Amugy azt sem értem, hogy a konzol meg a gép alja miért néz ki úgy mintha már 10 éve fent lenne? Te azt írod, h az első fűtési szezon. Úgy érted, hogy nálad az első?
Szia!Szerinted a biztonság kedvéért én is fel kéne szereljek egy fűtőkábelt? Az enyém egy Fuji LMCA és az első tél a számára. A képen is láthatod, hogy a tálcán lévő egyetlen lyuk itt is kicsit hátrébb van és ott folyik ki a viz. Lehet ennél a modelnél a lyuk felé van némi esés és igy nagyobb hidegben sem fagyhat be? Sajnos eddig nem figyeltem meg, hogy jegesedik-e nagyobb minuszokban.
A klímaberendezés beltéri egysége felülről a mennyezet alól szívja be a levegőt, és ennek a hőmérsékletét méri. Ez azért általában magasabb, mint a helyiség levegőjének hőmérséklete mondjuk derékmagasságban. Érdemes néhány fokkal magasabbra venni a fűtést, mint a mit szeretnél elérni, ez általánosságban így működik.
Sziasztok! Az normális működés amikor pl 21 fokot szeretnék a szobában akkor langyos levegő jön a beltériből? Aki felszerelte azt javasolta, hogy állítsam 28 fokra a kérésem. Csak annyi a bajom, hogy anyámnál van aki nem kezeli igazán jól a távirányítót.
Teljesen igazad van abban a tekintetben, hogy a klímaberendezéssel (hőszivattyúval) való teljes téli időszakban történő fűtés sokkal nagyobb körültekintést igényel, mint a nyári hűtés. Ez a körültekintés mind a készülék megválasztásakor, mind a telepítéskor és mind az üzemeltetéskor is kiemelten fontos. Sokan nem fogadják el, de ha kizárólagos fűtésre használja az ember a klímát, akkor jelentősen túl kell méretezni a hűtésigényhez képest. Magyarországon - még akkor is, ha az egész téli szezonra átlagban ez messze nem érvényes, a sztenderd, hogy -15 °C-ra méretezünk. Egy hőszivattyús berendezés a névleges teljesítményének kb. 55-60 százalékát tudja ezen az alacsony hőfokon, tehát , ahol hűtésben elég a 3,5 kW, ott fűtésben bizony öt fölötti névleges fűtő teljesítményű készülékre lesz szükség. Persze egész télen alig van -15 fok, csak néhány nap, néhány óra, de ha nincs egyéb fűtésre lehetőség, akkor erre a külső hőmérsékletre számítani kell.
A kondenzvíz elvezetést nagyon komolyan kell venni, több gépet is láttam már meghibásodni a felgyülemlő jég miatt.
Mindezeket szem előtt tartva elég jó fűtési alternatíva ez azért, mi üzemeltetünk már lakásokat, családi házakat, komplett áruházakat is (17. ker. Pesti úti Rossmann áruházban két éve 500 nm-en van klímás fűtés), csak oda kell figyelni a részletekre.
Ha a hőcserélője egy jégtömb, soha ki nem olvad, tönkre fog menni.
Nem "kaparászni" kellett volna a klímásnak, hanem szépen hozni a hosszabbítót, meg a melegítőt, és kiolvasztani, majd javaslatot tenni téli szett (plusz fűtőszálak) beépítésére. Esetleg átnézni, miért nem folyik ki a víz, stb.
A fűtésre is használt klíma beépítése egy külön tudomány, nyáron a forró és lágy gumibak eléggé szeparálhatja a faltól, hogy ne vezesse át a hangot, télen a minusz 10ben ugyanez a gumi már nem elég.
Ami nyáron ideális lehet, északi oldal, ahol kevés napot kap és jól hűt, télen lehet, hogy pont a nedves párás szelek útjában van, és fokozott jegesedés lép majd fel.
Ez egy nagyon új móka, a klímával fűtés, sok klímásnak ez maga a csoda, hogy nem csak nyári idénymunkája van, viszont ez tesz egyfajta "tévéshoppos nyomást" az egész iparra ,hogy még a hozzáértőbb képzettebb szaki is bekamuzza, jó az, teljes értékű az, holott _ritka_ szerintem az a ház (és lakók, mert mindekinek más a fűtésigánye), ahol a teljes fűtést a mi éghajlatunkon a klíma megoldja.
Szia!Ha elolvasod tavaly koratéli hozzászólásaimat, láthatod, ugyanebben a cipőben jártam.
Ami úgy gondolom, segíthet:
Az én toshibám is pontosan ezt csinálta, eljegesedett, majd olyan szinten rezonált, mint egy traktor. Nálam a konzol volt gyenge, vagy a beszerelése, nem tudom, de a kültéri néhány fokot kifelé dőlt. Mivel a tálcán a lyukak a hátsó részén vannak, szépen feltellett vízzel,jéggel, és így az egész alja egy merev tömb lett, ami a kompresszor rezonanciáját tökéletesen felerősítette bádoghanggá. A tartó állvány csavarokkal picit hátra döntöttem, hogy a víz a számára kialakított árokban ki tudjon folyni, és azóta nem "muzsikált". A biztonság kedvéért idén ebbe a vízelvezető árokba idén tettem egy fűtőkábelt, ami pont a hőcserélő alatt tekereg, és teljesen megszünteti a "jégkapcsolatot" a hőcserélő és a tálca között. (Köszönettel a tanácsért Windynek!👍)
A probléma azóta nem áll fenn, jegesedés gyakorlatilag nincs.
A kültéri alján egy nagyobb lyuknak kell lennie középen, ahol szépen kifolyik télen a kondenzvíz. És akkor nem fagy bele. Ha bármi csonk bele van téve, ki kell szedni.
Nem kell így lennie, ott valami gond van! De, semmi érdemi információt nem adtál meg, így nehéz segíteni...
Klímák általában le tudják magukat jégteleníteni olvasztással. Ha nem, ott vlami gond van, pl.:
- kültéri tácájában nincsenek gumidugók benthagyva?
- nem koszolódott el a tálca belül, nioncs dugulás?
- nem nagyon szeles helyen van?
- ha egyik sem áll fent, akkor kellhet bele tálcafűtés.
Ha a zaj amiatt van, hogy a ventillátora beleér a jégba, akkor inkább kapcsold ki, mert tönkre fog menni! Mégis mi zajos benne pontosan? Vagy csak zörög a burkolata?
légkondival fűtünk második éve, tavaly nem is volt semmi gond, de most ebben a hidegebb időben elég hangossá vált a kültéri egység( konkrétan nem lehet aludni tőle). Tiszta jég szerencsétlen.
A szerelő azt mondta hogy az idő miatt nem tud felolvadni a víz benne és ráfagy aztán amiatt rezonál be az egész. Kaparászott vele valamit, de ugyanolyan hangos, most komolyan addig altatót szedjünk amíg jobb idő nem lesz? Bőven millió felett volt a négy darab klíma, ebből a két kisebb teljesítményű ilyen hisztis...
A használati (FTXB35C) szerint kinti -10 fokig lehet használni a hűtés funckiót, de ti írtátok itt nekem korábban ebben a témában, hogy az még semmit nem jelent, hogy milyen határértékeket adnak meg a használatiban.
A (73257)-esben pont te csatoltad be nekem egy vastagon lejegesedett hőcserélőjú beltéri fotóját, ezzel ilyesztettél rám igazán, ettől parázok most nagyon. :(
Most van ennek alapja, hogy a mostani időben, kinti mínusz 3-4 fokban teljesen szétfagy majd a beltérim, ha idebent 25 fokról akarok 22-re lehűteni?
Továbbra is nézegessem rendszeresen, hogy elkezd-e jegesedni, vagy nyugodjak meg, mert nincs rá esély? Mennyire reális veszély ez?
MITSUBISHI MSZ-FH35VE nagyon durva adatokkal rendelkezik ez lehet a klímák királya, ha most az árat nem nézzük. Bár a MITSUBISHI kisebb jóval a légszállítása mint a Samsungnak.
Igen, a mért adatok alapján az a samsung "nagyobbat" tud fűteni, mint az a daikin amivel összevetetted. Hiába fogyasztana kevesebbet a daikin, ha emiatt (a hatékonyság miatt) visszavették a bent leadott teljesítményét ...
Nekem is ilyen a fujitsu LTCA, ugyan szezonálisan magas a SCOP-ja, de minusz 15 fokon már nem olyan jó (2.5 azt hiszem ?). Viszont akkor is tud fűteni még 3.2 kilowattal...
Mit sem ér a jó COP, ha kicsi a valós teljesítmény!
És mindenütt UFD meg valami más sorozat van ... a kereskedő óva int hogy vegyek olyan sorozatút amit nem pontosan olyan.
Még van egy db. bontottam, utána panel csere ... 27000+ÁFA. Az egy már cserélt gépből kerül elő. 3 év 1 hónaposan új panel nem garanciában, most 2.-ik szezonban ... sikerült 4.-ik próbára felrobbantani. A 6A biztosítékot leverte semmi ... na majd kapott egy C16A-t, na az szétvitte így meg lett a hiba.
DAIKIN FTXM35M -7°C 2.21 kW / COP 3.5 Eurovent adatok, most akkor a Samsung jobb fűtésre? Vagy ha kel akkor DAIKIN is tud 2.9kw fűteni 2.70copon -10fok-ba vay nem, mert ezek az adatok max terhelésen mérik vagy hogy?
Valaki leírhatatlanná már a tutit röviden. Köszönöm.
Tegyél egy hőmérőt a tetejére ahol a levegőt beszívja. Kapcsold /HEATfűtésre +30°C-ra, tedd a FAN/ventilátort a legnagyobb fokozatra. Menjen így 20 percet közbe semmit ne állítgass rajta!
Ha ez meg van vedd le a hőmérőt olvasd le, írd fel.
Majd ezen hőmérőt ... ne másikat ne kérj a szomszédtól!
Tedd a kifújt levegő útjába 10 percre majd olvasd le.
Az utóbbit vond ki az elsőből, ha meg van 10°C akkor ez ennyit tud.
Ha sokkal több, akkor puculd ki a szűrőjét vagy a mokúskerekét.
Szörcsögés Samsungnál teljesen szokványos olvasztás után. Az elmúlt napok párás időjében akár 40percenként is olvaszthatot.
Ja és ha leghallkabb vagy legalacsonyabb FAN állásban van akkor szart se fűt, egyik se.
Tudom mindjárt jönnek a passzív házasok hogy de nekik igen. Kádárkockában még közepes is karcsú.
Autószerelő műhelyben meg a high-ra sose kapcsol ... majdcsak belső +16°C felett.
Még a nyáron vettem egy Samsung inverteres klímát 100ezerért. Teljesen jól hűtött. Mikor kezdett ősszel hideg lenni, fűtési szezon előtt kezdtem vele fűteni kicsit, teljesen jó volt, pár perc alatt meleget csinált.
Most viszont, ha fűteni szeretnék vele, a külső része rettenetesen kezd búgni, nagyon hangos a kompresszor, illetve néha szörcsögő hangot ad kint is, bent is. Fűteni meg szinte semmit nem fűt, ha alá állok, szinte semmi meleget nem fúj, még langyosnak sem mondható.
Ha egy órát járatom, akkor a hőmérő ugyan mutat pár fok melegedést, de azért nem ezt várnám egy ilyen klímától. Leírás alapján tud fűteni -15 fokig.
Szerintetek elromlott, gáz kifogyott belőle, vagy ez ilyen, ez van...? Még garanciás persze, hívhatnám a szerelőket, de előtte gondoltam rákérdek itt, mik a tapasztalatok, nehogy az legyen hogy elhajt a szerelő, hogy ez így üzemszerű, nekem túl nagyok az elvárások....
Mondjuk a gázkazán nem valószínű, hogy fog tudni hűteni majd nyáron :) A H tarifával meg úgylehet olcsóbban is fűt majd. A bekerülési költséget meg látatlanban nehéz saccolni (van-e gáz egyáltalán, kémény, tervezés?) De ezt a helyszínen majd kiszámolja valaki, innen tényleg nehéz.
Á dehogy abból a pár százalék árrésből majd elkezdik a transzformátorokat nagyobbra a vezetékeket meg vastagabbra cserélni. :-)
Remélem nem az lesz mint pár éve hogy 380/220V felemelődik egyik napról a másikra 400/230V -ra nyerünk vele 4,5%-ot százalékot az teljesítményben átvitelben ... de most mindjárt 4,9%-ot ugrottunk. :-(
120m2-es lakás hűtésére-fűtésére lenne 3db 2.6 kW és 2db 3.5 kW-os klíma beépítve. Ezek összes maximális áramfelvétele 35.3 Amper. A lakásban jelenleg 32 A-s bekötés van. Szeretnék H tarifás órát kérni rá. Lehetséges megoldást találni erre a problémára.
A karbantartáskor nem is mondtak semmi értelmeset???! Egy ilyen profi klímának nem így kellene üzemelnie! Akkora helyiségre (ha nem rettentően szigeteletlen a ház) a beállított hőfokot tudnia kellene tartania! -30°C-ig képes fűteni a katalógus szerint. De ha már ilyen pár °C-os mínuszban sem győzi, mi lesz télen?! Keress másik klímást, aki megnézi, mert valami nagyon nem jól van!
Most néztek rá, mint ahogy írtam is, az aktuális karbantartás miatt. Elméletben nincsen baja, de ha mégis, nem tudom ki nézne rá mert a cég aki beszerelte nem igazán áll velem szóba sajnos. Nagyon rosszak a tapasztalataim.
Úgy van beállítva, hogy ott legyen kellemes...Az alsó 24-25fokra van téve quit, azaz csendes üzemmódba, így 23fok körül van mindenhol, ha klíma elé állok, érezni, hogy ott "önti" a meleget , a felső 22re. Viszont a komfortban meglepően sok múlik kis biszbasz beállításokon.Légterelő zsaluk, fokok, ventilátor fokozatok...Egy egy leállítás egész megváltoztat mindent.
"pillanatokon belül kiviszi azt a kevés páratartalmat bentről ami még van. De ha megy a párásító, azt is azonnal kiviszi amit az addig kipréselt magából."
Igazából a szellőztető sem lenne ideális megoldás, mert a kinti levegő áramoltatása pillanatokon belül kiviszi azt a kevés páratartalmat bentről ami még van. De ha megy a párásító, azt is azonnal kiviszi amit az addig kipréselt magából.
A lakásban van 4 darab elszívó rács is: konyha, fürdő, WC és kamra, mindegyik szakaszos üzemelésű központi elszívórendszerre csatlakozik (10 emeletes panel). Ha kinyitom az egyik ablakot, hogy hűtsek a benti 25 fokból, akkor amint bekapcsol az elszívó is és megindul az aktív légáramlás, perceken belül a mérhető tartomány alatt van a benti páratartalom, de még a lakás legbelső, legeldugottabb szobájából is kirántja a párát egyből.
Két különböző digitális páratartalom mérőm is van, ilyenkor mindkettő legyem 20%-ig, majd hibára futnak, mert 20% alatt már nem tudnak mérni. Én meg konkrétan vattát köpök, olyan száraz a levegő. :( Aztán meg jön a torokgyulladás, arcüreggyulladás és egyéb nyalánkságok.
Szóval ezért is ideális megoldás a klíma, mert az csak a belső levegőt keringeti, és a nagynehezen elért párásság az bent marad a lakásban, nem viszi ki.
Ahogy néztem ilyen körülmények között a klíma kondenzvíz csövéből sem csöpög odakint semmi ilyenkor, szóval elvileg nem veszi ki a levegőből a párát.
Az lenne a lényeg, hogy mennyire parázzak rá erre a beltéri lejegesedésre amit itt irtatok korábban? Nézegessem folyamatosan? Vagy nem kell annyira félni tőle?
Fél éves a klímám, nem szeretném azonnal tönkre tenni.
Nem tudom mennyire más a hőérzet klimás fűtés esetén , de padló + falfűtéssel a nappali 21, a hálószobák 19 (gyerek 20 fok) és nem fázik a család. És a vendégeink sem fáznak.
Valami termosztáttal vezérelt szellőztető lenne jó Neked, az is tudna szükség szerit hideget fújni, csak sokkal kisebb áramfogyasztás árán, valamint mindig friss levegő lenne a lakásban.
Annyit ír hogy a hideg közre játszott ... gondolom a sok hősugárzó, egy kevés klíma, és még kevesebb hőszivattyú. És kezd recsegni ropogni a rendszer ... a lerohadó infrastruktúrával lehet érdekes lesz ez még lehet ezen a télen.
(Ja meg a nyáron beteszem télen meg kiveszem napelemek. tegnap előtt is mondom az ügyfélnek nem kellene +55°C a használati melegvíznek mert ez hőszivattyú nem lesz gazdaságos. "Nem érdekes van 10kWp a tetőn ... :-( padló fűtés is fix 30°C-on ... ha -20°ha +10°C ... ez van.)
