Mintha csak gondolatolvasó lenne, a mai napon (5.14 - D800 Lens Choice) tett közzé egy szerintem nagyon jó és kellően részletes cikket Thom Hogan a diffrakció és általános zoom objektívek (24-70, 24-120, 28-300) a D800-on témában egész humoros stílusban. Bár a konklúzió nem meglepő, de az okfejtés nagyon izgalmas. Ajánlom minden jó angolosnak.
-a végén azért van még egy elgondolkoztató csattanó is-
Köszönöm, hasznos infó ez is, de a kérdésem annak szólt, hogy nemzetközi fórumokon az olvastam, miszerint a 35mm 1.8 DX közelre fókuszálva vignettál a leglátványosabban FX vázon. Bocs, ha félreérthető voltam. :)
Már az első DSLR-emet is így vettem 2005-ben. Fiam hozta magával a laptopját, minden akkori üvegemet kipróbáltam a vázon. Aztán visszanéztük, hogy mi is az ábra?
Nem vagyok se kereskedő, se nepper de amikor nagyritkán eladok az objektívjeim közül egyet, mindig ideges vagyok, ha valaki ,,tesztelni" szeretné. Alapvetően az gondolom, hogy amikor vakaki idegen helyen, korlátos idő alatt, tesztelni akar egy számára ismeretlen objektívet, akkor nagy valószínűséggel vét valami hibát, és elégedetlen lesz az eredménnyel. Különösen igaz lesz ez a 36Mpixel esetén. Na jó, kivételt teszek, a 4/ötszázas nikkoromat letesztelhetné már le valaki. :)
Igaza van seeman-nek. olyan helyen kell venni, ahol ezt megengedik. Nekem ugyan még kicsit furcsa, hogy notebookkal felszerelkezve vonuljak objektívet venni, de ezentúl így fogok tenni annak ellenére is, hogy eddig nem futottam bele kifejezetten rossz vételbe.
A közeljövőt tekintve is muszáj lesz.
A D800-hoz az alábbiakon gondolkozom:
Nikon 24-70, vagy Tamron 24-70 VR - sok-sok kérdőjellel
Nikon 28/1.8 - ennek az árára nagyon kíváncsi leszek
Valamint, ha ki tudom próbálni, megnézem a 85D-met a 85G-vel szemben.
2,5 collos LCD-n a nagyobb leképezési hibák rögtön előjönnek (természetesen belenagyítva).
A notebook jobb megoldás. Ha a bolt nem engedi az obi-próbát, otthagyom őket. Ez ritkán fordul elő, általában az udvarias, mosolygós kérést nem szokták elutasítani.
Jó megoldás az is, ha a bolt (kereskedés) ismerősként tekint rád. Visszajáró vásárlókat egy spéci fotós bolt örömmel fogad.
Jelenlegi mindhárom 3 objektívemet használtan vettem. Ismerősöktől. A 24-70-est pl. 3 példányból választhattam ki. Mindhárom jó volt, így a legfiatalabbat választottam. A próbaképeket PC-re töltöttük és így néztem át őket.
A két fix régi ismerősöktől származik, ők is mindketten megengedték a próbaképek PC/monitoros ellenőrzését.
Kis adalék a vásárlási mizériához, mert pontosan ebbe szaladtam bele most szombaton. Venni akartam egy objektívet, előtte a boltot felhívtam, hogy hol van belőle több. Másnap mentem, a kislánynak mondom, hogy mit szándékozok tenni, és hogy valóban ott van-e a két darab. Mondja, igen, de miért érdekes a kettő? Mondom, hogy ha netán nem tetszene az egyik, ki tudjam próbálni a másikat. Ő: rendben, csak ez 640k. Mire én értetlenül néztem rövid ideig, hogy igen, és akkor? Tehát még majdnem nekem kellett elmagyaráznom, miért akarom kipróbálni a terméket vásárlás előtt.
...amikor vettem a D7000-est, és a 18-105-öst, akkor úgy szerettem volna teszteni, hogy viszek magammal egy notebookot, majd pár tesztlövés után félrevonulok, és kiértékelem a képeket PC-n. Nem akartam nagy felhajtást, így inkább bíztam abban, hogy minden oké lesz. Szóval én a helyedben így tesztelném a drága obit:)
Én tegnap kipróbáltam a Nikon-Man (Kaszás Gergely) javaslatára a D800 + 35mm f/1.8 G DX párost. Hihetetlenül szép képet produkált, nagyon kellemes, lágy vignette-el. Csak, hogy az Ő szavaival éljek "elképesztően szépen "roncsolja a széleket". És tényleg, nem egy határozott fekete keretet rajzolt az obi, hem kb olyat mint amikor én direkt teszek vignyettálást a képeimre.
Seeman, egyet is értek teljesen, csak a gyakorlatban nem tudom miként kivitelezhető. Mikor objektívet veszel, van valami 10-20 perces bejáratott metódusod a tesztelésre?
Nekem sajnos nincs ilyen és amíg számítógép közelébe nem érek a képekkel, nem is merek nagyon véleményt formálni csak az LCD alapján. Töröm a fejem, hogy miként lehet ezt utólag érvényesíteni az eladó felé. Magam legalábbis nem szívesen vennék vissza egy eladott használt objektívet arra hívatkozva a vevő részéről, hogy " minden oké vele, de nem jó a képe".
