Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38971
Szerinted ha a teknős sebessége a padlóhoz képest c=3/80, akkor egy v sebességgel mozgó ládához képest a sebessége c+v vagy c-v.
Miért? Mert ezt mondja a Galilei transzformáció. És miért a G-t használjuk? Hát mert azt szoktuk meg, az felel meg a hétköznapi intuíciónak.
Tehát akkor mit is mutattunk ki? Azt, hogy a Lorentz-transzformáció nem felel meg a hétköznapi intuiciónak... de ezt mert régebbről is tudtuk, ezzel nincs semmi gond.
Előzmény: Gézoo (38967)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38970

Semmi akadálya annak, hogy konkrétan leírd, hogy szerinted a teknősök

példájában hol van számítási vagy elvi hiba.

Mert az ilyen:  "Hát ez kb olyan, hogy "Nem lehet igaz, hogy "

mondatokból nem látom, hogy a láda mellett haladó fényteknős vagy a ládán haladó fényteknős nem megfelelő sebességű számodra?

Érdekességként: Ugye emlékszel? 

Te számítottad ki a c=3/80 m/s és v=1/80 m/s sebességeket. Ellenőrzésként leírtam én is a számítási módszered, és jónak találtam.

Most mi a gondod vele? Mégsem lenne jó?

Ha nem jó, akkor kérlek mutasd meg a helyes számítást!

Előzmény: ivivan (38964)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38969
Szólj ha nem az igazat irtam le , a szabadesés kapcsán!
Előzmény: Simply Red (38965)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38968

Tényleg elkerülte.

Ebben az esetben:

A "földi" megfigyelő rendszerében két fényteknős halad c=3/80 m/s-el.

A "ládai" megfigyelő rendszerében két fényteknős halad c=3/80 m/s-el.

Nem látok ellentmondást.

Előzmény: Gézoo (38966)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38967

Szia!

Örömmel venném, ha a teknős példán megmutatnád, hogy mi a gondod vele!?

Előzmény: NevemTeve (38960)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38966

Gondolom elkerülte a figyelmed, hogy "A láda mellett halad egy másik fényteknős."

mondat.

Igen. Két fényteknős szerepelt a bizonyításban, egyik a ládán mászott, a másik mellette. Mindekettő egymással párhuzamosan, egymás mellett haladt.

Előzmény: Caledoni (38963)
Simply Red Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38965

Nem gondoltam volna azt , hogy tanult emberek enyire szűklátókörrel rendelkeznek

Mi viszont számtalanszor tapasztaltuk, hogy az ostoba emberek mennyire nagyképűek tudnak lenni.

Előzmény: TEODOR (38955)
ivivan Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38964
Hát ez kb olyan, hogy "Nem lehet igaz, hogy mindig mindenkihez képest c a fény sebessége, mert nem hiszem el"

A 4D-s téridőben és a LoTr-al ellentmondásmentes leíró modell jön ki. Pont. Ha ellentmondást találsz, akkor azt számokkal próbáld igazolni, mert a sima Newtoni mechanikával cáfolni a specrelt elég erőltetett dolog...
Előzmény: Gézoo (38956)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38963
Azt elfogadod, hogy ha v=1/80 m/s a láda sebessége és c=3/80 m/s a fényteknősé

akkor c+v esetén 20 sec és c-v esetén 40 sec alatt teszi meg a láda rendszerének 1 méterét a fényteknős a láda mellett haladva ??

Ezzel nincs gond. A láda mellett, a földön található az abszolút tér, ha jól értem, és a fényteknős mindig ahhoz képest halad 3/80 m/s-mal.

Ez specrel?

Nem. A specrelben nincs abszolút tér. Specrelben a "földi" megfigyelő 3/80 m/s-t mérne, a "ládai" megfigyelő viszont, ezzel szöges ellentétben, szintén 3/80 m/s-t, magához képest.

A ládán haladó teknős a sebességösszegző képlet miatt a láda melletti teknőssel

továbbra is együtt mozoghat csak. Ez tapasztalati tény.

Így viszont a láda rendszerében nem c=3/80 hanem c=2/80 sebességgel mozog

az egyik és c=4/80 m/s a másik irányban.

Különben nem lenne azonos a sebessége a láda mellett haladó teknősével!

Azaz nem mozogna vele együtt.

Ezt itt megint nem értem. Ki halad együtt kivel? Merthogy a fényteknőssel aztán senki, legfeljebb egy másik fényteknős.

