Keresés

Részletes keresés

gertibor Creative Commons License 2006.11.08 0 0 489

Az ellenszenv régi időkre nyúlik vissza. Egyébként én sem vagyok híve az előítéleteknek, de mivel 95%-ban saját készítésű bort iszom, ha néha veszek CS-t, azt inkább Szekszárd és környékéről.

Vannak osztrák borász ismerőseim, néha "kénytelen" vagyok az övékét is meginni.;-)

Előzmény: Flacika (488)
Flacika Creative Commons License 2006.11.08 0 0 488

Mér'? Emlékeim szerint a BB (!) dűlőszelektált Chapel Hill CS barrique is egészen iható.

Előzmény: gertibor (487)
gertibor Creative Commons License 2006.11.08 0 0 487

Elképzelhető. Kösz.

A baj csak az, ha Boglárról van szó, oda se nézek ;-)

Előzmény: Flacika (486)
Flacika Creative Commons License 2006.11.08 0 0 486
De korán keltél! :) Has  jól emléxem, már volt szó róla: Katona Borház, Cabernet Sauvignon 2003 Wellness Selection. Nekem eddig a legjobb CS, amit ittam. Igaz, az ára 3 rugó fölött van. Aztán lényegesen olcsóbban a Palota Borház (Benza) által palackozott Misebor, 900  valahány pénzért. Ha nem is ér fel a Katonáéval, azért az árát nagyon meghéri. Érdekes, hogy állíólag ez is Boglárról való.
Előzmény: gertibor (485)
gertibor Creative Commons License 2006.11.08 0 0 485

Ennyi időre nem szabad elhagyni a topicot, mert látod mi lesz belőle.

Úgy érzem más sem talált mostanában a szuperek polcain érdekes bort.

 

Ha valaki felfedezne minőség és ár tekintetében megfelelő Cabernet Sauvignont, legyen oly drága és írjon róla.

Ez az a fajta, amire elcsábulok ui. inkább saját boraimat részesítem előnybe.

Úgy vélekedek, az legalább tényleg szőlőből van.  

Előzmény: Flacika (483)
lalá Creative Commons License 2006.11.07 0 0 484
-Fő a diszkréció!(hehe) Mél ment. Csak lyukadjanak az oldalak.(hehe)
Előzmény: gertibor (482)
Flacika Creative Commons License 2006.11.07 0 0 483
Hehe. Igen, előkerültem. 5 nap után... (463-as hsz) Igaz, előtte 3 hétig nem írtam.
Előzmény: gertibor (482)
gertibor Creative Commons License 2006.11.07 0 0 482

Szia Flacika!

Előkerültél? Mostanában úgy tünt, hogy rajtunk kívül senki nem jár ide.

Így megengedtünk magunknak egy kis kitérőt. bocs-bocs.

 

Lalá!

Hogy másokat ne untassunk küldök mailt.

 

Üdv. minden borszerető embernek!

Előzmény: Flacika (480)
lalá Creative Commons License 2006.11.07 0 0 481
-Igazad vagyon. De egy ilyen vén fazonnak megbocsátható a lefetyelés. Bogácson azt hiszem akkor jártam legutóbb mikor még a szövetkezeti szféra rugdosta az utolsókat. Jó fehérboros környék volt már akkor is.
Előzmény: Flacika (480)
Flacika Creative Commons License 2006.11.07 0 0 480
De eltekeredtetek a lényegtől! Itt van előttem egy 2005-ös Bogácsi Cserszegi Fűszeres a Bükkaljáról, a Prokai Pincészettől. A címke szerint fahordós érlelést is kapott, és tényleg érezni rajta, hogy más, mint a többi. Illata kissé "hűvösebb" a megszokottnál, ízében a CSF jellegzetességei mellett némi kesernye és fanyarság is fellelhető, gondolom a fahordónak köszönhetően. Viszont így lett egyéni. Érdekes bor.
lalá Creative Commons License 2006.11.07 0 0 479
-Úgy legyen! (Inchallah! hihihihi)
Előzmény: gertibor (478)
gertibor Creative Commons License 2006.11.07 0 0 478

A lényeg úgyis az aszcendens. Akkor Nálad is jól megkeverték. Skorpió nyilas beütéssel + X aszcendens. Nálam is 3-as keverék van csak más jegyekkel.

