Keresés

Részletes keresés

-tita- Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75910
Szerintem tévúton jársz. Nagyon is el tudom képzelni, hogy bármit mondjanak is, nincs ilyen vita közöttük. Ha jól gondolom, Ukrajna tud az oroszok gázproblémájáról.
Előzmény: Törölt nick (75907)
-tita- Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75909
Még a végén igazam lesz és valóban nincs elég gáz? :)
Előzmény: Törölt nick (75905)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75906
Ukrajna elméletileg évente több, mint 2 milliárd dollárt kap az oroszoktól csak azért, hogy átengedi a tranzitot. Ez már önmagában egy visszatartható tétel. További több milliárdot fizetnek csak a Krími hadikikötők használatáért, és vannak egyéb kintlévőségek is.
Oroszország simán megtehetné, hogy benyom annyi gázt a rendszerbe, hogy a leszerződött mennyiség eljusson a vevőkhöz, és utána az árkülönbözet vitás részét leverje Ukrajnán. Pénzügyi és gáztartaléka is van annyi, hogy ezt megtehesse.

Ehelyett lefagyasztja-tönkreteszi azokat az üzleti partnereit, akikből él, és akik amúgy korrekt módon teljesítettek eddig felé. Ez nem européer módszer. Egy bíróság sem fog nekik igazad adni, az ukrán sumákság egy külön, egymás között rendezendő jogvita (viheti nyugodtan nemzetközi döntőbíróság elé), viszont ha az EU bepereli a Gazpromot, az akár tönkre is mehet belé.
És hangsúlyozom: a Gazprom=Oroszország. Nyugodtan lehet ezzel a képlettel számolni.
Előzmény: Törölt nick (75898)
ayantaqe Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75904
Meg fogsz lepődni, ez a kis 'intermezzo' a szállításokban hány atomerőművet fog eredményezni és mennyire megemeli pl. Irán értékét.
Előzmény: Törölt nick (75902)
ayantaqe Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75903
Igen, ha a világpiaci ár annyi, mert az olaj szart sem ér, akkor igen. Ahhoz, hogy az oroszok kötöttek egy elcseszett szerződést, Ukrajnának semmi köze.

Mellesleg az EU-s megfigyelők szerint sem érkezik Ukrajnába gáz. Olvasod a híreket?
Előzmény: Törölt nick (75898)
-tita- Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75900
Erősdemonstrációnak azért óriási túlzás (csaknem) egész Európát tönkretenni (próbálni). Elfogadom, amit mondasz, de megmaradt az az érzésem, hogy valami egészen más van a háttérben. Teljesen logikátlan és továbbra is állítom, hogy vakmerő Ukrajna fellépése az oroszokkal szemben - lopás, a küldött gáz teljes mennyiségének lecsapolása -hát ezt valahogy nem tudom elhinni. Egyszerre betartani az oroszoknak és az eu-nak, én ezt nem értem, miért tenné.

Oroszország látja szerintem, hogy az EU egy nagy felfújt lufi, nem sokkal több. Most kapott elég bizonyítékot is erre. Putyin nem hülye. Tudja azt is jól nyilván, hogy alternatív energiaforrásokra nem lehet három hét alatt átállni. A hatalmát már megmutatta, mit akar még? Meddig nem ad gázt, ha bőven van neki? És nem kell a bevétel? A gazdasága fenntartásához nagy szüksége lenne az eladott gáz értékére, nagyjából ebből él. Tehát?
Előzmény: advocatusdiaboli (75894)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75899
Gáz-alternatívára nem, de az összes gázüzemű távfűtőmű és hőerőmű szén (és alternatív) tüzelésre átállítására és a leállított, de üzemképes szénbányák reaktiválására igen. És szene van elég Európának, az bőven akad. Újraindítanák a leállított atomerőműveket (a szlovákok lehet, heteken belül meglépik az első ilyet, aztán a bolgárok..).
És egy nyár elég a családi házak fűtésrendszerének is alternatívvá alakítására, a cirkó mellé beállítani a szenes-fás kazánt is. Az LNG kapacitásokat is igen gyorsan lehet növelni, mi több, ezeket nagyon nem is kell, most sem nagy a kihasználtságuk. Norvégia még nagyon jelentősen tudja gázkitermelését fokozni - átmenetileg biztosan. E téren még nekünk is vannak lehetőségeink, nem tudom, az amúgy rengeteg Makói gázzal mennyi idő alatt tudunk kezdeni valamit (egy nyár alatt biztosan nem), de azért ott van az.

