Ezek szerint már újabb merivád van, amibe cd30 vagy hasonló kell. Ha nem gyári rádió van benne, kell még egy rádió keret is.
Ha nem újat, hanem használt rádió veszel, akkor ügyelj arra, hogy az előző autóból szervíz által TECH2-vel legyen leválasztva. Ha nem így történt, akkor bonyolultabb a dolog, és szívás. De akkor is van megoldás.
Szerintem ha csak illeszteni kell, kb. 5000,- elkérhetnek,
A merivám-ban nem a gyári cd-rádió van,így vettem!Ha most veszek bele egyet használtat azt már kiderítettem hogy nem csak simán be kell dugni hanem össze kell tanítani a kocsival !
Az lenne a kérdésem milyen költségei vannak ennek (persze nem szervízben) szerintetek?
Nem is igazán érdekelne csak multikormány van benne és persze így nem működik egyébként jó.
A Skandináv opció nem akkor kapcsolja be a világítást, mikor a gyújtást ráadod - dízelnél megvárod míg izzít - , meg indítózol, hanem csak akkor, ha már a motor beindult. Az egészet a motorvezérlő elektronika vezérli.
Olyannyira, ha mondjuk nem indul azonnal, akkor nem is világít.
Szerintem főleg a mínuszokban egy reggeli induláskor nem szerencsés még az aksit min. +120W-tal terhelni. Elég neki így is megforgatni.
Nekem most 10 éves a gyári aksim. Hibátlan.
Reggeli mínuszokban indulás előtt bekapcsolom a világítást 1-2 percre. Így egy kicsit helyre jön a ledermedt aksi kis terheléssel. Aztán minden! fogyasztót lekapcsolok és kinyomott kuplunggal indítok. Ez a módszer többeknek bevált. Fater is így kímélte a Warbi aksi.
Köszi az infókat! Nem zavar, bár nagyrészt városon belül használom, tehát feleslegesen fog világítani, de valóban, így legalább nem felejtem el bekapcsolni országúton. Azért kiváncsi leszek, mennyire eszi majd az izzókat. A hazakísérő fény funkciót megnézem majd, hogy az is működik-e.
Ha jól emlékszem, egy német fórumon olvastam, hogy kikapcsolni lehet valami kombinációval Tech2 nélkül is, csak a bekapcsolása nem lehetséges Tech2 nélkül.
Egyébként miért zavar? Valóban Skandináv opciónak hívták abban az időben, mivel nem sok autó futott még akkoriban nappali fénnyel.
Most meg kötelező nem csak nálunk, de az összes környező országban.
Miért zavar? Így legalább nem felejted el bekapcsolni, nem büntet a rend kiváló őre...
Ez a közismert északi államok elsősorban a Svéd gk.-tól örökölt sistema már a 90-es években megjelentek ilyen tipusu VOLVÓ gépkocsik amik a motor beindulásával egy idő ben bekapcsolták a tompitott fényt.
Ma ezen az elven működik, a nappali Led világitás.
Vásároltam egy 2005-ös évjáratú Merivát és érdekes módon, a világítást nem lehet lekapcsolni járó motor mellett. Ha alap állapotban van a kapcsoló, akkor is világít a tompított fényszóró, ha egyet felkapcsolok rajta, akkor csak a helyzetjelző világít (mint minden más autóban), ha mégegyet felkapcsolok, akkor ugyancsak a tompított világít. A két tompított között az a különbség, hogy amikor alap állapotban világít, akkor a műszerfal világítás nem kapcsolódik be.
Ilyen opcióval is gyártottak autókat, vagy ez vmi maszek átkötögetés lehetett az előző tulajnál?
Probléma, hogy valszeg a tank levegőztető csöve "nem működik", el van dugulva. Ha üres tankba tankolok, akkor még félig sincs, amikor elkezd "hortyogni", és utána köpködni az üzemanyagot. A teletankoláshoz, legalább 10-15x kell a tankolást elkezdeni. Ilyenkor a pisztoly kikapcsol, és jön a köpködés, majd utána megint az egész elölről.
Kijárok Ukrajnába tankolni, így kicsit hülye dolog lenne fél tankkal hazajönni. :)
Van a levegőztetőben valami szelep?
Hol érdemes megbontani ezt a levegőztető csövet? A terv, hogy meg kellene ott levegővel fújni, hátha az esetleges dugulás elmúlna. Ha ezt tenném kárt tudnék tenni valamiben?
