Ha túl sok a vas a véredben,érdemes mágnese kesztyűt használnod. Így a véredben levő vasat a mágnes a kézfejedben gyűjti össze. Ennek eredménye: "MUNKÁS ÖKÖL VASÖKÖL,ODA SÚJT..AHOVA KÖLL!" :)
Amiről írtam, a 3.000 forintos, az egy mágnesgyártó (Borsmagnet Kft.) válasza volt a kívülről rászerelhető mágnesekre. Ha elmész hozzájuk, elmagyarázzák, hogy "elvileg" hogyan működik a sokezres cucc, adnak olcsón mágnes és magadnak megcsinálod.
Vettem tőlük játszásiból két darab 20*20*5 mm-es, neodimium mágnest. Elég aprók, de széthúzni nem lehet őket, csak elcsúsztatni egymáson. Ezeket tettem az olajszűrőre, majd olajcserénél óvatosan szétvágtam a szűrőt, de nem volt a mágnesnél semmi. Nem tudom, mennyi mágnesezhető fémreszelék van a motorban, de oda nem került belőle.
Ellenben, ha a kezemben tartom a mágnest, fél percen belül felmegy a vérnyomásom és megfájdul a fejem -biztosan túl erős-, tehát van hatása a vérkeringésre.
Se fotó, sem egyéb, csak ugyanaz az angolból fordított szöveg átírva, mint mindenütt másutt. Ha ő a kikísérletező feltaláló, akkor gondolom levédte, szabadalmaztatta így nincs elvben sok félni valója. Igaz rengeteg a tolvaj, de rengeteg hazánkban a saját szerencséjének erkölcsmentes kovácsa aki vesz 1 fontért/dollárért/euróért valamit és itthon lusták és vakok között terjeszti több tízszeres áron (mindenkit megkérek, hogy ne reagáljon hasonlókat, mint hogy valamit annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik). Nehogy félre érts - nem személyeskedek, nem az általad ajánlott linkekre gondolok, csak bánt, hogy olyannak tűnik. Ezért az utóbbi években a "hazai" kereskedelmet megkerülve külföldről töredékáron szerzek be szükséges dolgokat... kereskedhetnék is vele, igaz. De nem.
Ellenben nagyon szívesen támogatnám (ésszerű vásárlással) magyar elmék működő dolgait. Ésszerű alatt annyit értek, hogy nem veszek külföldről 1-2 ezer Ft-ért valamit (aminek a fele a posta!), ha ugyanarra a feladatra legalább ugyanolyan hatékonyságú hazai fejlesztés kapható mondjuk 3-4e Ft-ért (nem 20-30-ért)
És láttam - most sajnos nem találom hol - olajszűrőre valót is!
Ha tuti a dolog, elképzelem magamat a hematit nyakláncokban, karkötőkben, ahogy hazaérek és kiszállok a kocsiból aminek minden csövén, olajszűrőjén is van egy-egy mágnes és ahogy megyek befelé, megpaskolom a kazán alattit, és elégedett mosollyal üdvözlöm a vízstrangon lévőket is :) Hol a határ? Szkeptikus vagyok, de szeretnék hinni benne, mert logikusnak tűnhet elvben... autós bizonyítékok meg hát ugye vannak.
Megismétlem: a főtengelyen kialakított furaton keresztül kente a csapágyaKAT. A főtengely külső csapágyainak kenését már váltóolajjal is megoldották anno. Ez a lényege a Bimota rendszerének: a négyüteműekhez hasonló olajfelhasználással,és károsanyag kibocsátással kente a főtengely csapágyait,a főtengely alsó tűgörgős csapágyát és a dugattyúnál lévő tűgörgős csapágyat.
Pár napja beleolvasgattam a a mágneses fejezeteitekbe.
Mára, köszönhetően az ndx fórum kereső motorjának, csodálatosan felhasználóbarát megoldásainak elkeveredtem... feltételezem önnön együgyűségemből :)
Kérlek Akos_IKS idézd föl nekem - ha jól emlékszem te írtad -, hol tudok fizetni egy hazai fejlesztőnek... vagy csak kereskedő árul ilyet? Talán valami 3e Ft-os megoldás rémlik.
(egy-két hete már majdnem rendeltem pár fontért ángliából, de azt gondoltam körülnézek itthon is, hátha támogathatom a hazai elmét - még ha másolta is)
majdnem off.: pár éve vettem tizenx e Ft-ért kéket, nehezet, amerikajit vízre. Olyan 9*3*3 cm-es, két db. Nos, hát lehet, hogy nélküle még keményebb lenne a víz :) de olyan pihe-puha sajnos nem lett :(.
