Keresés

Részletes keresés

GuessLess Creative Commons License 2006.12.30 0 0 244

Igen, ebben tényleg hibáztak, de biztos valami íratlan szabály/hagyomány miatt... szerintem egyébként a nagycsalád érdeke nem csak az elsőszülött vonalbelieknél diktálná azt, hogy ne legyenek a "kiscsaládfők" ilyen zsarnok barmok a saját szűk családjukkal se, pl. a családi tanácsnak jó lenne, ha beleszólása lehetne ilyen helyzetekben... vagy rosszul látom?

Előzmény: gulyasg (243)
gulyasg Creative Commons License 2006.12.30 0 0 243
Mert az a szűk családot érintette elsősorban. Ami hiba volt, hiszen az elsőszülöttség oda vándorolt és már nem csak az ő "belügyük"-ként kellett volna ezeket tekinteni.
Előzmény: GuessLess (240)
scsabi Creative Commons License 2006.12.30 0 0 242
Köszönöm!
Előzmény: Enahma (236)
Enahma Creative Commons License 2006.12.30 0 0 241
Azt mondta GuessLess, hogy azért néha hozzászólhatok, ezért szólok is. (De nem mindig, csak ha a könyvvel kapcsolatban kérdés merül fel.) Ez a téma meg olyan, ami erre indít. (Ja, meg nemsokára diplomám is lesz arról, hogy a téma szakértője vagyok ;-))
Szóval: van hasonlóság, de nem egészen úgy és ott, ahogy te, Szunya, felveted.
A hasonlóság a zárt vallásos közösségek és a Kaven között van - és EZÉRT hasonlít az ortodox zsidósághoz is, de akár az amisok kultúrájához is (amiről l. egy cikket ITT). Sőt, a vallás jellege miatt inkább a keresztény vallású ilyen közösségekhez állnak közel, de nem kizárólag: a hinduizmus elemeit is felfedezheted benne, ha akarod, sőt, a rendezett házasság inkább ott jellemző, mint az ortodoxoknál.
Vallási vezetők pedig mindenhol vannak.

Üldözésük pedig a mindenkori MÁS üldözése - direkt ezért helyeztem a jövőbe az egészet, hogy ne keveredjen bele a ma politikai-társadalmi vitája. Inkább arról akar a könyv szólni (már ha egyáltalán ezt be lehet határolni), hogy bizonyos dolgok mindig ismétlődnek a történelemben, mert (szerintem) ilyen az ember: alapvetően nem változik.

De nem hülyeség, amit írtál, éppen ellenkezőleg, én nagyon örülök neki, hogy megláttad ezt a vonalat is benne.
Előzmény: Szunya (239)
GuessLess Creative Commons License 2006.12.30 0 0 240

Igen, a Raas család az üzletben nem ismer tréfát :)

De komolyra fordítva: a két fiával meg a feleségével való szemétkedésért soha nem szólt be neki senki, ilyesmikre gondoltam...

Előzmény: gulyasg (238)
Szunya Creative Commons License 2006.12.30 0 0 239
Kedves Barátaim, megosztanám veletek egy észrevételemet, előre szólva, nem vagyok a téma szakértője, senki érzékenységét megbántani nem szándékozom.

nekem úgy tűnik, hogy a Kaven az ortodox zsidó hitközségek másolata.
Kaveni ételek - kóser konyha
Elrendezett házasságok - ua
A templomban a fiatal fiúk és lányok szétválasztása - a zsinagógában a nők csak a karzaton lehetnek
Mazdra - rabbi
Persze a vallási vonalon is látom némi egyezőséget, a matuzsálemek ill. a hosszú életüek között, a kiszakadottak elszigetelése, a csekély betérés, a származásánál fogva niesiek üldözése és a mai zsidóellenes megmozdulások...