TEODOR Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38962

A mozgólépcsővel lehet párhuzamosan egy másik lépcső , egy fix és lehet egy harmadik másik irányban haladó mozgólépcső is .

létezik olyan sebessége a lépcsőkön haladóknak amikor egymás mellet haladnak , létezik olyan eset mikor a teremhez képest nem haladnak , létezik olyan hogy valamelyik lépcsőhöz képest állnak stb...

Előzmény: TEODOR (38958)
pint Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38961
gyűjtsük össze a hasonlatokat!

1. űrhajó és kő
2. autó, házak
3. teknős ládával
4. mozgólépcső

emlékszik valaki többre?
NevemTeve Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38960
Ha matematikusabban gondolkoznál, akkor észrevennéd, hogy amit csinálsz, az egy automatikus és ösztönös Galilei-transzformáció... ami ugyebár a specrelben nem alkalmazható...
Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38959

Szia!

Igen, igazad van ha szintén szimuláljuk valahogy a fényt a mozgólépcsős példában.

A tenősös példában eljutottunk már odáig, hogy miért nem haladhat mozgó IR-ben  a rendszerhez képest állandó c sebességgel a fényteknős.

Ha ezt sem értik meg, akkor feladom. 

Előzmény: TEODOR (38958)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38958

Gezzo már megint tul komplikálod a dolgot.

Találtam egy jobb példát .

Irja  már le valaki egy mozgólépcsőn történő mozgásokat sebességeket mondjuk a terem rendszerében, a lépcső rendszerében , a lépcsőn menő rendszerében.

Oda vissza , sebességek egyezése esetén , kapásból nagyonsok variáció jut eszembe.

Figyelembe ajánlom azt is a lépcső haladásával szemben is lehet haladni.

Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38957

Nos, látom:

Legyen "Uram bocsáss!"  a föld az abszolút álló, üres tér.

Azt írtam: Legyen "Uram bocsáss!"

a föld az abszolút álló,

üres tér.

A részmondatok jelentése

1. "Istenem bocsáss meg!"

2.  legyen a föld abszolút álló

3.  ez jelképezze az üres teret.

Csodálom, hogy ezt a magyar nyelvterületen nem így értetted.

"A példád könnyedén megérthető és azonnal belátható róla hogy teljesen rossz és ezt korábban is irtam már."

Pontosan melyik része és miben rossz szerinted?

"A helyedben elgondolkodnék mi lehet az oka hogy lényegében csak gyerekeket tudsz meggyőzni az általad vallottak hihetőségéről"

Én ezt úgy fogtam fel, hogy 13-14 éves szakkörös gyerekek megértették, akkor minden érettségizett meg fogja érteni. 

Ha tévedtem volna, kérlek bocsáss meg a feltételezésért!

Előzmény: nagyon_laikus (38954)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38956

Maradjunk a teknősnél.

Azt elfogadod, hogy ha v=1/80 m/s a láda sebessége és c=3/80 m/s a fényteknősé

akkor c+v esetén 20 sec és c-v esetén 40 sec alatt teszi meg a láda rendszerének 1 méterét a fényteknős a láda mellett haladva ??

Akkor gondolom azt is elfogadod, hogy egy másik, egészen más sebességű  ládáról (most mellőzzük a idődilatáció és hosszkontrakció számítását)  hasonló képpen

megharározható a fényteknős és a megfigyelői rendszer sebessége.

Ez specrel? Nos, igen. Emlékszem.  Nos, akkor sem méri ugyanannak..

A ládán haladó teknős c=3/80 sebessége esetén az lenne amit állítasz

te és az itteni specrel.

Azaz a ládán oda és vissza is c=3/80 m/s sebességgel halad a láda rendszerében a fényteknős.

Sőt! a láda mellett haladó másik fényteknőssel együtt mozogva mert

az is c=3/80 m/s sebességgel mozog!

De csak akkor ha a láda áll. 

Mert ha mozog a láda, akkor

A ládán haladó teknős a sebességösszegző képlet miatt a láda melletti teknőssel

továbbra is együtt mozoghat csak. Ez tapasztalati tény.

Így viszont a láda rendszerében nem c=3/80 hanem c=2/80 sebességgel mozog

az egyik és c=4/80 m/s a másik irányban.

Különben nem lenne azonos a sebessége a láda mellett haladó teknősével!

Azaz nem mozogna vele együtt.

Érted már? 

Az itteni specrel szerint a ládán haladó fényteknős sebessége a ládán állandó,

a többi rendszerből mérve viszont csak így nem mérhető állandónak!

Előzmény: Caledoni (38951)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38955

A surlódásnak is két fajtája létezik, az egyik gátolja a mozgást a másik segiti .

