Keresés

Részletes keresés

kose Creative Commons License 2004.09.07 0 0 331

Szia Péter!

Nekem sincs meg, de elvileg többfajta variációt tartalmaz, mint az Unger. Sokszor erre hivatkoznak (numismatics, vatera stb)

Pl. Szt. István denárjából ÉH 1 is több mint tizen valahány variációt ismernek. Nem biztios, hogy a Huszárban is bennevan, de van ilyen könyv is. A címét sajna nem tudom. :-((

Te milyen kortól gyűjtesz? Azt már írtad, hogy magyart:-)

Előzmény: Preis (330)
Preis Creative Commons License 2004.09.07 0 0 330

Szia Attila!

 

A Huszár-féle Münzkatalog tényleg nagyon drága, meg nem is nagyon beszerezhető. Főleg szép példányt nehéz találni. Meg anno valahol láttam belülről és nekem nem tűnt sokkal részletesebbnek, mint a többi. Tulajdonképpen mi van benne?

 

P

Előzmény: kose (329)
kose Creative Commons License 2004.09.07 0 0 329

Szia Péter!

Az előbb írtam egy hosszút, aztán Connection Failed! Brrrr...... ez bosszantó.

Na mégegyszer.

Egy kicsit régebbi:

 

Numizmatikai Zsebkönyv II-III.

 

1835-1892 és 1848-1922 magyar fémpénzeit tartalmazza, jóval szerényebb méretben és kivitelben, mint a Leányfalusi-Nagy könyv.

A kezdeti időszak újrafeldolgozása várat magára. A Huszár féle Münzkatalog jó, csak német nyelvű, régi kiadás és igen drága!!!

 

A kezdeti időszak denárjainak méret, súly, darabszám stb. felsorolása pedig az ismert verési, kiadási és levéltári anyag hiánya miatt lehetetlen!!!

A World Coin magyar anyaga sem teljes.

 

Attila

Előzmény: Preis (328)
Preis Creative Commons License 2004.09.07 0 0 328

Szia Kose!

 

Köszönöm válaszodat! Az nekem is megvan. Szuper kis könyv. Lehet, hogy rosszul írtam le, félreértettél.  Nekem a Leányfalusihoz hasonló könyv kéne az az előtti időszakról (-1926). Erre vettem meg anno a 3 Unger könyvet (ÉH I '97, ÉH II 2000-es, ÉH III 2001-es). De ezek hagynak kivánni valót maguk után. Szépek, tartalmasak, majdnem minden érméről van kép, de mégsem tökéletes. A régebben leírtak miatt.

A szakirodalmam nagy részét ez a 4 könyv teszi ki. Ezenkívül a netet és pár árverési katalógust szoktam felhasználni. A neten egész jó oldalak vannak. Ha érdekel valakit tudok pár jó linket beadni....

Szóval ez a problémám. Egyébként most rendeltem meg a Standard Catalog of World Coins katalógust, de most szóltak vissza, hogy kifogyott. De ez is csak a 20. század.

 

 

 

 

Péter

Előzmény: kose (326)
patrona Creative Commons License 2004.09.07 0 0 327
A Huszár féle Münzkatalog Ungarn jóval részletesebb, mint az ÉH. de átmérőt, súlyt, vastagságot ez sem közöl(ill. a könyv elején néhány táblázatban kitér ere a szerző). Kis hátránya, hogy német nyelvű.
Érdemes beszereni a különféle prénzrendszerekre szakosodott írásokat, pl. a Leányfalusi-Nagy féle könveket, vagy pl. Rádóczy Gyula Mária Terézia pénzverése c. művét is. Erdély témában szintén a Huszár féle könyvet ajánlom, és az szerencsére már magyar nyelvű.
Előzmény: Preis (325)
kose Creative Commons License 2004.09.07 0 0 326

Szia Preis!

Magyar érmekről és papírpénzekről tudok ajánlani egy elfogadhatóan "komoly" könyvet.

