Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.22 0 0 39
Gyengelelkű ákosrajongók ne olvassák el ezt a hozzászólást. Aki viszont akar értelmes dolgokról beszélgetni, bírja a kritikát, és fejlődni akar agyilag, az olvassa.

Ákos összehasonlítása pl. József Attilával mutat valamit abból, hogy az ákosrajongók hogy is látják a világot. Nézzük J.A-t. Nem volt sztár, nem volt gazdag, nyomorúságából írt verseket. Nézzük Ákost. Kürülnézett, hogy hol lehetne szakítani péndzet a magyar popéletben. Kitalálta az image-jét: pop, de látszólag komoly tartalommal. Így még egy plusz réteget meg tud kaparintani.
Durva vagyok?
Nézzük megint azt a J.A. idézetet. Totálisan kijön belőle J.A. élete. És célja. Mert neki volt. Méghozzá az, hogy a csúnya világot jobbá tegye.
Nagy szavak? Röhögjetek csak.

Ákos meg mit ír? Hogy teremtés meg tűz?
"Tűzből jöttem erre a főldre
Lángok formálták testemet."
KÖNYÖRGÖM! MIT AKART EZZEL MONDANI???
Nem inkább valami homályos misztikus izével akar hatásvadászkodni? Mert szerintem igen!
Tudjátok azért gyanús ám nekem a dolog, mert ha egy picit elgondolkodok azon, hogy mivel lehet péndzet kaszálni, akkor mint lehetőség ez is eszembe jutna. Ezt ma eszik az emberek.
"Táncolj a tűzön át"
MIT AKART EZZEL KONKRÉTAN MONDANI???
Useless írta:
"Kétségtelen, hogy Ákos zenéjének hallgatásához egyfajta inteligencia szükséges. Akinél ez nincs meg, az mindig is értetlenül fog tekinteni azokra, akiknek megvan."
Na én erre (minden kötözködés szándéka nélkül) az mondom, hogy éppenhogy te vagy az, aki túl nagyra tartod Ákos művészetét. Mondhatnám (ha lenne intelligenciám), hogy: "Nekem nagy intelligenciám van, épp ezért unalmasnak, közhelynek, értéktelennek tartom ezt a _látszólag_ mély értelmű (pedig csak hatásvadász) szöveget."

Bianco véleményével nagyjából egyetértek:
1. Szerintem nem csak angolul énekel rosszul. Bár nem nevezném rossznak, mondjuk inkább úgy, hogy "említésre nem érdemes a dolog".

2. Nagyon sok banális dallam, főleg refrén.
Úgy van. Túl egyszerű, hatásvadász zene. Egyszeri hallgatás után meg szoktam unni az ilyet.

3. Affektáláva éneklés.
Magyarul nem tud énekelni.

4. Veszélyes összművészeti küldetéstudat :-)
Nem rossz meglátás! Szerintem arról van szó, hogy ő is tisztában van azzal, hogy értéktelen amit csinál, ezért önmagát is becsapja a "én azért komoly vagyok" című izével.

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.22 0 0 38
gratulálok az érettségidhez,

de imho ákos költői teljesítményét túlértékeled
enyhén

valóságépítő technikum

Előzmény: Useless (33)
LsR Creative Commons License 1999.11.22 0 0 37
Akos rulez, barki barmit mondd, mindenki mellett allva aki Akosos. Aki meg nem erti, az talan majd egy par ev mulva, amikor rajon hogy nem ganxstazolirol szol a vilag, meg kurvakrol stb.. De addig fel kell noni, vagy merni kell latni. Es persze nyilvan jobb becsukott szemmel anyazni. Meg uvoltzni: "hogy szeresd a testem bebi"..

Bianco Creative Commons License 1999.11.22 0 0 36
"Aki meg nem szereti, az miért nem (ha egyáltalán meg tudja fogalmazni értelmesen)?"

