Kicsi lakas volt - ket haloszoba, de kenyelmes, elheto. A konyha is kicsi - de mindent meg lehet ebben is csinalni - az etkezo tokeletes volt hozza. Nappali, erkely, picike kozlekedok (egy a bejaratnal, lehet eloszoba?! a masik a ket halo es furdoszoba... igy nem azonnal a nappali-etkezo reszbol nyilt.
Es az ajto - sajnos eleg sotet volt a lakasban... nem minden ajto volt feher - ez a konyhae - a szobake es furdoszobae barna volt - valamilyen fa mintas, de nem ciki, hanem szep.
A feny sokat jelent... nalunk L alaku az eloszoba. A saronal egy tetoablakot tetettunk be - es az a vege ahol szobaajto volt ott egy teljes uvegajto lett - igy eleg vilagos, baratsagosabb.
A mi hazunk a "kicsi" kategoria - 160 nm. Igaz, ebbe nincs beleszamolva a pince - mert mikor megfettuk a hazat, a pince meg nem volt beepitve lakoternek. Az plusz 50- 60 nm.
Az az igazság. hogy én sosem laktam még házban, legfeljebb csak vendégeskedtem. Viszont volt szerencsém tizenvalahány lakáshoz, bár igaz, ebből csak 6-hoz saját jogon.
Mindenesetre egyikben sem volt se dupla fürdő, se gardrób, se mosókonyha... étkező is csak a 130 nm-es béreltben. Ami az előszobákat illeti, a gyerekkorombeli frankfurti, és a későbbi hamburgi irodalakásban is egy nagy szobaalakú előszobában landolt az ember, Helypazarlásnak tűnik, de legalább nem az a hurka-előszoba, és nomálisan nyílik belőlük a többi helyiség. Bár nekünk amúgy most 'hurka' van, de nem teljesen, mert nemcsak keskeny, hanem rövid is, és mivel csatlakozik bele egy másik közlekedő is a konyhához, annak a szembenlevő ablaka miatt nem sötét. Sőt, sokszor nagyon hangulatosan süt a falára a nap. És szép színes gyapjúkelim van a földön. Szóval hurka, nem hurka, szeretem. :)
Almodozasok kora... mi az amit eddigi eletem tapasztalata alapjan hianyoltam - es mi az amit feleslegesnek tartok.
Haloszoba. Micsoda orom volt az elso!!! Nem nappali nappal es halo ejjel...
Ebedlo... vagy egy eleg nagy konyha-nappali, ahol tisztessegesen le lehet ulni es enni. A fiuk ugy nottek fel, hogy ha negyen asztalhoz ultunk, a konyhabol se ki, se be. No meg az "unnepi" ebedek, vacsorak... bizony a fozes nyomai rontottak a hangulaton.
Kozlekedok, folyosok.. nagyon nem szeretem oket, de kellenek. A meretek... egyik-masik hazban a folyoso nagyobb alapterulet mint a haloszoba... Nekem ami volt eddig, az csupa ajto volt... utalatos.
A legutobbit szetbontottuk, mert egy sotet, hurka volt, gusztustalan, lelombozo, sotet... most vilagos, baratsagos.
Mosokonyha!!! Hogy mennyire szeretem... meg akkor is, ha a pinceben van... ha lenne egy ruha-lift, teljes lenne az oromom. Ismeroseim kozul vannak akik tettek mosogepet az emeletre, es nem a legjobb otlet... ha nappal mosol, fennt kell legyel vagy fel kell menjel. Ha este-ejjel, hat akkor hallod... meg en is hallom a szaritast, ha "zajos" ruha van a szaritoban.
Tobb mint egy furdoszoba... eletet ment :)). Egy a szuloknek, egy a gyerekeknek... es persze ha van tobb mint egy szint, akkor mindegyik szinten legalabb egy...
Ruhas szekreny az eloszobaban...
No akkor a felesleges (de nem feltetlenul rossz)... nappali ES csaladi szoba... szivesen osszevonnam a kettot, egy nagyobbra - bar igy is kihasznaljuk mind a kettot.
..."walk in closet"... jo lenne... de mivel nem vagyok olyan ember aki tul sok ruhat es cipot hasznal - igy megvagyunk nelkule. De az igazsaghoz hozzatartozik, hogy a beepitett szekrenyek a haloban nem eleg kettonknek... igy aztan Papus ruhai mashol vannak.
(Baratnom a Gellert szallo tajekan lakott, 220 nm-es lakasban, ami csodalatos volt... de... az eloszoba oriasi - es tele ajtokkal. A konyha szep tagas, erkelyes -utcara nezo-, kamra is volt... a furdoszoba egy hurka, sotet, baratsagtalan, jajj de nagyon szomoru.... de volt negy nagy szoba - 2-2 egymasba nyilo, amit egy gyerekkel es egy dolgozoval eppen lakhatova tettek... igaz a szobak merete szinte tulzas volt... termek inkabb... de hat sokat "reprezentaltak" - igy nem volt felelsleges...)
