Keresés

Részletes keresés

Heesh Creative Commons License 2009.01.18 0 0 76469
És mégis ki ellen? Annyira ők sem hülyék, oroszok, amcsik erősebbek náluk.
Előzmény: midnight coder (76468)
midnight coder Creative Commons License 2009.01.18 0 0 76468
Ilyenkor pedig mit szokott csinálni egy totalitárius rezsim ? Háborút.
Előzmény: Törölt nick (76455)
hetero11 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 76467
"A BAC érdeke (a BAC részvényeseinek érdeke) pont az lett volna, hogy a BAC várjon még egy kicsit, és nulla értéken vegye meg a Merrill-t."
A BoA-nak nagyjából mindegy volt, ő megkapta rá a pénzt a FED-től. Az adófizetők pénzén vették meg a Merill részvényeit. Vagyis a Merill részvényeseit mentette meg az állam.
Előzmény: Törölt nick (76463)
hetero11 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 76466
"Ezzel szemben a később csődbe menő bankok rendesen meg lesznek mentve, mint a kilencvenes évek elején a Citicorp"
Akkor az ingatlanárak 5%-ot estek, most az előrejelzések szerint 40%-ot fognak, úgyhogy könnyen lehet most más a lefolyás.
Egyébként a JPM és Wells Fargo gondolom megúszhatja jelentős állami segítséggel. Bár nem vagyok benne biztos, nagyon messze van még a válság vége.
Előzmény: Törölt nick (76463)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 76464
Az államnak mint elvont entitásnak, és az állam egyes szerveinek az érdekei különbözhetnek. A Gazprom egy teljesen jól elkülönülő entitás, egy részvénytársaság.

Tehát még ha el is fogadjuk, hogy a Gazprom semmi mást nem tesz, mint amire Putyin utasítja, akkor sem igaz, hogy a Gazprom az orosz állam, tehát az érdekei is különbözhetnek, sőt az érdekei különbözhetnek Putyin személyes érdekeitől is. Az NKVD érdekei is különböztek Sztálin személyes vagy a Politbüró mint entitás érdekeitől, még akkor is, ha elvileg az NKVD Sztálin és a Politbüró végrehajtója volt. A gyakorlatban voltak korlátai annak, hogy a szervek mennyiben és milyen módon hajtották végre a központ akaratát. (A terepen nem mindig úgy és nem mindig az történt, mint ahogy és amit a központban elhatároztak.)

Az a kérdésem, hogy a Gazprom mit csinálna másképp, ha egy olyan vitán felül állóan független nyereségorientált magáncég lenne, mint a Bank of America vagy a Citigroup?

Az az állításom, hogy a cég viselkedése tökéletesen megmagyarázható azon az alapon is, hogy

- egy nyereségorientált cég

- egy megalomán vezetéssel (ilyen vezetése vitathatatlanul nyereségorientált vitathatatlanul magáncégeknek is szokott lenni)

(- akinek esetleg a komolyabb lépéseihez ki kell kérnie az állam engedélyét - ez megintcsak jellemző vitathatatlanul nyereségorientált vitathatatlanul magáncégekre is, ha véletlenül stratégiai fontossággal bírnak)
Előzmény: kilenctizenegy (76462)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 76463
Szóval szerintem egy motivációja volt a felvásárlásoknak, mégpedig az időhúzás.

Ez a motiváció a fedek részéről érthető, de a BAC részéről nem. A BAC érdeke (a BAC részvényeseinek érdeke) pont az lett volna, hogy a BAC várjon még egy kicsit, és nulla értéken vegye meg a Merrill-t. Ugyanis az nyilvánvaló, hogy a korábban csődbe menő bankok részvényesei ha nem is lesznek kinullázva, a tőkéjük túlnyomó részét elbukják. Ezzel szemben a később csődbe menő bankok rendesen meg lesznek mentve, mint a kilencvenes évek elején a Citicorp, ahol a részvényesek nem lettek kinullázva. Tehát várni kell, és nem bekerülni a legrosszabb bankok közé, hanem a kevésbé rosszak között maradni.
Előzmény: hetero11 (76456)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.01.18 0 0 76462

"A Gazprom azért teszi, mert számít rá, hogy cserébe az állam majd meg fogja őt menteni, ha kell."

