Keresés

Részletes keresés

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1440

Egyebkent, ahogy mar irtam (724-es) az Arancino sziciliai eredetu es maskep kerelut be (csak kesobb) a romai gasztronomiaba.

A suppli-rol valamikor Zitka csatolt egy kepet.

A sziciliai:

Arancino (kelet Sziciliaba, pl. Messinaban, tobb.sz. Arancini) ovalis formaju

Arancina (nyugat Sziciliban, pl. Palermoban, tobb.sz. Arancine) naracs (innen a neve) formaju.

Előzmény: Törölt nick (1439)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1438

Szia Zitka!

S. Giovanni in Croce-ben (provincia di Cremona) vannak Grana Padano gyartok, igy nem tudom kizarni, hogy autentikus, sot biztos az.

Kiprobalni vagy nem az csak rajtad mulik, en nem probalnam ki. De csak azert mert mar reszelt es tudod jol, hogy sokkal jobb ha egeszben megvesszed es magadnak frissen reszeled. Tehat a kerdesem az: ha nem olcso es ha MO-on lehet egeszben kapni a Grana Padano-t, miert kellene a reszeltet venni?

Előzmény: Zitka (1435)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1437

ismerjuk :-))

A konyveben a suppli-t "rizsrudacska"ra forditotta, viszont a formaja igazan mas...

Előzmény: Lebenstod (1436)
Lebenstod Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1436
A római arancinót kóstoltam, de a római supplí jobban ízlett. Lénárd Sándor nagyon jó Római konyha c. könyvében is ír a római supplí-ról. Biztosan ismered a könyvet, eredetileg németül jelent meg, tavaly a második magyar kiadása. Fent van a neten is.
Előzmény: Antonio Gambadoro (1434)
Zitka Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1435

Antonio, egy gyors kérdés: láttam a múltkor a Kaisers-ben reszelt Grana Padanot. Tehát nem a szokásos Parmonia, meg reszelt parmezán fedőnévvel illetett :-) fűrészpor-  ezekről ismerem a véleményedet :-)))) - hanem rendes grana padano. Nem is olcsó, 399 ft/100g.

A gyártó: Rocca d'Oro, via Arini 42, Bozzolo (Stabilimento di San Giovanni in Croce CR)

Ott van rajta a pecsét is, hogy "Denominazione d'origine protetta". 

Szerinted érdemes kipróbálni?

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1434

Szia Lebenstod!

az arancino-nál sokkal jobb supplí-ról már volt szó?

Bocs a kerdest, de... mitol lenne sokkal jobb a suppli?

Igen errol mar volt szo (a 724-es hozzaszolasombol):

"Van egy "Arancino" eredeti sziciliai specialitas (paradicsomos husos raguval, zoldborsoval, safranyal) es ennek az "Arancino in bianco" feher valtozata.
Ezek majd a Romai gasztronomiaba is kerultek bele, de kicsit maskep:
Romaban a paradicsomos valtozata (de zoldborso es safrany nelkul) "Supplí"-nek, ennek feher valtozatat pedig sima "Arancino"-nak hivjak.
"

Meg egy kerdes: a romai vagy a sziciliai Arancino-t kostoltad mar?

Előzmény: Lebenstod (1430)
Lebenstod Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1433
Köszönöm: én el lennék Rómával a supplín 3 napig!
Előzmény: Zitka (1432)
Zitka Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1432
bocsánat, a másik bal kezem... :-)))) Szóval nem jobbra, hanem balra van a gyorskereső rovat. :-)
Előzmény: Zitka (1431)
Zitka Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1431

Igen. :-)

Ha beírod ide jobbra a gyorskeresőbe a szót, rögtön kiadja az összes hozzászólást. Megkönnyítem a dolgodat :-), a 699 - 733 közti hozzászólásokban keresd, volt legalább 6-8 megjegyzés, kép, recept.

