Keresés

Részletes keresés

Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74761
Neked is vannak jobb és rosszabb napjaid. Tartalmilag egyetértek, persze, hogy a szlovákoknál erősebb a társadalom kohéziója, bár ennek egy kellemetlen vadhajtása a magyarellenesség.
Állítólag a neonácik sokkal többen vannak arra, mint nálunk, ezt én a sok panelnak tulajdonítom.
Ha a válságot túléljük, mint társadalom, le kell vonni a tanulságokat. A társadalom kollektív szervezetét immunizálni kell mindenféle kórokozóra. A "liberalizmusnak " nevezett (valójában dekadens, destruktív) nézeteket mindenhol a világon ellenségként fogják azonosítanmi a társadalmi immunrendszerek, Britanniában, az USá-ban (ami e helyéén lesz), nálunk, sőt Hollandia maradékában is.
Az a minimum, hogy kidobják a csónakból azokat, akik fúrják, és állandóan szidják azokat, akik eveznek.
Nem a zsidókra gondolok. Az ön- és közveszélyesekre, felekezeti és bármilyen különbség nélkül.
Szerintem te se itt zsidózz, különben is már bűn itt fecsérelni az időt, hacsak nem egy kis immunizálásra.
Előzmény: Törölt nick (74759)
BJ Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74760

ide is berakom, mert érdekes

 

Kijött az IATA novemberi jelentése:

 

http://iata.org/pressroom/pr/2008-12-30-01.htm

 

a nemzetközi utasforgalom 4,6%-ot esett novemberben YoY, ami nem annyira durva, viszont a nemzetközi cargo forgalom 13,5%-ot...

 

a regionális lebontást vizsgálva az asia-pacific légitársaságok zuhantak a legnagyobbat - 16,9%, és ők adják a világ-forgalom 44%-át...

 

BJ

Vadista Szandál Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74758
Suttyomban:

CLG09.NYM Crude Oil Feb 09 46.34 3:22pm ET Up 1.74 (3.90%)
moonshadow Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74754
Bizony, a megoldás csak addig működőképes, amíg egy (lehetőleg közeli) mészégető gyár is üzemel, de ráadásul csak annak lenne jó, akinek már adott az eszközpark, mert mondjuk eleve ezzel (is) foglalkozik. Az óriási mennyiségek és az üzemeltetés nehézségei miatt 0-ról belefogni nem lenne értelme.
Előzmény: V.4_BlackVoid (74752)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74753
Van egy barátom, akinek odaát van cége, nem az adó miatt, hanem tényleg ott folytatja a termelőtevékenységet. Nos, a dolog kész sci-fi, de saját szememmel láttam, ha hiszed, ha nem, a cigányok DOLGOZNAK. Különben nincs segély. Tehát havi x napi melóról kell igazolást hoznia, hogy a többi napra segélyt kapjon, ha meg teljes állásba kerül, az még jobb.
Az is nagy tanulsága a megoldásnak, hogy amikor lázongtak, komolyan erőt kellett felmutatni.
Legenda, hogy a probléma megoldhatatlan, hogy genetikailag nem képesek dolgozni, stb.

Az nagyon durva, hogy odaát 30 ezer körüli rokkantnyugdíjas van, nálunk meg huszonvalahányszor annyi. Nem kétlem, hogy eljön még nálunk is a felülvizsgálat. Hogy kíméljük őket az arcvesztéstől, mondjuk, hogy "meggyógyultak".
Meg a 38 évesen nyugdíjas rendőrök, határőrök is készüljenek vissza a melóba.
Előzmény: Törölt nick (74750)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74752
Hat ez felejto, foleg ha beleszamoljuk, hogy az egetett meszet ki is kell egetni.
Előzmény: moonshadow (74751)
moonshadow Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74751
"A mészoltás CaO + H2O => Ca(OH)2 reakcióra gondoltam, (1.2MJ/Kg a reakcióhő) mert a Ca(OH)2 400 fokon vissza alakul CaO vá. 400 fok talán még elmegy egy napkollektorral, de nagyon határeset ez is. És persze iszonyatosan körülményes berendezés az biztos. A földgázt csak meg kell gyújtani és kék lángal szépen ég az is biztos. (-:"

Családi ház fűtésére talán meg lehetne csinálni, de csak akkor, ha valaki mondjuk amúgy is tüzépes és van otthon teherautó, meg homlokrakodó, ne adj isten meszesgödör. Úgy 15 éve melóztam egy cégnél ami melléktevékenység gyanánt évente beoltott pár száz tonna égetett meszet, és hát nem az a klasszikus tiszta otthoni meló ami azt illeti. A szomszéd se lenne kalciumhiányos az biztos.

