De igen a ICT-VT Siemens-Bombardier vonatról van szó. Rendelt az SBB, ÖBB, DB, de utóbbinak nem kell és rátukmálta az ÖBB-re.
ÖBB meg úgy van vele jó lesz ez erre felé /mármint felénk/!
Jezusom! Most mar kezedm erteni, miert volt ekkora kavar.
Nos, ez ebben a formaban...
a DB 605-os sorozatbol CSAK a DB rendelt. A DB, SBB, OBB anno rendelt ugyan egy billenos VILLAMOS motorvonatot (nem azonos a 605-el!!), de a dologbol nem lett semmi. Az SBB-nek egyebkent, van billenos vonata az Alstomtol.
A DB a 20 darab 605 dizel billenos ICE vonatot 2003 decembereben leallitotta. Egy szerelveny baesetes lett, a megmaradt 19 szerelvenyt akarjak rasozni valakire. Az OBB erdeklodik a szerelvenyek irant, tavaly decemberben volt is egy bemutato ut. De dontes meg (tudomasom szerint) nincs, azaz az OBB meg nem vette meg e vonatokat.
Elolvastam az "Árverési retúrjegy" című cikket a HVG-ben. Tanulságos. A "hiba"az olvasatomban két fő okra vezethető vissza. Az egyiket az okozta, hogy a MÁV-nak semmiféle hosszútávú elképzelése sincs semmivel kapcsolatban. Ez okozhatta, hogy az utólag roppant hátrányosnak bizonyult konstrukcióban eladta a MÁV Multiszolg Kft többségi tulajdonát, melynek speciel másik hibaként egy elfuserált szindikátusi szerződés miatt elővásárlási joga volt az ingatlanra.
A történet ilyen egyszerű. Egyelőre nem nyúlta le senki a MÁV pénzét, de valaki tuti lefogja!
Most őszintén! Ki az, aki meglepődik azon, hogy a MÁV nem képes megalkotni egy tisztességes szerződést, vagy díjszabást? Most úgy tűnik egy "vagy" szócska kerül a CÉG-nek három milliárdjába. Ezt pofázom már évek óta, hogy ezek nem tudnak semmiféle szabályozást tisztességesen megalkotni!!! A MÁV jogi főosztálya által (ellen)jegyzett Vizsy levelemen azóta is röhögnek a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai.
És hogy van-e az ügynek tanulsága, felelőse, konzekvenciája a CÉG-nél? Bizonyára, pont annyira mint média visszhangot nem kapó hasonló okokra visszavezethető díjszabási anomáliáknak...
Egyetértek a cég új Elnökével. Ilyen "nehéz" feladatokba bele sem lenne szabad vágnia a CÉG-nek... Ezzel a "csapattal" legalábbis biztos nem...
Hivtalak is telefonon, en is penteken delelott lattam oket KoKin 10.40 fele, idultak a Nyugati iranyaba. Sajnos tobbet nem lattam, en a 10.25-os cegledi szemelyen ultem (ferihegyi gyorsvasut rulez) ami annak ellenere, hogy csucsidon kivuli, meg kifele meno vonat, dugig volt...
Ez a kép az ICE 3-al a Köln-Frankfurt vonalon készült? Az utasoknak nylon zsacskót
kellene vinni ha megártana a hullámvasutazás. :-D
Ilyen vonalvezetés mellett nem csodálom a "csak" 170Km/h körüli tempót.
Nekem nem kellett hanyozacsko, es az utitarsaim se kerestek nagyon... Hidd el, nem olyan veszes. A Koln-Frankfurt vonalon a vonat sebesseg egyebkent folyamatosan valtozik az ut soran, lejton begyorsul 300-ra, vagy meg picit fole (vezetoallason utazva lattam az oran egyszer 314 km/h sebesseget is) emelkedon lelassul 230-250 km/h sebessegre.
a 170 koruli ATLAGsebeseg pedig nem emiatt van. Irtatok mar parszor, hogy az ICE ATLAGsebessegei rosszabbak, mint a TGV ATLAGsebessegei.
Ennek van egy egyszeru oka: Az ICE vonatok sokkal surubben allnak meg, mint a TGV-k. Egy ICE durvan 100-200 kilometerenkent megall (elveteve van 200 kilometer feletti megallotavolsag), mig a TGV vonatok 4-500 kilometereket is megteszenk megallas nelkul, vegig nagysebessegu vonalon. Igy konnyu jo talagot produkalni...
