Keresés

Részletes keresés

nixon70 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 114
"A masik,hogy mekkora teljesitmenyu kazan es kandallot kellene venni ezekhez"
A leendő házadra kell csináltatni épületgépésszel egy hőszükségletszámítást,utána tudsz rendszert terveztetni,és ahhoz kell megfelelő kazánt venni!
Előzmény: top of the line (111)
Axióma Creative Commons License 2010.02.17 0 0 112
4 fore kb. 120-150 liter melegen tartott hmv-t szoktak ajanlani. A 300 liter ugy jon ki, hogy solar tartalybol dupla kell, es csak a fele van mindenaron (gazzal is, ha nincs nap) melegen tartva.
Előzmény: top of the line (111)
top of the line Creative Commons License 2010.02.16 0 0 111
Udvozletem mindenkinek!

Tanacsra lenne szuksegem.Szeretnek jovore epitkezni es a tervezesnel vagyunk.A haz netto alapterulete kb. 100 negyzetmeter.A futestervezeshez nem ertek,de az biztos,hogy padlofutest szeretnek...szoval a kerdesek:
A futest ugy tervezem,hogy kondenzacios fali kazan adja a melegvizet a padlofutesnek.Plusz meg kap egy vizteres fatuzelesu kandallot.A tetore pedig vakumcsoves napkollektort szeretnek ami rasegit a melegvizre/mosogep,mosogatogep stb./
mekkora ketkoros vizmelegito kell?A szomszedomnak 300 literes van 4 fore,nem tul nagy lenne nekem?
A masik,hogy mekkora teljesitmenyu kazan es kandallot kellene venni ezekhez?
Es ezek kb, mennyibe jonnenek ki,akar kulon is...
Elore is koszonok minden informaciot....
peter
Nagy VECTRA Creative Commons License 2010.02.10 0 0 110
Emberek,tud valaki segiteni átfojos bojler ügyben??,
Zsoo21 Creative Commons License 2010.01.31 0 0 109
üdv!

olyan próblémám lenne hogy van hajdu 120l es bojlerem,bekapcsol meg minden,de nem jön csak enyhe langyos viz...mi lehet a gond?fél éve lett kicserélve teljes zsir uj belső...fűtőszál stb...aki tudna megoldást irjon...


előre is köszönöm
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 108
Na, magyar billentyűzeten gépelni meg soha nem fogok megtanulni :(
Előzmény: Törölt nick (107)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.26 0 0 107
Köszönöm az adatokat! Amint nekem is üzemel a ház, nem leszek rest és megírom nállam hogy alakulnak a költségek :) Február végére lakható lesz, a tervek szerint...
Azon gondolkodom, hogy nekem is érdemes lenne kialkítani a napkollektoros melegvíz rendszernek legalább az alapjait ... A villamos átfolyó arra is gond nélkül rű tudne dolgozni, ha kell.
Előzmény: ökobolond (105)
ökobolond Creative Commons License 2010.01.25 0 0 106

Amennyiben jó a rendszer 8hónapot is lefed, de nem 20-60 literes tárolóval. Azért célszerű nagyobb;250-300l választani, hogy 1-2 esős napot is áthidalhasson. Megtérülését tekintve a fűtés , hőszigetelés utánra ütemezném, mert gázzal összevetve jelenleg hosszú a megtérülési idő, villannyal már 4-5 év.

Nekünk is lett volna más fontosabb dolog mint a napkoli (pl.bútorok stb.) de ezzel legalább lehet dicsekedni a fórumon:))))

Előzmény: Notes (102)
ökobolond Creative Commons License 2010.01.25 0 0 105

Üdv! Gratulálok a házadhoz!  -már csak egy jó fűtésrendszer kéne bele.....:)

 

Nekem az egész gáz+fűtésberuházás 1,1M-ba került. Majd 150m2 fűtésére decemberben 147 m3 ment el.  ebbe benne van a melegvíz eseténkénti ráfűtés is, hisz a vákuumcsöves koli ilyenkor is előmelegít, sőt ilyen szép napokon mint pl. tegnap, előőt, ma ; ellát. Szóval átlag 5m3 naponta.  Más topikokban már írtam a ház paramétereit, elérhető...

