Keresés

Részletes keresés

krezidiesel Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75978

Én megyek!

:-)))

Előzmény: advocatusdiaboli (75969)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75976
Világos, hogy az "igazság" a retorika szintjén merül fel, a döntők az erőviszonyok.
Mellesleg az atombombákról lemondásért az akkori ukrán vezetőket még kivégzőosztag elé állíthatják...
Előzmény: Törölt nick (75973)
wulfin Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75975
"Boone Pickens 75 dolláros olajárat jósol egy éven belül"

Tegyuk hozza, hogy Pickens az elozo ket joslataval nagyon melle fogott. A legutobbi joslatan ha jol emlekszek 2 millardot dollart bukott.
Előzmény: Levendula68 (75974)
Levendula68 Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75974

http://www.gazdasagiradio.hu/cikk/11742/

 

Merész jóslat - a guru 140 dolláros olajárral dobálózik

 

Gazdasági Rádió, Portfolio.hu, 2009. január 13. 20:45

 

A milliárdos olajpiaci guru, Boone Pickens 75 dolláros olajárat jósol egy éven belül, míg 140 dollárt prognosztizál arra az időszakra, amikor a globális gazdaságban bekövetkezik a fordulat - írja a CNBC.

 

Boone Pickens szerint Obama elnöksége alatt nagyobb az esély rá, hogy az Egyesült Államok csökkentse olajfüggőségét. Az olajpiaci guru ma nyújtotta be a

Kongresszusnak a megújuló energia elterjesztésével kapcsolatos tervét. Előrejelzései szerint az intézkedések 138,000 munkahelyet teremtenének egy éven belül, 10 éves időtávon pedig csaknem 5 millió dolgozónak biztosíthatnának munkát.

Az olaj árfolyama a tegnapi közel 8 százalékos zuhanást követően ma 1 dolláros, vagyis 3 százalék körüli pluszban tartózkodott, a februári szállítású WTI ára nem sokkal ezelőtt hordónként 38,6 dollár volt. A fekete arany árfolyamának korrekciója főként annak tudható be, hogy Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb kitermelője a decemberben meghatározottnál nagyobb mértékű termeléscsökkentést helyezett kilátásba.

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75973
Miért várod el az ukránoktól, hogy átadják a csővezetéküket 2007-es tranzitárakon az oroszoknak

Lehet, hogy rosszul tudom, de úgy rémlik, hogy a tranzitszerződés, amit még a 2006-os válság idején kötöttek, öt évre szól (azaz még hatályos!), míg a gázeladási szerződés december 31-vel lejárt. Tehát egyszerűen arról van szó, hogy a tranzitszerződés betartását követelik, függetlenül attól, hogy megegyeztek-e már a gázszállításról (mert az egy másik szerződés).

Az ukránok pedig ha valóban hozzányúltak a tranzitgázhoz, akkor csak azt adnák vissza azzal, hogy most meg a gáztározóikból egyenlítik ki a nyomást.

Mondjuk az ukránok helyében ettől függetlenül én se nyúlnék hozzá a tározóimhoz, hanem az én hozzáállásom a következő lenne: "szarban vagyok, nekem van úgyis a legkisebb vesztenivalóm a sztoriban, és különben, ha ti nem vagytok, most én lennék a világ harmadik vagy negyedik atomhatalma, tehát segítsél ki, drága nyugat, vagy pedig húzd le magad a vécén".
Előzmény: ayantaqe (75935)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75971
Az armageddonisták két nevesebb prófétája is márciusra tett egy ilyen szakaszhatárt, a Europe2020 és Ruppert is.
Viszont a teljesen mainstream Colin Powell, volt USA külügyminiszter is arról beszélt Obama győzelme után, hogy a beiktatás után pár napon belül "próbára fogják tenni" valamilyen közelebbről nem meghatározott körök valami nagy pénzügyi-gazdasági felfordulással.
Egy volt külügyminiszter nem az elmebeteg összeesküvéselmélethívő kategória.
Valóban, Áprilisban értékeljük, hogy mindezek hülyének bizonyultak-e.
Én azért addig is készülök, amivel tudok.
Előzmény: advocatusdiaboli (75969)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75970
"Ez feltétlenül igaz, abszolút jó, hogy ráirányítja a közvélemény figyelmét a függőségre és az ellátási láncok sérülékenységére, az alternatívák keresésének elsődleges fontosságára."

"Nem, egyszerűen az a véleményem, hogy értelmetlen keménykedés zajlik, amivel Oroszország már azon partnereit bünteti - igazságtalan, és tegyük hozzá: bunkó módon - akik vétlenek és korrektek vele, és akiktől ugyanakkor nagyon függ ő is."