 

A Gazprom és az orosz állam nem választható szét úgy, ahogy bármely nyugati magáncég bármely nyugati államtól. A Gazpromnak és az orosz államnak nincsenek elkülönült érdekeik.

Előzmény: Törölt nick (76453)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.01.18 0 0 76461

"Gerald Celente trendkutató intézetének "

 

Gondolom a "trendkutató intézet" minősítés megszerzéséhez ott sem kell megfelelni semmilyen objektív mércének. Bármelyikünk, aki a jövőről írogat itt, az már "trendkutató intézet", ha ezt írja a blogjába.

Előzmény: Arma Gedeonka (76451)
hetero11 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76458
Ezt a bad bank-et már Krugman sem érti:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2009/01/17/bad-bank-bafflement/

Viszont elővette a humorát. Nem nagyon kedvelem a friss Nóbel-díjast, de ezen jót nevettem:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2009/01/17/an-alternative-economic-strategy/
Előzmény: hetero11 (76456)
hetero11 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76457
Angliában is jön a bad bank, de ott még nagyobb a baj:

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/4274083/200bn-to-save-banks-from-bad-debt.html

Ki fogja ezeket finanszírozni? Vagyis az államot ki fogja? Nyomnak pénzt?
Előzmény: hetero11 (76456)
hetero11 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76456
Szerintem ne egészen ez a helyzet az USA bankszektorban.
Az összes nagy bank csődben van állami segítség nélkül, sőt, azzal is. Vagyis egyre nagyobb csomagok sem elegek nekik. Most éppen előállnak a bad bank ötletével, miután a TARP befuccsolt ill. kidobott pénznek bizonyult.
A BoA a felvásárlások nélkül is csődbe ment volna, ezt nagyon jól tudták, amikor megvették a Merill-t és Countrywide-ot. Arra viszont végképp nincsen semmilyen magyarázat, miért fizettek egy halom pénzt a Merill-ért, amikor pár héten belül összeomlott volna és ingyen is vihetik.

Szóval szerintem egy motivációja volt a felvásárlásoknak, mégpedig az időhúzás. Fogalma sincsen senkinek, mit kellene tenni.

Ráadásul jönnek a kisebb bankok, akik a commercial real estate iparág hitelezői, ami mostanában kezdett bedőlni.

Kiváncsi leszek a bad bank eszköz vásárlási feltételeire.

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article5533311.ece
Előzmény: Törölt nick (76453)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76455
Bomlat álláspontja (és lehet, hogy igaza is van ebben), hogy Kínát különösen súlyosan fogja érinteni a mostani válság. Végső esetben nem kizárt egy totális kínai összeomlás sem.
Előzmény: klimakiraly (76445)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76454
Nem az a kérdés, mennyi pénzre van szüksége az elkerülő vezetékekhez (egyelőre egyébként még ennek az összegnek a töredékét bukták), hanem hogy mennyi időre és mennyi politikai izmozásra. Ugyanis a vezetékek mindegyike részben tenger alatt, részben más országok területén halad, így sem műszakilag, sem politikailag nem öt perc a megépítésük. Ja, és persze már évek óta folyik a beruházás előkészítése, illetve a nordstreamnél maga a beruházás is.
Előzmény: Törölt nick (76446)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76453
A Gazprom azért teszi, mert számít rá, hogy cserébe az állam majd meg fogja őt menteni, ha kell. Ahogy megmenti az összes többi fontosnak ítélt céget is. Ugyanez volt a motiváció a BAC esetében is, a BAC arra számított (jó okkal), hogy a Merrill miatti veszteségeit az állam majd megsegíti.

Egyébként a Gazprom esetében is az eredeti motiváció az, hogy a Gazprom rendelkezik egy saját bankkal, ami történetesen a harmadik legnagyobb orosz bank, és ez a bank a saját pozícióit kívánja erősíteni a mostani válság hátán, miközben persze számít rá, hogy az állam majd úgyis megmenti, ha mégis bajba kerül. Ez dettó ugyanaz, mint Ken Lewis motivációja, akiről a Marketwatch-on is megírták, hogy jelentős részben hazafias indítékból, a Fedek nyomására vette meg a Merrillt. Erősíteni a saját pozíciót, aztán ha nagy lesz a baj, az állam majd úgyis megsegít.
Előzmény: Törölt nick (76450)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76452
Ha a probléma az ukrán állam,akkor pár éve a jelenlegi kiesésekkel egyenértékü pénzböl már tudtak volna alternativ utvonalokat létesíteni.

