Régebben mit össze szenvedtem, egy normális ék legyen az alanyon... Abba is hagytam, de mégis jó a kacor erre. Persze mondják, az alma akárhogy csináljuk sikerül, Nekem is ritkán nem sikerül. Mindenesetre lehet vastagabb sommal -vörösgyürüre- húsos, megpróbálom, eddig nem jött össze (igaz csak egyik évben próbáltam). Tényleg mikor célszerü? Virágzás kezdetén...üdv PJ
A nemes még nyugalomban van, nem indult be a keringése, az alanynak meg már igen. Beindult keringés: a levágott 4-5mm átmérőjű ágaknál is hamar megjelenik a fehér nedv. A keringés beindulása naptári időhöz nem mindig kötődik, időjáráshoz annál inkább.
Gyakorlatilag gyakran ez van:
Kb. ugyanúgy beindult már mind a kettő.
Akkor mit lehet csinálni?
Nekem a kéreg alá oltás jött be. Ez esetben a nemes annyi levet kap, hogy nem jut eszébe elszáradni.
Személyes tapasztalat ugyancsak:
Fontos még hogy lehetőleg mindig frissen szedett vesszőkkel oltson az ember, nálam a hűtőben tartott és Dithane-al kezelt vesszőkkel csak negatív tapasztalatok voltak, a frissen oltottakkal meg csak pozitív.
Eldorado fajtámat szemeztem apám különböző magoncaiba,illetve vásárolt eperfáiba. Sehol nem sikerült találnia még olyat ami ekkorákat teremne. 4 centis vaskos termései vannak. Augusztus végén is szemeztem neki 4-5 fájába, etúttal nem szedtem ki a közepüket, tavasszal várjuk őket szeretettel. :)
Hát majd meglátod. De ha biztosra akarsz menni, már most nézd ki azt az oltáshoz elég vastag csemetét, amit majd ha késő ősszel kiásol és cserépbe raksz (előtte méretre nyírsz), februárban szobában 100% biztosan átolthatsz úgy, ahogy már itt többször leírtam.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem a cserépben nőttek fel, úgy kellett a gyökerek körül a végső kiültetéskor a műanyag cserepet metszőollóval levágni.
Nagy bosszúság lehet. Az alanyod nagyon tiltakozik az "idegen" test ellen. Próbálkozol még esetleg vele? Vagy ha már ennyiszer nem maradt meg benne semmi, nem lesz újabb?
Ezzel (már az árral) nem is lenne bajom, ha biztosan tudnám, hogy egy életerős, méretes trio oltványt kapok kézhez, aminek azért van esélye megmaradni és minden fajtából teremni. De így, látatlanba ennyit kiadni egy esetleges nyeszlett "karóért"...
Vagy öt éve oltogattam tavasszal epreket viszonylag nagy tömegben. Nagyon jól sikerültek. Kövér hajtások voltak. Aztán jött egy szeles nap és gyászba borultam. Kb a fele az oltásoknak lereccsent. Akkor megtanultam, hogy minél szebb, annál inkább kell rögzíteni a dús hajtásokat.
És ha kiszedtem az eddigieknél, akkor azok már felejtősek is? Ha kiszedem, akkor jobban illeszkedne az alany kör profilához...gondolnám laikusként. :)
Köszönöm.