Leányfalusi Károly-Nagy Ádám:

Magyarország fém- és papírpénzei 1926-2002

 

Mint a cím is mutatja 26-tól (pengő pénzrendszer) gyűjtőknek ad igen átfogó bemutatást. Tartalamzza a kiadott érmék súlyát, átmérőjét,vastagságát, anyagát, elő- és hátlapi v. perem feliratokat, darabszámot és 3 tartásban viszonyítási árakat is!!!!

Bankjegyeknél keltezés, méret, papír, szín, feliratok, készítő, darabszám stb.

Igaz mindezt 2002-es áron, de igen használható!

Foglalkozik utánveretekkel, eltérésekkel, ritkaságokkal, emlékkiadásokkal is.

Na ennyit erről. Azt hiszem minden van benne, ami érdekelhet! :-))

Ára 1000-1500 között reális, nagyobb összejöveteleken kapható.

A 26 előtti kiadásokról nem tudok ajánlani.

Az ujabb kiadású Unger határozókat még csak képen láttam, nem tudtam belelapozni. Nekem a régiek vannak meg, abban tényleg nincs hasonló.

Remélem tudtam segíteni. :-)

 

 

Előzmény: Preis (325)
Preis Creative Commons License 2004.09.07 0 0 325

Üdvözletem mindenkinek!

 

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a topicra. Régóta kerestem egy hasonló fórumot, ahol meg lehet beszélni, vitatni a numizmatikával kapcsolatos dolgokat.

 

Jómagam pár éve kezdtem érmeket gyűjteni, ami eddig nagyjából abból állt, hogy a családi és ismerősi környzetből összeszedtem amit tudtam :) Valamint pár árverésen voltam. Leginkább magyar érmeket gyűjtök.

 

Arra lennék kíváncsi, hogy létezik-e az Unger Emil féle Éremhatározóhoz hasonló könyv, mely kicsit komolyabb? Ezen azt értem, hogy tartalmazza a súlyt, átmérőt, vastagságot, után és próbavereteket. MErt a az Unger féle eléggé jó, de mégsem.  Remélem mindenki érti, hogy mire gondolok.

 

 

Preis

drdoktor Creative Commons License 2004.08.30 0 0 324
"mezei gyűjtő" voltam a hó közepén, begyűjtöttem 2db 2 sztotinkást, egyik egész szép:)
Szófia mellett a fű szélén találtam:o)))
Előzmény: kose (323)
kose Creative Commons License 2004.08.30 0 0 323

Üdv!

Magam is így látom, ezért  maradok az "egyszerű,  mezei gyűjtő" szintjén :-))

Előzmény: drdoktor (322)
drdoktor Creative Commons License 2004.08.30 0 0 322
szia kose!
teljesen igaz, végsősoron bármit lehet gyűjteni, hiszen a gyűjtögetés -legalábbis nálam- végülis kedvtelést szolgál elsősorban, no meg egy kis művelődést, utánolvasást (kivéve a hivatásosokat pl múzeum, illetve a ménkű gazdagokat > befektetés).
az meg hogy miért ilyen drágák? hát ha van rá kereslet? ha megfizetik? én nemigen adnék 2 ft-ot se, de ha valakinek ez a hobbija, ő tudja.
Előzmény: kose (321)
kose Creative Commons License 2004.08.30 0 0 321

Üdv Doktor Úr!

Ez lenne a kérdés lényege, egy gyűjteményben van egyáltalán helye az ilyes felülbélyegzésnek? Aukciókon az alapbankjegy sokszorosáért kerülnek kikiáltásra, valamiféle ritkaság vagy mittomén (sic) miatt.

Attól, hogy egy Kör megemlékezik létezésének évfordulójáról, még bizony nem hivatalos az a nyomat.

Bár gyűjt az ember mindenfélét (patkó, radír, Palik László aranyköpései:-)) miért ne gyűjthetne ezt is?

