Szerintem ez kurvára nem így van, ha van egy létező céged, aminek az energiafogyasztását kiváltandó telepítesz napelemet az oké. Naperőmű létesítése szerintem nem így megy.
Az ilyen bojlerek mind csak "beltéri" egységből állnak, összeépítve a víztartállyal. Általában van két nagy csőcsatlakozásuk, amin keresztül szívják, illetve kifújják a levegőt. Az aztán már szabadon eldönthető, hogy nyáron a lakás levegőjét hűtse, télen meg mondjuk a kintit használja és kintre is fújja. A gond az lehet, hogy többnyire csak -5 fok környékéig működik a hőszivattyú (nem tudom, hogy ott milyen COP-pal), azaz a nagy hidegekben csak fűtőszálasan fűt.
A hőszipkás bojlernek van még egy rossz tulajdonsága: a HMV előállításához szükséges energiát a környezetétől vonja el - ami az esetek döntő többségében (ha csak nem kültéren helyezed el), a lakótér. Ez nyáron még jó is lehet (hűti az adott helységet), télen viszont kifejezetten rossz, ilyenkor fűtéssel kell pótolni az adott helység hőfokát. Ilyenkor az egész hőszipkázásnak semmi energiamegtakarítása nincsen.
Én 4 éve cseréltem le a 14 éves gázkazánt kondenzációsra. Ebben van legionella funkció, csak aktiválni kell a menüben. Ha jól emlékszem havonta egyszer csinál 65 fokos vizet. Egyébként egy csak pár 10 literes tároló mellett a 4 tagú családdal jól elvagyunk 43 fokra állított vízzel.
Gondolkodtam tavaly, mikor a napelemet terveztük, hogy a melegvízhez a gázt érdemes-e kiváltani napelemes árammal, de kb. 1500 Ft-ba kerül gázzal a havi melegvíz, úgyhogy gyorsan elvetettük. Amíg működik a gázkazán és a melegvíz tároló, addig bizos marad ez a megoldás.
A legionella az egyik dolog, lehet hogy elég csak néha felfűteni a bojlert, de egy hagyományos készüléken ez nem automatikus az ember meg hajlamos elfelejteni hogy alkalmanként feltekerje.
A másik gond, hogy nálunk pl. 120l 60°C-os víz elég, de ugyanennyi 40°C-os viszont kevés.
Biztosan van ahol azért van 80°C-ra tekerve, mert ha hidegebb akkor elfogy a meleg víz mire mindenki megfürdik.
A1 normál árszabás ~15,81 Ft/ kWh - adó.
A jelenlegi árakon valahol a soha és a végtelen között térül meg a túltermelésre méretezett HMKE. A 0Ft os teljesítményadó megemelése esetén mégtovább tart.-)
Azért, mert az előző hozzászólásodban 2500kWh / év HMV igényt határoztál meg. 3 -4000 kWh simán elfogyaszt egy családi ház, főleg ha megtermeli magának.
Pár klíma, elektromos kapu+ garázsajtó, kamera, háztartási gépek ... , gyorsan összejön. -(
Azt tegyük hozzá, hogy azt figyelmen kívül hagyva, hogy a HMKE fenntartási költségek változni fognak!
+2,5MWh hoz biztosan 4 kW feletti inverter szükséges, ami fokozottan veszélyeztetett kategória.
0 ról indulva, vagy gázos készülék + kémény csere esetén napkollektorban, hőszivattyús bojlerben kellene inkább gondolkodni.