2004. május 17-én volt Székesfehérvár - Csala - Pátka útirányon át Lovasberénybe különvonat, amit M41 2143-as húzott. Érdeklődni szeretnék, hogy az idén lesz-e és ha lesz akkor mikor?
Ha egy német város vasútállomásán felmész a peronra, akkor a vágányok mellett, a perontetőről lógva, egymástól nagyjából 2 kocsi távolságra A-B-C-D-E-F betűket figyelhetsz meg. Ezek addig semmit sem mondanak, amíg a peronon meg nem találod a "Wagenstandanzeiger" című információs táblát, amelyen az arról a vágányról menetrend szerint induló vonalak stilizált rajza található. Elöl a mozdony (ICE esetén hátul és esetleg középen is), mögötte a kocsik, a kocsik rajza fölött szintén A-B-C-D-E-F betűk. A kocsik rajzán különböző információkat hordozó szimbólumok, úgymint kocsiszám, bagós/nembagós, térerős/nyugis, fülkés/termes, 1./2., késvilla, stb. Kiválasztod a neked megfelelő kocsit, ha van helyjegyed akkor a kocsiszám alapján, ha nincs, akkor az igényeidnek megfelelően. Miután a rajzról leolvastad azt is, hogy a kiválasztott kocsi melyik 2 betű közé esik, a figyelmedet ismét a perontetőről lógó betűkre fordítod, beállsz a megfelelő 2 közé, és türelmesen vársz, amíg a vonatod megérkezik. Amennyiben a vezetője elég ügyesen tud bánni a fékkel, örömmel tapasztalod, hogy a rajzról kiválasztott kocsi pont az orrod előtt áll meg, és felszállsz.
Ma délelőtt tátom a számat Luxi főpályaudvarán, mert mint írtam két hete, ott most rájuk szakadt a bank és mindenből újat vesznek. de sajnálom szegényeket, mennyi átképzés + oktatás.........:-(((
Szóval, állok ott és egyszer csak bejön az egyik új 4000-es és hoz magával (természetesen) új emeletes kocsikat, 4-et.
Mivel a megrendelt vezérlők nem készültek el, ezért még körüljárás esete forog fenn.
Tehát fennforgás vagyon.
jó, akkor körüljár.
Körüljár + rájár.
Kapcsoló embeke megvárja míg rázár, utána bújik be. összeakaszt, kapcsol, csavar, teker, stb.
Kapcsolóemberke kibújik és felszól a vezérnek :....hoppá........egy igen csinos hölgy volt !!!
Még kétszer megvizuáltam, csinosnak továbbra is csinos, úgy 26-28 éves lehet, és tudta a dolgát, jött ment a pu.-n, kapcsolt szét és össze.
Na ezt látná a magyar vasutas szakszervezet ...........:-)))
Azt hiszem a CFL vezérigazgató nem állna meg a lábán ha Gaskó kinyiná a száját.........:-)))
bodecsabi: "rm40-el elegge kozvetitettuk az esemenyeket."
Brühühü, itt engem nem olvas senki! Csak néhány vasutas, aki rohan rögtön megvédeni mások becsületét! Már az "érdemeimre" sem emlékszik SENKI!!! Brühühühühühühühü....
Persze rm40 érdemeit e kérdésben cseppet sem kívánom kissebíteni, műszakilag jobban képben volt, mint a "többi" tudósító együttvéve... :))))
MÁS!
Vonatpótlás brit módra, helyszíni tudósítás másodkézből!
A vonat egyik Birmigham előtti megállójánál bemondták, hogy "amennyiben van Önök között orvos...". Eleinte úgy tűnt, hogy a mozdonyvezető lett rosszul, de kiderült, hogy a magasperonról esett/ugrott valaki a vonat elé. A személyzet nem sok jóval bíztatta az utasokat. "Meg kell várni a helyszínelés végét, vagy menjenek busszal, taxival." Az elővárosi hely miatt legtöbben megfogadták a tanácsot, köztük a barátom is. Hat fontja bánta e döntését.
Két nappal később azonban fordult a kocka! A London Euston pályaudvarra tartó vonat Northamtonban "feloszlott" vágányzár miatt. Onnan vonatpótló autóbusz indult Londonba (közbenső megállás nélkül), illetve Milton Keynesbe. A barátom zavarba jött e történés miatt. Ugyanis a vágányzár miatt nem volt benne biztos, hogy eléri a "csatlakozó" magánbuszt a Luton reptérre Miltonban. Ha azonban bemegy Londonba, és ott átmegy a másik pályaudvarra és úgy Lutonba akkor meg a repülőt elérnie lesz necces. E problémafelvetés megválaszolására a helyi vasutas szakik telefonos segítséget vettek igénybe. Ez annyi időt vett igénybe, míg a Miltonba tartó járat elment. Így a kérdés megoldódott, mondták menjen taxival a 60 km-re lévő reptérre! A barátom ellenkezett, hogy ez anyagilag nem lenne valami túl jó ötlet, de megnyugtatták: "Önnek a vasúttársaságnak felróható OK miatt jelentkezett a problémája, így a taxi költségét a Virgin Trains állja." És tényleg. Hárman segítették be a taxiba, a taxis kapot egy "megbízó kártyát" és a számlát vélhetően azóta be is nyújtotta a vasútnak. Persze nem csak Miltonba vitte el őt a taxi (ahol elérte volna így tuti a buszt), hanem egyenesen a reptérre! Nem is tudott szegény mit csinálni magával bő három órán át a repülőre várva!
Így is lehet ezt csinálni! Ők már túl vannak azon, hogy pl. "a vonatjegy ára nem tartalmazza a fűtést", meg "nem kapja meg a panaszkönyvet, takarodjon kifelé".