Ha hülyeséget írtam, bocsánatot kérek, várom észrevételeiteket.
gulyasg Creative Commons License 2006.12.30 0 0 238
Azért Yaan seniornak igen csak meg voltak kurtítva a jogai, tehát a család sem volt annyira "eszetlen" hogy teljes mértékben alávesse magát és az üzletet Yaan kényére-kedvére.
Előzmény: GuessLess (237)
GuessLess Creative Commons License 2006.12.30 0 0 237

Meglepődnék, ha ezt a kérdést rajtatok kívül még sokan értenék :D Vagy én vagyok nagyon hülye :)

A kaveni rendszerre visszatérve: nem tudom már, ki mondta, de én is vele értek egyet, hogy ha beleszületnék, akkor biztos nagyon tetszene, de így, mai fejjel nekem is túl merev lenne bizonyos tekintetben. Nem (annyira) az elsőszülött vonal erőltetése miatt, inkább az elrendezett házasságok ellen berzenkedik minden porcikám. Az persze igaz, hogy nagyon megszívja a család, ha egy olyan tökfilkó (hogy finom legyek) a családfő, mint id. Yaan. (((De elvileg ugye van az a teszt, ami méri az alkalmasságukat erre a posztra, szóval Yaan biztos vmit trükközött, hogy mégis lehet(ett) családfő egy darabig, ezért nem maga a rendszer a hibás.))) Persze az viszont más kérdés, hogy amíg nem volt családfő, addig is egy zsarnok apa volt, aki úgy basáskodott a saját kiscsaládja felett, ahogy neki tetszett, és ez ellen nem lépett fel egyszer sem a nagycsalád... De vajon miért, ez nagyon érdekelne... A felnőtt elsőszülöttet miért nem lehet helyretenni???

A nagycsalád azért mégiscsak több előnyt jelent, mint hátrányt... főleg így, hogy mindenkinek van saját lakása a blathaason belül, ahová kedvére visszavonulhat, ha már elég a tömegből.

Előzmény: scsabi (235)
Enahma Creative Commons License 2006.12.30 0 0 236
E farkincás e kiejtése: [ə]
Előzmény: scsabi (235)
scsabi Creative Commons License 2006.12.29 0 0 235
Szokásomhoz híven egy hülye kérdés (Enahmához):

A könyv végén közölt nitan kiejtési útmutató szerint az ę-betűvel "rövid ö-szerű magánhangzót" jelölnek. (valahol a szövegben félhangzóként is szerepel). Mi itt a helyes kiejtés? Valami ilyesféle [ə] [ɜ] hangok?

Bevallom egy kicsit zavar az ogonek használata diakritikus jelként, mert nekem ettől automatikusan nazálisnak tűnik. Először gondolkodtam is egy-egy szónál, hogy hogyan is lehet ezt nyelvtörés nélkül kiejteni, de aztán a feleségem szólt, hogy a könyv végén van kiejtési útmutató. :-)
karbalán Creative Commons License 2006.12.29 0 0 234
Én a HÉV-en, meg a metrón tartottam úgy, hogy minél többen lássák, mit olvasok.
Előzmény: N Nycky (233)
N Nycky Creative Commons License 2006.12.29 0 0 233

Most hirtelen csak annyit, Hogy nagyon jó a könyv, magamhoz képest is rekordidő alatt olvastam el, és már ahogy vesszük, én is reklámoztam,méghozzá, akaratomon kívül is, mert több helyen is megkérdezték mit olvasok ilyen elmélyülten, és én nem titkolóztam.  

Majd ha a topikot végigolvasom, lehet hogy írok még, de most nem, mert most találtam rá a topikra, és nem akarok olyat írni, ami esetleg valakit sért, vagy valaki már leírta.

Szóval gratula Etának, és drukkolok, hogy rengeteg példány elfogyjon belőle, és minnél hamarabb jöjjön a következő könyv.