Először is, nem kéne újra felhasználni, hanem a "kazánházból" egy zsilipen keresztül kiengedni az oltott meszet egy fedett tároló gödörbe, és tavaszal vagy nyáron, bezsákolni és eladni. Ezzel megkapnád a jövő évi tüzelő árát. A fűtés ingyen lenne tulajdonképpen, de lenne vele "kis" kényelmetlenség:

Kellene egy deponáló tér, amibe fedett helyen tudod deponálni az égetett meszet, és nem folyik rá vagy alá csapadékvíz.
Ehhez egy fedett lebetonozott szín is elegendő, amire ráborítják az égetett meszet és két réteg fóliával betakarod. Ebből mindig annyit szedsz ki, amennyi kellene a "kazán" napi működéséhez. Vagy megoldod futószalaggal a kazán táplálását.
Mivel nagy mennyiségű égetett mész kell, ezért lapátolásal nem menne.
Kb 10 pótos ifával lehordják azt a 126 Tonna égetett meszet amire szükség lenne a téli fűtéshez. Ezt nem árt homlokrakodóval kissé feljebb kupacolni a szín alatt, hogy más is elférjen az udvaron.

A kazán egy sima ipari mészoltóhoz lehetne hasonlatos, azzal a külömbséggel, hogy itt működés közben nem kellene folyamatosan keverni a cucot, mert a hőenergia nyerés a lényeg, és nem a munkaidő alatti oltottmész termelékenység.
Tehát egy vas, vagy inkább egy kórlemez üst kellene, amiben egy rács van. *
A számított mennyiségű vízben lenne ez a rács, melybe ráöntesz megint csak számított mennyiségű égetett meszet és az szépen magától oltódik, majd a rácson keresztül részben lefolyik a víz alá. alatta lenne egy villanymotoros keverő mellyel időnként pár fordulatot keversz a cuccon.
Nyilván ez az egész kifelé hőszigetelt kübli, egyébként meg duplafalú és hőcserélővel ellátott lenne, hogy ha netán kilyukad, akkor se nyomja tele oltottmésszel a fűtésrendszered.

Mivel a tüzifa égéshője 18 MJ/kg a függvénytáblázat szerint, égetett mésznek meg 1MJ/kg, ezért 18 x annyi égetett mész kellene, mint fa.
Ahol mondjuk egy egész télen 70 mázsa fát használsz fel, ott 126 Tonna égetett mész beoltásával ki tudnád váltani. Vagyis ha 5 hónapra számoltuk a 70 mázsa fát, akkor égetett mészből napi 8,4 mázsát kéne oltogatnod, amihez kellene minimum egy 1,5 m3-es oltó "kazán" ami hengerrel elképzelve 1,4 m széles 1 m magas kübli. A begyújtás úgy nézne ki napi szinten, hogy beleeresztenél 800 l vizet, valami reteszes-zsilipes szálíltószalagos megoldással pár részletekben rádobnál 8,4 mázsa égetett meszet minden nap, reggelente meg kizsilipelnéd a gödörbe.

Ehhez kellene azért még nagyjából ugyanannyi víz is ahol fontos, hogy tiszta víz legyen. A sima talajvíz meglepetést tud okozni, mert a szennyeződések függvényében akadályozza a reakciót, és nem elhanyagolható hatással van a végtermék minőségére.

Ekkora mennyiségű égetett mészből készült 220 tonna oltott mészre kellene egy 150 m3-es, 6x10x2,5 m gödör.
Mélyebbet nem érdemes csinálni, mert körülményes lenne zsákolni. :)

*Nem azért kéne kórlemez kübli mert szétmarja, hiszen a mész lúgos, hanem azért, a sima vas használaton kívül csúnyán rozsdásodik, az oltott mész minden festéket és oxidációt fémtisztára leszed róla.

Mindezek tetejébe amit nem tudhatsz, hogy válság idején kinek tudod eladni az oltott meszet, mennyi lesz az égetett mész szállítása, működni fog a mészégető gyár, vagy sem.

Ebből is látszik, milyen kényelmesen vagyunk most még a gázzal, szénnel, olajjal...