Előzmény: Lebenstod (1430)
Lebenstod Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1430
Üdv! az arancino-nál sokkal jobb supplí-ról már volt szó?
Zitka Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1429

Sziasztok! Ausztriában voltam pár napot, most próbálom visszaolvasni kedvenc topikjaim időközbeni hozzászólásait. Nem egyszerű, kéne hozzá egy teljes nap. :-)))

A receptekhez most hirtelen nem tudok hozzászólni, de láttam, hogy Antonio tartotta az ügyeletet. Csak egyetlen kérdés merült fel bennem (egy korábbi receptnél írta vki), hogy miért kellene elvenni az olívaolaj ízét????? :-O :-O 

Az arancioni igazi receptjét én is várom, bár azt hiszem, kicsit macerásabb elkészíteni, mint egy "átlagos" gyors olasz ebédet.

amber Creative Commons License 2005.08.15 0 0 1428

Udv mindenkinek!

Reg jartam erre.

Amde most jol beleolvastam a topicba es teljesen felvagyok csigazva..:)

Alla norma -  hogyan keszul sziciliai modra?

Pecorino, parmigiano, pinoli es egyeb nyalanksagok beszerzesere javaslom a Culinarist.  VI. kerben a Hunyadi teren.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1425)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.13 0 0 1427

az Auchan akcios ujsagbol:

Pasta Zara 119,- Ft

augusztus 18-ig

buttha Creative Commons License 2005.08.13 0 0 1426
Bosnyák téri piac, fenyőmag: 3500 Ft/kg. 
Előzmény: buttha (1383)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1425

Szia!

alla norma-n a padlizsan kockakban volt

azert kerdeztem, mert Cataniaban (ottani szpecialitas) minden 2 fele modon keszitik, en szemelyesen imadom ha hosszu vekony szelet majdnem feketere sult padlizsan a teszta tetejen van + egy kulon kozos tanyerbol mindenki szedheti menetkozben.

A zsemlemorzsas receptet koszi, szerintem ez tok jo otlet tolteni, nemcsak kardhallal, hanem egyeb tengeri hallal is el tudom kepzelni

Inkabb mint recept es egy elkezitesi mod, hasznalhato tintahal toltelekhez is, zoldseg (toltott padlizsan, toltott gomba, toltott paradicsom, toltott cukkini, toltott paprika) toltelekhez, meg mas (csirke, marha, sertes) hus tekercs toltelekhez is.

a pecorino amit vettem, kemeny, reszelnivalo. Sima olivaolajos, fokhagymas, bazsalikomos tesztara akkor jo lehet? vagy inkabb paradicsomszoszosra?

Mindenhez jo, kiveve halastesztahoz amire abszolut nem illik sajtot reszelni.

Vannak bizonyos tesztak, hol a Pecorino hasznalata "kotelezo" (tehat nem a Parmigiano), pl. az Amatriciana. Mas esetekben csak jobban illik, mint a Parmigiano (vagy Grana Padano).

a "ricotta salata" nevu sajtot

ahahaha kerlek ne nevess, mert en most ezt csinalom ahaha...

"A ricotta salatat mire lehet felhasznalni?" mondatot azert nem ertettem, mert azt hittem hogy "ricotta" salata magyarul (tehat mint a vegyes salata), te a ricotta salata-t mondtad. Jaj bocsass meg.

Nezd a friss "ricotta", a "ricotta salata", a "ricotta infornata" mindennap van az asztalunkon (otthon, nem itt), persze, hogy emlekzem, hogy en ajanlottam :-)))

Nem szoktuk salataba tenni, vagy csak igy magaban esszed (nagyon finom) oriasi mennyisegben, vagy rareszeled a padlizsanos paradicsomos tesztakta, illetve padlizsanos tekercsekre. Nagyon egyszeru.

Az arancino receptjet meg varom

Nagyon hosszu, leirom nektek ahogy lesz egy kis idom

vettem egy tesztagepet! amit eddig hallottam receptet, az csak annyi, hogy minden 100 g liszthez ua tojast kell tenni es kesz. Kell bele so? Melyik liszt a legjobb?

Minden 100 g liszthez 1 tojas, de ha toltott tesztat (ravioli, tortellini) csinalsz es a toltelekben lesz 1 tojas akkor 1-el kevesebbet tedd bele. Kell egy kis so, hideg (a tojas miatt) viz, es kis extraszuz olivaolaj. A list lehet 100% finomliszt (esetleg egyresz retesliszttel) vagy en inkabb jobban szeretem ha 50% durum es 50% finom.

Ne felejsd el 1 orat pihentetni (vagy foliaban, vagy egy konyharuhaban esetleg a hideg sutoben) a tesztat amielott kezded gyurni es beletenni a gepbe. Ez fontos. Nagyon vekonyra csinalj a tesztat a geppel.