Kemény, kőkemény, de nem reménytelen történet. Az igazi nagy vesztese ennek a hiteltelenné vált Oroszország lenne. És még az is kérdés, hogy az egyetlen potenciális másik vásárlója, Kína ezek után kérne-e belőle? Függeni egy ilyen partnertől? Inkább maradna a büdös szenénél, abból van neki elég, ráadásul úgyis óriási recesszió van, évekig nem lesz dinamikus gazdasági növekedés - az energiaigény már most csökken nálunk is...

Értelmetlennek látom ezt az erődemonstrációt, nem látom, mit nyerhetnek vele, csak azt, mit veszíthetnek. De ők másképpen gondolkodnak, mi nem értjük őket, ők minket - származott már éppen elég konfliktus ebből a történelemben.
Előzmény: Törölt nick (75893)
-tita- Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75895
Köszönöm:)
Előzmény: Törölt nick (75891)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75894
Szerintem egyszerű erődemonstrációt látunk, az oroszok egyfelől (nagyobbrészt) talán Ukrajnának mutogatják a bicepszüket, és szeretnék, hogy ha a jövőben a tranzit biztonságát az EU is kiverné belőlük. Másfelől nekünk is megmutatják, ki az úr a gáton, és mennyire függünk tőlük.
Ugyanakkor ez szerintem egy hibás, messzemenően keleti gondolkodásmódból adódik. A keleti despota csak alá- és fölérendeltségben tud gondolkodni, ahogy Putyin is katonai hierarchiákban töltötte egész életét. Úgy gondolja, hogy ha egyértelművé teszi a dominanciáját, akkor kedvezőbb pozíciókat érhet el a jövőben.
A nyugati gondolkodás ellenben haszonelvű, ugyanakkor a szerződéses fegyelmen alapul, és most Putyin semmi mást nem bizonyít, mint azt, hogy ők egy teljesen megbízhatatlan, hazug, hitszegő partner, akire nem lehet és nem szabad építeni, amilyen gyorsan csak lehetséges, ki kell váltani, aztán minden kapcsolatot megszakítani vele.
Hosszú távon ez az oroszoknak nagyon-nagyon visszaüthet. Még egy kis szívózás, és soha akkora nyomás nem lesz az alternatívák keresése irányába, mint most. Ha még az is összejön, hogy Obama tényleg az alternatív energiaforrások fejlesztésére próbálja építeni a gazdasági újra-dinamizálást...

Elméletileg az is kijöhet a dologból (ez az abszolút optimista anti-armageddonista scenárió), hogy két évtized alatt kidobjuk a külső szénhidrogénfüggést a rendszerből, az oroszok pedig visszasüllyednek a cári korba...
Előzmény: -tita- (75890)
klimakiraly Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75892
Én csak azt nem értem Mi (akik nem kapjuk a meg a szerződésben foglalt gázt, fél Európa) miért nem zárjuk be a határainak Ukrajnába Oroszország innen semmi nem mehet és senki nem jöhet.

Nem európai megoldás, de az sem hogy lopjuk a gázt / azt mondjuk hogy lopja / és ezért nem szállítunk a rendesen fizető ügyfeleknek.

Szóval Én szép lassan most már kezdeném szorongatni őket ahogy csak lehet. és remélem addig nem is utaljuk az esedékes részleteket amig a szállítások / szerződések meg vannak szegve ... kit érdekel hogy nincs pénzük vodkára nekünk meg nincs gázunk...
Előzmény: advocatusdiaboli (75889)
-tita- Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75890
Igen, tökéletesen egyetértek azzal, amit mondasz, de akkor szerinted mi a valódi ok, hogy nem kapunk gázt? Valóban az ukránok? Az ukránoknak nincs annyi eszük, hogy az EU és Oroszország miszlikbe apríthatja őket a katonai fölényével? Harcokat akarnának? Ezt sem tudom elképzelni.