Tudom, most nagyon OFF leszek, de segítség kellene... A fiaméknak az idén ismét én szervezem az osztálykirándulást. Kb 30-35 főre kellene alsótagozatosoknak szállás, 2 éjszakára, 2005. június 2-án és 3-án, 2 éjszakára.
Az ideális szálláshely:
- 4-6 ágyas szobák
- a szobákhoz vagy azokhoz közel WC, zuhanyzó
- tisztaság
- faházas jelleg
- nem belvárosi környezet (ahol a gyerekek tudnak rohangálni)
- van konyha vagy tálaló, ahol hideg reggelit és vacsorát a gyerekeknek meg tudjuk csinálni
- Mecsek, Börzsöny-Dunakanyar, Eger-Szilvásvárad környékén van
Akkor most mikor és hol közlekedett az a Diesel-ICE, ami helyett most 612-es megy IC-ként?
Brummogok, mint takilaci... Ket oraja irtam le, hogy 612 mar nem megy IC-kent, az ICE uleses atalakitas csak terv volt. Tavaly nyar ota mozdonyos vonatok vannak arra...
Dizel ICE ket vonalon jart:
1: Nurnberg-Hof-Drezda (1 par Munchenig a fordulo miatt, ui oda voltak/vannak allomasitva). A vonatok kozlekedes valamikor 2003 kozepen szunt meg (pontos datum nem megy, otthon van), akkor egyik naprol a masikra a 605-os ICE vonatokat felvaltottak 610-es billenos motorvonatokkal. (Figyelem, meg nem 612-es, ez egy intermezzo!) Aztan a 2002-as menetrendvaltassal jottek a 612-esek. Ezert latsz Te a 2003/04-es menetredben is IC vonatot, ICE vonatot azon a vonalon a 2002/03-as menetrendben talalsz.
2: 1 par ICE Munchen-Lindau-Zurich, ez jart a 2003-as menetrendvalatasig (2003 december) Erdekesseg, hogy ezen a vonalon soha sem hasznaltak a billenotechnikat.
De a tavalyi német menetrendben is sima IC van ezen a vonalon, és nem ICE?
Akkor hol közlekedik (közlekedett) az említett ICE?
Kollega urak, az albino 612-es vonatok is IC-kent kozlekedtek. A feher jarmu, piros csikkal szinezes pedig par eve a DB tavolsagi vonatainak szine, NEM CSAK az ICE szerelvenyek viselik ezt a festest, hanem majdnem minden tavolsagi forgalomban kozlekedo, DB Fernverkehr AG-hoz tartozo jarmu. Tessek mar elolvasni a temaban irt hozzaszolasaimat, mielott feltalaljatok a spanyolviaszt!
ICE vonatkent jelenleg (a ket ICE-potlo Metropolitan szerelveny kivetelevel) csak ICE szerelveny kozlekedeik. Ha keses vagy egyeb miatt potvonatot kell berakni az ICE helyett, akkor az IC szammal megy. De ezek operativan kozlekedo vonatok, a menetrendben nincsenek bent. Ilyenkor mar volt, hogy 420-as S-Bhan szerelveny potolt ICE-t.
Ha minden igaz, Gábriel akrangyal tegnap este kapott még egy puzzle-t (copyright Vendégsín). Zólyomban az R 810-et vártam (i 19:26), amikor a 4-es peron mellett lépésben gurult a helyi kiválóság, 210 007. Olyan hangokat hallottam az irányából, mintha valaki közepes hangerővel nyögdösne, de aztán a lazán ráfékező mozdony gurgulázó csikorgása ezt elnyomta, és én betudtam a "nyögést" a fék hangjának. Ígyhát sétáltam tovább, egy beérkező dupla Bardotkás tehervonat kapcsolt tolóval (773) való ellátásának műveleteit nézegettem. Amaz elindult, majd láttam, hogy jön egy mentőféle a 210-eshez, és pár perc múlva villogóval, de sziréna nélkül eltűz. Két egyenruhás meg két vasutas pedig bőszen fotózik a gép mögött kb. 10 méterrel.
Szóval a Vasalócskának sikerült valakit kivasalnia... A kép a múlt hétvégén készült róla.
Az INDEX moderátoránál kisírt törölt hozzászólásom átszerkesztett verziója! Csak azért is...
