http://www.csodaidok.hu/
Nagyszerű, fordulatos, izgalmas történet a távoli jövőben egy családról, egy társadalomról. Az emberiség számos bolygót benépesített, de a jó és rossz, a magány és a szeretet továbbra is jelen van. Judy egy árvaotthon lakója, aki családra vágyik, Yaan egy nagy család tagja, de apja gyűlölete miatt rosszul érzi ott magát, és Giin, aki egy egész bolygót irányít, és sok ellenséget szerzett magának. Róluk szól a regény.
A könyv végén közölt nitan kiejtési útmutató szerint az ę-betűvel "rövid ö-szerű magánhangzót" jelölnek. (valahol a szövegben félhangzóként is szerepel). Mi itt a helyes kiejtés? Valami ilyesféle [ə] [ɜ] hangok?
Bevallom egy kicsit zavar az ogonek használata diakritikus jelként, mert nekem ettől automatikusan nazálisnak tűnik. Először gondolkodtam is egy-egy szónál, hogy hogyan is lehet ezt nyelvtörés nélkül kiejteni, de aztán a feleségem szólt, hogy a könyv végén van kiejtési útmutató. :-)
Most hirtelen csak annyit, Hogy nagyon jó a könyv, magamhoz képest is rekordidő alatt olvastam el, és már ahogy vesszük, én is reklámoztam,méghozzá, akaratomon kívül is, mert több helyen is megkérdezték mit olvasok ilyen elmélyülten, és én nem titkolóztam.
Majd ha a topikot végigolvasom, lehet hogy írok még, de most nem, mert most találtam rá a topikra, és nem akarok olyat írni, ami esetleg valakit sért, vagy valaki már leírta.
Szóval gratula Etának, és drukkolok, hogy rengeteg példány elfogyjon belőle, és minnél hamarabb jöjjön a következő könyv.
Belegondoltam: A kaveni rendszer alapjaiban rossz, mereven ragaszkodik az elsőszülötti vonalhoz, akkor is, ha az elsőszülött alkalmatlan: látsd zakkant Yaan. Attól meg egyenesen a hideg ráz, hogy a gyerekekkel azt tanítják, amihez tehetsége van, nem azt, amit a gyerek akar. Ebbe is bele lehet gárgyulni...
hát, azt hiszem, engem a túlszabályozottság nagyon zavarna, viszont gyáva lennék kiszakadni, az elrendezett házasság ellen nagyon tiltakoznék, és nem tudom, hogy ezekért tudna-e kárpótolni a család, akik szükség esetén mögöttem állnak...
Egyébként nektek mi a véleményetek a nagycsaládos rendszerről? Megkérdeztem néhány családtagomat, hogy szeretnének-e ilyenben élni, és meglepődésemre a többség igennel válaszolt. (Én is) :) Végigbeszéltük és több előnyét láttuk mint hátrányát. Még a kamasz fiam is. Persze, csak elméletben, de mégis... :)
na, ma megnéztem a fogyásokat, bár persze csak a mi boltunkban, ahhoz férek hozzá.
szóval azt tudom mondani, hogy több fogyott, mint vártam (még akkor is, ha az én két példányomat nem számítjuk). És ha más boltokban is kb ilyen arányban fogyott, akkor szerintem csak a mi hálózatunkban... á, nem akarok hülyeséget mondani. ha érdekel a saccolásom, hát írsz egy mailt :)
Mondjuk elgondolkodtam, hogy van az a hivatalos levél, és abból az derül ki, hogy az anyja... Szóval nem tudom. Meg hát Judy előtte már sokáig az otthonban volt...
Most olvasom a könyvet másodszor, és most még jobban tetszik. :) főleg Malin. :)
hát mondjuk elég sokakról lemondanak, a pénzért (jó, támaogatásért) vállalt gyerekektől vélhetőleg nem túl nehéz lemondani, épp csak kicsivel nehezebb (lassúbb) döntés, mint egy abortusz... :|
Na igen, itt van ez is: hogy talán az anyja nem is az anyja, hanem csak neveli. Hiszen elég könnyen lemondott róla, nem? És, ha jól tudom, Syndy Fensonnak hívták. :)
Vagy az anyja tudta, hogy Judy Raas-vérvonallból származik, a hajszínéből még azt is felmerem tételezni, hogy nem a szülőanyja nevelte, amíg nem került átmeneti otthonba. Nos, ha a nő Gabriell Fenton (?) tudta, hogy a kislány Raas, akkor nyugodtan foghatta Giin-re, de meg kellett halnia, hogy őróla ne derülhessen ki, hogy kicsoda...