 

 

Előzmény: Törölt nick (101)
Axióma Creative Commons License 2010.01.25 0 0 103
Ujepitesnel MINDEN egestermeket a teto fole kell vezetni. Az oldalfali csak akkro lehet, ha vegkepp semmi muszaki megoldas nincs, tervezessel jaro cserenel is, es meg akkor is ANTSZ meg egyeb problemak vannak vele (pl. ablakoktol, szomszedtol stb. merre lehet). Legalabbis amennyire en tudom, szoval szigoruan SZVSZ.
Előzmény: Notes (102)
Notes Creative Commons License 2010.01.25 0 0 102
Ha jól tudom már vannak olyan gázkazánok amiknek nem kell kéményt építeni, csak van egy "kivezetés" a falon mint a konvektoroknál, de ezt majd valami szakértő pontosítja.
Lehet, hogy szétnézek a puffertárolós (20-60 liter) gázkazánok között. A napkollektor is érdekelne, de az idehaza gondolom inkább csak nyáron működik igazán hatékonyan.
Előzmény: Törölt nick (101)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.24 0 0 101
Gondolom ismered a párhuzamot a segglyuk és a vélemény között :DDD

Én azt látom a környezetemben, hogy mindenki szzív a gázzal, repkednek a havi 50-100 ezres gázszámlák ... Itt nem mai, hanem 10, 20 éves építésre kell gondolni, három szint mer az köll stb.

A szomszéd is milyen büsszke hogy 2500m3 gázzal kifűt egy telet... Neki nem gond a költsége, mivel tavaly fejezte be a házat, telek nélkül saját bevallás alapján 43 misiből.

No, én mint máshol is írtam inkább átépítek egy 113 nettó m2-es házat, 25 cent grafit EPS, hővisszanyerős szellőztetés talajcsövezéssel, LED világítéssal és kb 2KW napelemmel hálózati visszatáplálással.

Ezt csak azért írom, hogy egyértelmű legyen hogy gyakorlatilag bármilyen gázos beruházás nekem az életben nem térülne meg, nem is beszélve a komfortról.

De maradjunk a korrekt összehasonlításnál, és írjunk konkrétumokat. Pl mennyi 30 méter gáz talajcsövezés mérőóráig? Mennyi egy gázkémény, engedélyekkel?

Ezt kérem senki ne vegye vitaalapnak! Tényleg nem tudom, adatokra vagyok kíváncsi, és az is aki majd esetleg visszaolvas.
Előzmény: ökobolond (100)
ökobolond Creative Commons License 2010.01.22 0 0 100

Nos ... én nem vagyok "gázpárti" , sőt! Nem akartam és úgy nézett ki a dolog, hogy lehetőség sincs rá. Alternatívaként mégis fagázkazán+ puffer merült fel. Aztán mégiscsak összejött a gázbuli..... De a villanyt még hőszivattyú üzemeltetsére is drágának tartom, nem még direktbe a rendszerbe küldeni. mondjuk a villanyfűtésberuházás valóban olcsó egy normális rendszerhez képest, és nagyon komfortos, biztonságos, de roppant drága az üzemeltetése -így csak azoknak ajánlható akik ilyen vándormadarak mint Te, ill. nekik sem mert az ezzel fölszerelt ház, lakás ki ill. eladhatatlan.  Másrészt ma egy családi ház bekerülési költségéhez képest ha nem is törpül el, de nem óriási tétel egy normális fűtés "letekerése"..

Aztán meg 1m3 gáz 10kw árammal van partiba, melyből egy jól szigetelt házban 5-10 m3 fogy naponta... Tessék szorozgatni... Infarapanelos ház villszámlája is hajmeresztő, pedig az állítólag hiperszuper. Nem akarok megbántani senkit, de azért az átlag cs.házas magyar nem föltétlen hülye, ahol tud takarékoskodik fél százalékánál sincs villanyfűtés...

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.22 0 0 99
Szia, igazán nem kötözködésképpen, csak hogy legyen összehasonlítási alap, leírnád mennyibe kerül a komplett gázos/hőtárolós melegvizes rendszer?

Nekem eddig a teljes villamos rendszer 401Eft + 253Eft forintba került. Ebben az első a fűtés (padlófűtés és villamos konvektorok), melegvíz a második pedig a hálózatbővítés és földkábelezés költsége.
Előzmény: Notes (94)
ökobolond Creative Commons License 2010.01.22 0 0 98

Igen is...., -bojler - is nagy szigetelt tartály...

 

Nekem pl. olyan "tartályom" van amiben van 2 csőkígyó -höcserélő- amit akármilyen kazán, vagy folyadékos hőközegű aparát fölfűt, de "vész" esetére van benne egy 2kw-os főtőpatron is. Léteznek fali és álló kivitelben is általában; 120, 160, 200, 250, 300......... literesekben   az áruk változó, de lehet megfizethetőn jó minőséget venni. 