Előzmény: szamoca_1 (1424)
szamoca_1 Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1424

szia, koszi a kimerito valaszt :-)

az alla norma-n a padlizsan kockakban volt. A zsemlemorzsas receptet koszi, szerintem ez tok jo otlet tolteni, nemcsak kardhallal, hanem egyeb tengeri hallal is el tudom kepzelni... amit mi ettunk tekercset, az meg ossze volt sutve sajttal es paradicsomos martassal, uuuuuugy ennek most is azt :-)

a pecorino amit vettem, kemeny, reszelnivalo. Sima olivaolajos, fokhagymas, bazsalikomos tesztara akkor jo lehet? vagy inkabb paradicsomszoszosra?

a "ricotta salata" nevu sajtot (?) (sos, erlelt ricotta) meg te ajanlottad, de ott nem ettunk, hanem a boltban vettunk egy darabot. Ez kemeny es sos, de feher, es morzsalodik. Megneztem, Zafferana-bol valo (ami vicces, mert azon atmentunk, mikor folmentunk az Etnara, mig a sajtot Palermoban vettuk). Eleg jellegzetes ize van, en farigcsaltam belole paradicsomsalatara, de meg eleg sok van belole es nem tudom mire lehetne meg folhasznalni, orulnek nehany tippnek.

Az arancino receptjet meg varom, mert itt nem lehet kapni es olyan finom volt... :-) szivesen csinalnek otthon. Az utikonyvben van egy recept, a fott rizshez safranyt es tojast kell keverni, majd a fel gombocba paradicsomos-zoldborsos-husos tolteleket kell tenni, befedni rizzsel, zsemlemorzsaba forgatni es forro olajban kisutni. Ez autentikus?

Es vegul (ez kapcsolodik a lasagne-s kerdeshez is): vegre vettem egy tesztagepet! amit eddig hallottam receptet, az csak annyi, hogy minden 100 g liszthez ua tojast kell tenni es kesz. Kell bele so? Melyik liszt a legjobb? Jo lenne, ha tudnatok segiteni, most odaig vagyok a friss tesztakert, remelem nekem is sikerul.

koszi elore is

Előzmény: Antonio Gambadoro (1418)
vjannus2 Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1423

Oké, mondjuk én elkészítettem és nekem is ízlett

Akkor oliva olaj sima olaj szűzoliva olaj extra szűz , ezek között különbség mi ? - ízben.....-

tészta : duromot esztek ti csak, tojásost nem ? - lasagne tésztát hogy kell akkro megcsinálni- ?

Előzmény: Antonio Gambadoro (1422)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1422

Nem én írtam én elolvastam az 1400 hozzá szólást

Tudom es ertem, en csak korrigaltam a rengeteg hibat.

olvasd el te is ...

elhisszem, de minek olvasam en is, hogyan x vagy y keszit egy nem olasz Lasagne receptet? En segiteni akartam, ill. felvilagositast adni autentikus Lasagne-rol.

Remelem semmi harag nincs :-)

Előzmény: vjannus2 (1421)
vjannus2 Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1421
Nem én írtam én elolvastam az 1400 hozzá szólást és ez ugyan így volt benne , olvasd el te is ...
Előzmény: Antonio Gambadoro (1417)
vjannus2 Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1420
kicsit bővebben....
Előzmény: Antonio Gambadoro (1416)
H_G Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1419
Én már olyan lasagnét is csináltam (zöld Zara lapokból), aminek tejfölös paprikás csirke-apríték volt a tölteléke, mint a hortobágyi palacsintáé és becs'szó finom volt... (Persze nem mondtam senkinek, hogy ez olasz recept lenne, amúgy se hitték volna el.)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1417)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1418

Kedves szamoca!

Nagyon boldog vagyok, hogy jol ereztetek magatokat Sziciliaban.

(Antonio, nem is ertem, mit keresel Mo-on, Szicilia annyira fantasztikus hely :-)))

Itt is jo, csak mas :-)), sajnos nincs tenger...

