelnének a megszálló erdélyi magyaroktól, akkor az jó lenne? A trianoni béke pontosan ezért írta elő, hogy a románok kötelesek voltak állampolgárságot adni.

 

De oké, ne adjanak állampolgárságot az észtországi oroszoknak, de akkor felejtsük el a PC-t már a muszlim bevándorlók kapcsán (jellemző egyébként, hogy a lengyel szerelővel lehetett kampányolni, TGM abban téved, hogy csak az orosz nem ember: a valóságban a mi boldog Európánkban a fehér ember nincs soha elnyomva, és ha mégis, akkor se; ezért nincs elnyomva se az orosz, se az erdélyi magyar, és a fehér bevándorló ellen lehet kampányolni...), meg akkor ne prédikáljunk az orosz demokráciáról, és ne csodálkozzunk, hogy az oroszok szeretni fogják Putyint.

 

Ahogy írtam korábban, ijesztő párhuzamokat látok a huszas-harmincas évek Németországa és az ezredfordulós évek Oroszországa között... Az rendben, hogy a németek megszívták amit csináltak akkor, és feltehetően most az oroszok is megszívták, de végülis mindenki rosszul járt az egésszel. Nagy és erős nemzeteket nem lehet sokáig a víz alá nyomni büntetlenül.

Előzmény: RogerWilco (2003)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2024

Ezek voltak a pontjaid:

 

1. 1913-ban a német gdp volumene megegyzik az orosz birodaloméval (benne vannak a jóval fejlettebb finnek és lengyelek is)

 

Ez igaz volt.

 

2. 1939-re nincs adatom, de biztos, h a sztálini birodalom GDP-je lényegesen magasabb , hisz míg a német gazdaság teljesen padlózott 18 és 33 között, az oroszok nagy erővel építkeztek.

 

Némedi Laci adatai szerint a német egy főre jutó GDP 1913-ban 1960, 1939-ben 3190 (gondolom 1980-as dollárban), azaz 1.62-szerese az 1913-asnak. Oroszország esetében a számok 900 és 1440, azaz 1.6-szoros. Tehát szó nincs arról, hogy az oroszok annyival gyorsabban fejlődtek volna, semmi ilyesmi nem látszik. Ez nem is csoda, hiszen - állításoddal szemben - nem csak a németek, hanem mindkét ország padlózott az adott időszakban. 

 

3. 2005 : a német (2.782 MRD USD) majd 4x magyobb, mint az orosz (763 MRD USD) !!!

 

Ezek a számok pedig current rate-en számoltak, PPP-n a német GDP (össz-GDP, nem egy főre!) kb. másfélszer akkora, mint az orosz. A kazah és ukrán (stb.) GDP-t szintén current rate-en számolod. Az tény, hogy az egy főre jutó GDP különbsége nőtt némileg (CIA Factbook szerint 10,000 vs. 30,000), de most épp az oroszok padlóztak egy nagyot, szerintem hamarosan visszaállnak a lemaradás korábbi szintjére.

 

Ukrajna, Belarusz és Kazahsztán összesített GDP-je (163 MRD $) szart sem jelent itt.

 

CIA World Factbook szerint Kazahsztán GDP-je egyedül 125 Mrd USD, Ukrajna 330 Mrd, Belarusz pedig 73 Mrd USD, azaz ezek együtt több mint 500 Mrd, és Ukrajna szintén nemrég padlózott egy nagyot (ott a GDP több mint fele eltűnt az elmúlt tizenöt évben).

Előzmény: Maotai (2021)
Maotai Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2023
Az egyértelmű, h FDR tudott a Toráról előre - és direkt nem tett semmit. De, a 911-el kapcsoltaos önmegmerénylési verziókat naon hiteltelennek érzem.
Előzmény: TaXiN (2017)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2022

Hova akarsz kilyukadni?

 

Bazmeg, a zsidók biztos direkt olyan napot választottak az önmerényletre, amikor épp egy zsidó sincs bent az irodában...

Előzmény: TaXiN (2017)
Maotai Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2021

Ez tobb ponton santit.

 

Nem, a te hsz-od sántít szinte minden pontján.

Az enyim 1 ponton sántít - a 2.on : - mint a vh-ús topikban Laci írta - nem orosz fölény volt, hanem egál - ráadásul az adatai ppp-k.