Majdnem egy Paksi blokkal. 6384 > 6700 ...316 ... igaz Paks 400-al született most talán 450MW
Szia!Nálam szinte pontosan ez a felállás... Tökéletesen működik, esetleg annyi extra van, hogy a beltéri lenn a padló felett 30cmre van, a felső pedig a lépcsőházban a felső padlószint felett picivel.
2 db Daikin FTX35J3-mal szeretném a házunk fűtését kiegészíteni, automatizálni. Jelenleg egy vegyeskazán + 1m3 puffer tartállyal fűtünk, amit télen naponta kell felfűtenem.
Arra az esetre keresek megoldást, ha nem tudunk fűteni valamiért. Gáz nincs bevezetve a telekre. Van egy 7,5 kW fűtőpatron a puffreban, de evvel nem igazán gazdaságos tartosan fűteni. A levegő-víz hősszívattyú sem olcsó beruházás. Így marad a levegő-levegő megoldás.
Az egyik klima egy nappalival közös konyhát, gyakorlatilag egy légteret fűtene, ezzel szerintem minden ok lesz.
Viszont a másik klimával már vannak aggályaim és erről szeretném a véleményteket kikérni. Csatolok egy rajzot, és ez alapján kérdeznék:
- ez a felső szintje a háznak , a klima elhelyezése a lépcsőházban lenne - pirossal jelölve - a fűtendő szint padlószintjétő 1,5 - 2 m magassan elhelyezve, mi lenne az ideális magasság a leírt határok között?
- a szoba 1 és 2 -vel gondolom nem lenne probléma nyitott ajtó mellett ?
- a szoba 3 -t mennyire lehetne fűteni ezzel az elrendezéssel?
- mennyire működik, hogy a szoba 3-ba és a fürdőbe a meleg levegőt egy ventilátoron keresztül hajtom be.
- nagy hőigény nincs mivel a gyerekek is max 20fokban alszanak
Huhh, ha ez az a készülék, akkor valami nagyon gáz van (vagy épp nincs, elszökött)! Ennek még nyitott ablaknál ia teljesítenie kellene az elvárt hőfokot kemény mínuszokban is! Klímás nézzen rá, mondjon véleményt a helyszínen.
Köszi a sok választ. Alapvetően csak most a hidegebb időszakban van gondom, de mikor melegebb van, akkor is úgy használom, hogy pl 24 fokra állítom, így lesz kb 20-21 fok a lakásban, és néha visszavesz a teljesítményből. A lakás kicsi, kb 35-40m2 (+ tetőtér de ez nem nagyon számít.) amit be kéne fűteni. A klíma panasonic ne12pke, mikor megvettem, eléggé körbejártam a témát, és több helyről is megerősítettek, hogy ez jó és elég a teljesítménye. Rendszeresen karban van tartva, nemrégiben volt a téli időszak előtti tisztítás/ellenőrzés.
A Fujitsu ASYG12LMCA utóbbi napok 24h átlag fogyasztása (100 nm területen) 10-14 kwh volt (napi 5-6 óra kandalló fűtés használata mellett). Nagyváradon ez kb 375-525 forint. A városi hőellátás ennek legalább a duplájába kerülne. A légkondi a minuszokban is szépen dolgozik. Ahogyan tanácsoltátok, nem kapcsolom ki és mikor kell szépen leszabályoz. A legnagyobb hőmérséklet különbség a lakás egyes pontjai között nem több mint 1.5 fok.
Ja, hát azt is muszáj vagyok fizetni, nem is keveset!
Mellette meg vagy az utcára eregetem ki a kifizetett meleget, vagy a pluszba még ráfizetek villanyszámlára, hogy a klímával komfortosan hűtsem vissza a lakást... kész röhej! :-(
Mivel korábban már felhoztam itt ezt a témát, gondoltam visszajelzek a tapasztalataimmal a téli hűtés speciális témájában.
Tegnap lett végleg elegem a folyamatos ablaknyitogatással elért lakáshűtésből és az ezzel járó igen lényeges és folyamatos beltéri hőmérséklet fluktuációból.
Úgyhogy hosszabb szünet után tegnap ismét beüzemeltem a klímát hűtésre.
-1 fokos kinti hőmérsékletnél nagyon szépen tette a dolgát, gyorsan és komfortosan visszahűtötte szoba hőmérsékletét 25 fokról a beállított 22 fokra.
Közben időnként bekukucskáltam a beltériben (FTXB35C típus) a szűrők mögé a hőcserélőre és nyomát sem láttam jegesedésnek. Ugye erre hívtátok fela figyelmemet, hogy ezzel lehet majd gond.
Mit tanácsolnátok, érdemes azért néha nézegetni a jövőben is a benti hőcserélőt kinti fagyok esetén, hasonló hőmérsékleteknél, vagy ha egy 4-5 órás próbaüzem során nem tapasztaltam jegesedést, akkor nem kell tartsak tőle, ráhagyhatom, hadd dolgozzon?
Ha 26°C-ra van állítva, akkor ott bizony klímával fűtve 26°C-nak kell lennie! Vagy valami egyéb okok miatt ez nem teljesül, mint az előzőekben is írták.
Sziasztok! Fűtésre használok klímát, és az lenne a kérdésem, hogy hány fokra kell állítani, hogy optimális legyen a kihasználtsága? Gondolom egy szint felett már nem olyan hatékony. Most 26 fokra van állítva, de lakás csak 18-19 fokra melegszik fel.
Egyik ismerősöm a hetekben költözött be az új házba. Tisztán villamos üzemű a fűtése (infra, őt zavarja a klíma légárama, zaja). Kéményt nem írtak elő neki sem. Kérdeztem, ha nem lesz villany, akkor mi lesz? Azt mondta, hogy sötét, de csak éjszaka! :) A régebbi központifűtéshez is kell a keringetőszivattyúhoz villany. Ha meg van egy apró kályha a garázsban, kidug egy zománcozott csövet a falon és van meleg bent! Ezért nem akart 700ezret kifizetni (szerinte ennyibe jött volna egy kémény tervezéssel, építéssel). Mondjuk azért tényleg profi aggregátort adnak rengeteg üzemanyaggal már! Vagy ennyi akár egy fél napelem ára.
Itt áldás, hogy van: pár éve volt ismételten egy kiadós ónos eső (winter strorm-nak nevezték el), amikor kártyavárként omlottak össze a távvezetékek. Gáz ugyan volt, de nem volt mi szétfújja a házakban. Áthidalólag kandallós fűtéssel oldottuk meg... ahhoz meg, ugye, kell kémény. Erre gondoltam.
Mégis miért lenne, ha tudod a házad hőigényét és van tartalék villamos fűtőrendszered amelyek egyenként is kiszolgálják a házat? Ja, hogy villany sem lesz hirtelen? Egy 3KW benzin generáátorral elmegy a fűtőklíma meg az alap villamos rendszer (csak melegvíz nem lesz).
... ha meg világvége (tartósan összedől az áramelosztó rendszer) azt nem tudom megjósolni. De, van teletank az X5-ben meg egy "tartalék" házunk gravitációs vegyeskazánnal elérhető közelségben ;) Abban meg szinte biztos vagyok, hogy szigetelés illetve az üvegfelületek miatt soha nem fagyna a házunkban fűtés nélkül sem.
Azt honnan lehet előre tudni, hogy nem lesz rá szükséged? Én ezt egy biztosításnak tekintem. Azt is fizeted a "hátha mégis megtörténik" miatt. A baj az, hogy tudod: a fele pénz ablakon kidobott, csak azt nem tudod melyik fele az... szerintem.
A két klíma együtt fogyaszt ennyit. Ötvenes években épült a 80 m2-es ház, 80-as falakkal, két cm-es hungarocellel amit eredetileg nem szigetelésnek szántam. A klímák 3kW-os fűtőteljesítményűek.
Azért nem volt nagyobb vill.fogyasztásom mert esténként begyújtok a kandallóba néhány órára, ha kint mínuszok vannak. A 8-10 kg fa amit eltüzelek, kb 5-6 kWh-val csökkenti a klímás fűtést. A másik, 20 foknál melegebb csak akkor van ha üzemel a kandalló.
Péntek óta én is a klímával fűtők táborába tartozom, egy Pana Nordic került felszerelésre.
Mivel alul nem volt hely, ezért kb fejmagasságban :-)
Papíron: SCOP 4,6, és speckó szerint fűtés -35 fokig :-O
Nálam eddig padlófűtés ment, puffertartályról és szobánkénti vezérléssel, összesen 8 kör. Hétvégén vizes kandallóról fűtöttem fel a pufit, hétközben - mivel általában későn érünk haza - a tartályban lévő 4,5 KW-os fűtőszál ment vezérelt áramról. Gáz nincs.
A ház újépítés tégla+12/15 cm EPS, fent 40 cm gyapot, 100 nm, az átlagos áramfogyás a múlt héten 55-60 KWh/nap körül alakult, 21 fokra állítva a fürdőn kívül minden helyiséget, kint -5/+5 éjjel/nappal.
Sajnos a pufi kicsi volt a mínuszokban 24h áthidalására, nappali tarifával meg nem akartam fűteni.
A tervem az volt, hogy a nappali, konyha, étkező egybe légteret klímával fűtsem, a többi helyiség pedig marad a vezéreltről.
Az elmúlt 2 nap alapján a vártnál sokkal jobb eredmény alakul: a klímát 21.5 fokra állítva, alacsony ventillátor fokozaton napi 10 Kwh a fogyasztás. A nappali jelenleg 22-22.5 fokos, a huzat egy kb 1X2m-es helyen érezhető, a hangot is alig hallani, kb. még a hűtő is hangosabb. Éjszakára ezen felül van egy még halkabb "quiet mode", azt aztán végképp nem hallani.
Kint ma nappal 3 fok volt éjjel -6, Leolvasztás kb 2,5-3 óránként.
Ráadásul biztosan további helyiségeket is be tud fűteni, mert a vezéreltből most csak napi 10 Kwh fogy.
Szóval ezen fellelkesülve holnap hívom a villanyszerelőt, hogy akkor tegyük még fel a H tarifás mérőt is, a vezetékezést eleve épületen kívül, direkt az órától oldottam meg, hogy majd csak át kelljen kötni.
Ha jól sejtem akkor villanyszerelő díja, meg egy egyfázisú mérődoboz az összes költség ugye?
Jut eszembe a szerelők is rácsodálkoztak, hogy ilyen Panát még nem láttak, mert külső és belső betápos is lehet a klíma, csak a bekötéskor kell eldönteni.
Köszönöm, hogy sok tippet olvashattam itt tőletek, most olcsóbb lesz a fűtésköltségünk, mint előtte a 49 nm-es panelban volt a távfűtés :-)
Nem. Hűtésre is használjuk a klímákat, tavaly 133kWh, idén 63kWh fogyott el hűtésre. A szobai klíma kizárólag a legkisebb fordulaton van járatva, így is jobb a hőeloszlás mint a kandallófűtésnél.
A leghidegebb napokon napi 16-17 kwh volt együtt a két klima fogasztása vagy külön-külön? Mennyire szigetelt a lakásod? Milyen fűtő teljesitménnyel bir a két légkondi?
Simán kiadják így a lakhatásit? Én úgy tudtam hogy ragaszkodnak a tartalék kémény megépítéséhez , ha nincs gázfűtés kiépítve. Ez azért érdekes, mert én is klíma+elektromos fűtés kombinációban gondolkodom. Se gázt bevezetni, se tartalék kéményt építeni nem volna szándékomban.
Ez lesz a negyedik év hogy klímával fűtök. 2013-ban olvastam M3HellRot beszámolóját a klímás fűtéséről, gondoltam kipróbálom, vettem egy Fujitsu LECA-t a konyha+előszoba fűtésére, kb 30 m2. Annyira bevált hogy 14-ben egy 20m2-es szobába is vettem, ide Fujitsu LMCA-t.
Ezt az 50m2-es teret 2000kWh-val tudom kifűteni a két klímával. Amíg nem volt napelemem, úgy használtam a klímákat, ha volt vezérelt áram, akkor minden arról ment.
Így kb 60e ft-ba került a klímás fűtésem. A klímák előtt a szobai kandallóval fűtöttem ezt a területet, légcsatornával átvezetve a meleg levegőt, 70e ft-ért, fával. Teljes fűtési időszakban mennek a klímák, nappali áramról, mert az "ingyen" van. Karbantartásuk abból áll hogy 2-3 hetente kitisztítom a beltéri szűrőket, kültérikhez még nem kellett hozzányúlni, ugyanis azt tapasztaltam hogy az első leolvasztásos időszakban a nyáron lerakódott por kimosódik a hőcserélőkből. (máshol lehet hogy nem így van)
Fagypontig a klímák lazsálnak, könnyedén megbírkóznak a légtérrel, pedig a legkisebb teljesítményűek. A nagyobb mínuszokban már a kültérik hangja erőteljesebb, de a fűtést tökéletesen ellátják. A fogyasztásukat mérem, mostanában napi 10-11 kWh-t fogyasztanak. Előző években a legnagyobb hidegekben a napi fogyasztás 16-17 kWh volt klímával.
Az egész ház hőigénye 2KW?! Hát ehhez 1 gyertya, meg 2 ember pálinkázással tényleg elég! ;) De a siesta helyett majd inkább egy jancsikályha, csöve kidugva a falon! :) De a Nexura nem pusztul el úgysem, szóval ez csak tervezet marad! ;)
Igen. Először tervben volt az alagsorban kazánnal, pufferrel, mindennel. Azután annyi maradt a dologból, hogy a padlófűtést megcsináltuk, mert azt utólag elég nehéz, a szondákat is lefúrtuk amíg könnyű volt beállni a ház helyére a géppel, hátha lesz egyszer vizes hőszivattyúnk. Ha mégsem lesz, akkor jó lesz passzív padlóhűtésre így ahogy van. A padlófűtésre tettem elektromos fűtőbetétet tartalékként, éjszakai áramra kötve.
A ház hőigénye 2kW, tehát ha a nexura tönkremegy, és nem lesz éjszakai áram sem, akkor egy siesta kályhával kifűtöm az egészet. Ha PB sem lesz, akkor a számottevő mennyiségű pálinkatartalékom fog szerephez jutni, de hamuzni meg begyújtani én már nem akarok soha többé!
H tarifával szerintem olcsóbb a klíma még -20ban is, de majd látod, hogy nálad az elhelyezés, ház paraméterei, család igényei alapján meddig komfortos.
nálam bevált, hogy a klíma csak átmeneti időben megy.
így nincs jelentős komfortcsökkenés, ősszel és tavasszal sokkal jobb a cop, hisz kint melegebb van, a -15ös szakaszt kihagyom, remélem ezzel kímélem is a klímát
Ráadásul a gázfogyasztást lenyomom 1200m3/év alá, így nagyobbat spórolok, mert a gáz ára éves 1200-ig 105 Ft, felette 120 Ft/m3.
Tehát a klímával a "drágább gázt" tudom megspórolni.
Az átlagos klíma (SCOP 4) után az átlagos gázt is kérdezném: konvektor, vagy kondenzációs gázkazán? Telepítése kéménnyel, engedéllyel, vagy csak a síma számok? Persze ha hideg van néha, más energiahordozó is több fogy. Karbantartásról, javításról nem is beszélve.
Ha az utóbbi 5 tél átlagos időjárását tekintjük, akkor teljes téli szezonra vetítve olcsóbb lesz a klímás fűtés, mint a gázos. (helyes méretezés, helyes használat, stb. természetesen feltétel.)
A felelől érdeklődnék, hogy egy átlagos (SCOP 4) -15-ig fűteni képes klímával. A téli szezon kb. hány százalékában lehet gazdásogosan (olcsóbban mint gázzal) fűteni?
Tudom, hogy ezt megjósolni, nehéz, ezért inkább olyasmi lenne a kérdésem, hogy aki klímával fűt, Ő az elmúlt években milyen tapasztalattal rendelkezik.
Közben rájöttem, Neked a Nexura van feltéve. Attól kár tartani, hogy nem fogja bírni. Azért is annyi az ára, mert sokat tud! Picit szebb, mint az alatt linkelt. De még ez sem a festmény a falon kategória :) De fázni nem fogsz hidegben sem mellette! ;)
No, így már tiszta a kép, mármint a felfelé fújással. Mondjuk tetszeni akkor sem fognak ezek a dobozok. De nem is nézegetem, használom. Szerencsére hűtésre nekem nem kell, így marad ez az egy (meg a kisszobában a kistestvére) ;) De árban akkor is soknak tartom, mert annyival nem tud többet (mint írtam is az SCOP is csak átlagos manapság már).