Akkor döntsd el, hogy most melyik.

Magunk közt szólva ritkán szoktak bűnösöket büntetni, minek vannak az ártatlanok?
De a konkrét esetben nem éppen bűntelenek a kormányok, cégek és lakosok, akik teljesen rábízták magukat egy nem megújuló erőforráson alapuló rendszerre. Persze a felelősség szintje eltérő. Az Életben csak pofonokból tanulunk.
A keménykedés szerintem nem értelmetlen, hanem életmentő figyelmeztetés, időben jött vödör hideg víz az alvajárók képébe. (bármi is a konkrét ok, ha netán az oroszok nem is ébresztőnek szánták, de én hajlok rá, hogy igen.)
Előzmény: advocatusdiaboli (75964)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75969
Az a három hónap nagyon rövid, tavaszra meglátjuk (nem fogjuk meglátni). Talán még egyszer, utoljára idén nyáron is elmehetsz nyaralni...
Előzmény: Arma Gedeonka (75968)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75968
Olvasd el Ruppertet. Szerinte (és szerintem is) van egy nyilvánosságnak szánt üzenet az Obama-csapatban és van egy belső használatra szánt. Ez utóbbi szól a kontrollált (annak tervezett!) leépítésről. A sajtónak megy a duma az élénkítőcsomagról.
Hogyne látnák, hogy szakadékban vanak. Már a peremen túl.
Előzmény: Törölt nick (75965)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75967
Hát, egy 8 órás forgalomnak megfelelő mennyiségű gáz egy folyamatos szolgáltatás esetén igenis elhanyagolható. Szerinted felmondana neked az ELMŰ, vagy a telefoncéged, ha átlagosan fél napi számlával tartoznál nekik? Ha normális, akkor nem.

A megfigyelőket nem engedik igazán rálátni a dolgokra, maguk is elmondták, hogy nem engedik őket mindenhová oda, valójában nem tudják, hol és mennyi gáz mozog, hol megy keresztül, ténylegesen mekkora a nyomás hol zárták el, hol térítik el. Semmi lényegeset nem tudnak. Kirakat az egész.

De mindegy, ez a történet nem lehet úgysem NeverendingStory. Órákon, de legfeljebb napokon belül úgyis eldől, hogy visszaáll-e minden a régi kerékvágásba, vagy sem. Pár napnál tovább már maguk az oroszok sem húzhatják, vagy le kell a termelést állítaniuk.
Ha pedig visszaáll a normál eddigi szállítás (vissza fog, nem kell aggódni), akkor ezzel meg is dőlt az a teória, hogy valójában nem is tudnak szállítani, nincs is elég gázuk.
Előzmény: Törölt nick (75966)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75964
Ez feltétlenül igaz, abszolút jó, hogy ráirányítja a közvélemény figyelmét a függőségre és az ellátási láncok sérülékenységére, az alternatívák keresésének elsődleges fontosságára.
Előzmény: Arma Gedeonka (75961)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75963
Nem, egyszerűen az a véleményem, hogy értelmetlen keménykedés zajlik, amivel Oroszország már azon partnereit bünteti - igazságtalan, és tegyük hozzá: bunkó módon - akik vétlenek és korrektek vele, és akiktől ugyanakkor nagyon függ ő is.
Az ukránokkal biztosan meg lehet egyezni azért valamiben, de most nekem nagyon úgy tűnik, hogy nem akarnak velük valójában semmiben megegyezni, csak keresik az indokot, mire hivatkozva lehetett megint elzárni a gázt.
Egyébként igen, lehetséges, hogy az ukránok lenyúlták a csőrendszerben lévő, a továbbításhoz is szükséges tranzitot már, de hát 1-200 millió köbméterről beszélünk, amikor egy több tíz milliárd köbméteres tranzitot állítanak le emiatt. Nyilvánvaló, hogy ez csak ürügy, ha akarnának, akkor szállítanának, ezt meg majd rendezik valahogy.

Még azt is megérteném, ha az eddigi problémák alapján teljesen ki akarnák hagyni az ellátási láncból Ukrajnát, megbízhatatlan, rossz partnerként többé nem szállítva neki gázt. De ezt akkor sem lehet eljátszani -15 fokban a tél közepén. Egyszerűen nincs módja és ideje ilyenkor a partnernek ezt lereagálni, megoldhatatlan a probléma, mást nem tehet ez esetben, mint ellopja a tranzitot. A helyében mi is ezt tennénk... Nem véletlenül nem lakoltatják ki télvíz idején a nem fizető családot sem a bérleményből.
A teljesíthetetlen követelések meg nyilvánvalóan ürügykeresések.
Előzmény: Törölt nick (75962)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75961
"Ami történik az sem az EU, sem Oroszország, sem Ukrajna érdekeinek nem jó.
Na akkor kinek jó?"