Na, de ez nem asztrológia, hanem boros topic.

Akkor remélem boraim megismernek Téged még a szülinapod előtt és ihatunk az egészségedre. Kedves párodéra meg utólag.

Ne engedd addig káposztát enni.

Előzmény: lalá (477)
lalá Creative Commons License 2006.11.07 0 0 477
-Tanulmányi kiránduláson van Skorpióéknál. Az igazat be kell vallanom, én olyan utolsónapos Skorpió vagyok, hogy sokan át is sorolnak a Nyilashoz. Párom viszont kőkemény Skorpió.










-Azért az utánpótlás nevelésére is fordítok egy kis gondot. Érdemes figyelni a félelmetes koncentrálást.
Előzmény: gertibor (476)
gertibor Creative Commons License 2006.11.06 0 0 476
Mit keres ott a szüzike?
Előzmény: lalá (474)
gertibor Creative Commons License 2006.11.06 0 0 475
Mindet nem engedem, de valamennyit talán ihatsz -hehehehe
Előzmény: lalá (473)
lalá Creative Commons License 2006.11.06 0 0 474














-Köszönjük. Mi már csak ilyen kedvesek vagyunk.
Előzmény: gertibor (472)
lalá Creative Commons License 2006.11.06 0 0 473
-Öregapám volt még így, de a borát mindíg megittam. (hihihihi)
Előzmény: gertibor (471)
gertibor Creative Commons License 2006.11.04 0 0 472

Bocs, majdnem elfelejtettem

 

ISTEN ÉLTESSE A SKORPIÓKAT!!!!

 

 

 

Csak saját virággal köszöntök.

Előzmény: lalá (460)
gertibor Creative Commons License 2006.11.04 0 0 471

Szép jó reggelt!

Hááááááááát vannak különböző módszereim. hehe

Próbáld meg úgy elképzelni, hogy valaki nem tanulta iskolában és mégis készít bort.

Nem ismer szakkifejezéseket, mint pl. titrálható, de a borától még senki sem lett rosszul. Sőt, kis borversenyeken még értékelték is.

Előzmény: lalá (470)
lalá Creative Commons License 2006.11.03 0 0 470
-Nehéz is a távdiagnózis. Kezdődő forráspontig. Bár én meg azt nem tudom milyen módszert használsz.
Előzmény: gertibor (469)
gertibor Creative Commons License 2006.11.03 0 0 469

Nem levelező tagozatra iratkoztam be, de majd megpróbálom tanító bácsi.

Meddig kell hevíteni?

 

Előzmény: lalá (468)
lalá Creative Commons License 2006.11.03 0 0 468
-Szóval az úgy kezdődik, hogy már a must savtartalmát is célszerű megmérni, hogy lássuk mire számíthatunk. Az aktuális savmérést zavarja az erjedési szénsav, de ezt egyszerű forralással ki kell hajtani, majd a visszahűtött mintát mérni.
Előzmény: gertibor (467)
gertibor Creative Commons License 2006.11.03 0 0 467

Az, hogy még nem forrt ki teljesen nem befolyásolja a mérést?

Na meg úgyis csak 1 ezreléket tompíthatok KHK-val. Vagy nem?

De legyen ez az első tanóra tárgya. hehe

Előzmény: lalá (466)
lalá Creative Commons License 2006.11.03 0 0 466
-Nem, nem! A szénsavas mész csak végszükségben! A finom savtompításhoz KHK kell!
Vagy biológiai almasavbomlás. Mérni kellene a savat.
Előzmény: gertibor (465)
gertibor Creative Commons License 2006.11.03 0 0 465

Szia Laci!