A lényeg: azt nem tudom elképzelni, hogy Ukrajna valóban ennyire vakmerő.
Előzmény: advocatusdiaboli (75889)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75889
Akkor gondold ezt tovább is. Gondolod, hogy soha nem derül majd ki, hogy nincs elég gáza az oroszoknak? Akkor miért ne adnának legalább annyit, amennyiük van?
Gyerekes dolog ez, kb: olyan, mint amikor a kisgyerek felgyújtja a nappalit, totál kiég, majd a hazajövő szülőket a bejártatnál fogadja, és a gyerekszobába rángatja ölelgetésre. Hátha akkor nem derül ki, mi van a nappalival... Úgyis kiderül, ez csak idő - és nem is sok idő - kérdése.
Ráadásul ezzel katasztrofális helyzetbe hozza azokat a fogyasztókat, akik esetleg - ha időben színt vall - a kiesést tudják pótolni máshonnan. Értelmetlen, ha a vége az, hogy az oroszok tényleg nem tudnak adni gázt, akkor Kelet-Európa rettenetes károkat elszenvedve, de túléli valahogy a telet, majd az EU az egész nyarat LNG kikötők bővítésével, szénbányák újraindításával, kazánok cseréjével-átalakítással, hőszigeteléssel és hasonlókkal tölti - az oroszok pedig örökre és visszavonhatatlanul elvesztik az EU partnerségét, jóindulatát. Az is lehet, hogy halálos ellenségként nézünk újra egymásra egy hidegháborúban. Egy amúgy sokkal gyengébb, leépültebb gazdaságú Oroszország, és egy mégiscsak egységesebb Európa mellett.
És az oroszoknak irtózatosan szükségük is van a szénhidrogén-bevételekre. Az egész költségvetésük, gazdaságuk függ tőle, talán jobban, mint valaha.

Ha pedig az Ukránok egyoldalúan megakasztják tényleg a tranzitot - hát ha az EU tényleg tökös lenne, komolyan mondom, karöltve Oroszországgal akár nyíltan felvethetné a hadüzenetet is. Ha nem hagyja békén a tranzitot, majd katonai erőkkel biztosítják annak zavartalanságát. Persze, nem lenne erre szükség - de ettől biztosan észhez térnének.
Előzmény: -tita- (75887)
dajtás Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75888
Sokat tett ez a topik a téma "népszerűsítésében",remélem megél még újabb 5 évet.
Előzmény: Törölt nick (75886)
-tita- Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75887
orosz-ukrán gázvita

íme az összeesküvés-elméletem: nincs is igaziból semmilyen vita közöttük. Kevés a gáz és ezt az oroszok valamiért nem akarják bevallani. Ukrajna meg segít palástolni a dolgokat, cserébe csurran-cseppen neki egy kevéske gáz, az, amit most állítólag maga felé térített el.

Azért jár ilyesmi a teljesen ostoba fejecskémben, mert nem tudom elképzelni sem azt a látványt, amint egy kisegér kikezd egy elefánttal. Kamikaze akció lenne. Az ukránok nem mernének maguktól szórakozni egy ekkora hatalommal. Nem áll mellettük az EU, sőt, most magukra haragították.