Valóban feltünően jókor-rosszkor került elő Giin apasága. Mégis úgy gondolom, hogy a vérvizsgálat bármikor megismételhető lenne, tehát azzal nem csaltak. Sokkal inkább tartom valószínűleg, hogy Judy kiemelkedő képességei miatt megkeresték az anyját és rávették, hogy Giin nevezze meg apának, de akkor már tudniuk kellett, hogy Judy Raas...
Én sem ragaszkodom :) Bár Giiné talán lehet (görgbe éjszaka). De ott van Giin testvére Yaan is (sőt, Elvir is, a legfiatalabb testvér), akinek valami kapcsolata is van ezzel a Melilannal. Yaan gyereke nem lehet? Ő eddig olyan szépen meglapult pedig lehet vaj a fején. Raana, a felesége magatartása is gyanús. Ő amikor a családi tanácson bejelenti, hogy elválik, említi is, hogy valamin keresztülment. Nem lehet egy gyerek ügy mögötte?
Vagy más: a vérvizsgálat tlejesen biztos? Hiszen azért az is lehet, hogy a vezetőség és Armoin csak egy indokot kerestek, hogy Giint kirúgják. Még az is kiderülthet, hogy a vérvizsgálat csak átverés volt, mert azt hitték, így kirúgja Giint a családja is. Szóval még a vérvizsgálat sem százszázalék. Szerintem.
A vérvizsgálat szerint Judy Raas. Giin végig meg van győződve, hogy nem az ő gyermeke - nekem valahogy hihető. A bírónak Judy anyja azt vallja, hogy viszonya volt Giin-nel, ami szvsz kizárt. Alkalmi együttlétből foganhatott ugyan, de kiéből? nem ragaszkodom 10 körömmel Shonda = Judy anyja elmélethez, de ha feltételezzük, hogy a vérvizsgálat eredménye nem véletlen, ráadásulk Judy felűnően hasonlit Erin (?) -re, aki pedig a vérvonal hordozója, akkor érdeklődmöm: kinek a vére az a kislány?
Nagyon családnévnek néz ki... Miért mi más lehetne még? Vagy úgy gondolod, hogy ez egy niesi család? De akkor hogy lett belőle miniszter? (nem Shondából, hanem abból a másik Melilanból). Persze lehet, hogy Yaan által emlegetett Melilan nem az a Melilan, bár az fura lenne.
Meg közben eszembe jutott, hogy Giin úgy gondol Shondára, mint aki brilliáns, de gátlástalan. Elképzelhető, hogy inkább Shonda ennek a Melilannak a felesége még mindig, és ő áll a háttérben. Judy anyja eléggé nem úgy néz ki, mint egy okos, gátlástalan nő. Inkább szánalmas, nem? De akkor egész más kell legyen Judy anyja, nem Shonda. Igen, most hogy így belegondolok, nem Shonda az anyja. Valahogy nem jön össze a kettő.
Feltéve, hogy a Melilan csak családnév: Shonda Melilan a kiszakadt, ergo, férjhez adták, azért nem Raas, mégis a család kiszakadottjaként emlegetik, nekem ebbnől az következik, hogy nem csak a Raas-okat, de valószínűleg a Melilanokat is becsapta, talán elvált?
Amikor Giin leüti a család előtt. A 20. fejezetben Yaan azzal védekezik: "Mr. MElilan egyetértett a döntésemmel!" Ez a Melilan lett a hadügyizé miniszter (nem emlékszem pontosan hogy hívják), neki pont kapóra jött, hogy meghalt az előző miniszter. Yaan valamit kevert Melilannal, hogy aztán a család előtt rá hivatkozik, nem? Vagy csak én látom így?