Érdekes lehet egy olyan abszurd helyzet is, ha valaki megrendel egy 400mm/2.8-as kályhacsövet, beszerzik neki nem tudom hány hét, vagy hónap alatt, majd a fentire hívatkozva eláll a vásárlástól.
Nem először írom le: saját vázon kell kipróbálni mindent. A D3/D700 érzékelője teljesen másként kezeli az objektíveket, mint pl. a D300, D7000 vagy a D3X (a photozone FX tesztjei utóbbin készülnek)
Az autofókuszos 85-ösök közül csak az új 85mm f1,8G nem járt még a gépemen. Kíváncsiságból ki fogom próbálni.
A 85mm f1,8D - 85mm f1,4D - 85mm f1,4G trió próbái azt mutatták, hogy a ph.zone mérései ellenére D700 lapkán a 85mm f1,4D nyitpttabb rekeszeken alaposan elveri a másik kettőt. Ez a megállapítás a képmező középső 2/3-ad részére érvényes. Jó képszéli minőséghez le kell rekeszelni.
Portrézás szempontjából fontos területeken a 85mm f1,8D, de még a 85mm f1,4G is csak messziről szaglássza az 1,4D finom részlet visszaadási képességeit (f1,4-f4 között)
Pont a 16-35 kapcsán is nagyon gyenge véleményen vannak az objektívről, míg Mansurov és sokan mások szinte elalélnak tőle.
Egy dolog foglalkoztat még nagyon. Vajon mekkora teret ad a gyártói minőségellenőrzés a sztenderdtől való eltérésnek? Gyanítom, hogy az összetett felépítés miatt, akár 0,1mm-es eltérés a lencsék elhelyezkedésében is komolyan befolyásolhatja a végeredményt egy új objektív esetében is. Ha csak ezt a 16-35-öt nézzük, a maga 12 csoportban elhelyezett 17 lencséjével, bizony a variációk száma szinte végtelen, ha pár üveg paraszthajszálnyival arrébb kerül a tubusban.
Az egyre nagyobb felbontású érzékelők pedig igencsak előhozhatják ezeket a hibákat.
Mondom mindezt úgy, hogy középiskola óta nem tanultam fénytant, így lehet, hogy könnyen cáfolható a feltételezésem.
A titok nyitja a következő: sajnos a tesztoldalak nem mindig (általában) új objektíveket próbálgatnak. Az esetleges hibákat már ne is említsük Innentől kezdve nem tud összehasonlítás szempontjából maximális végeredményt produkálni. Én kipróbáltam a Nikon M. 14-24/2.8 bemutató darabját. Hát az alapján biztos nem venném meg még fele annyiért sem. Még az új objektívek (pro széria) között id találkoztam minőségbeli különbséggel, akkor ez a használtaknál akár többszörösen is jelentkezhet és jelentkezik is. Érdemes a gyártók publikált MTF görbéit megnézni, ha valahol találsz ilyet.
Ha tehetem és érdekel egy objektív, én is elolvasok minden fontosabb tesztet róla. A száraz tényadatok mellett mondjuk a legfontosabb számomra a használók véleménye. Ha nem így lenne, nem vettem volna 17-55-öt sem a DX vázra, hiszen az és a 24-70 sem szerepel valami nagyon kiemelkedően a photozone tesztjén. Ennek ellenére is hasznosnak tartom az oldalt. A tényadatokban nagyjából igazolták azokat amiket tapasztaltam saját objektíveimnél.
Sokat olvasgattam erről, mert nagyon kedvelem DX vázon és szeretném megtartani, illetve a közeljövőben nem lesz pénzem a 35/1.4-re. Ami látszik, hogy közelre fókuszálva menthetetlenül vignettál, középtávolra és távolra viszont korrigálható mértéken belül marad a peremsötétedés. Az olvasottak alapján a képminőséggel meg vannak elégedve a felhasználók. Jövő héten majd beszámolok a saját tapasztalatokról.
Régen én is néztem a photozone.de-t. Aztán néztem mást is: lenstip.com, mansurovs.com, slrgear.com. Nem tudom, mennyi értelme van, illetve csak iránymutatásnak jó. A 24/1,4 képszéli minőségétől például sem a photozone, sem a lenstip nincs elájulva (14-24-hez képest, mármint a mért értékek alapján), a mansurov viszont tesztképen láttatja, hogy egyértelműen jobb, mint a 14-24 (2,8-on). A lenstip a 24/1,4 közepét sem mutatja túl jónak F2,8-ig, miközben mások szerint középen minden rekeszen éles.
Szóval ennyit a tesztekről.
A photozone sztárolja a 85/1,8G-t, a lenstip szerint f1,8-2,0-n semmi kiemelkedőt nem mutat. A nanobevonat kimaradt belőle, a lenstip szerint érzékeny a becsillanásra (lásd a képeiket).
A 28mm 1.8G tudtommal még nem jelent meg. Valamikor a közeljövőben lesz majd elérhető. Dpreview fórumában olvastam már 85mm 1.8G-ről infókat a D800-zal. Ott nagy elismerésnek örvend. Nekem még egyelőre a D verzió van, de gondolkozom a G-re váltáson, mivel a legtöbb tesztben komoly előrelépésnek tartják az újat. Igazából nagyon kedvelem 2.4-es rekesztől a D verziót is, de alatta nekem kicsit kontraszttalan és életlen. Szeretném persze előtte élőben is tesztelni az újat.