Nycky

Szunya Creative Commons License 2006.12.29 0 0 232
Belegondoltam:
A kaveni rendszer alapjaiban rossz, mereven ragaszkodik az elsőszülötti vonalhoz, akkor is, ha az elsőszülött alkalmatlan: látsd zakkant Yaan.
Attól meg egyenesen a hideg ráz, hogy a gyerekekkel azt tanítják, amihez tehetsége van, nem azt, amit a gyerek akar. Ebbe is bele lehet gárgyulni...
bookworm Creative Commons License 2006.12.29 0 0 231
hát, azt hiszem, engem a túlszabályozottság nagyon zavarna, viszont gyáva lennék kiszakadni, az elrendezett házasság ellen nagyon tiltakoznék, és nem tudom, hogy ezekért tudna-e kárpótolni a család, akik szükség esetén mögöttem állnak...
Előzmény: hugeildi (229)
Szunya Creative Commons License 2006.12.29 0 0 230
Részemről maradok a hagyományos családmodellnél.
Szeretem, ha nem kényszerből élünk együtt, pl a sógornőm és én...
Előzmény: hugeildi (229)
hugeildi Creative Commons License 2006.12.29 0 0 229
Egyébként nektek mi a véleményetek a nagycsaládos rendszerről? Megkérdeztem néhány családtagomat, hogy szeretnének-e ilyenben élni, és meglepődésemre a többség igennel válaszolt. (Én is) :)
Végigbeszéltük és több előnyét láttuk mint hátrányát. Még a kamasz fiam is. Persze, csak elméletben, de mégis... :)
bookworm Creative Commons License 2006.12.28 0 0 228
na, ma megnéztem a fogyásokat, bár persze csak a mi boltunkban, ahhoz férek hozzá.

szóval azt tudom mondani, hogy több fogyott, mint vártam (még akkor is, ha az én két példányomat nem számítjuk). És ha más boltokban is kb ilyen arányban fogyott, akkor szerintem csak a mi hálózatunkban... á, nem akarok hülyeséget mondani. ha érdekel a saccolásom, hát írsz egy mailt :)
Előzmény: karbalán (211)
hugeildi Creative Commons License 2006.12.28 0 0 227
Mondjuk elgondolkodtam, hogy van az a hivatalos levél, és abból az derül ki, hogy az anyja...
Szóval nem tudom. Meg hát Judy előtte már sokáig az otthonban volt...

Most olvasom a könyvet másodszor, és most még jobban tetszik. :) főleg Malin. :)
Előzmény: bookworm (225)
Szunya Creative Commons License 2006.12.28 0 0 226
Valóban Syndy, de t'om, hogy olvastam Gabriell(e?)-t is valahol...
Előzmény: hugeildi (224)
bookworm Creative Commons License 2006.12.28 0 0 225
hát mondjuk elég sokakról lemondanak, a pénzért (jó, támaogatásért) vállalt gyerekektől vélhetőleg nem túl nehéz lemondani, épp csak kicsivel nehezebb (lassúbb) döntés, mint egy abortusz... :|
Előzmény: hugeildi (224)
hugeildi Creative Commons License 2006.12.28 0 0 224
Na igen, itt van ez is: hogy talán az anyja nem is az anyja, hanem csak neveli. Hiszen elég könnyen lemondott róla, nem? És, ha jól tudom, Syndy Fensonnak hívták. :)
Előzmény: Szunya (222)
Szunya Creative Commons License 2006.12.27 0 0 223
Arra várok én is :)
Előzmény: gulyasg (221)
Szunya Creative Commons License 2006.12.27 0 0 222
Vagy az anyja tudta, hogy Judy Raas-vérvonallból származik, a hajszínéből még azt is felmerem tételezni, hogy nem a szülőanyja nevelte, amíg nem került átmeneti otthonba. Nos, ha a nő Gabriell Fenton (?) tudta, hogy a kislány Raas, akkor nyugodtan foghatta Giin-re, de meg kellett halnia, hogy őróla ne derülhessen ki, hogy kicsoda...
gulyasg Creative Commons License 2006.12.27 0 0 221
Most értem a végére, még emésztek...

