A VEKA 3 kamrás profil a ma kapható műanyagablakok széles palettájából az alapkiépítést képviseli mind szigetelésileg, mind esztétikailag. A régi tönkrement faablakhoz képest mégis sokkal komfortosabb megoldás lehet.
Az Actual ablaka van vkinek? Munkatársam tavaly és az idén is olyat vett és azt mondta, hogy ő meg van vele elégedve, de érdekelne még más tapasztalata is.
Add hozzá a festés-mázolás munkadíját 4-5 évente cca. 150 ezerért, plusz a festékek, gittek stb. árát 30-40 ezerért, és máris öt év lesz a megtérülés :))
Én is most akarok cserélni különben. Eleinte mázoltatni akartam a régi, 30 éves ablakokat, de horror áron csinálják. Van tippetek, hogy kitől és hol érdemes műanyag ablakokat venni?
A hibásan betett ablakot nem kellene átvenned. Kérni kell a hiba kijavítását. Ha még nem történt meg a számla kifizetése akkor gyorsabban fogják orvosolni. Ha már igen akkor be kellene menni a céghez, és a számlák birtokában garanciális bejelentést kellene tenned, jegyzőkönyv felvételével. A takaróléceket valószínűleg cserélni fog kelleni, a sziloplaszt eltávolítható kaparás nélkül, takarólécek rögzítésére egyébként is jobb a gyári öntapadó ragasztófelülettel ellátott. Azt jó tudni, hogy a premier ablakrendszer ha nem nála vizsgázott hivatalos szerelő építi be az ablakot nem vállal garanciát a hibás beépítésből adódó károkért. (lásd garanciajegyen)
Sziasztok! Kezdő vagyok a gépen.Közel a 60-hoz a stilusom is konszolidáltabb,de ha ez nem baj kérem segítsetek adjatok tanácsot mit tennétek a helyemben.Tulvagyok az ablakcserén.A szereléskor sok hibát követtek el,melyek közül a legnagyobb és legbosszantobb,hogy a kb.125x125-ös egyszárnyú konyhaablakom nem függőleges,hanem 8-10mm-tbefelé dől.Emiatt ha megnyitom az ablakot az magától kb.45 fokig benyílik a konyha asztal közepéig aminek valahogy nem tudok ürülni.A javítás lehetséges,de ez további károkozással járna .mert kikellene bontani az ablakot ehhez kivül-belül lekell szedni asziloplaszttal odaragasztott takaró leceket.A sziloplaszt csak mechanikai úton távolítható el.Ők éles vésővel kapargatják le miközben ezáltal össze-vissza karcolják az ablak keretét mind a négy oldalon kivül és belül.Ezt tapasztalatból tudom mert igy karistolták össze az erkélyajtóm egyik oldalát amiért azon saját trehány munkavégzésük miatt-nem rézsletezem-takarólecet kellett cserélni.Aztán az ablak visszarögzítéséhez is újabb két -két lyukat kellene furni a tokokba.Felajánlották,hogy maradjon igy ahogy van és ajándékba adnak egy szunyoghálót.Képzeld el egy szúnyogháló áráért viseld el mondjuk 20 éven át,hogy az ablakod minden nap benyílik a konyhaasztalod közepéig.Ez már egészen groteszk.Nem?Úgy látom ezen a fórumon komoly "szakértők" is hozzászólnak sok kérdéshez.A realitások talaján maradva szerintetek mit kérhetek vagy követelhetek.Avagy a sziloplaszt másként is eltávolítható mintsem,hogy az új ablakom úgy nézzen ki mint amit most hoztak a szeméttelepről?
Szal az, hogy valamit Veka profilból csinálnak, még nem sokat jelent.
Az csak a profil. olyat akár Te is vehetsz, és a garázsba összelegózhatod. De hidd el, egész más lesz az eredmény, ha azt egy GYÁRBAN és nem egy sufniban rakják össze. Pl. Vekát raknak össze egy nagy krakkói gyárban is (Oknoplast), valamint számos nagyobb garázsműhelyben. A garázsműhelyek ára nem sokkal marad el a nagy gyárakétól, hiszen ezen az árérzékeny magyar piacon úgyis megveszik.
Vagy például az üveg sem mindegy, hogy "megszelepelik" a távtartót és telenyomják argonnal, vagy eleve argonkamrában ragasztják össze, és valószínű a második esetben benne is marad a gáz.
a VEKA és a Panoráma ablakok közt mi a lényeges különbség? találtam egy oclsónak tűnő közeli céget ahol ezt a kettőt nyomják, ráadásul a VEKA 3 légkamrást raktárról, 25% kedvezménynel. (elvileg...) (www.boikft.hu - érdi cég)
Igen azonos, már amennyire én meg tudom állapítani. Mindegyik cégnek teljesen ugyanazt az emailt küldtem, és ajánlottak 3 ill. 5 kamrásat is. Tudsz valamit ezekről a típusokról?