Kaptam újabb bicskanyitogató történetet egy MÁV dolgozó tevékenysége kapcsán!
"Mindig figyelemmel kísérem az indexen folyó dolgokat, vitákat, személyeskedéseket, de teljes mértékben igazat adok neked, rendet kell rakni. A nemzetközi tarifával kapcsolatos teszt is jól hangzik. Legutóbb F.-el sz**tuk meg a dolgot azzal, hogy a SparSchiene - Fortuna jegynél figyelmen kívül hagytuk a feláras dolgot. Én se, ő se gondolt arra, hogy Wiener Walzer globáldíjas lett, emiatt felárat kell fizetni rá. Természetesen mivel ő a feleségével jön Pestre nem akarta vállalni az átszállást csak azért, hogy a 65 éven felüli uniós állampolgároknak járó kedvezményt igénybe vegye, ezért döntött e jegytípus mellett. Mivel az ÖBB mondta/ajánlotta, hogy a visszautat ne ott Bécsbe vegye meg, hanem Pesten, mert olcsóbb. Jó beletrafált ebbe az egyetlen vonatba, dehát így jön ki a legkényelmesebben a hazautazásuk.
Bunkó volt a fickó a menetjegyirodába, mert ugye mi hivatkoztunk, hogy a menetrendben ez nem így szerepel, nem kötelező a helyjegyváltás, de ő meg bizonygatta, higgyük el ő tudja, meg más is ezt mondaná, csak azt felejtette el közölni, hogy igazából ez felár, és nem kötelező helybiztosítás. Legalább az információs rendes volt."
Nos a MÁV "munkavállalója" jót átbaszta az utasokat. Én a helyükben megtenném a feljelentést a rendőrségen! A pofátlanság csúcsa, hogy ez a harmat gyenge gittegylet még Bécsbe sem tud korrekten jegyet kiadni!!! Akkor mégis mi a francot képesek ezek megcsinálni?????
Nézzük a hátteret!
A Tarifa Osztály két prominense a "Takarékosan a síneken." SparSchiene - Fortuna ticketek és globáldíjak kezdetű, annak idején e fórumon is közröhej tárgyává tett irományban így fogalmaz:
"Az EN 466/467 sz. Wiener Walzer nemzetközi vonat is teljes egészében globáldíjas vonatként közlekedik Zürichbe."
Ez ugye azt jelenti, hogy Budapest és Zürich közötti valamennyi relációban! Pedig ez így ebben a formában NEM igaz! De messze ez a legkisebb hiba...
"A Globáldíjas vonatokban, mint Wiener Walzer 466/467 az igénybevett szolgáltatás kategóriájának megfelelő FELÁR megfizetése mellett valamennyi érvényes díjszabási ajánlat alapján kiadott menetjegyet elfogadnak."
A csapnivaló indulást követően beszerkesztették a SparSchine - Fortuna árakat. Ebből derül csupán ki, hogy van ÖBB-SBB, MÁV-SBB és SBB-MÁV táblázat, de ÖBB-MÁV az nincs. Ez az egész tehát nem is vonatkozik a Bp-Bécs viszonylatra. Ez érdekes. Hát SparSchine - Fortuna jegy van MÁV - ÖBB relációban is! Pont ezt akarta megvenni F.!
A válasz egyes MÁV-osok minőség helyett mennyiségre törekvő mentalitásában keresendő. Bizonyára VALAKInek nyomós oka volt arra, hogy egy jegy szabályozását több táviratban adja ki! Sajnos azonban a táblázatok kicserélésén kívül mást is tett! Beleírt. Így a két díjszabás szövege nem koherens! Jelen esetben:
"A SparSchiene - Fortuna ticket mind MÁV- ÖBB, mind ÖBB MÁV forgalomban kizárólag a következő viszonylatokra és vonatokra adhatók ki Budapest-WienWestbf / Südbf. . EN466-467."
"Helyfoglalás: A SparSchiene - Fortuna ticket ára a helyfoglalás díját nem tartalmazza."
"Az akciós SparSchiene -Fortuna ticketek és globáldíjak tartalmazzák a menetdíjat és a helybiztosítást."
"Helyfoglalásra a mindenkori helyfoglalási előírások érvényesek. Igény esetén az EPÁ-ból a helyfoglalási díj megfizetése mellett foglalhatók."
"Helybiztosítás: A helybiztosítás valamennyi nemzetközi összeköttetésnél kötelező."
