A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Ha valakit érdekel, van egy invertorhoz való AWI kábelem eladó. Mióta megvettem a HF egységet, azóta nem használom. Egyetlen kínja, hogy levettem róla a gázcső reduktorra vezető csatlakozóját.
Segítséget szeretnék kérni. Automata hegesztőpajzsot szeretnék venni otthoni barkácsoláshoz, lakatoláshoz stb. A vaterán nézelődtem és ezeken akadt meg a szemem:
Szerintem a több mindig jobb mint a kevesebb ;) Nem baj az ha több van, legalább van miből válogatniuk. Német nyelvvel nincs különösebb bajom, társalgási szinten megy (ha kiraknak nem halok éhen :D) De ha tudom hogy fog indulni tanfolyam tuti ráfekszek keményen. Egyébként szerintem nem kérhetik olyan nagyon mert túlzásképpen állithatom hogy vannak olyan ismerőseim is kint Ausztriában meg Németben akik hülyék mint a segg.
Egyébként nekem van 3 volt általános iskolás és középiskolás osztálytársam is aki kint van mint hegesztő és őket a tanfolyam vége után, miután meg lett a minősités egyből vitték ki. És még csak azt sem mondhatom hogy szakmunkásban tanultak hegesztőnek 3 évig, mert informatikán voltak.
Gondoltam megnézem, hogy milyen is a piac a hegesztőknél, így feltettem, hogy mit is tudok. Vagy két hónapig semmi, pedig ott van, hogy CO ill. AWI-ra ha lejárt is a minősítés, de meg van. Aztán tegnap felhívtak, hogy lenne munka. Kérdem, hogy mit kell hegeszteni, milyen eljárással. Na, tulajdonképpen mindennel, amivel csövet lehet hegeszteni, kivéve lánggal. Letudjuk az egészet egy viszlát a jövő héten, egy próbahegesztésre. Majd nem sokkal rá, felhívom emberünket, hogy egy gond azért lehet. Kérdi mi. Mondom neki, hogy ua. meg vannak a minősítések, de nem élesek. Mondja, hogy az legyen a legkevesebb, majd élesítetik, és újabb minősítéseket kell szereznem. Bakker, lesz vagy 4-5 minősítésem. Meg lesz CO csőre, AWI csőre elektródáról is szintén csőre, lesz AWI kombinált is. Most az a nagy dilemám, hogy belevágjak e, mert megy a maszek megrendelés is. Bár a maszek az nagyon idegtépő. Van mikor nincs, és akkor a számláimat kell, hogy tologassam. Viszont nincs korán kelés, és a magam ura vagyok.
Egyébként nekem van sok ismerősöm akik hegesztők, de mindnek van melója és sikerült is elhelyezkedniük. Külföldben gondolkozok egyébként, Ausztriában.Messzebb nem akarok
szia, ha magánerőböl teszed le és beletolsz sok pénzt, arra készülj fel hogy nem lessz munkád ebben lehet sokáig, mivel rengeteg, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek is nehezen tudnak munkát találni. én munkaügyin keresztül végeztem el a co okj és minősitést, de nem kaptam még munkát , és ennek már 15 hónapja, mindjárt lejár a minősitésem, az meg nem kevés pénz megujitani. ha mindenáron awizni szeretnél, akkor várd meg a munkaügyis lehetőséget, de tetudod,,,
Sziasztok! Az éven (nyáron vagy ősszel) mindenképpen szeretném elvégezni az AWI minősitett hegesztői tanfolyamot. Viszont nem találok itt Miskolcon vagy környékén olyan helyet, ahol el tudnám végezni fél év alatt. A munkaügyiben szokott indulni, de nem lehet erre alapozni, ezért még ha ki kell fizetnem akkor is meg akarom csinálni. Hegesztői tapasztalatom nincsen, viszont iszonyatosan érdekel és nagyon lelkes vagyok :) Nem tudtok valami céget vagy iskolát aki foglalkozik ezzel?
szia, nekem 200 amperos géphez vannak gyárilag 16 mm2 es kábelek, a testé is meg az elektródafogónál is. egyik ismerősöm azt mondta hogy 1 mm2 16 ampert bír el. de ezt nem állitom, csak hallottam.
szia, köszi. egyenlőre nem tervezek awizni a stahlwerk el, csak kiváncsi voltam lehet e vele. a forditott polaritás ha jól tudom, akkor a test a negativ póluson, a pisztoly meg a pozitivan. de ha odáig jutok hogy már awizok akkor biztos lesznek még kérdéseim:)) a legkissebb argon palack mekkora és mennyibe kerül ? azt hiába kérdezem hogy mennyi ideig elég, mert tudom felhasználástól függ.
Helyes kis gép, és itt nem a méretére gondolok. :-) Ha hegesztéstechnikai boltban 13 ezerért körüli árért kapsz hozzá koppintós munkakábelt, veszel hozzá egy reduktórt úgy hat ezer körüli összegért, egy kis argon gázpalackot, és már nyomhatod is.
Éppen erre a hozzászólásra várt mindenki a fórumon,hogy megmond ezt idézem
"Ha kezdő vagy akkor az a legfontosabb, hogy a szakmát minél jobban elsajátitsad, persze emellet törekedni kell, hogy minéltöbbet keres. De alegfontosabb az, hogy jó szakmunkás légy és persze akkor a pénzben is lessz előrelépés"
Szia! Ha kezdő vagy akkor az a legfontosabb, hogy a szakmát minél jobban elsajátitsad, persze emellet törekedni kell, hogy minéltöbbet keres. De alegfontosabb az, hogy jó szakmunkás légy és persze akkor a pénzben is lessz előrelépés.
Jó lenne ott élni. De az átellenes oldal az viszonylagos, attól függ honnan nézzük. Emlékeim között szerepel hírdetés arról a környékről és talán külföldre is küldenek embereket.
Ja! A Linamar eddig a tőzsdére bevezettet Nyrt volt, innen volt ismerős a neve. Ahogy néztem a honlapjukon tavaly év végén váltak zártkörű részvénytársasággá.
Valószínűleg nem egy "mostnincspénzemdemajdegyhétmúlvavisszatérünkrá" kategória.
szia, igen , jelenleg nem keresnek hegesztőket, da azért ma elküldtem a pályázatomat, sosem tudni mikor szabadul fel hely. most is bővitették a gyárat.
szia, én kezdőként nettó 600ft ban kiegyeznék. plussz szállás. túlórát is vállalnék.Szombatot is vállalnék. vasárnap pihi. aki gyakorlott annak hallottam hogy 800-1200 is nettóban megvan.
Linamar rendel tőlünk pár berendezést, eddig rendesen fizettek.
Mi a reális elvárása fizetésben egy jó hegesztő szakmunkásnak, akinek gyakorlata, és néhány minősítése is van, és itt magyarországon szeretne dolgozni?
szia, hát, játszani jó de semmi másra. árából is nézve ac dc awi gép 60 ért, elég vicces. és a dobozára meg ráirták hogy inverteres hegesztőtrafó, na most vagy inverteres vagy trafós, de amugy inverteres tudom. nem tudom milyen célra akarod használni, de szerintem ne pazarold a pénzed egy ilyen semmi gépre. inkább vegyél egy bevontelektródásat 60 ért ,már egész jókat lehet venni.
fél OFF: Mi voltunk az utolsó szakközepes osztály, akiknek tananyag volt az elektroncsövek gyártása... (1988-1992)
A hegesztésből azért elég naprakész. A zegyetemen a nagy gyártóktól ott van egy-egy bemutatógép a legújabbakból, az elektródagyártók is visznek mintákat pár dobozzal. Van kint egy kis cuki REHM gép, hordozható "szerviz"-gépnek szívesen elfogadnám :-).
Attól függ milyen szakma. Az iskolák nem igazán követik a technika fejlődését, az új technológiák megjelenését. Említhetném Pl. hogy ontopic legyen a külföldön elfogadott porcelánozást awi esetén. De neked mint vasútőrültnek mondom, amikor én tanulam 1992-1995 között dízelmozdony szerelő szakmát, olyan tipusok szerkezetét, vezérlését tanultuk amik már akkor régesrég eltűntek a vaspályákról. Pl. Ab motorkocsi, és társai. A vasútnál maradva pl. egy mozdonyvezető tanfolyamon sokkal több és naprakészebb anyagot oktatnak.
Mondjuk én gépészmérnök leszek vegyipari és energetikai szakirányon. A hőkezelés-hegesztés csak egy tárgy volt a sokból. Az egész csak arra jó hogy sokmindenre legyen egy kicsi rálátásunk de semmi több. A szakirányos tárgyak kicsit alaposabbak, de nem összemérhető egy nappalival ahol csilliárd órában oktatnak egy tárgyat esetenként elmélettel-gyakorlattal. Éppenséggel nem egy oktató mesélte hogy egyáltalán nem biztos hogy a nappalisok többet is tudnak egy levelezősnél a sok óra ellenére. Biztos ami biztos felnnőttként munka mellett végzettséget (mindegy hogy mi, érettségi, diploma, tanfolyam, stb) szerezni kutya nehéz.
Ja.. a mi hegesztőmérnökünk is nézegetheti a diplomáját. Van egy-két rehm impulz gépünk, eléggé elvérzett az egyik beállításával. Hónapok óta nem bírtak vele normálisan hegeszteni. Tegnap nekiálltunk az egyik hegesztő kollégával, és fél óra alatt beprogramoztuk. Ma már jött a másik 4 rehmes gép gazdija is, hogy az ő gépüket is be kéne állítani. :-) Nőtt is a májam egy kicsit. :-) Egész jó "kis" gépek. Próbálgattuk kicsit, egészen 400 A-ig megküldtük a végén. 8 mm vastag 690QL lemezek, PB pozícióban, a függőleges lemez 30 fokban legyökölve. Első oldalon ~6-os, a hátsón ~4-es varrat készült így egy menetben.
Pösti műszakin az az elv, hogy a hegesztőmérnöknek is meg kell tudni csinálni, amit a szakmunkásnak ő ír elő a WPS lapon. Elég komoly a képzés, hetente van gyakorlat, plusz aki szereti (meg komolyan veszi), ott a szakosztály is!
Levelező? Az érdekes. Kábé mint szakácskönyvből megtanulni főzni :-).
Na, köszi. Ma délután kisérletezgettem is milyen a pulse mód. Persze még ki kell tapasztalni mihez milyen beállítás való. A leendő mérnökségről annyit, hogy levelezőn 8-12 órák vannak egy-egy tárgyra. Ez 2 vagy 3 alkalom. Hőkezelés-hegesztésből se volt több. Gondolhatod mekkora profizmusra lehet így szert tenni, főleg hogy gyakorlat semmiből sincs. Hegesztésből konkrétan annyira futotta, hogy dióhéjban ismertették a legelterjedtebb eljárásokat, némi elmélet a hegesztés közben történő anyagszerkezeti változásokról, a hegesztő ív tulajdonságairól. Egy kicsit részletesebb ismertetés volt még az MMA és MIG/MAG eljárásról. Ennyi. Az egész egy nagy nulla gecidrágán (150-160ezer egy félév).
Szia,ha nem késő megirom a véleményem,tapasztalatom!Hegesztés előtt melegitsd elő,min.2-300C-ra,nem fontos,hogy egy húzásból végig húzd a varratot,inkább szakaszosan,pontozva(közben salakozni),ha megvagy ne hagyd,hogy gyorsan kihülyön,melegitgesd ,hogy lassan hülyön ki,minnél lassaban annál jobb!
Awival is lehet öntöttvasat hegeszteni,hozaganyag lehet kompreszió gyűrű!
Az áramerősségre még anyit, hogy úgy is kitapasztalod a gépedet és akkor már nincs rá szükséged, hogy tudd hány amperrel dolgozol. Az elején meg fogj egy darab acélt, ami lehetőleg olyan vastagságú legyen, mint a hegesztendő darab és azon ívethúzva nézd az ampermutatót, hogy mit mutat.
Bizony az áramerrősség már csak egy olyan dolog, hogy akkor tudod mérni ha zárod az áramkört! :-)
DC Pulse mód. Akkor nincs rá szükség, "ha csak úgy hegesztesz egy darab vasat" és akkor kell ha a hőbevitel nem léphet át egy megadott értéket. ( Leendő) Mérnök Úr, nem készült! :-)
Nagy széntartalmú, erősen ötvözött anyagoknál a nagy hőbevitel nem kívánt anyagszerkezet módosulást okozhat, ezt hivatott a pulzáló (kvázi minimálisra csökkentett) hőbevitel megelőzni. Vagy pl., ha vékony anyagot hegesztesz és nem akarod, hogy hullámlemez legyen a végén.
Áramfelfutás-lefutás: szerintem nincs csak AWI módban.