Raana esetében nem vitatkozni akartam, csak nekem valahogy nem jön össze, hogy ez a Raana az a Raana. De persze tévedhetek.
Shonda: ez jó öltet, nem is tűnt fel. Viszont neked nem gyanús az öregebbik Yaan külsős kapcsolata? Arról nem is szólva, hogy megnéztem, az új védelmi minisztert is Melilannak hívják, meg Shondát is Melilannak hívták (ugyanabban a verekedős jelenetben, amit mondtál). Ez biztos nem véletlen. Szóval engem Yaan keverései érdekelnének igazán.
Raana érvelése oké, nem vitatkozom. Shonda: a könyv elején Judy emlékeiben az anyja sötéthajú, Yaan (az ifjabb) azt az infót kapja, hogy sötétszőke volt - amikor beleavatkozik a verekedésbe - viszont Judy felvillanó emlékeiben - amikor a romok alatt elveszti eszméletét - aranyszínű. Annyi talán biztos, hogy Judy Raas, továbbra is úgy vélem, hogy nem Giin az apja, Shonda viszont többször emlegetve volt, lesz még szerintem jelentősége.
Mondjuk nem is a konkrét darabszám érdekelne engem, hanem az, hogy fogyott-e egyáltalán, és ha igen, akkor több fogyott-e, mint számítottál rá (esetleg kellett-e utánrendelni), vagy kevesebb?
hát, mivel decemberben jött csak ki, jó eséllyel még semmiféle adat nincs róla.
a legtöbb kereskedő "bizományba" veszi át a könyvet, azaz csak akkor fizet a kiadónak, ha ő maga már eladta, tehát a január eleji elszámoláskor kapja meg az Animus is csak az első fogyási adatokat.
aztán lehet, hogy az Animus megosztja a számokat a szerzővel, és lehet, hogy nem, nem tudni, hogy szól a szerződésük, és az is lehet, hogy ha tud is számokat, akkor sem mondhatja meg, mert ez üzleti titoknak minősül. én se mondhatom el, hogy a mi boltunkban mennyi fogyott.
Na. Regisztráltam ide, hogy beírhassam a véleményemet. :) Én teljesen véletlenül akadtam össze a könyvvel: megvettem a könyvesboltban. Magam sem tudom, miért, amikor könyvet vettem a családnak karácsonyra. Még jó hogy a gyerekkönyveknél volt, márként nem futottam volna össze vele. Meg elolvastam a fórumot is, hogy képben legyek. :)) Mit is akartam írni. Hát talán azt, hogy szerintem Raana nem ugyanaz, mint Yaan anyukája Raana. Ez a Raana azt írja az előszóban, hogy a gyerekkorának a világa a külsős világ (vagy valami hasonlót), azaz szerintem ő nem ez. Hanem, ha már a külsős világ, akkor inkább Yaanra gondolok. Ugye, hogy ő most külsős. Szerintem lesz egy lánya, akit az anyukájáról nevez el. Az előszó dátuma (3965) is inkább erre utal. Valaki, aki még nem született meg. Talán Judy kiszakad, és az ő lánya? Persze, lehet, hogy ez hülyeség, de én inkább erre gondoltam. Szerintem Yaan anyukája semmiképpen sem lehet. (Igaz, ha Yaan lánya, akkor viszont azt jelenti, hogy Yaan visszatér a Kaventbe. Igaz, ha Judy-é, akkor is.)
Nekem nagyon tetszik az ötlet, hogy a jövőben is lesz vallás és vallásosság. De nem úgy, mint a Dűnében, ahol igazán nem is vallásosság, hiszen ott a különböző csoportok inkább érdekcsoportok, a vallás csak egy lepel. Az már jobb kérdés, hogy egy ilyenféle vallás, mint a Kavent, hogy alakulhat ki. Tök jó lenne erről olvasni. Azért nekem túl ideálisnak tűnik, hogy a giidék és a safirok (remélem jól írtam őket) mind olyan okosak. Talán ezért gondolom, hogy egy ilyen vallást nem lehetne csinálni. :))
A nagycsaládos rendszer nagyon vonzó. De talán ha most belekerülnék egybe, az idegeimre menne. Azt hiszem, ebbe bele kell nőni, hogy el tudja fogadni az ember. Elég bizonyos családtagjaimra gondolni. :) Másrészt meg jó lenne. Néha hiányzik egy ilyen. Sokszor úgy érzem, egyedül küszködünk.
