Citrus még ezideig nekem sosem sikerült. A múltkor lesre futottam a poncirus kontra US119 viszonylatban , de adtam magamnak még egy szabadrúgást vagy három hete és ma kibontottam. Lehet, hogy meglesz a becsületgól? :) Ez most elég durva volt , A csap alsó vége kétoldalt laposra nyesve és az alany héja fordított nagy L alakban felfejtve és a csap alábugyolálva. Parafilmmel légmentesen izolálva és szituálva, majd alul az oltás szigszalaggal kívülről jól megszorítva.
Hehe, mostanság én is vackor magoncot kerestem, felénk sok ilyen nagy fa van, de az istenért nem találtam alattuk magoncot. Termés is vagy alig vagy nincs is rajtuk idén. (tavaly mondjuk sok volt rajtuk. Viszont múltkor fedeztem fel hogy ahol járok elhagyatott úton ott egymás után vannak többen a kis fák. Úgy is tisztítva lenne egyszer az út széle ezért azt várom mikor hozhatom el :)
Az nem baj, ha nagy fa lesz. Felfelé sok hely van a kertben és a körtét úgyis "nagyon" szeretem. :-)
Ráadásul mire nagy fa lesz belőle, szerintem már nem nekem kell leszedni a termést...
Nem csak a vadkörte magonc jó alanynak. Mikor körtét eszel kiszeded és elveted annak a magját. A nemes magból kelt magonc is jó alany. Faiskolák is használják.
Szerintem jó az alma csak az nem kicsi fa lesz ! Van vadkörte fa több is de se magonc se körte rajta ,már többet is körbe jártam és semmi ,lehet a vadak feleszik !
Vadkörte nincs felétek? Vagy már nevelhettél volna körtemagoncot is alanynak.
Most én is magról kelt körtébe fogok tavasszal oltani mert nem tudom, hogy megmaradnak-e hosszabb távon az almaalanyra oltottak. Úgy tűnik erről senkinek sincs tapasztalata...
Nekem van birs alanyú téli körtém nem jó rajta ,túl kicsi marad ,és a termés mennyisége is csak egy vödörnyi ,igaz minden évben ennyi már évekóta ! Ha tudnék valami másba oltani belőle már átoltottam volna ,de nincs alanyom hozzá !
Korábban írtam az őszibarack gyógymetszéséről. A magról kelt fáim (5 db) mind megkapták.
Egyetlen fa termésének a magjait ültettem el 7-8 éve, mégis három féle barackot terem. A legszebb a legkorábbi, szép nagyok a barackok, az első évi terméshez képest ami 3-4 centisek voltak, most 6-8 centiseket terem. Kár, hogy sokat levert a májusi jég, és alig van ép termés.
Gondoltam, hogy kivárom a gyógymetszés eredményét, s ha nem javul a fajta, akkor átoltom.
Szerencsém volt, mind az öt fámon sikeres volt a beavatkozás. Három fa egyforma, szeptember végi terméssel, egy a képen látható, egy meg kicsit kisebb szemű, de enyhén muskotályos ízű.
"Mikor szedhetem ?" Gondolom ezt a kötözésre érted. :)
Ha belevág az alanyba a kötözés, akkor most is meglazíthatod vagy újrakötheted. Egyébként nyugodtan maradjon rajta minél tovább, nehogy kiforduljon a szem.
"Provance BA-29: A Provencei tájfajtából szelektálták Franciaországban. Féltörpe-középerős növekedésű körte alany, a ráoltott fák mérete a vadkörte alanyúakéhoz képest 45%-al kisebb. Vírusmentes állapotban a körte fajtákkal, így pl. a Vilmos körte fajtával is igen jó az összeférhetősége. Ez az alany közepes mértékben sarjadzik a gyümölcsösben. Gyökérzete nem kellő mértékben rögzíti a fákat ezért, karózni kell. A fák ezen az alanyon korán termőre fordulnak, termőképességük kiváló, a gyümölcsminőség jónak mondható. A szárazságra és a klorózisra érzékeny, kötött, agyagos talajokhoz jól alkalmazkodik. Hidegtűrése gyenge."
Én pedig arra szeretnék választ kapni, hogy az alma magoncokba/sarjakba oltott körtéimmel kapcsolatban mire számíthatok? Megeredtek, tehát nem ez a kérdés. Inkább a növekedés, méret, várható élettartam érdekelne, ha van valakinek ilyen tapasztalata.
Másik kérdés. Próbált már valaki japán birsbe oltani/szemezni almát vagy körtét? Ha igen, mi a tapasztalat? Gondolom jobban törpésítene mint a birs...
Fel tenném itt is azt a kérdést,hogy a BA29-es Birs alanyra milyen körtéket lehet oltani közben oltás nélkül ami jól fejlődik rajta.Mert nem sok körte alanyon van.
Ha eléggé rugalmas kötözőt használtál, akkor ráér jövöre. Ha nem nyúlik a kötöződ, akkor lesni kell és amikor kezd bevágni akkor, esetleg ha jónak látod akkor ujra kell kötözni.