Kiprobaltuk a (friss!) tesztat alla norma (padlizsan, ricotta, paradicsom)

Egy kerdes: a padlizsant, hogy serviroztak? kis kockaban benne a paradicsom szoszban vagy hosszu szeletekben a tesztara?

involtini de pesce spada - lehet, h. nem jol emlexem a nevere

Igen, ez a neve

Kardhalat egyebkent tobbszor ettem

Otthon ugy is szoktuk kesziteni, hogy panirozott es rantottan, majd egy kis keves citromot facsarunk ra.

Erdekes modon nagyon sokszor volt a tesztan fuszeres zsemlemorzsa.

Nezd, altalaban a halas (sardellas, tonhalas, etc.) tesztakra nem illik Parmigianot reszelni. Nagyon regi (tobb evszazad) szicilai szokas, zsemlemozsat (altalaban eztraszusz olivaolajban kicsit piritott vagy izesitve, neha nyersen is) raszorni.

Olyan pl. a Pasta ca' Anciovi (vagy Anciova) i ca' Muddica (e recept neve sziciliaul van).

A tekercs receptjet, ha valaki tudja, szivesen veszem.

Egy jo par valtozat van belole, mindegyik autentikus, a varostol fugg.

Nalam (Messinaban) caciocavallo (vagy Provola) sajtot tesszunk bele, sok (olivaolajjal es friss apro petrezselyemmel) izesitett zsemle mozsat. Kapribogyot nem szoktunk, de ezert mashol igen. Ezt sutoben, grillen, barbeque-n, serpenyoben lehet. Szoktuk hozza kesziteni egy un. "sammurigghiu" (olaszositottan salmoriglio) ontetett raonteni (Olivaolaj, citrom, oregano, minimalis fokhagyma, so, feketebors), amit a csirkehustekercsekre is illik.

friss teszta szardiniaval, mazsolaval

Valoszinuleg a Pasta con le Sarde (tipikus Palermoi szpecialitasa), ehhez kell az un.

finocchietto selvatico (mas, mint a finocchio), ez egy fu.

Az elobb emlitett Pasta Anciovi i Muddica es ennek a tesztanak egy valtozata, mazsola fenyomag es finocchietto nelkul, de kis piritott zsemlemozsaval.

Neha a Pasta con le Sarde-t finocchietto nelkul is csinalom... imadom.

Taorminaban talaltuk meg a legjobb fagyizot, eletem legfinomabb csokifagyijat ott ettem

A hires finom olasz fagyi (meg a Sorbetto) Sziciliaban szuletett tobb, mint 1000 eve az Arabok alatt (es neki koszonhetoen), tehat ott a legfinomabb. Megtartjuk a hagyomanyt es mindig friss "gelato artigianale" keszitunk, nincs messe... nagyon finom.

(nem briosban, ahogy a helyiek, valahogy az kimaradt).

Legkozelebb probald ki ezt is, eskuszom megeri, ez fantasztikus.

A kardhaltekercs receptje

Nagyabol elmondtam, megtudnad csinalni

nem mintha olyan sokszor sutnek kardhalat

Ez az, sajnos itt nem nagyon lehet kapni. Raadasul amit te ettel ez a Mare Nostrum kardhal (kicsit mas, mint az oceani), amit a Messinai soroson szokott atmenni.

A ricotta salatat mire lehet felhasznalni?

Ezt nem ertettem.

A pecorino kapcsan.

Ha a puharol gondolsz (maskep nevezve Pepato, vagy Primo sale, stb stb.) akkor "in purezza", tehat igy magaban, kis finom hazikenyerrel, semmivel elrontva.

Ha a stagionato nagyon kemeny valtozatrol beszelsz akkor bagy magaban vagy rareszelve finom tesztara.

nagyon izlett az un. aranchino (jol irtam?)

Arancino (magyarul "áráncsino").

Regen irtunk itt (719-es + 724-es hozzaszolas).

Mar senki nem szokta otthon csinalni, mivel mindehol lehet kapni. Ja, ha valaki a szarazfoldrol jon at Sziciliaba Messinaba aakor a kompon a legfinomabb).

Majd visszaterunk a receptre...

a zsemlemorzsa, amit hasznalnak, az ugye nem sima zsemlemorzsa? Mi annak a titka, mit csinalnak vele?