Yaan nagyon jó szereplő. Néha nagyon idegesítő, de mégis nagyon jó. Tiszta kamasz. :) Olyan igazi kamasz. Éppen ezért nagyon sajnálom is. Én is mennyi hülyeséget csináltam amikor kamasz voltam. :D De szerencsém volt, hogy nem volt lehetőségem ekkora ballépést elkövetni. Talán elkövettem volna. Ezért sajnálom. Mert kamaszként annyira ilyen az ember.
Giin is jó. Azt hiszi, őt nem az érzései irányítják, hanem az esze. És mégis állandóan az érzelmei lesznek úrrá rajta. Nála látszik igazán, hogy senki sem próféta a saját családjában. :D Mert mindig a családtagjai húzzák föl.
Judy nekem kicsit kidolgozatlan. Sajnálom, de valahogy egysíkú lett, nekem legalább is. Túl jó gyerek. Ilyet még nem láttam. :D
Malin a legjobban kidolgozott mellékszereplő. Én annak is örülnék, ha inkább ő lenne Judy helyett. ;)
Kíváncsi vagyok, hogy a következő kötet hol folytatódik. Gondolom, Yaanból katona lesz, Giin meg újra nyakig benne lesz a politikában. Egymás ellen fognak harcoloni? Nem tudom, az előszó alapján inkább úgy tűnik, hogy Martin lesz Giin ellenfele (a CSU vezetője). Jaj, legalább tízféle módon el tudom képzelni, hogy mi lesz. :D Rundit nem értem, mit keres itt. Már két főrosszunk van. Nem sok ez egy kicsit? Vagy olyanok, mint Hitler és Goebbels. :D
Az is jó, hogy egy csomóan azt gondolják, hogy Giinék testvére (Sonda?) Judy anyja. Pedig akár Giin is lehet. bookworm írta lejjebb, hogy Giinnek volt egy görbe éjszakája. Sőt, itt van Yaan apja Yaan is. Valami nála is bűzlik, valamit kevert azzal a külsős fazonnal, akiből a hadügyminiszer(nek megfelelő csodaidős rangú fazon) lett. Mi van, ha az ő lánya Judy? Vagy mi van, ha Yaan igazából Giin fia? Mintha többen is mondták volna, hogy hasonlítanak egymásra, és Giin volt az Aflán is gyakornok. Raana-nak is elege lehetett a férjéből, és lehet, hogy az a görbe éjszaka erre vonatkozik, és nem is Judy-ra. :D
Szóval ti mit gondoltok erről? Nem az író, meg nem is azok, akik már olvastak itt más köteteket is (karbalan), hanem akik abban a cipőben járnak mint én. Szerintetek mi lesz a folytatásokban? (Azt már nem is kérdezem meg, hogy mikor jelenik meg. :( Túl Sokára.)
Pedig ez a Raana lehetne az a Raana, nálam abszolut logikus, hogy az utolsó gyermekét nem akarja elveszteni, szerintem az orvoson keresztül ő támogatta Yaant, az, hogy az eredeti családja visszafogadja pedig egy lehetőség arra, hogy a "tékozló fiúnak" legyen befogadó családja... bár, ha Giin-en múlik, akkor a Raas-ok is visszafogadhatnák... ha jönne - ahogy valszeg nem - vissza
mit ne mondjak, könnyű annak, aki már mindent olvasott :)
de bennem, miután ez a Raana visszatért a családjához, sőt, két Yaan is ilyen tapasztalatokat zúdított a családra, lehet, hogy egyik sem maradna hagyományos név.
(és ha vaélami nagy hülyeséget írtam, bocs, de a szemüvegem valahol az ágyam mögöttlehet, és az orromig se látok, ez teljesen a vakon gépelés jategóriája)