Pulzálási frekvencia, viszony: A már elöbb leírtakhoz kapcsolódva, befolyásolja az anyag minősége, vastagsága, hőmérséklete, hegesztési helyzet.
Amikor érkezik az impulzusáram,, akkor kell a pálcát odahelyezned, hogy megtörténjen a leolvadás, beolvadás (már ha hozaganyaggal dolgozol). Aztán szépen viszahül az ömledék. És már ismét jön is az impulzusáram, addigra megint résen vagy a pálcáddal. Közben dúdolhatsz is egy dalt a ritmusra.
Vettem 2db öntvénypálcát a Cooptimban Érden. Próbának jó lesz az inverterrel, tartani nem fog semmit a hegesztés, csak kb 5 cm hosszan 6-8mm szélesen meg van nyílva a kályha fedlap és ha lezárom, akkor is megy onnan a huzat. Próbáltam már hőálló pasztával is betömni, de kipereg.
Na ezaz. Jobban örültem volna ha a beállított értéket mutatná. Ha a hegesztési áramot mutatja akkor annak nem sok értelme van mert akkor az ember hegeszt a pajzs mögött és nem a számokat bámulja:-), legfeljebb egy próbadarabon be tudja lőni. Mindegy végülis el leszek nélküle.
Kezdj el valami egyedit gyártani, rögtön lesz elismerésed ha jól csinálod. Amíg nem bizonyítasz, addig nem lesz. Úgy vettem észre, hogy a cégeknél tuszat ember a szaki. Most mint maszek török előre, van vagy 5-6 mínősítésem ami lejárt, viszont bármelyiket betudnám élesíteni ha nagyon muszály lenne. A haverok körében akkor lett jó hírem, mikor végül is a havernak elkészítettem a garázsrácsát.Onnantól tényleg jön a munka. Ma gyerek akadályt kell csinálnom, hogy egy 5-6 éves kislány ne tudjon kimenni az utcára. Két kaput kell bombabiztosra felhoznom, zárat cserélnem, kívül kilincs, belül gombosra. Ja, lesz még egy IKEA ágy hegesztés is. Mondanom sem kell, hogy nem az első darabról van szó. Lassan én leszek a szervizemberük. :)25 Tehát van elismerése a jó munkának, de azt ne cégen belül keresd.
A napokban érdeklődtem az ITIG 160-al kapcsolatban hogy ki tud róla valamit, meg vegyem, ne vegyem. Aztán végül úgy döntöttem megveszem. Igaz használt, de szerintem jó áron sikerült hozzájutni. Tesztelgettem már egy kicsit, MMA módban a régi háziipari trafó (+egyenirányító) hoz képest ég és föld. Nagyon jól gyújt, és kis áramoknál is stabil az ív mint állat. MMA módban 5-125 A, AWI módban 5-160 A amit tud. A bekapcsolási idők nem túl fényesek, de háztájiba 2.5-ös elektródával elmegy. Akit esetleg érdekel, holnap megnézem a konkrét értékeket. AWIzni (amire vettem eredetileg) még nem tudok mert nincs palack, reduktor, pajzs. Illetve széndioxiddal a funkciókat leteszteltem de ennyiben ki is merült. HF gyújtása van, beépített gázszeleppel. Ami valójában érdekel azok a funkciók, mit és mikor kell használni. Gépész ember vagyok (erről diploma is lesz valamikor:-), némi villamos ismerettel, de hegeszteni csak itthon autodidakta módon tanultam, illetve némi elméletet tanultunk az egyetemen de az semmi. A topicot olvasva az már biztos hogy hivatásos hegesztő nem leszek:-). Bonyolult és ügyességet, érzéket kívánó szakma ez (mellesleg elég egészségtelen), de mo-n nem látom hogy megbecsülést élvezne.
Tehát ezek vannak:
Ampermérő (létezik hogy csak hegesztéskor mutat valamit? Ha igen akkor ez jó nagy baromság)
kapcsolók: 4db van.
AWI/MMA ez világos
2T/!T4 körülbelül ez is tiszta (olvasom a topicot elölről)
Gáz utánengedés 5s/10S
DC/Pulse mód
gondolom DC-ben folyamatosan a beállított áramot tartja, Pulse módban pedig két érték között ingadozik. Mikor kell az egyik és mikor a másik? MMA módban van jelentősége?
Potméterek 6db van
Áram felfutás-Áram lefutás (ez két külön poti): ez is stimmel (MMA módban van jelentősége illetve működik ez a funkció?)
Pulzálási frekvencia: mi befolyásolja az alkalmazandó frekvenciát?
Pulzálási viszony: mikor kell széles kitöltés és mikor csak "tüskék"
Az öntvény forrasztásban az a gáz, hogy látni kell hogy mikor tedd bele az önledékbe a pálcát. Ok, ez minden hegesztés alapja, de az alu, a réz, és az öntvény más kategória.
Az a gáz, hogy hiába mondanánk bármi márkát, míg nem látjuk, nem tudunk tanáccsal szolgálni. Az első zölddel dolgoztam, kicsit nehézkes a beállítás, de vitte az alut.
Valamikor nagy csavargó hírében álltam, amelyik várost meg akartam ismerni, oda elhelyezkedtem mint hegesztő. Így volt ez Szombathellyel is. Na most nem e város a lényeg, hanem az, hogy ott a Vasuti Járműben dolgoztam. Nos, ott ami aluhegesztés volt, az a bordázott ablakok hegesztése, és nem AWI-val, hanem ívvel, dinamóról. Ezt azért írtam le, hogy meglátásom szerint, ott a CO menne.
Nézelődök,hogy milyen gépet vegyek. A keret 200.000Ft. Az igények meg a következők: Szeretnék vele hegeszteni rozsdamentest, saválló acélt, nagyon max 2-2.5mm vastagságig. lemezeket, alu lemezt 1-1.5mm ig. nem feltétel de pl jó lenne ha tudnék autó szívósort hegeszteni(öntvény kb 2mm anyagvastagság).
Szóval egy AC/DC AWI gépet keresek. 2kilóból. Nem ipari használathoz!
Előtte meg gyökfaragóval ki kell munkálni. Akkor se biztos, hogy sikerül, főleg ha nagyon szétégett öntvényről van szó. Az esetek nagy részében ilyenkor a varrat mellett megreped, még gondos előmelegítés és varrat-tömörítés esetén is!
Nagy nap volt a mai. Bölcsész létemre kipróbáltam az AWI gépemet és még egész normálisat hegesztettem vele elsőre. Mondjuk az űrállomáson nem vállalnék még munkát, de elsőre nem volt rossz. Sikerélményem az meg volt.
Lehet ,csak öntvény pálca kell hozzá ,vagy saválló. De az a baj hogy az szerteszét égett ,beleégett a szén is. Hegesztő szakboltban ajánlanak hozzá pálcát. Általában darabra is adnak,3-500ft /darab.
Köszönöm szépen a felvilágosítást. Nagyon erősen gondolkodom a tanfolyamon. Szerintem úgy is jelentkezni fogok rá,csak azért is mert a környékünkön Szolnokon a Máv járműjavító és vagongyára újra beindul és úgy tudom hogy oda igen is kelleni fognak ilyen szakemberek.
Illetve már csak azért is érdekel ez a szakma mert látom hogy a újságokban hogy mennyi alu hegesztőket keresnek. Egy ilyen tanfolyam kb 4-5-6 hónap, sok időt nem vesztek vele szerintem, persze csak akkor ha egyáltalán sikerül ilyen tanfolyamon elindulnom. Meg is nézem az anyagokat amiket linkeltél.
szia, ha olyan tanfolyam indul hogy aluminium hegesztő akkor szerintem ragadd meg a lehetőséget, mert mifelénk nagyon ritka, és szerintem keresett szakma. az awi eljárás az nem csak kimondottan aluminium hegesztésre van kitalálva, lehet vele vas vagy nemvasfémet is hegeszteni. aluminiumot hegeszteni awi eljárással argon gáz és váltakozóárammal lehet.
AWI=Argonvédőgázas wolframelektródás Ívhegesztés
aluminiumot még lehet AFI (MIG)val azaz Argonvédőgázas Fogyóelektródás Ívhegesztés- el egyenáram forditott polaritás. céó géppel ha igy ismered.
valamint lehet még bevontelektródával , de ennek a minősége rosszabb az előző két eljárástól.
ha mész tanfolyamra akkor huzzál bele, használd ki a gyakorlási lehetőségeket, mert ha kikerülsz a suliból a kutyát nem érdekli hogy pályakezdő vagy, vagy tudsz hegeszteni faszául, vagy semmi esélyed elhelyezkedni. türelmi idő nincs. nyomni kell .
Szeretnék egy kis információt kérni tőletek, sajnos vannak olyan dolgok amivel nem vagyok tisztába. Lehet hogy nem itt kellet volna megkérdeznem de úgy láttam a hozzászolásokból hogy képbe vagytok a témával kapcsolatban.
Kérdése a kővetkező:
Az úgynevezett egyéb eljárás szerinti aluminium hegesztő szakmáról szeretnék érdeklődni!
Ez lenne az úgynevezett awi hegesztő? Egyáltalán milyen hegesztő géppel dolgoznak az ilyen hegesztő szakemberek? Illetve aki végzett már ilyen képzést/tanfolyamot az tudna erről esetleg informálni. Illetve szükség van-e ilyen aluminium hegesztőkre? A munkaügyi központban láttam ilyen képzést és szeretnék egy kicsit informálódni mert sajnos a munkaügyiben nem nagyon tudtak mondani semmit se.
Itthon néha szoktam bevont elektródával hegeszteni ezt azt,szeretek barkácsolni de megmondom őszintén erről az úgynevezett egyéb eljárás szerinti aluminium hegesztő szakmáról nem nagyon tudok semmit se.
Bocs hogy ilyen kérdésekkel zavarlak titeket és ha valaki tudna informálni annak nagyon szépen megköszönném.
nekem ugy mondta akkor a tanár hogy nekem igy ez érvényes: pa, pb pf és 600 mm fölötti csőre. anyagvastagság esetemben 3 tól 20 mm ig. ha megnézel egy minősítést akkor a bal oldalán irja miből vizsgáztál, és jobb oldalt meg amire érvényes, ha jól értelmezem , mert nem vágom a németet, mivel németül van a minősités.
köszönöm a reakcióitokat , de még midig nem találatam rá hogy . ha PF poricióba vizsgázok akor az jó e PC re . vagy PE be vizsgázok mien poziciókat kapok jogosultságot . mit érdemes lerakni ha csak egy pozíciót választhatok most minősíteni .
most tanulok hegeszteni így biztos amatornek tunnek a kerdeseim de fontos lenne a segítsegetek,
lenne pár kérdésem ti biztosan tudtok segíteni
szabványok: csatlakoznék az előző kollegához és kérdezném nem e tudtok egy olyan táblázatot ami tartalmazza melyik minősítés mit takar pl.: az előbb említett EN 287-1
gépek funkciói: co hegesztő trafók funkcióit szeretném megkérdezni tőletek, pár alap funkcióval találkoztam ezidáig de láttam több gépet amin annyi gomb volt mint egy keverőpulton és nem tudom mik lehetnek.
szóval van pár alap a con amit vágok kérlek egészítsétek ki mi lehet még
- huzal tolási sebesség
- áramerősség
- ponthegesztés funkció bekapcsoló / ha be van kapcsolva akkor él az alábbi 2 funkció /
- szaggatás potéterrel mennyi időt tolja a huzalt
- szaggatás potéterrel mennyi időeig áll a huzal
nah és ide kéne hogy még mivel lehet találkozni szerintetek
bellítások:kérnék egy kis segítséget a co beállításához, nyilván először be kell állítani az áramerősséget az anyagvastagságnak , gyökméretnek, kívánt beolvadási mélységnek megfelelően / erről van e valami táblázat? /, aztán be kéne állítani hogy mennyire gyorsan tolja a hegesztő huzalt, nyilván ha látod hogy túl lassú és nem érelég gyorsan az ívbe a huzal akkor lassu, ha megtüsszög akkor sok a kábel.
szeretnék kérni segítséget ki hogyan éllítja be magának a cot és mit kell figyelni hogy szép folyamatos legyen a varrat!
Jó napot mindenkinek . Egy ojan kérdésem lene ,hogy EN 287-1 minösítéseknil meik vizsgamunka pozició letétele mien poziciókra érvényes még . Esetleg valami ólvasmányt ahol levan írva konkrétan azt nagyon megköszöném =D
ez jó alternativa, ebben három eljárás is van. a bekapcsolási idő türhető, 90 amperon 100% . olyan 2-3 mm es anyagot viszi zsinórban. de nem tudom milyen gyártmány a gép. valahol nézz utánna, vagy kérdezd meg az eladót. a libra 130 ezer nettó ez meg 140 nettó, de ez tudja az awit is és van hozzá awi kábel ,bevont és mig kábel .