Ugyanakkor ez is egy tipikus perifériális megoldás, hogy ha valakinek van hozzá infrastruktúrája, mert mondjuk eleve mészoltó a szakmája, akkor kis befektetéssel meg tudná oldani.
Előzmény: Törölt nick (74714)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74748
A szlovákok rendet csináltak a cigánysegélyezéssel meg a rokkantnyugdíjazással.
De ami most jön, őket is meg fogja viselni, a panellakók aránya náluk nagyobb, mint nálunk. Komolyan nem azzal kéne törődni, hogy bárkit lenézhessünk, vagy hogy valakik lenéznek-e minket, hanem mindenki gondoskodjon saját országa lakóinak megélhetéséről.
Ezt a sereghajtó dumát elfelejthetnék már a politikus elvtársak.
Előzmény: magosl (74744)
magosl Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74744
Kozeleg a szakadek, mivel allandoan folyik ki a penz az orszagbol.
A lukakat kellene eloszor betomogetni.
Bezzeg a Szlovakok, van szep vizeromuvuk..., meg egy Magas Tatrajuk.
Előzmény: Arma Gedeonka (74735)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74743
Van egy nagy különbség:Obama háta mögött már a betonfal van.
Előzmény: Törölt nick (74740)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74742
Mondom, hogy még bejöhet a hasonlatod. De Gorbi nem irtott ki senkit, a hadseregben sem, némi cserékre adott lehetőséget a Vörös téren leszálló kisgép.

Obamától is csodát várnak sokan és ő se fog tudni csodát tenni.
Ki mondta, hogy el akarja számoltani a bankokat? VAn linked?
Egyelőre hihetetlen, a csapata a régi establishment, ahogy maga is azok terméke.
Előzmény: Törölt nick (74740)
galland Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74741
Nálunk a helyi újságban jelent meg egy cikk a fűtéskorszerűsítésről, energiafogyasztásról, lesz második része is. Szerintem ez jó kezdeményezés.

Fűtéskorszerűsítés
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74739
NOL 2008. december 31. 10:13

Elbúcsúzhatunk a svájci gleccserektől?


Ebben az évszázadban a svájci gleccserek döntő többsége elolvad – állítja két most megjelent tanulmány. A gleccserek elolvadása gazdasági és ökológiai károkat is okoz.

Az egyik eredmény szerint 1999 óta az akkori mintegy hetvenöt köbkilométernyi gleccserjégből 2008-ra több mint tíz köbkilométernyi olvadt el az alpesi ország 1500 gleccserén. Azaz, a jég tizenhárom százaléka eltűnt. A legnagyobb csapást a jégmezőkre az emlékezetes 2003-as, egész Európát sújtó hőhullám jelentette – csak ebben az évben a jég négy százaléka tűnt el. Egy másik elemzés szerint évente akár egy méterrel is vékonyodik harminc, indikátornak tekintett gleccser vastagsága.

A zürichi egyetem munkatársa, Matthias Huss szerint a jég vékonyodása egyre intenzívebb. A BBC-nek nyilatkozó szakember szerint a gleccserek jégvesztesége gyorsul. A korábbi egyensúly, amikor a nyári olvadást ellensúlyozta a téli hóesés, úgy tűnik, véglegesen megbomlott.

Az egyik legnagyobb, az Aletsch-gleccser a szakértők szerint túléli ezt az évszázadot, de a kisebb jégfolyamoknak legfeljebb évtizedeik lehetnek. Huss szerint a Svájcban közepes méretűnek tekintett, 10 kilométer hosszú Rhone gleccser például száz éven belül tűnik el. A folyamat vége pedig az, hogy 2100-ra néhány, jelenlegi méreténél jóval kisebbre zsugorodott jégfolyam maradhat csak az alpesi országban.

A svájci kutató szerint a gleccserek elolvadása gazdasági és ökológiai károkat is okoz. Az ökológiai károkat nem kell ecsetelni. A gazdasági hátrányok közül a legnyilvánvalóbb, hogy csökken majd a folyók vízhozama, emiatt kevesebb áramot termelnek a folyók. A Svájcban előállított áram felét jelenleg a vízerőművek állítják elő.
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74738
Egy jo osszefoglalo a jovo evre, USA perspektivabol
http://www.strike-the-root.com/82/allport/allport6.html

Van benne egy jo grafikon ami azt mutatja, hogy a weimari koztarsasag hiperinflacioja is deflacioval kezdodott.