Szerintem nem az alul fújás a lényeg, azt tud egy alulra szerelt oldalfali is, hanem az hogy alul van a készülék és felfelé fúj, a természetes légáramlásnak megfelelő irányban, így nem kavar szelet a szobában.
Ezt a szokásos oldalfalival csak fejjel lefelé lehet elérni, úgy viszont elbukod a hűtés lehetőségét, meg idétlenül is néz ki.
Más kérdés, hogy a nexura árából tudsz venni két oldalfalit, egyiket fentre, másikat lentre fejjel lefelé, ekkor fűtésre lesz egy tartalékod is, mint M3 Hellrot is csinálta.
Eddig tökéletesen, egy kis drukk van még, de remélem a nagyobb hidegekben is elég lesz.
Igazából a nehéz döntés nem a klíma megvétele volt, az semmiképp sem kidobott pénz, hanem a kémény elhagyása, főleg úgy hogy vezetékes gáz nincs, és nem is lehet bevezetni.
Ha az új házba utólag kellene kéményt építeni, na az elérné a fájdalomküszöböt anyagilag is meg mindenhogy másképp is.
Alul tud másik is fújni, nem? ;) Meg ennyi pénzért nem tetszik ez sem. (tudom ízlések és pofonok). De az SCOP sem annyira nagy, szóval nem adnám oda az enyémet érte (árban pláne kettőért!)
Ja, mintha tényleg fújt volna a szél tegnap :P De bent szerencsére nem vettem ezt észre ;) Lehet több is lesz a fogyasztás majd kicsit?! :O Mindenesetre bent jó idő volt. Van. ;)
Nekem FVXG lett feltéve, ez is konzolos, de úgy látom ebben is az a mókuskerék szerűség van, mint a szokásos oldalfaliakban, csak ez alul szív, és felfelé fújja a meleget, ezáltal semmi érezhető légmozgás nincs a lakásban, szóval nagyon elégedett vagyok vele, nem bántam meg hogy az itteni biztatás hatására belevágtam a klímás fűtésbe. Igaz csak két hete üzemel, de eddig csak jót tudok mondani.
Inkább a FVXS-F az ami tud alól is fújni fűtés üzemben.
Konzolos/console is szokás nevezni.
Ezekben nem keresztáramú ventilátor van így nem oly hatékony a légmozgatás mint egy LG parapetben amiben szintén keresztáramú van mint a magas oldalfalinak/high wall/ ductless USA.
De ezek a konzol gépek a félaxiális lapátjukkal (vagy hogy is hívják) tudnak alól fölül fújni ... esetleg oldat mint az LG gallery.
Én meg a parapetes klímák gyenge adatai / ára és az alacsonyra szerelt oldalfali "érdekes" megjelenése alapján jutottam el a légcsatornás klímához. Elméletben.
Elgipszkartozni egy 100X15 cm-es részt a levegőnek valamelyik félreeső helyen, alsó befújás, vagy elszívás kinek mi tetszik, Lehet zsaluzni ha épp nyáron magasan akarja befújni a hideget, lehet nagy fordultszámon járatni-> jó COP etc, sok előnye van.
Nagyon jók elképzelésre ezek a parapetes/mennyezeti klímák, először én is ezt szerettem volna, de akárhogy nézegettem, ma még teljesítményre jócskán elmaradnak a fali splitektől.
Amelyik splittel egy árban van, azokhoz képest 1-1,5 SCOP mínuszban van, 0 fok alatt meg alig tud fűteni, egy LTCA, vagy Pana Nordic nagyságrendekkel jobb.
Fűtésre a belépő Daikin paramétereit hozza, 2-2,5X áron. Az kicsit magas felár a formáért.
Amit nem értek, hogy ha tudják splitben a teljesítményt, akkor más alakú dobozban miért nem?
Gondolom az eladott darabszám lesz a probléma, így meg 22-es csapdája.
Amíg kevesen veszik, addig nem jó, de amíg nem jó, addig meg nem veszik :-)
Daikinnak, de lehet hogy más gyártónak is van olyan beltérije, amit lehet lentre és fentre is tenni, és nem kell fejjel lefelé szerelni a fűtés miatt, mert tud felfelé fújni. Így megmarad a hűtés lehetősége is a fűtéshez optimális levegőáramlási irány mellett. FLXS-B a típusa.
Bizony én tavaly nyáron egyszer én is kipróbáltam, hogy tud-e fűteni?! :) Pusztán kíváncsiságból persze. Szerencsére +25 °C felett ritkán van kánikulában sem idebent. Igaz a kisebbik klíma fent van, de kisszoba, így nincsen akkora különbség, ha lent volna sem. Az LTCA pedig bizony lent van, és nagyon jó helyen van ott! A kinézete meg olyan, amilyen, sehogysem egy festmény a falon :P Mondjuk ez a tipus nem az a kimondott szögletes tejfölös doboz kinézet ;) De másnál sem nézegetem a kazánt, hogy szép-e? (Mondjuk a szobába azt sem raknám be, és egy kandalló lényegesen jobb képet mutat, az biztos). De használatra jobb így, közelebb a földhöz (ciccek is erre szavaznak reggelente, amikor bejönnek).
Nem, eddig is elsősorban/kizárólag fűtésről volt szó. Baloghgabor67-nél, Vas Csabánál is, M3 Hellrot-nál is. Aki csak hűtésre használja annak ez természetesen nem opció. Aki vegyesben annak szintén a padló közeli az előnyösebb, mivel mint már -írta egy előttem szóló- fűteni legalább 6hónapot kell gyakorlatilag folyamatosan addig hűteni nyáron, és nem minden nap. De, egyre többen fűtenek (is) vele, ezért egyre több ilyen megoldás fog születni. Ebben 100%-ig biztos vagyok.
Nalam 2 eves a nagyobbik. A klima szaja mar tele lenne kiskanallal almaval kenyerrel ropival, es biztos hogy idovel eljutna a keze a hocserelohoz is. De lehet hogy csak az en fajtam ilyen.
Gratulálok Te is be merted vállalni a padlóhoz közeli szintet, és ahogy írod bevált. Szerintem semmi baj nincs az elhelyezésével, kinézetével, sőt. A radiátor meg a fan-coil a nagy testével sokkal kevésbé harmonikus megjelenésű. De ennyi erővel a mikrohullámú sütőt is tegyük a plafonra, mert zavar hogy a látótérben van....
Nekem parapetes van, de ha lecserélem, veszek egy olcsó hagyományosat és ugyanígy rakatom fel. A plafon alatti elhelyezéshez képest ég és föld a különbség fűtési komfortban. Úgy látom egyre többen választják ezt a megoldást, láncreakciót fog előidézni. A "másik" fórumban is beszélgettünk erről, többen is tervezik így szereltetni. Hozzá fog szokni a szemünk, 2 év múlva már teljesen természetes lesz.
A tipikus vendégnek fogalma sincs arról mit lát, ėszre se veszi. Semmivelel sem feltünőbb mint pl. ha minden szobåba elhelyezett tipikus fehėr radiåtorok lennének. ..vagy a tipikus klíma beltéri, sokkal láthatóbb helyen(fent). De, nem a vendégek ìzlésének építkezünk. Ízlések meg ... ;)
A többire meg, azoknak szólt, akik kipróbáltak egy megoldást és kijelentik generikusan hogy ez nem működhet.,Sőt hazugoznak másokat ha azoknak megfelelően működik. Felőlem amúgy pont azt csinål mindenki amit akar, én is a magam útjåt járom. Ha valakinek tetszi amit csinálok, segítek ha kėri, pedig semmi hasznom belőle ... Ha nem, nem.
Három gyerek van, meg három macska. Pontosan milyen problémájuk kellene legyen, amit eddig nem tapasztaltam az elmúlt két évben, szerinted?
Nem errol beszelek. Kint a muhelyben garazsban stb meg elmenne igy de NEKEM ez a lakasban nem fer bele, pedig nem egy kacsalabon forgo palotaban elek. Ha valaki akkor en aztan nem a szomszedoknak vasarolok, persze ezt te nem tudhatod.
Ahol kisgyerek van nem tul szerencses alulra tenni, tehat en pl. igen, felulrol varom a csodat... Arrol nem is beszelve hogy iszonyatosan tré ahogy kinéz lent, fejjel lefele meg ne is beszeljunk rola. En inkább megvarnam hogy összejöjjon a penz egy parapetesre az legalabb nem taknyolásnak tunik. En nem szivesen magyarazkodnek a vendegeimnek hogy ááá nem baszták el a szerelést hanem tudod ez így a tuti... De ez en vagyok te meg onnan varod a csodat ahonnan csak szeretnéd, de fogadd el hogy másnak mások lehetnek a szempontjai.
Hogyan ne! Vagyis fogalmam sincs mire gondolt a költő, mikor eddig jutott és elhagyta a helyszínt. Nem tudom mikor akarja folytatni ... illetve remélem nem nekem kell folytatni.
Lassan lejár az egy hónap ,nem bírtam ki megnéztem idáig 100kw a plusz fogyasztásom . Szinte folyamatosan bekapcsolva megy 20-21 fok van a házban .Igazán hideg nem volt tehát arra ,hogy ne keljen állandóan begyújtanom, tökéletesen megfelel a klíma .Lesz egy második is csak még ki kell találjam a helyét .Ma begyújtottam a vegyestüzelést és hazudnék ha azt mondanám nem volt melegebb mint klímával ,de a kényelem összehasonlíthatalan.
A klímás fűtés szuperül tud működni, ha mielőtt belefogunk a beruházásba, körültekintően megvizsgálunk minden pro és kontra körülményt. Néha csodálkozom embereken, hogy átböngészik az egész internetet egy mobiltelefon vagy egy másik tíz-húszezer forintos kütyü megvásárlása előtt, de meglepő tájékozatlanságot tanusítanak egy esetleges 5-6 százezer forintos beruházáskor, ami akár tizenéven keresztül hivatott ellátni a lakhelyük fűtését.
Azok viszonylag könnyű helyzetben vannak, akiknek nincs, vagy nem nagyon van alternatívájuk, tehát nem kimondottan spórolásból, hanem a kényszer viszi rá őket a klímás fűtésre. Itt tényleg csak a minőségi ár-érték arányban nekik megfelelő gépet kell kiválasztani, helyesen méretezni, jól elhelyezni, és ha mindez jól összejön, akkor igen valószínű az elégedettség.
Azoknak nehezebb a dolguk, akik a meglévő fűtésrendszerüket szeretnék gazdaságosabbra esetleg kényelmesebbre, komfortosabbra cserélni, mert itt már komoly szempont a megtérülési idő, és a meglévő rendszerrel összemért komfort is.
Az én tapasztalatom az, hogy szinte mindegy, hogy alulra vagy felülre van szerelve a beltéri egység, az elégedettség hasonló. A meleg levegő rétegződése a magasra szerelt beltéri esetében is lényegesen kisebb, mint a radiátoros fűtésnél. Ha jól van elhelyezve a készülék, akkor a légáramlás sem bántó, a zajszint pedig .... hát az teljesen egyéni, hogy kinek mi a zavaró.
"Sokan teszik itt le még mindíg a nagyesküt - saját egyedi tapasztalatuk alapján-, hogy a klímás fűtés de faktó nem működhet jól... :DDD"
tényleg, hová tűnt a néhány hete nagyon aktív harcosunk, aki saját butaságát kivetítette mindenkire, úgy gondolva, hogy ha valamire ő nem képes, akkor az lehetetlen, de legalábbis mindenkinél rossz?
Mégegy, kisegítő fűtésnek is lett feltéve egy amúgy jól működő(más módon fűtött) házba. Azóta is remekül hűt amikor kell, arra ott és úgy pont jó azóta is...
De, közben sok tapasztalatom jött össze a témával kapcsolatban amit igyekszem megosztani, szemelőtt tartva hogy nem mindenkinek relaváns. Ezért is veri ki nállam a biztosítékot, amikor valaki de facto kijelent dolgokat, sokkal kevesebb felhasználói tapsztalattal, nulla semrettel mások elvárásaitval, körülmányeivel és legfőképp házával/lakásával kapcsolatban.
De, azért terjed az a lehetőség ismerete. Kicsit vicces is, visszahallani másoktól, amit én írtam itt le először ;)
idő kell, hogy legyenek tapasztalatok és ötletek, mikor kb. 3-4 éve először érdeklődtem itt fűtésre használt klímáról, senki nem vetette fel még a padlószintre szereléses ötletet...
erre azt szokták mondani, hogy olyan, mint egy autónak a hidegindítás. nem tesz jót, dehát ez van. Azért vszínű egy 5 km-es városi szakasz biztos jelent annyit autónak kopásban, mint meleg motorral ésszel hajtva 200km az autópályán.
Egyébként nem nagyon értem minek kapcsolgatni.
állítsd be a hőfokot rajta, ha tüzelsz, akkor majd érzi, hogy meleg van és nem kell pörögni. Bár ha teljesen leáll, az sztem nagyjából egyenértékű lehet a kikapcsolással.
Egyébként az enyém például előmelegíti szerintem az olajat mielőtt elindul, mert pár percig csak zümmög bekapcsoláskor. Ha én valamiért leállítom (például hideg van és a gázkazán fűt), akkor a visszakapcsolást igyekszem olyankorra időzíteni, amikor kint már meleg van és lehetőleg süti a nap 1-2 órája a kültérit. Nem tudom számít-e, de a lelkem megnyugtatja, hoyg ezzel is kímélem a gépet.
Szerinted ha naponta kétszer inditom el: 08:00-12:00 és 20:00-24:00 között a ki-be kapcsolás miatt nagyon lerövidül az élettartalma? A tüzelés és a jól szigetelt falaknak köszönhetően a benti hőmérséklet nem megy 20 fok alá, igy nem látom értelmét a napi 24 órás használatnak (zaj,légáramlat,nagyobb fogyasztás).
1 órából nem lehet kiindulni, az, hogy ebben az órában 1400W-on ketyegett, ami a 3,5ösnek kb. a csúcsteljesítménye lehet, nem jelent semmit, ha közelít a beállított hőmérséklethez ennek tizedére is le tud szabályozni.
Mérj minimum 24 órát, abból már tippelhetsz, bár ott is nagyon sokat számít a külső hőmérséklet és az esetleges napsütés is (ha jó a ház benapozottsága).
Nekem 0-5 fok körüli időben napi 8-15kWh fogy a 140m2-es ház 80m2 földszintjének fűtéséhez. A klímám 5kW-os, Fujitsu.
Nyáron is használtam és lehűtötte a benti levegőt, annak ellenére, hogy alacsonyan van. Elégedettek voltunk és mivel fűtésre 6 hónapot, hűtésre 1 hónapot használjuk nem volt kérdés az elhelyezése.
Jelenleg napi 8-10 órát használom az ASYG12-LMCA klimát egy kandalló mellett (a klima az ebédlőben van) és a kandalló a nappaliban. A tegnap kezdtem igazán mérni a fogyasztását. Külön órája van, igy egy óra alatt 1.4 kw volt. De a napokban több tesztet is fogok csinálni. Szerinted/tetek ez sok vagy kevés?
Szeretném megosztani veletek az októberi-novemberi tapasztalataimat klímás fűtéssel kapcsolatosan.
Belső erzsébetvárosi társasház utolsó emeletén lakunk, 47 nm lakásunk egyik oldala szigeteletlen tűzfal.
Egy Fujitsu ASYG-12LMCA és egy Hitachi RAK-35RPC klímával fűtünk. A két 3,5 Kwh klíma folyamatosan be van kacsolva, a hőmérséklet 23 fokra van állítva.
A lakás főbb fogyasztói közé sorolható a villany sütő, mosogatógép, mosógép kondenzációs szárítógép.
A lakás teljes villanyfogyasztása októberben 443 Kwh, Novemberben 564 kwh.
Valaki igényelt már H-tarifát gree Comfort Plusz Inverter GWH12KF klímához démász területen?
A másik főleg fűtésre használt klímát érdemes lenne lerakatnom a tv alá ? Tudom késő bánat ,de akkor lehetne a földön és nem vezetné át a fal a búgást.
No, látom, másnak is megtetszett az alacsonyan elhelyezett klíma, mint fűtőeszköz. De remélem ciccek elférnek alatta?! ;) Nálam ott dekkolnak egész nap, pedig ott túl jó idő van, de úgy tűnik nem nekik! :)
Szerintem ne pörgesd, nem arra való, még a Fujitsu sem. Mehet akár egész nap, akár fixre állítva egy bizonyos hőfokra is. (én éjjelre leveszem, reggel rendesen 24°C, majd ha elmegyek 16°C, majd ha hazaérek 22-24-26 °C, attól függ, mennyire fagytam át). :-) Turbón is produkálja a maximumot 10 percig, ha épp kell. De átlagban tart jóidőt itthon. Ha kell, van kandalló, vagy sparhelt, ha hiányzik a fa illata, vagy hangulat kell. ;)
Sok sikert és hideg telet odakint, meleg szobát odabent!!! ;)
-ismerve a beltéri szűrő finomságát, (lehetne inkább rostának hívni) időnként a beltéri hőcserélőt is ki lehet porszívózni/kefélni/kifújni, kinek mi tetszik. De óvatosan, érzékeny!