Előzmény: Notes (97)
Notes Creative Commons License 2010.01.22 0 0 97
"indirrekt tároló" Ha jól értem ez gyakorlatilag egy nagy szigetelt tartály amiben nincs elektromos fűtőszál, hanem a gázkazán tartja benne állandó hőfokon a vizet.
Előzmény: ökobolond (96)
ökobolond Creative Commons License 2010.01.22 0 0 96

Ha már úgyis belefogsz a "gázprojektbe" akkor a vill. bojler helyett földobhatnál a gázkazán mellé vagy alá egy indirrekt tárolót -amit az felfűt, melybe még általában szintén tehető vagy már eleve van elektromos fűtőszál.  Amennyiben két hőcserélős(csőkígyós) tárolót vásárolsz, idővel kollektorral is bővítheted.. A gépésznek jelezni kell, hogy Te mindenhol azonnal szeretnél melegvizet, így ő egy olyan hurkot fog kiépíteni, amelybe beépíthető egy cirkulációs szivattyú -így a mosókonyhától esetleg távolabb levő csapolási helyeken is rögvest biztosítható a hmv.

Abban az esetben, ha olcsó, használt, vagy ingyen kapott villanybojlert szeretnél mégis, az is felfűthető gázkazánnal külső, vagy akár spéci belső hőcserélő segítségével, de ez már tákolás kategória lehet új ház esetében...mondjuk működhet.  naszóval ha fizeted a gázalapdíjat meg a tervet meg mindent akkor mindenképp azt kell hmv. előállításra használni mert  jóval olcsóbb.

Előzmény: Notes (94)
Notes Creative Commons License 2010.01.21 0 0 94
120m2-es földszintes házat szeretnénk építeni. Jelenlegi elképzelésünk a fűtés/HMV megoldásra egy zárt fali gázkazán, illetve egy 150 literes villanybojler (csúcsvezérelt/éjszakai áramról, nem tudom, hogy ez van e mindenhol...?). Mindez egy mosókonyhában elhelyezve, a fürdőszoba mögötti falon.
Mivel jelenleg társasházban lakunk ahol _azonnal_ van melegvíz ahogy megnyitom a csapot, és ezt mi nagyon kedveljük, szeretnénk legalább hasonló hatást elérni.
Várom az észrevételeiteket, tanácsaitokat a fenti elképzeléssel kapcsolatban. Mit lehetne esetleg máshogy/jobban csinálni.
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.18 0 0 93
Megértem, hogy Magyarországon teljesen szokatlan hogy ekkora teljesítményű villamos berendezések legyenek egy lakásban.

Én sajnos (szerencsére) eddig már három másik országban, és 6 különböző házban/lakásban is éltem. Ezekben volt olyan amelyik csak villanyárammal működött, és az volt a legjobb! Ott pl alap volt az új építésű lakásokban az 1x110A!

Nekem nem adtak el semmit, és én sem akarok senkit sem meggyőzni, sem eladni neki ezt a rendszert. A saját tapasztalataim és elképzeléseim szerint építkezek.

Szerintem van olyan, aki elgondolkodik ezen. Én rábízom, hogy továbbgondolja, meghallgassa mások véleményét is.

Mások már előttem leírták itt az üzemeltetési költséget. Hamar ki lehet számolni, menny az annyi.
Előzmény: Törölt nick (90)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.17 0 0 89
Leírtam, hogy ha lesz számla akkor megírom. A berendezés ára pedig ott a linkben.

Inkább hagyjuk az ilyen teátrális kijelentéseket :/
Előzmény: Törölt nick (87)
Csaba110 Creative Commons License 2010.01.16 0 0 85
Sziasztok!

Ha valakit érdekel hajdú bojlerba hőcserélő hogy vegyes kazánnal vagy napkollektorral esetleg mind kettővel fűse akkor irjon a csaba.kocsis@freemail.hu címre

Üdv:csaba
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.16 0 0 84
Nekem egy 8KW-os elektromos vízmelegítő volt egy zuhanyhoz. Ez télen még éppen hogy elég volt de nem bőségesen.