Ezt honnan veszed? Egy alternatív útvonal kiépítése éppen folyamatban van, már jó sok éve. Az általad berakott cikk szerint (párnapos hír) eddig 1.1 milliárd dollárt buktak, az elég kevés pénz egy ilyenre.

Egyébként politikai okokból is jobban járnának, ha lenne alternatív tranzitútvonal. Csakhogy állításoddal szemben egyáltalán nem olyan egyszerű egy alternatív útvonal kiépítése.

az eddig megkötött szerződésekben szereplőket (ny eu és hazai piac) nem tudja teljesiteni

Ha ez így van, akkor ebben semmi politika nincs. Üzleti szempontból nem képes az ukránokat kielégíteni. Üzleti alapon mi mást lehetne csinálni, mint a meglévő szerződéseket betartani, új szerződést meg nem kötni (az ukránokkal)?

a nyugati eladásokbol befolyó pénzt a hazai veszteségek keresztbe finanszirozására használja

Ennek végképp semmi köze a Gazprom tulajdonviszonyaihoz, az energiaárak szabályozottak Oroszországban. A magántulajdonú MOL hasonlóra kényszerült (a nyereséges üzletágakkal finanszírozni a veszteséges lakossági gázt), amikor árszabályozás volt nálunk.

Az ukránoknak innen meg nem érdekük átengedni az orosz gázt,tranzit dijtol függetlenül.

Ami viszont már politika, nyilván nem a tranzitcsöveket üzemeltető cég tisztán profitorientált gondolkodása vezeti...
Előzmény: Törölt nick (76443)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76451
Top Trends of 2009

A link Gerald Celente trendkutató intézetének honlapján a szerintük legfontosabb 2009-es trendeket mutatja be. Érdekes témák:
- A 2009-es Összeomlás
- A legnagyobb Depresszió (gazdasági)
- a Forradalom (aminek a kitörése az USÁ-ban elkerülhetetlen)
- gazdasági fogyókúra - kényszerből elkezdik az amik leadni a súlytöbbletet
- Bush-kertek. A 2. világháborús Győzelem Kertek mintájára az amerikaiak kezdhetik kiskertekben megtermelni az ennivalót, ha enni szeretnének.
- a kisemberek kifacsarása. Azokat adóztatják majd tovább a válság miatt, akiket máris leginkább.ú
- az egyetemek fogyókúrája és sokuk csődje
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76450
a bankokra most,az auógyárak is jönni fognak.


Az elmult időszakban a bank felvásárlások kétféle könyv szerint ment:
az egyik ben az állam adott garanciákat/pénzt,amikkel az értéke a banknak pozitivba ment.
A másikban pedig még pozitiv volt a vég egyenlege.
A boa nem azért tette amit tett,mert az államnak jó,hanem mert a oa-nak jó.
A gazdprom nem azért teszi azt amit,mert a gp-nek jó,hanem mert az állmnak jó.
Pénzügyileg.

Az,hogy az értékek nem voltak reálisak 2007 augusztusági,másik gond....
Előzmény: Törölt nick (76449)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76449
Az amik is kezdenek rájönni,hogy csödbe kell engedni ezeket a cégeket.

A bankokat, vagy az autógyárakat? :) Az előbb egyébként bankokról beszéltünk.

A pénzáram pont a forditotja annak,amit oroszoban tapasztalunk...

Vagyis amikor a Gazprom nevű cég megment egy bankot (az állam helyett), akkor ott az államot segíti ki a Gazprom, de amikor a Bank of America nevű cég ment meg egy bankot, akkor ott az állam segíti ki a Bank of America-t. LOL

A helyzet az, hogy az oroszoknál is az állam menti ki a szarból a cégeket, és Amerikához hasonlóan ott is persze megpróbálja rávenni a jobb helyzetben lévő cégeket, hogy maguk is szálljanak be a mentésbe.
Előzmény: Törölt nick (76442)
klimakiraly Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76448
Csak teli is legyenek az évvégére ...

Until then,
from October 2006, 150 mcm, then from
October 2007 until December 2009, 300
mcm security reserve must be stored in
the existing storages which can only be
used in a crisis situation.


