Szia! Szerintem jobb vágásra az óriás kosorrú, mert az egy rövid hengeres nyúl és 4 hónaposan már ideális vágásra, míg a német és magyar óriás hosszú és csontosabb nagyobbak a csontjai is 4 hónapos korára megnyúlik és csontosabb lesz. Attól még a német viszi a pálmát árban és sokan hódolnak méretének. A nemes nyúltartásnak nem a vágás a lényege, hanem a fajták nemesen való tovább tartása és standard szerint szelektácio, amivel kizárod a gyengébb utódokat és itt nem csak sujrol van szó, hanem sokan el sem tudják képzelni mennyi mindenről, van szó egy birálaton. vágásra inkább keresztezet, nyulak jók pl: óriás Kosorrú+pannon fehér. vagy ha nemesítet, nyulakat tartunk a gyengébb minőséget illik levágni nem pedig jó áron eladni egy nem hozzá értőnek, mert ha elviszi az ő szép és drága nyulát kiállítani, akkor lehet, hogy egy életre elmegy a kedve a dologtól. Olyan a hiba hogy a biro felhívja a figyelmet, hogy ezt még a tenyésztő is tudta vagy tudnia kellet volna akkor a tenyésztő maga allat vágja a fát. és így leírja magát, hogy nem ért hozzá, mert lehet, ő sem jár kiállítani és sokk mindent ott tanulhatunk.
Ez igaz! És a szívet is zsírositja és így rövidebb lesz a tenyészállatok élete. nem a hús lesz zsíros, hanem a belsö szervek körül, ami az állat egésségének nem tesz jot.vágásnál sem igazán mivel attól nem lesz több a súja mert illik leszedni eladásra.
Pillanatnyilag csak egyesével vannak kiengedve, esetleg páronként :)
Az egyik nőstény (aki a legtöbbet van kint) nagyon birtokába vette a területet, mindenkit elüldöz (beleértve a macskákat is). Ő régebben szabadon kószálhatott a kertben, reggelinél mindig megjelent :) De nekem virágaim meg tavam van, azt nem szándékozom mind a nyulaknak adni.
A vörösök nagyon rondán tudnak kinézni egy kiadós ásás után, de azért néha rájukfér egy kis mozgás.
Csak ideszokott nyulat engedek így ki, amelyik elémjön, ha meglát. Azért előfordult már, hogy az egész család nyulat üldözött :) A törpék és a növendékek alul-fölül rácsos kifutóban vannak kint, amit mindig máshova rakok.
Én még csak tesztelem a szabadtartást, és csak egy szuka van kiengedve, az az udvaron, kertbe mászkál, ahol akar. A bakk ketrecben van, csak pároztatáskor fogom be a szukát.
Én nem engednék ki egyszerre egy egész sereg nyulat, addig biztos nem, míg ki nem alakul, hogy kutya, görény patkány stb ne vigye el őket. Szerintem te se egyből nagyba kezd el, hanem csak apránként. Én pl az színes nyulakat ki se engedem, gondolok itt a kék, vörös, fehér színezetre. Főként vadas, és hollandtarka.
Amúgy te hogy képzelted a szabadtartást? Csinálsz egy voilert vagy valami elkerített részt és ott tartani, vagy útnakengeded? Szerintem azért ha hoznál idegent, ne egyből a szabadba tedd, előbb szokatsd oda, mert akkor elindul a nagyvilágba és lehet sose jön vissza.
Lehet akkor nekem ezért nem döglött meg a nem ketrecben lévő nyulak, mert annak van szabad mozgása. Főleg ha meglát vagy megilyed, akkor szalad is előlem.
Ne az ananász ízü mesterségesen előállított ivólét kell adni neki, hanem rendes nem konzerves ananász gyümölcsöt. Az tisztítja a bélbolyhokat, segíti az emésztést.
Sajnos a Vanya Mihálytól származó Isabella-kabátos és Thüringiai-kabátos bakkal jártam így... :(
Én is gondolkoztam már a dokin, de szerintem nem mondana semmi újat!
Ma reggel is maszíroztam a hasát a nyuszkóknak, a Thüringiai-kabátos csak úgy tömi magába a lucernát, de a másik sajnos nem :(
Ha nem más behozom a házba a nyuszit és idebent fogom kergetni..., ha bekakil hát istenem, fel lehet azt törölni!
A lényeg, hogy meg gyógyuljon a pici baksi!!!!!!
Sumákvirág!
Na örülök, hogy van egy oylam ember akivel ennyire egy "hullámhosszon" jár az agyunk :)
Sajna mostanra nálunk is elborult egy kicsit, de azért ki-ki süt a nap :)
Majd írok, hogy, hogyan alakulnaka nyuszkók!
Aztán meg Mazsinak a kölykei... (9 naposak) azt hittem az összes Thüringiai lett... hát mégsem:D 1 naposan néztem meg őket és most ahogy néztem őket valamelyik nap kiderült, hogy 3 Thüringiai van az alomban és 4 Sárga vadasnak induló picur :) Majd rakok fel róluk képet!