- ha vízzel mosod a szűrőt érdemes utána valamivel felitatni a maradék vizet, ne legyen vízköves.
- ha hagyod hogy visszavegye a telejsítményt, (egész nap megy alacsonyabb hőmérsékletre állítva, amit csak tartania kell ) akkor megnő a COP, mivel túlméretessé válnak a hőcserélők. Így haladhatja meg az SCOP érték a COP értéket
1. Egyértelműen! Valamivel többet fogyaszt, de örök élet és magsabb komfort. Nem fog ki-be kapcsolgatni, csak leszabályoz. Tapsztalatom szerinte fűtés üzemmódban, ilyen szereléssel szinte soha nem fog teljesen kikapcsolni a klíma. Nekem pl 20 fokra kell levenni már 26fok feletti belső hőmérsékletnél hogy teljesen kikapcsoljon. Ha olyanod van megrakod mellete a kandallót, ha meg nem hát nem...
Ne állítsd 30 fokra, felesleges és tavasszal még akár fel is fűthet 30 fokra :D
Az alacsony szerelésnek pont az az előnye, hogy a beállított hőmérséklet szorosabb kapcsolatban van a szoba vagy lakás egészének hőmérsékletével.
Evvel a szereléssel 22-23 fokkal is leadja majd 100%-át a teljesítményének. E fölé is mehet rövid időre, de ahhoz inkább nyomd be a Powerful gombot, az egy ideig emeli meg, turbózza a teljesítményényt.
Hagyd a klímát egy beállított hőmérsékleten, és csak a kandallóval foglalkozz. A klíma pont annyit meg akkor fog hozzátenni amennyit kell illetve tud.
Tisztítás hetente, de max két hetente kell. Elég egy porszívóval átporszívózni a kímában lévő fínom műanyag szűrőt. Esetleg havaonta egyszer átmoshatod kádban fínom kefével vízzel is.. Más karbantartást, tisztítást fűtésre használt klíma nem igényel. Illetve egyet, hasonlóan a beltérihez a költéri hőcserélőt is érdemes por-kosz mentesíteni, legalább (fűtési) szezon kezdete előtt egyszer évente. Én ezt egy slagos mosással kezdem, majd befújom a hőcserélőt nem ionos tisztítószerre (Mellurd, OBI) várok fél órát és ismét leöblítem. Tálcát is érdemes ellenőrizni, ne legyen benne levél, stb ami télen a kondenzt kifolyását akadályozná.
Vásároltam egy Fujitsu ASYG12LMCA készüléket. Az alja a padlótól 40 cm-re van elhelyezve (tőletek jött az ötlet), igy kiválóan fűti fel az egész helyiséget és a többi szobában is érezhetően melegebb van. Ezen kivűl egy kandallóval fűtök napi 5-6 órán át a 100 nm lakásom.
Azt vettem észre, ha 30 fokra állitom a légkondit(maximum) akkor nyomja a legmelegebb levegőt (gondolom ez minden készüléknél igy van). Érdekelne, ha esetleg hosszú távon porgetem ezen a hőmérségleten maximális fan-módban hamarabb meghibásodhat-e? Az tény, hogy ezt a hőmérsékletet sose éri el, mivel több helyiséget is fűt egyszerre és naponta 4-6 órákat is hagyom menni.
Ha valaki tudna küldeni egy "hogyan tisztisd ezt a légkondit, és milyen filterekkel hellyetesitsd/kellékelet használj" videót nagyon megköszönném. Ezelőtt egy évvel egy fórumtárs feltöltött egy videót de nem emlékszem a nevére.
Egyszer kihívtam a főtávot, mert nem volt elég meleg. Kijöttek, mondták, hogy igen, nálam nincsennek ajtók a helyiségek között, ezért nincs elég meleg, mert úgy vállalják a hőfokot, hogy konyhában pl. 18, szobában 22. Zárt ajtókkal. Elköszöntünk.
Én is csak fejből íróm. Írt olyant hogy 5-sőn a radiátor alja is meleg ... csak a lakás nem ... abban az állásban ahogy használja nem a teljes radiátor meleg ... nem tudom van-e olyan csoport vezető aki erre a hibajegyre kiküld valakit.
Jellemzően a fojtószelepekhez a lakók hozzáférnek ... én azon még plombát nem láttam soha. Így a fűtővíz az alsó/szivattyúhoz legközelebbi/kis ellenállású szakaszon lepörög, és a végére/legfelülre már nem jut elég tömegáram.
Ugyan ha jól gondolom minden lakásban van termofej és költség megosztó. így ha a többi lakás elérné a kért hőmérsékletet a termofejek zárnának és több tömegáram jutna a többieknek.
Ha fűtési meredekség nem jól van beállítva akkor minden termofej csumára nyitva van és akkor alól a többszörös tervezési tömegáram pótolja a hiányzó fűtővíz hőmérsékletet.
Szerencsére Én nagyon rövid ideig voltam ilyen épületüzemeltetésben érdekel. Próbáltuk a fojtókat rendbe tenni ... de az a lakó akinél jó volt a hőmérséklet nem engedett be ... nem vagyok hatóság így nem is tudtam mit tenni ... ha nem engedi akkor kár is tovább menni a többi lakáshoz ... narancsfa volt a lakásban átláttam a válla felett. :-)
Be kellene dobni automatikus térfogat áram szelepek és nem lenne baj ... de annyi pénze úgy sincs a háznak. - > without 2 perctől érdekes ...
Nem olvastam el az egész történetet, ezért lehet, hogy volt már: a radiátorok légtelenítését próbáltad már? Mert ha levegősek, akkor tekerheted a termosztátot.... Ha nem ez a probléma, akkor a sorrend:
- közös képviselő (nagyjából reménytelen)
- Főtáv. Addig kell rágni a fülüket, amíg kijönnek mérni, és bízni benne, hogy utána intézkednek is. Erre annál nagyobb az esély, minél többen panaszkodnak az alacsony hőfokra.
Gletteles egyebkent nehany "folt" van csak a falakon javitas miatt, a gletteles + 1 reteg festes megvolt mar a legkondi telepites elott.
Most "csak" poros a padlo, illetve csiszolas lesz hetfotol, amire maguk a festok is mondtak hogy inkabb kikapcsolnak a legkondit azalatt, hogy nehogy beporosodjon.
De gondolom az se tul jo, hogy poros azert a padlo, es nincs keszre festve minden.
Persze nem idealis ez, sajnos a rendes gazfutes nem keszult el idoben..probalom kihozni a legtobbet ebbol a helyzetbol, vettem hosugarzokat is pluszba, de nem nagyon mertem ezeket a nehany ezer forintos kis hosugarzokat otthagyni felugyelet nelkul egesz ejszakara, de most lehet hogy inkabb ez lesz (kulonben meg a glett nem fog megszaradni es le fog repedezni a festek..)..talan egy olajradiatort jobban mernek, de az meg eleg lassan fut fel, nem tul hatekony..
A "tisztitas nem egyszeru" altal gondolom azt erted, hogy profiknak sem? Ez minden Daikin-re igaz? Te ilyen 3.5-os kategoriaban mit vettel volna? Nekem egyszer mar volt Daikin-om es semmi bajom nem volt vele, ezert vettem megint ezt.
Nem csináltál nagy bakit, csak e remek modellnek a csepptálcája nem kivehető. Ezért a tisztítása nem egyszerű ... amennyiben a festők által generált por belekerült. A glettanyag szerintem nem lehet táptalaja a gombáknak, így ha marad benne se fog életre kelni.
De!
Én nem javaslom ezeket a klímákat (se) építkezésen használatra. Ezek úgy vannak megépítve hogy sose koszolódnak el, olyan mintha a gyárak magasról tennének arra hogy 1-2-3 év után hogyan is tisztul meg az adott berendezés.
Tedd publikussá az emailcímed a beállításokban, akkor tudok írni Neked a klímás fűtéssel kapcsolatban. 3 különböző típusú klímával fűtök, leírnám a tapasztalatokat.
ha 22 fokot vállalnak, akkor oldják meg ők, hogy maxra nyitott radiátorral ne 19 fok legyen most, amikor kint 0 körül van, különben ha bejön egy hét -10, akkor 15 fok lesz bent...
ha a földszinten 23 fok van elzárt radiátorral, akkor hozzád szereljenek nagyobb méretű radiátort, lentre meg kisebbet.
Én nem értem, hogy mit nem lehet azon érteni, amit már többször, többféleképpen leírtam!
Ha felcsavarom (akár 5 napra) 5-re a termosztátot, sem lesz 19 C foknál melegebb! Ennyit tudok elérni a főtáv fűtéssel, mindegyik radiátoron, teljes szelep kinyitással!
Ha melegebb lenne, nem keresnék megoldást!
Na de hagyjuk is, mert már túl ragoztuk és nem értitek! A topic alapban nem erről szól.
Tekerd fel 5-ösre. Ha nem éri el a kívánt hőfokot akkor addig kell verni a közösképviselő ajtaját amíg meg nem oldja. Emeljen a vízhőfokon, állítson az áramoltatott körökön, vagy bármi, oldja meg.
A klíma fűteni fog rendesen, azzal nincs baj, sőt olcsóbban is. Viszont párátlanítani nem tud fűtés közben. Ahhoz hűtenie kell. A párátlanító készülékek is így működnek, hideg felületen kicsapatja a párát, majd rögtön ezután vissza is melegíti a levegőt, ennyi a különbség. Penészedés ellen annyiban lenne hatásos TALÁN a klíma, hogy mozgatva a levegőt a kritikus zugokban is magasabb ra tud menni a felületi hőmérséklet és megszűnik a párásodás. Párát kell csökkenteni, ha szigetelni nem tudsz. Fürdőt kiszellőztetni mindig, ruhát kint szárítani, vagy inverteres szárítógéppel, konyhai elszívót használni mindig.
:-) Oké részemről a fáklyásmenet, b@szni is meg szűzen maradni esete. A kettő nem megy egyszerre, vagy spórolsz és fázol, vagy fizetsz és kellemes melegben éled a napjaid. Ha korlátozod a termofejjel a fűtést, és reklamálsz hogy hogy nncs olyan meleg mint szeretnél. Az csoda hogy még szóba áll veled valaki. :-) :-) :-) Én nem haragszom, csak mosolygok. :-) :-)
nagyon fontos: ha rendszeresen fűteni akarsz a klímával és nem csak nyárra alkalmi hűtésre kell, akkor nehogy beleess abba a hibába, hogy veszel egy 100ezres klímát, mert azzal nem spórolsz 200ezret, hanem kidobsz az ablakon 100ezret.
A telepítési és karbantartási költség a 100ezresnél és a 300ezresnél is azonos lesz, viszont az olcsót választva ugyanígy fogsz panaszkodni mint most a termoszelep miatt. Meleg persze lesz, kérdés milyen komfortcsökkenés mellett.
bár ha a ventilátoros hősugárzó megfelel majd, akkor bármilyen megoldás, hisz attól hangosabb aligha lesz bármelyik olcsó kínai klíma :D
"18 C-ról nem tudom sem klímával, sem más megoldással ezt kivitelezni?"
dehogynem, tescogazdaságos 3000 Ftos ventilátoros hősugárzótól kezdve az olajradiátoron át a klímáig, bármivel megoldhatod.
de beruházásban mindegyik jóval többe fog kerülni, mint feltekerni a termosztátot.
Üzemeltetésben a klíma talán pár forinttal olcsóbb lesz, a többi 4x annyiba kerül.
Szerintem először próbáld meg feltekerni a termosztátos radiátorszelepet. Szinte biztosan ez lesz a legolcsóbb megoldás.
Ha nem éri el nálad a hőfok a főgáz által garantáltat, akkor szólj, hogy állítsák át a kazánt.
Ha ez semmiképp ne oldható meg, vegyél egy 3000 Ftos hűsugárzót, és teszteld egy hétig. Nem komfortos, de 3000 Ft nem nagy beruházás.
Ezzel megtudod, hogy elég-e neked 2kW fűtés egy szobába, és meglátod, hogy 10 vagy 20ezer forinttal emelkedik a havi villanyszámlád.
Ha bejön ez a megoldás, akkor érdemes beruházni klímába, ha a hősugárzó elég volt, akkor a szükséges teljesítmény a klímánál is biztosan meg lesz, de a 3-400ezres beruházásért cserébe nem 15ezerrel, csak 5000-rel nő majd meg a havi villanyszámla.
Egyébként az én méréseim szerint az idei október-november hidegebb volt mint a tavalyi, 2016. októberben 8 napon sütött ki a nap, 2015-ben pedig 13 napon.
Idén októberben rekord keveset termelt a napelemem is, alig volt több, mint a februári termelés.
Erről nincs feljegyzésem, de úgy emlékszem 2015-ben december végén fagyott be először a kutya vize reggelre, idén már november elején többször is.
3 éve figyelem a gáz és klíma fogyasztását, 2 éve a napelem termelését.
Az évek között jelentős a szórás, nem igazán lehet a tavalyi szezonhoz viszonyítani a fűtési költséget.
Még éves átlagban is lehet 10-20% eltérés, egyes hónapok között akár 30-50% is.
Minek fizessek (várhatólag) 2,5x annyit (ha 5-ön menne), mikor csak 1 C fokkal lenne magasabb a lakás hőfoka mikor hazaérek?!
Vagy én gondolom rosszul?
Nagyon szívesen kinyitnám 5-re, úgy is hagynám, ha az által meg lenne a vágyott hőfok! Akkor nem érdekelne, hogy többet kell fizetnem. Abban az esetben lenne értelme!
Nem, nem 24 C fokot szeretnék, csodát ennyire nem várok, de ha a komfortos 21-22 fokot pár órára elérném nagyon boldog lennék.
Vagy erre ne is vágyjak, 18 C-ról nem tudom sem klímával, sem más megoldással ezt kivitelezni?
A víz hőfokát valaki kérdezte. Most rádobtam a radiátorra a hőmérőt...bár ez nem a víz hőfoka...de 38 foknál nem megy feljebb.
Megnéztem a csapból 47 C fokos víz jön. A hőmérő pontosan mér, ennyinek kell jönnie a mosogatónál.
Koszonom a valaszt. Ventilator alatt mit ertesz, hosugarzot? Az a baj hogy egy olyat nem mernek otthagyni estere, mert hangos es felek hogy az aztan tenyleg ki is gyulladhat ha napi 24orat megy..
Azt mondod hogy mar most visszafordithatatlan bajt csinaltam ezzel? A lakas nincs olyan rossz allapotban, mar volt 2 festes elotte, most csak hibajavito kisebb glettelesek + meg egy guritas lesz meg. Kicsit poros a padlo de az is vegig lett soporve tobbszor.
Hogy levegot cserel-e nem tudom, de ezt a dehumidifier most kiprobaltam es ugy ereztem mukodott..
"Puding próbája ez evés tekerd fel csumára 3-4-5napra"
Nos ebből indult az egész problémám. Itthon voltam 4 napot szabin...
Mivel fáztam feltekertem mindenhol 5-re. Vártam a csodát. De nem jött. A hőmérő nem mutatott különösebb változást.:-(
Éjszaka le szoktuk tekerni.
Na most próbaképpen nem tekertük, gondoltam kihűltek a falak, ki kell fűteni és akkor majd lesz eredménye annak, hogy 5-ön megy.
5 napon keresztül végig ment éjjel-nappal 5-ön, remélve, hogy van értelme.
Semmi.:-(
A 19 C fok masszívan beállt a hőmérőn.
Gondoltam a hőmérő romlott el, de ha a radiátor közelébe tettem pár centire, érdekes módon kúszott fel a higany.
Most, hogy nem vagyunk itthon megy 3-on, este mikor hazaérünk 18 C fokot mutatott...
A jelek szerint hőmérséklet szempontjából mindegy, hogy 5-ön megy (pörgetve a kütyüt) mert akkor 19 C fok van, vagy csak 3-on, mert akkor meg 18 C fokra hűl a lakás. Viszont a kütyü nem is mér olyan nagyon.
Ez nem építkezésre tervezett klíma ... 5.000-ért egy OBI-s ventilátor ... ennek sokszorosába fog kerülni a kitakarítása ... mivel szétszerelhetetlen szutyok így tiszta soha nem lesz már.