Először is meg kell nézni, hogy elő van-e kábelezve(szerencse). Valószínűleg nem lesz. Ebben az esetben jó néhány szálat kell behúzni a csatlakozóig. A könnyebbik fele a vezető A oszlop tövében lévő csatlakozóknál van. A nehezebbik a motor vezérlőtől behúzni a kábelt a kijelzőig. Természetesen ahogy meg van a kábelezés, jöhet a TECH2. Leválasztani az eddigi gyári kijelzőt, és felprogramozni a GID-t. Ha a GID nem "szabályosan" lett az előző autóból leválasztva, akkor nem lehet illeszteni rögtön. Szívás. Ekkor ki kell törölni a GID agyát. TECH2 nem alkalmas rá.
EPC-ből ki kell nézni, hogy az alvázszám szerint melyik kat.számú(cikkszám) való a tiedhez. Aztán kell egy TIS progi, amiből a kapcsolási rajz kinézhető.
Saját példámat mutattam be, így csináltam meg magamnak.
Tempomat:
Fékpedálnál kell egy kapcsoló, kábel előkészítés van-e? Ide is TIS a legegyszerűbb. Az index kapcsolónál láthatod, hogy hány szál vezetéknek kell lennie, és neked mennyi van.
Más:
Hátsó üléssor felett van olvasólámpád a mennyezeten?
Van Z16XEP 2006 CAN bus Merivához ha beszerzek egy GID-et (na de milyet?) akkor aktiválható a fed. komputer? CD30MP3 van hozzá, illetve lehetséges hogy be van kábelezve a tempomatom? Egyéb nyalánkságok modok amikről tudtok és elkövethető kérhetnék tőletek?
itt van egy video. igaz ez c corsa de kb 1 az egybe így kell.
https://www.youtube.com/watch?v=F7r-umzMp7M
tipp én kivettem a hamus fiókos tárolót is. (kinyitva 2 torx ha jól emléxem) könnyebb volt az alsó füleket kioldani. (biztosra mentem nem akartam törni) sok sikert:)
Nekem csak a fele világít. Ha jól emlékszem, akkor kell szedni a tekerős gombokat, és ki lehet valahogy pattintani az egész hóbelevancot. De ha rosszul írom, majd megmondják a nálam szakértőbbek.
Két kis bizbasz lámpa világítana ott, de nekem csak az egyik megy, neked meg egyik sem ezek szerint.
Azt, hogy azt hogyan kell ott kicserélni azt nem tudom, nem néztem meg alaposabban, mikor kb. egy éve kiszedtem az enyémet. Aztán vissza is raktam, s azóta fél lámpásan világít továbbra is.
2005-ös Merivám van. Segítséget szeretnék kérni. A fűtéskapcsolóknál nem megy a világítás. sötétben nem látok semmit, hogy hova kapcsolom.Biztosíték , vagy izzó lehet a hiba? Gondolom több kis izzó lehet ott. Nem gondolom hogy egyszerre égtek ki. Manuális tekerős. köszi.
Ajtóhatároló kiszakította a lemezt az ajtóból. Típushiba. Nekem is volt. Megoldás a hegesztés és ajtóhatároló csere, mivel berohadt megszorult és az okozta. Utána szinazonos festékkel leken. Másik megoldás az ajtócsere :-)
nekem sztem hasonló lehetett mivel amikor a kocsit vettem utána láttam h a bal hátsó ajtónál (mint neked) van utólagos hegesztés nyom. elég gányoltnak néz ki:S utánna meg fogták és lefújták cink spray-vel. gyönyörű:s
A bal hátsó ajtót nyitottam ki tegnap, valami kattanás volt, kicsi. Visszazártam, ismét kattant kicsit. Kinyitottam, nna akkor meg hallottam valami fémes dolog leesését. Megnéztem az ajtót, és azt láttam , ami a képen van.
Ilyennel találkozott már valaki? Néztem az ajtót, nem lötyög, nem lóg. Lehet ezt javítani? S hogyan fordulhatott elő? Esetleg a többi ajtónál is várható ilyen?
Citroen BX 1.9 dízel. Volt benne olyan 130-140 ezer km, amikor ugyanezt tapasztaltam: olajfoltok az autó alatt, ahol megálltam, és a karosszéria alja (szemből nézve) a bal oldalon végig olajos volt. Hosszú ideig nem találtunk sehol olajfolyásra utaló nyomot, olajszinten nem vettem észre semmi különöset (akkor még olyan olajokat lehetett kapni, amihez 7500 km csereperiódus tartozott).
Aztán egyszer csak feltűnt valami!