én kipróbáltam ezeket a zöld gépeket és nem jött, be annyira! az, h mennyire tartós nemtudom! kisebb ampereknél, nem annyira stabil az ivelés, kezdő áram csak 5-100 amperig állítható, soxor kevés a 100 amper induló! pont ott kellene a hideg anyagra a graft! az alunál a tisztítás sem tetszett anyira! dc-ben még elég jónak bizonyult! a sthalwerk gépekkel összehasonlíthatatlan! pedig én kifogtam egy gyári hibás példányt, de ennek ellenére, mikor a gép jól működött, egy álom volt! ewm szintű hegesztésre képes! visszavette az elado és, most várom, h jöjjön az ujabb szállítmány és kapjak egy hibátlant ezekből! ráadásul, most csinál a tulaj a gépekhez processzoros vezérlést ami egyénre szabható lesz, és akkor olyan programot tesz a gépbe az ember, amit csak szeretne! én rendesen körbenéztem a magyar piacon és ez volt a legjobb alternatíva! nem ok nélkűl várom az újabb szállítmányt és nem vettem máshol gépet! a vaspálya utcában is próbáltam a küllemében a zöld gépekre hasonlító pegasus és egyébb fantázia névre hallgató masinákat, de nem vagyok elszédülve ezektől sem! akkor inkább egy jó jassic! ami nekem van is, de a sthalwerket jobbnak tartom, egy osztással a jassicoktól is! főként alunál, tapasztaltam, h a tisztítás, kb 15-20%-al jobbnak tűnik a sthalwerkkel! kevésbé, hártyásodik, oxodosodik a felület, ugyanolyan gázmennyiségeknél és egyébb ugyanazon körűlmények között!
Köszönöm az elismerést,a gép iránt. Hát igen,ez egy nagyon jó kis gép,és a szívem szakad meg hogy most el kell adnom.De nem tudom magammal vinni,külföldre költözöm. Sajnos ide nem tudtam képet feltölteni valahogy nem ment, de igen ahogyan ezt megtaláltad más hirdetésemben itt nézhető meg : http://racing-bazar.hu/egyeb/szerszam/co_hegeszto_mig_180_220voltNa akkor írom is a több infót a gépről: most jelenleg 0.8-as huzal van benne, és összesen annyit üzemelt a gép,mint az a képen látható ami fogyott a huzalból. Én csak arra használtam ami autószereléshez kell. Beszakadt csavar,néha kipufogó stb.... Nekem a kínált ár duplájába van benne,mert mindent újonnan vásároltam. A géphez egy 4 méteres munkakábel van,amit szintén úgy vásároltam,hogy nem érdekelt az ára,és a legjobb minőséget kértem,ami akkor ott létezett.Szívtam már más CO hegesztővel munkakábel miatt mert műanyagban ment a huzal,és nem akartam még egyszer ilyen hibába beleesni. A gép paraméterei ezen a linken találhatóak: http://www.fortrans.hu/termek/light_duty_and_industrial_mig_equipments/mig-_180.htmlRemélem így minden információt megadtam a gépről,ja és a lényeges dolog,hogy nálam bizony ki lehet próbálni.És ha bármi egyéb kérdésetek lenne a gép iránt,csak nyugodtankérdezétek. Itt vagy akár emailba: carmaker@freemail.hu vagy telefonon hetven háromhetvennégy 7550
igen, ha valaki eladna bármit, a saját érdekében is minél több infót kellene nyujtani(vevő eszével kell gondolkodni) az eladni kivánt cuccról. lehet ugy vannak vele, hogy akit igazán érdekel az ugyis rákérdez pl telón. és ha valaki használtan veszi akkor próbálja ki előtte mielőtt pénzt ad ki rá, sok új gépnél is van rá lehetőség, de aki pl mint én nem messze lakom BP től ezt nem tehetem meg. vidéki boltokban drágábbak a gépek. ha használtan vennék akkor max itt hajduban ahova eltudok menni és kitudom próbálni.
Mondjuk több infó jobb lett volna. Azt látom, hogy nagy dobos, a géppel használható düzni méretei is jól jöttek volna, a gép súlya is megért volna egy misét. De a kép alapján jónak ítélhető.
szia, ez amit linkeltél, nem barkácsolóknak készült, hanem balekoknak. akik nem látnak bele hogy mit is kell nézni egy hegesztőgép vásárlásakor, és ha 3 perc hegesztés után leáll a gép akkor csak néznek, persze az ár is fontos tényező. ezt én sem ajánlom einhell és társait sem. inkább már akkor szánj rá kicsivel többet és legyen egy jó gépet, lehet használtan is kifogni, nézz körül mindenhol, és ha jó a használt is akkor sokkal kevesebbért megtudsz venni egy komplet gépet, gép,palack kábelek huzal reduktor és kiegészitők.
Nincs valakinek plazmája, vagy lángvágóval rendelkezik valaki Budapesten? Mert lenne egy munka. 13-as anyagott kellene kétméteres részen levágni, ezzel kerestek meg.
szia , szivesen. ha mész suliba, el kell döntened milyen eljárásból szeretnél képesitést szerezni. az MMA amit ajánlottam az a bevontelektródás hegesztés, amit sokan használnak otthon a háztrartásban. amikor én jártam suliban akkor az awi kombináltat keresték nagyon ( AWIMMA) azért awi kombinált, mert awi val megcsinálják pl csőnél a gyököt, és bevontelektródával meg feltöltik.és takaró. de ez rajtad is mulik melyik fog neked kézre esni, lehet a co2 fog jobban bejönni. bármelyiket is választod, komolyan neki kell ess a dolognak, nem szabad feladni, és használd ki a lehetőséget, nagyon sokat hegessz.mert ott benne van a tanfolyam árában az anyagköltség is, de pl ha veszel egy hegesztőt bármilyet, akkor neked az csak pénzköltés, kell hozzá még elektróda meg próba anyag ami nem olcsó. szóval nagyon használd ki a tanfolyamon a lehetőségeket, mert még több éves , vagy több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező szakemberek is nehezen találnak munkát, az hogy melyik suliban milyen szigoruan veszik az elméletet az mindegy, gyakorlaton sehol nem elnézőek,(a röntgen meg tuti nem elnéző) de nem az lessz a nagy vizsga amikor már a jólmegismert géppel megcsinálod a vizsgamunkát, hanem amikor elmész egy munkahelyre próbázni, tök idegen környezet, és idegen gép,körül állnak vagy 10 en, még el is csavargatják a géped, mert nekik jó szakember kell.állitsd be magadnak oszt piríccsad.
El szeretnék adni,egy alig használt TRAF-EL által gyártott Mig 180-as co gépet. Kb egy negyed tekercs drót ment rajta keresztül. Munkakábelt, palackot,reduktort,és a megmaradt Co huzalt adom hozzá. Az ára 120 ezer huf így egyben. Eladásom oka költözés,és nem tudom magamal vinni. Emailban tudok képet küldeni.
Kicsit szomorkás a hangulatom máma,Kicsit belémszállt a boldogtalanság!
Beleszólok én is egy kicsit ha nem bányátok,bár lehet hogy most jól be kéne baszni,ha mástnem a műhely ajtót!
Szerintem is a Jasic jobb választás,bár awi kábelt szerintem nem fogsz az árában kapni,hogy koppintós awizz!
Én egyszer összebarkácsoltam egy awi pisztolyt a jasic mma-mig/mag gépemhez és simán awiztam vele,sokkal finomabban ment mint egy másfajta mezei inverterrel,később megtudtam ,hogy a gépemben van anti stick amitől jobb és a wolfram sem kopik anyira,még ezután rábukkantam egy leirásra ahol azt irják,hogy lift gyujtás van benne,na én erre akkor nem jöttem rá,ezt nem tudom megerősiteni!Ezt azért mondom mert elméletileg az mma része megegyezik a sima mma gépekével!
Szerintem azzal a JAsic 200 as mma géppel szépen el lehet awizni,de a Hf és a végkráter töltő egy rövidke idő után nagyon fog hiányozni!persze vannak alternativ megoldások!
Libra mellet az szól,hogy van benne Hf gyujtó+minden funkcióhoz munkakábel,de mindenki azt mondja,hogy a túl kombi gépek sem jók,tehát megintcsak oda lyukadunk ki ,hogy Jasic !
De az újjab jasic gépeken nem ilyen fogó van mint a képen!
Kicsit összekuszáltam a válaszokat mert Kicsit szomorkás a hangulatom máma Kicsit borús lett ez a bűbájos világ Kicsit elbántak velem, node történt már ilyen!!!
szia, szivesen! de librára is rámegy a 15 kg os guriga, mert megkérdeztem kb 1 hete az eladótol, de ha nem számit az árkülönbözet , akkor a jasic a befutó. lehet jár hozzá az mma kábel is, vagy ki kell az eladóval harcolni:)
szia, én jasic párti vagyok, de itt a libra gépet választanám, ha én venném, de előtte utánna járnék mégis ki gyártja. libra mellett szól, hogy 06-1 mm ig(vékonyabb lemezekhez jó a 0,6 os) mehet rá huzal, jasicnál 08 tól-1 ig, libránál adnak hozzá mig munkakábelt testkábelt, és mma munkakábelt, jasicnál nincsen kiirva normálisan mit adnak mellé, hiányzik az mma munkakábel, jasic mellett szól hogy kerekes, librához kell egy kocsi, bekpcsolási idejük ugy láttam egyforma, mindent össze vetve ha a librára nem mondanak rosszat akkor azt venném meg. én csináltam egy kocsit régebben a jasic mig 200 keréknélküli változatának, kb 10 000 ft ba került az anyag, mert csak a 4 kerék volt 5 ezer össz.
de ha nem akarsz bajlódni kocsi szerkesztéssel és nem számit az árkülönbség akkor jasic!!
Kéréssel fordulok a becses szakikhoz. Most fogom elkezdeni a hegesztő iskolát tudna valaki fölrakni vagy a szittya76@gmail.com címre küldeni valami anyagot a tanuláshoz? Több modulból áll több eljárásból vizsgázunk ív, co, awi, láng stb. ebben kérnék egy kis segítséget. Nagyon szépen köszönöm. Pár éve co-ból levizsgáztam a WELDCONTROL BT-nél ott azt mondták nem kell az OKJ bizonyítvány elég a minősítés de sehol nem fogadják el kivágtak mint macskát.... amikor elmentem vele munkát keresni. Még egyszer köszi
A 180/210 egy nagy fos gép,380 ról még valahogy,de 220 ról semmiféleképp nem lehet heggesztésnek nevezni amit produkál!
Egy ismerősömnek van For-Mig 303 (nem sima mig303) az remekül muzsikál kb 7 éve,semmi gond nem volt vele a munkakábeleken kivül!
Ugy volt ,hogy egy For-mig 303-at ami 300A,380V vagy egy Jasic 250A,380V gép közül választok,végül a Jasic-ot vettem meg,(nem bántam meg)!Semmivel sem gyengébb a Jasic ez is tud közel 300A-ert és az áram erősségre sem anyira érzékeny mint a trafós gépek!
Köszönöm a részletes útbaigazítást. Pozsonyt megtalálom,megyeri vagyok. Győr hozzám is közelebb van. Ez az én nagy bajom,hogy nem igen adnak el kisebb darabot,egy egésszet meg nem akarok venni bár lehet,h az lesz belőle.
1 méteres darabot tuti nem adnak el sehol, legalábbis én még sosem tudtam venni. Min 3m! Esetleg a nagyobb méretű anyagokból lehet vágnak. Gondolok itt tömör, 6szög vagy egyéb hasonló anyagokra.
Pozsonyban 2 helyen szoktam venni. Az egyik az Italinox - http://www.italinox.sk/ - Svornosti 11758/100,820 11 Bratislava - Podunajské Biskupice-Bratislava.
Ez Pozsonyból Komárom fele jövet a 63-as vagy E575-ös főút mellett van, könnyen szembetűnik. Pozsonypüspöki (Podunajské Biskupice) városrészben van, tehát nem kell tekeregni a városban. Itt Szabó urat keresd,ő beszél magyarul.
A másik ahol szoktam venni: LLZ Servis Multimetall, Galvaniho 12/B, 821 04 Bratislava - http://www.multimetall.sk/ Ez utóbbi talán kicsivel olcsóbb, viszont a városba is be kell menni.
Mindkét helyen elég jó raktárkészletük van. Mielőtt útrakelsz, érdemes érdeklődni van-e olyan méret amit épp keresel, ill kérhetsz árajánlatot is. Asszem ez utóbbi helyen "visszafelé" beszélnek, de sosem lehet tudni, Pozsony is tele van magyarokkal...