Előzmény: drdoktor (318)
drdoktor Creative Commons License 2004.08.30 0 0 320
lemaradt:
12.500 korona = 1 pengő
Előzmény: drdoktor (319)
drdoktor Creative Commons License 2004.08.30 0 0 319
ne feledd, volt egy jókora korona-infláció is, ha meg se közelítette a pengőét.
Előzmény: patrona (316)
drdoktor Creative Commons License 2004.08.30 0 0 318
Véleményetek szerint ezek mennyire tekinthetők hivatalosnak, egy bankjegy-gyűjteményben van-e létjogosultságuk?

hivatalos: attól függ, mit tekintesz hivatalnak:)
a korabeli állami/pénzügy/helyi hatóságok bélyegzése mindenképp az, a gittegyleteké semmiképp:)
gyűjtemény: kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a lánya:)))))))
Előzmény: kose (317)
kose Creative Commons License 2004.08.30 0 0 317

Üdv!

Mégegy téma. Szóbakerültek a felülbélyegzések. (nosztrifikációs, statisztikai stb) Hivatalos és hivatalosnak elismert nyomatok vannak, az alapbankjegy sokszorosáért. Vannak azonban furcsa - mármint szerintem furcsa - felülbélyegzések, amiket nem igazán tudok hová sorloni. Ezek a pl. valamilyen milpengősre elhelyezett "Karakószörcsöki Kispolgári Népdalkör 50 éves évfordulója 1976" tipusú bélyegzők. (gyorsan leírom, hogy ilyen nincs!!! csak példaként hoztam fel.:-)

Olyan van hogy valamilyen "érmekiállítás meg vándorgyűlés emlékére stb." Ezek a felülbélyegzett bankjegyek a hivatalos bélyegzésekhez hasonlóan az alapbankjegy többszöröséért kerülnek árverésre. Véleményetek szerint ezek mennyire tekinthetők hivatalosnak, egy bankjegy-gyűjteményben van-e létjogosultságuk? 

patrona Creative Commons License 2004.08.27 0 0 316
Én találtam már szekrény csapospántjában 1920as 20 Fillérest alátét gyanánt. Ennek se lehetett túl nagy értéke akkoriban:-)
Manapság meg az 1 Ftost használják előszeretettel alátétnek. Egy gyári alátét 3-4 Ft, olcsóbb egy lukat fúrni:-)
Előzmény: kose (315)
kose Creative Commons License 2004.08.27 0 0 315

Üdv!

1943-44 környékén a pengőnek volt még valami vásárlóértéke. Utána egyre kevesebb. :-(

A propaganda dolog annyiban nem teljes, hogy a partizánok saját területükön készítették és terjesztették- elvileg  - ezeket, ott meg aztán mi értelme volt? Ha mindenki tudta, hogy erre partizánok vannak, akkor egy két falfestmény, plakát stb megtette a hatását, aprópénzt értéktelenné tenni nincs sok értelme.

A 2 filléresről nem tudok nyilatkozni, mikor meghozott a gólya nem volt forgalomban! (hivatalosan még sokáig, de forgalomban már nem)

Erről egy rövid történet. Idén májusban volt a településünkön egy Virág-kiállításnak nevezett dolog. Virág mellett mindenféle dolgot lehetett látni. Itt kiállítottam jómagam is főleg magyar papírpénz és külföldi papírpénz gyűjteményemből.

Érdekességként néhány fémpénzből is összeállítást csináltam római kortól a Kossuth fejes 100 Ft-ig.

Majdnem lementem hídba, amikor a több száz éves római és Árpád-házi magyar érmek, meg nagydarab ezüst 5 korona és 5 pengők mellett az idősebb látogatók - szinte valamennyien - a lyukas 2 fillérest hiányolták!!!!!

Megvan ez is, de valami oknál fogva elsőre nem tettem ki. Aztán amikor az is kikerült, jöttek a történetek a gyerekkorról, meg a svájci sapka tetején lévő akármin gyűjtött pénzről! :-))

Előzmény: drdoktor (314)
drdoktor Creative Commons License 2004.08.27 0 0 314
1-2 pengő vs 5
én is a propaganda célról olvastam, de mondcsak nem lehet, hogy akorrára ezeknek már minimális lett az értékük, az 5 még talán érhetett valamit?
gyerekkoromban a lyukas 2 fillérest sokan alátétnek használták:)
Előzmény: kose (313)
kose Creative Commons License 2004.08.27 0 0 313

Üdv!