 

Vegul - bar mindket orszag vesztett teruleteket - a mostani nemet lakossag szinte teljes egeszeben az 1913-as lakossag leszarmazottja (plusz bevandorlok), mivel lenyegeben a teruleteket nem lakossaggal egyutt vesztette el, ellenben az oroszoknak nem csak teruleti veszteseguk szarmazott (nepsuruseggel aranyosan joval nagyobb), hanem az 1913-as lakossag majd 50%-at is elvesztettek. (Beszedes, hogy a nemet lakossag kb. 30%-kal magasabb az 1913-asnal, az orosz meg ugy 20%-kal kisebb.)

 

Azért ha olvastad volna az eredeti hsz-om kiegészítését is, akkor láttad volna, h Ukrajna, Belarusz és Kazahsztán összesített GDP-je (163 MRD $) szart sem jelent itt.  

Előzmény: Törölt nick (1994)
Contempt Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2019

"Muszkát nem számlálom, noha tudom, hogy némely nagy emberek nem tudom micsodás reménységeket csináltak magoknak. Az ő országok messze, az ő népek goromba, az ő hadakozásuk semmirekellő, vitézségek nevetséges, politikájok ostoba, birodalmok tyrannis, kinek kelljen hát az ő segítségek?"

(Zrínyi Miklós)

TaXiN Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2017
A zsidó újév kapcsán kérdeztelek. Te bemész az irodádba január elsején?
Előzmény: Törölt nick (2000)
sanyi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2016

A sajtot egy nem hivatalos hatalmi agnak nevezik, es nyilvan nem alaptalanul.

Előzmény: RogerWilco (2015)
RogerWilco Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2015
Ezt híjják paranoiának? Az oroszok ebben igen erősek.

A sajto is egy hadszinter, ha ugy tetszik.

Nem tetszik, de a legyilkolt újságírók ezt látszanak alátámasztani.
Előzmény: sanyi (2014)
sanyi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2014

Ez lehet, de normális helyen ezzel senki nem törődik különösebben.

 

Kiveve, ha ez egy kulfoldrol tamogatott es kezdemenyezett koncepcio aminek politikai celjai vannak. A bolsevik forradalom ota tudnivalo hogy egy bolond szazat csinal, es amiota vilagos hogy az USA profitalni akar az orosz termeszeti kincsek jovedelmebol azaltal hogy destabilizalja az o erdekeit nem kiszolgalo politikusokat azota nem art az ovatossag. A sajto is egy hadszinter, ha ugy tetszik.

Előzmény: RogerWilco (2012)
RogerWilco Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2013
Szerintem a hozsannazas nevetseges volna

Nézz orosz TV-híradót és nevess :-)
Előzmény: sanyi (2011)
RogerWilco Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2012
az intellektualis rosszindulat haragot szul.

Ez lehet, de normális helyen ezzel senki nem törődik különösebben.
Előzmény: sanyi (2011)
sanyi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2011

A sajtónak nem (lenne) feladata hozsannázni és glóriát rajzolni a politikusok és egyéb vezetők feje fölé. Ezt csak az érintettek gondolják úgy és várják el.

 

Szerintem a hozsannazas nevetseges volna, de az intellektualis rosszindulat haragot szul.

Előzmény: RogerWilco (2010)
RogerWilco Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2010
A sajtónak nem (lenne) feladata hozsannázni és glóriát rajzolni a politikusok és egyéb vezetők feje fölé. Ezt csak az érintettek gondolják úgy és várják el.
Oroszországban különösen - ha ez nem valósul meg, akkor a szilenciumot ott Parabellummal mondják ki.
Előzmény: sanyi (2009)
sanyi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2009
...Foleg ha rosszhiszemu a korites.
Előzmény: sanyi (2008)
sanyi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2008
Tudni es nyilvanossagra hozni nem ugyanaz.
Előzmény: RogerWilco (2007)
RogerWilco Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2007
Ezzel a cikkel is valszeg az volt a gond, hogy leírta, amit mindenki tud... moszkvai üzletfelek, akik közvetlenül is kapcsolatban vannak Baturinával, cifrákat mesélnek...
Előzmény: sanyi (2004)
sanyi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2006
Mellesleg azert az USA-ban is vannak erdekes dolgok a NYTimes foszerkesztojet, aki cikkevel kirobbantotta az Enron-botranyt, ugy kirugtak a hivatalabol, hogy a laba se erte a foldet. Es ezt szo szerint kell erteni. (bar a hivatalos vizsgalat ongyilkossaggal lezarta az ugyet, de az aldozat kollegai ezt nem igy gondolojak)
Előzmény: sanyi (2005)
sanyi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2005
A jenkik mar megint piszkoskodnak, a nemetek ovatosabban kezelik a temat. Kivancsi vagyok mi lenne ha az oroszok altal grundolt sajtoorganum az USA-ban elkezdeni feszegetni az ottani potentatok bizniszeit. Szerintem meg se engednek a piacra valo bejutast annak a sajtotermeknek.
Előzmény: sanyi (2004)
sanyi Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2004

Szakmai hibák
Bezúzták a Forbes magazint Moszkvában, dagad a botrány
2006. december 01. 09:41

Az utóbbi évek egyik legnagyobb sajtóbotránya bontakozik ki Oroszországban, s úgy tűnik, hogy az ügy miatt összeveszett egymással az amerikai Forbes és a német Axel Springer kiadó.

