Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Jövőre lesz helyem még egy szilvafának, úgyhogy még sor kerülhet akár a Topend Plusra, akár a Top sorozat valamely másik tagjára. Ahol most vásároltam volt még Presenta, illetve telefonon érdeklődtem a keszthelyi Oázisnál, amit tegnap útba tudtam volna ejteni. Itt elvileg szokott lenni Elena és Topend Plus is, de most nem volt. Valort ajánlottak, ezt a fajtát viszont nem ismertem.
Köszönöm a gyors választ, a választásnál fő szempont a rezisztencia volt, és ezeket tudtam beszerezni. A Jojón már volt is valamennyi termés az idén, és valóban korábban augusztus végére beérett, ezért voltak is kétségeim, hogy azt kaptam-e amit kértem. A Palesits faiskola fajtaleírásaiban írják "kései, igen kései érésűnek".
Tavaly vásároltam egy konténeres Jojo szilvafát, idén pedig sikerült Elenát szereznem. Mindkettőt későinek írják, a gyakorlatban tudja valaki, hogy egymáshoz képest hogyan érnek?
Sziasztok ! Nagyon szépen köszönöm a segítségeiteket :) Úgy nézz ki a választásom a Myrobalan 29 C alanyra esett. Milyen sor és tőtávolságot ajánlanátok ?:) Köszönöm még egyszer :)
Tegnap szedtem a Presentáról pár szemet . Tényleg jól bírják a fán , levél már nincs rajtuk de a szilva még áll . A gyümölcs állagra teljesen élvezhető igaz már nagyon édes és kevés a savtartalom , de csemegének teljesen megfelelő . Ha valaki most tervez telepíteni kiskertbe szerintem ezt nem szabad kihagyni .
Szia! A segítségedet szeretném kérni, vagy bárkit aki járatos, ismeri a Top Hit szilvafát.
Ma utánvétellel vásároltam kaptam meg, az említett szilva csemetét. El vagyok bizonytalanodva, mert a szemzéstől kb. egy méter magasan van rajta kettő tüske 2 ill 3 centi hosszú mint a mirobalánon. Szerintem egy éves suháng. A lényeg, ilyen szokott lenni?
"...A nagyon köves és nagyon száraz talajok kivételével mindenütt jól megél, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is tűri. A mirobalán magoncokra oltott kajszifajták erős növekedési erélyű fákat adnak. ...Jól alkalmazkodik a különféle talajokhoz, nem igényes. Közepesen sarjadzik, minden szilvafajtával igen jól összefér. " (Bőm Tamástól idézve)
Sziasztok ! Tudnátok nekem infót mondani a Myrobalan 29 C alanyról ? Elsősorban hogy milyen talaj típusba ajánlanátok? Illetve mennyire viseli el a rövid ideig tartó pangó vizet ? Köszönöm előre is :)
A japán szilvámba azóta többfélét oltottam, azok is biztosan oda-vissza porozgatják egymást, mert már ritkítanom kell, hogy férjenek egymástól a gyümölcsök.
Köszönöm gyors válaszod, de akkor tovább megyek, AZ sm-i Örökzöld kertészetben vettem egy Black Ambar japán szilvát. Ennek porzójaként ajánlották a Santa Rosat (ezt egyébként tervezek vásárolni. Ám korábbi hozzászólásodban olvastam, hogy oltott japánszilvádat, amikor még más japán szilvád nem volt, valószínüleg porozták a meglévő európai szilvák.
Az Empress szilva hogyan termékenyül, ha nincs mellette President. Az irodalom szerint az utóbbi fokozza az Empress termékenyülését. Talán lehetséges, hogy más szilva fajták is jól porozzák ?
Lehet hogy rossz helyen nézem de Top sorozatból én csak a Topend Plust látom. Ha mégis van náluk szerinted menyi az ára és küldenek e postán? Mert ezeket nem találom sehol.
Halmoore, Borsodban van Csobádon a Holland alma társaságnak a faiskolája, mindenkinek ajánlom . a top sorozat és több is meg van bármilyen tételben. üdv. István.
Igen, az általatok írt faiskolák nagy többségét már én is tanulmányoztam, kivéve Szlovákiát (bár az sincs túl közel). Én is a Palesits faiskolával szimpatizálnék mert már több éve forgalmazzák ezeket a német fajtákat és nem hiszem, hogy gond lenne velük ! A bökkenőm csak annyi volt, hogy ahogyan írtátok valószínű nem postáznak és az Ageni is kilőve legalább is a listájuk szerint !!! :-( Azóta találtam kontaktot a közelükbe, megoldódni látszik a gondom ! ;-) Ageni-t már könnyebben találok ezen a vidéken is. Azért járom körbe a témát, mert a csemete mire teremni kezd egy pár év eltelik és ha akkor derül ki, hogy még sem az aminek vette az ember hát akkor ...... !! Volt már ilyen a történelemben, meg szerintem lesz is csak nem szeretném, hogy nálam! Ezért keresnék megbízható iskolát!:-) Még egyszer köszönöm mindenkinek a gyors és segítő válaszokat, többek között ezért is szeretem ezt a topicot !!! Szép napot mindenkinek!!
szevasz , irtad borsod megyet, szlovakia -vranov nad toplou messze van toled? faiskola talalhato ott,a szilvakbol ezek most neztem meg a kinalatott:althan, ontario,amer, lepotica, najbolja,haganta, jojo,katinka,stanley,tpgigant plus, topking,toptaste , valjevka,victoria, daple dandy, strival.pontosabban itt van a faiskola: Caklov-Stanislav Vajda