1. Pocsékul énekel angolul. Ezzel mondjuk nincs egyedül, de egyszer valahol elnyilatkozta, hogy ő milyen angolprofi, és hogy le tudta alázni a tanárát.
2. Nagyon sok banális dallam, főleg refrén (Ikon, Ismerj fel).
3. Affektáláva éneklés.
4. Veszélyes összművészeti küldetéstudat :-)

Egyébként nyilvánvaló, hogy a jobbak közt van, néhány zseniális számmal (Ilyenek voltunk, Hello). Az egyenleg nekem pozitív.

Allia Creative Commons License 1999.11.22 0 0 35
Nekem is van egy-két kedvenc idézni valóm Ákostól:

"láttam a halált, szép arca volt
a házába hívott és meghajolt"

"öngyilkos álmod mások álmodják neked"

"ha egyetlen óra lenne az élet
az utolsó percét benned tölteném"

"pajkos csöndemen
ősrobaj
távoli zaja zizeg át"

stb. inkább abba hagyom, mert nem érnék a végére. Van még bőven. Remélem nme baj, ha az elemzést kihagyom.

MarK Creative Commons License 1999.11.22 0 0 34
A legutóbbi hozzászólásomat ("Asszem nem szoktunk megsértődni, nem szoktunk egymás torkának esni...") úgy látszik elkiabáltam...
Useless Creative Commons License 1999.11.22 0 0 33
Úgy gondolom, a nagy irodalmi dilettáns Te lehetsz. Minek is beszélek én költői kifejező eszközökről, meg motívumokról, meg szimbólumokról annak, akinek fogalma sincs, mit jelentenek.

A magyar irodalom érettségi dogám a legjobb lett az évfolyamon, kiemelték a tanévzárón.

Előzmény: Törölt nick (32)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.22 0 0 32
hehe, viszont Pilinszky mellett említeni meg irodalmi dilettantizmusra
Előzmény: Useless (31)
Useless Creative Commons License 1999.11.22 0 0 31
Úgy gondolom Ákost egy kalap alá venni a mai magyar könnyűzene sztárjaival nem ízlések és pofonok kérdése, hanem borzasztó nagy zenei dilettantizmusra vall.

Endi kért tőlem Ákost idézetet. Szerintem Endi Neked kéne idézned, hogy melyik az a szöveg, amivel bajod van, mert én bármilyen idézetet idecitálok, annak az lesz a vége, hogy a United Ákos Haters ízekre szedi. Azért megpróbálom.

Az én kedvenc motívumom Ákos szövegeiben a tűz. A tűz nála a teremtés szimbóluma.

"Tűzből jöttem erre a főldre
Lángok formálták testemet."

Itt egyértelműen megjelenik a teremtés, úgy ahogy itt is:

" A lángok templomából.."

Templom egyenlő szent imahely, így a láng, az égés folyamata maga a teremtés.

Továbbmenve érdekes ezt is elemezni:

"Táncolj a tűzön át"

Ez már konkrátabb megfogalmazás, mint az előbbiek, itt magáról a születésről van szó. Ne csak a biológiai születésre gondoljatok, hanem például arra, hogy hányszor kell "újjászületnünk", ha megakarunk felelni a környezetünknek. (ezt Koncz Zsuzsa még konkrétabban mondja ki: "Születni kell, minden nappal újra", ha már valaki szóba hozta Zsuzsát.)

Kétségtelen, hogy Ákos zenéjének hallgatásához egyfajta inteligencia szükséges. Akinél ez nincs meg, az mindig is értetlenül fog tekinteni azokra, akiknek megvan. Velük nem lehet vitatkozni a szövegek mondanivalójáról. Senki ne feledje: egy verset nem ÉRTENI, hanem ÉREZNI kell!! Micsoda különbség.

Ákost természetesen nem lehet Jószef Attilla költészetéhez hasonlítani, hiszen a költői kifejezőeszközök terén óriási a különbség. Ha mindenképp hasonlítani akarnám Ákost egy költőhöz, akkor Pilinszky lenne az.