Akkor nagyon jó, hogy megvettem a KHK-t, mert a kettőssós-savtompítást szénsavas mésszel kell csinálni ugye?

A zweigeltem még forr, a merlot talán már kiforrt, azt már fejtettük, mert muszály volt.

Mostanában kicsit hanyag vagyok, mert 2 hete döglödőm.

Pár napja már azt hittem, hogy a "javulás" útjára tértem, de valami visszadobott.

Azért előbb-utóbb nekilátok, ha mást nem megvárlak.

Üdv. Gréti

Előzmény: lalá (462)
Gyulai Guszti Creative Commons License 2006.11.02 0 0 464

A történet itt olvasható:

 

medwe   >>   Fórum   >>   étteremtesztek az olvasótól

A bor azonban több figyelmet is megérdemel.

 

Gál Tibor itt hagyta ránk és benne él tovább, isten nyugosztalja!

Flacika Creative Commons License 2006.11.02 0 0 463

Hogy konkrét borokról is essen szó. Hét végén ittunk egy Bakondi Egri Királyleánykát 2005-ből. Az eddigi királyleánykáktól kissé eltérő ugyan, de kellemes. Ahogy a címkén is ígérik, kissé füstös a fahordó miatt, majd utána a lecsengésben mandula. Utána szintén 2005-ből Töki Pompos Cuvée (Királyleányka-Chardonnay) a Kovács pincészettől. A másiktól eltérően kicsit sem fás vagy füstös, illatában a Chardonnay, ízében inkább a birsre emlékeztető zamat dominál. A Bakondi az Auchanokban 5-600 Ft között kapható, a Töki Pompost 1200-ért vettem azt hiszem a Corában (esetleg Interspar?). Árát tekintve a Bakondi best buy!

 

És egy érdekesség. Három hete a 408-ban írtam az Opperheim-féle Sauvignn Blanc-ról, ami hibásnak bizonyult. A bő fél üveget ledugóztam, kitettem a polcra, esetleg főzni jó lesz felkiáltással. A múlt héten kíváncsiságból megkóstoltam és meg is lepődtem. Most már volt illata, és az ízéből is eltűnt az oda nem illő dohszerű képződmény. Persze tökéletes nem lett, de ihatóvá vált. Valószínűleg tényleg dugóhibás volt, csak sokáig kellett volna szellőztetni nyitás után.

lalá Creative Commons License 2006.11.02 0 0 462
-Szia Gréti! OK. Akkor kettőssós-savtompítás. (De csak végszükségben!) Írd már meg l.sz. mennyi titrálható savat mértél.
Előzmény: gertibor (461)
gertibor Creative Commons License 2006.11.02 0 0 461

Szia Laci!

Akkor várom az időpontot.

A gibicnek semmi sem drága - hehe

Nekem csak vörösborom van.

Előzmény: lalá (460)
lalá Creative Commons License 2006.11.02 0 0 460
-Szia Gréti! A javaslat parádés, máris elfogadva, csak az időpontot kell egyeztetni. A hét végén családi összejövetel szülinapokból kifolyólag. A jövő hét végén Gardália-napok Tihanyban, ahová már eligérkeztem. No de, hogy addig is haladjunk a következőket gondoljuk át amíg a kémiai szerekkel nekiesünk a szegény boroknak.
Az idei évjáratban a szőlők jól beérettek voltak, tehát az almasavval csak a vörös boroknál kell küzdeni kicsit. A borkő kiválását a hideg is segíti. Ezért érdemes volna egy palacknyit hűtőszekrénybe tenni, kvázi hőpróbaként. Közvetlen a bor fagyáspontja felett egy két napig tartva megmutatkozik, hogy van-e hajlandóság borkőkiválásra. Ha van akkor érdemes a most következő jó hidegeket kihasználva, a bort kifejtve a szabadba lehűteni. Mint látod ötletekből van bőven.(hehe)
Előzmény: gertibor (459)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!