Szóval valami nagy gáz van itt asszem, vagy nincs gáz. Megtudjuk-e, mi az igazság? Ja és mintha az oroszok próbáltak volna gázt venni innen-onnan, nem figyeltem eléggé. De mostantól figyelek.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75886
Ez a topik jövő héten lesz 5 éves.
Előzmény: dajtás (75885)
dajtás Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75885
Témával szembesülő emberek, ahogy te is elsőnek elszörnyednek, majd depresszív hangulatba fordulnak, utána elfogadják, majd élik tovább az életüket boldogan.
Szép új világunknak vége lesz, élvezd ki amíg lehet :)
Előzmény: Levendula68 (75849)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75884
Ha a gázköltséged 100 000 ft,a szemétköltséged 2000,akkor minek van értelme,szmeéttömöritöt venni,vagy kondenzációs kazánt?
Jelenleg ha az erőművek árát lenyomják,akkor leörébb vannak mintha bökdösik az üzemanyag ktsg.et
Előzmény: Törölt nick (75883)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75882
ha a beruházási költség nagyságrendekkel magasabb,mint a várható üzemanyag sporolás,akkor mi értelme lenne bárkinek ezzel foglalkozni?Ha kitalálod,hogy rughatsz ki pár mérnököt többet sporolsz.
Előzmény: Törölt nick (75881)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75879
az első oldalán a googlenak:
It was not until 1984, after it became clear that initial hopes for breeder reactor programs would not be achieved, that Belgonucléaire and COGEMA were able to regroup to commercialize MOX in LWRs. As a result of these new efforts, MOX was loaded into a French reactor for the first time in 1987, at Saint-Laurent-les-Eaux (in the Loire region). Out of the 52 fuel assemblies replaced each year (one-third of the entire core), 16 are MOX. Since then, nine other reactors have also been loaded with up to 30% MOX, the maximum loading accepted by French nuclear safety officials for MOX, containing no more than 5.3% plutonium. In Belgium, as a result of parliamentary debates in December 1993, two reactors can be loaded with only up to 20% MOX core, but with a 7.7% plutonium content. This second wave of MOX development for LWRs also resulted in a new fabrication facility in Marcoule, France, called Melox, with a capacity of 115 metric tons. A license was granted for construction of the plant in 1990, and it began operation in 1995. By the end of 1996, it had reportedly delivered 96 MOX assemblies to the French utility, EDF.
http://www.ieer.org/ensec/no-3/morimox.html
Előzmény: Törölt nick (75877)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75878
Az urán ár 10 filléres nagyságrendbe van a paksi árban kwh-nként.
Előzmény: Törölt nick (75877)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75876
Rengeteg atomerőmű müködik a világon plutoniummal.
Amig a teljes költségek 5%-nál kisebb az üzemanyag ár,addig nem különösebben fog pénz menni szaporító reaktorokba.
Iszonyatosan olcsó az urán .
Előzmény: Törölt nick (75869)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75871
Azert nem csinaljak, mert lerontja az energianyereseget es iszonyat mennyisegu radiokativ hulladek keletkezik, amivel nem nagyon lehet mit csinalni. Nem veletlen, hogy alig mukodik belole, csak Bomlat lazalmaiban eri meg.
Előzmény: Törölt nick (75869)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75867
Tenyleg pozitivum, ha folytattak volna, akkor Peak Uran(ium) = 1990. ;-)
Előzmény: Törölt nick (75863)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75866
Es a lengyeleket siman be lehet rantani meg egy ilyenbe. Ld. raketapajzs.

Some people never learn.
Előzmény: Törölt nick (75859)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75865
Igen, lehet hogy ennyivel hulyebbek vagyunk a hollandoknal.
Előzmény: midnight coder (75861)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75864
ne nevezzük metronak. A tube kéregvasút, olyan, mint a mi kisföldalattink. Ennélfogva jóval olcsóbban épül. Viszont régi dolog, hogy kevesebb pénzből kevesebbet lehet lopni. A korporatív államok - és Mo ilyen -  mindenkor a mammutberuházásokban voltak érdekeltek. Más kérdés, hogy a mienk egy kis nyomorék mammututánzat.
Előzmény: Levendula68 (75856)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75862

így van, nem a zöldek a gond, hanem a lóvé. És egyre nagyobb gond lesz. (mert a fellelhető szaktudás is egyre ritkább, miközben egyre kapósabb, ergo, egyre drágább.) Paks bővítése egyszerűbb lenne, új reaktor, pláne új technológiával bp-i olimpia kategória.

Előzmény: Törölt nick (75846)
midnight coder Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75861
Egy ilyen után fél év alatt csak a cigányok laknának a belvárosban.
Előzmény: V.4_BlackVoid (75858)
midnight coder Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75860
Az oroszok nem aggódnak emiatt. Vajon miért ?
Előzmény: Törölt nick (75855)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75859

másik munkapontra állt be a rendszer)

 

off

 

Azóta még jobban tisztelik egymást. Egyébként nem lett volna ott gond, csak az angolszászok, legfőképpen a permanens szarkavaró britek, akiknek az egységes  Európa (nélkülük) maga a megvalósult rémálom, bekavartak szokás szerint. (mai napig kavarnak)Belezavarták a lengyeleket egy önpusztító háborúba, csoda, hogy a lengyel nép és Lengyelország túlélte (minden tiszteletem).

Előzmény: rev251 (75838)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!