Ívbedőlő kocsiszekrény. Általában így szokás fordítani, vagy csak egyszerűen billenőszekrénynek
Vagy csak simán pályaísugár-függéses szekrénybillentő mehanizmusnak is becézhetjük a szerkezetet...:) Illetve ezt pontosabban Pendolino esetében hallottam. Amúgy a 605-ösre a dízel-billencset is hallottam....
Az ICE-TD témakör néhány hónapja már ki lett tárgyalva, néhány pontosítás és megjegyzás az előző hozzászólásokhoz:
Az kivont 605-ök helyett beállított 612-esek, becenevükön Albinók nem csak komfortban, de menetidőben is visszalépést jelentett, folyamatos késésekkel üzemeltek, ezért a menetrendet is módosítani kellett. A menetidőt tovább növelte, hogy a vonatonkénti egyetlen WC miatt plusz "egészségügyi" megállásokat kellett beiktatni.
A 605-ösök egész üzemeltetése során meglehetősen rossz szemmel nézték őket a vasút részéről, kis rosszindulattal szinte alig várták, hogy valamilyen ürüggyel leállítsák őket, erre kapóra jött a tengelyekkel kapcsolatos probléma. Amikor ezt a gyártó kijavította pedig jobb híján rájuk sütötte végső érvként, hogy gazdaságtalan. A vicces az egészben az, hogy a pótlásként beállított csatolt 612-esekkel ugyanaz a Cummmins-motor ugyanúgy 4 db-os mennyiségben üzemel a szerelvényekben, tehát az üzemanyagköltség legalábbis nem csökkent. A gazdaságosság legfeljebb annyival nőtt, hogy a dupla 612-es a komfort erős rovására több utast szállíthat.
Az eltérő bánásmódra ékes példa, hogy mostanában a 612-esek tengelyeivel ugyanaz a probléma, amely miatt a billentés nem is alkalmazható (újabb késések), ráadásul 30000 km-enként kötelező az átvizsgálás. A 605-ösök logikáját követve ezeket is le kellett volna állítani... A 612-esekben más szekrénybillentési rendszer van amúgy, melyet egy B-betűs gyártó tervezett.
A Fernferkehr-612-esek az 1. osztályon ICE-üléseket kapnak, és a helyfoglalás is lehetséges. :-)
Ezenkívül azt írja, hogy a 605-ösök külföldre történő eladása technikai okokból lehetetlen (mondjuk, ez nyilván nem teljesen igaz).
Még találtam valamit (kincsesbánya ez a szám), ami miatt javítanom kell magamat:
Aszongya, az ICE-T első generációjában a Neigetechnik (nem fárasztom magam többet, hogy megfelelő magyar kifejezést találjak rá) nem megbízható, ezért a 2. generáció számára a hidraulikán és a szoftveren kell javítani.
Nála is van egy a müncheni képek között (a szövegeket nek kell elolvasni, mert sok elavult dolog van benne, rövidesen javítom). Azt amit Zürichben készítettem néhány nappal a forgalomból való kivonásuk előtt, a legnagyobb megrökönyödésemre még nem raktam fel... :-)
Persze, a 612 más belső elrendezésű, az ICE-változatnak szinte csak a külsejét festették át. Szóval azért az ICE, mint márkavédjegy, ott sem mindig teljesen korrekt. De azért nem olyan durva, mint a BKV-plusz :-)
Azzal nincsenek. Abból már a 2. generáció jön ki. Igaz, hogy asszem az ICE-T-nél a jól bevált Fiat-forgóvázakat használták, és nem újítottak, mint a TD-nél.
Az, a 605-ös. Sajnos nem tudok képet felrakni, ha fejen állok, akkor se megy... Pedig szerettem volna.
Arrafelé nem vagyok ismerős. Talán a menetidejét tudja hozni, de a komfortját nem. Azt mondják, a Fernferkehr-612-esek jellegükben azért megmaradtak regionális vonatnak.
Apropó szekrénybillentés... Hallottam, vagy olvastam olyat is, hogy állítólag a drágalátos masina az egyik kanyarban éppen az ellentétes irányba billent, nem arra, amerre "hivatalosan" kellett volna. Kicsin mullott, hogy nem siklott ki. Itt telt be a pohár....