Összefoglalva: Ez olyan, mint a Mátyás királyos mese gyerekkorunkból:
Van is jegy, meg nem is. Tartalmazza is a helybiztosítást, meg nem is. A helyjegy váltás kötelező is, meg nem is. A Wienerre is megváltható, meg nem is.
Én cseppet sem csodálkozom, hogy ebben az országban nincs tucatnyinál több ember, aki értené a globáláras rendszereket. Ebben pedig elévülhetetlen szerepet játszott a Tarifa Osztály következetlensége.
A VALÓDI tényállás: a díjszabás dezinformációi ellenére a Wiener Walzer EN vonat egyetlen centijére sem kötelező a helybiztosítás! Nem véletlen, hogy a felár összege ez esetben kizárólag a helybiztosítás árával egyenlő... Így a SparSchine - Fortuna jegy a Wienerre váltható Bp - Bécs (ami nem tartalmazza a nem is kötelező helyjegyet) és Bp - svájc relációban (ami tartalmazza a nem is kötelező helyjegyet), de nem váltható MÁV - ÖBB forgalomban Bécsen kívül egyetlen állomásra sem!
A MÁV-os hozzá nem értés nem meglepő, az ÖBB-s "jófejség" annál inkább! Tény, hogy olcsóbb a SparSchine nálunk, mint Ausztriában, de közel sem annyival, hogy ez indokolja, hogy a megbízható informatikai háttérrel rendelkező ÖBB-s jegypénztár helyett a Tarifa Osztály táviratain nevelkedő, megbízható technikai hátérrel NEM rendelkező MÁV "dolgozókkal" kelljen küzdenie az osztrák állampolgároknak!
A Baross sörözőtől (irányponti koordináta!:)) elindulsz az Ügető irányába, majd jobbra a legelső sorompós kapunál bemész gyalogszerrel. Elgyalogolsz majdnem a belső utca végéig (ha nem itt áll a kocsi, akkor=>), s balra látsz egy felhajtórámpát üzemen kívüli kapuval/kerítéssel. Oda felmész, ott lesz. Valószínűleg lekaphatsz egy ezüst egyterű Hondát is kéklámpásól, mindenestől:)
Attus Germanicus: Persze, a 612 más belső elrendezésű, az ICE-változatnak szinte csak a külsejét festették át. Szóval azért az ICE, mint márkavédjegy, ott sem mindig teljesen korrekt. De azért nem olyan durva, mint a BKV-plusz :-)
Rákerestem a Google-val: Ezen a vonalon most IC-közlekedik, és nem ICE. (Gondolom, ez a 612-es.)
De a tavalyi német menetrendben is sima IC van ezen a vonalon, és nem ICE?
Akkor hol közlekedik (közlekedett) az említett ICE?
Amúgy a színezés megtévesztő lehet, mert már a Magyarországra bejövő EC-kocsikon is láttam már a piros-fehér színezést. (ICE-színei.)
Csakhogy én e fórumon mindössze 5-6 érdeklődőnek írok, Katalin pedig MINDEN potenciális ügyfélnek és jegyvizsgálónak. Én megtehetem, hogy nem olvasom el hozzászólásom küldés előtt. De nem is hagyatom jóvá elküldés előtt, és nem is ezért kapom a fizetésem... Szóval tőle nemcsak elvárható a nyelvhelyesség, de meg is követelhető! Ellenkező esetben lehet menni kapálni a babot...
Nos az osztrák fickó e-mailje e kérdést nem fejti ki. Katalin e mondatot a jegyen szereplő mondatok lefordításával nyerte!
És neked, mint a német nyelv nagy értőjének (és ez most valódi bók és elismerés volt a részemről!!!) íme az eredeti:
"Bitte verlangen Sie vom Zugbegleiter in Österreich die Erstellung je eines Kontrollbeleges für die Hinfahrt und die Rückfahrt."
És ugyanez Katinál:
"Az utas által felmutatott papírformátumú jegyhez az ellenőrző schleifnit hozzá fűzik, oda-vissza úti jegynél a vissza útra is. A magyar szakaszon a jegyek csak ezzel az ellenőrző szelvénnyel érvényesek."
hmsof!
Apropó vakarózás!