Levegőt semmilyen üzemmódban nem cserél agy magas oldalfali split klíma ... split=osztott pont ezért hogy ne legyen hőcsere a külső és belső oldalon levegő oldalon.
Kigyuladni nem fog ha nem vagy otthon akkor nem is lehetne behozni az unio területére ha olyant tudna.
Ami lemaradt: a lakas kb 50 negyzetmeter, tehat ahhoz egy picit kicsi a klima hogy vegigerje, de a fobb teret (nappali + konyha) eleg jol felmelegiti, es a tobbi resz sem hideg.
Daikin FTX35K klimat vettem, es jol is mukodik (egyelore futesre hasznalom most).
Lakasfelujitas vegen vagyok, epp festok dolgoznak a lakasban, parkettasok jonnek nemsokara, es a festok kerese az volt, hogy napkozben, illetve este is menjen olyan 18-20 fokra allitva a klima, mert az a glettnek / festeknek jobb.
Na most igy megy 2 napja megallas nelkul gyakorlatilag, semmi gond nincs is vele.
A kerdesem az, hogy ez normalis igy, birni fogja ezt, vagy kellene pihentetnem neha (mondjuk napkozbe, ha amugyis jobb ido van)?
Az eco mod-nak csak fogyasztas sporolas miatt van haszna? Az a resz most annyira nem fontos, csak amiatt is kerdezem, hogy nehogy baj legyen, hogy peldaul egyik ejszaka begozol a gep, vagy valami bajt csinal, mivel nincs ott senki akkor, es ejszakara is bekapcsolva hagyom.
Most futo uzemmodban van, idonkent erdemes paratlanito modba is jaratnom? A futo mod az nem csereli ki a levegot olyan hatekonyan gondolom? (egyik reggel elegge aporodott, paras volt a levego a szobaban, de lehet nem jol ereztem).
Ha nem nyitod ki a melegvízcsapot teljesen akkor hogy tudod megállapítani hogy mennyi folyna ki ha mégiscsakkinyitnád teljesen?
Az autómnak se nyomom a gázt csak félig mert ugy se menne 150-el .... de reklamálok hogy igy meg csak 90-el megy.
A thermofej egy mechanikus szerkezet ami elfárad idővel. És nem azért nincsenek rajta °C beosztások mert a mérnökök nem tudták bevinni a nyomda gépbe a fok/degrees symbol-t ... hanem mert az élete során nem azon a helyen lesz az az érték ahol újkorában.
Ha nem keringeted a melegvizet akkor nem lesz meleg sose ...
Puding próbája ez evés tekerd fel csumára 3-4-5napra ... mondjuk mostmár -10°C-ket is mond a meteo ... így kiderülne mit tud....persze a költség megosztó ezt be is fogja számolni tehát többet kell fizess.
De!
1sor 4583
2sor -458
3sor 413 .... pontosan ugyan ennyi marad ...
A 4.sor mondjuk dupla lesz mert dupla ennyi lead a akkor 5436-al fogsz többet fizetni. Nem a 14.000 lesz duplázva csak 5.436 a mostani havi fűtési költséged ...
A klíma nem fog meleg vizet adni, havi nevetséges 1731-os áron ... na ennél a napi LIDL fogyasztásom több ...
Ha azt is beleveszed akkor 15,72Ft-ért kapsz 1kWh ... ha veszel elektromos ventilátort akkor 37,535-ért.
Még mindig fele mint árammal.
A klímát nem számolom ki.
Mondjuk 3-a az árammal ... az 12,511kWh-ként ... hogy a 3.209Ft/kWh megtakarítás mikor lesz megtakarítás egy 250-300-es telepítés és év kétszeri 9.500HUF-os karbantartás mellet nem tudom. kb. 15 évet fog menni a klíma aztán szinte biztos kuka.
Tavalyi fogyasztást átlagolták nyáron és kihozták a 11.000 Ft-os átalányt, amit minden hónapban fizetek.
Viszont a kütyü állását minden hónapban írom, tavaly is írtam és most is. Ennek köszönhetően már most azt látom, hogy a tavalyi 11.15-ig elfogyasztott 320 egységhez képest most 11.20-án már 880 egységet fogyasztottunk el. Ergo ha nem változtatok valamit, akkor a fűtés szezon végén kijövő elszámoló számlám igen magas összeget fog mutatni. És a gatyámat is ráfizetem, holott, hideg van a lakásban.
Tényleg ennyire bonyolultan fogalmazok, vagy ennyire nem vagyok érthető!?
(igen, valóban, szőke vagyok a mértékegységeket nem figyeltem, nem értek a váltószámokhoz, sem a jelzésekhez!)
De többször leírtam, hogy nem tudok 19 foknál többet kihozni a rendszerből, akkor sem, ha 5-ösre állítom és akkor sem, ha csak 3-on áll...és ez az én bajom!
Nem a spórolás miatt nincs 5-ön és rinyálok itt nektek, hogy miként lehetne a távfűtésnél olcsóbban 21 fokot kihozni, hanem az a gondom, hogy NEM TUDOM elérni a főtávos fűtéssel a 19-nél magasabb hőfokot.
A termosztátos fej speciális működése miatt van 3-3,5 felesen, mert akkor legalább nem megy folyamatosan a keringetés, a kütyü nem érzékeli a folyamatos melegséget a radiátortesten, holott a levegő nem lesz melegebb sem 3-as, sem 5-ös állásban (pedig 5-nél kellene!)! Csak addig míg 3-a állásban néha kihűl a radiátortest és a kütyü addig nem mér, addig 5-ön folyamatosan meleg a radiátor, így hőkülönbséget érzékel a levegő és a radiátor között, ezért az egységek ugrálnak, de a levegő nem lesz melegebb akkor sem 19 C foknál!!!!!
Nem vagyok troll, csak egy nő, akit vagy nem akartok megérteni, vagy nem tudom jól kifejezni magam.
:-(
Topic témájánál maradva:
Olvasva azért az információkat, anyagi megfontolásból a klímát ajánljátok, ha jól értem.
De azért abban nem kaptam meggyőző vagy pontos érvet, hogy a fűtésre és a párátlanításra hatékony lenne-e?! Csak, hogy anyagilag a legideálisabb lenne, ha a leendő áramszámlát nézem.
5.436Ft. egy hónapra a fűtés, éves átlagban ... többet költünk fagyira. :-) Egy klíma karbantartás 9.500+ÁFA-s díja vajon akkor milyen hatást váltana ki ...
Mondjuk nem tudom milyen négyzetméterre ... de Én a 4x-ével is kibékülnék.
Most 8,9Ft-ért kap egy kWh-t ha vesz egy ventilátoros fűtést amit belinkelt akkor 37,535 lesz egy kWh.
Maradjunk annyiban, hogy olcsón kapod az energiát (GJ az gigajoule, ami egyenlő 1000 megajoule-al, az az MJ-vel ) kb 9 Ft/kWh, ami miatt mégis sok, azok a fix költségek, ami kb még egyszer ennyit tesznek ki. Nyugodtan tekerd fel a szelepet, mert a fix ktsg-ek a nevükhöz méltón nem fognak nőni. Fogadd el, hogy az a szelep jól mér. Ha még így is fázol, a kkor lehet gondolkodni a klímán. (az se fog sokkal olcsóbban fűteni ettől)
Őszintén szólva én is kezdem elveszteni a fonalat...
3-ra állított radiátorral fázol, de nem akarod 5-re tekerni, mert drága lesz a fűtés.
Van egy rossz hírem: bármivel fűtesz, ha növeled a hőfokot drágább lesz.
Gázzal és klímával nagyságrendileg azonos áron tudsz fűteni, egy jó klíma hajszállal olcsóbb lehet.
A lentebb általad linkelt villanyradiátorral kb. 3x annyi lesz a fűtés, mint gázzal vagy klímával lenne.
A főtáv valahol a gáz/klima és a villanyradiátor között lehet, szinte biztosan a gázhoz/klímához lesz közelebb.
Szóval számodra a legolcsóbb megoldás, feltekerni a radiátoron a szelepet 4 vagy 5 fokozatra, mert így nulla a beruházási költség.
Ha nyárra mindenképp szeretnél klímát, akkor szereltess fel egyet, és amíg kint pozitív hőmérsékletek vannak, tekerd nullára a radiátort és fűts klímával.
Ezzel spórolsz majd valamennyit a fűtési költségeden, de a klíma beruházás ára + karbantartási költsége nagyjából a klíma élettartama alatt hozza majd be az árát.
Bocsánat, biztosan rosszul nevezem meg a dolgokat, vagy kapkodtam és értelmetlen volt a fogalmazásom.
A radiátoron van a KÉKI kft által gyártott termosztát fej. Ez az, amit fagyveszély, nulla és 5-ös fokozat között lehet tekergetni. Elvileg, ha 5-ösre tekeri az ember, akkor a ház és a főtáv által maximált hőfokot tudnám elérni a lakásban, jelen esetben nappal 22 C-nak, éjszaka meg 20 C-ra van szerződve a ház. Ennél magasabb hőfokot nem is tudnék elérni, még ha akarnék sem, mert így van beállítva lent a ház aljában lévő kazán(!?) vagy minek nevezzem, berendezés. Közösképviselő így nevezi. Ennek a kazánnak a működéséért, üzemeltetésért, szabályzásáért a főtáv felel. Ők ott lent azt állítják be, ami a szerződésben van. Ha 22 fok, akkor annak megfelelően állítanak valamit. Hogy mit, ne kérdezzétek, mert 9 emelet magasságban a lent beállított műszerek és kazán, hogy tudja biztosítani a lakásokban az egyenletes ugyanazon hőfokot, na azt nem tudom és szerintem csak egy teljesen zárt és jól szigetelő épületben lehetséges, bár szerintem ott is van hőveszteség. De Ők tegnap azt mondták, a szerződésnek megfelelően van beállítva minden, így nem tőlük függ, hogy nálam hány fok van. Sajnos tőlem sem.:-(
A gondom az, hogy ha 5-re van nyitva, akár éjjel nappal megy a rendszer...nincs meleg, viszont folyamatosan "fűt", hisz a gyári beállítás szerint ez a termosztát 5-ösön a 24-25 foknál zár szelepet, addig fűt, de amíg a termosztát fej azt érzékeli, hogy hidegebb van, mint ami lehetne/kellene, addig nyitva van a szelep és kering a víz, amit a hülye hőelosztó érzékel és ezerrel számolja az egységet, mely kemény ezreseket jelent a zsebemnek.
Ha a termosztátfejet le veszem 3-3,5-re akkor hol kinyit a szelep, hol nem, hisz ott kb. 19-ot maximál a fej, addig fűt, aztán lezár. Így a hőelosztó kis kütyü kevesebbet mér, hisz kevesebbszer melegszik fel a radiátor, kisebb a hőingadozás, különbség a radiátor test és a levegő között. (vagy valami ilyesmi a működési elve!)
Egész átverés szerintem,....de ez már más kérdés.
Ha kinyitással melegebbet tudnék csinálni, akkor semmi bajom nem lenne, természetes, hogy több fogyasztással, meleg mellett hajlandó vagyok többet fizetni. De itt több fogyasztás mellett sem tudom emelni a hőfokot.:-( Ebből indult a problémám, innen indult el az egész, ezért keresek megoldást.
A fűtés számlámat megnyitottam, a legfrissebbet, de én sehol nem látok rajta kWh-t, sem MJ, csak GJ-t.:-(
Mellékelem:
Bilek:
Födémet szigetelni? Max. belülről, a külső szigetelést a házban lakó sok öregember nem támogatná. De amíg a pára itt van, sem a hideg falakat (utca fronti), sem a mennyezetet nem kezdeném el "csomagolni".
Honnan jön? Hm...új nyílászárok, fürdőszoba, mosogatás, teregetés, növények (bár a kérdéses szobában egy sincs!), lehet, hogy nem is jön, csak szimplán hőhíd van ott, ahol penészesedünk!
Mit jelent az, hogy 19-20-ra van állítva a KAZÁN? Honnan tudja az a kazán, hogy melyik lakásban mennyi fok van? Hány körös az a kazán? Miért nem lehet feljebb állítani, ha már lakásonként mér? Mit tekerget a felhasználó a lakásban? Lehet-e födémet szigetelni? Honnan jön az a rengeteg pára?
Mi bajod van az általam leírt páracsökkentéssel? Miért akarsz drága, zúgó-morgó eszközt venni? A szellőztető eltávolítja a lakásból a CO2-t vagy ahogy a laikusok szokták mondani, az elfogyott oxigént pótolja. Van egy ominózus személy a fórumon, ő szokta mondani, hogy ahol télen penészgond van ott annyira elégtelen a szellőzés, hogy botrány.
Fűtésre a klímára szavazok, nyáron úgyis kelleni fog, ha jól értem zárószinten laksz. Harmad annyit fogyaszt, mint bármi egyéb villamos fűtés. Bármelyik!!
A 3kW-os ipari fűtésre hajazó ventilátoros ketyerét valszeg a hálózatod se fogja bírni, égeti a port. Meg ne vegyed! Klímát pl tudod időzíteni, vagy ha drágábbat veszel, programozni.
szerintem a légtelenítéssel idén nincs baj, ha 5-ön van a termosztát feje és erőlködik a fűtéssel, akkor bizony teljes radiátor felülete meleg. Mondhatni érzetileg nincs is különbség az alsó és felső rész között.
Na itt vesztettem el a fonalat ... megint ... mire gondolt a költő.
Ha 19 fokra állítom a fűtést ls annyi van akkor mi a baj? Ha fázol tekerd feljebb ez minden fűtési megoldással így lesz.
Az hogy többe is kerül a feltekerés, az is így lesz.
Kérdezték mennyiért kapsz 1MJ-t ... amíg ezt meg nem írod vak repülés az egész elmélet.
Mondjuk egy klímánál tuti drágábban kapod, de még teljesen le nem válsz addig több is lesz.
ha letekered nullára a termofejet, akkor gyakorlatilag kikapcsoltad a radiátoros fűtést.
hogy mennyire fog lehűlni a lakás, az a szomszédok fűtésétől, a hőszigeteléstől és a külső hőmérséklettől függ.
A vízvezeték azért nem fog elfagyni, max. ha elutaztok 1-2 hétre, viszont ez esetben kizárólagos fűtésként gondolj az elektromosra, tehát jóval nagyobb teljesítmény kell. Itt már kérdés az is, hogy a lakás elektromos hálózata bírja-e vagy felújítás/bővítés szükséges.
csak viszonyításképp: az atlantic elektromos fűtőtest teljesítménye akkora, mint a legkisebb klímáké, a fogyasztása viszont 3-4x annyi, mint a klímának.
Nos, lent a "kazán", hőközpont van beállítva, nappali 22 C, éjszaka 19 C fokra. Ezt kellene a lakásokban érezni.
Ami itt fenn nem igaz, lent az elsőn meg bőven meg van, letekert radiátorok mellett is a 23 C fok.
A gondom az, hogy a 19 C fokot a teljesen kinyitott termosztátos fej esetében van, ha lecsavarom a 3-ra, akkor jobb esetben 18-18,5 fok van és a radiátorokon lévő kütyün lévő elfogyasztott hőmennyiséget nézve, a tavaly ilyenkori fogyasztáshoz képest, most már a 2,5x fogyasztásnál tartunk.
Tehát nem hogy kevesebbet fogok fizetni a hideg lakásban, hanem még a 3x-át.:-(
Szeretném úgy kiváltani, kiegészíteni a főtávos fűtést, hogy ha hazajövünk, akkor kapcsolhassak valami nagy teljesítményűt, ami a közel 16-17 fokos lakást (gondolom, ha letekerem a termosztátot nullásra, akkor nem fűt, remélhetőleg jobban nem hűl ki nappal a lakás...vagy igen? tudom, kinti hőmérséklet függvénye is) befűtse míg a konyhában kint vacsorázunk.
Este teljesen jó a 17-18 fok, akkor nem zavar a hideg!:-)
Nos ezért gondolkozom, előbb leírt erősebb elektromos fűtésen inkább.
Tény, fogalmam sincs melyikkel járok jobban anyagilag...hagyom a távfűtést 19 fokos hőleadással, igaz igen magas számlával, de csak 2 fokot kell emelnie az elektromos (akár klíma, akár más fűtő) berendezésnek, vagy lejjebb veszem a radiátornál a termosztátot, fűtés számla remélhetőleg alacsonyabb lesz és alternatív fűtéssel a villanyszámlám emelkedik jóval?!