Csinálj egy szabadesési kisérletett a felemelt tárgyat a surlódás tartja meg a kisérlet kezdetéig , a surlódás segitségével emeled meg a kisérlet tárgyát .

Nem gondoltam volna azt , hogy tanult emberek enyire szűklátókörrel rendelkeznek :-(

Előzmény: TEODOR (38952)
nagyon_laikus Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38954

"Köszönöm, hogy a vessző hiányát jelezted!"

A vessző ottléte vagy nemléte irreleváns. Nem változtat semmit hogy "abszolut álló (vessző) üres teret" vagy "abszolut álló (nincsvessző) üres teret" prekoncepcionálsz. Nem kellene ilyet feltételezni se vesszővel se anélkül mert bár valahogy logikusnak tünik mégis a tapasztalat szerint ellentmondáshoz vezet. Ha viszont egyszer kiindulásnak tekintetted az álló üres teret akkor nem kéne kijelenteni hogy üres tér nem lehet álló se meg mozgó se mert ez máris ellentmondás.

"A példát érted és kötözködsz, vagy nem érted és szeretnéd megérteni?"

Kérdésre kérdéssel válaszolni nem célravezető.

A példád könnyedén megérthető és azonnal belátható róla hogy teljesen rossz és ezt korábban is irtam már. Amint hozzáteszel még egy (mindegy hogy bedobozolt vagy dobozolatlan) teknőst a példához azonnal kiderül hogy a (hibásan feltételezett) abszolut álló (bár a teknősök miatt már eleve nem üres) teret szimbolizáló földön a teknősök nem tudnak fényszerüen mászkálni. Igy a teknősös példa rossz félrevezető és értelmetlen szemlélet. Ugyanolyan rossz mint a puskagolyó "fényszerüsitése". Ugyanis a fény mind a teknősök mind a puskagolyók intuitive ismert viselkedésétől nagyon eltérően viselkedik.

A helyedben elgondolkodnék mi lehet az oka hogy lényegében csak gyerekeket tudsz meggyőzni az általad vallottak hihetőségéről. Egy hároméves ha kellően győzködöd még a hétfejü sárkányt is el tudja hinni mint valóságot. Vagy a husvéti nyulat. Egy nyolcadikos ezeket már nem. Egy okosabb felsős gimnazista nem hinné el a fényszerü teknőseidet se - mert tudja hogy a világ egyszerüen nem ugy müködik. Egy fizika iránt érdeklődő ember se hiszi el itt de még reagálunk bár sokszor nem igazán értem miért. Fizikus meg már nem is reagál. Ez mind véletlen lenne?

A személyeskedésed nem korlátozódott a nyolcadikos gyerekekre és ezt te is tudod.

Előzmény: Gézoo (38948)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38953

Nos én tudjam helyetted, hogy Te mit írtál ?

Rendben. Te az A rendszerbeli t=1 időponthoz felírtad, a B rendszerbe Lorentz transzformált időpontot.

Nem ezt mondtam!  Ott a példám amit leírtam, de kedvedért ismét:

Mindent a B rendszerben szemlélünk! Ott van a megfigyelő!

Így  a B IR-beli t=1 időpontban:

x=ct=300 000 000 m

xA=-vt=-1

tA1=1-0,4ns     azaz A IR origójától tA1 idő alatt a fény

xA1=ctA1=299 999 999 m távolságra jutott el A IR origójától, ami x=-1 helyen van: 

azaz ez a hely a B IR-ben xA1=299 999 999,12-1=299 999 998,12 m

Előzmény: ivivan (38949)
TEODOR Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38952

"Tömény hülyeségeket írsz. A szabadesésnél pl. hol lapul a súrlódás, ami az elmozdulást okozza?"

A szabadon esés előtt lapul a surlódás.

Köszönöm az értékelést.

Azt mond meg akkor ami szabadon esik hogy került oda , mikor moöndtam olyant hogy a surlódás a mozgási folyamat végén , kezdetén , alatt észlelhető?

Előzmény: astronom (38941)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38951

A ládán úlő megfigyelő álló rendszerében mozgónak látja a fényteknőst, megméri, hogy a láda rendszerében 1 métert 40 sec alatt tesz meg, majd egy tükörről visszaverődve újra megméri, de ekkor 20 sec alatt teszi meg az 1 métert.

???

Csak nem bírom megérteni én ezt.

Ezzel a példával azt akarod szemléltetni, hogy igenis a nyelvészkedés a nyerő, és a fény nem minden inerciarendszerben halad c-vel, hanem _egy_ bizonyos rendszerben, és minden mérésre az ottani sebességre adódik c?

