Nem akarok túl nagy vitát generálni, de átlapozva a mentrendet kicist furcsállom, hogy a legtöbb IC az összes nagyváros közül Bpről Nyíregyházára megy. Nem furcsa ez egy kicsit? Semmi bajom a várossal, de ezt túlzásnak tartom,főleg annak fényében, hogy sok megyeszékhely vasúti kapcsolat nem csak IC, hanem egyéb vasúti szempontból is elég rossz.
Szentgyörgy és Keszthely között nem is kell rá helyjegy. Azt nem tudom, hogy Bp és Keszthely között milyen kell, mert a Goldonira 350 Ftos, helybiztosítás nélküli. Mindenesetre nyáron lesznek majd jó kis cirkuszok, ha a Goldoni késni fog, és 30 fokban 1 órát állatják a Balaton Ic-t Szentgyörgyön.
A Maestralnak amúgy csak Bp felé vannak közvetlen Keszthelyi kocsijai, Zágráb felé nincsenek. (Ugyanúgy a reggeli 07:00 órás gyors meg csak odafele továbbít keszthelyi kocsit, az esti gyors visszafele nem.)
Az gyakorlatilag ugyanott volt, csak a felszínen, az úton. Aztán attól kezdve, hogy a vasút a jelenlegi állapot szerint kiér az alagútból Solduno megálló után, teljesen azonos a vonalvezetés, ott már nem történt változás.
A locarnoi pályaudvar és San Antonio közti szakasz meg úgy volt, hogy előbb kiment a tópartra, ott volt egy "Lago" megállóhely, aztán tett egy kört a városban, volt egy megállója a Piazza Castello-n, kanyargott még egy kicsit, és úgy ért ki San Antonio-ra. :-)
Többször volt itt szó a Goldoniról, gondoltam kipróbálom a teljes magyar szakaszon. 14-én mentem 1153-as vitte. Nem voltak túl sokan, egyedül ültem egy fülkében. Útközi érdekességek: Fehérváron állt bent 2 Szergej 314,318, gondolom ezek is kaptak új motort, eddig csak a 301-305-ösökről olvastam. Siófokon állt egy kék Szergej (002?) Debrecen honállomás felirattal . Maestrallal Szentgyörgyön találkoztunk, a keszthelyi rész kerül az elejére, a Keszthelyről jövő géppel. Tegnap a 017-es volt. Kanizsán felszálltak a határőrök, és el is kérték a személyimet, hiába mondtam, hogy nem megyek át a határon. Rendkívűl kulturált, kényelmes vonatnak ismertem meg a Goldonit. Az elején "repülőgépi" szintű utastájékoztatás is elhangzott.
Visszafele Siófokról jöttem vele. Már a jegyváltáskor mondták, hogy +50-nel érkezik, olasz sztrájk miatt. A hangosbemondó viszont semmit nem mondott. 19:20 körül (amikor Siófokról indulnai kellett volna) átrohant a 1154-es (lehet hogy ez vitte Keszthelyig a Balaton IC-t?) Fehérvár felé. Aztán 20:20 után indultunk Siófokról a 1147-essel. Az olasz részben rendkívűl sokan voltak, főleg külföldi hátizsákos fiatalok. Üres fülke nem volt, csak az 1. osztályon. Így a keszthelyi részben ültem le, ami nagyon elegáns, szép új (vagy felújított) kocsikból állt. A büfések szerint a késés oka nem sztrájk, hanem felsővezeték szskadás volt, ami Horvátországban történt. Jegyvizsgáló nem jöttt, így őt nem tudtam megkérdezni. A keletibe a 8-asra +70-nel érkeztünk.