Épp ma voltam a Perkorban Győrben egy kis rozsdamentesért, nekem ez közelebb van. :-)
sziasztok. automata hegesztőpajzs vásárláshoz kérnék tanácsot, akinek van ilyen leírhatná mire kell figyelni, reakcióidő pl, meg olvastam régebben hogy a beépitett akkumulátor is jó ha cserélhető, ezek a 15 ezres forintban kategóriáju pajzsok minőségileg milyenek?, mint pl ez.
szia, szerintem ha csak 30-40 et szánsz hegesztőgépre, akkor nem egy védőgázas gépben kellene gondolkodj. hanem egy MMA bevontelektródásban, mint pl ez itt.
Én ugyanezt kérdezem csak itig 160-al kapcsolatban.:-). Tudnék venni most egyet jó áron használtan csak nem tudom mennyire felelne meg a céljaimnak. Vékony 1mm és az alatti acél és sárgaréz lemez hegesztésére kéne, de járatlan vagyok a témában, illetve nem tudom milyen kategóriát képvisel a gép. Barkács kategóriás Co van itthon de az konkrétan egy fos.
szevasztok új vagyok itt és lehet hogy olyat kérdezek, amit minden havonta feltesz valaki, sajnálom, de nem szeretném elolvasni az egész fórumot.
1. kérdés: ehhez a hegesztőhöz mit szóltok, vélemény: einhell MIG BT-FW 100 és a 30-40.000 ftos használt güde gépek. kizárólag otthoni, barkács jellegű felhasználásra kellene. ajánlhattok is valamit, max 30.eftig.
2. kérdés: budapesten, hegesztő tanfolyamhoz + vizsgához ki tud olyasfajta segítséget, hogy az elméleti/írásbeli vizsga "simábban menjen". nem fog már úgy az agyam. a gyakorlattal nem lenne gond. minden megoldás érdekelne. esetleg ajánlani olyan helyet ahol a vizsgáztatás kicsit lazább és jobban hajlanak a vizsgáztatók a "jó szóra". remélem senkinek nem gázolok az önérzetébe/ a lelkébe.
előre is köszi, ha lehet ne alázzatok a sárga földig kérlek ide írjatok: somogyi.kovacsnagy kukac gmail.com
Visszaolvasgatva a fórumot nagyon sokan dicsérték a nagykőrösi gépeket.Akinek van esetleg vele tapasztalata,meg tudná nekem mondani hogy a honlapjukon lévő gépek bekacsolási idejét 20 vagy 40 fokra adtak meg? Mert ha 40 fokra akkor azt hiszem innen veszek.Ezek tényleg 100 százalékosan magyar gépek amúgy?
Nem tudja valaki, hogy hol lehet AC/DC invertert kölcsönözni. Mondjuk van egy hely ahol lehet, csak az a gáz, hogy a letét majdnem a gép ára. Erre még rájön a napi bérlés, és már majdnem ott tartok, hogy meg is vehetném.
Köszi fony72,gizi oo-OO-oo. Pozsony annyira nincs messze,de 1m-nél nagyobbra semmiképp nincs szükségem és nem tudom hogy ekkora darabot lehet venni,vagy csak egész hosszú (5-6m) szálat. Esetleg egy cégnevet,vagy tel.számot tudnál adni? Köszi
Érdeklődnék, hogy ismeri-e valaki a szentkirályszabadjai SGS Industrial Services Hu Kft? Ők foglalkoznak hegesztőképzéssel, amin szeretnék részt venni, de előtte kíváncsi vagyok, hogy van-e valakinek tapasztalata velük kapcsolatban? Oktatás minősége, elhelyezkedési lehetőségek érdekelnének.
Én is néha Győrben a Perkor-nál veszek ezt-azt. Elég szép raktárkészletük van, lehet válogatni! De csak csiszolt és natúr felülettel. Fényeset megrendelésre beszerzik.
Én a fényeset Pozsonyban szokom venni, igaz elég ritkán kell...
Nem ! Ez csak egy kalkulácio volt részemről,hogy egy nem tul drága egyetemi képzés félévenként átlag 130-150ezerhuf. Ezek szerint pár minősités megszerzése is közel ennyi. 10 éve én egy OKJ-s végzettséget adó szakmunkásképzést ugyanennyiért végeztem el 1 év alatt.(130ezer ) Ez borzasztó.Hál Istennek a fiam még éppen belefért az ingyenes diplomába. Fizetősben esélytelen lett volna ,egyszerüen ennyit nem tudtunk volna kigazdálkodni.És erről olyan törvényhozok döntenek akik még mind ingyenesben diplomáztak.
a régi gép egész más! szerintem az olyan, mint a jassic! ezek az ujak pár dologban többet tudnak! kezdőáram, főáram végáram és mindezt 10-200 amperig. nem rosz, ha beállít az ember hideg kezdésnél, nagyobb ampert, mint a tényleges hegezstőáram és a lecsengés is szabadon állítható, nem kell minduntalan megállni és a gépet állítgatni! de, ha nem ível rendesen a cucc, ezek mitsem érnek! mikor csomókba hulli a hajam, mert a sok ívhúzási próbátol, lekormolodik a cucc és lehet tisztogatni elölről, meg szarozni... szal a lényeg, h én kifogtam egy nem az igazit, de visszavette a srác és abban maradtunk, ha kijön az ujabb visszamegyek, ha addig nem veszek másikat! a jasicommal is ellennék, de nekem kell, a plasmavágo is, így kell másik gép is,ami ezt tudja! az uj, még nemtudni miben fog különbözni, majd kiderűl! a Dankovics srác tényleg nagyon szimpatkus és kivételes kereskedő! még vasárnap du-án is képes volt a problémámmal foglalkozmi, h tudjam használni a gépet! nem az a típus, aki elad valamit, aztán magára hagyja a vevőt a bajával! le a kalappal elötte!!
Bár még 50 évesen tettem le egy motorkerékpár szerelő szakmunkásvizsgát ,de igy 57 évesen kissé késő lenne egy diplomát szerezni. Mire végeznék pont nyugdijjba küldenének. Én csak szeretek hegeszteni. De én azt hiszem egy hegesztő mérnök soha nem lesz munkanélküli.
Sikerült csavarozva +oldani a dolgot el ment a kedvem tőle nem volt bíztató az eredmény igazából nézelődtem itt a fórumon régen 1 srác turbót hegesztett kipuff csonkra 309L-el és birta.... jó ez más tészta volt a fékkel amúgysem jó rizikózni
De azóta is érdekelne a vas öntvények hegesztése AWI-val kinek mi a tapasztalata mit mivel ..... mert azért néha jól jönne :)
Most olvastam vissza mi volt a gépeddel nekem a régebbi van szerintem 0.5öt még nem is hegedültem vele de 1-es anyagokat már igen lehet a napokban kipróbálom :) Amúgy szerintem nem 1 rossz cucc + normális és segítőkész a Dankovics úr . Az új tipus miben lesz más?
Bakker, most számoltam ki, hogy mennyit ér a hegesztő szakmám. Mivel annak idején nem kapták szét, így az össz hegesztés eljárás meg van. Megnéztem, hogy ez kb. mennyit ér. Apám, 840 ezer. Na most van ehhez két minősítésem egyik AWI-ból, másik CO-ból, így egy milla fölött van. :-o Létezik?
nem próbálgattunk gépeket!, mert felesleges! abban maradtunk, h jön nemsoká ki új széria és , majd azt!, meg a srác dolgozik egy mikroprocesszoros vezérlésen és , lehet azzal együtt fogok új gépet venni!
Basszus, a legnagyobb reklám mostanában a Juventuszon, hogy minősített hegesztőket, meg mit tudom én milyen szakikat vesz fel egy munkaközvetítő cég, német nyelvtudással. Egyre nagyobb érték lesz a szakma.
Gondolom többen dolgoztak már nyugaton tőletek hegesztőként. Az lenne a kérdésem,hogy szerintetek ott van e kereslet olyan awis hegesztőre,aki vékony anyagokat tud igényesen és jól hegeszteni? Mert jelenleg vékony,1-es saválló lemezekkel dolgozom a munkahelyemen, azzal tudok bánni,bár tudom hogy bőven még hova fejlődnöm meg persze azt is hogy vannak ennél vékonyabb anyagok is amiket kell tudni hegeszteni. Nyártól szeretnénk kimenni barátnőmmel Németországba, de mivel minősítésem nincs és csak ilyen vékony anyagokkal dolgozom,nem is mernék bevállalni egy avis minősítést vastagabb anyagra. Szóval szerintetek van esélyem kinn ilyen melót találni? Illetve ha már minősítés,létezik ilyen vékony anyagokra is minősítés?És ha igen,akkor érdemes letenni?Úgy tudom általában az anyagvastagság feléig és max kétszereséig jó a minősítés,tehát ha én 1-es lemezre vizsgáznék,akkor 0.5 -től 2 mm-ig,gondolom.
Ritkán szoktam mostanában beleugatni a beszélgetésekbe, de most megteszem. Vegyél egy Hetra trafót kéztől, az olcsó. Vagy hegeszt vagy nem. Kicsi a bukta esélye. Ha véletlenül van 3 fázis a háznál, akkor egy 100/160-as míg élsz kitart. Nekem van egy 20 éves, és még legalább ennyit ki fog bírni. Igaz már van egy inverterem is, de én sokat hegesztek, ha jót akarsz sokba kerül. Még ha egy 100A (230V) Hetrát veszel is, simán eldolgozik a 2.5 pálcával, azzal a ház körül ami adódhat bármit meg lehet hegeszteni. Úgy látom újabbakból van 220V/ 130A is. Igaz hogy az inverter a modern technika, de minek, ha úgyis többnyire csak porfogó.
szia, hát ezek a trafósak a te pénzkereteiden belül nem igazán nyerő gépek. adatokat nem lehet találni rólluk ami használható. 80 amperos gépet ne vegyél mert az gyenge. mezei otthoni zártszelvényhez kell min 80 amper, ha a géped 80 amperos lenne max akkor gondolhatod mennyit bír.
inverter a jövő ,és mobilisabb jobb gépek,erősebbek. esetleg ha kifognál kéztől egy hetrát trafósat ami otthonra jó. ugy tudom jó gépek.de az meg olyan ha megveszed csak kapugarancia van rá.amig kifizeted. de egy uj gép meg 1 év garival van. az sem mindegy ha vinni kell 20 kilót cipelsz vagy csak 5 kg ot. inverterek könnyüek is ami előnyös. ha invertert veszel akkor legalább 80 amper legyen 100% on. de jobb lenne 100 amper 100% on.
Köszönöm a segítségeket. Amiket felsoroltam azok közül az einhell bt iw 80-as tetszett, de akkor ezzel 50x50-es 3mm vastag zártszelvényt nem is tudnék hegeszteni igaz?
Megnéztem a linkeket amit adtatok. Először nagyon megörültem, de most ha jól látom ezek csak nettó árak. Amúgy itt minden gép új?
annyira nem ajánlanám, mert van jó gépük, több is, de ez éppen van máshol is! itt meg miinden csak látszolag jó árakon! azaz, ha a gépre sikerűlne is jo árat kapni, nehogy vegyél más valamit is, mert azokon visszafogják töled szedni a gépre kapott kedvezményt! sőt!észresem veszed, és levagy húzva!, csak úgy érdemes odamenni, ha előtte amit venni akarsz , mindennek megnézed az árát és tisztában vagy vele, h mi mennyibe kerűl, mert mondjuk egy 2,4-es wolframért könnyen felszámolnak neked, akár 1500 ft-ot is! ez csak egy példa... de volt, h vettem volna egy tekercs inox huzalt , k b 3000 ft-al olcsobban, mint máshol, de a többi cuccnál, amiket mellé vettem, kb 5000-el adtam volna többet, mint máshol! tehát én javalom, ha itt vásárolsz ezekre odafigyelni! minden tételnek kérdezni kell az árát és mérlegelni, h máshol mennyi!
mindenkinek köszönöm a segítséget! egyenlöre megoldódott a problémám! egy zsír új lábpedálom továbbra is van, ha valakit érdekel! írjon emailt, ha kell!
szia, megnéztem mindet amit belinkeltél,de én nem venném meg otthoninak sem. én is tervezek gépet venni , és ha nem jön össze a pénzem a co2 gépre, akkor egyenlőre egy ilyet fogok venni.
amiket belinkeltél gépeket, soknál pontosan a lényeg nincsen odairva, hogy mennyit bir. bekapcsolási időnek hivják.
amit itt linkeltem jasic 200 mma gép, elég jó a teljsitménye és akcióban van. 52 ezer. érdmesebb lenne rádobj még kicsit a tervezett összegre , hidd el megéri. hiába otthonra kell,pl ha csinálsz majd egy kis kaput nem fog állandóan kikapcsolni, ami elég bosszantó tud lenni. persze be is lehet osztani a munkát, hegesztel, majd köszörülsz, vagy darabolsz, de egyszer utóléred a hegesztőt és kikapcsol.
bekapcsolási idő: 10 perc alatt adott amperon mennyi ideig tusz hegeszteni ugy hogy ne kapcsoljon ki a gép
a jasic 200 mma gép
100% =118 amper tehát 118 amperral nyomhatod neki éjjel nappal, és nem kapcsol ki.