Két szint soha nem praktikus. Ha majd megöredtek, akkor élhetetlen lesz. Én úgy vagyok vele, hogy lakás soha nem lehet túl nagy. Erre példa, hogy amikor Zürichben egy év intenziv keresés után egy 6 szobás, 160 m2-es lakást ajánlottak, bérlakás persze, gondolkozás nélkül elfogadtuk. Életem legkedvesebb lakása lett. Végre volt hely mindennek. Volt hozzá nagy pince és padlás is. Nyaranta persze bőven voltak vendégek, ez volt a Kádár bosszúja időszak. De örültünk mikor jöttek és akkor is amikor elmentek. Soha nem kergettük egymást, egyszintes volt persze, abszolut átlátható. Semmi fölösleges folyósó meg egyéb nem volt benne. Régi ház volt egy fürdő és egy külön wc. Loggia az egyik szobából és egy méretes balkon a konyhából. Nagy belmagasság, stukkós mennyezet, intarziás parketta két szobában. Imádtam.
Magas belterben nekem is tetszik a boltiv. Az alacsonyban kevesbe... es ezek alacsonyak.
Kinaban ahol laktam, ott az ajtok a plafonig ertek - kis lakas volt, alig 50 nm. De... hihetetlen a magas ajto hatasa!!!
Mikor eloszor vettem fuggonyt a hazunkba, hallgattam a jotanacsra - es az ablak keret fole tettem a karnist... hat hiba volt. A belter nem magas, es meg alacsonyabbnak tunt a szoba tole.
Aztan kicsereltem a fuggonyoket, Papus szep karnist epitett be a mennyezet ala - es a hatasa... szoval rengeteget szamit.
Ja... szornyu lehet - ha ott a sok feny a mosokonyhaban!!! :))
Kicsit atrendeztem - de lehetne meg rajta finomitani.
A boltiv nem kedvencem, kihagynam - helyette uveges toloajtokat tennek be.
A konyhan jo a kerti ajto - de az ebedlore is tennek... azt hiszem.
A furdoszoba, a mosokonyha (ami csak szekreny lenne) atrendezesre szorul - es a kisebb WIC boven eleg.
A mosokonyhara szinten mas ajto - harmonika ajto. Mindig szerettem volna a mosokonyhat kozelebb a konyhahoz - ugy erzem akkor lelkesebben mosnek, ha nem kellene maszni lepcsot hozza...
Igy igaz - ami 50-90 nm kozott van, legtobbszor masodik - hetvegi - haz. Az a haz amiben allandoan elnek - a nappali 12x22 korul van ami egy 4x5-os szoba. A "master bedroom" ami 11x13 az 3 x4 koruli szoba...
nem tudom... kétszintes, 140 m2-es a házunk, a lépcsőház jelentős helyet visz el, a hasznos tér kb. 120 m2, tervezési hiba miatt elég sok a fölösleges folyosó, de hárman még így is kergetjük egymást... mindhármunknak van most külön zug (férjnek nem elég csak a saját 15 m2-e, nekem a gyerekkel 10-10 m2-ünk van) - van ezen kívül 15 m2 konyha, két 16 m2-es nappali szerűség, és egy 10 m2-es másik "mindenes" - átmenő szoba, két fürdőszoba...
amikor az egyik unokaöcs itt lakott, a másik pedig itt volt hétvégére, akkor tele voltunk :)
Mi is teljesen jól elvagyunk az 51 nm-n ketten, nincs is problémánk, de ha úsznék a pénzben, akkor inkább 100 nm körülire szavaznék. A nappalin és hálón kívül jó lenne egy étkező és legalább egy kicsi gardróbszoba, amúgy meg szeretnék egy mosókonyhát, és konyhai kamrát is jobban értékelném, ha nagyobb lenne 1nm-nél. :) Ja és igazából a a két szoba is lehetne együtt legalább 40, de inkább 50nm2.
Hát nekem 110 nm messze nem akkora, hogy (két személy ottalvási lehetőségén kívül) nekiállnék a vendégeknek dolgokat tervezni bele.... majd 220-ból talán. :)
borzasztó nehéz érezni az USA-mértékegységeket... most bosszantott, átszámoltam, ez a ház 110 m2 körül van - elég nagy pancserség egy ekkora házba ilyen hibákat beletervezni... nem hogy vendégháló nincsen, de még egy egy vendég wc sem...
másutt ennyi helyen egy szinten van 3 háló, 2 fürdő, konyha-nappali-étkező...
ja, és a konyhába is csak a nappali-étkezőn keresztül...
megspórolták a folyosókat... középen folyosó kell a gardrób meg a konyha helyére részben, és akkor helyreáll a világ rendje - maximum nem lesz külön, nagy, ablakos dining room :)