Egy biztos: ez egy remek könyv, és kell, hogy könyv alakban is legyen folytatása.
Szunya Creative Commons License 2006.12.27 0 0 220
Valóban feltünően jókor-rosszkor került elő Giin apasága. Mégis úgy gondolom, hogy a vérvizsgálat bármikor megismételhető lenne, tehát azzal nem csaltak. Sokkal inkább tartom valószínűleg, hogy Judy kiemelkedő képességei miatt megkeresték az anyját és rávették, hogy Giin nevezze meg apának, de akkor már tudniuk kellett, hogy Judy Raas...
Előzmény: hugeildi (219)
hugeildi Creative Commons License 2006.12.27 0 0 219
Én sem ragaszkodom :)
Bár Giiné talán lehet (görgbe éjszaka). De ott van Giin testvére Yaan is (sőt, Elvir is, a legfiatalabb testvér), akinek valami kapcsolata is van ezzel a Melilannal. Yaan gyereke nem lehet? Ő eddig olyan szépen meglapult pedig lehet vaj a fején. Raana, a felesége magatartása is gyanús. Ő amikor a családi tanácson bejelenti, hogy elválik, említi is, hogy valamin keresztülment. Nem lehet egy gyerek ügy mögötte?

Vagy más: a vérvizsgálat tlejesen biztos? Hiszen azért az is lehet, hogy a vezetőség és Armoin csak egy indokot kerestek, hogy Giint kirúgják. Még az is kiderülthet, hogy a vérvizsgálat csak átverés volt, mert azt hitték, így kirúgja Giint a családja is.
Szóval még a vérvizsgálat sem százszázalék. Szerintem.
Előzmény: Szunya (218)
Szunya Creative Commons License 2006.12.27 0 0 218
A vérvizsgálat szerint Judy Raas.
Giin végig meg van győződve, hogy nem az ő gyermeke - nekem valahogy hihető.
A bírónak Judy anyja azt vallja, hogy viszonya volt Giin-nel, ami szvsz kizárt. Alkalmi együttlétből foganhatott ugyan, de kiéből?
nem ragaszkodom 10 körömmel Shonda = Judy anyja elmélethez, de ha feltételezzük, hogy a vérvizsgálat eredménye nem véletlen, ráadásulk Judy felűnően hasonlit Erin (?) -re, aki pedig a vérvonal hordozója, akkor érdeklődmöm: kinek a vére az a kislány?
Előzmény: hugeildi (217)
hugeildi Creative Commons License 2006.12.27 0 0 217
Nagyon családnévnek néz ki... Miért mi más lehetne még? Vagy úgy gondolod, hogy ez egy niesi család? De akkor hogy lett belőle miniszter? (nem Shondából, hanem abból a másik Melilanból).
Persze lehet, hogy Yaan által emlegetett Melilan nem az a Melilan, bár az fura lenne.

Meg közben eszembe jutott, hogy Giin úgy gondol Shondára, mint aki brilliáns, de gátlástalan. Elképzelhető, hogy inkább Shonda ennek a Melilannak a felesége még mindig, és ő áll a háttérben. Judy anyja eléggé nem úgy néz ki, mint egy okos, gátlástalan nő. Inkább szánalmas, nem? De akkor egész más kell legyen Judy anyja, nem Shonda.
Igen, most hogy így belegondolok, nem Shonda az anyja. Valahogy nem jön össze a kettő.
Előzmény: Szunya (216)
Szunya Creative Commons License 2006.12.27 0 0 216
Feltéve, hogy a Melilan csak családnév:
Shonda Melilan a kiszakadt, ergo, férjhez adták, azért nem Raas, mégis a család kiszakadottjaként emlegetik, nekem ebbnől az következik, hogy nem csak a Raas-okat, de valószínűleg a Melilanokat is becsapta, talán elvált?
Előzmény: hugeildi (215)
hugeildi Creative Commons License 2006.12.27 0 0 215
Amikor Giin leüti a család előtt. A 20. fejezetben Yaan azzal védekezik: "Mr. MElilan egyetértett a döntésemmel!"
Ez a Melilan lett a hadügyizé miniszter (nem emlékszem pontosan hogy hívják), neki pont kapóra jött, hogy meghalt az előző miniszter. Yaan valamit kevert Melilannal, hogy aztán a család előtt rá hivatkozik, nem? Vagy csak én látom így?
Előzmény: Szunya (214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!