MarK Creative Commons License 1999.11.22 0 0 30
Lentebb a következő kifejezésekkel már én is éltem, miszerint: "...felesleges győzködnünk egymást, hiszen ezek nagyon szubjektív dolgok", vagy "Ízlések és pofonok... Unalmas is lenne, ha mindenkinek ugyanaz jönne be."
Én nem a vitatkozást szeretem, hanem a jó beszélgetéseket. Ezek (már ahol általában megfordulok, főleg zenei témájú topicok) általában azok. Ha véleménykülönbség van, az csak érdekessebbé teheti az egészet... Asszem nem szoktunk megsértődni, nem szoktunk egymás torkának esni, hanem kultúrált a vita.
Én csupán a nemzetközi mércéhez való méréssel kapcsolatban mondtam véleményt. Ákos nem csak az underground-hoz képest popzenész, de popzene és popzene között is van különbség...
Lappantyú Creative Commons License 1999.11.22 0 0 29
Jaj, de jól megaszondtad, VT, igen!! :)))
Annyira fontos volna, hogy egy-egy ilyen topicban ésszerű keretek között maradjon a sztár iránti rajongás és az, hogy valakinek az róla a véleménye, hogy nem szereti.
Mert valakit nem szeretni az messze nem bűn.
Sőt, szerintem jó és kell meghallgatni az ellenérveket.

Én azt hiszem, hogy Ákos egy intelligens emberke és ezt az intelligenciáját tökéletesen fel is használja mind művészetileg, mind önmenedzselésileg.
És ezért jó és ezért szerintem mindenképpen tiszteletet érdemel, mert sajna Magyarországon igen kevesen ilyenek.

De hát ez itt talán nem is az a topic, hogy miért lelketlen a magyar popzene.

Lappa

Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.22 0 0 28
hello Mark,

ideimhóznám jó gyorsan, hogy itten bizony izlésekről van szó, pofonokról reméljük, hogy nem lesz, és van akinek tetszik, van akinek nem, mermondjuk popzene helyett undergroundot hallgat és a szempontjából nézve, bizony Ákos egy magyar popper

Előzmény: MarK (26)
mud Creative Commons License 1999.11.22 0 0 27
Kedves MarK,
mi nem degradaljuk Akos zenejet, csak velemenyt mondunk. Azt hittem, ez a topik errol szol...
Előzmény: MarK (26)
MarK Creative Commons License 1999.11.22 0 0 26
kraszi: "...megtisztelem annyival Ákost, hogy külföldi - mondjuk angol popzenei - mércével mérem." Ez kinek-kinek mást jelenthet... Mondjuk egy Depeche Mode szinvonal össze nem vethető egy Melanie B (vagy C?) szinvonalával (hogy az - általam - pozitívnak tartott mércétől haladjak a negatív felé).
Azért jó, hogy a brit zenét említetted, mert az talán még mindig hallgatható - talán egyedüliként a világon (Texas, Manic Street Preachers, U2, Sting, Garbage, stb.) Abba viszont szerintem teljesen felelseges belemenni, hogy vajon miért olyan qrva nehéz ebbe a körbe bekerülni Mo.-ról. Ennek ezernyik oka lehet, amit talán Ákos ismer a legjobban.
mud, zola: ezzel a véleménnyel kb. ledegradáljátok Ákost a magyar "zenei" átlag közé. Nemtom, hogyhogy nem lehet érezni a szakadéknyi különbséget, de mindegy. Természetesen nem kötelező Ákos zenéjét szeretni.
Lappantyú Creative Commons License 1999.11.21 0 0 25
Én nagyon szeretem Ákost. Azon kevés nem kihalófélben lévő zenészek egyike, akik értelemesen és főleg szépen fogalmazzák meg a gondolataikat.
Ha indián, ha sámán akkor nekem sem jön be, az egy másik, az egy furcsa image. És vannak olyan dalok, amelyek szintén nem. De vannak olyanok, amelyek nagyon és nagyon-nagyon. Főleg a szöveg miatt.
Elsősorban a szöveg miatt. De időnként (és újabban egyre inkább) zeneileg is valami egészen mást csinál, mint eleinte.