(aztán persze ott van még a kérdés, ami nem ide való, hogy a költségmegosztó kis kütyü mit érzékel, ha nem a radiátorral fűtök, hanem mással érem el a levegő melegségét?! de ezt a megfelelő fórumban már megkérdeztem, csak válasz nem jött)
Jaaa...és szocske_
Köszönöm, szerintem a légtelenítéssel idén nincs baj, ha 5-ön van a termosztát feje és erőlködik a fűtéssel, akkor bizony teljes radiátor felülete meleg. Mondhatni érzetileg nincs is különbség az alsó és felső rész között. Hőmérőt még nem tettem oda, de a kezem érzi, hogy egységes és egyenletes, nincsenek hideg szakaszok.
Akárhogy számolok így is 100.000 Ft körüli a befektetés.
Az áram fogyasztásom vélhetőleg magasabb lesz (bár a klíma nem tudom miként, mennyit fogyaszt), mint a klímával. De azt gondolom, talán a két berendezéssel biztosabb a hatás, mint a klímával egyedül.
" Én azt mondanám hogy szedje ki egy oldalon az ablakból a gumitömítést"
Erre gondoltam én is. Azt hogy hány centis szakaszon kell kivenni, majd megmutatja a tapasztalat. Célszerű fent kivenni, mert a hideg lefele száll, addig felmelegszik.
A kilinccsel is lehet játszani, de ahhoz nekem se lenne kedvem.
"Tudom fűteni fogja az utcát "
Beszív 50-100 m3 hideg levegőt (3-500W utánfűtést igényel, nagy kaland)
a problémás helyiségekben kicsi szakaszokban elrontani a szigetelést, célszerű reverzibilisen.
Nem egészen értem ... Én azt mondanám hogy szedje ki egy oldalon az ablakból a gumitömítést ... de az is jó ha kilincset nem zárja be csumára, csak negyed fordulatig ... nekem így müködik. De az ablak zárszerkezete is elállítható hogy maradjon fél milliméter valamelyik oldalon.
(De az idén is van párátlanítónk bőven abból is adunk szívesen, lebeszélni nem szeretném.)
Tudom fűteni fogja az utcát ... na bumm az autóm is fűti és még se veszek dehumidifiert. Sőt járatom a klímát és a fűtést egyszerre, gázolajjal hajtva ami nem egy olcsó energiahordozó ... mint az áram ehhez képest.
Annyit tennék még hozzá, hogy kellene tudni, hogy milyen módon szabályzott a távfűtésed?
Most a 19fokot hogyan szabályozza le? Van valami termosztátféle a lakásban és úgy vagy valami más módón szabályozott fix hőmennyiség érkezik.
Miért kérdezem?
Ha fix hőmennyiség érkezik akkor csak a 19-21 közötti különbséget kell pótolnod valamivel.
Viszont ha helyileg (szoba) szabályzott a távfűtés akkor ha megy a kiegészítő fűtés 21fokra állítva, akkor a 19fokos távos radiátor MINDIG jéghideg lesz, tehát a teljes fűtésed az fogja ellátni.
EZ tervezéskor óriási különbség. Mert a valóban kiegészítő lehet egy egyészen kicsi egyetlen darab klíma, jó elhelyezve átkeveri akár az egész lakást, viszont ha át kell vennie a főfűtés szerepét akkor méretben és darabszámban is nagyobb/több kell.
szóval a pára a hideg felületen szeret kicsapódni.
igaza volt abban a nálad járt klímásnak, hogy a klímával tudsz csökkenteni páratartalmat, csak éppen ehhez hűtésre vagy szárításra kell kapcsolnod, amikor hideg a belső hőcserélő, ott lecsapódik a pára és azt kivezeti a kültérbe. A gond, hogy ettől a lakásban is hidegebb lesz, egyszerre kell fűteni és hűteni, ami nem túl gazdaságos + még jobban fázni fogsz.
abban is igaza volt, hogy ezt a kis lakást gond nélkül felfűtheted klímával. Azonban gondolom a ház nem engedi, hogy leválj a távfűtésről, ezért nekik is fizetned kell, bár vszínű kevesebbet.
Ősszel és tavasszal olcsón tudsz klímával fűteni, amikor kint -10 van, akkor nem olyan olcsón, de éves átlagban max. a gázfűtés árára jön ki, inkább olcsóbb.
Ami még igaz:
- ha sikerül néhány fokot emelni a lakás hőmérsékletén, akkor a relatív páratartalom csökken, kevésbé lesz problémás a párásodás. itt viszont teljesen mindegy, hogy a meglévő távfűtéssel vagy olajradiátorral, esetleg klímával növeled a hőmérsékletet.
- ha klímával fűtesz, lesz némi légmozgás, ami hajszállal csökkentheti a páralecsapódást és a penészesedést.
ezt a kettőt figyelembe véve, egy picit javul a helyzet a klímás fűtéstől, de ha nagyon párásodsz azt vszínű nem oldja meg.
Függetlenül attól, hogy veszel klímát fűteni vagy sem, érdemes kipróbálni egy hőszivattyús páramentesítőt, ami napi több liter vizet képes megfogni, mellékhatásként egy picit fűti is a lakást, hiszen itt a hideg és a meleg oldal is bent van, a felvett elektromos teljesítménnyel (3-400W) fűteni fogja a lakás levegőjét.
Köszönöm, hogy válaszoltál, bár kicsit pikírtnek érzem...:-(
Igen, kihívtam és még fogok is...
De az az ember, aki azért jön, hogy eladja nekem a terméket, az nem lesz számomra hiteles bizonyos kérdésekben.
A párátlanítás nekem fontos!
Aki kint volt azt mondta megoldás a klíma a gondomra.
Biztos én vagyok a szkeptikus, de miért mondana mást?
Nem azt kérdeztem tőle, hogy melyik készülék a jobb, mert ott még a pro és kontra érveit el is fogadom, hanem azt kérdeztem, biztos, hogy megoldás a gondomra, ez kell nekem?
Egy laikus megvezethető.
Ezért is érdeklődöm itt (is), sok ember, sok vélemény...szeretem körbejárni a kérdést.
Ahogy néztem, itt nem csak laikusok, otthon egy klímát beszerelt sufni tuningosok vannak.:-)
Nem vakon kérek tanácsot, én arra szeretnék választ kapni, hogy egy klíma valóban alkalmas 12 nm és 20 nm szobák legalább 22 fokot elérni (az említett paraméterek mellett) és alkalmas-e egy magas páratartalommal rendelkező, penészesedő szobát "karbantartani"?
Ha a hőközpontos (alagsorban van a kazán) fűtés közel havi 15.000 Ft (eddig, de már most és még nincs hideg, a 2,5 szeresét fogyasztottuk a tavalyihoz) átalánydíjjal csak 19 fokot tudok elérni, és van olyan más megoldás, mellyel hasonló összegből, de melegebbet tudok csiholni, akkor kiváltanám.
Ha nincs, akkor sajnos marad a rásegítés, de akkor valahogy lejjebb kellene engednem a távfőtés által elért hőfokot, hogy ott ne emelkedjen a számlám és jöhet mellé a villanyszámla.
Két szobám van, tető alatt vagyunk, ha már szereltetek, akkor a nyárra is gondolnék és mind a két szobába biztosítanám a hideget és télen a meleget. Akkor javasolt a duál, nem?
Van olyan klíma ami télen is tud párátlanítani, de a Daikin Ururu-Sarara klímák brutál drágák.
Egy klíma rásegítésnek bőven elég lehet.... de te okos vagy, és kihívsz 1-2 szakit felmérésre, árajánlat adásra. Mert vakon nem lehet hiteles tanácsot osztogatni.
Miért akarsz kiváltani? Inkább rásegíteni kellene csak, nem?
Üzemeltetés, kb mint a gáz
Párán nem segít, talán csak annyira, hogy ha melegebb van, alacsonyabb a relatív pára. Érvényes, amit eggyel korábban írtam.
2 mono nál rendszerint drágább az egy duál gép, megbízhatóbb is. Nem biztos h kel neked két gép.
Infra: üzemeltetés 3X mint a gáz, ha kb 2 fokkal akarsz melegebbet kb 30-45ezerrel lesz több az éves villanyod, de mérget ne vegyél rá. De ilyen lokális rásegítésben jó is lehet, akár.
fix állandó elszívás valamelyik vizes helyiségből, 3-6 W-os DC műszerventilátorral esetleg 1-2 m Sonoflex csővel megfejelve, a problémás helyiségekben kicsi szakaszokban elrontani a szigetelést, célszerű reverzibilisen. Feltétel, hogy ne legyen nyílt égésterű készülék egy légtérben, házban.
Ez kb 5ezer forintból megvan, 1-2 (3) méter sonflexet a legnehezebb beszerezni
Segítséget szeretnék kérni. Tavaly tavasszal költöztünk be ebbe a lakásba, így akkor még nem nagyon foglalkoztam vele, örültem a felújításnak és a beköltözésnek. Csúsztatott zsalus, vagy salak betonos házról van szó...ahol minden lakás L alakban utcafronti és csak egy közös falunk van, nem nagyon fűtjük egymást. Max. alsó és felső szomszédok...szerencsésebbek. Felső szintre költöztünk, ergo felülről nem vagyunk fűtve, és nyáron kiderült, hogy az alattunk lakó kiköltözött tavasszal, azóta nem hiszem, hogy fűtve lenne a lakása. Költségmegosztás van, kütyü van a radiátoron, tavaly 11.700 Ft volt az átalánydíjam, év végén 14.000 Ft-ot befizettem. A gondom az, hogy most elkezdődött a fűtés szezon, itthon voltam szabin és azt tapasztaltam, hogy fázom, a kis szobában (12 nm) 19 fok, nagy szobában (22 nm) 20 fok, konyhában 20,5 fok, amit el tudok érni 5-ös fokozaton, éjjel-nappali üzemeléssel. Most voltam lent a közösképviselőnél, reklamáltam.
Elmondása szerint szerződése a háznak úgy szól, hogy napközben 22 fokot kell garantálnia a főtávnak, este pedig 20-at kért a ház.
Az első emeleten nem is fűtenek, ott meg van a 23 fok is, fűtés nélkül. Én már az egyenletes 21 foknak is nagyon örülnék, egy átlagos főtáv számlával.
Alternatív fűtés kiegészítésen gondolkodom.
Vagy infra panel + párátlanítógép (mert természetesen ne csak fázzunk, még penészesedünk is a hideg szobában) vagy légkondin gondolkodom. Dupla splittel egy kültéri egységgel.
De nem tudom, hogy a főtávos fűtést mennyire tudnám kiváltani? Mennyire van fűtés ereje, hatékonysága egy klímának? A párátlanítást mennyire oldja meg? Egy 3:1 készülék mennyire hatásos, hatékony a konkrétan arra (párátlanítás, vagy fűtés) a funkcióra gyártott készülékekkel szemben?
Lehet nagyon szőke volt a kérdés, de hát Nő vagyok...:-)
Kicsit OFF téma, de találtam itt is bejegyzéseket és tavasszal légkondi beszerelését is tervezem, de most a páramentesítésre lenne szükségem. Nekünk otthon (tavaly költöztünk ide Porotherm 38 falak és 10 éves műanyag nyílászárók) a nappaliban és konyhában gerenda és fa mennyezet van, a szobákban pedig festett gipszkarton. Fölöttük a padláson fólia és üveggyapot szigetelés. A szobákban a radiátoros fűtés a párát az ablakokról lefújja viszont a nappaliban és a konyhában (itt padló fűtés van) a műanyag ablakok alsó részénél akár 10cm szélesen is minden reggel megjelenik a pára (sőt inkább már víz). Valószínűleg az sem segít, hogy az ablakokon bambusz róló van amit éjszaka leengedünk, de ha felhúzva tartom éjszaka akkor is megjelenik csak max. nem olyan mennyiségben. Van cserépkályha is a nappaliban és ha használjuk akkor gondolom a felgyorsult légcserének köszönhetően nem szokott megjelenni a pára, de sajnos nincsen időm arra hogy minden nap begyújtsak. Mivel kis gyerekek vannak és a szellőztetés nappal nem teljesen megoldható esetleg lehet megoldás egy páramentesítő készülék beszerzése? Szerencsére a falakon még nem jelent meg a penész (gondolom itt a fa mennyezetnek is szerepe lehet amely több nedvességet tud megfogni), de nem túl komfortos, hogy minden reggel törölgetni kell az ablakokat.
A napokban próbaként béreltem egy (MideaMDDG-30AEN1-QA3-ION) készüléket amelynek azért látszódnak a hatásai, de iszonyú hangos a működése.
Ha mégis beszerzésre kerülne egy készülék olyat szeretnék aminek van fokozat funkciója és max. egész nap járatnám alacsony fokozaton, de legalább nem zúgna úgy mint egy porszívó.
Inkább hogy a kormányuk mennyi pénzt adtak, hogy égessék el. És Kína nagyon sokat oda adott nagyon sok cégnek hogy piacot nyerjenek bármi áron. Hogy ki lesz a nyertes az rejtély számomra, de hogy technikailag még mindig a Japánok járnak elöl az meggyőződésem. Hogy Kína tud másolni az tény, de hogy ez mire elég nem tudom.
Én inkább a hatékonyságra lennék kíváncsi, mennyi energiát fogyaszt el Japán meg egy Kínai élete során azonos körülmények között. Mi ugye nem járunk Data/Server centerekbe, ott lenne tanulságos milyen klímákat használ a Google aki köztudottan a legolcsóbb vasakból épített be nagyon sokat. Nem vette meg a legsűrűbben beépítettet csillió Hz-es legújabb kütyüket csak a mainstream -et de abból rengeteget.
Igaz mi másolni se tudunk, meg a kormány ilyenekre nem is ad pénz inkább infrastruktúrára égeti el az unió milliárd €-it ... hogy mit kezdünk majd ezekkel az utakkal 2020 után az rejtély.
Mondjuk egy klíma gyárral mit kezdenénk az még nagyobb rejtély. :-) :-) :-) Mikor egy RÁBA-t egy CSEPELT egy semmit nem tudtunk eladni, vagy VIDEOTON ORION stb.
8-10 év nem is olyan rossz,ha az én orionom nekem 8-10 nyaramat hűvösebbé teszi akkor megérte azt a 100-ast,nemrég mosógépet kellet cserélnem,a szerelőtől kérdeztem hogy melyiket érdemes venni,azt mondta teljesen mindegy mert 5-6 évnél tovább úgy se bírja egyik se mert eleve úgy vannak megtervezve hogy a garanciaidőt kibírja,de annál sokkal többet ne,úgyhogy vegyem azt amelyikre több a garancia.
Kigyűjtöttem azokat az eseteket, amikor tíz éves, vagy fiatalabb lakossági splitklíma berendezést kellett végleg, bontásra leszerelni. Ezek így alakultak:
Alien - 4 db
Genex - 11 db.
Westel - 2 db.
Dimarson - 7 db.
Toyo - 2 db.
Lakes - 1 db.
Orion - 7 db, ebből 3 inverteres
Nile - 3 db.
Acson - 1 db.
Delton - 4 db.
Eurosky - 1 db.
Daewoo - 3 db.
TeknoPoint - 4 db.
Fisher - 3-as multi
Ozone - 5 db. mind inverteres
Samsung - 5 db, ebből 3 inverteres"
Ezeket a szarokat..... noname mindegyik. Normális klímákról nincs valami hasonló kimutatásod?
Ez is olyan, hogy ki kell fogni. Lehet a reggeli műszakban az első pár darab még nem sikerült olyan jól, mint a többi.
Kibírhat 10 évet is, vagy csak 2 évet. Vagy 12 évet. Minden attól függ mennyit használod, hogy van karbantartva, és Csing Lei-nek épp hol járt az agya munka közben.
Persze ha az egész gyártási folyamat jól van kitalálva, akkor kisebb a hiba lehetőség.
De ez még a jobbik eset, a rosszabbik, ha eleve konstrukció hibás valami ( pl a Samsung porszívóm).
Erre nincs esély, hogy ezt megtudjuk, nincs nyilvántartva sehol, hogy melyik gyártmányból hányat értékesítenek az országban. Mindenesetre az azért eléggé nyilvánvaló - legalábbis számomra - hogy a feltűnően olcsó áruházas kategória élettartama nagyjából 8-10 év. Ami persze az árához képest nem is olyan rossz.
köszi, tanulságos. Ennél jobb már csak az lenne, ha szerepelne az is, hogy az egyes típusokból hány készülékhez hívtak összesen, és mennyiből kellett ennyit cserélni, mert ha csak azt nézzük, hogy hány opel robban le, lehet kiderül, hogy több, mint trabant, de ennek nem az az oka, hogy az opel a problémásabb, hanem az, hogy opelből 100x annyi fut az utakon, mint trabantból...
Lezártuk az idei szervízeléseket, és összesítettünk. Ezek az adatok kimondottan a mi cégünknél előfordult esetekről szólnak, tehát általánosítani nem kell, de azért némi támpontot nyújtanak.