A propaganda célt szokták felhozni, többek között, de ezzel egyből használhatatlanná és értéktelenné tették a pénzt!!! Nm hiszem, hogy a partizánok arra törekedtek volna, hogy az emberek ne tudjanak vásárolni és direkt tönkretegyék a forgalomban lévő pénzt. Az 5 pengősök szerintem azért hiányoznak, mert ezek az 1-2 pengősök sem eredetiek!

A felülbélyegzések valóban honosak voltak hazánkban. Sajnos igen nayg számban is készültek. Nem csak hivatalos szervek pecsételtek, hanem cégek is. Ez által a hamisítványok, csinálmányok száma is nagy. a festék öregségének kiszűrésére egy ismerős mondta: az ecserin korabeli festéket is vehetsz, potom pénzért!! Elgondolkodtató.

Az 500 adópengős felragasztással - teljesen magánvélemyény- az a baj, hogy semmi értelme!!!!

Az adóbélyeg önállóan papír váltópénzként forgalomban volt, tehát teljesen felelsleges a felragasztása bármire!

 

Előzmény: patrona (312)
patrona Creative Commons License 2004.08.27 0 0 312
Én úgy tudom propaganda céllal ellenjegyzték a partizánok. De hogy ennek mi értelme lett volna(ennyi fölös idejük volt?) azt nem tudom. Hogy miért csak az 1-2 Pengősöket, az tényleg egy jó kérdés. Lehet, hogy ehhez jutottak hozzá nagyobb számban?
A nyilaskeresztes pengőkről a Vatera egyik fórumában olvashatók érdekes infók.
És mi a helyzet az 500 Adópengőre felülbélyegzett "sima" 500 Pengősel? Katalógusban még nem találkoztam ilyennel eddig, viszont olyan 5 Filléres okmánybélyegem még nekem is van, mint ami ezeken taláálható, a felülnyomás bélyegzőjének elkészítéséhez pedig csak egy unatkozó vésnök kell:-)
Előzmény: kose (309)
drdoktor Creative Commons License 2004.08.27 0 0 310
a bankjegyek felülbélyegzése bizonyítottan a Monarchia szétesésekor jött széleskörüen divatba. (előtte itt v. máshol volt-e, nem tudom, utána kéne olvassak)
ez időben azért 44-45-től nem volt olyan távol.
azonkívül egy ilyen akciót a helyben szokásos módon (sajtó, falragasz, kisbíró, stb.) meg szoktak hirdetni, pl. holnaptól csak ilyen és ilyen bankjegy, érme használható.
az inflációs pengők némelyikére bélyeget ragasztottak.
saló-kalapácsos 1 pengőst úgy rémlik a klubban láttam.
az más kérdés, hogy egy ilyen primitív beütést utólag is el lehet készíteni.
bankjegyen a felülbélyegzés festékének kora megfelelő laborban megállapítható.
Előzmény: kose (309)
kose Creative Commons License 2004.08.27 0 0 309

Üdv!

Hamár a hamis-nem hamis ill. eredeti-nem eredeti témánál tartunk érdekelne a véleményetek. Itt az oldalon egy régebbi írásban előjött a nyilas-keresztes felülbélyegzés. Valódi vagy nem, a mai napig nem tudják a szakemberek sem. Mostanság is előkerült - úgymond tuti hagyatékból - pár darab, az eladó szerint 15-20 ezer/db, ja és GARANCIA NÉLKÜL!!!!

Ami a kérdés lenne igazából. Több helyen kétségbe vonják a sarló-kalapácsos ellenjegyes 1 és 2 pengősök eredetiségét. Az indok hasonló, nincs írásos, történelmi nyoma a kiadásnak, csak valami homályos elbeszélésből ismert. Ettől függetlenül több katalógus is megemlíti. (pl.Numizmatikai Zsebkönyv I.1926-2003) Na akkor most van vagy nincs?

Ami igazán elgondolkodtató ezekkel a pengőkkel kapcsolatban: miért csak a legértéktelenebb 1-2 pengőket verték felül, az 5-ösöket miért nem? Legalább is ezideig egyetlen ilyennel sem találkoztunk. (hacsak most nem kap valaki farkasszemet és gyorsan csinál, mondjuk Kínában (sic!)