Lappa

Zola Creative Commons License 1999.11.21 0 0 24
Én nem kedvelem. Sok benne az ideológia, olyan mint Koncz Zsuzsa. A hideg veríték futkos a hátamon, amikor Ákos a zenei kultúráról beszél, meg az értelmiség szerepvállalásáról. Mintha büszke lenne arra, hogy ő gondolkodik. Mindig az üzenet, sohasem a tartalom. A szövegei nagyon zavarosak, valami elmélkedő giccs jellemzi őket. Lényegében ilyen Mátrixos, Szárnyas fejvadászos késztermékek. Ha engem hallgatsz, nem vagy átlagos, vagy valami ilyesmi.

Üdv!
Zola

mud Creative Commons License 1999.11.21 0 0 23
disp,
arra celoztal, ami most 20 eltunt hozzaszolasban nyilvanult meg, vagy ez valami mas?
Előzmény: disp (22)
disp Creative Commons License 1999.11.20 0 0 22
A nagy testvér figyel de még nem szól....
mud Creative Commons License 1999.11.20 0 0 21
"További tény, hogy megnyilatkozásai messze verik a magyar átlag popzenészt, átlagpolgárt, viszont balszerencséjére - szerintem - zeneszerzőként és szövegíróként sem kiemelkedő tehetség."

Szoval, en is valami hasonlot akartam irni, csak nem vagyok elegge diplomatikus. Mindenestre kosz...

Előzmény: kraszi (19)
mud Creative Commons License 1999.11.20 0 0 20
Bocs...
Előzmény: Törölt nick (18)
kraszi Creative Commons License 1999.11.20 0 0 19
Ami tény: nagy kötéltáncos, a kinn is vagyok, benn is vagyok nagymestere. Bár nyilatkozataiban rendre elhatárolódik a magyar popzenétől, sztárságtól stb., ahogy elnézem, elég jó ideje bírja a klímát. A Jimmy-k, Mirigyek, Kozsók, Erika C-k és alteregóik uralta magyar piacon, ami azért van olyan nívótlan, mint a labdarúgásunk. De ez legalább a miénk - mondhatjuk.

További tény, hogy megnyilatkozásai messze verik a magyar átlag popzenészt, átlagpolgárt, viszont balszerencséjére - szerintem - zeneszerzőként és szövegíróként sem kiemelkedő tehetség. Mielőtt bárki le akarná rúgni a fejemet, természetesen megtisztelem annyival Ákost, hogy külföldi - mondjuk angol popzenei - mércével mérem. Úgy érzem, a karizmája, s nem feltétlenül a hatalmas slágerei adják el a palit. Évek óta elhiszem neki, hogy benne van 5-6 rohadt nagy sláger, és kiad végre egy olyan lemezt, hogy elszégyelli magát a hazai popszakma. Ez a lemez még sehol sincs - mint tudjuk. És még mindig várom - ez a nagy mutatvány tőle.

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.20 0 0 18
jaj, kérem szépen ne ilyen durván :-)
mud Creative Commons License 1999.11.20 0 0 17
"Aki meg nem szereti, az miért nem (ha egyáltalán meg tudja fogalmazni értelmesen)?"

Nos...
Nem tudom, hogy meg tudom-e fogalmazni ertelmesen...
Regebben lattam vele egy beszelgetest a TV-ben es rendkivul szimpatikusnak tunt amit mondott es ahogy. Az mas kerdes, hogy ha a showbizben vagy, akkor azert illik beszelni tudni es persze kozonseg elott.
De ugyebar Akos enekes.
Ami a dalait illeti, nivotlan, szirupos kozhelyek, a szovegeivel egyutt nezve pedig az egesz legtobbszor tomeny giccs. Sorry.

Előzmény: molveno (-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.20 0 0 16
húúúú,
a bonanza az olyan....olyan valóságépítő volt, mit is mondjak
az ákos szólóban meg olyan...izés...léleképítő no,
(kivéve amikor indiánost játszik vagy sámánost)

nálam az nagy magyar underground után ő jön, utána meg senki

valóságépítő technikum

totyus Creative Commons License 1999.11.20 0 0 15
Sziasztok!