Itt meg a Newsweek elorejelzese
http://money.cnn.com/galleries/2008/fortune/0812/gallery.market_gurus.fortune/index.html

8 really, really scary predictions

Dow 4,000. Food shortages. A bubble in Treasury notes. Fortune spoke to eight of the market's sharpest thinkers and what they had to say about the future is frightening.
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74737
"Nagyot nézett rám, kicsit gondolkodott aztán, mint a vízfolyás kezde mondani a cáfolatot. (-:"

Tudta, hogy nem lehet őszinte.

"Akkor tájt jött a Gorbacsov, szerintem ezaz Obama annak az amerikai kiadása."

Ebben nagy valószínűséggel nem tévedsz. Az új főtitkár elvtárstól a válságba jutott rendszer újradinamizálását várják, de neki már csak a lebomláshoz asszisztálás jut.
Előzmény: Törölt nick (74726)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74736
Nem hiszem. Gyurcsány óvatosabban, de szintén egész normális beszédet mondott, kár, hogy az ő erre méltatlan szájából jött ki, tőle hiteltelen.
Természetesen Sólyom elvtárs sokkal lényegretörőbben fejezte ki, hogy mire kell készülni. De sajnos ez a náci I Am nagy valószínűséggel fején találta a szöget a kiegészítésével.
Orbán is kezdett így beszélni tavaly nyáron, saját alvezérei és szakértői tömtek kloroformos rongyot a szájába...
Előzmény: V.4_BlackVoid (74729)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74735
A gazdaság nem lóverseny. Semmi jó nincs benne, hogy sereghajtók lettünk, de az éllovas szerepben se volt, gyorsabban közeledtünk a szakadékhoz. A gazdaság értelmes célja az, hogy legyen mit enni, legyen mivel fűteni, legyen fedél a fejünk felett és akinek fontos, művelődhessen szabadidejében, de ez most nem lesz prioritás. Normális ésszel nem az a gazdaság célja, hogy lesajnálhassuk a csóró tótokat, meg oláhokat. (a névhasználat csak a hülyék parodizálása végett)
Előzmény: Törölt nick (74734)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 74734

Vajon felrázta-e az egész társadalmat, hogy néhány év alatt mintaországból sereghajtók lettünk

 

A kúrcsányista propagandának "hála" ez kb. az ország fele számára nem ismertes tény.

Előzmény: Törölt nick (74731)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74733

A forgatókönyv szerint Alaszka Oroszországhoz

 

projekció, vágyaink kivetítése a valóságra. Érdekes, hogy a sok lepukkant ország "tudósa", "elemzője" mind amerika bukására spekulál. Csakhogy ott (még) a hülyeség meg a lustaság nem evolúciós előny, mint a szociálliberális európában. Persze, a trend ott is efelé mutat :(

Előzmény: Vadista Szandál (74717)
padisah Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74732

Sólyom for president!

 

 ja hogy már az? a francba ;) de igazából miniszterelnöknek kéne lennie, sokat lendítene sokmindenen

Előzmény: V.4_BlackVoid (74729)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74729
Koszi, ez tenyleg jo. Solyom magasan a magyar a politikai elit folott all. Valahol 5000 meter magasan koroz a Gyurcsany / Orban felek felett, tavcsovel sem latjak.
Előzmény: Marcus (74728)
Marcus Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74728
Csak nem sikkad el a KE újévi beszéde/köszöntője?
http://www.hirado.hu/Hirek/2009/01/01/10/Takarekossagra_int_az.aspx
Nekem nagyon tetszett az egész (mint újévi beszéd), de ezt kiemelném:

"A legfontosabb tehát a jövőre nézve saját erőforrásaink – pénz, idő, egészség – bölcsebb beosztása. Ez régi jó tanács, noha el tudom képzelni, hogy sokan idegenkedve fogadják a takarékosságra vonatkozó intelmeket. Pedig csupán saját döntéseink mérlegelését javaslom: mindig meg kell gondolni, mi az igazán fontos. Nagy fordulat lehet az életünkben, ha azt keressük, ami valódi szükségleteinket és boldogulásunkat szolgálja."
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74719
Egyebkent nem az uveg a legjobb szilard anyag erre?
Előzmény: V.4_BlackVoid (74718)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74718
Itt van errol anyag:
http://www.ces.purdue.edu/extmedia/ae/ae-89.html