Az eset hátterére két, egyenragú elképzelés kristályosodott ki. Az egyik szerint az Expresszvonat szerelvénye éjszaka "hajléktanaszállóként" funkcionál a Déli pu. csarnokában, többek között a nagykanizsai gyorssal egyetemben. Így ezeken a mattil által a Nyugati éjszakai életéről írt jelenségek figyelhetők meg.
A másik szerint a 40-50 fokos hőmérséklet tartományban a relatív páratartalom nagyon lecsökken, így a négy-négy órás utazás során a bőr kiszáradt és ez is okozhatta a közel teljes testfelületen a viszketéses tüneteket.
Akár így, akár úgy a tény az tény marad, amit a jegyen fel is kellene tüntetni: "a nívótlan állapotú MÁV vagonpark súlyosan veszélyezteti az ÖN és utastársai egészségét" vagy "a hosszantartó vonatutak mellékhatásai tekintetében kérdezze meg pénztárosát vagy kalauzát".
Vezeték nélküli internet a német InterCity expresszeken 2005. március 13. 15:52, Vasárnap - Berta Sándor
A Német Vasút és a T-Mobile közösen indította útjára az egyelőre kísérleti jellegű, Railnet nevű programot. Az első vasúti vonalszakasz, ahol a rendszert élesben ki fogják próbálni 2005 őszén a Köln-Dortmund közötti pályarész lesz.
A projekt célja, hogy még az idén felszereljék az első InterCity Expressz (ICE) vonatokba a vezeték nélküli (WLAN) internethozzáféréseket és teszteljék ezeket. A kiválasztott kísérleti ICE-vonatokban az utasok szörfölhetnek a világhálón, e-maileket küldhetnek és fogadhatnak vagy csatlakozhatnak cégük hálózatához. Ezenkívül az utasoknak lehetőségük nyílik arra is, hogy akár a pályaudvarokon, akár a vasúti szerelvényekben lekérdezzék a legfrissebb híreket, közlekedési vagy időjárási információkat.
Amennyiben a tesztek sikeresen lezárulnak, 2006-tól minden németországi ICE-vonaton elérhető lesz az új szolgáltatás. A CeBIT miatt a Hannover Messe/Laatzen pályaudvar volt az első, ahol a Railnet-szolgáltatást igénybe lehetett venni, 2005 nyaráig pedig további húsz nagy vasútállomáson szerelik fel a WLAN-hotspotokat. A már meglévő rail&mail-szolgáltatás szintén megmarad és a jövőben ennek üzemeltetéséért is a T-Mobile lesz a felelős. Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, úgy később összesen nyolcvan nagy német pályaudvar fog csatlakozni a Railnet-hálózathoz.
A T-Mobile az árakról egyelőre nem közölt információkat, ám azok az ígéretek szerint igazodni fognak a vállalat és a T-Com WLAN-hotspot áraihoz. Mint azt Kai-Uwe Ricke, a Deutsche Telekom vezetője a de.internet.com német hírportálnak Hannoverben elmondta, nagy technikai kihívás előtt állnak, hiszen az ICE-vonatok nagy sebességgel közlekednek és számos vasútvonal vezet hosszú alagutakon át. Rene Obermann, a T-Mobile elnökségének vezetője hozzátette, hogy cégének UMTS-hálózatát is fel fogják használni és az alagutakba pedig jelerősítőket fognak felszerelni. Bár a költségekről egyik szakember sem beszélt, annyi kiszivárgott, hogy tízmillió eurós nagyságrendű összegről van szó.
Hartmut Mehdorn, a Német Vasút elnökségének vezetője elmondta, hogy a tesztelés alatt az utasok ingyen próbálhatják ki a Railnet-rendszert. 2006-tól pedig lehet, hogy Németországon kívül is elérhető lesz a szolgáltatás, ám erről még tárgyalások folynak. A Német Vasút InterCity Expressz vonatain naponta 150 ezer ember utazik. A projektben részt vesz még a T-Systems, a Cisco és az Intel is.
Legyen szabad megjegyeznem, hogy az előzmény-hozzászólásod helyesírási és nyelvhelyességi szempontból egyenszilárdságú az idézett (és kifogásolt) szöveggel. Szembe kell nézni azzal, hogy senki nem hajlandó a fáradtságot venni arra, hogy ellenőrizze azt, hogy az általa leírt szöveg jelentése megegyezik-e azzal amit leírni _szándékozott_. Erre szoktam mondani, hogy a magyarok 80%-a írástudatlan, azaz képtelen a gondolatait úgy leírni, hogy az olvasó _pusztán a leírt szöveg alapján_ képes legyen pontosan elképzelni, hogy mire gondolt az író.