Szia. Olvasgatom éppa nyúlbetegségeket és találtam egy olyat, hogy szőrlabdák az emésztőrendszerben. Ezt a nyúl tisztálkodás közben szedi magába és eldugítja a beleket. Ananászlét javasolnak rá, de itt a link: http://www.freeweb.hu/nyuszitartasiabc/oldal/nyulbetegsegek.htm
Igazából már leírni sem mertem, de én is adtam ilyen esetben ricinusolajat(hashajtás célából) a nyúlnak, egy 1967-es szakkönyben is szerepel. A régiek sem voltak hülyék.... Amúgy bevált, az a nyúl megmaradt. Ha nincs más lehetőség, próbáld meg!
Nagyon sajnálom a nyusszokat. Melyikekkel jártál így?
Attól tartok kicsit késő van már annál a nyúlnál amelyik nem eszik. Bélmozgást stimuláló dolgokra van szükség. Ahogy sumákvirág is írta.. jót tenne, ha jól megkergetnéd a kertben, a mozgás nagyon jó tesz. Nem vagyok gyógyszerpárti, de ha fontos tenyészállatról van szó, akkor természetesen az ember mindent elkövet.. kéne szólni a dokinak és itt egy hasznos link:
Én ezt a sok felfúvódós bajt a coli baci számlájára írnám és a mélyalmos tartás melegben és párás időben ennek melegágya lehet, akármilyen tisztán is tartjátok őket. Amelyik szabadban van érdekes módon nemigazán szenved ilyen bajban. Nekem ez a véleményem, aztán persze kitudja.. egy székletvizsgálat mondaná meg ennek a valós okát.
Remélem rendbejönnek a nyuszik és megáll a baj mindenkinél!
Az almaecetet 2-3 hete itatom velük és mégis itt a betegség!
Maszírozni is maszírozom a hasukat. Az egyik baksi jobban van... de a másik enni se eszik... :(
125*135*65 ketrecbe vannak ebbe tudnának szaladgálni ha lenne "életkedvük"
Adom nekik a zöldet is ma reggeltől, de amelyik nem eszik annak csak a vizet tudom a szájába fecskendezni a kaját nem :(
Gondolkoztam rajta, hogy esetleg egy kis hashajtós víz nems egítene e rajta???? Már minden megfordúlt a fejembe...
Szegény szinte nem is mozog már a hasa meg lassan mint a kő oylan kemény lesz... :(
Reméljük a legjobbakat és hátha felépülnek. Egy idős bácsi mindíg azt mondja, "Ha az állat érzi, hogy szeretik az is sokat jelent a gyógyulásban neki."
További szép napot! (nálunk már 7 ágra süt a nap!)
Óriás kosorrú nyuszik eladók többféle színben (kék, isabella, fekete, fekete kabátrajzos, thüringiai kabátrajzos, vadas), idegen vérvonalakból. Elsősorban bakok, 2-3-4 hónaposak.
Továbbá gazdit keres egy 1 éves oroszlánfejű törpe kosorrú vadas nőstény nyuszi. Nagyon szelíd, egészséges.
A nyuszik oltva vannak mixomatózis és RHD ellen.
Monori börzén is átvehetőek előzetes egyeztetéssel augusztus 14-én.
Összemosódik a fosás és a felfúvódás ténye a köztudatban, mert sokszor együtt jeletkezik, és mindegyik emésztőszervi rendellenességre utal. De: ha csak a felfúvódás van jelen, ott direkt az lenne a cél, hogy kiürüljön a nyúlból a béltartalom, a takarmány, és az erjedéséből keletkezett gázok.
Ha még eszik bármit is a nyúl, jó lehet a direkt "fosatós" gyümölcs és zöld, mert a száraz csak tovább dugít...
Ajánlanám még a hasuk masszírozását, (nem fáj nekik, nem szoktak tiltakozni)és ha hajlandó mozogni, futtatást minél nagyobb területen. Merthogy a bélmozgás megindítására kellene törekedni ilyenkor....
És ott az almaecetes víz.Főleg megelőzésre.
Lehet tiltakozni, ellenkezni, de azért érdemes elgondolkodni...
Nekem is volt már ilyen, igaz én ekkor levágtam már mikor észrevettem a problémát. A gyomrába bele volt dagadva a takarmány, szó szerint annyira tele zabálta magát, hogy az emésztőrendszere nem bírta feldolgozni.
Én most a körömvirágtea kúrát fogom kipróbálni. (neten tessenek rákeresni, gyógynövény) A csirkéinket volt, hogy a halálból hozta vissza, nagyon jó a gyomornak, főleg a virágszírmok, de a levelei is.
Hali! Fosnak is? Nekem ugyan ez volt mint már számtalanszor leírtam. A gyógyszere kár volt költenem. Nekem ha hiszed ha nem a zöld etetése hozta helyre őket. Egyre jobban vannak, bár most egy hétig nem látom őket. Szerintem a sok száraztakarmány is lehet káros. Nekem bele volt dagadva a 3 elhullott anyámba a táp. Felvágtam és érezni lehetett a táp illatát. Reggel árpát és tápot adok (3:1)+ zöldet és vizet. Délben szénát kapnak és vízcsere, szoptatós anya és süldők széna+zöld. Este árpa, táp és zöld, vagy zöldség és vízcsere. Régebben is így etettem most visszatértem ehhez és semmi bajuk.