Kozetbol 3x annyi kell mint vizbol, de vannak elonyei. Nincs korrozio, csotores.
Előzmény: advocatusdiaboli (74716)
Vadista Szandál Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74717
http://www.penzcentrum.hu/cikk/1015246/1/a_volt_kgb-s_szerint_2010-ben_szethullik_az_usa_nezze_meg_az_uj_terkepet

A volt KGB-s szerint 2010-ben széthullik az USA!
2008. december 31., szerda 12:00 -

Igor Panarin orosz akadémikus - korábbi KGB-elemző - elmélete szerint 2010 körül a Szovjetunióhoz hasonlóan az Amerikai Egyesült Államok is széthullik, sőt az egyes területek más országok befolyása alá kerülnek. A teóriát térképpel is illusztrálta, mely szerint négy fő régióra bomlik a hidegháborús rivális.


Panarin az elméletet első alkalommal 1998-ban publikálta, a szétesést pedig a fokozódó gazdasági, demográfiai és etnikai nyomással magyarázta.

A tudós szerint a problémák rövidesen olyan súlyos társadalmi feszültséghez vezethetnek, ami akár egy újabb polgárháborúba is torkollhat.

A forgatókönyv szerint Alaszka Oroszországhoz, Hawaii pedig Japánhoz, vagy Kínához kerül, a szárazföldi területek pedig négyfelé válnak.

A nyugati államok alkotják majd a kínai befolyás alá kerülő Kaliforniai Köztársaságot, a déliek a mexikói fennhatóság alatt működő Texasi Köztársaságot, a keleti államok Atlanti Amerika néven csatlakoznak az Európai Unióhoz, az ország középső területeit pedig Kanadához csatolják.

Panarin USA-térképe 2010-től

A tudós elmélete megosztotta az emberek véleményét, Panarin ezzel számos támadásnak tette ki magát. Ugyanakkor megemlítette, hogy a 70-es 80-as években azokra is furcsán néztek, akik a Szovjetunió széteséséről beszéltek.

A professzor a határvonalak meghúzásakor figyelembe vette az egyes területek társadalmi és gazdasági összetételét is, ennek ellenére születtek érdekes kérdések. Az amerikaiak szerint csak az oroszokat érdekli a jóslat, mivel a hidegháború idején is bizonyították, hogy jobban foglalkoztatja őket a verseny, mint az, hogy mi történik a saját országukban.

Érdekes, hogy a teória szerint a szomszédos közép-keleti államok közül Tennessee az Európai Unióhoz, Alabama Mexikóhoz, Missouri pedig Kanadához kerül. A szkeptikusok várják annak is a magyarázatát, hogy miképpen tesz majd szert Kína és Mexikó akkora befolyásra, hogy amerikai területeket kebelezzenek be?
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74716
Ez a mészoltós ciklus egyébként ipari méretű naperőműben simán alkalmas lehet. De a gond, hogy a komponensek halmazállapota változik, és ez nehezen kezelhető. Nem véletlenül szórakoznak inkább sóolvadékokkal.
Előzmény: Törölt nick (74714)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74715
Általában nem hiszek a nagy hőmérsékletekben. Nem fog senki 3-4-500 fokos üzemi hőmérsékletű hőtárolókat, reaktorokat alkalmazni egy családi házas rendszerben. Olyan megoldásoknak sincs tere-értelme, amelyik bonyolult, balesetveszélyes és állandó karbantartást-felügyeletet igénylő szisztéma. Eleve: ami elhanyagolt állapotban felrobbanhat, kigyulladhat - az nem jó. Ha elhanyagolt állapotban nem működik - az belefér, ez a kívánatos.

Nincs a vízzel semmi baj, mennyiségi kérdés az egész. És egy valóban jó hőszigetelésű (kvázi-passzív), a mai technológiákkal egészen minimális többlet-költséget igénylő épület esetén már nem olyan vészesen sok a forróvíz-tárolótól elvárt térfogat. Egy elásott, méter vastag pár rétegű hab-beton falú medence kellő hőszigetelő képességű ahhoz, hogy tavaszig a hővesztesége ne legyen túl nagy. Végül, de nem utolsósorban: ilyen rendszerek már léteznek, és a mi égövünkön, gyakorlatilag egész Európában remekül alkalmazhatók lennének.