Ma bedobtak a postaládába egy ilyen "utazz velünk 599-ért ide/oda"
... ajándék hölgyeknek: vérnyomásra való hematit karkötő és nyaklánc is!!!
Azám! A kipufogónyílás zárása után löki be a benzinadagot,így nek kerül ki a kipufogóba friss keverék. Az olajozást is megoldották anno az 500-as Bimota VDue mocin.A főtengely olajjáratán közvetlenül kente a csapágyakat,és a hengerek oldalán is 2-2 olajfurat volt kialakítva,ha jól emléxem. Persze odareccsintve a gázzal a Youtube videói szerint igencsak megjelent a smoke on the water annál is.De szedte is a lábát. :) Az Ölbei-féle P20-as Pannóniának is nagyon jó hangja van.Szinte hihetetlen módon gyorsul.
Köszi! :) Azért elolvasnám most azokat a cikkeket is, de sajna kidobáltam még akkor, mivel nem gondoltam, hogy ez valaha is elő fog kerülni életem folyamán.
Egyébként egy időben nagyon tovább akarták fejleszteni a kétüteműeket. (hűűűű, de jól megaszontam :P ) Szóval, tele volt velük minden autós újság. Voltak eredmények, amiket pajzson motorháztetőn szerettek volna körbevinni a világon, de elterjedtek az injektorok, katalizátorok, lambda szondák a személyautókban és a fiók mélyére került a cucc. Rengeteg kép volt egy sárgára festett kétüteműről (nem Trabi), ami ilyen-olyan emissziót produkált, könnyű volt és egyszerű. Tán a léghűtést lecserélték vízre, mert így csöndesebb is lett.
Ezt kéne előásni, mert sok okosság volt akkoriban, köztük az olajozás is, amiből a korom származik. (az én korom??? :D ) Jah, és nem biztos, hogy van neten a cucc, mert akkoriban még itthon kb. 10 ember tudta, mi az az internet... de lehet, hogy csak 3.
Innen lehetett volna tudni: "A Trabantban pl. nem. :) Gondolkoztam rajta,hogyan lehetne a kipufogóban a kikerülő olaj nagy részét visszanyerni,illetve megakadályozni a környezetbe kikerülését."
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!! A Trabantról,illetve kétütemű motorokról beszélek,azt próbálnám környezetbarátabbá tenni. Legalább ne húzzon maga után hatalmas füstködöt.Ezért gondoltam a mosható/öblíthető szűrőre.Az üveggyapot állná a hőt,a szűrőt hetente tisztítanám. Lizátor Katalinba be sem érdemes engedni az olajködöt,mert csak tönkreteszi.Vagy csak a szűrő után.
De hogy kerül a kipufogóba? Ha benn a szűrő és nincs szétkopva a motor, akkor nem mehet oda. Ha meg szét van kopva akkor a szűrő nem fogja meg a gyűrűknél elszökő olajat a kipufogócsőbe.
Ha már odakerült, akkor annak az olajnak annyi, mert ott olyan hőmérséklet van, hogy azt nem viseli el. A benzinesek katalizátora megpróbálja eltüzelni, amivel csak két gond van: 1. amíg képes elégetni, addig is hőt termel, ezzel is terheli a környezetet 2. idővel a katalizátor sejtjeiben kezd bevonatot képezni és egy ragacsos, kemény masszává érik.
MINDENBEN működik,aminek kartercsöve van. A Trabantban pl. nem. :) Gondolkoztam rajta,hogyan lehetne a kipufogóban a kikerülő olaj nagy részét visszanyerni,illetve megakadályozni a környezetbe kikerülését. Üveggyapot?Utána talán ki lehetne mosni belőle. Már az is jó,ha nem füstölög a motor folyamatosan.
Később írok a fejleményekről de kipróbáltam azt hogy befogtam kicsit a csövet a szűrő előtt (nedves olajos lett az ujjam!!) és utána ahol teljesen száraz volt!
Ha ennyire fröcsög az olaj felül, akkor már a szelepszárszimmeringek halottak, nem ártana kicserélni, egyúttal a szelepek felső végén a kopásból adódó U alakot leköszörülni, szelephézagot beállítani. Fogyasztásban nem biztos, hogy sokat jelent -bár hoz ott is valamennyit- de olajfogyásban és hangban tuti. :) A folyamatosan beöntögetett motorolaj árához képest ez még nem is drága mutatvány.
A hengerek és dugattyúk közti hézaggal nem tudsz mit kezdeni, ahhoz komolyabb műtét kell, az meg nem olcsó.