Már 2007-ben is tudtuk/tudták hogy krizis....
Előzmény: Törölt nick (76446)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76447
"Érdekesség:a gazprom gáztárolojainak egy részét nukleáris robbantással alakitották ki!"

Akkor sugároz a gáz a lakásunkban???
Előzmény: Törölt nick (76446)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76446
oroszo földgzlelőhelyek,jelenlegi és tervezett vezetékeknagyon jó összefoglaló a gázpiacrol.

Facts:
-a gazpromnak 24.4 milliárd $-re van szüksége az ukrajnát elkerülő vezetékekhez.(139.oldal)
-Amikor utoljára az oroszok elzárták a gázt ukrajnának,a hazai piacon gázkorlátozásokat kelett bevezetniük.(142.oldal)
-A gazpromnak 46 milliárd köbm gáztároló kapacitása van.(137.oldal)Télen valoszinüleg a fogyasztás harmadát-felét ezek adják,és mivel az export csak harmada a termelésnek,igy a tél végéig nem kell aggodniuk a kifogyó tározokbol.


Érdekesség:a gazprom gáztárolojainak egy részét nukleáris robbantással alakitották ki!
program 7

És újra,ezt el kell olvasni:
http://www.strategosinc.com/_downloads/nuclear_fizzle.pdf
klimakiraly Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76445
...(bár persze lehet, hogy addigra Kína csődbe megy)...

Ilyet azért még nem olvasunk túl gyakran. Miért is? Ha ez még belefér ebbe a topicba. :-)
Előzmény: Törölt nick (76437)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76444
Ez egyébként egy érdekes játékelméleti kérdés:a gazpromnak nem érdeke az ukránok ellátása,viszont érdeke a gáz europába továbbítása.
Az ukránoknak nem érdeke a továbbítás,hanem az ország gázellátása.
(persze az oroszoknak van pénzük az ukrán gázbol,az ukránoknak meg a tranzitbol,de ez kicsi a másik nyereséghez képest)

Ennek következtében mindkettejüknek totálisan ellentétes az érdeke.
Előzmény: Törölt nick (76443)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76443
Ez nem üzleti cél.
Ha a probléma az ukrán állam,akkor pár éve a jelenlegi kiesésekkel egyenértékü pénzböl már tudtak volna alternativ utvonalokat létesíteni.

Nem tették,a hatalmuk csucsán sem áldoztak erre pénzt.
2006 rémlik?

A gazprom nem érdekelt a kitermelés növelésében,nem érdekelt a piaci viszonyokban,a nyugati eladásokbol befolyó pénzt a hazai veszteségek keresztbe finanszirozására használja.
A mostani kakaskodás nagy valószinűséggel egyszerűen pont annak elleplezésére szolgál,hogy az eddig megkötött szerződésekben szereplőket (ny eu és hazai piac) nem tudja teljesiteni,és igy az ukránok kiváló alkalom a cash flow és a mérleg rendberakására.
Nincs szerződése az ukránokkal,erre hivatkozva nem akar nekik szállítani,vagy csak a piaci viszonyoknál 3-4* magasabb áron.
Az árképzés alapját képező szerződés ugyannis nincsen érvényben az ukáronkkal.

Az ukránoknak innen meg nem érdekük átengedni az orosz gázt,tranzit dijtol függetlenül.
Előzmény: Törölt nick (76441)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76442
Az amik is kezdenek rájönni,hogy csödbe kell engedni ezeket a cégeket.
Nincs itt robléma...

A cégek,amik "segitettek" olyan állami garanicákat kaptak,amik egyenértéküek azzal,hogy kisegitették őket.

A pont ott van:az állam nem céljai érdekében használta fel a cégeket,és nem rontotta a helyzetüket,hanem segiteni akart rajtuk.
A pénzáram pont a forditotja annak,amit oroszoban tapasztalunk....

Akár hogy is probálod trafozni az igazságot,a végeredmény egy:a gazprom az orosz állam (rövid) távu érdekeit igyekszik kiszolgálni.
Előzmény: Törölt nick (76440)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76441
A gazprom célja:a lehető legkisebb nyereség,és a vevőnek való keresztbetevés.