Én is most állok ablacsere előtt, már elég sok infót összegyújtöttem, és sokfelé ki is küldtem az ajánlatkéréseket. Most jött egy ajánlat egy általam eddig nem ismert márkával a VEKA EUROLINE típussal. Az a furcsa, hogy ez az ajánlat sokkal kevesebbre jött ki, mint pl. Aluplasttal vagy REHAU-val. Tudja valaki mi ezek között a különbség?
Emi, most nézegettem még más fórumokat, és látom, hogy kérdezted Koós Miklóst is az Otthonok oldalon. Az általa ajánlott Kömmerlinges volt drágább a Gealannál is? Nálunk egyébként ez pár százezres beruházás, szóval baromi nagy különbségek nem lehetnek, de hátha valamelyikük meggyőzőbb lesz. Már van egy jó kis címlistám, de májusnál előbb nem tudunk elindulni személyesen is körülnézni a bemutatótermekben.
Az Aluplastosakat a Víztároló dűlő alapján már megtaláltam, köszi :-) egyébként meg szerintem nem reklám nyilvánosan megadni az elérhetőségüket, ha jók, ha rosszak - lehet belőle tanulni.
köszi, tudom, már olvastam... szerencsére nem az én lakásomról van szó, és mint említém, ez a párologtatós kütyü sztem is baromi nagy hibaszázalékkal működik (működik?), és tudatosan próbálják elhitetni a néppel, hogy ettől igazságosabb lesz a rendszer.
Érdeklődnék, h van-e valakinek tapasztalata az Alabalux termékeivel kapcsolatban? Jelenleg a Thermo Lux70-et nézegetem tőlük, és nekem jónak tűnik (3 cellás, K=1.3 -as üveggel) és árban is nagyon jók! Van vkinek ilyenje beszerelve? Előre is köszi a választ!
oké, köszi az infot. Kis kieg.: távfűtés költségmegosztás ügyben itt nem volt választási lehetőség, ezt a párologtatós izét szerelte a pétáv és kész, ez sztem is humbug, és persze a lakókra verték a költséget. Ebben a konkrét házban pl. semmi nem változott: anyámék bőszen tekergetnek lefelé, ha nincsenek otthon, de ugyanúgy ráfizetnek egy tízest minden tavasszal, miközben a negyediken rövidnaciban ugrabugrálnak, ők meg pulóverben, maxra engedett radiátorokkal dideregnek.
Sajna panel pluszban nem vagyok otthon, sot en most is nep-2-re palyaztam nem az 1-re. Nalunk a panelban meg 2004-ben volt szerzodeskotes, es mivel a tajekoztatok akkor voltak mikor a lanyom meg csak nehany hetes volt, igy csak utolag raktam ossze az infomorzsakat. Azt nem tudom, hogy csak egyben lehet-e a ketto tamogatast (nagyon valoszinu hogy nem), valamint azt se hogy mennyire kell kozossegi legyen (nalunk pl. csak 60% cserelt megis jok voltunk ezekre a penzekre), es nem panel pluszos mert szerintem mikor inditottak 2004 elejen meg tan nem is volt vagy ahhoz mindenki egyutt kellett volna, ilyet meg 200 lakasnal eleg nehez osszehozni. Az biztos, hogy a legtobb lako az ellen tiltakozott, hogy jelzalog legyen a lakasan a felujitasra kapott hitel miatt, es akkro meg nehez volt ilyet talalni, ma mar viszont mind a ket lakastakarek ajanl ilyen konstrukciot. Esetleg toluk kellene erdeklodni (kimondottan tarsashazban jartas uzletkotonel), vagy kozvetlen a bankoknal (tipikusan a tarsashaz penzeit kezelo banknal). Ja fontos lehet: a havi befizetendot be kell rakni kozos koltsegbe, ez a garancia a tarsashaznak es rajta keresztul a banknak (a hitel nem fizetese eseten siman a haz nem alkalmazhatna szankciot es a bank ezert ragaszkodna a jelzaloghoz, ezzel szemben a kozos koltseg technikailag valamiert behajthato tartozas, reszleteket nem tudok). Szivesen mondanek tobbet de szerintem most mar semmi nem maradt ki abbol amit en osszeszedtem. Futes egyedi merese panelben: semmi ertelme, mert a belso valaszfalak nem csak a szobak, de a lakasok kozott sem szigeteltek (nem csak hangra, foleg hore nem), amikor terveztek ez nem volt szempont. Tehat abszolut nem lesz igazsagosabb mint a legkobm-re osztas, parologtatas es minden hokuszpokusz utan sem. Egynek van ertelme: megszuntetni az egycsoves rendszert (minden radiator ele atkoto es persze elzaro - ha lehet, termoszelep), es bizni abban hogy sok kicsi takarekoskodas visszajon mindenkinek kicsi koltsegcsokkenesben (a sor elejen levok se engedik az utcara hanem inkabb leszabalyozzak). Persze a hokozponti meron levo osszes lakasban egyszerre kene mindezt megtenni, nalunk 5-6x 100 lakas volt es csak a mi 200-unknal volt rola szo (azt nem tudom, hgoy vegul megvalosult-e). Szerintem!
már úgy értve, hogy az önkori pályázott az OLÉH-nél, és nyert is a szóbanforgó házra. Azt nem tom, hogy az önk. saját része (második harmad) is megvan-e. De a tényleges önrészre csak a Panel Plusz van-e?