Nem jelent meg a Forbes amerikai üzleti magazin orosz változatának decemberi száma, a már kinyomtatott példányok ugyanis az újságos standok helyett a zúzdában végezték. A háttérben az áll, hogy a lap legújabb számában Oroszország leggazdagabb asszonyával, Jelena Baturinával foglalkozott, s megírta, hogy a több mint kétmilliárd dollárt felhalmozott üzletasszony hogyan építette át birodalmát úgy, hogy jövedelmei alig csökkenjenek, ha Baturina asszony férje, Jurij Luzskov moszkvai polgármester jövőre visszavonul hivatalából. Moszkvában egyébként nyílt titoknak számít, hogy az elsősorban építkezésben érdekelt Inteko az utóbbi évtizedben pályázatok nélkül nyert el számos városi megbízást.

A Forbes orosz változata az Axel Springer Russia kiadó gondozásában jelenik meg, s miután Baturina asszony cége, az Inteko még a lap megjelenése előtt bírósággal fenyegette meg a magazint, a német tulajdonosok, akik nem akartak összeveszni a befolyásos házaspárral, beleegyeztek a szám bezúzásába. Az Axel Springer szakmai hibák elkövetésével vádolta a Forbes újságíróit, a lap főszerkesztője, Makszim Kasulinszkij pedig – aki nem értett egyet a tulajdonosok döntésével – lemondott tisztségéről. Az amerikai Forbes ugyancsak ellenzi a lap bezúzását, és azt követeli az Axel Springeltől, hogy eredeti változatában nyomja újra a lapot.

A hivatalos magyarázat szerint a lapot azért zúzták be, mert a szerkesztőség egy kiragadott idézettel „Nekem jár a védelem” – képaláírással készítette el a Baturinát ábrázoló címlapot, míg Baturina azt nyilatkozta, „mint minden befektetőnek, jár nekem a védelem”. Kasulinszkij viszont azt állítja, a végleges és bezúzott változat címlapján már a hosszabb, nem kiragadott idézet szerepel, ám az Axel Springer mégis megsemmisítette a lapot. Azt még egyelőre nem tudni, hogy a Springer által újranyomott lapban benne lesz-e a Baturináról szóló cikk.

Az ügyet kényesebbé teszi, hogy az orosz Forbes magazin első főszerkesztőjét, az Amerikából visszatért Paul Khlebnikovot – minden bizonnyal újságíró tevékenysége miatt – 2004. júliusában Moszkvában agyonlőtték

RogerWilco Creative Commons License 2006.12.01 0 0 2003
ad NATO - persze, hogy anno Portugáliát és Törökországot felvették. Hidegháború volt akkoriban, ha még rémlik - a Szovjetunió volt az ellenség, az ellen szövetkeztek.

ad EU - igencsak rózsás képed van az orosz ipar exportteljesítményéről, ha K-Eeu EU csatlakozását piacvesztésként értékeled. Addig is gázt és olajat (meg egyéb nyersanyagot) szállítottak oda, azóta is. (NB az orosz export 55%-a az EU-ba megy, szóval annyira nem problematikus az EU-ba exportálniuk. Más kérdés, hogy mit exportálnak.)

Érthető persze az orosz idegesség, mert pl. egy NATO és EU-tag Lettországot nem csesztethet annyira, mint tagsága előtt.

az EU-tagorszag Esztorszagban annyi jogot biztositsanak a tobbsegeben ott szuletett oroszoknak

Elég gyakran járok át Észtországba, a helyzet korántsem olyan, mint az orosz nacionalisták láttatni szeretnék. Ami igazán b..ssza Oroszország csőrét, hogy az észtek az oroszokat 1941/5-91 között megszállóknak tekintik (és nem nemzeti kisebbségnek), ezért a megszállóknak és leszármazottaiknak csak akkor adnak állampolgárságot, ha azok tudnak észtül (talán még valami állampolgári esküt is kell tenniük, horribile dictu)

Ez ugyan messzebb vezet, de a "pieds noirs" is hazamentek 150 év után Algériából, az oroszok is többségükben hazamentek Kazahsztánból, XYZsztánból - érdekes módon csak a Baltikumban maradtak. Vajon az elnyomatás és jogfosztottság tartotta és tartja ott őket??
Előzmény: Törölt nick (2002)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2002

Nem ezt irja.