A felszínen lehet ez az első benyomás. De ha kicsit alaposabban elgondolkodunk, ez mindenkinek baromi hasznos. MINDENKINEK.
Mi itt e fórumon tudjuk, amit a világ minden számottevőbb vezető politikusa, katonai vezetője, hírszerzője, stb., hogy egy precedens nélküli erőforráskimerülési válsággal van dolgunk, amit a fogyasztói társadalom mai formájában nem élhet túl.
Viszont ezt nehéz nyíltan megmondani a népnek, mert a demokrácia logikája szerint a nép dühösen reagálna és olyanokat szavazna a hatalomba, akik gátlástalanul ígérgetik a fenntarthatatlan fenntartását. Tehát az okos vezetőknek "üzennie" kell, drámai szemfelnyitó eseményekkel. Amik rádöbbentenek a közembertől az üzleti vezetőkön át tán még a közgazdászokig és újságírókig is mindenkit, hogy nem biztos, hogy mindig lesz fűtés, vagy áram, vagy víz a csapban, vagy kaja a szupermarketben, vagy benzin a kúton.

Továbá pl. rádöbbentenek európai politikusokat, hogy mennyire függenek Oroszországtól és hogy ezt mennyire nem célszerű rájuk ugatással "kezelni".
Az EU és Oroszország közötti stratégiai szövetség kényszerűsége már mindenkinek világos. A csapelzárás nélkül nem lenne így. Nem kérdés, hogy egyének, cégek, államok tömegesen kezdenek helyi alternatívák felé fordulni, ami csökkenti a keresletet, tehát az oroszok tovább képesek kielégíteni. Ez jó Európának, jó az oroszoknak.

Miért jó Amerikának? Mike Ruppert szerint:

From the Wilderness' Peak Oil Blog

esetleg azért, mert egyrészt az Obama-kormányzat és valószínűleg más kormányzatok a világban "ellenőrzött lebontásra készülnek, tehát a fenntarthatatlan kormányzati intézményrendszer és a fogyasztói társadalom fokozatos, kézbentartani próbált leépítésére, a fogyó erőforrások ütemében. El bírja képzelni (bár igaza lenne!), hogy a nagyhatalmak egymással egyeztetve összehangoltan teszik ezt, hogy ne legyen elsőként kidőlő nagyhatalom, ami felborítaná az erőegyensúlyt és a helyébe lépésre ösztönözne másokat. Tehát a világ relatív békéjének megőrzése mellett próbálják menedzselni az összeomlást, ha netán Ruppert jól álmodik. (azért vannak komoly titikosszolgálati kapcsolatai, infói is). Ez az összeesküvéselmélet olyan szép, hogy nemigen lehet igaz, a világ urai eszerint sokkal felelősebbek lennének, mint gondoljuk. Azért imádkozzunk, hogy igaza legyen.

Mellékesen Ruppert szerint 3 hónapon belül jön egy durvulási szakaszhatár az összeomlásban és heteken belül megjelennek a napi hiányok, a megszokott funkciók látványos működési zavarai az ellátásban.
Előzmény: RónaLD (75949)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75960
Hát, Te lehet, hogy így gondolod, de az EU egyelőre nem.
Előzmény: Arma Gedeonka (75958)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75959
Ja, halál életszerű, hogy Oroszország Kínával vetélkedve háborúzik az USA-val Alaszkáért... Baromira...

Most leírom (minden kockázat nélkül, mert ha nem lesz igazam, akkor úgyis minden mindegy már ezen a bolygón, nem lesz, aki a szememre vesse...): a globális atomhatalmak nem fognak egymással háborúzni. Annál elvakultan hülyébb vezetése atomhatalomnak, mint ami a SZU-nak volt Hruscsov majd Brezsnyev idején világon országnak nem lehet - de még ők is tisztában voltak azzal, hogy ez egyszerűen nem opció. Hruscsov a kubai rakétaválság idején a legnagyobb megaláztatást és szégyent is inkább bevállalta és visszavonta a rakétáit (nem kis részben végül ezért is bukott meg - megszégyenült, elvesztette tekintélyét), de nem nyomta meg a gombot.
Most sem fog senki olyan lépést kezdeményezni, aminek úgyis csak ez lehet a vége.