32% =200 amper itt pedig 200 amperral ha hegesztel 3,2 percig hegeszthetsz és 6,8 perc pihenő.
hozzávetőlegesen 1 mm anyagvastagsághoz 35-40 amper kell. függ sokmindentől, elektróda átmérőtől is hegesztési poziciótól is stb. te példádnál 80 amperral 2 es anyagot tudsz hegeszteni. de ezt lehet látni szemmel mennyi amper kell adott helyzetben aki már gyakorlotabb.
Ügyes vagy még egy kis kedvezményt is adnak ha személyesen érdeklődöl a gépek felől,és gagyi gépet fogsz vásárolni.Ha jól tudom mindkét helyen saját javítóbázisuk is van és olyan terméket kapsz amit még használni is lehet.
Szükségem lenne egy hegesztő masinára a ház körüli munkákhoz. Nem hegesztettem még, nem is nagyon tudom milyen készüléket kéne vennem Ezért szeretném a segítségeteket kérni. Láttam, hogy már 20ezertől is lehet venni hegesztőtrafókat stb, nem tudom mire kell figyelni, annyit tudok, hogy az inverteres hegesztők könnyebbek, talán használni is, de azért jóval drágábbak. Mit lenne érdemes vennem? Mekkora áramot bírjon el? Pl egy 80A-ra milyen vastag anyagot tudnék hegeszteni? 35e-ig gondolkonék, esetleg ha nagyon muszály 40e-ig felmegyek, de nem szeretnék nagyon többet költeni rá. Kigyűjtöttem párat, érdekelne a véleményetek ezekről is, illetve bármilyen másikról amit ajánlanátok. Tanácsok is érdekelnének, hogy mire figyeljek vásárláskor. Előre is köszönöm!
Én meg köszönöm neked anno a tippet, más kárán (így utólag: hasznán) tanultál :-).
Még egy lábpedált kendácsolok majd hozzá, amivel indítani/leállítani tudom majd a gépet. A hegesztőáram megszakítására pedig bőven megfelel a kilóba vett V43-as mozdony-kontaktor, így megoldva a gáz-utánáramlás kérdése is. (Vagy pénzed van, vagy tákolsz :-D.)
Gyújtó lepróbálva, sokkal jobb vele mint nélküle. A wolfrám sokkal tovább bírja majd. Nyunyuka már tudja.
Komplett átkötő kábellel meg pisztollyal meg mindenféle köcöle ami kell, durván 314 euró volt futárral együtt. Nem ingyen van, de az inverter már rég adott volt, így már csak ez kellett hozzá. Mondjuk az árajánlatot még szeptemberben kértem rá de csak most lett rá szükségem. Rendesek voltak, azon az áron adták, amit akkor írtak. Nem tudom most mennyi lenne pontosan. Rozsdamentes korlátoknál hatalmas segítség lesz, főleg a szűk helyeken. Már félig meddig kész van a szekér is hozzá, csak be kell fejeznem, aztán egy helyen lesz az egész.
szia én jobban hajlok jasic mig 250A230V j67 model de nem tudom a pontos adatokat mert ahogy irtam minden oldalon más az adata de még a sulya is szoval nem tudom de egyébként ami a legjobban tetszik az a jasic mig-mma 200A230V j66-os model de ez tuti kilöve mert azt irják hogy 32 amperes biztositék kell neki de a 250-eshez elég a 20-as biztositék csak azt nem tudom hogy kellhet a kisebbhez nagyobb csak legvégső esetben akkarom a nyitot dobost
Én úgy tudom(megbizható forrásból),hogy ez a gép max 220,230 A -ert tud,C16-os biztosítékról hazsnálható 170A ig,felette 20A ajánlott!És a bekapcs idő 40C-on van megadva,ami valjuk be,hogy elég jó teljesitmény!
A nyitott dob megoldásra létezik egy felnyitható műanyag védő amit külön lehet megvenni,és egy szekeret is kell csinálnod a gépnek és a palacknak,ezt ha összeadod nem jobban jönnél ki egy kerekes,belső nagydobos géppel?
Énnekem Jasic 250A,400V,kerekes,belső nagydobos gépem van,mm-es huzallal tolom neki,mult héten folyamatossan 10-12 mm-es anyagokat ragasztottam,sarokban,200-230 amperen,max +10C volt a muhelyben,még eddig nem birtam kikapcsoltatni a gépet(előbb mindig legurult a 15kg huzal,talán majd jövő héten!)!
szia, nekem jasic mig 200 volt itthon, amit irtál külsődobos, nincsen azzal semmi gond! jó kis gép, én sajnos eladtam mert nem tudtam kihasználni, nekem is 16 os a biztim és nem vágta le soha a gép. én innen vettem
Nincs semmi gond a nyitott dobbal. vannak jó megoldások, hogy hogy is használd. pld. ha több ideig nem használod, visszatekered a drótot, és visszateszed a dobozába.
szia, értelek! és szivesen! de hivd fel a számot valami ürüggyel(mert bolt is egyben), és kérdezd meg a cég nevét, és pl itt is vagy máshol kérdezz rólluk ,hátha valaki ismeri őket. sok sikert
köszi , de nekem kimondottan olyan kellene, aki már másnak bevált és nem zsákbamacsek! szerelőt találni rengeteget, de nem tudom, h mennyire jók! namost nem szeretném, ha abba a cipőbe kellene lépnem, h, a mondjuk 15-iknél derűlne, ki, h ez a megfelelő! :) de azért nagyon köszönöm az erőfeszítéseid!
sziasztok! tegnap kaptam egy mailt, hogy most alakult egy oldal, ahol lehet regisztrálni a szakembereknek, lehet kezdő vagy gyakorlott, valami szakmunkás közösségi portál. állitólag az elhelyezkedést segíti , azért hozták létre. bár nem csodálkoznék ha egy munkaerőközvetitő alapitotta volna ezt a honlapot, az ingyen adatokért, mindenesetre én mág várok a regivel. de aki gondolja regisztrálhat.
azt nem tudom! erre nincsen rálátásom, de feltételezem, h van jó pár darab? anyit mondott, mikor kérdeztem, h adott e el már idén az enyémen kívűl is gépet, h "kb 5-6 db-ot!" de nincs rola informáciom, h azoknak, jo e minden, lehet csak dc-ben használják és ott az enyim is jó!
ok! köszi, neked is! töle tanács jol jönne, hátha van jó 5-let? alapszinten én is tudok matatni a gépbe, de tartok töle, h ebben az esetben ez kevés!, ha a Dankovics srác nem tudot még rájönni, mi van, akkor én segítséggel is megégek, persze egyszerűbb próbálkozásaim ígyis voltak, de nem jöttek be eddig... mellesleg, ha ez a gép megjavul, lesz egy hipernek mondható jasic gép eladó! a "hyper" dolgot az alatt értem, h jóval több, mint a sorstársai!, rakattam bele, anno ac freki szabályzót, ami 20-500hrz-ig tud dolgozni és igen jó hatással bír, az ív beszűkétése, fókuszálására! ez precízebb munkáknál jól jöhet és az mma tésznél is nagyon látványos, mintha szikével hegezstene az ember!, aztán a gyári 200 ampertől , (ami eredetileg 170 volt) jóval többet tud! 220 ampert!!! ezt megis tudom mutatni lakat fogóval! régen, kb 4-5 ös, anyagot tudott hegeszteni ac-ban aluból, most a 10-esnek is nekimegyek, ha kell, kis előmelegítéssel! mindezt 20 amperos kismegszakitórol!! szoval ki van a gép hegyezve a minőségi hegesztés irányába, csak az a fránya also tartomány, ami a 0,5-öshöz nem annyira faxa! ja és az a szerelö, aki ezeket véghezvitte, az sajna külfölre menekült egyre" fényesebben viruló " kis hazánkból, nagy szívfájdalmamra!
Ha kell Pesterzsébeten tudok egy hegesztőgép javítót nekem ő szokta megjavítani a co gép elektronikát ha tőnkre megy elég korrekt és precíz ember. Ha kell a címe küldj egy emailt elküldöm neked.
Az áraik valóban borsosak, esetleg még Hgerg fórumtársat kereshetnéd meg, ők is javítanak hegesztőket, bár Fehérváron, de van tapasztalatuk sokféle géppel és lehet tudja mi lehet a baja a tiednek.
jajj!!!! csak őt ne!!! a fönököt ismerem, mint a roszpézt!!! a lehúzásben vérprofi a srác!!! igaz vácon nem voltam még!, de a Dunakeszi boltban többször is! tudnék mesélni... én már a környékükre sem megyek! lehet jol megcsinálnák a gépet, ezt nemtudom, de, h horror áron és olyan végöszegen, amit csak ki lehet hozni egy ilyen javításból, azt tuttira veszem!! én egy korrekt áron és becsületesen dolgozo szakembert keresek, aki , ha van baj a gépeimmel, olykor megcsinálja és mindíg visszamehetek hozzá a gondjaimmal és nem csak fizetgetek a semmiért, mint a katonatiszt...
erre azt tudom mondani, h örülök, h enyire emléxel rám! :)
mig hegesztö megvan és azóta is kiválóan teljesít, amikor az ő hegesztőképességeit kell használnom!! és lehet vele akár a 0,5-öst is hegezsteni, a beavatkozásnak hála, de ami miatt az avival csinálom leginkább, az a külalak! alu árnyékolo dobozokat kell készíteni 0,5-ös cuccból! a jasic tig is megvan!, de az említett ívstabilitási gondok miatt, van, h röcögős a makulátlan varat elkészítése a munkadarabon! így jött a képbe a sthalwerk! és ez valóban kicsit jobb is lenne és talán megoldás a problémámra? de!vettem egyet és kezdeti örömöm csalódásba fordult át, mikor kiderűlt, h a gép, csak köszörűlt, vagy nem használt wolframmal képes jól ívelni, hegeszteni és csak pár centi erejéig! viszont!, ha ez megoldódna, akkor minőségi csere is lehetne akár a jasichoz képest! jasic is nagyon jó! a vastagabb anyagokon, ezt 0,8-tól felfele lehet érteni semmi gond vele! persze, ha a sthalwerk megjavul, a jasicot elfogom adni! mert azért anyi melom nincs, h 3 gépem legyen! máskülönben tudom, h az igazi megoldás mondjuk egy ewm, vagy kemppi , vagy hasonló lehetne! de, azok milla környékiek és elérhetetlenek számomra! és még ott van az is, h annyival nem jobbak, az olcso kinaiaktól, amennyivel drágábbak! a jasic tig200 ról még anyit, h nagyon is jó gép a maga kategoriájában, sőt, talán még egy fokkal jobb is! csak az extrém elvárásaimnak nem tud maradéktalanul eleget tenni! de egy átlagfelhazsnálónak, azaz még ipari szintűnek is kiváló és olcsó választás lehet, ha nem akar extrémen vékony anyagokat hegeszteni vele! legtöbb kinai kollégája eleve 20 ampertől indul ac-ba! ez képes 5-10 amperel is hegeszteni, csak ott már kissé röcögős lehet az ív! így a nem stabíl ívvel nem lehet a minőségi varratot produkálni!
köszi a tippet neked is, de, már tegnap Almighty is ajánlotta ezt és megis tettem, regeltem is és beírtam, h mi a gondom és kellene valami jó szerelő! de 10 perc mulva törölték az üzimet, h" nem szolgáltató oldal" szoval nagyon faxa! viszont mazsolázgatok, ott is, hátha lesz valami, megnyerő arc, aki megoldhatja a problémát!? köszönöm az eddigi segítségetek! megpróbálom kiválasztani a tutit!
Kb egy évvel ezelőt próbálkoztál 0,5-0,8 mm-es alu lemez Mig hegesztéssel,ezért levitted a gép min áramerősségét,későb láttad ,hogy mig-el nem megy az ilyen vékony lemezek hegesztése,ezért vettél egy Jasic 200A ac/dc gépet,ezzel mi lett?