A pénzforgalom ellenőrzése lett volna a cél? Kétséges. Azt sem tudom igazán feltételezni, hogy az egyszerű polgár minden baj nélkül el merte fogadni ezeket a felülvert érmeket. PL. egy egyszerű rutinellenőrzés során a csendőr, rendőr vagy akárki talál a polgárnál egy ilyet. Brrr, még belegondolni is borzasztó!

Aztán ott vannak még a papírpénzek. Hiteles partizán felülbélyegzés ugyanolyan , mint a nyilaskeresztes, tehát csak magán létezik. Természetesen addig, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják. :-)

Várom az észrevérteleket!

drdoktor Creative Commons License 2004.08.26 0 0 308
kissé használt valódi öntött másolatának tűnik.
na de az ár, az aztán igen kedvező:)))
Előzmény: patrona (303)
patrona Creative Commons License 2004.08.23 0 0 307
Eszem ágában sincs megvenni, csak mint érdekesség hívtam fel rá a figyelmet. Ebayről amúgy sem vásárolnék a nagy távolságok, és az átutalási nehézségek miatt. Néha azért átnézem nyálat csorgatni, felbukkannak nagyon jó darabok néha, és az itthoni árnál valamivel alacsonyabban.

Az 5 Pengőst ismerem. Igazából ez a típus létezik, tombak leveret néven szerepel a katalógusokban. Vékonyabb és szélesebb lapkára készült mint az eredeti, és recés peremmel. Hogy az eredeti leveret is ilyen e, azt nemtudom.
Előzmény: antiszocial (305)
kose Creative Commons License 2004.08.22 0 0 306

Szia Áron!

Ha publikus az az info, megtudhatnánk mi is? Hátha tanulunk belőle!

Előzmény: antiszocial (305)
antiszocial Creative Commons License 2004.08.22 0 0 305
Szia Patrona!

A vatertán is lejátszották ezt a Szent István 5 pengővel. Emlékszem, hogy először széles lapkás próbaveretnek állították be, és én 16000-ig licitáltam, akkor áltam le. Később kaptam plusz infót róla. Én nem játszanám meg.

üdv,
Áron
Előzmény: patrona (303)
kose Creative Commons License 2004.08.22 0 0 304

Üdv Mindenkinek!

Ami biztos az 5 Koronásról:

1. az Unger féle határozóban (1976 III.kötet) nincs

2. Rádóczy Gyula: A legújabb kori magyar pénzek (1892-1981) c. könyvében az 1900-as évszámnál

    a)főtipus

    b) utánveret U.P.jelzéssel

    c) utánveret köriratban rozetta

    d) utánveret proof

3. Numizmatikai zsebkönyv II.

    az előző c) és d) változatot jelöli 

A tétel 0,99 USD-ról indul, eléggé alacsony ár.(kb. 180 Ft!!!) Ja és van egy elgondolkodtató része a dolognak. A tárgy tartózkodási helye CHINA!!!!!!! Már amenyire tudok angolul olvasni.

Érdekes rész a császári füldugó is!! Saját 1900-as támpéldányon nincs ilyen.

Hát nem tudom, ha Made in China, akkor bármi előfordulhat. :-))

Előzmény: patrona (303)
patrona Creative Commons License 2004.08.21 0 0 303
Az Ebayentaláltam egy érdekes darabot, fogalmam sincs hogy mi ez. 5 Koronás, de a pereme a szokottnál jóval szélesebb. Próbaveret, utánveret, hamisítvány?
Itt a kép
mtib Creative Commons License 2004.08.06 0 0 302

Szép jónapot kívánok!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni:

Van a családunk birtokában egy szibériai 1 Poluska 1764-ből. KM verdejellel!

A World Coins, és az orosz katalógus szerint ilyen nem létezik.

Sajnos rossz a kép amit tudok mutatni, da hátha...

Mit lehet erről megtudni?

 

Köszönettel:

 

Tibor

patrona Creative Commons License 2004.08.05 0 0 301
Hát drótkefével inkább ne dörzsölgesd:-)
Előzmény: Fa Janko (300)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!