Kigyűjtöttem azokat az eseteket, amikor tíz éves, vagy fiatalabb lakossági splitklíma berendezést kellett végleg, bontásra leszerelni. Ezek így alakultak:
Jól elbarkácsolgattok egy félmillás klímával, de nem csak az udvarodon lett melegebb 10 fokkal, hanem még felénk is érezni a hatását! Szóval csak így tovább!
Szerintem közben már bánta a dolgot, mikor másfél óra múltán még mindig a beltérit szedegettük szét, (mert persze használati utasítást csak a lányok olvasgatnak) de végül rájöttünk majdnem mindenre, nem sok alkatrészünk maradt, és működik is, úgyhogy hurrá!
Pénteken átjött a szomszédom, és beüzemelte az új klímát (Daikin Nexura), azóta evvel fűtünk, várakozáson felül teljesít, még az udvaron is melegebb lett majdnem tíz fokkal.
"Amúgy klímás fűtés sosem fogja felezni a gázszámládat"
micsoda fordulat már megint :))
onnan hogy - szerinted - klímával fűteni nem éri meg, eljutottunk oda, hogy nem fogja felezni a gázszámlát.
ugyanúgy, ahogy az volt a kiinduló pontod, hogy pulse&glide-al többet fogyaszt az autó, később már azt állítod, hogy nem jelentős a fogyasztáscsökkenés.
Te saját magaddal amúgy egyetértesz, vagy hiszel még a saját állításaidnak?
Ugyanis itt van két témában két remek példa, ahol 1 oldalon belül 180 fokot vett a véleményed.
Egyébként, ahogy leírtam már párszor, nálam ez történt:
kiinduló rezsi:
200 ezer Ft gáz + 60 ezer áram = 260 ezer Ft
jelenlegi rezsi:
100 ezer Ft gáz
Ehhez beruházás:
1,6M (napelem + klíma)
LTP-vel fedezve, így ebből saját tőke csak 1,2M Ft.
A klíma csak kinti 0 fok felett működik, ezért jó a COP, kevés a leolvasztás, és remélem hosszabb lesz a klíma élettartama.
0 fok alatt a gázkazán megy, így nem olyan jelentős a klímás fűtés miatti komfortcsökkenés, mert az 0 fok alatt kezd zavaróvá válni.
Mindez az én házamra igaz, egy jól szigetelt, másként tagolt, vagy akár napelemes rendszer telepítésére ideálisabb tetővel rendelkező házban teljesen más lehet az eredmény.
Akárhogyis, nekem megérte 1,2M tőkével 160 ezerrel csökkenteni a rezsit.
Különösebb gond nincs az én rendszeremmel, leszámítva vékony szigetelést. Jelenleg a túlzott komfort igényből kell úgy elcsennem, hogy az ne legyen feltűnő. Ehhe kell olyan szakmaiság, ami nekem van, neked nincs. És én nem elméletgyártásból állítok fel igaznak vélt marhaságot (mint te), hanem kitapasztalom, kimérem.
Amúgy klímás fűtés sosem fogja felezni a gázszámládat, e nettó hazugság.
Oo, megvan akkor, hol gondolkodom máshogy. A gáznál a termosztátot a klíma által nem fűtött helységbe tenném, így ott tartaná a 14 fokot, amire a klíma a saját helységében rányomná az extrát.
Klíma tönkremeneteléhez talán annyit, hogy X teljes üzemidőhöz (ami legyen a teljes élettartama) pont annyi hőmennyiség tartozik akkor is ha egyben veszed ki, vagy ha részletekben. Ha olcsóbb, mint a gáz akkor reális igény, hogy minél előbb az olcsóbbat használjuk el.
Amit viszont nem értek, az a 14fokos fűtés. Ha a gázt 14fokra állítod akkor az a büdös életben nem kapcsol be amíg a klíma 14 felett tud tartani. Ezért írtam a fordítva nézést.
Ahogy én képzelem: Klíma megy beállított értékkel ami a kívánt maximum.
Amíg ezt tudja tartani addig a gázos rendszer pihen mondjuk termofejes radiátorszelepekkel és csak a klíma által elérhetetlen helységekbe kering meleg víz.
HA a klíma nem tud annyit mint az elvárt, tehát a falon több megy ki, mint amit a klíma "termelni" képes akkor a termofejek nyitnak a radiátoron.
Tehát azt nem értem mia az a 14-re állított gázos elmélet.
Neked nem 14-ről kell felfűtened 21-re hanem a 21hez tartozó pillanatnyi hőigényt kell pótolnod.
Az egy speciális eset, hogy ha hagyod lehűlni a lakást/falakat miegymást akkor plusz hőigényként jelentkezik ezek felfűtése, ami attól függ, hogy mennyi idő alatt szeretnéd elérni. Ez lehet fél órától sok óráig is egyéntől és helyzettől függően. Itt viszont lehet nagyon nagy eltérés, mert egy koppra, vagy ahhoz közel hajtott készülék nem tud annyi pluszt, hogy a hazaérkező család 20 perc múlva kisgatyában tudjon ülni a TV előtt. Ehhez kellhet a 24kW-os gázkazán csutkán járatva.
Ha látom hogy kijött egy kamion akkor kinyomom a gombot, motorfékkel beállok követési távolságra és lábbal követem. Majd ha kisorol tempomat vissza aktiválva 145-re és ennyi.
Féket nem használok én se sokat, 220.000 van a kocsiban de hátsó betétek még az eredetiek. Első tárcsa olyan 150.000 körül ment a kuka-ba.
Az meg hogy 6,2l/100km helyett fogyaszthatna 5,5-t ... nekem az autóban töltött idő veszteség. Az a lényeg minél kevesebbet töltsek benne.
Viszont a fűtésem ha nem vagyok itthon akkor +18°C. Majdmindegy mennyi időre, akár 4 órára is.
Értelek, azt hiszem. Most gázzal fűtünk, ezért gondoltam, hogy azt egészítem ki a klímával, nem fordítva, de igazad van, lehet fordítva is nézni. A klímát nem akarnám teljesen leterhelni, mert akkor hamar megadja magát, de ésszerű kereteken belül szeretném kihasználni, amit tud. A fokokat azért írtam, hátha nem lineáris valamiért az összefüggés, ill. így jobban érthető, mit szeretnék. Még egy, amikor a klíma megy ott ahol élünk, a ház többi részében akkor is kell a gáz, ezért mondtam, hogy a gázt egészítem ki és nem fordítva.
Többször elolvasva az írásod sem értem, de szerintem nem a gázost kellene kiegészítened a klímával, hanem fordítva. Tehát klíma megy úgy, hogy annyit ad le amit bír, majd ha ez kevés akkor besegít a gáz.
A másik, hogy nem mérvadó az, hogy mi ?fokról ?fokra tud felfűteni, hanem, hogy mennyi hőigényt tud kiszolgálni.
A dobozra nem tudom mi a pontos szabály, nekem tavaly azt mondta az ELMŰ-s ember, aki kijött a házvásárlás után ellenőrizni a plombát óraállást stb-t, hogy simán betehető a fadobozba a H-s óra, amennyiben van neki elég hely, márpedig van, tehát nem kell semmit átalakítani. elvileg.
Ha csak fűtésre használod a klímát, akkor a karbantartást magad egyszerűen, ha hűtésre is akkor viszonylag nehezebben végezni, szerelési hajlandósággal- Ha találsz olyan szerelőt aki mérni is hajlandó, nyilván azt nem tudod helyettesíteni, porolást meg ilyeneket igen. Hűtésnél, ha betartod azt, hogy esténként kikapcsolás előtt átváltasz fűtésre nem sok esélyt adsz a penésznek. 5 perc venti lófact se ér.
Napelem, jó attól függ honnan nézzük.
H tarifa, nálam fadobozos óra volt, tehát kb mindent érintett a csere, így lett 100e, ok 4 éve volt már, az utcai póznáról a légkábelcsere a szolgáltatót terhelte.
A vilågon kétféle ember van, az egyik érti miért éri meg üresbe tenni, ha gurulåskor sebességben a motor fordulatszåma az alapjårati kétszerese vagy a fölötti lenne, a másik pedig nem ;)
és néha városban, 4 sávos úton, amikor tudom előre, hogy jó hosszú piros lámpa felé haladunk. Én gurulok 60-ról -40re lassulva a lámpáig, a többiek pedig a belsőben nyomják 70-el majd satufékeznek. Rendszeresen visszaelőzőm őket, lendületből 40-el...
Csak ne olyan környezetben vitorlázz, ahol feltartod a közlekedőket.... ha 3 mazsola utoléri egymást, tudnak olyan helyzetet létrehozni, hogy normál soförök beszorúlnak mögéjük sok-sok kilóméteren át:(
Aki pár deci spórolási kényszerrel (és ezáltal feltartva másokat) közlekedik, az inkább alkalomadtán menjen TK-el
egyébként alulmotorizált benzines, ami már 90-nél 3000-et pörög.
autópályára ne vegyél ilyet. országúton és városban viszont kis odafigyeléssel 5 literrel elvan. Ha kigurulás helyett padlógáz-padlófék üzemben megyek, akkor 6 körül.
autópályán min. 7 liter, 145-el lenne az 9 is szerintem. ez nem oda való.
ez a 3. szezon, amikor klímával fűtök, de csak 4. mióta ebben a házban élek.
az első éven párezerrel 200ezer felett volt a gázszámla, akkor még nem volt klíma.
a második éven 140ezer körül, most nincs előttem a táblázatom, de akkor csak dec. végén került fel a klíma.
az első klímás tél tapasztalatai alapján 100 ezres fogyasztást vártam.
A gyakorlat ezt nagyjából igazolta, 105ezer lett a tavalyi télre a gázfogyasztás.
Idén biztos, hogy magasabb lesz a számla, de ez a fogyasztási szokásaink megváltozása indokolja, ilyen használattal az eredeti is több mint 200ezer lett volna.
(gyakorlatilag kivettem a hétköznap-hétvégi program eltérését a termosztátból, hétköznap munkaidőre már nem csökkenti a hőmérsékletet, csak éjszakára vesz vissza egy kicsit)
A számaimat torzítja, hogy az első éven több mint 1200m3 volt az éves fogyasztás, és a klímának köszönhetően ez lement 1200 alá.
Mivel a gáz ára 1200-ig 105 Ft, felette 120 Ft, így én a klímának köszönhetően épp a gáz "drágább" részét spóroltam meg.
Ha nem lenne ez az ugrás a gáz árképzésében, akkor ennyire nem lenne szép az eredmény, de még akkor is pozitív lenne a mérleg.
Tehát 3km/h-t lassul és erre kell 5l/100km. Mond már még milyen típus ne hogy vegyek olyant. Nekem az M7 érdi lejtön 145km/h- nál (gps- szerint, nem +3℅-os saját óra szerint.) 2l/100km- mutat. Az azért nem rossz.
Visszafelé még 11,5l/100km az már nem annyira vidám. De így is 6,2 az átlag gázolajból ... Folyamatos tempomattal. És csak motorfékkel. Kigurulás szóba se jöhet nálam még totál ures autópályán se.
Még egy kérdés, mert nekem most esett le egy tantusz. Az adataid, a spórolás az elmúlt télre vonatkozik az előzőhöz képest, vagy több éves átlag már? Azért kérdezem, mert nálam a számításokban lehet pont ezen csúszok el, olyan gázszámlából indultam ki, ami egy elég meleg télre vonatkozott. (Lehet nálad nem ez a helyzet, csak én most jöttem rá talán, hol csúszott félre eddig minden kalkulációm.)
Off. Igen, tény, hogy a motorfék gyorsabban lassít, bár azért ennél lassabban, ahogy tapasztaltam. Ötösben sokat tudok gurulni érdemi lassulás nélkül (kilométereket nem lejtős terepen nem, ez igaz). Mindenesetre a lényeg: nem jó, ha az ember lába odanő a gázhoz :) Off vége :).
Pontosítok pár helyen (a korrektség jegyében mindenhol):
Klíma: évente 1,5 karbantartással még további 120e Ft költség a 10 évre mindegyik klíma esetében
Napelem: 500e-ből megvan (mivel csak bővítés, extra panelenként kb 65e)
Gáz rezsi: nekem kevésnek tűnik a 900e, de reggel van, nem látom a hibát benne
Szigetelés: 2M stimmel (tegnap kaptam pont ajánlatot), viszont szerintem csak 1.2-1.4M-t spórolok meg vele 10 év alatt (de ebbe az irányba ne vigyük el, mert félrehord akkor :) ) Viszont a lentiben ez fura, mert ugye a 900e-ből spórolnék 1.2M-t :) (nyilván itt nem csak 2000kWh-t tudnék kiváltani)
Tehát átszámolva amiket írtál:
1. 1.200M
2. 0.950M (bár a H bekötésére én többet számolnék -> 1M legyen inkább)
meg tudnék én etetni 5ele 4000kWh-t is, talán még többet is, de mivel nem kizárólagos fűtés, így én döntök mikor váltok.
A számításaid helytállónak tűnnek, és itt jön a képbe, hogy minden ház egyedi, ahhoz kell a megfelelő megoldást kiválasztani.
Az én szempontjaim a választásnál ezek voltak:
Lejárt egy LTP, így volt kb. 1,4M Ft amit lakáscélra kell költenem.
1. Ha ezt szigetelésre költöm, akkor szűken kijött volna belőle a ház szigetelése, a 200 ezres fűtésszámlám jelentős mértékben csökkentette volna. Nem számoltam ki pontosan mennyire, a következő pontokból kiderül miért.
2. napelem + klíma. lelövöm a poént, ez volt a nyerő. Nem jött ki 1,4-ből, kicsit még rá kellett fizetni.
Azonban: az áramfogyasztásunk takarékos, 60ezer Ft volt az éves villanyszámla. Erre elég lett volna egy 1,5kWp rendszer. A kis rendszer viszont fajlagosan drága, érdemesebb nagyobbat venni. Logikus, hogy a felesleget fűtsem el, és csökkentsem vele a gázszámlát, de akkor már ne egy olajradiátorral, hanem klímával.
Így 1,6M Ft beruházással 200gáz+60villany költség lecsökkent 100 gázra.
Az 1. pontra visszautalva: a házon már van 5cm cell és szép, viszonylag új a homlokzat is. A szigetelés kevés, de túl sok ahhoz, hogy megérje körbeállványozni és növelni. Hogy ugyenzt a rezsicsökkentést hozzam, a 200ezres gázszámlát 40ezerre kellett volna csökkenteni. Ezt számítás nélkül is tudtam, hogy lehetetlen, ehhez tuti cserélni kellene a beruházáskor csupán 7 éves, de üvegrétegű műanyag ablakokat is, aminek semmi baja.
Mivel maradt a gázfűtés, elég volt egy klíma, mert azt terv szerint is csak átmeneti időben használom, ez jót tesz a cop-nak. Bízom benne, hogy a klíma élettartamának is jót tesz, hogy mínusz fokokban nem sokat üzemel, jellemzően 0 fok felett megy.
3. klíma + H tarifára túl sok lett volna a pénzem, ha a beruházás minimalizálása lett volna cél, akkor tuti ezt választom.
Már csak azért is, mert az óraszekrény új, így nekem nem került volna sokba a H rendszer kiépítése.
Ha itt is csak átmeneti időben menne a klíma, akkor a 260 ezres rezsi kb. 200ezerre csökkent volna (100 gáz + 40 H tarifás áram + 60 A tarifás áram)
Tehát nálam az volt a szempont, hogy a rendelkezésre álló tőkéből hogyan tudok a legtöbbet spórolni.
Ha üresben gurulsz többet fogyasztasz, mintha sebességben gurulsz. Úgy is lehet és úgy tényleg spórolós. A lényeg, hogy viszonylag keveset használd a féket (de a motorféket szabad), hagyd, hogy az autó magától lassuljon le. A gyakorlatban ez helyzettől függő mértékben kivitelezhető, de a spórolás így a legnagyobb. Én ezt tanultam és tapasztaltam eddig.
van egy szar, elavult, rossz vezérlésű rendszered.
Ezek alapján tényként kijelented, hogy nem érdemes visszavenni a hőmérsékeltet ha üres a ház.
idejön egy olvasó és esetleg hisz neked.
Közben pedig ez csak a te vacak rendszerednél van így, 100-ból 90 a tiedtől jobb rendszer viszont spórol ha visszaveszi a fűtést.
hogy ontopikok maradjunk, ugyanígy tényként kijelentetted, hogy nem érdemes klímával fűteni, nem olcsóbb mint gázzal.
a készülékek különböző jellemzőit és az energiahordozók árát figyelmen kívül hagyod.
vélhetően itt is a te házaddal, klímáddal, szerelési módoddal van a hiba.