Megjegyzés: e módi csak és kizárólag akkor működik, ha VAN kinek reklamálni. Amikor engem Angliában a vonatpótló busz elmaradása miatt hajnali kettőkor taxiztatott a vasút, akkor a "csatlakozó" vonat nem várt meg minket! Na a kihalt állomáson egyáltalán nem volt kinek reklamálni! Várhattunk órákat a hajnali első vonatra. Azon az éjszaka a Caledonian Sleeper minőségi éjszakai vonat is sokat várt azon az állomáson. Csak az mozdonyvezetőre...
Kéregjegy mániásoknak: Szert tettem egy szlovák kéregjegyre. Nem én vettem, a Bz mellék panoráma-ülésén hagyta valaki tegnap, és jó valószínűséggel az 5606-os vonattal jött az illető (Jalovec i 12:59, Prievidza é 13:17).
"Signore e signori, é in arrivo il Cisalpino per Bellinzona, Arth-Goldau, Zugo, Zurigo, Sciafusa, Stoccarda! Prima classe settore C, seconda classe settore B..."
a 170 koruli ATLAGsebeseg pedig nem emiatt van. Irtatok mar parszor, hogy az ICE ATLAGsebessegei rosszabbak, mint a TGV ATLAGsebessegei.
Ennek van egy egyszeru oka: Az ICE vonatok sokkal surubben allnak meg, mint a TGV-k. Egy ICE durvan 100-200 kilometerenkent megall
A 170 körüli átlagnak ennél sokkal prózaibb oka van a nevezett vonalon. Ugyanis a nagysebességű szakasz csak Siegburg-tól Frankfurt Flughafen-ig tart. Tehát Kölnből valahogy ki kell jutni, Frankfurtba meg valahogy be kell jutni. :-) És ez nem megy olyan gyorsan. Na, jó, nyilván a két megállás sem tesz túl jót. De nem ettől nő a menetidő 39-ről (Siegburg-Frankfurt FF) 74 percre (Köln Hbf-Frankfurt Hbf).
Ja, amúgy bocsásd meg kérlek, hogy az ember nem böngészi át a százhatvanhatezer-egynéhányszáz hozzászólást, hátha valahol valaki már leírta azt, amit éppen le akar írni.
Én nem mondtam egy szóval se, hogy a 612-esek ICE-ként közlekedtek, csak hogy helyettük. Az, hogy az új színezését ICE-színként írtam le, valóban megtévesztő, bocsánat érte. Én is utaztam már 2001-ben is IR-be sorolt, az új Fernverkehr-színezéssel ellátott kocsin. Viszont az is tény, hogy a fehér-piros színezés az ICE-ken jelent meg először, a DB csak később alkalmazta a többi járműre.
Megtudná nekem valaki mondani, hogy Vadna állomástól a Sajó-híd mennyire lehet, és a pálya mellett van-e valami ösvény oda elgyalogolni?
Én max 1 km-re saccolom.
A kérdés ugyan ez a Berettyó-híd esetében is Berettyóújfalutól?
Szeghalom egy érdekes, a Berettyó-híd itt is kérdés, de a Sebes-Körös már elég húzós, és nagyon a semmi közepén keresztezi a vasútvonalat Szeghalom-Vésztő között, ezért ide majd egy nagy-nagy segítség kéne, esetleg nincs a Vésztő GF-ről valaki itt?
Hát igen mint írtam HÍDTTÚRA 2005, így nagy dolgok fognak készűlni, sokkal jobb lesz, mint az alagúttúra, amikor nagyrészt a vonatból úgy ahogy fotóztam az alagutakat, és a beutazás volt a cél, aztán az Abaliget, Balatonakarattya, Diósgyőr, és Hűvösvölgy már a helyszínen készűlt, és szerintem jobb is lett. A Nagyrákosi csak a rossz idő miatt lett ilyen, de idén pótlom, és Szarvaskőt sem hagyom ki a helyszínről fotózva.
"Ki az, aki meglepődik azon, hogy a MÁV nem képes megalkotni egy tisztességes szerződést, vagy díjszabást?" ... "Ezt pofázom már évek óta, hogy ezek nem tudnak semmiféle szabályozást tisztességesen megalkotni!!!"
"Ezek" nem tudnak, és kb. ez a szavazópolgárok jelentős részének véleménye. Tehát ha megmozdulnak ilyen-olyan, közpénz-eredetű pénzek, de a mozdulás iránya nem éppen az adott állami cég szolgáltatásfejlesztése, az ha bosszantó, vérlázító is, de semmiképp sem szokatlan.
Erre a jelenségre kiválóan rá lehet alapozni az "érdekes" pénzmozgásokat, elég hosszú ideig. Tehát tökéletesen jó, ha az állami cég apparátusa szolgáltatásfejlesztés szempontjából hülye, mint a tök, pont ilyennek kell lennie. (Ebből még járulékosan megél egy rakás szereplő: média, alternatív szállítási társaságok, miegymás.)
Persze jönnek előbb-utóbb a hangoskodók, részint mert ők is akarnak a húsosfazékból, részint mert meg akarják váltani a világot. (Az előbbiek elég hamar megtalálják az utóbbiakat mint önkéntes, olcsó, hatékony végrehajtókat.)
Mármost, Gergő, ha a kinyilatkoztatás tárgya a két variáció közül az első, azt értem. Ha a második .... hát azt is értem.
A Bzmot 353 friss főműhelyes volt? Úgy emlékszem, hogy decemberben még le volt álltva, fel tudnád írni a főműhely idejét és helyét, ha legközelebb látod?