Most januárban vettél egy Sthalwerk 200A ac/dc +plasma 50A - gépet,ami most fo.ik!?
köszi, de az már meszi van! én pest és környékén, kb 50 kilométeres körzetben tudnám elvinni a gépem egy jó szerelőhöz, meszebb már nagyon drága lenne az üzemanyag! hátha van közelben is? azért köszi!
szerintem, mindegy!, mert az ujabbak ilyenek lehetnek! legalábbis nekem egy plasmas van és amit cserébe kaptam, az egy sima 200 amperes és ugyanazt produkálja! valószínű, valami gyártási hiba lehet! sőt! 2t-ben áramlefutást sem tudnak! amit marhamód furcsának találok! persze, loogikusan valószínű, h a pedál moiatt nem tettek bele, de , ha pedál nincs, vagy valamé bedöglik akko 2t-ben ára,lefutás nélkűl kell hegeszteni és az nem valami ok! a kráteresedés és a repedések miatt!
amit lehet, már mindent kipróbáltam a másfél hónap alatt! tutti, h gép probléma van! és azért írtam ide nektek, mert hátha van valakinek olyan bevált szakember ismerőse, aki már bebizonyította, h jól dolgozik és nem csak a pénzt szeretné zsebre vágni a javításként titulált tranzakció gyanánt! tehát van róla jó referencia! akármilyen szerelőt éppen lehet találni egy nagy marokkal, csak nem tudja az ember, h tényleg jól megcsinálja a gépet, vagy csinál rajta valamit és aztán egy rakat pénz ellenében, megmagyarázza, ha az éppen használatos wolframmal miért is nem akar a gép tökéletesen dolgozni! ilyenkbe már többször is beleszaladtam! azaz leginkább, ilyenekbe szoktam! és már igencsak elegem van az ilyen kóklerekből!! olyan szerelőre lenne szükségem ,aki már másnak is bevált és többszörösen bizonyította, h érti a szakmáját! legutóbbi élményem, az volt, h a régebbi jasic gépemmel akartam egy egyedi munkát megcsinálni, ami 0,5-ös alulemez és lekelett menni amperben a minimumra, amit a gép tudott és még ígyis csak hegesztgetni tudtam,, a megszakadozó ív kis amper miatti kialakulása miatt! azthittem gép hiba, de utólag már tudom, h nem! ki jött egy szaki, akit rámutatásos alapon választottam a környékről! és tudományos pofával, vagy 2 órát matatott a gépen, mikorra is előállt a magyarázattal, h , így, meg úgy, meg eztet állítsam ilyenre, meg a tisztítást olyanra és menni fog! matatott is a gépben, majd kért 10 000 ft-ot a kiszállásal együt és eltűnt, mint kámfor! majd próbálgattam a gépet és rájöttem, h roszab lett, mint volt!, úgy elálította a nagyfesz pogácsákat, h mégehezebben lehetett hegezsteni vele! én magam visszaálítottam az eredeti állapotokat és mérgesen köptem egy vajasat!!!! majd utólag kiderűlt, h ezek a gépek, enyit tudnak és kész! 20 amper alatt nem stabil az ív! ennyi... de, ha ezt a szerelőtöl tudtam volna meg, akkor valszeg nem kérhetet volna egy fillért sem, a kiszállási díján kívűl! szoval! jo szerelő kellene és nem szélhámos!!
a forgalmazo eddigi hozzáállásával nincs gondom és probálja is megoldani a problémát, legalábbis minden jel erre utal... de január elején vettem a gépet és eddig nem sikerűlt! tökéletes állapotba hoznia! nekem meg vannak, lennének melóim, amihez kellene a jó gép és a kuncsaftoknak nem elég, ha azt mondom, h ecce biztos jó lesz a gép és akkor megfogom tudni csinálni, amit kellene! így, azt gondltam, ha fizetnem is kell érte, de megcsinálja valaki, akkor is jobban jövök ki, mintha megy el a sok pénz a zsebemből, mert nemtudom megcsinálni a munkákat! mégecce mondom! a forgalmazó, nagyon rendes fazon! de ettől még a gép nem ok! arról nemis beszélve, h pestmegyei vagyok és már, vagy 5-6xor hoztam , vittem a gépet a XIII kerbe és az már csak üzemanyagban is egy kisebb vagyon! gödöllöi vagyok! és közben béreltem egy másik gépet, napi 2000-ért, kb 16 napig, h tudjak kicsit melózni, ne menjen el minden lehetőség, illetve pénzkereset! tehát kb másfél hónapja van egy új gépem, amit nembírok rendesen használni és ezért kellene nekem, valami okos és jó szerelő!!! aki gatyába rázza a masinát és tudok végre rendesen hegeszteni vele! S.O.S!!! valaki, ha tud ilyen embert!!! amúgy a gép alapból úgy tűnik, h nem lenne, rosz, mert amikor jól ível és kialakul a hegesztő ív, akkor szépen hegeszt!, de, megyek 2-3 centit a varattal és amikor újra szeretném, h hegeszen, csak a nagyfeszes szikrát dobálja feszt és, van, h 10 másodpercig sem hegeszt, csak brekegve dobálja a nagyfeszt, vagy mégtovább!!! ha megköszörülöm a wolframom, akkor minden ok, amíg a wolfram vége fel nem izzik egyszer!, aztán kezdődik az anomália elölről!!, persze, mire elkezdene hegeszteni, jól összekoszolja az anyagom és, hiába lenne, nagysokára hegesztő ív, abba kell hagyni, és ujratisztítani az anyagot! a sárga és piros wolframmal kicsit jobb a helyzet! azokkal , kb 3x-or anyi hegeszthető és akkor jön elő a hiba! de alut a zölddel a legjobb hegeszteni! és ráadásul, ha azt a wolframot, amivel már csak brekeg a sthalwerk, beteszem egy másik gépbe, ami épp ittvan, amit bérelek, akkor az zokszó nélkűl, köszörülés nélkűl simán ível és hegeszt vele!!! a forgalmazo, volt olyan jó, h közben adott egy másik gépet kölcsön, h ne keljen bérelnem, amíg az enyém javítás alatt van! de ez is ugyanazt csinálja!!! azt monja a forgalmauzó srác, h ezek a legújabb tervezésű gépek és lehet kicsit gyorsan kelett piacra dobni a gyáriaknak és ezért lehet 1-2 anomália!? ez amúgy lehet, de engem megmondom őszintén, nemnagyon érdekel ez!! mivel én kifizettem az árát és használni szeretném!!! szoval, ha valaki tud, segítsen!!!
tudna nekem valaki ajánlani egy komolyabb hegesztőgép szerelőt, aki, korrekt és képes megcsinálni egy gépet és nemcsak úgy csinál, mintha megjavította volna!? van egy sthalwerk gépem, ami, ívgyújtási gondokkal küszködik és 4t-ben a befejező szakaszban, ha valami miatt kimarad az ív egy pillanatra, akkor újrakezdi a kezdőáramon a programot! tehát ezeket a bajaim kellene megoldani, valami normális mesternek! akiknél eddig voltam, csak találgattak és magyarázgatták, h miért lehetnek a bajok, de meg nem javították!
Igen a kínai pisztolyok ami amúgy az ESAB pisztolyok koppintása tényleg nem olyan tartósak, viszont olcsók az alkatrészek. Itthon sokat trafimet pisztollyal adnak, amihez viszont nagyon borsos az alkatrész és sajnos ennél is előfordul egy rossz tartás vagy indítás aztán mehet a kukába a drága fúvóka. Én is inkább marattam a kínainál, nincs vele komoly panaszom! A www.szikrahegesztes.hu -n rendeltem egy marokkal belőle.
Nem fog menni, plazmavágó és awi két külön dolog. A plazma feszültsége 100V-hoz közelít inkább az awi az elektródás körül van 20-50V között. Az awi-val plazma hegeszteni lehet, kell egy gázszabályzó és egy megfelelő nagyfesz gyújtás. Amúgy a levegő nem feltétele a vágásnak, lehet más gázokkal is vágni, csak a levegő olcsó.
Szóval ne kisérletezz, nem fog menni, de nem is éri mega bütykölést hiszen már olcsón hozzá lehet jutni egy plazmavágóhoz!
Ha van kedved át jöhetsz kipróbálni a hegesztést a motor már nincs itt így van egy kis időm igaz kezdődik a következő projekt a gyereknek egy terepgokart építés.
Bár most néztem a youtubon, hogy a faszi beállította az AWI gépet és lazán vágott azzal is. Mondjuk nem egy plazma vágási élet kapott, de vitte mint a vajat.
A kérdésem arra irányul, és most ezen kutakodom, hogy a plazma vágás elektornikus vezérlése és az AWI hegesztés elektronikus vezérlése között van-e eltérés. Más a gyújtás, vagy az áram, vagy a feszültség, stb?
Szia,szerintem nem lehetséges awi gép és plazma pisztoly kombinációval vágni!
Ha jól emlékszem gizi oo-OO-oo mondta ,hogy ők vettek egy islyen Wsm gyártmányú awi AC/DC gépet!Többektől hallotam,hogy a kinai plazma pisztoly elég félresikerült termék,és nem is tartanak belőle,helyette magyar pisztolyt kinálnak a gépekhez!de ettől a gépek lehetnek jók!Kazánozni akarod?
Mivel mostanában lettem munkanélküli ezért elég sokat járok a MK-ba.Ott próbálkoztam de azt mondták mivel ijen igényük még soha nemvolt, ezért őkis javasolták a tanfolyamot csillagászati összegért.
Üdv. Hegesztö szakmám van,4 technológiára. A CO2tés az AWI t nem gyakoroltam nagyon sokáig. Az a kérésem, ha tudna valaki olyan helyet ,címet,esetleg telefon számot adni ahol térités ellenében tudnék párórát gyakorolni. Díszes fővárosunkban mivel itt lakom, itt próbálkoztam legalébb hat helyen. Azt tanácsolták mindenhol hogy végezzek el egy tanfolyamot és lessz gyakorlatom. Hát négyszáz ezerért nemlessz tanfolyam.
ugy ahogy volt kompletten adtam el , áron alul, hogy menjen. volt még akkor rajta fél év gari, buktam olyan 40 et össz. de ha meglessz a másik gép, azt már nem adom el.bármijön is.
szia, sajnos már nem melózom, otthagytam a céget pár ember miatt. a munkásszállón voltak gondok. a munka jóvolt jól is kerestem bár nem gyakorolhattam igazán a szakmámat. 3 hónapig voltam egy cégnél. a jasicot eladtam mivel nem tudtam kihasználni és épp akkor kaptam meg az állást, kellett a pénz élni, jelenleg munkát keresnék Debrecen és környékén, szállással. ha találnék egy jólfizető pályakezdőknek való céget Debrecenben, akkor vennék egy co gépet,de ezt már nem adnám el, megmaradna itthon. ha nem találok jó állást akkor csak mma gépet veszek egyenlőre és arra állok rá jól megtanulni. co nekem jobb lenne mivel abból vizsgáztam. most itthon vagyok az önkormányzatnál, amig nem találok egy jó állást.
Ha egyszer letelik az a kib....szott svájci kölcsönöm,ilyen gépet fogok venni.Nem érdekelnek az inverteres csilivili gépek,ez tökéltes nekem.Addig a meg 14éves Einhell gépem tökéletesen megfelel.
Adtam egy tuti gépet,tuti címet mert Te ujban gondolkozol.Mi kell még? A 70-80 ezres árat felejsd el ha jó,és egy életet kiszolgáló gépet akarsz.Gyüjtsél még egy keveset rá,és jól jársz a géppel amit ajánlottam.Attól kevesebbel hidd el csak szívni fogsz!!
Ne hülyéskedj,szinte ugyananyiért tudom megvenni itthon,mint amenyi B.P.-en,az onnan áthozott dolgokat!Az áfáért mennek+rengeteg kedvezményt,gratist kapnak mivel nagyban vásárolnak és még az euró-foriny is megyeget az ilyenek zsebe felé és igy tudják ugyananyiért,esetleg fillérekkel többért adni,(igy is marad szép pénz nekik)!
Csak Póczi linkelte be a kőrösieket, amúgy nekem vannak szabadkai kollégáim, zsaluznak egy kisteleki cégnél dolgoznak, ha kell priviben leírom. Ők tudnának neked vinni dolgokat BP ről.
Én egyszer beszéltem telefonon valakivel a Nagykörösiektől. Na nem is ez a lényeg, de voltak nekik olyan gépek extra árakon, amik nem magyar szabványszerint épültek és mondjuk elvitték egy Norvég szakipari vásárra demo gépnek. Érdemes fölhívni őkat hátha vannak még belőle!
Noby-nak igaza van,olvass vissza! Meg egy kicsit konkrétabban kellene kérdezni.230-400V-os,mekkora a keretösszeget amit a gépra szánsz.Használt vagy új gép kell.Inverteres vagy trafós.