Kicsit lejjebb írtam asszem, hogy itt mi a helyzet (randa, görbe, huzatos, elvileg költségmegosztásos mérő, 3 északi ablakról van szó, konyha = fél szoba, kocka szoba, itt vsz. a nagy üveget osztottra cserélnénk), forgóablak hála a jó égnek nincs, extra igények (szúnyogháló) nincs. A ház vsz jövőre lesz becsomagolva, addig van időnk gondolkodni.
Kicsit off. Akartam is tőled kérdezni, mert a fűtéskorszerűsítés és hasonló topikokban láttam, te már pályáztál. A legutóbbi pályázat panelokra nem vonatkozott, azt tudom, akkor most csak ez a panel plusz fedőnevű akció létezik (gyk. kamattámogatás) - ez van lakástakarékkal együtt, ill. csak azzal együtt van? Az OLÉH website-ján jártam, de ott a legutolsó panelos pályázat tavaly év végén lezárult. köszi bármilyen infot.
Azert tegyuk hozza, hogy nem csak futesikoltseg-megtakaritas van (foleg ha nem egyedi meros - es ha egyedi akkor se sok ertelme van csak szivatjak a sporolosok szomszedait), hanem 1. felujitani is idonkent kene, nalunk pl. aktualis lett volna es ahelyett csereltek, a sima felujitas se egyszeru mutatvany 2. a forgoablak helyett nyilo-buko, vagy kozepenfelnyilo-buko lett, ami jobban takarithato, jobban allithato, nem utolso sorban pedig peldaul szunyoghalozhato is ami a forgonal nem megoldhato 3. kulso-belso parkanycserevel jart nalunk, szinten ramaty allapotban voltak 4. az ablak ala is ulhetsz mert nincs erezheto huzat, es meg esztetikusabb is Bar nalunk mire csereltek eppen elkoltoztunk... (figyelem, lakascelu es energetikai beruhazas is egyben, az allam kamattamogat a megtakaritas miatt, a bank meg lakastakarekkal kombinalva arulja, igy 5 ev alatt sima osztassal egyenlo reszletekben fizetendo a nalunk 300e koltseg). Minden csak szerintem.
Ez 1983 körül épült, a távfűtés pedig havi 20-25.... (földszint, alatta garázs, É-D). Mindenesetre köszi az eszmefuttatást, majd én is megkérdezek vmi kalkulátor mérnököt, h szte mennyi megtakarítás várható - ha kiderül, hogy túl sokba gyön a művelet, még az is lehet, hogy kivárjuk, míg a globális felmelegedés eléri a házat :-)
A mi lakótelepünkön lényegesen jobb a helyzet, bár ez nem panel, de 35 éves. Cserélgetik itt az ablakokat ész nélkül, én meg számoltam egy kicsit. Persze nincs erre képlet, meg nyilván én is csak találgatok, de leírom az eszmefuttatásom, hátha jól jön valakinek.
Összeadtam a fűtésszámlákat egy évre visszmenőleg 50000 Ft. A bedobált reklámok alapján az ablakcsere 3-400000 Ft minimum.
Ha valaki azt mondja, hogy ablakcserével 30%-ot megtakaríthatok az éves fűtésköltségből (nem mondta senki, csak feltevés, de jól hangzik), akkor spóroltam 15000 Ft-ot/év, tehát ha 300000 volt az ablakcsere, akkor 20 év múlva az meg is térült, onnantól tényleg nekem jó.
Vagy, ha az ablakcsere annyira jól sikerül, hogy ezután egyáltalán nem kell fűteni :)))), akkor is 6-8 év, amíg megtérül a befektetés. Tehát csak így eljátszottam a számokkal, igaz, nem kalkuláltam bele az esetleges állami támogatást, mint ahogy az időjárás alakulását, a gázár változását sem, és azt sem, hogy mennyit hoz a pénzem, ha másba fektetem. Persze ahol cserélni kell, ott cserélni kell, de itt inkább divatból cserélnek az emberek.
Néztem, a Hörmann-nak van kétszárnyú ajtaja, csak az elég snasszul néz ki szerintem. De ez aluminium vázú, ami nem baj. Sőt valószínűnek tartom, hogy egy 2,4m-es szélességnél 1,2m-es ajtószárnynál kell is valami erősebb tartás. A lényeg az nálam, hogy ne fából legyen.
ja, konkrétan a megtérülés kérdésre nem is reagáltam - igaziból nem is értem, hogy lehetne ezt kiszámolni, pl. ha még n évig ott laknak, akkor elosztani az összeget, hogy havonta mennyit jelent? Nekik ez a költségmegosztó párologtatásos alapon működő kütyű sem jött be (távfűtés) - csak halkan merem megjegyezni, hogy a távhő szerintem tudja, hogy e mérés hibaszázaléka nagyon nagy, és gyakorlatilag tudatosan veri át a népet -, szóval ez max. olyan szinten kérdés, hogy mennyit ér meg nekik, hogy ne fázzanak végre. Persze lehet, hogy még több redőny lesz belőle, majd meglátjuk.