Álmodozzatok csak nyugodtan, várjátok a világvégét.
Előzmény: Törölt nick (75951)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75958
Ez a Salvor (eredetileg Gyurcsány) által felvetett megoldásban kimondatlanul helyben bennevan, hogy ha az EU tagállamok az orosz határon válnak a gáz tulajdonosává, akkor az EU gondja, hogy hogyan pacifikálja Ukrajnát, hogy átjöjjön a gáz, kifizeti adósságait és segélyezi, vagy katonailag megszállja.
Ismerve az állapotokat a másodikra nem képes (lásd holland helytállás Szrebrenyicánál), maradna az első. Szerintem az ukrán maffia ("politikai elit") vevő is lenne a tervre, lehetne keresni.
Előzmény: advocatusdiaboli (75956)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75957
"Hamarosan megkezdődik a marakodás Alaszkáért. Biztos, hogy Kína is és Oroszország is szemet vetett rá."

Én az oroszok helyében inkább Kamcsatka megtartására koncentrálnék...
Előzmény: Törölt nick (75951)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75956
Ja, akkor aztán tényleg lőhetnénk Ukrajnára... Mert ami hozzá bejön, az vagy kimegy a túlfélen, vagy nem. Nagyon komoly probléma, hogy a jelenlegi struktúrák mellett Ukrajna egyszerűen kérdéses életképességű ország, ipara valójában ma is teljes egészében Oroszország tulajdona, ráadásul vegytisztán maffiavezérek irányítása alá került. Ezzel az országgal nem volna szabad semmilyen módon közösködni, életveszélyes. Ki kell kerülni, vagy a gázvezetékeket valamilyen módon nemzetközi ellenőrzés alá kell helyezni.
Előzmény: Törölt nick (75955)
midnight coder Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75954
Ajaj. Valamiben egyetértünk. Bajlós jel...
Előzmény: Törölt nick (75951)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 75952
Tehát a gaz USA zárta el a vezetéket, és valójában titokban ők lopkodják a töltőgázt is Ukrajnában. Hát, hiába, ezek a gaz imperialisták mindenre képesek...

Nem lehet, hogy egyszerűen csak olyan szintű paranoia van egyesekben, hogy "mindenről az jut az eszükbe". Persze az az "AZ", no az kinél-kinél más és más..

Nem tűnik ez az egész nekem túlzottan tervezettnek. Többé-kevésbé spontán kialakult egy helyzet, és erős a gyanúm, hogy a felek elszámították - mind - magukat. Az ukránok három éve már célt értek egyszer egy hasonló helyzetben, és elérték, hogy jóval olcsóbban kapjanak gázt. De most elszámították magukat, nem vették figyelembe, hogy a Gazprom által kínált gáz egy jó része most maguknak az oroszoknak is többe van, mint amennyit kínálni szerettek volna érte.
Az oroszok is elszámították magukat, és a demonstrációt is túlzásba vitték.

Az EU meg egyszerűen puhány. Nem képes érdekeit egységesen és határozottan képviselni, nem tud gyorsan és hathatósan cselekedni, egy működésképtelen bürokratikus katyvasz, amit egy igazi válság szét fog fújni, mint egy szalmaboglyát.

Nem akarom most az USA-t fényezni, de hasonló szituációban Bush már tarackokkal lövetné Ukrajnát, és a tengerészgyalogság egyszerűen megszállta volna az összes elosztó- és kompresszorállmást, a gáztranzit akadályozását pedig háborús bűntettnek nyilvánították volna, a Juscsenko meg valami veremben bujkálna, mint anno Szaddam.
Az EU minimum egy ultimátumot kellett volna, hogy a felek elé tegyen, amiben nagyon-nagyon drasztikus és azonnali - legalább gazdasági - ellenlépéseket helyez kilátásba a probléma elhúzódása esetén. Mondjuk teljes behozatali tilalmat minden orosz/ukrán árura, és a az összes ottani tulajdonban lévő bankszámla előzetes zárolását a várható kártérítések fedezetéül (a keleti tolvaj-elit bankszámlái mind nyugati bankokban vannak..). Ebből értenének rögtön - ők ehhez a hangnemhez vannak szokva. Valójában nagyon meg sem sértődnének...
Előzmény: RónaLD (75949)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75950
Ahoz,hogy gázt adjon el pénz kell belefektetnie a csővezetékek építésébe.

