ha a szivattyu vissaztero agban van akkor legtelenitesi problemak es kavitacios zorejek jelentkezhetnek, persze ez foleg nyitott rendszernel fordul elo, de zartnal sem ritka. A nyomott rendszernek semmi hatranya sincs, kiveve, hogy a szivattyu melegebb vizet szallit ami megroviditheti az elettartamat, de ez a mai modern szivattyuknal mar nem gond, anno 10evvel ezelott lehettek ilyen gondok
Gyakorlatilag az a problémám, hogy belemegy a hőcserélőbe a melegvíz, át is melegszik, de amint a padlófűtésköri szivattyú bekapcsol, rögtön le is hűl. A hőcserélő.
Az esbe keverőszelep. Tehát az előremenőt lezárja ha melegebb víz jön mint 60 fokos, de mivel a szívás megvín így kénytelen a visszatérőből pótolni az elzárt vizet.
Tehát akkor ennek függvényében, akkor lehet az a gond, hogy mivel a hőcserélőn keresztül kell szívnia az esbéből a vizet ezért ahhoz kevés a szívóereje, és ezért lett kevesebb a vízmennyiség, viszont ha az előremenőbe teszem a szivattyút, közvetlenül az esbéből szívja, és simán nyomja át a hőcserélőn????
igy mar ertem, ha a bepirosozottak nem szamitanak, azthittem onnan jon a pufferbol, a 45fokos meg a kazantol, de mar latom a 2T nem itt van hanem a puffernal kozvetlenul
elso ket kep a vtc-rol jo, gondolom az elzart csap a vtc kiiktatasara valo habar ahhoz kellene a masik agara is egy csap, na mindegy, a lenyeg, hogy a kicsi kek mofem csap el van zarva a masik nagy elzaros nyitva ez igy ok
amugy rajottem kozben hulyeseget irtam a szivattyurol, tobbet nyom mint amit sziv, azert is emelomagassag van megadva a leirasaban, kicsit faradt vagyok mar :(
Amikor betettük a puffert, egyszerűen megcsináltuk. Egyik oldalt a kazán termeli a pufferba a melegvizet, másik oldalt a lakás veszi ki a pufferből a melegvizet.
Nem is volt rossz, működött.
Viszont vannak hátrányai. Nem lehet direktbe fűteni a lakást csak a pufferon keresztül. Tehát addig kell fűteni a puffert míg annyi meleg víz lesz a felső rétegben, hogy a lakás tudjon kivenni belőle. Ez kb 1 óra.
Gondoltam átalakítom.
De ha már szétszedem, egye fene legyen kazánvédő.
De az is szemet szúrt, ha a hőcserélőbe 80 fokos vizet engedek, akkor nagyon melegvíz megy a padlófűtésbe. Így gondoltam beteszek egy keverőszelepet. /Míg gázkazán volt, nem volt probléma, mert azon beállítottam a 65 fokos vizet annál feljebb nem ment/
Tehát figyeld a rendszert.
Itt indul.
Kazán.
Más szögből, hátha jobban látod.
Itt megy a pufferba.
A rézcső megy a lakásba.
A puffer a falnál van, viszont ott is megy két rézcső a lakásba, a régi, ami az előző rajzokon kijöt a falból.
Más szögből.
Itt megy át a lakásba.
Itt a lakás.
A friss fúrásnál jön át a puffertől az új rézcső. A régit berajzoltam pirossal, az most nem üzemel. Ne vedd számításba.
akkor megsem teljesen igy van bekotve mivel itt van a rajzon futeskori keveroszelep es az eloremenoben van a szivattyu az esbe utan. Ez igy mukodokepes, nekem is igy van es mindenkinek akinek mukodik a rendszere
normal esetben ha nincs kevero szelep akkor lehet, hogy mukodokepes a szivattyu a futes rendszer visszateroben, de mivel van kevero szeleped igy mar az osztokent viselkedik es nem keverokent a visszaterobe helyezett szivattyu miatt. Rajzold be a kepre az aramlasok iranyat ha megy a futeskori szivatyud. Az esbe vizszintes agaban a viz jobbrol balra fog aramlani es nem balrol jobbra hogy kellene neki kevero eseten
Volt egy rendszer, melyet egy gázkazán hajtott két párhuzamosan kapcsolt hőcserélőn keresztűl padlófűtéseket.
Majd kapott vegyest és puffert.
A padlófűtés szempontjából az ESBE és a szivattyú a kazán.
Ide kellett volna a visszacsapó, hogy a gáz és a vegyes ne egymás ellen dolgozzanak.
A puffernek és a vegyesnek párhuzamosan kell menni. A csövezésből az látszik, hogy kazánköri szivattyúval+ESBE VTC-nek kellene lennie. De gyanítom, hogy ez nincs!
Vagyis egy szivattyúval így nem fog menni rendesen a fűtésed, mert még az ESBE előtt keveredni fog a hideg meg a meleg. Abból meg nem lesz meleg a padló.
probalom kovetni a dolgokat, de egyre inkabb arra jutok, hogy itt osszevissza van kotozve minden :) a falbol kijovo bal oldali a puffer visszatero, jobb a puffer eloremeno, a 45fokosak a kazan csovei, also a visszatero felso az eloremeno. van kulon puffer tolto szivattyu is? a visszacsapot a puffer visszaterobe tenyleg nem ertem en sem, azzal egyutt nem is lehet ez mukodokepes rendszer
Az a baj, hogy kikiáltottál fafejűnek, meg, hogy nem lehet meggyőzni, viszont azt nem írod le, miért is kellene az előremenőben lenni a szivattyúnak? Miért nem jó a visszatérőben??
Azzal, hogy csak, meg így kell, azzal nem tudsz meggyőzni. Elfogadom a tényeket, ha tudnám mik azok.
Talán ha megmagyaráznád, könnyebben menne.
Ha viszont te értenéd a rajzot, amire utalsz, akkor tudnád, hogy nem mindegy, hogy a puffer esbe vagy a hőcserélő esbe között van e a szivattyú?
Ugyanis az dönti el, elosztó, vagy keverő.
Mivel szivattyú, ezért rakják a fűtésszerelők a visszatérőbe, hogy a rendszeren keresztül szívja a vizet, Ne nyomja bele a rendszerbe. Mert ugye ha az előremenőben van akkor ugye nyomja.
De itt már az is le lett írva, hogy teljesen mindegy.
Szerintem is mindegy, hogy egy zárt fűtési körben a szivattyú hol helyezkedik el. Ha a visszatérőben van, ugyanúgy szívja az esbéből a vizet, csak a hőcserélőn keresztül.