Olajcsere után elég gyorsan (1-2 ezer km alatt) lement az olajszint kb a min-max felére. Ezzel egyidőben ilyenkor gyakran láttam a parkolóból kiállva friss olajfoltot az autó alatt. Utána viszont a következő olajcseréig (a 7500 km ig) nem csökkent tovább az olajszint és nem voltak olyan gyakran olajfoltok sem.
Egyszer rászántam az időt, elvittem a szerelőmhöz és azt mondtam neki, addig innen el nem megyek, míg meg nem találja az olaj eredetét.
Nos valahol hátul a blokkon talált egy foltot, azt mondta onnan eredhet. Szerinte a komplett futóművet, kormányművet le kellene szedni ahhoz, hogy hozzá lehessen férni és megnézni, mi a baj.
Onnan kezdve még elmentem az autóval közel 100 ezer km-t, úgy hogy soha nem töltöttem maximumig a motort, csak a fél nívóig.
Soha többet nem volt olajfolt az autó alatt. Azóta sem tudom honnan folyt....
Nos a motorból folyik a motorolaj, a blokk utastér felőli oldalán. A pár nap alatt nagyon kevés folyhatott ott ki, mivel az olajszint nem változott, legalábbis olyan mértékben nem, hogy utána kelljen egyáltalán önteni.
Aknából néztük, és az olajszűrő ház alatt/mellett/közelében van egy csavar, mintha onnan szivárgott volna ki. Vagy csak a csavar fenti részről és a csavar fejen is lefolyik, beolajozva azt.
Motortér felől semmi nem látszik. Hogy a hengerfej tömítés ment-e ki, és az engedne? Eddig a hengerfejtömítés hibára jellemző dolgok nem jelentkeztek. Nem főzi a vizet, semmi nem folyik össze.
Ahhoz hogy lássuk a szivárgás helyét, nagyon bontani kellett volna a motortérben, ami nem kevés időbe telt volna.
Mivel nem tapasztaltunk vészhelyzetet, nekem meg sürgős dolgom volt, így elodáztuk a szerelést a jövőhétre. Remélem nem lesz gond vele!
Esetleg tipp, hogy mi lehet ott ami engedheti az olajat?
Annyit még segítségképpen: az az 1.3-as dízel csak 1245 ccm...
Egyébként elboldogul vele, mármint a karosszériával, meg a terheléssel. Ami gáz az valóban a részecskeszűrő, de ez mostmár minden dízel autónál van, és mindnél gondot okoz, ha sok rövid és városi útra használja az ember. Az enyémből kiírtottuk, de ne mondd el senkinek. Azóta kicsit füstöl néha, de megy mint a veszedelem.
Nemrég hagyta el a 198 ezer km-t. Most cseréltünk benne vezérműláncot, mert indításkor már csörgött. Megnéztem a kiszedett szettet: a lánckerekekkel borotválkozni lehetett volna... De azért még voltak rajta fogak.
Mellesleg az újabb turbós benzines gépekkel is vigyázni kell, nagyon kérik a jóminőségű olajat (de ezen mondjuk semmilyen autónál nem sprórolnék...)
Minden olajnak jellegzetes szaga, színe van: más a motorolajé, a váltóolajé, szervóolajé (bár Merivában nem olajos a szervó). De elengedhetett a klíma is (ha van benne) ilyenkor télen azt sem veszed észre, de abban is elég sok olaj van.
Először is boldog új évet kívánok minden fórumozónak és családjának!
..... és jövök a problémámmal. Autó. Meriva 2004 1.7 dti
Most vettük észre a kocsi alatt nagyobb olaj foltok vannak, 2-3 és olyan 5-8 cm-esek. Néztem az alját, nagyon olajos. Több helyről is csepegett, vagyis láthatók voltak a cseppek, de amiatt hogy odafolyt fentről. Felülről semmi nem látszik.
Beszéltem telón egy szerelővel, csak pénteken tudja megnézni.
A szerelő telefonon instruált. Olajszint rendben, a beöntőnél nem látható habosodás, valszeg nem hígul vízzel, vagy gázolajjal a motorolaj. Hűtővíz szintje és állaga is rendben.
Mivel elég féloldalon vannak a foltok, az autó baloldalán, így látatlanba azt mondta, lehet váltó olaj, és a féltengely szimeringnél folyik. Lehet nem tett neki jót az utóbbi napok mínusza. A garázs még nincs kész, kapu nincs rajta. Vidék, nagyon hideg volt az utóbbi időben. Lehet a valamelyik szimering adta meg magát? Ledermedt hideg állapotban megsérült esetleg?