Én is szeretem Ákos zenéjét, sőt mondhatni "elsősoros" rajongója vagyok, vidéki koncertek
többórás sorbanállás dedikáláskor, és egyébb őrület. Hogy miért? Hm................:)
Röviden:
1.Érdemes megvenni az új CD-t, amelyen az Ikon legjobb dalainak angol nyelvű változata mellet a multimédiás részben rengeteg - eddig sehol nem látott - fénykép, videoklippek, mp3-as ritkaságok - amelyek még sehol nem jelentek meg hivatalos kiadványon - találhatók. Ja és a MM rész kivitelezése nagyon király.
2.Toplista felállítása nehezemre esne ( 10-be nem férnének bele a kedvenceim ), az én saját készítésű besztof Ákosom dupla CD több mint 25 számmal.

Na egyelőre ennyi, folyt. köv.

Totyus

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.20 0 0 14
Lehet, hogy hülyeséget fogok írni, de:
J.A. írta:
"A semmi ágán ül szívem,
Kis teste hangtalan vacog"
Ebből én teljesen értem, hogy nem érezte magát jó a világban, és ez egy kritika a hideg világ felé. És a szerénység kifejezése. És szuper.

De ez:
"Húsevő gyilkos virág a szíved"
Ez nem teljesen világos. Valakit kritizál, hogy pl. játszik a szerelemmel? Ákos szájából ezt nem látom őszintének.

Idézzetek még Ákostól. Talán megváltozik a véleményem.

Allia Creative Commons License 1999.11.20 0 0 13
bocs, a zárójel utánkimaradt, hogy "tekinthető", így már értelme is van
Előzmény: Allia (12)
Allia Creative Commons License 1999.11.20 0 0 12
"Húsevő gyilkos virág a szíved"
Azt hiszem ebben is megvannak a metaforák.

Az, hogy ez J.A. megalázása-e, mert egy lapon írunk a kettőről, nem hinném. A legautentikusabbnak "Attilával" kapcsolatban szerintem Faludy Gyuri bácsi (ő említi csak így). Talán meg kéne kérdezni, hogy mi a véleménye Ákos költészetéről, és, hogy szabad-e egy oldalon írni róluk.

Előzmény: Törölt nick (10)
MarK Creative Commons License 1999.11.18 0 0 11
"De mint írtam, nekem eleve a mai világ életfilozófiája, életmódja nem tetszik. És ebbe Ákos is benne van."
Valóban, de ez őt is zavarja, soxor elmondta, hogy mint "pop izé", ő is benne van a levesben, ebben a szórakoztató iparágban, a popbizniszben és ez ellen nem tehet semmit, hiszen popzenész, ugyanúgy, mint a többi, csak legfeljebb láthatjuk, hogy más értéket képvisel, mint az átlag.
"De hogy eláruljam milyen zenét is szeretek: progresszív rock, heavy és keményebb stílusok."
Nos szerintem ezekben a stílusokban is vannak olyanok, akik nem éppen a magvas mondanivalójukról híresek...
Szövegek:
Bizonyára az ismertebb számokat, a klipeket ismered. Ezek körülbelül Ákos munkásságának 10%-át teszik ki. Persze vmiért ezeket választotta ki, de nem csupán ezekből kell ítélni. De ok, maradjunk egyenlőre az ismertebbeknél. Az Ikon és az Indiántánc dalok szövege számomra is talány, viszont kimondottan tetszenek a Láss bennem mást, a Hello, a Dúdolni halkan, a Végre, az Ilyenek voltunk szövegei és ezek mégcsak nem is a legnagyobb kedvenceim (legalábbis a szöveg szempontjából).
Mindenestre annyira felesleges győzködnünk egymást, hiszen ezek nagyon szubjektív dolgok. De azért majd idézni is fogok, azokból a szövegekből, amik számomra sokat jelentettek...
:-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.17 0 0 10
Ez értem, sőt nagyon tetszik.
Most idézz Ákostól!
Bár lehet, hogy J.A. megalázása lesz egy lapon említeni...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!