kozelitunk :) tehat akkor valamifele extra modon sterilizalt dugot hasznalsz? akkor megiscsak a dugo a hibas es nem a kornyezet ahol dugozva van a palack. gondolom en.
Én onnan tudonm, hagx amióta dugóízmentesített DIAM dugót használok, nem találkoztam dugós palackkal mint visszáru. '13as évjárat Kékfrankosát visszavontuk mert !! 30% !! dugóízű volt...
koszi, nyilvanvalo a gomba reszvetele az akcioban. de honnan tudjatok, hogy a dugo a felelos erte es nem a dugozas korulmenye? az itt korabban olvasottak alapjan nehanyan szinte elvetemult dugomaffiarol irtatok.
Az a gomba ami állítólag elsődlegesen felel a problémáért szerves anyagon tud megmaradni. Saválló acélon, műanyagon, üvegen nem.
Ha kellően párás környezetben tárolod a borospalackokat akkor nem fog kiszáradni a dugó akkor sem ha állva tárolod. Hogy a borászatokban jellemzően fekve tárolják a bort annak praktikus okai vannak.
Azért ez a pár ezres, amit mostanában szar magyar borokra elszórtam, nem lenne elég, hogy a BZoli által említett urak (a B és a másik B) beköltözzenek a sheggembe. :)
Tegnap elszórtam további közel 30 rugót, de ott minimális a tévedés esélye, a labanc rajnais palackok és az átlagos árszínvonal miatt.
ami meg nekem nem tiszta. miert pont csak a dugo nem tud tiszta lenni? a palackozas soran azert eleg sokminden van ott a levegoben. a szaraz dugo alatt en arra gondoltam, hogy nem fektetve, hanem allva taroljak a palackot. ekkor is szarad a dugo. gondolom nem veletlen vannak fektetve tarolva.
Sok szart iszom mostanában... tehát ezt egy pizzériában választottam, 2 boruk van kimérve, a másik lehetőség egy Hilltop rosé volt.
Zöldes halványsárga szín, konszolidált muskotályos illat, íze pedig (a kötelező citromon kívül) gyakorlatilag nincs.
Eddig úgy gondoltam, hogy a Hilltop a nagy technocégek élvonalába tartozik, de most elbizonytalanodtam: ez még a Nyakas gasztróban nagyon elterjedt, és évről évre gyengébb irsaiját is bőven alulmúlja.
Türelmesen elbeszélgettem vele, megmutattam neki az árulkodó nyomokat, végül bevallotta.
Egyébként is olyan szintű márkákat árulok, ahol gyári hibás cucc kibocsátására és forgalomba hozására (ez utóbbi szűrő én vagyok) szubminimális az esély.
Előrevetném, hogy a témában én is csak az olvasmányaimra, hallomásokra és a saját spekulációmra tudok hagyatkozni. Vagyis más forrásokra hagyatkozva, más emberekkel konzultálva és máshogy spekulálva lehet egészen más következtetést is levonni.
Alapvetően szerintem a fő ok az a dugó gyártástechnológiája és a dugók kezelése.
De egy tiszta dugó is be tud fertőződni később. Lényegében bármilyen szerves anyag amivel érintkezik a kapszula nélküli dugó az kockázatot jelent. Akár egy kartondoboz vagy egy fa polc vagy funérlemez elválasztó a palacktárolóban.
Olyan, hogy száraz dugó pedig nincsen. Minden dugónak van valamennyi nedvesség tartalma.
random valasztottam a cikket. a dugozasrol lenne kerdesem laikuskent. elolvastam az altimus altal linkelt wikit. abban alapvetoen ket dolgot jelol meg: vagy a dugotol van, vagy a dugon at jut be a bakti. ha a dugotol, akkor gyartastechnologia. ha a dugon at, akkor nekem olyan remkepzetem van, hogy mondjuk szaraz a dugo, mikroporusok jonnek letre, amin keresztuk a gomba be tud jutni. de mi van, ha nem szaraz. no, ezt most jol osszefoglaltam 2 mondatban, de nyujtanatok egy kicsit tobb felvilagositast? amikor a minap Csite Norbitol megvettem az a nehany palackot, o is felhivta a figyelmem, hogy ha dugos a bor, feltetlen szoljak, mert sikerult mar belefutniuk ilyen zsakutcaba. en csak azt nem tudom felfogni, hogy egy altalaban nagyon szorosan zarodo dugonal ez hogy fordulhat elo?