Mérnökfejjel gondolkodva egyébként biztos vagyok abban, hogy ezen a téren a jövője a nagyon egyszerű, minimális karbantartást igénylő, lehetőleg vasgolyó bonyolultságú rendszereknek van. És egy olcsó lemezkollektoros, hőtároló medencés fűtésrendszer áll ehhez a legközelebb.
Előzmény: Törölt nick (74714)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74713
Az általában elérhető ásványi anyagok fajhője annyival kisebb a vízénél (a bazalté például ötöde, és érdekes módon, minél sűrűbb az ásvány, annál kisebb), ami miatt végül nem lesz jobb a fajlagos hőtároló képesség. A nagy hőmérsékletekről írottak igazak - csak ott meg a hőveszteség nő rohamosan, teljesen más hőszigetelést kell alkalmazni egy 200-300 fokos, szinte izzó "kemencéhez", mint egy 90-100 fokos víztartályhoz. Aztán a közvetett hőcserélők, lehetőleg épületen kívül, a nagy hőmérséklet miatt nagyon komoly tűzvédelmi előírások kellenek. Ha egy ilyen kemence-meleg "köves-pincének" a hőszigetelésével valami baj van, akkor úgy felgyújtja a növényzetet, mint a huzat. Ha egy csőtörés miatt víz zúdul rá, a fél könyéket felrobbantja a gőz.

Szerintem ez soha az életben nem lesz otthoni használatra alkalmas, szóba jöhető megoldás. A víz, esetleg valami vegyi anyaggal tovább növelt fajhőjű és kicsit megemelt forráspontú (120-130 fokig még el szabad menni) víz a legbiztonságosabb. Még ebben is megfősz, ha bele esel - de azért ez mégsem akkora környezeti veszély, mint egy lávató..
Előzmény: padisah (74712)
padisah Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74712

igen de minket alapvetően az ár/ hőkapacitás aránya érdekel

 

a kőnek ugyan alacsony a tömegspecifikus fajhője, de mivel sűrűbb mint a víz térfogatarányosan már nem akkora a különbség, azonkívül a kőzúzalékot lehet 100 fok fölé is melegíteni, míg a vizet nem

 

ezeken kívül a víznek vízzáró szigetelés kell, ami egyúttal a melegítést is bírja, meg olyan csővezés, ami a hőcserét lehetővé teszit, kőzúzalék esetében a csővezés pokoli egyszerű, mivel a zúzalék magát a levegőt átengedi, csak olyan csöveket kell bevezetni a kőréteg aljára, amin keresztül le lehet nyomni a forró levegőt, illetve télen a hideget

 

az egyetlen problémát a levegő által felhozott por jelenti, amit szűrni kellene, ezután a felfűtött levegőt radiátor nélkül is be lehet egyszerűen fújni a fűtött helységekbe

 

ugyanez a rendszer, másképp lehetne akár temepráló eszköz is, de ilyenkor nem elég egy passzív napkollektorral felmelegíteni a levegőt, hanem a légkondícionáló hulladékhőjét kell a köveknek átadni, majd a téli szezonban a légkondit megforítani, a kövek hőjét kiszivattyúzni, így azokat akár -20/-30 fokig visszahűteni

 

az ár attól olcsóbb, hogy maga a kőzúzalék sem drága, a házhoszállítása kerül viszonylag sokba, de ha közel, adott esetben magán a telken megvan hozzá a kő még ez sem kell, és hogy nem kell se bonyolult csövezés, se vizálló szigetelés

 

egy 3m mély, 8m x 8m-es gödörben már elég követ lehet felhalmozni egy kisebb családi ház fűtésére, és az olcsóbb változat kb 2-3millióból simán kihozható

 

ez mondjuk összehasonlítva a ház 25 millió forintos értékével nem olyan rossz

Előzmény: advocatusdiaboli (74708)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.01 0 0 74711
Nagyüzemi körülmények között megengedhetők ezek a hőmérsékletek. De egy családi háznál önmagában tűzveszélyes hőmérsékletek és bonyolult, folyamatos üzemet-felügyeletet igénylő technológiák nem játszanak.

A víz egyébként tényleg baromi jó önmagában is. Egy többé-kevésbé passzívnak tervezett háznál 30-40 köbméteres hőtároló lazán elég az éves hőigény eltárolására (a használati melegvizet is beleértve). Ekkorát meg már nem olyan nagy gond létesíteni.
Előzmény: eke (74709)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!