Számold azt is hogy egy co-nál a tartozékok is kitesznek elég szép summát.
Most ha veszel egy közepes gépet kb 150e ft-ért,még ráköltessz min.50e-ret palackra,literes órára,huzalra,meg pajzsra.
Ha meg jó,nem drága masina kell:Europeweld 160 örök élet!
Szerintem nem is kell több hozzászólást irni ide senkinek,ugyis a kérdés az lesz,hogy milyen gépet vegyek otthonra barkácsolni,a válasz meg 200 szor le van irva csak visszakéne olvasni pár oldalt!
szia, köszönöm a tanácsokat. egyébként az emlitett üzletből utánvéttel is küldenek árut. nem kell érte menni 200km ert. a flexelést tényleg jobb lenne kint szabadban vagy egy kis előtető alatt végezni mert nem tesz jót a hegesztőgépnek. ha más nem marad akkor sürübben kell kifuvatni a lerakódást a gépből.
Nyugottan megfujhatod egy kis szilikon sprével,nem lesz töle semmi baja.Ha meg a huzalelőtoló elé a huzalra egy kis puha rongycsíkot csavarsz,rögzíted az le is húzza róla a koszt/port meg a szilikont is.Én sima gépkócot tekerek rá és néha cserélem.sajnos elég kis műhelyben dolgozok és a flexpor meg egyéb koszok vonzódnak a mágneses, tekercses területekre.
Ha nem használod gondolom ,hogy nem fogod az ég alatt hagyni de ha bent van tetőalatt a pára is kikezdi előbb utóbb,hiába a rézbevonat,de csak a felső rétege(t)ket kezdi,szerintem hónapokat is állhat gond nélkül ha a huzal gyári csomagolását viszateszed a huzalra!A műanyag dobosak biztosan egyeznek!Amit én linkeltem gépet azon a mig/mag 160A!Ezeknek 40 C-on van megadva!Valóban a libra gépre rámegy a 15kg huzal!
szia, amit én linkeltem közben megkérdeztem az eladót, a librára rámegy a 15 kg os huzal, kérdés az hogy nem fog e nekem berozsdásodni ha nem használom sokat a gépet. az 5kg os huzaldob furatmérete egyezik a 15kg ossal? a librának ugylátom jobb a bekapcsolási ideje 100% on. bár nem lehet tudni hány fokon, 20 vagy 40.
szia, köszi a hsz-t. igazad lehet, nem is vesződöm vele, mert itthoni gépnek kell, maszek melóm meg csak néha lessz szerintem. egyenlőre marad az 5kg os huzal, és ha netán jobban lenne melóm akkor amit javasoltál palacktartónál dobtengelyt összehozom. mindenképpen kombi gépet vennék, mert igy nem kell beruházi pl palackra is meg reduktorra is stb egyben. ha gép meglesz mehet a bevont elektróda. csak a szivem mindig a co -hoz húz , jobb vele dolgozni. azért gondolkodom pl egy ilyenben.
Én 2005-6 -ban vettem egy kis Iskra 170A-es hobbi mig/mag gépet,kasznizásra és kisseb lakatos munkákra,havonta legalább 1db 5kg-os 0,8-as huzalt leguritottam vele,tavaly őszig,azóta jó ha 2-3kg lement!A gépben a mai napig a gyárilag beépitett huzaltoló motor van ami kicsivel nagyobb mint a nagyujjam,muanyag fogaskerék áttételekkel!
Ősszel vettem egy 250A-est amivel 2 dob 15kg 0,8-ast és kb 10 kg 1mm-est lehuztam!
Ha 300 al forgatod az esztergát, akkor is ugyan annyi áromot zabál... :D
No viccen kívül, ha olyan gépet veszel meg, amire kis dob megy, akkor hidd el tényleg fél évig elég a kis dob, ha meg havonta 2 hetente akarod cserélni, akkor lehal a gép amit kis dobra terveztek...
Én kb 8 éve vettem egy CO t. Hirtelen felindulásból, kb 2 hét múlva egy nyári este besöröztünk, a CO kint maradt, és a 15kg drót berosdásodott rajta... na el is adtam a gépet másnap. :D
Ez nem jelenti azt ,hogy profi CO hegesztő lennék! :D De ha kell megadom olyan ember elérhetőségét aki vett awi gépet ,hogy a 0km IZS mocijára saválló kipuffot hegesszen, vett CO t mert van egy farmotoros VW Transportere, amit mindig foltozni kell.. Na ő kisdobos gépet vett és fél évente évente vesz rá drótot.
Igen,de ha őneki,vagy másnak kellet volna a huzal,akkor?Nem mondtam hogy 5000-es fordulaton kell forgatni,ha meg azt nézzük,hogy egy esztergát forgatunk fél óráig ilyenért akkor ezzel az erővel enni se kéne,ugyis megéhezünk!
Szia! Azt írod hogy otthoni használatra vennél gépet.Hidd el nekem ha nem ipari mértékben használod használod a gépet az 5kg huzal hamarább fog rádrozsdálni mint elfogyni.Lehet hogy 1 - 1,5 évig is kitart.Nem érdemes foglalkozni az áttekerő masinával mert nem tudod rendesen átcsévélni az elégé rúgós huzalt.Ha meg ugyis vennéd mindkettőt az árkülönbség sem éri meg a szenvedést.Ha meg ugymond "kamionról leesett" ingyen15 kg huzalod van,érdemesebb a palacktartó résznél kalakítani egy dobtengelyt és onnan(igaz kicsit hosszabban) bevezetni a nagydobról a huzalt.
Én egyszer elkezdtem áttekerni egy eszterga gépen. Aztán olyan 10 perc után finoman szóltak ,hogy húzzak innen a picsába és biztos jó ötlet emiatt tekertettni az 5kw os motort? :D
Amúgy szerintem elég veszélyes is esztergával, az a 0,8 drót vág mint a borotva!
Nem tudom milyen gyorsan fogyasztasz egy tekercset, de ha az áttekercselésre még gépet is építesz ami pénz, akkor az 5és 15kg közti árat jó sokáig a megoldás viszi el.. :)
szia, értem köszi, már fejben megépitettem a szerkentyűt, nem nagy dolog lehet. csak az egyenletességre kell szerintem ügyelni.de ebből majd csak tavasszal lessz valami.
sziasztok! hamár így doboltok lenne egy pár kérdésem:) 15 kg os huzalelektródát hogyan lehet átcsévélni 5kg os huzaldobra? van hozzá gyári szerkezet? vagy lehet ilyet készíteni? és nem befolyásolja e az átcsévélés a huzal haladását? szóval hogy ne akadjon hegesztés közben.
azért kérdezem mert vásárolnék a közeljövőben mig/mma hegesztőgépet, de nekem itthonira elég lenne egy kissebb, amire csak 5kg os huzaldob fér rá. nyilván azért tekerném én is át a huzalt 15 kg ról 5 kg os dobra mert igy olcsóbb. az árak nagyon eltérnek, mivel 5kg os huzal 3500ft a 15 kg os meg 6500. acélhoz sg2 es. ha lenne valakinek ilyen áttekerő szerkezet közzétehetné itt a fórumon.
Olvastam hozzászólásokat akik kazánokat heggesztenek otthon, van valaki aki próbált már kandallót összehozni otthon? Amióta divatcikk lett belőle, azóta megfizethetetlen a boltokban...
igen a hegesztésében. 6,3 mm vastag csövet kell hegeszteni, és eddig ezzel az anyaggal még nem találkoztam. ha jól tudom akkor meg kell melegíteni de nem tudom hogy mennyire, hogy hány sorból kell hegeszteni, körülbelüli áramerősség, ilyenek. előre is köszönöm annak aki ebben tud segíteni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy használt (elvileg, de szerintem csak kipróbált) inverter esetén, mit kell kipróbálni, hogy 100%-osan kizárjam, hogy valami rejtett hibája van? Egyébként szépen működik.
Az Arc-force és Anti-Stick funkciók megfelelő működése miből látszik?
Normális-e pl., hogy az elektróda leragarásakor (bár elég nagy művészet leragasztani, sőt igazából nem is ragad le), belassul a hűtőventillátor?
Igen az aranyban van aszem 1-1.2% a piros az tán 2%-os tórium tartalmú vagy valahogy így van .... nyilván jóval kisebb mértékben r aktív én ha tehetem nem élek velük bár 1-2 elszívás nélküli köszörülésnek +hegesztésnek nem tudom mi lehet a következménye... ha van rá lehetőség én kerülöm :)
Tudtommal igen is radioaktív. Épp ezért nem lehet nukleáris berendezés hegesztésekor használni, mert a varratba kerülő izotópok megzavarják a jelzőberendezéseket. A hegesztőt érő sugárzás kicsi és ártalmatlan, azonban az elektróda köszörülésekor keletkező por lerakódhat a tüdőben és ez hosszú odő után már káros lehet.
Ideje visszatértnem ehhez a jó kis forumhoz, de most inkább kérdésekkel mint válaszokkal.
A szituáció következő:
Van egy duplaimpulzus miyachi unitek gép amivel mikropont aluminimum hegesztést kéne végezni. (ellenállás pont hegesztés csak kis méretekben anyagvastagság ~ 0.5mm)
A probléma ott kezdödik, hogy a technologiáról szinte semmi értelmes kézzel fogható anyagot nem találok pedig egy hete keresek. Vagy Al ponthegesztés nagyban (ezt is inkább angolul) vagy speckó gép ismertetőt. Tkp 2 céget találtom akik ilyen gépet gyártanak és elhihetitek, hogy nem volt éppen bőbeszédű a honlapjuk azonkívül, hogy ezt vedd meg...
Szóval aki bármilyen anyagot tud ajánlani vagy tapasztalatot csupán Al ponthegesztés vagy mikropont hegesztés témakörében bármilyen is legyen az, azt nagyon megköszönném. Remélem hasonló okos dolgokat tudtok ajánlani mint én anno nektek :)
Másik kérdés ehhez a géphez kéne szereznem lábpedált vagy csak egy kapcsolot fabrikálni. Ebben a téma körben még sokat nem keresgéltem de a gyártó ajánlott eszközön kívül mást nem találtam hozzá. Szóval szerintetek a 4-pin-es csatlakozója esetleg valami standard csatlakozó lehet-e vagy nem? Egyáltalán van értelme fabrikálni valamilyen kapcsolót hozzá vagy nem tanácsos? (Villamosmérnök hallgató vagyok szóval bármilyen elektronikával kisebb utánjárás nélkül elboldogulok).
Igen, legtöbb pajzs nagy átka, a már említett bevillanás. Mondjuk találkoztam már ESAB pajzsnás is ilyennel. De másik kedvencem. Ilyenben hegesztettem nyolc órákat a Knorr Bremsénél. De mint a speedglasnál, ennek is van ára. Ennek az ára 113 900 Ft
Nekem nem olyan van, viszont gondolom az ára miatt. Egy olcsóbb, de szerintem van olyan jó. Ezzel egy gondom van, hogy nagyon takarékoskodik az elemmel. Ez alatt az értendő, hogy ha 10 percig nem hegesztek, akkor fogja magát és kikapcsol. Na ilyenkor rendesen belenézek, földhöz is tudnám ilyenkor vágni. De nagyon szeretem, így nem repül.
Ugyanezt mondom, tényleg jó! Gyorsabban sötétül, mint az ukrán olcsó pajzs, kis ampernél (sörösdoboz :-D) se világosodik ki menet közben, meg ha "kicsit oldalt" nézek vele, nem változik a sötétedés, homogén.
Drága móka volt, de többórás (időnként 6-8 óra) melóhoz kell. Behozta már az árát :-).
Az elektródát úgy kell köszörülni, hogy a köszörülés húzási szálljai az elektróda tengelyével párhuzamosan fussanak. A köszörülési hosszt az elektróda átmérőjének nagyjából 2,5-szerese legyen. Tóriumos elektródát pedig szigorúan csak helyi elszívás melett szabad köszörülni. Mivel a tüdő implantátumot még nem találták fel! :-(
Gyémánttárcsás köszörűvel. Emlegetik wolframköszörűnek is a szakboltokban, de a fémfeldolgozósok élezőköszörűnek, gravírtű köszörűnek hívják, esetleg Deckel köszörűnek. Úgy 200.000 (+áfa) körül van az ára.
Hallottam ma olyat egy kollégámtól hogy az eon csinált vagy csinál olyat,hogy mondjuk egy 10 amperes biztosítékot egy fázisnál ingyen kicserél 20 amperos biztosítékra( a három fázisúból vesz el egy szálat hozzá).
