Pontosítanék: Hagyták. Még az is lehet, többes szám sem kell... :-(
Régi (200-as család) Ikarusos járatokról nincs véletlenül valakinek egy kis összefoglalása? Látom itt elszórva a topikban, de jó lenne egyben látni az egészet, hogy merre érdemes "vadászni" rájuk.
Szerintem is jó helyen van itt a fórum. Amúgy a BV honlap teljesen meg fog újulni, csak várjuk ki. Lehet, hogy visszateszik rá a fórumot is (mármint nem ezt, újat).
Az idén, ha jól megy, Ózd 5 új buszt kap, és csak 2 laprugós van már, tehát evidens, 3 légrugós is selejt lesz. És az, hogy melyik, nem csak az életkor alapján dől el hanem, hogy melyik mennyi pénzből tartható fenn. Pl.: az új kocsi érkezik - telefonszám - 06.12-én. 3 egyforma állapotú, de eltérő évjáratú kocsi közül kell kiválasztani, ami helyette selejteződik. 2-nek lejár a műszakija 03. 28-án, ebből egy 24 éves, a másik 22. A harmadiknak, ami 25 éves, 07.01-jén jár le. Akkor világos, hogy azt selejtezik, aminek 07. hóban jár le, mert így azt már nem kell nehéz pénzért levizsgáztatni, hisz addigra itt az új kocsi. Értem?
Amúgy az EZZ-261 a selejtérett 250-es, valamint a BHK-418, és a JOB-697 (ex. BHK-417) légrugósok, plusz a két 266-os. Azért pont a 418-as, mert nagyon szét van rohadva.
Az ok sajnos egyszerű: a 452-es 23, a 466-os 20, a 415-os 25, a 418-as 23, a 420-as 20 éves. Max 3-4 évig lesznek még 200-as Ikarusok állományban. Sajnos.
BHK-418-nak a CREDO érkezéséig fordája volt ( 2009 év elején érkezett helyette LHT-803).
Hát igen... a 2 laprugos. Mennyit utaztam rajtuk...
Emlékszem, hogy annyi ik. 266-os volt, hogy más szinte nem is járt erre, amerre én lakom.
MÉg az egyik 250-es ikarust is selejtezni fogjá k bben az évben ( nem tudjátok, hogy melyiket??). Holnap bemegyek az indítóba Ózdon, és amennyi kép csak fér a fényképezőgépre, annyi fotót készítek róluk.
Tudja valaki hogy él még -e a JOB-702 frsz-ú busz. Ha él akkor merre jár mert nagyon félek hogy szétvágják, és még nem is utaztam rajta egy jó pár ideje.
Ha valakinek netám van róla képe, akkor légyszi oszd már meg velem ha lehetséges!
Igen, ez is igaz. Egy jól karbantartott Ik-250-es, 256-os máig adja azt az utaskényelmet, mint egy E95-ös. (De azért a hangsúly a jó karbantartáson már ott van.)
Viszont azt észrevettem hogy máig nem sikerült olyan kényelmes ülést alkotni mint a 256-osokban lévő. Amúgy a 256-os az egy külön kategória nálam. azokkal még mindíg szívesebben utazok több órás távban mint egy az EAG-okkal vagy más egyéb nem magyar vagy noname buszokkal.
Én sem mondom, hogy egy húszéves 260-asnak még szabadna az utakat rónia, de mikor szembe jön velem egy, büszkeség tölt el, mikor meg egy busznak mondott Credo-t látok, a sírás kerülget. Hát ide kellett jutnunk? Tudod, hogy' hívják a Kisalföld Volánnál a Credo-t? Robur! Hát ezzel az egy szóval össze lehet foglalni a kocsi lényegét. Az meg, hogy nem fűthető jól a 260-as, nem az Ikarus hibája, hanem a BV-é. Ha normálisan újították volna fel, ha rendesen karban tartanák, meleg lenne.
A szerény véleményem az, hogy ha Magyarországon úgy mennének a dolgok, mint bármely normális országban, nem járnának 20 éves 260-asok az úton, de nem létezne a Credo, meg az ARC sem!
Na jó. Én is kellően elfogult vagyok az Ikarus irányába, s a C56-nak szerintem sem nagyon van versenytársa mai napig sem a volánoknál, de: ez komoly? Ráadásul pont az Ik-260-asok kapcsán, amelyek hangosak, kényelmetlenek, rosszul fűthetőek. Egy 20 éves kocsinál bizony már előjönnek az utastérbe a kellemetlen gőzök-gázok is (Ez mondjuk leginkább a 266-osokra és 256-osokra igaz.)
Szóval azért egy 1 napos (3-4 éves) Credót szerintem ne alázzunk már egy 20 éves 260-assal szembeállítva. (Az ún. vandálbiztos kényelmetlen ülésekről ne beszéljünk, azok a C56-osokban is borzasztóak.)
Egy húszéves busznál már folyamatos csámcsogást lehet hallani, mert a rozsda szorgalmasan eszi...
Az Ikarusok önhordó váza zártszelvényekből van összehegesztve, az oldalukon meg feszített vaslemez van.
Az oldalláda ajtók alumíniumból vannak, az nem rozsdál...
A fődarabok közül a hátsóhíd meg a váltó általában túléli a buszt, a többi meg elvileg cserélhető. Ezek viszont "kimennek a divatból": Pl. a hangos hátsó híd, vagy 266-osoknál a laprugó, a dobféket is felváltja a tárcsafék, stb.
Néhány, az EU-hoz tőlünk régebben csatlakozott országoknál 3-5 év után cserélik le a buszokat...
Talán elérjük azt is, hogy nemcsak a sődert szállítják újszerű járműveken...
Egyet értek. Sőt egy picit továbbmegyek nálad: egy C56-os még mind a mai napig többet ér (a szememben), mint pl egy török MAN. Lehet, hogy elfogult vagyok, magyar busz révén, de ki nem az itt, közülünk?! :D
Teljesen egyetértek. De az a legidegesítőbb számomra, hogy a magyarok többségének a fejében "régi busz=Ikarus". Miért? Mert ezek a húsz éves kocsik 1974-es tervezésű buszok, kisebb frissítésekkel az évek folyamán. Tehát: a Volánok a kelleténél jóval több ideig használtak/nak még sokkal régebbi tervezésű, korszerűtlen buszokat, és így elhitették a lakossággal, hogy az Ikarus csak erre volt képes. Holott termékeivel Nyugat-Európát, sőt, még Amerikát is meghódította, az pedig nem pite, akárhogy nézzük is. Egyszóval, vérzik a szívem minden egyes Ikarus selejtezésekor, és lángol bennem a düh, mert mindig az jár az eszembe, mit hagytunk veszni...
SZIA!EZT Az elbontást kétlem,még 266-osok is inkább tartalékká válnak.Egy 260 pedig 100% az lessz,ha nem fordés kocsi.K barcikán hemzsegnek a fordás 266.osok.Pl:BFK_092.SZIA
Egy 20 éves kocsinál komolyan felmerül, hogy mi más baja van? Én nagyon szeretem az Ikarusokat, de szerintem egy normális országban ilyen életkorú géppel már nem szolgáltatnak.