Nem, hanem hosszú távon megakadályozni az ukrán zsarolásokat a tranzittal (az EU tranzitfigyelés bevezetésével), és hosszú távon magasabb árak (ha az olajár véletlen nem 20 hanem mondjuk 100 dollár lesz két év múlva). Semmilyen üzleten kívüli követelésről nem tudok, az üzleti követeléseik meg logikusak, mégha esetleg lehet is vitatni, hogy vajon megéri-e nekik most ez. De hát más magáncégek korábbi döntéseit is lehet vitatni, mint már írtam példákat is. :)

A GM célja érthető:a végén nagyobb nyereség ,és a vevő kiszolgálása.

A vevők kiszolgálását olyan módon kívánta megvalósítani, hogy szart a fejükre, és abbahagyta a gyártást a sztrájkra tekintettel. :) A nagyobb nyereség eszköze a naponta hatalmas bukó, plusz az elmaradt kereslet (a sztrájk alatt a Ford és a Chrysler, valamint a külföldi gyártók forgalma megugrott, mert egy csomóan inkább más autót választottak) miatt részben örökre kiesett forgalom volt. :)
Előzmény: Törölt nick (76438)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76440
Nem igaz, hogy nem érted, amit írtam.

Annak viszont örülök, hogy most már látod, hogy miért kell megmenteni a szar helyzetben levő bankokat, a GET topikon pár hónapja még azt mondtad, hogy hagyni kéne a rosszakat csődbe menni. :)

Tehát: a BAC egy magáncég, ami azért került szar helyzetbe, mert az amerikai állam kérésére más magáncégeket kell kisegítenie. Azaz úgy is lehet megfogalmazni, hogy a Fed kérésére víz alá nyomta a saját fejét. :)

A Citi meg csak a rossz corporate governance iskolapéldája, nagyjából hasonló dolgokkal (megalomán, a core business-től elütő beruházások, stb.)

A Gazprom bankokat segít ki, mert a bankszektorban is terjeszkedik, egészen olyan megalomán módon, mint az amerikai magáncégek szokták.
Előzmény: Törölt nick (76436)
Heesh Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76439
Előzmény: Törölt nick (76435)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76438
a szerződések alapján a téli,fűtési időszakban magasabb áron tudja eladni a gázt mint nyáron,amikor újra fogják tölteni a készleteket.

A vevői kiszolgálás,és a a nyereség szempontjábol 0-ra értékelhető a munkájuk.
A GM célja érthető:a végén nagyobb nyereség ,és a vevő kiszolgálása.

A gazprom célja:a lehető legkisebb nyereség,és a vevőnek való keresztbetevés.

Lehet hogy a gazprom üzleti alapon dönt,de akkor hihetetlenül rosszul csinálja.
Előzmény: Törölt nick (76437)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 76437
Saját céljából akarja az ukránokat betörni, hogy végre annyit fizessenek neki, amennyit szerinte kéne, miközben persze ő maga nem akar az ukránoknak annyit fizetni a tranzitért, amennyit az ukránok szerint kéne. :) Ezt hívják költségminimalizálásnak, és bevételmaximalizálásnak. Egy szóval a kettőt profitmaximalizálásnak. :)

Komolyan, szerinted a GM mekkorát bukott a 98-as sztrájkon? Nem lett volna egyszerűbb beleegyezni a dolgozók követeléseibe? Ráadásul asszem az a vita pont azzal ért véget, hogy 90%-ban a dolgozók akarata érvényesült, de a GM bukta egy negyedéves profitját. (Akkor még pozitív szám volt.) A cégek szoktak időnként belemenni hasonlóan költséges vitákba például a munkavállalóikkal.

Egyébként a hosszú távú üzletek lehet, hogy így is megmaradnak. Szerinted nem, van aki szerint egyszerűen nincs más, és van aki szerint hosszú távon úgyis épülnek a vezetékek Kína felé (bár persze lehet, hogy addigra Kína csődbe megy), szóval franc se tudja, mi lesz.

A lényeg csak annyi, hogy simán profitorientált magáncégek is szoktak hasonlóan viselkedni, mint most a Gazprom, tehát nem teljesen világos, hogy hogyan lehet kijelentő módban leírni, hogy a Gazprom mostani viselkedésének egyetlen oka a politikai nyomás.
Előzmény: Törölt nick (76434)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!