Egyébként, javítson, aki jobban ismerős arrafelé, de amennyire én ismerem a Sachsen-Franken Magistrale még NGT-vel is alig-alig járható 160 felett, tehát a 612-esek szinte teljes egészében hozni tudják a 605-ösök menetidejét. De ebben akár tévedhetek is.
Amúgy milyen problémák voltak pontosan ezzel a vonattal? (ICE-TD)
Úgy tudom, a dolog azzal kezdődött, hogy a gyártó (S-sel kezdődik a neve) túl kevés féktárcsát rakott a tengelyekre (állítólag bizonyos tengelyekre csak egyet), így a fék rendszeresen túlmelegedett, meggyulladt, meg ilyenek. Ezért a járművek 2000. májusa helyett csak 2001. februárjában indulhattak el a menetrend szerinti forgalomban. Ekkor jött a feketeleves. A vonatok állandóan ledöglöttek, hibás volt a billentő szerkezettől a szoftveren át az energiaellátásig minden. Emiatt állandó késések voltak a Nürnberg-Hof-Drezda vonalon, járatok maradtak ki, illetve "egyszer csak megálltak valahol, és nem akartak továbbmenni". Az utasokat rendszeresen 4 csatolt Desiro (!) vitte (ami ugye azért nem ICE-komfort).
2002. decemberében egy ICE-TD kisiklott tengelytörés miatt. Ezért a vonatok közlekedését csak hagyományos üzemben engedélyezték (megjegyzem, az új ICE-járatok menetidejét az új menetrendben 80 perccel rövidebbre kalkulálták, mint a hagyományos vonatokét, tehát ez okozott némi problémát). Az Eisenbahn-Bundesamt a vizsgálatok alapján megállapította, hogy a tengelyek nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek, ezért 2003. június 24-ével a teljes sorozat közlekedését leállították. Augusztus 13-ától azonban megint járhattak - hagyományos üzemben - a tengelyek teljes cseréjéig. 2003. októberben aztán, amikor úgy látszott, az ICE-TD minden baját sikerül megoldani, a DB úgy döntött, a menetrendváltás alkalmából kivonja őket a forgalomból.
Azóta a Nürnberg-Hof-Drezda vonalon ICE-színekre átfestett 612-esek járnak, Zürichig pedig hagyományos, mozdonyos vonatok. Állítólag végülis az ICE-TD-k minden betegségét sikerült kikúrálni, de fene se tudja... Ezt bizonyítani még nem nagyon volt alkalmuk.
Most olvasom, hogy az ÖBB-nél 2004 végén sikeres próbákat végeztek velük. Az osztrákok valóban a nemzetközi forgalomban szeretnék használni őket, ezzel megspórolva a többáramnemű motorvonatok beszerzését. Vsz április körül döntenek.
Ugy látszik lemerültetek mint az orosz zseblámpa :-)
Ime itt a világ leghosszabb városneve (ebböl kifolyolag az állomásnak is többé kevésbé ez a neve)
BangkokAz angyalok nagy városa, az isteni ékszerek legmagasabb helye, egy nagy legyőzhetetlen haza, egy nagy és kitünö birodalom, gyönyörű királyi föváros, kidiszitve kilenc mennyei drágakővel, a legmagasabb királyi székhely és palota, az istenek valamint az ujjászületett lelkek otthona.
A thai nyelven, ha nem is thai betükkel: Ahogy az ki van irva ugy a pályaudvarra meg a városházára….
Ahogy már a kollégák is javitották, ez az állomás Walesben van, de ennek ellenére nem a világ leghosszabb nevü állomása (csak szeretnek vele felvágni), mert az szinte 100% valoszinüséggel Ázsiában van, mégpedig Bangkokban.
Ha jol emlékszem, 2 sorba fér csak egy A4-es papiron. :-)
...714-es szegedi gyorst ha várja valaki, akkor várhatja. Kő alsó után pihengél, valszeg gázolás.
Nem valszeg. Biztosan. Gábriel arkangyal új puzzle-t kapott, a masina 2. motorfedele az ügyfél mellé költözött - én nem értek hozzá, mehet-e ilyenkor üzemben levő vontatómotorral tovább - a mv. leváltót kért.