Ebből kiindulva a most épülő házamban az egyik fürdőben lesz egy 12KW-os a másikban pedig egy 18KW-os elektromos átfoló melegítő :D
Ez a típus: http://www.iparcikkonline.hu/6069/stiebel-eltron-dhh-18-s-elektronic-comfort-elektromos-atfolyos-vizmelegito

Mivel adott a 3x63 Amper, bőven elbírja a hálózat. Majd megírom mennyi lett a villanyszémla :))
Émile Creative Commons License 2010.01.16 0 0 83
  Lehet , hogy az  !
Előzmény: colizoli (80)
Émile Creative Commons License 2010.01.16 0 0 82

  Hát jó régi  !

 Igaz nekem  37 éves, nem hajdú csak elkthermax bojlerom is van..

 

 Ha kilyukadt nincs mit tenni,  cserélni kell.

 A tartályt elvileg lehet fodozni,  csak nem fér hozzá az ember,  nem éri meg.

 

 Csere szabatos ?

 

 A mai flexi csatlakozások világában ez már nem téma.

 

 Egyébként nekem is volt egy jukas hajdúm, még horganyzott tartállyal, Csepegett a víz majd egy évig,  szerencsére volt alatta egy használaton kivüli kagyló. Szerencsére nem csapott agyon, mert akkor nem írkálnák itt.

 

 csere !!!

 

 Nálam a cserénél a legproblémásabb a helyre emelés volt !

Előzmény: ABCtiti (79)
colizoli Creative Commons License 2010.01.11 0 0 81
Amugy nem kellett volna sokat visszaolvasni.
70. hozzaszolasba ott van minden.Jo munkat.
Előzmény: colizoli (80)
colizoli Creative Commons License 2010.01.11 0 0 80
Szia,
Azt nem tudom,hogy mennyire csereszabatos a regi az ujjal, de a regihez kapsz meg mindent.Tehat amig a tartaly ki nem lyukad addig javithato. Lehet,hogy csak valamelyik tömites ment ki, söt majdnem biztos.
Előzmény: ABCtiti (79)
ABCtiti Creative Commons License 2010.01.10 0 0 79

Tisztelt Fúrumozók!

 

Van egy ~30 éves Hajdú villanybojlerem. A napokban arra lettem figyelmes, hogy a villamos doboz alján lévő furaton át csöpög néha a víz. Mi lehet a baj? Netán kilyukadt? Erre vonatkozóan az lenne a kérdésem, hogy az új Hajdú bojlerek mennyire csereszabatosak a régivel? Felső rögzítő konzol méretek megegyeznek? Alsó bekötések ugyanolyanok?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv.: Steve

kisfo Creative Commons License 2010.01.10 0 0 78

Hello,

 

hasznalt lakast vasaroltam, meg nem lakok ott, Saunier Duval Renova Star keszülek szolgal fütesre es melegvizellatasra.
 
Korabban 6 even at laktam olyan lakasban, ahol szinten kombi-cirko volt, egy 1993 taji Vaillant keszülek.
Evvel valo tapasztalatom, hogy a melegvizellatassal elegedetlen vagyok,a keszülektöl tavolabbi melegvizelveteli helyeken lassan jelenik meg a melegviz (pl. 1 percig kell folyatni a vizet).
 
Kerdeseim:
- ismeri valaki a fenti keszüleket, mi a velemeny rola ?
- erdemes-e, lehet-e ezen keszüleket olyan masik keszülekkel tarsitani, ami gyorsitana a melegviz megjeleneset a töle tavoli melegvizelveteli helyen ?  mivel erdemes tarsitani ? (gazboyler, villanyboyler, "napkollektoros cucc", ...)

 
Laikus vagyok a temaban, arra gondolok, hogy egy regebbi kombi-cirko eseten, elöször a keszüleknek fel kell füteni egy primer vizkört, ami höcserelövel füti az ataramlo vizet, ami aztan "majd" eler a nyitott csaphoz. Tarolo eseten az elsö resz (primer vizkör+Höcserelö melegitese) nem szükseges. Ha ez lenyeges összetevö, akkor erdemes tarolora (melegvizboyler) gondolni.
 
Tanacsok, gondolatok erdekelnek, köszönöm, üdv.

pane Creative Commons License 2010.01.08 0 0 77
Szerintetek működne ha egy nyitott rendszerű 10 lit. bojlert ami csap fölé van tervezve a mosogató alá szerelném? Természetesen nem fordítva, és hosszabb flexi csövekkel rákötném a spéci 3 csöves csapot.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.20 0 0 76
Átfolyós, vagy hőtárolós?
Előzmény: 1986.04. (69)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!