Eloszor is a sziciliai nem ipari zsemlemorzsat szoktak hasznalni. Miert? Mert az ipar megvesszi a kenyeret, majd sutobe tesszi es igy megszaritja daralas elott. De igy egy kicsit sutott piritott ize van. Na ez nem kell, mert ha majd pl. toltelekbe kell sutni vagy serpenyoben megizeziteni es piritani akkor 2 szer lesz sutve es ez nem jo. Azt szoktunk csinalni, hogy a par napos kenyeret daraljuk, a szicilia (es altalaban az olasz) kenyer par nap utan nem peneszedik meg, hanem szaraz lesz es kemeny, ezt kell daralni.

Utana tobb fele dolgot lehet belole csinalni: pl. mint toltelek csinalunk egy kis masszat, igy nyersen egy kis olivaollajal es aprora vagott friss petrezselyemmel, kis reszelt parmigianoval vagy pecorinoval es keves feketebors. Vagy peddig ami elott masszatcsinalnek egy par csepp olivaolajban egy kis serpenyoben megmelegiteni es igy megizesiteni. Vagy peddig bizonyos tesztakhoz (ha eppen ebben a receptben nem nyersen kell a tesztara szorni, olyan mint ha Parmigiano lenne), egy keves olivaolajjal megpiritjuk nagyon lassu tuzon, folyamatosan keverve amig szaraz es barna (nem fekete, mert kulonben keseru) lesz.

Uj de hosszu volt :-))

Előzmény: szamoca_1 (1414)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1417

Kedves vjannus2!

Azt hittem, hogy Zitka es a tobbiek fognak neked segiteni, ami utan a Lasagne-rol irtal. Valoszinuleg szabin van mindenki :-)))

Nem nagyon helyes a Lasagne recepted, tele van hibakkal.

Megprobalok segiteni:

Pecorino Romano, Grana Padano

Pecorino Romano nem nagyon kell, de ha megis szeretned akkor vallasztani kell, hogy melyik sajtot hasznalsz: vagy Pecorino vagy Grana Padano vagy Parmiggiano Reggiano.

darált hús, 1-2 répa, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 paradicsomkonzerv, vagy aprított, vagy egészben lévő, só, bors, fűszerek ízlés szerint, 2 dl húsleves, lasagnetészta egy dobozzal, sajt (legjobb szerintem a mozzarella), olivaolaj és tej.

Jesus Maria micsoda mix! Nem Nem Nem! Kerlek olvass az 1045-os hozzaszolasom:

a repa nem eleg, kell zellerszar is,

fokhagyma nem kell,

nem paradicsom konzerve hanem olasz passzirozott paradicsom (uvegben),

oregano es bazsalikom nem kell

husleves nem kell,

tej nem kell (csak a besamelhez kellene)

a tepsi aljára teszek kevés húst, hogy ne égjen oda a tészta

nem hust hanem paradicsom szoszt

erre olvadós sajt kell, tehát a parmezán nem jöhet számításba. sima trappistával is fogyasztható.

Ezert esetleg van a Mozzarella, vagy olasz Trappistara gondoltal :-))

isteni friss salátával

salata? a Lasagne-val?

jó étvágyat. ja, a tej azért is fontos, hogy az olajízt elvegye

Uhm meg egy hiba

2.

Szósz

Ezek szerint a paradicsom szoszt nem a hussal fozod? Bah...

jó étvágyat. ja, a tej azért is fontos, hogy az olajízt elvegye.

Hat, nehez lenne.

Előzmény: vjannus2 (1410)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1416

Szia vjannus2!

extra szűz olvia olaj miért csak az jó ,és a sima olaj nem ?

Mert ez a legjobb, a sima olivaolaj es az extraszusz kozott ORIASI kulonbseg van.

A tobbi olajrol (Sansa di Oliva, Pomace, etolaj, napraforgo, mogyoro, soya, etc.) nem is erdemes beszelni.

Az extraszusz olajok kozul csak az olasz az igazi eztraszusz, mert mas orszagban nyugodtan rairjak a cimkre azt, hogy Extra Vergine akkor is ha nem felel meg az "olasz" extra szusz parametereknak, tehat ez sima oliva olaj lenne Olaszorszagban.

Kepzeld el, hogy valamelyik spanyol muanyag uvegben aruljak... rohej

Ezek a olasz tészta nevek amiket írtok, a boltba is van rajta ?

