" Semmi esetre se az orvosokra kell várni, mert azok nem fogják soha megtenni.:-( "
Miért is ? Abba már bele mennek , hogy a beteg megtagadhatja a kezelést : passzív eutanázia .
Az is a halálba segítés egy formája . Csak hosszabb és fájdalmasabb , mint az aktív .
Álszenteskedés az egész cirkusz . Visszaélés meg úgy is lesz (mint minden másban is ) , de ha ténylegesen letöltendő életfogyt lenne az ára , meggondolnák ....
Amit a múltkor említettél, az a kapszula, amibe bele lehet feküdni, az (állítólag) nitrogénnel működik.
Olyan értelemben, hogy annak az arányát a belső légtérben fokozatosan növelik, és ezzel párhuzamosan az oxigéntartalom csökken, míg végül elalszik, majd meghal az illető.
Nem tudom hogy csinálják Svájcban. Az egy szervezet nonprfi egyesület. Vannak segítők és természetesen meg kell alapozni a kérésedet, van beszélgetés, ismételt beszélgetés stb. Végül valakiddel kell oda menni, jön a segítő megkapod ami kellés mehet. Nyilván a "cég" kap szert ha kér.
Állandó tévedésben vannak a nyilatkozó okosok. Senki nem veszi el valakinek az életét. Ha oda kerül a sor, magamnak kell elind0tani az infuziót vagy lenyelni a gyógyszert. Mostanában már valami kapszula is van, amibe feltehetően a paciens maga fekszik be.
Ha annyira rettegnek a dologtól tegyék elérhetővé a szert, aki akarja megveszi és kész.
Nem vagyok biztos a többségben. Talán itt Pesten és a belső kerületekben igen, de amúgy....
Nekem is van több ismerősöm, akik csak arra tudnak gondolni, hogy majd visszaélés lesz ebből. Sajnos mikor néhány éve valahol a facebookon felvetődött, hogy okos dolog az embernek eladni a lakását, megtartani az örökös használati jogot és a pénzzel megkönnyíteni az életét, rögtön heves vita alakult ki, az alaphang az volt, hogy aki megveszi majd a halálba küldi az eladót.
Sajnos a nagy népség lelke elég sötét, hogy mindjárt ilyen dolgok jutnak az eszükbe.
Olvastam erről a Gulyás-féle jókívánságról . Abban a cikkben még az is benne volt , hogy a jókívánság zárómondatában benne volt az is , hogy "bízzunk a csodában " ..... Mire a a beteg úgy reagált , hogy nem tud mit kezdeni a "csodával" .
Bunkóság volt ez a bízzunk csodában , de nagyon .
Továbbra sem értem , miért fekszenek keresztbe ennek a kezdeményezésnek . Szerintem az emberek többsége egyetért vele . Népszavazás kéne' !
Én is! De mi az, hogy a társadalomban nincs érdeklődés? Akik már hallottak róla, többnyire nincsenek vadul ellene. A többit meg lassan fel kellene világos0tani és levenni a témárol a szigoru Tabut.
Csak agybajt kapok a vallásos hablatyoktól . Olyan keresztények vagyunk , hogy szentté is avathatnának már ezreket . Közben ölnek/lopnak/csalnak/hazudoznak ugyanazok a nagyon keresztények .
Igy igaz! Csak a jonepet hulyitik ezzel, akik ilyen modon tarthatok kordaban.
Ha lenne (kis betukkel) isten, allah, jahve, stb. nem lehetne annyi aljassagot elkovetni a neveben!:-((
Tovabba, nem le(het)nenek rakos gyerekek, haboruk, (ahol mindket oldalon a megolesre kerulo katonaknak megigerik az o istenuk segitseget) stb...
Az a passzív eutanázia , amikor már a kórházban is lekapcsolják a betegről a gépeket , és csak fájdalomcsillapítót kap . Vagy hazaadják egy marék fájdalomcsillapítóval . Mert egyértelmű , hogy már nincs mit tenni .
Az orvos, pláne mentős munkájában benne van, hogy sikertelen és halál van.
Apassziv eutanázia az, hogy nem küzdenek negyed órát a beteg életéért, kimarad a mellkas nyomkodás, pumpálás és hasonlók. És hogy melyik a fájdalmasabb a másvilágra távozónak senki nem tudja.
Azt pedig, hogy van e olyan megalázó helyzet ami esetén a beteg a kegyes halált akarja szintén nem tudjuk.
Ismerek olyat aki félig bénán , pelenkázásra szorulva nem is gondol rá, sőt ugráltatja népes családját
Volt egy sorozat ahol 6 baba életeét követte. Az egyik egy törpe növésű nő volt , akinek hiányzott mid a 2 karja. Nem akart meghalni, inkább gyereket szült. Folyton mezitláb volt, lábával pelenkázott.
" Gondolom csak belenéztél , mert csak az elején merül fel a vallás , elég rövid ideig. "
Nem ... nem csak belenéztem , hanem végig .
Csak agybajt kapok a vallásos hablatyoktól . Olyan keresztények vagyunk , hogy szentté is avathatnának már ezreket . Közben ölnek/lopnak/csalnak/hazudoznak ugyanazok a nagyon keresztények .
" De ahogy régen is volt bakó, úgy ma is lehet olyan embereket kiképezni a kegyes halálba segitésre, akik nem esküdtek fel előzőleg a gyógyitásra. "
A bakó büntetés végrehajtó volt . Nem mosnám össze a segítővel .
Azt mondják már most is van passzív eutanázia ....és ugyanazok a dokik alkalmazzák , akik gyógyításra esküdtek fel . Ha belefér nekik a gyógyszer/technika megvonás , akkor egy kegyelemdöfésnek is bele kell férnie . Mert a passzív eutanázia lassúbb /kegyetlenebb , mint az azonnali halál . Álmorális kérdést csinálnak belőle . Miért ?
" ... ha Daniel megnyeri a pert, az allamot az sem fogja kotelezni arra, hogy torvenybe iktassa az eutanaziahoz valo jogot,... "
Kellene egy nyilvános szavazás , ami talán megfontolásra késztetné a törvényhozókat .
Hülyére bonyolítják a dolgot ezekben a beszélgetésekben . Minek idekeverni a vallást pl.-ul ? Egyrészt nem lenne kötelező , másrészt ha van Isten , miért hagyja szenvedni az ő hívét ? Aki lehet egy tojást se lopott életében , hűségesen járt imádkozni , semmi büntetendőt el nem követett . Ugyanúgy ítéli meg az ő Istene , mint egy rablovicsot ? Miként magyarázza az ilyen igazságtalanságokat a vallás ?
Nem kell ide vallás ! Aki akar , élhessen vele , aki nem , az meg oda sem figyel , osztjónapot' .
Rendesen kell megcsinálni a törvényt , hogy minél kevesebb visszaélés lehessen .... mert lesz , az halálbiztos' .
A nagy eutanázia-vita: Ki az élet és a halál ura? / CSATT 2023.10.31.
Karsai Dániel ügye elindította az eutanázia körüli vitákat! Miközben az európai fősodorban a "kegyes halál" egyre inkább elfogadott, a magyar kormány megtámadta a beteg alkotmányjogász strasbourgi kérelmét.