Kíváncsi lennék a forrásnyelvi kifejezésre (szvsz a Kontrollschleife egy picit mást jelent). Egyébként meg ellenőrző szelvény.
Amúgy a slejfni kifejezést szvsz azok ismerhetik, akik a számítógépesített bérszámfejtés széleskörű elterjedését megelőzően már alkalmazásban álltak. Így hívták a munkabér-kifizetési jegyzék másodpéldányából a munkavállaló részére átadott hosszú szalagot, amely az adott munkavállaló kifizetési adatait tartalmazta. (a kifizetési jegyzék minden sora egy-eyg munkavállalót jelentett).
Azóta a Nürnberg-Hof-Drezda vonalon ICE-színekre átfestett 612-esek járnak,
Mar ez sem igaz. A tavaly augusztusi 612 botrany ota a 612-esek helyett 232 vagy 234 mozdonnyal vontatott IC szerelvenyek jarnak. A menetrendvaltas ota Drezda-Chemnitz kozott villannyal.
2004. május 17-én volt Székesfehérvár - Csala - Pátka útirányon át Lovasberénybe különvonat, amit M41 2143-as húzott. Érdeklődni szeretnék, hogy az idén lesz-e és ha lesz akkor mikor?
Szia! Sajnos nem lesz! Az elmúlt két évben a Természetjárók túranapjához igazodva rendelték meg a különvonatot.
1. Egyre inkább az az érzésem, hogy a szelvénykő-variációk közül az ilyen jellegűeket anno (sír)kőfaragóktól rendelték meg, akik mondjuk a harmadosztályú típustervet alkalmazták vasúti körülményekre. 2. Azért van rajta eredetileg 2298, mert máshonnan hozták át (nem volt raktáron). 3. Az osztrák ÁVT ide is betette a lábát valamikor, és teszem azt, Aliga 229,8-ra van a Grammatneusiedl-i elágtól. (Ami nem igaz, de jól hangzik.)
traficc,
"...ezt a papírt megkapta dr. Benczédiné vagy az ő helyettesítésére feljogosított személy..."
Vajon ezt a hozzászólást is kimoderáltatja valamelyikünk IRL adatok miatt, mint vakaródzó barátunkét? :)))
rg7 (166284),
"No meg ebben szerintem van teher és tolatás céljára felhasznált is."
Felsoroltál sokmindent, de nem szóltál arról a tételről, amely mindenki kedvence... :P
Andó Gergely (166357),
"Ez remek, de mi az a "schleifni"?"
Amit a Tschikosch kiszed a Gulasch-ból, mert nem belevaló.
Hamarosan felkerül a dijszabas.uw.hu ÖBB alkönyvtárába az osztrák internetes jegyek magyarországi alkalmazásáról kiadott szabályozás. A dokumentum érdekessége, hogy az tartalmazza az eredeti német nyelvű e-mail szöveglt, melyet az ÖBB illetékesei küldtek, továbbá Dombó Katalin "magyar" fordítását, illetve a kinyomtatott jegyeken szereplő utasokat tájékoztató kísérő szöveget.
Hogy miért tettem idézőjelbe a magyar szót? Nos azért, mert a nyelvújítási mozgalom újkori hőse, Dombó Katalin olyan szavakkal spékelte meg az irományt, amit rajta kívül senki sem ért. Az osztrák kalauzok feladata, hogy "Az utas által felmutatott papírformátumú jegyhez az ellenőrző schleifnit hozzá fűzik, oda-vissza úti jegynél a vissza útra is."
Ez remek, de mi az a "schleifni"? Mivel elég kultúr bunkó vagyok és a németet is csak töröm, hát kutattam, nyomoztam. A német szótárakban ilyen szó nem szerepelt. A Bakos féle idegen szavak és kifejezéseket tartalmazó alapműben sem volt benne. Végül a Bakos könyvben "slejfni" szót sikerült találni! Jelentése: szalag, pánt, papírcsík, ruha uszálya.
Akkor hát mit csinál az ÖBB kaller? Köt rá egy masnit? Miért hagyja Kiss úr ennek a nőnek, hogy díjszabásokat szerkesszen? És egyáltalán miért jegyzi ellen ezeket a dokumentumokat? Ezek alapján NEM lehet dolgozni!