Persze

Besamelt muszály rá tenni  ?, mert nagyon utálom, és én nem rakok semmire se ilyet !

Nem muszaly, cinalhatsz Paradicsomos vagy Paradicsomos es Husos Lasagne is, ha nem szereted a besamelt.

Lasagne tészta: akkor köztük mi a kölünbség a jo és a roszabb között? 

Az olasz gyari nagyon jo, mas nem. Kezzel is csinalhatod frissen, az is nagyon jo.

A durom és a tojásos közt tudom ezért nem veszek duromot...

Az olasz gyari lasagne durumbol keszul: "Pasta di semola di grano duro", ha szerinted nem jo...

Előzmény: vjannus2 (1409)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1415

Szia filodendron!

hadd ne kelljen átrágnom magam az 1400 hozzászóláson :)

Nem kell vegig olvesni 100 hozzaszolast, csak irb be a baloldali "kereses" mezobe a lasagne szot es valasszal a "Gyorskeresés innen"-t, majd OK.

Igy csak 31 talalat van, ezek kozul 2 hozzaszolasom a Lasagne-rol:
1034-es + 1045-os.

Nezd meg, erdemes :-)))

Előzmény: filo_dendron (1408)
szamoca_1 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1414

sziasztok! visszajottunk Sziciliabol (sajnos ilyen rovid volt), ugyhogy egy kulinaris elmenybeszamolo kovetkezik. (Antonio, nem is ertem, mit keresel Mo-on, Szicilia annyira fantasztikus hely :-)))

Antonio, koszi a tippeket, probaltam kiprobalni az altalad ajanlott dolgokat, sokat sikerult is.

Szoval:

Taormina gyonyoru, romantikus, a tenger csodas. Talaltunk egy szuper ettermet, ahol ketszer is voltunk, annyira jo volt. Kiprobaltuk a (friss!) tesztat alla norma (padlizsan, ricotta, paradicsom), meg a kardhal-tekercset (involtini de pesce spada - lehet, h. nem jol emlexem a nevere), az valami fantasztikus. Kardhalat egyebkent tobbszor ettem, tekercsben, grillezve meg tesztan is. Erdekes modon nagyon sokszor volt a tesztan fuszeres zsemlemorzsa. A tekercs receptjet, ha valaki tudja, szivesen veszem. Volt benne paradicsom, parmezan, valamilyen nyulos sajt is, talan mozzarella, meg szerintem kapribogyo es ossze volt sutve. Ettunk koretnek paradicsomszoszos, parmezanos padlizsant/cukkinit, meg grillezett zoldsegeket.

Palermoban isteni pizzeriakat talaltunk (olcso is), a legjobb az volt, amikor a pizzan csak mozzarella di buffala volt meg koktelparadicsom, se szosz, semmi, szenzacios volt. Amit meg itt ettem, az egy helyi specialitas, gorogdinnyebol keszitett, kisse zseles kremmel toltott torta. Nyammmmm. :-) Itt ettunk meg isteni spagettiket (kagylosat meg aszalt paradicsomosat). Ez vicces volt, mert - szandekainknak megfeleloen - az etterem igazi olasz volt, azaz a menut kb. ertettuk, mivel csak olaszul volt, ugyhogy raboktunk valamire. Jol jartunk :-)

Agrigentoban ettunk friss, grillezett polipot meg tenger gyumolcsei spagettit, es San Leoneban talaltunk egy igazi kis gyongyszem-ettermet: friss teszta szardiniaval, mazsolaval (*elvezetes sohaj*), meg egy erdekes pestos dolgot. Itt volt desszerntek valamilyen cassata, mintha likoros piskotas parfe lett volna, fahejas csokikremmel...

na jo, befejezem :-) termeszetesen jo borokat ittunk (nekem egy sziciliai chardonnay izlett a legjobban), meg grappat, meg marsalai bort, a kavekrol meg ne is beszeljunk.

Hazafele vettunk ricotta salatat, meg jo sok parmigianot, meg pecorinot, ugyhogy most nem gyozok fozni :-)

Taorminaban talaltuk meg a legjobb fagyizot, eletem legfinomabb csokifagyijat ott ettem (nem briosban, ahogy a helyiek, valahogy az kimaradt).