Azt elfelejtettem írni hogy a garázsban egy kis kapcsolótáblán van 10A-es biztosíték, és csak próba kedvééert dugtam bele hogy mit szól hozzá az inverter, de semmi gondja nem volt vele. Egyébként mindenhol 20 és 16A-es biztosíték van. Pár éve mikor cserélték a villanyórát és biztosítékokat akkor valamit egyezkedett a szerelőkkel apám, és vagy nagyobbat raktak mint ami volt vagy kissebre akarták cserélni és a végén nem tették, már nem tudom pontosan, de az öreget ismerve nem fizetett :-)
Infóként:
Hétvégén kipróbáltam hogy a kis MIG160-as mitt szól az OK55.00-ás pálcához és a hideg és párás idő ellenére simán vitte.
A bojler külön körön van, a többit nem tudom egyenlőre szétszedni, egyszer majd újra kell vezetékelni a házat, tudod ,amikor a villanykapcsoló mellé tesznek egy konektort is, mert ha má ott volt 220....
Nincs jelenleg a házban kismegszakító. :( az az egyetlen van az óra mellett. Az most 16A a bojler 10A. 3x4mm2 es kábel lesz behúzva a garázsba. De ha jól értelmezem, akkor ha cserélem az óra melletti kismegszakítót 25A re, akkor mindenképp kell a lakásba egy 10-16A es kismegszakító.
Az óra melletti kismegszakító az a mért vagy a méretlen oldalon van?
Ha méretlen, az órához tartozik, akkor megette a fene. Illetve cseréltesd ki nyugodtan 25(vagy akár 32) amperesre.
Utána a ház áramköreit védő 10(16, akárhányasok) maradjanak, ettől nem égeted le a házadat, védeni fogja az alus kötéseket, szelektív a hálózat.
A garázs felé (ONtopik célra) tegyél föl egy 20-25 amperes kismegszakítót, vigyél oda ki egy 3*2,5 (vagy inkább 4) mm2-es kábelt, lehetőleg kötések nélkül. A végére egy dugalj, aztán piríthatsz kedvedre :-).
Jó pár hozzászólással lejjebb írtam ,hogy gondom van a garázsban az árammal... elkóborolnak az elektronok, mire kiér a garázsba az összes kötésen meg alu, meg kitudja milyen vezetéken keresztül. Na most az volt a terv, hogy hátraviszek egy külön betáp kábelt a garázsba az órától, és az óra melletti kismegszakítót lecserélem 25A re.
Na basszus de a házat sem kellene leégetni.... ja mivel 100 éves ház, lakáson belül nincs kismegszakító, ahova 16A tudnák föltenni, de lehet akkor átkötöm a lakás betápját, hogy legyen 16A es kismegszakító.
Elnézést a kicsit OFF témáért, de ne hegesztéskor égjen le a ház! :D
Mondjuk nem biztos, hogy egy összesodrott kötéses másfeles aluvezetékes hálózatot célszerű 15-20 amperrel megterhelni. A bekötőember nem tudhatja, mi van a mért oldalon.
az lett a vége ,hogy betették a fadobozba a többi mellé, de hogy patkányméreg is legyen, kellett rá buborék. elég vicces a szitu. van a szekrényben 3x2 óra nappali éjszakai. van benne 100 éves konstrukció, aminek ki lehetett nyomni az üvegét. van benne új, van benne buborék. ergo az émásznak mindent lehet, én meg szopjak... akkor volt a buborék darabja 5 ropi, komolyan 2 pillepalackból kijön.
Előbb nézd meg a fogyasztási helyet, mert a régi kiköt-új beköt sokkal többe is kerülhet!
Ha régi faszekrényes villanyóra van, akkor ha új fogyasztási helyet igényelsz, ebbe már nem fogják visszakötni a delejt, hanem föl kell szereltetned egy új Hensel szekrényt, új szabvány szerinti bekötést, ami 15 éve fájt kb. száz darab ezresbe'. Ilyet nem csinálhat akárki, csak akkreditált, ELMÜ-vizsgás villanyász.
A régi GUMAN-táblás-faszekrényes cuccot át lehet még íratni, lehet használni, ha óracsere van, ugyanilyenre cserélik a belét.
Az ELMŰ ügyfélszolgáltosa mondta, ha ingatlant vásárolok és szeretnék hálózatbővítést. Először köttessem ki a régi lakóval az áramot, majd mint új lakó (új fogyasztó) kérjem meg az általam igényelt amperszámot. Ha nem így járok el, hanem először átíratom, majd hálózatbővítést kérek sokkal többe kerül!
Nálam kijött az émászos ember, ránézett a villanyóra szekrényre és azt mondta, kb 5e forint a 16A cseréje 25A re. Arról a kismegszakítóról van szó, ami az óra mellett van és plombált. Ja... hivatalosan 5 ropi, hálózatfejlesztés a sarc neve.... amúgy vicces ,hogy a 3. villanyórán meg alapból 25A van, arra meg azt mondták ,hogy az meg új bekötés...... Az oszlopról meg ugyan az a 39 éves alu érpár jön le...
Jók, de szerintem nevezzük azt a vasat inkább acélnak! ;-)
A sárgához külön 17 rugó az AWI kábel,a pirosban benne van.
Az elektródával ívet gyújtasz és a megolvadt munkadarabokat a hozagyanyaggal (esetleg nélküle) vegyíted. Kimondott AWI pálca kell hozzá, a hegesztendő anyagoknak megfelelő összetétellel, vastagsággal.
Most tíz órákat nyomok. A szigetszentmiklósi emberrel szerintem már beszéltem (orvosi műszerek és karbantartása), az volt a baja, hogy nincs gyakorlatom. Neki meg a gyakorlott emberek kellenek (illetve kellenének, mert már elég régóta hírdet). Mondtami s neki, hogy akkor az újaknak hogyan lesz gyakorlata? Aki meg gyakorlott, elmegy pénzért dolgozni (ha más nem külföldre). Így hát a kígyó beleharap a farkába.
Heló.Mastroweld-nek inverteresben több gépe is van,220v,16a- biztosítékról.kétszáz kérszázötven ampert tud.Az enyém folyamatos nagy áram mellet se veri a tizenhatos biztit le.
Én nyáron vettem egy co gépet, régebben volt, gyakorolgattam de sajnos vissza kellett adnom. Most jól jött a saját pár munkához, de igazából amit co-val meg tudsz oldani, azt nagyjából awival is, sőt.. szóval én áldoznék egy AC/DC awira.. az amolyan mindentvivő kártya. Persze sarkítva a dolgot. Ha kitanulod, sok saját melót összeszedhetsz vele, és jól fizet.
Arra gondoltam venni kéne egy Co vagy avi gépet...még nem döntöttem,mindkettőt egyformán szeretem csinálni :)
Meg persze attól is függ mennyi pénzem lesz rá,apám szódás szóval Co palackunk az van a Co-hoz. Viszont most benn a cégnél ahol dolgozom savállót avizunk,azt is nagyon szeretem csinálni és emiatt is az avi felé is húzz kicsit a szívem....konkrét gépet most nem tudok mondani hogy milyet szeretnék.
Fázisonként értendő, de a legnagyobb terhelérse adták meg a 16A-t. Ha trafós a gép, akkor indulásnál levághatja a biztit, de ha elindul akkor nem max áramon tudsz vele hegeszteni.
Ha inverteres akkor valószínű bekapcsoláskor sem vágja le, de itt sem használhatod maxon.
Az lenne a kérdésem,hogy ha egy hegesztő gépre 16 amperes biztosíték van írva,az háromfázisú áramnál fázisonként értendő 16 amper vagy pedig összesen? Itthon 10 amperes biztosítékunk a házban a három fázisún,és ezért nem tudom hogy egy ilyen gépet elvinne e.
Tíz ötletet dobott be, hogyan lehetne támogatni a BKV-t.
Ez volt az utolsó és az ötletelő szerint is "legvalószínűtlenebb" (kivitelezhetetlen) ötlet.
A kormány ezt támogatta.
No comment!
Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy a sok napi szinten ingázó, peremvárosi melós fizetni fogja-e vagy csak a pesti lakhelyű ( esetleg hétvégi) autósra lesz rászabadítva a jó?
Éjszakás voltam,csak döglöttem.A műhelyemben hideg van(párásodik a pajzs),nincs most semmi maszekom,úgyhogy punnyadás van.Egy pár órás rendcsinálás volt az elmult napokban.(fóróélezés,csavarválogatás,egyéb szerszámkarbantartás stb..) meg favágás,kazántüzelés mert a kiscsaládom erősen fázik.Nem tudom milyen meteorológia van de hazudnak!itt Ózdon tegnap este 9-kor -9 ma reggel meg -16 volt.Most mikor írok -10.6 van itt.De azért ma is volt dolgom.Úgy felfagyott a bejárati kapum hogy nem záródott kulcsra,és majdnem leemelte a fagy a zsanérról.azt kellett megcsinálnom.
Követném ha szeretném. Kikerülhetetlen volt, az hogy valahol csak halljam, hogy Djokovic nyerete Nadal ellen a meccset, hogy hogy rekord akármi is volt a meccsen, ja és, hogy zsinorban hányszor kalapálta el Nadalt. De nálam a labdajáték, nagyobbal kezdődik.
Ja, most mindenki mentegetőzik, s egymásra tólja a sz@rt. Főpolgármesterünk elkezdte a mentegetőzést. Bár, hogy kitalálta megint fel a spanyolviaszt, azt senki sem fogja tudni.
Akkor szerintem az üresjárati feszültség minnél magasabb annál jobban gyujtja az ivet,de bázikus pálcáknál a száritás sem elhanyagolható a minnél jobb ivgyujtás érdekében és ehhez jön a hot start!A heggesztés közbeni szaggatás,letapadás a heggesztőfesztől függ ami bázikus pálcánál nem lehet keveseb 22-24V-tól és ehhez tartozik az anti stick!!!???
A Cycle-t már elég régtől gyárja az Eps.Mivel ipari gép,ott meg a bázikus pálca a nyerő,biztos javítottak volna a gépen ha nem működne megfelelően pont azzal a pálca tipussal amire a gépet tervezték.Az invertereknél meg amúgy is mindenféle inteligens dolgokat raknak a gépbe.
Szerintem sem lesz gondod vele,nyugodtan megveheted.
Meg nézd meg lejjebb az esabot ott is ~60v ír üresjárati fesz.nek.Azzal se lehet gond,bázikus pálca esetén.
Irtam egy vélemény az EPS CYCLE röl a bázikus pálcával és a üresjárati feszültségrö kapcsolatban az eggyik hegesztő szakinak és azt mondta,hogy nagyon szépen hegeszt viszi szépen az eb pálcát és jó az ivtartása is!
Semmi gond!Kicsivel több mint egy éve van meg,ha jól emlékszem 200-220 euróért vettem,kábelekkel!Főleg terepre használom,ami miatt a piros festékből már csak imitt amott van rajta,szóval kopogtatom rendesen,még idáig(hogy lekopogjam)semmi gond nem volt vele!Valahol másik fórumon olvastam,hogy az előlapra kell vigyázni a potencio méter miatt,elég érzékeny (az ütközések végett)!Én megvagyok vele elégedve,igaz ez az első inverterem!Főként 2-2,5 rutilén pálcákkal dolgozok de a 3,25 öst is elviszi!
Elnézést!Tényleg azt írtad,hogy még nem figyelted meg.A boltokban ilyenekről tényleg nem írnak,csak az ampertokat meg a bekapcsolási időket,üresjárati feszültséget stb...Még a használati utasításokban se nagyon említik.Max.a gépen lévő adattáblán van rajta.
Nem is tudtam hogy energi@130-as géped van.Mennyire vagy elégedett a kicsikével.
A fidaty 35%-os bekapcsolási idővel tudja azt a max ampert amit Genera 40%-on.Valamivel erősebb.meg ujabb fejlesztés is.
Amivel nem vagyok kibékülve ezekkel a gépekkel kapcsolatban,hogy eléggé keskenyek,viszont magasak igy olyan könnyen eldőlősnek látszanak. Vigyázok is vele,ahol lehet gumipókkal kikötöm,meg fal mellé teszem.Könnyen elránthatod a heg.kábellel.
Szia,egy szóval sem mondtam,hogy nem fontos a hegesztőfeszültség csak azt ,hogy én még nem látam egy mma gép adatai közt sem,(és az én kis Eps130-asomat meg sem néztem)!
A Cycle-k igazi ipari felhasználású inverterek,a Genera-t kisüzemi felhasználásra javasolják.Olyan "farmer" kategória.A barkács és az ipari között van.Ha kell akár egésznap is dolgozik,de inkább karbantartói,vagy kisszériás munkákra alkalmasak.A "La" jelölésűek liftes awit tudnak.Egy 170-es genera bőven kiszolgál.