Tehát két választás:használja a csővezetéket,ami már 0-ra van amortizálva és eladja a gázt amije van,vagy épít több csövezetéket és pontosan ugyannyi gázt ad el.
Az új csővezeték egyértelműen roszabb,mintha nem csinál semmit,
Előzmény: krezidiesel (75948)
RónaLD Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75949
Nem igaz, hogy senkinek nem jut eszébe a triviális megoldás. Ki az akinek érdeke, hogy egyszerre gyengítse az EU-t és a Oroszországot. Aki mindenféle szines forradalmakkal létrehozta a jelenleg Ukrajnát és Grúziát vezető maffiát. Aki éppen most mielőtt Obama hivatalba lépne katonai-gazdasági szerződéseket köt ezzel a két országgal. Akinél ha nem csinálnak valamit akkor hónapokon belül hiper infláció lesz. Aki most indult el azon a lejtőn amiből az oroszok az elmúlt években kapaszkodtak ki. Aki nélkül az őt csóváló farok hónapokon belül halálra van ítélve.
Ami történik az sem az EU, sem Oroszország, sem Ukrajna érdekeinek nem jó.
Na akkor kinek jó?
krezidiesel Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75948

viszont ha az EU bepereli a Gazpromot, az akár tönkre is mehet belé.

 

Ja az eu, az tönkremehet...

Van egy mondás a baszásrol meg az erőviszonyokról...

Oroszok két év múlva lehet már gázt se adnak csak a kinaiaknak.

Épitnek valami vezetéket arrafelé állitolag...

Mit tud adni az eu amit kina nem?

Előzmény: advocatusdiaboli (75906)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75945
Az ukránok képesek,ha az oroszok akarnak gázt szállítani,ők tudják továbbitani.
Előzmény: Törölt nick (75940)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75944
Persze,hiszen nem irtották ki az összes oroszt.
Ilyen alapon az inka civilizáció is tulélte,csak a kulturájuk tünt el és a társadalmi rendszerük.Mint az oroszoknál.
Előzmény: Törölt nick (75942)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75943
Papiron válaszották szét.
A papir pedig nem birja ki a gáz nyomását.
Előzmény: Törölt nick (75940)
ayantaqe Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75939
tranzithálózatról beszéltem, értelmezz.
Előzmény: Törölt nick (75937)
ayantaqe Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75938
Plusz azt is tudják, ha az ukránok maradéktalanul továbbengedik a tranzitgázt a kompresszorállomások célzott lezárás-sorozatával, akkor a nyugati tározókból nem tudják az ukránok a keleti rész iparának átpumpálni a megfelelő mennyiséget, mivel az a gáz többek közt ezeken az állomásokon menne keresztül.

Tehát vagy az egész rendszer maxon működik és kapja Európa rendben a gázt, vagy Ukrajna a mi kedvünkért kockára fagyasztja a népet és leállítja az iparát, amíg az oroszok el nem döntik, mennyiért vehetik a gázt. Ezt pedig tudják nagyon is jól az oroszok és tetű módon vissza is élnek a helyzetükkel. Nagyjából ugyanaz, mint amivel vádoljátok az ukránokat.
Előzmény: ayantaqe (75935)
ayantaqe Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75935
A ruszkik jól tudják, hogy az ukrán tranzitrendszer csak maximális nyomáson működik, amit csak a komplett rendszer újratöltésével lehet elérni (mivel a tározói kapacitásból jövö gáz nem tart akkora nyomást, ami a tranzithoz kell).
Tehát küldtek ma 100millió m3-t, a maradékra pedig azt mondják (cca. további 150-180millió m3 kell a rendszer újratöltésére), vegye meg az ukrán fél világpiaci áron.
Azaz a tegnapi nagy szerződés aláírogatás egy átverés volt, tudták, hogy nem fog elindulni a tranzit.
Az ukránok pedig nem fogják saját tározókból kisegíteni a rendszert, hogy Európának menjen a tranzit, mivel eddig ők semmit nem profitáltak az egészből, nem kapnak saját felhasználásra továbbra sem gázt.

Miért várod el az ukránoktól, hogy átadják a csővezetéküket 2007-es tranzitárakon az oroszoknak, ha azok nem hajlandók még a 2008-as gázárnál 15%-al drágábban sem szállítani nekik?
Előzmény: Törölt nick (75928)
laban Creative Commons License 2009.01.13 0 0 75934

Szerintem, világos a dolog.

Az ukránok a szokott módon azonnal rámartak a küldött gázra, és elkezdték használni az üzemekben is, mint eddíg.

 

Az oroszok meg vártak, hogy megvan, megmarad-e az általuk elindított menyiség nyomása. Nem maradt meg a nyomás, és így világos volt, hogy"valaki" használja, elhasználja közben...

 

Csak egy próba volt, hogy mennyire komoly az ukrán fogadkozás. Hát, semennyire sem. Gondolom, ez volt a tét...

Előzmény: Törölt nick (75925)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!