1. maga a dugo fertozott. dugo gyartastechnologia.
2. a szaraz dugon at mikroporusokon at bejut valami. ezt tartom a legkevesbe valoszinuleg
3. mivel gomba okozza, az a nedves dugon siman atmegy. ez viszont bor gyartastechnologia
Én is Szingapúrban ettem duriant és én egy vállvonással letudtam a szagát. Igen, mocskos büdös. Nyári, a szántó melletti dűlőúton rothadó döglött macska/kutya/róka szaga. Classic, érlelt roadkill :D De én nagyon sok eszméletlen büdös szagot éreztem életem során. A durian konkrétan csenelnámbörfájv mondjuk egy nőstény patkány teniszlabda méretű méhrákjához képest. De egy 50 literes "kuktában" négy órán át abált döglött patkány amit labormacskáknak szántak takarmánynak is tud ezt azt a szagokról. Szóval :D nehéz gyerekkorom volt. De legalább egy durian nem tudott újat mutatni :D
Velem nagyon gyakran előfordult, hogy nagy élvezettel iszom meg egy palack bort és az utolsó pohárnál jövök rá, hogy ez bizony dugós volt. Tiszta égőnek érzem, hogy miért nem vettem korábban észre. De azzal nyugtatom magam, hogy a lopakodó dugósság az idővel "kinyílik"
A durian az erdekes ugy. Jopar eve voltam egy regi baratnommel Szingapurban, ahol a piacon arultak duriant szeletben is. Vettunk ket szeletet, hogy kiprobaljuk es en egyszeruen nem tudtam beleharapni. Olyan szintu rothado hus szaga volt, hogy egyszeruen nem ment. A csaj siman megette, es azt mondta, hogy az ize kifejezetten jo, csak a szagon kell tudni atharapni. :)
Igen, biztos voltam benne, hogy te ezt igy gondolod, mert minden masodik hozzaszolasod a dugos borokrol szol. :) En se feltetlenul innam meg a dugos bort (ha eszrevennem, hogy az), de abban egyatalan nem vagyok biztos, hogy minden esetben eszrevennek es be is tudnek egy enyhe dugossagot azonositani. Most ismet elolvastam az errol irt wikipedia szocikket, https://en.wikipedia.org/wiki/Cork_taint , es istenbizony azt olvasom ki belole, hogy ez bizony izles es konvencio kerdese.
Simán el tudom képzelni, hogy bárkit rá lehet szoktatni a dugós bor ízére. A világban jártamban-keltemben csomó olyan ízű ételt ettem, kóstoltam amire azt mondtam elsőre, hogy ez beteg. A legjobb példa erre a durian vagy a surströmming. Mindkettő olyan, hogy komolyabb összeggel fogadnék, hogy száz magyar emberből konkrétan száz okádná el magát pusztán a szaguktól :D
Mindent el lehet fogyasztani, ami nem mergezo. (Sot, meg azt is, ami mergezo.) Ezen tul divat, szokas, trend, egyeni izles ... kerdese az, hogy mi meddig megy el. Szamtalan olyan termeket fogyasztunk, ami szag/allag/izerzek ... szempontjabol atipikus, vagy legalabbis meglepo. Ra lehet szokni izekre, szagokra, foleg akkor ha kello marketinggel is meg van ez tamogatva es divatosnak gondoljuk. Szerintem a dugos bor is ilyen kategoria. Semmivel nem undoritobb, mint pl. a palpusztai, a kelkaposzta, vagy akar az a pisi szagu vese pudding amit bizony angliaba sok helyen keszitenek, es a normal, joerzesu ember bele kifordul tole.
Mindenféle kamu panasz van. Már olyat is láttam, hogy valaki direkt eltörte egy darab ideje használt metszőolló pengéjét, hogy utána cserét próbáljon kibulizni...
Én ha egy tíz rugós bor akár csak egy árnyalatnyit is dugós lenne akkor egészen biztosan visszadugnám a dugót és szólnék a termelőnek... igény szerint videóra venném neki, hogy kiöntöm a csapba a borát, hogy nehogy azt gondolja :D le akarom venni.
Amúgy szerintem vannak kamu dugó garancia miatti panaszok. Ez ellen meg a termelő nem tud védekezni.
A Baráth Sanyi és a Bodorkós Norbi két tankönyvi példája azoknak a középszerű alakoknak akiknek senki nem tudná a nevét ha nem ásták volna fel magukat a Kreinbacher Józsi vastagbeléig.