Szeretném kérdezni a tisztelt társaságot,hogy a Kenwood TK-2170 kézi rádiót csak számitógéppel lehet programozni,vagy a billentyűzetről is be lehet irni a kivánt frekit.Ismerősöm nevében kérdezem,mivel nem boldogul vele.Én sem :)
Mégsem vagyok akkor olyan hülye, annak ellenére, hogy sosem másztam bele a TETRA elméletébe :) Köszönöm a kiigazítást! A kritika mindig hasznos még akkor is ha negatív. Szerencsére most még pozitív is volt :D
Ahogy ezt az országot ismerem a végszükség esetén senki nem törődne a baj elhárításának a módjával de majd amikor a hatóság fellélegzik egy kicsit akkor kezd törődni az előzményekkel. Ugye láttuk, amikor végveszélyben menekült valaki az üldözői elől aztán valami idióta ügyintéző eljárást indított mert telefonált menet közben. Tudom, hogy biztosan nem lett semmi az ügyből, egy ügyvédbojtár is lesöpri az asztalról az ilyen dolgokat de akkor is...
Köszi az infót :) Legjobb tudomásom szerint a TETRA-t DMR-nek is szokták emlegetni, talán tévesen, talán nem. Nem akarok vitatkozni, mert én nem láttam a terveket, csak a készüléknek néztem utána alaposabban.
Sajnos az amatőr világban valóban kevés a Digital Voice felhasználó (direkt hangsúlyozom, hogy Voice azaz nem APRS, nem PSK31, nem SSTV sem semmi egyéb). Ezen szeretnék kicsit javítani, vagy a tájékozottságot segíteni egy most készülő weblapommal ami már majdnem a publikálás fázisában van. Már csak a saját eredményeket kell a laikusok számára is érthető formába hozni és hajrá :)
Aztán ha arra sem lesz érdeklődő, akkor legalább magamnak összeszedtem egy jól megfogalmazott formában a tudást :D
Úgy kedztem, hogy "Azért van sok előnye. " Ebből csak 1-et fejtettem ki, így szerintem egyérteklmű, hogy tovább is jutottam a gondolatsorban.
Az érdekteleség meg sajnos igaz. Nem baj, a környező országok már rendesen beelőztek rádióamatőr DMR rendszerek ügyben, pl Romániában most üzemelik be.
Futár meg nem tetra, hanem DMR. Én csak a terveket láttam, ott konkrétan 150 Mhz-re tervezték a rendszert. Eddig csak egy polgári tetra van Budapesten, az meg a 4-es metró rádiórendszere.
Dehogy nem. Az az eset, amikor az elkövetett törvénysértéssel közvetlen életveszélyt, nagy anyagi kárral járó katasztrófát vagy súlyosabb bűncselekmény elkövetését akadályozod meg.
Nem mintha venni akarnék magamnak, mert annyira már nem érdekel. Csak mint érdekesség tűnt fel a 72-es trolin tegnap. Ha már digitális, akkor másban utazom :)
Szerintem nincs külön BKK-s TETRA és másmilyen TETRA. A cég ami felépítette adott helyet a rendvédelemnek és ugyanazt a rendszert használja más is. Ez egy ikszedik mobil rendszer amihez polgári személy csak horribilis pénzért kapna készüléket és hozzáférést. Persze ez sem lehet drágább mint a közönséges telefon de ezt az árszínvonalat az állami mutyihoz igazították tehát azt mégsem mondhatják, hogy az állami cégek 300e-ért kapnak egy készüléket, a magánszemély pedig 10000-ért. Persze lehet, hogy tévedek és ez egy másik okosság...
Nemrégiben állt szolgálatba a BKK új rádiórendszere, amit FUTÁR néven emlegetnek. Az már világos, hogy TETRA alapú és a mobilkészülékek Hytera MT680 típusúak (szóljatok ha tévedek). A netes doksik alapján az MT680-as 806-870 MHz között üzemel amit kicsi hazánkban eléggé valószerűtlennek tartok.
Mi az igazság?
(Tudom, odaát van. Ezt Mulder és Scully is megmondta :)
A hajókon is van telefon de a műholdas kissé drága lenne egy Afgán matróznak. A kikötőkben pedig egyszerűbb a VHF rádió. Szabványos! A tengeren nincs egyszerű mobil térerő. :-) A légiforgalomnál is van telefon de a levegőből a földi mobilhálózat macerásan érhető el. A hadsereg békeidőben biztosan használ telefont. Maradjunk a földön. Hazánkban lehet, hogy 1 millióból 1x fordul elő, hogy hajózási-légiforgalmi-katonai segítséget kérnek amit nem lehet telefonon megoldani. Nyilván lehet vízionálni olyan helyzetet ahol egy amatőr is segíthet. Itt kell megemlíteni azokat (akik nem kevesen vannak) akik rendelkeznek különféle működőképes rádióval, tudják is használni de nincs amatőr engedélyük. Pl. én. Melyik az a pillanat amikor félretéve a jogi macerákat mégis csak megszólalhat?
Nem hülyeség amit a világ számos amatőre csinál: vészhelyzeti kis szettet készít, egy ütés-, víz- és egyébálló műanyag dobozba belepakolnak zselés akkut, többsávos rádiót, némi kis vezérlő elektronikát az akkutöltéshez és valami könnyen telepíthető mobil antennát URH-ra, esetleg RH-ra. Jópofa. Én is valamit ilyesmit barkácsolok egy ideje, csak a megfelelő doboz nincsen meg amibe bele lehet pakolni. Az alukoffer túl nehéz és drága.
Pontosan a Te véleményed alapján gondolkodnak manapság.Minden szuper.Minden biztonságos mert gépek végzik.Hajók, repülők,hadsereg miért nem telefonon inézi a dolgait?
A valóság az, hogy ha nincs internet és telefon akkor a mai ember halott.
Persze az RKSZ nem old meg semmit mert a megoldás súlya nemzetközi.
Egy az biztos, hogy minél jobban a technikai bravúrokra van van bízva az emberiség annál jobban sebezhető.