 

Az a lenyege, hogy Oroszorszagnak (Irannak, stb., de a cikk csak kimondottan Oroszorszaggal foglalkozik) is vannak nemzeti erdekei. E nemzeti erdekek fuggetlenek Oroszorszag allamformajatol vagy az emberi jogok helyzetetol.

 

Peldaul az orosz nepnek nem erdeke, hogy hatalmas, gyakorlatilag 100% oroszok lakta teruleteket elcsatoljanak tole, nem erdeke, hogy ezen orosz kisebbsegeket elnyomjak, es nem erdeke, hogy barmilyen hozza kozeli egykori szovjet terulet (Ukrajna, Gruzia, sot a Baltikum, sot Magyarorszag) az EU-hoz es a NATO-hoz csatlakozzon. Ugyanis mindkettobol Oroszorszag ki van zarva, az EU-ba lepesunkkel mint piac elvesztunk Oroszorszag szamara (kiveve a nyersanyagexportjukat), es magasabb vamokat kell fizetniuk, mint a nyugati orszagoknak (mas szoval, az orosz ipar hatranyos helyzetbe kerul e piacokon). A NATO pedig (ahova Oroszorszagot Jelcin alatt se kivantak felvenni, meg tavlatilag sem, noha pl. Torokorszag vagy a portugal Salazar-diktatura gond nelkul bejutott, sot a torokoknek meg az EU-t is kilatasba helyeztek) ezeket az oroszokkal ellentetes erdekeket vedi, lenyegeben az EU-bovites bastyajakent mukodik, emellett katonailag az egesz szovetseg legfobb ertelme az oroszok elleni fellepes.

 

Ezeket az orosz nemzeti erdekeket a Nyugat nem vette es most sem veszi tekintetbe, sorra megszegte az oroszokkal kotott megallapodasokat (TGM sorolja ezeket). Ezeknek a nemzeti erdekeknek meg azt a minimumat se probaljak megvedeni, hogy az EU-tagorszag Esztorszagban annyi jogot biztositsanak a tobbsegeben ott szuletett oroszoknak, mint amennyi az afrikai bevandorloknak jar a fejlettebb helyeken...

 

Ezzel szemben Putyin kormanyzata ezeknek a nemzeti erdekeknek a vedelmet felvallalja. Igaz, nem tulsagosan jol, sok esetben szuksegtelen eroszakkal, raadasul kozben leepiti az orosz demokraciat is, de amig az oroszorszagi demokracia baratai (nyugati es orosz baratai) nem ismerik el, es nem tamogatjak ezeket az erdekeket, addig az orosz nep inkabb a demokracia helyett azokat fogja tamogatni, akikrol elhiszi, hogy ha demokraciat meg is semmisiti, de az alapveto orosz erdekek (rabloprivatizacio megakadalyozasa*, kozelkulfold mint orosz piac elismerese, VAGY Oroszorszag NATO- es EU-tagsaganak felajanlasa) kepviseletet felvallalja.

 

*Aligha erdektelen, hogy Nyugaton micsoda sivalkodas fogadta, amikor egy ex-maffiavezer rabloprivatizatort lesitteltek.

Előzmény: pancer1 (1975)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.30 0 0 2001

Dagesztan az orosz tamadas elott volt.

 

A csecsenek orommel vallalnak, de pl. az al-Kaida sose vallal semmit (marpedig a csecseneknek veluk vannak kapcsolatai, es maga a hazrobbantas mint latvanyos, felelmet kelto, es brutalis akcio eppenseggel az ismert a-K modszerbe beleillik), szoval ez nem ilyen egyertelmu. Amellett a csecsenek ezzel harithatjak el maguktol a haboru kirobbantasaert a felelosseget.

 

Azt pedig, hogy veletlen neha a paranoiast is uldozik, semmikeppen sem a paranoias allitasaibol fogjuk megtudni, tehat ignoraljuk. Ha mas bizonyitekok alapjan latjuk, hogy uldozik, akkor elhisszuk, ha meg ilyen bizonyitekbol nincs eleg, akkor meg elutasitjuk, es semmikeppen sem hivatkozunk ra mint pluszbizonyitekra - mivelhogy nem az...

Előzmény: RogerWilco (1973)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!