A minap kisebb viharokat váltott ki az "üzleti szakasz" esete az osztrákiába tartó EC-ken. A távirat szövege egyértelmű (bár kérdéses, hogy az utasra nézve mennyire irányadó!):
"Az üzleti/business fülke kizárólag nemzetközi forgalomban az 1. Kocsiosztályra érvényes tcv menetjeggyel és a felár megfizetése mellett vehető igénybe (valamennyi nemzetközi kedvezmény igénybe vehető). A felár magában foglalja a helybiztosítás díját is."
Tehát lényegében a "belföldi utasok csak a kijelölt kocsiban utazhatnak". Csakhogy ez nincs így leírva, főleg, hogy nem kocsiról, hanem csak szakaszról van szó. Arról nem is szólva, hogy az első osztályon nemzetközi forgalomban utazók sem valószínű, hogy "v-9507/2003"-at lapozgatnak indulás előtt. És engem Vizsy Feri és öt társának utolsó mondata sem győz meg erről: "Kérem a fentiekről az érintett jegykiadókat, az utastájékoztatásért felelős dolgozókat, (információs) és a vonatszemélyzetet kimutathatóan értesíteni szíveskedjenek."
Ezzel mi utasok még nem vagyunk kisegítve! Az, hogy ez Vizsynek nem esett le, az nem meglepő. De Kiss Gábor Tarifa Osztály vezetőnek sem? Hát ez tragikus.
Milyen műszaki szivonalat képvisel az a vasúttársaság, mely ezzel kezd egy modatot: "A jelenlegi szoftver elégtelensége miatt,... " Majd igen hosszan magyarázzák, hogy mit hogy kell a gép HELYETT a jegyre felirni.
Számomra mégis ez a mondat a legérdekesebb:
"Az elektronikus helyjegyre írt megjegyzést az egyesített pénztárszám-bélyegzővel kell hitelesíteni, mivel elektronikus jegyekre kézzel írni nem szabad."
Ebben nem az az érdekes, hogy milyen is egy "elektronikus jegy" (mert ez így egy nagy képzavar), hanem maga a tény! Sok fejtörést okozott, hogy kell, vagy lehet-e a számítógéppel kiadott jegyre bélyegzést tenni, vagy nem. A "bélyegzés helye" rovat ugyanis egyes országokban gép áltral kitöltött, máshol bélyegzett. Nos úgy tűnik egyik sem szabálytalan...
Köszönetem fejezem ki a CÉG lelkiismeretes dolgozójának, aki szó szerint véve Vizsy úr utasítását vette a fáradságot és "utastájékoztatott". Így kéne ezt MINDENKINEK!
Nézegetem a railfan-on az osztrák Talent 4024-es változatát ( négyrészes ), és az összes kép mintha az S45-ön, illetve más S-Bahn vonalakon készült volna. Ezek menetrend szerint járnak már a bécsi S-Bahn hálózaton? Mert akkor vasparipára pattanok, és meg se állok Bécsig :))
Hát, ajogy elnézegettem a képeket róla, alkalmasabb a leterhelt vonalakra, mint a Talent.... A Talent az jó oda a salzburg-i S-Bahnra.... De ide szerintem kevés lenne...
Nekem nagyon tetszik a Stadler FLIRT, a bennmaradó párosból pedig mindenképpen nekik szurkolok! (Még az Alstomot szerettem volna, de az ugye már max. múlt idő).
Szerintem jár az most is rendesen. A Coradia-ért könnyeket hullatok majd. Nagyon jó lett volna, különösen jól leterhelt elővárosi vonalainkra. A FLIRT egy ritka randa vonat szerintem, de prófétai vérem azt súgja, hogy Ő lesz a nyerő, mivel a Talent-el a sógorék most küszködnek, ( ha jól hallottam ) a FLIRT viszont szépen, megbízhatóan üzemel....
Micsoda????! Paff..... Gondolom, túl praktikusak lettek volna..... Sejtettem... Vagy az lehetett a gond, hogy ugye jómagyar felfogás szerint olyan, hogy "emeletes vonat", olyan nem létezik.
Ha ezek után a Stadler nyeri meg a pályázatot egy olyan "rusnya" vonattal, mint amilyeneket Svájcban is közlekedtetnek...... Akkor lehidalok...
Egy kis vasúti témaként érdekel valakit az ICE3 dízelmotoros verziójáról egy -két technikai adat, stb...
Nem az ICE VT/TD-ről van szó, amit a DB több mint egy éve kivont a forgalomból?
Annakidején volt róla szó, hogy esetleg Kelet-Európában el lehetne sütni. Még olyat is olvastam, hogy talán Iránnak kéne eladni őket.
OFF
Miért van az, hogy a rendszer nem enged nekem hozzászólást képpel együtt elküldeni? Mindig belevisz egy zsákutcába, ahol nincs mire klikkelni. Pl. "ön erre válaszol" vagy egy üres oldal a topik nevével.
Akit esetleg érdekel,Szolnok MÜT.-en a fűtőház mögött megtalálható a pécsi MDmot 3002-es,valószínűleg főjavítás előtt,szerintem csak szerdán viszik majd be.
Szerintem ugyan akkora a kilátás az M41-2303-tól felfelé növekvő psz.-ú Csörgőkből mint a 2301-2302-ből, mert maga a vezetőasztal nem lett alacsonyabb, ugyan annyira fent van mint a régieknél.
Egy kis vasúti témaként érdekel valakit az ICE3 dízelmotoros verziójáról egy -két technikai adat, stb...
Képek sajna nem álnak rendelkezésemre még, de most szervezik egyeébként, hogy Hegyeshalomba bemutatkózó látogatásra jöjjön, mivel az ÖBB ezzel akar bejárni Bp-re a közeljövőben.
Remélem, erről időben tudomást szerzünk! Mindenesetre majd átrágom egy-két osztrák fórumon is.
Bár úgy tűnik, Ön most elment aludni, de holnap reggel 6:30-kor bizonyára elolvassa a válaszom.
Nem unatkozom. A nejem a mai napot suliban töltötte, én meg úgy gondoltam, hogy az állandó robotba belefér egy kis lazítás, egy kis kirándulás. Nagyon jó kis nap volt a mai. Van egy kép, ami régóta izgatta a fantáziámat, megnéztem, én meg tudnám-e csinálni. A következő három nap nem leszek megtalálható vasúti pálya közelében, vagy legalábbis nem vasútmániásként.
Multkoriban a Maestrallal valo kozos utazasunkkor megfigyeltem, meg mondtam is a havernak na nemar azert lassitunk mert nem az atmenon fog be es kihaladni, de lattam ezert lassitott.
Mas: Ha kend unatkozik a szep napos 4-es unnepbe csinalhatna nekem egy zsak kepet, foleg Siofok es Vilagos kozott. Pl. Balatonszabadi megallo a lutri nekem valosaghuseg szempontjabol meg utana a palya ive, kornyezete (domborzat, utcak, stb.)