Ez az egész RKSZ dolog kicsit túlhaladott. Amíg a telefon luxus volt, a mobil telefon pedig sci-fi addig még volt értelme de az, hogy történik egy baleset és pont nincs ott mobilteló senkinek de pont arra megy egy rádióamatőr akinél pont van rádió és el is ér vele valakit arra annyi az esély mint, hogy felrúgok egy labdát és pont eltalálok egy madarat. Ha már a telefon rendszerek sem működnek akkor az már nem sima katasztrófa hanem világégés.
Volt sok hasonló tréfa. Kisebb és durvább is. Szerencsére a legtöbbször egy jó közös röhögéssel előjött a szomszéd szobából a fantasztikus DX operátora.
"Nincs villany, órákig, napokig. Olyan készülék kell, ami 12-24V-ról üzemel. Az akkutelep állandóan töltött állapotban legyen. A készülék adója ne legyen túl nagy teljesítményű, hogy minél tovább üzemképes lehessen. Tehát valamilyen QRP állomásra van szükség. Ennek persze az is feltétele, hogy létre jöjjön egy rádióháló QRP készülékekkel, hogy azért messzebb is meghallják a kérést. Viharálló antenna, ami ebben az esetben pl. RH-n nem lehet egy félhullámú dipól, mert az nem sokáig maradna az árbocon."
Nem minden gép ad teljes info csomagot magáról. Pláne nem nemzetiség szerint. A magasban a nemzetközi járatok általában adnak. Azok viszont kisebb-nagyobb késéssel felkerülnek a fr24 képeire is.
Itthon a kisgépek igen ritkán használják az S módú transzpondert. Még ritkábban az ADS-B üzemet.
Ha az eredeti kis antennapálca helyett egy 60 centis drótot teszel rá, a gépeket is hallhatod.
Használd a HDSDR progit, az jól bírja a nagy jeleket is, amikor közel van hozzád a gép.
Tud esetleg valaki egy olyan oldalról vagy progiról ami a magyar, éppen aktuális repülőgépeket mutatja? Gondolok itt azokra a gépekre, amik nem jelennek meg pl a flightradar24-en.
Más: 10 dollárért rendelt sdr vevő gyönyörű szépen veszi a gyári antennájával többek közt, a nyugati tájékoztatót, Győrből.
A csájna elég hitvány CB-ket gyárt a saját nevén. Ha ismertebb neveknek készít, némi szellemi alapokra, akkor lehet jó. Bár a modernek közt se igen láttam igazán normálisat mostanában. A sok kékledvisszhangcsicsamicsa nem számít ide.
Na látod :) örülök, hogy sikerült az operáció. Így most már van 2 tökéletes rádiód, 1 áráért :D
Nekem van FRB-2070 programozóm. Ha esetleg egyszer erre jársz akkor majd előtúrom. Valahol szerintem még megvan a dobozok és a szekrény legalján (évek óta nem láttam már).
Vagy alternatív megoldás: annakidején én a külső kézimikrofonjának a csatlakozójából építettem programozót évekkel ezelőtt. A kézimikrofon típusa Yaesu MH-20, itt egy link:
A "halk" 2070-est megoperáltam. Az volt a hiba amit írtál és azóta jól működik. Még egy akksit felújítunk hozzá. Az antennát most találtam meg a már kidobott dobozban. Még jó, hogy nem tél volt mert akkor ment volna a kazánba. Már csak valami programozó procedúrát kell találnom hozzájuk.
Considerate...never knowingly operates in such a way as to lessen the pleasure of others.
Loyal... offers loyalty, encouragement and support to other amateurs, local clubs, and his or her national radio amateur association.
Progressive... with knowkedge abreast of science, a well-built and efficient station and operation above reproach.
Friendly... slow and patient operating when requested; friendly advice and counsel to the beginner; kindly assistance, cooperation and consideration for the interest of others. These are the hallmarks of the amateur spirit.
Balanced... radio is an avocation, never interfering with duties owed to family, job, school, or community.
Patriotic... station and skill always ready for service to country and community.
Written by Paul M.Segal, W9EEA, in 1928.
Azért van itt eredetiben, nehogy azt gondolja valaki, hogy én találtam ki. Csak úgy a Rádióamatőr topic útravalójaként. És mint megfigyelő ... hmm!
Igen. Ha neked van rádiód, pl. az éjszaka szóba került sávokra, akkor ahelyett, hogy kötekedsz, tehetnél valami építő jellegű javaslatot is. Különben elfogadom, hogy az amatőrrádiózás magányos műfaj.