Csak mert ha a teknős fény, és specrel van, akkor a ládán ülő megfigyelő ugyanannyinak méri ennek az oda-vissza útnak a két szakaszát. x=ct, emlékszel?

Előzmény: Gézoo (38934)
Caledoni Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38950

Levonhatjuk tehát a konzekvenciát: nem csak Gézoo, de néhány nyolcadikos is okosabb 100 évnyi fizikusnál.

Előzmény: Gézoo (38948)
ivivan Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38949
De hiszen felírtam a B rendszerben is. Mit kéne még felírnom?
Előzmény: Gézoo (38946)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38948

Így:  Legyen "Uram bocsáss!" a föld az abszolút álló, üres tér.

"A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz!"

Köszönöm, hogy a vessző hiányát jelezted!

"Na most (kedves Gézoo) ha - mint azt kérésedre jól megjegyeztem - nem lehet sem álló sem mozgó akkor hogyan legyen mégis álló?"

A példát érted és kötözködsz, vagy nem érted és szeretnéd megérteni?

( A nyolcadikos gyerekek valóban nem mindegyike nyolcadikos, Dóri és Bogi csak hetedikes. Ők ketten azt is kiszámolták, hogy ha a c a fénysenbesség lenne, akkor

a mért idő mennyi lett volna.  Egyszerű tényközlésnek és nem személyeskedésnek szántam.  Kérlek ne vedd személyeskedésnek Te se !)

Előzmény: nagyon_laikus (38947)
nagyon_laikus Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38947

(Szia kedves Gézoo!)

Ezt irtad te most (38939):

Az "üres hely"  a tér nem lehet sem álló sem mozgó!

Megjegyeztem.

De ezt is te irtad éppen csak egy kicsivel korábban (38934):

Legyen "Uram bocsáss!" a föld az abszolút álló üres tér.

Na most (kedves Gézoo) ha - mint azt kérésedre jól megjegyeztem - nem lehet sem álló sem mozgó akkor hogyan legyen mégis álló?

Szerintem tévedsz (kedves Gézoo): szerintem a nyolcadikosok sem értették. Merthogy értelmetlen. Csak ők még - éppen mert nem rendelkeznek kiforrott ismeretekkel - hozomra elhiszik neked hogy van valami értelme annak amit mondasz. Ha más témákban mondjuk használható dolgokat mondtál már nekik akkor ez természetes bár jelen esetben számukra szerintem káros.

A halmozott személyeskedésedre nem reagálok se itt se a moderaturánál. Csak emlékeztetlek a tisztességről váltott hozzászólásainkra.

(Miért használsz áludvarias formalizmust egy erősen udvariatlan hozzászólásban? Visszásnak tünik. Nem a köritésben kell látszólag embernek tekinteni a másikat hanem a tartalomban és valóban.)

Előzmény: Gézoo (38939)
Gézoo Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38946

Írj fel mindent a B rendszerben. Akkor megérted!

A teknősbékás példát megértetted?

Előzmény: ivivan (38945)
ivivan Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38945
Hihetetlen... Nem tudom, honnan jön neked ki az a 12cm, de ezt most hagyjuk...

A rendszer:
t=1
x=ct=300 000 000
B origója 1-nél van

B rendszer:
t'=0,9999999966666666722222222
x'=ct'=299999999,00000000166666666
A origója -0,9999999966666666722222222

Hol van az a 12cm? És hol látod az ellentmondást?
Előzmény: Gézoo (38935)
egy mutáns Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38944

Ez itt OFF, akár ki is lehet törölni.

Az áramlástan területéről két példát tudok, amikor a súrlódásnak jelentős szerepe van egy mozgás létrejöttében.

1. nyugvó súrlódásmentes kontinuumban mozgatott testekre, pl. szárnyakra nem hat erő, Így pl. tóban nem lehetne evezni, úszni, a madár, repcsi nem tudna felemelkedni, az örvénygépek (szivattyúk, stb.) nem mozgatnák a közeget.

2. Egy összenyomható közeg állandó hőmérsékleten áramlik hosszú vékony csőben (préslégvezeték). A súrlódás miatt csökken a nyomása, emiatt nő a fajtérfogata, emiatt gyorsul.

bocs az offolásért:

1m

Előzmény: Simply Red (38942)
pint Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38943
ez valami tendencia, hogy minden bomlott elme elkezd lilával írni?
Előzmény: Gézoo (38939)
Simply Red Creative Commons License 2007.06.12 0 0 38942

:)

Előzmény: astronom (38941)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!