Antonio, koszi meg egyszer a tippeket, ez egy felejthetetlen nyaralas volt. Meg tuti megprobalunk visszamenni, mert ez a 8 nap nagyon rovid volt...

Van egy-ket kerdesem is. A kardhaltekercs receptje, pl. (nem mintha olyan sokszor sutnek kardhalat, de ki tudja... :-). A ricotta salatat mire lehet felhasznalni? En eddig bazsalikomos paradicsomsalatara tettem, de tovabbi otleteket varok. Hasonlo a kerdes a pecorino kapcsan is.

Ja, meg egy dolog: nagyon izlett az un. aranchino (jol irtam?), rizsbol keszitett, safrannyal izesitett es paradicsomos-zoldborsos raguval vagy sonkaval/mozzarellaval toltott golyocskak kisutve. Az utikonyvben van egy recept, de egy autentikusan szivesen vennek...

Es vegul: a zsemlemorzsa, amit hasznalnak, az ugye nem sima zsemlemorzsa? Mi annak a titka, mit csinalnak vele?

Lehet, hogy lesz tobb kerdesem is, majd ha eszembe jut, meg irok.

Bocs, hogy ilyen hosszu lett!

vjannus2 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1413
ma én is ezt készítek csak nem olivaolajall mert az nincs itthon
Előzmény: filo_dendron (1412)
filo_dendron Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1412
ezer hála és köszönet!!!! :))
Előzmény: vjannus2 (1410)
vjannus2 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1411
Azt tudom mert elolvastam az 1400 hozzá szólást: a te tésztádat nem kell kifőzni , hogy miért ne kérdezd meg azt nem tudom :D , de tejel kel kicsit meglocsolni a tetejét úgy még jobb lesz még ezt is írták
vjannus2 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1410

én elolvastam az egészet és igen van 1-2 db

1.tészta: Barilla, Colavita, esetleg (ritkabban kaphato) Zara,Pecorino Romano, Grana Padano

sajnos mennyiséggel nem vagyok annyira tisztában:

darált hús, 1-2 répa, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 paradicsomkonzerv, vagy aprított, vagy egészben lévő, só, bors, fűszerek ízlés szerint, 2 dl húsleves, lasagnetészta egy dobozzal, sajt (legjobb szerintem a mozzarella), olivaolaj és tej.

kétféleképpen készítik, van aki besamellel, én ilyennel nem szoktam bíbelődni, hanem csak simán sajtot teszek a rétegeknél.

olivaolajon megpirítod a hagymát és a karikákra vágott répát, majd ha megpirultak beleteszed a szeletelt fokhagymát is. ezek után beleteszed a húst a lábasba, és jól megpirítod, majd ha már barna, felöntöd a húslevessel, fűszerezed, beleteszed a paradicsomkonzervet, és főzöd, amíg megpuhul a hús. az igazi olaszok nem használnak sok fűszert, viszont én ebbe szoktam oregánót és bazsalikomot tenni.

ha megfőtt, kikészíted a tepsit, amiben sütni akarod a lasagnét. a tepsi aljára teszek kevés húst, hogy ne égjen oda a tészta, és leteríted a tésztát egy rétegben, erre öntök kis tejet, hogy megpuhuljon, de ha besamelt csinálsz, ez nem kell. a húsra pedig teszed a sajtot. erre olvadós sajt kell, tehát a parmezán nem jöhet számításba. sima trappistával is fogyasztható. majd a sajtra megint tészta, tej, hús, sajt, és így tovább, és a végét sajttal fejezed be. alufóliával lefeded, és be a sütőbe, kb 40 percig sütöd. isteni friss salátával. a lényeg, legyen paradicsomos, de a saját szájízednek megfelelő.

jó étvágyat. ja, a tej azért is fontos, hogy az olajízt elvegye.

2.

Szósz

Elkészítjük a paradicsomszószt úgy, hogy egy serpenyőben az olasz passzírozott paradicsomot enyhén megsózzuk és lassú tüzön főzzük,  az utolsó percekben hozzáadunk néhány, kézzel apróra tépett friss bazsalikomlevelet (ehhez ne használjunk szárított bazsalikomot!), és pár csepp extraszüz olívaolajat. A paradicsomot kb. 10-15 percig főzzük, hogy megkapjuk a kívánt ízt és állagot, majd levesszük a tüzről.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!