Másoknak attól még egy jó rendszerrel bőven megéri a dolog.
Kicsit vissza lehetne venni a magabiztosságodból és nem tényként kezelni, hogy amire te nem vagy képes, az lehetetlen.
Ha az egod árnyékából kilépnél, talán észrevennéd, hogy mennyi mindent lehetne még tanulnod.
És tényleg az benne a félelmetes, hogy ezzel a hozzá nem értéssel próbálsz/próbáltál épületgépészként dolgozni, mert egyszer valahogy kettessel elvégeztél egy műszaki egyetemet?
És sajnos mennyi ilyen hozzá nem értő "szakember" lehet az országvilágban, aki osztja az észt és közben otthon a saját rendszerét nem képes rendesen kiépíteni...
onnan indultunk ki, hogy gyorsít-lassítva többet fogyaszt az autó mint állandó sebességgel.
hoztam forrást, hogy ez nem igaz
erre most azon hisztizel, hogy csak keveset tud spórolni.
nem az volt a kérdés, hogy keveset vagy sokat spórol a pulse&glide, hanem az, hogy mikor fogyaszt kevesebbet a kocsi.
az most irreleváns, hogy 1 decivel vagy 1 literrel.
egyébként saját tapasztalatom szerint közel 1 literrel csökkent a fogyasztás már attól, hogy rászoktam, hogy ahol lehet gurítom a kocsit.
Semmi p&g, csupán ahol régebben tartottam a sebességet, majd motorfék+fék viszonylag rövid úton, helyette ott üresben gurulok a lehető leghosszabb úton.
FŐleg ismert utakon lehet belőle profitálni, azon a 70km-es szakaszon pl. ahol heti 2-3 kört megyek, már tudom, hogy van ahol olyan 1-2 km-es enyhe lejtő van, ahol üresben 100-ról csak 97-re lassulok le, közben a pillanatnyi fogyasztás 1 litert mutat, míg ha itt tartom a fordulatot 5.-ben gázzal, akkor 5 litert.
Ha nem cserélgeted naponta a házon a szigetelést és a nyílászárókat akkor egyszerűen választasz egy meredekséget azt kalap. Majdhogynem lineáris a hőveszteség a kültéri hőmérséklettel. és tologatod a meredekséget. de mit a segédlet is írja külön meredekség kell a két rendszerhez padló és radiátor.
Alapszabály a padlóval nem fűtünk csak a lefelé menő veszteséget pótoljuk ...
És vannak amik két meredekséget össze tudnak fűzni ... mondjuk +10°C külsőnél kilövöd a radiátorokat, és csak padló megy mert az is elég. És család nem hisztizik hogy miért 27°C a padló, mikor még az is sok radiátorral együtt. .... most mennem kell. Illetve nekem ez OFF topic.
A KLÍMASZERELŐNEK igen. De úgy látszik ott nem járt ilyen. Én meg spontán lusta vagyok. Pedig a kicsivel is jártam már így, hogy eléggé poros volt, csak küszködött. Pedig tudom, hogy nagyon kell a szűrőt tisztítatni. Próbálom nem elfelejteni, sőt ezért montam most másnak is.
Lehet hogy a padlót nem is kellene a termosztáttal vezérelni, hanem állandó előremenő, esetleg visszatérő hőmérsékletre szabályozni, a radiátoros körökhöz pedig léteznek már intelligens, öntanuló termosztátok, ezek ki tudják tapasztalni a ház hőtehetetlenségét és figyelembe veszik a visszafűtésnél.
Ezeket viszont nem igazán ismerem, mikor én még irányítástechnikát tanultam, a PID szabályzókban a hidraulikus aktuátorok sugárcsöve volt az integráló elem, és az elektronika csúcsa a tranzisztoros rádió volt.
Alapvetően a padlófűtés okozhatja a gondot (a fűtésrendszer nem vegyestüzelésű kazános, nem buzi sok víz van benne).
Első körben érzésre vettem vissza a padlófűtés arányát. Ezen még finomítok, de ugye van egy komfort követelmény a család réséről :)
A beépítendő PID szabályzásra milyen ötleted van? Mert ugye paraméterezés is jó játék lesz...mind1, kazán cserével alapjaiban módosítanom kell mindent.
Elmúlt két napban kísérleteztem, de sajna minden eszközöm nincs mérésre.
A ház 100 nm, minimális szigeteléssel, nyílt égésterű kazán radiátoros fűtés (8 db) és padlófűtés.
Pont a túllendüléseket akartam csökkenteni, ezért padlófűtés arányát a bevitt teljesítményben visszavettem.
Nos, 6-16 óra között a termosztátot 22,5-ről levettem 21-re. Nincs meg minden kültéri hőmérsékletem, de aznap -2 és 11 között volt napközben nálunk. 16 órakor raktam vissza a termosztátot 22,5-re. (21,3-ra hűlt le termosztát szerint 16 óráig)
Ekkor vagy 1,5 órán keresztül folyamatosan fűtött a kazán. 3,6 m3 gázzal ezt a kb. 280 légköbmétert visszafűtötte 22,5-re, sőt 18-ig még 22,9-re túl is lendült (már álló kazánnál).
Ma meg hagytam 22,5 fokon végig a termosztátot. Ekkor 6-18 között 3-6 fok között volt a külső hőmérséklet és 3,8 köbmétergázzal tudtam tartani a hőt.
Jó lenne két egyforma napot találni, mert így csak sacc jön.
Tehát nekem 1 napon belül (mondjuk munkaidőben) kb. tökmind1, hogy visszaveszem a termosztátot, vagy sem.
PID szabályozás meg jól jönne, de ugye itt a kompromisszum, hogy hamar akarok-e meleget, vagy meg akarom közelíteni a kívánt hőt.
Benne van, hogy a hibrid autók tudják ezt legjobban használni, na meg a lényeg (és itt megint látszik, hogy a fától nem látod a erdőt): although some gains can be realized with the engine on (to maintain power to brakes, steering and ancillaries)
A klímaszerelés egyik része, hogy a felhasználónak elmagyarázza, megmutatja a klímaszerelő, hogy mi a feladata a klíma használatakor (rendszeres szűrőtisztítás, kiszárítás, stb)
Lehet, hogy rossz a telepítés (pl szökik a hűtőközeg, megtört cső, stb...) és ugye ez nem az a klíma, mely technológiai igénybevételnek megfelelne (tartós hűtés-fűtés)
Erre csak annyit lehet mondani, hogy a vízforralónak is kell vagy 4perc a másfél liter víz felforralásához, akkor hány perc kell a mondjuk 200 tonna építőanyag 1 fokkal való emeléséhez akár 38kW-tal.
:-) Csak belekotyogok, pedig nagyon-nagyon nem akarok.
Mennyi kW fűtőteljesítmény kell óránként a 14°C tartáshoz? (10kW?)
Mennyi kW fűtőteljesítmény kell óránként a 22°C tartáshoz? (16kW?)
Mennyi idő alatt akarod elérni a 14°C-ról a 22°C-t? (6kW elvileg, gyakorlatilag nem tudom, de itt minden hőleadó azonnal leadja hőt, és a levegő is azonnal átveszi, de ilyen állapot szerintem nincs.)
Ha 1 óra alatt akkor kurva nagy klíma fog kelleni.
A fűtési teljesítmény számítások arra vonatkoznak hogy beütik hogy 22°C-t szeretnél és slussz. A mérnökök nem számolnak olyannal hogy hazaérsz és 14°C-ra hűlt lakás fürdés időre legyen 22°C. Lennének akkora radiátorok meg kazánok hogy csak na.
Egy 1000m2-es hétvégi ház 18°C-ra volt temperálva ... -10°C-ban egy teljes hétvégét teljes gázon ment a 38kW-os kazán ... gázfogyasztás egyenlő volt a maximális fogyasztásával ... és azt mondták szar a rendszer amit építettünk. Kérdeztem hogy melyik része szar?
Nálam simán van 8 fok különbség tisztán klímával, (kb 50nm) ami a te számaid mellett óriásinak tűnik, de egy sima B30-as házzal összehasonlítva sokkal jobbnak érződik.
Kiépített gázfűtés esetén soha nem térül meg a fűtésre szánt klíma, előbb tönkremegy.
Véleményem szerint soha (ok 20+centi EPS, 2kW/100nm@-15 fokos hőigény padlószintre tett beltéri esetén igen ld M3 házát) nem lehet olyan komfortos az oldalfali klíma, mint egy jól megtervezett akár radiátoros gázfűtés.
A méretezés miatt írok róluk. Az első a klímához (hogy értéstek milyenre gondolok) a második a többi részlet (hogy miről mire kellene felfűtenie). Nem gondolnám, hogy a kettő konvertálható egymásba, de úgy gondoltam, mind a kettő kell, hogy választ kaphassak a kérdésemre.
3.5 kw be kellene h futson ilyen idoben 16 nm-t SIMAN. nalunk 21 nm-en olyan kanikulat csinal mint a pokolban, es jut a melegbol a 20 nm gyerekszobaba is, aminek az ajtaja kb a belterivel szemben van. 25 fokra van allitva ejszakai modban tehat a legkisebb vent. fokozaton. Kozponti futes 21-re allitva. Haloszoba 19°c, nappali ahol a klima van 25°c, gyerekszoba 22°c.
Hogy tudja lekeverni? Igaz, lehet hogy nekem az a gondom hogy viszonylag nagy tereket fűtök de pl 2. fokozaton nyak szint alá már nem megy a közvetlen légáram.
Ha a konvektorost úgy érted, hogy klima mellett megy konvektor is, akkor a jótékony hatás jórészt a konvektornak köszönhető, azáltal, hogy alulról elszívja a hideget és felmelegítve eltávolítja onnan. Egyébként vissza kell fogni a telejsítményét és akkor nem csinál dögletes meleget mennyezet alá.
"Értem Én a padló közelében befúvást is ." Nem kell ott befújni, legalábbis szerintem. Onnan kell elszívni, és a mennyezet alá befújni akár vízszintesen. És akkor mehet a légcsatornás 1000köbmétere, nem zavar senkit
Nem vagyok klímás fűtés párti ... aszzem feltűnt már neked.
De gázkonvektorral maga a csoda, lekeveri a felszoruló meleget. Ha szükséges akkor rásegít. Persze a klíma nem tud 22°C-on melegérzetet adni, a huzat miatt. Én speciel 25°C használom.
Értem Én a padló közelében befúvást is ... lehet az jó egy jól szigetelt házban, de Kádár kockában jó a magas oldalfali is ... vagy jobb.
Igazából azért szeretném, mert ez a bizonytalan maradt a számításaimban: a klíma napelemről megy, de mennyi fűtést lehet vele kiváltani? Semmi értelme betenni egy 3.5kW-osat, ha nem érek vele semmit. Viszont ha 14 fokos fűtést a helységben fel tud nyomni 21 fokra, akkor más a képlet.
Radiátorok vannak, ezt jól mondtad. A gondolatmenetet is köszi hozzá (fej fázik, feljebb lesz minden meleg), pont ilyesmitől féltem, hogy a kettő együttműködése nem túl ideális. Egyébként a klíma által generált légmozgás ezen nem segít? Vagy az nem elegendő? Azért lep meg, amit mondasz, mert többen mondták, hogy gázfűtés+ klíma megy együtt, de ezek szerint az csak mondjuk padlófűtés esetén komfortos? :o
Egyébként miért akarod kiszámolni, hogymennyit fogyaszt a klíma? hogy megéri-e telepíteni? Szerintem nagyon nem. Jó, ha spórol neked évi 5ezer forintot, cserébe zúg, lábad fázik. Ha meg hűtésre kell, akkor meg fölösleges számolni hogy, mikor térül meg.
Határoló falak hőveszteségének kiszámítása, összevetése a klíma teljesítményével. Ha radiátoros rendszered van, az felülről tölti fel meleggel a szobát. Ez azért ciki, mert ha klíma megkapja a 25-30-35 fokos levegőt, kedve és ereje se lesz dolgozni, fejmagasságban meg tökre hideg lesz. Persze lehet hogy nem lesz ilyen szar a helyzet, de a forró vizzel fűtő radiátor és a magasoldalfali klíma nem jó párosítás
Olyan kérdésem lenne, hogy ha klímát a fűtés kisegítésére használom nem az egész házban, hanem csak mondjuk egy összenyíló részben, akkor a fűtés és a klíma mennyire tud "összedolgozni". Mármint ha a többi részben mondjuk beállítom, hogy 12-14 fok legyen, a klímásban pedig, hogy 21, akkor hogyan kell számolnom a klímánál, mennyit fogyaszt majd? Másképpen, ha egy 3.5kW-os japán, normális minőségű klíma van egy 45-50nm-es 2.8m belmagasságú helységre, amit 12-14 fokra felfűtöttünk gázzal, akkor az elég lesz, vagy beledöglik? A külső falak szigeteletlenek (kérlek ne menjünk bele a miértbe, vegyük alapvetésnek, hogy így van), a meleg és a hideg helységet (normál beltéri, nem hőszigetelő) ajtó választja el egymástól, ami mondjuk be van csukva. Nem kell pontosan nyilván, csak kb. Elég az is (sőt még jobb), ha a számítás mondját nagyjából elmondjátok, én az alapján kiszámolom.
De talán nem a gép a rossz ... csak egy kérdés, ha 120km/h-val akarsz menni a kocsiddal akkor is 199-re állítod a tempomatot? Egy Trabantnál hiába rakod 199-re ha 10x a végsebessége.
Értem a dolgot, a szabályozási rendszered a ludas a dologban, nem a fizikai alapelvek, PID szabályzásra lenne szükséged, vagy legalább PD-re, mert állandó alapjelhiba (lemaradás) itt semmi gondot nem okozna.
Meg persze időzítési lehetőségre, és onnantól bármilyen idejű hőmérsékletcsökkentés megtakarítást hozna.
Az a baj, hogy a tisztán P (proportional) szabályzásod a csökkentett hőmérsékletű időszak végével "túllendül" és elfűti a megtakarítást.
Karbantartva mikor volt? Vagy házilag a szűrő tisztítva? Nagyon lerontja a hatásfokot, ha koszos-poros. Ha klímás megy karbantartani, nézd meg hogy veszi ki a szűrőt, majd 1-2 hetente érdemes kivenni, átmosni. Nekem közel 1 hónapja ment, amikor észrevettem, hogy kevésbé tolja a meleget. (Igaz ez egy Fujitsu LTCA), szűrőt meglátva elhűltem, alig bírt a levegő átmenni rajta. Igaz kültetületi ingatlan, sok por bekerül sajnos. Azóta hetente leöblítem, így percek alatt 16°C-ról 22°C -ra lehel egy 16m2-es szobát, majd ajtó nyitva, megy a ház mádik felébe is a jóidő. (24°C-ra állítva).
Ősz óta. De szerintem pont ez lenne a lényege a klímával fűtésnek, hogy azonnali hülye érzeted biztosít. De nem hűl le nagyon a szoba amúgy sem, 15 ° szokott lenni, mikor hazaérek.
A legegyszerűbben, laikus módon úgy tudod letesztelni, hogy fogsz egy 2kW-os olajradiátort és megnézed az mit tud. A klímád (elvileg) -10fokban tud 2,3kW-ot, tehát a 0 fokos éjszakában ennél többet. Ha az olajradiátor jobban teljesít akkor rossz valami, ha az sem tud melegebbet csinálni akkor hülnek a falak/födém. Bár nem hiszem, hogy ennyi elmenne ilyen időben bármilyen rossz házon is.
nem lehet, hogy annyira át vannak hűlve a ház falai, hogy felfűteni nem bír, de ha egyszer meleg lesz, vagy ha nyártól nem hagytad volna kihűlni a házat, akkor bírná tartani a hőfokot?
10 éves 2,5-es ON/OFF klímámat mostanában használom fűtögetésre is. Ha 4-5fok van kint akkor simán nyomja a meleget folyamatosan és kb40m2 teret feltol 21fokra 1 óra alatt.
Általában 1 vagy 2 órára állítom az időzítőjét, ez elég fűtésre és mégsem hajtom jegesedésig szegényt. 0 fok körül már szenved, sűrűn kikapcsolgat és csalogatja be azt a kevés meleget amit bír, így nem is használom, mert nincs értelme. 0 alatt meg még nem is próbáltam, mert minek. Ennek nincs olvasztási funkciója, semmi ilyesmi. Ha hagynám 3-4 óra alatt szerintem simán feltolná 23-ra a hőfokot. Tehát szerintem azzal lehet a kolléga baja, hogy éjszaka hideg van a klímának, nem erre van kitalálva, nem bírja bár a teljesítményének nagyon elégnek kellene lennie, hacsak nem vékony falú faházikóról van szó.
Nem akarom elhinni, hogy egy 45 nm.re, fűtésre is ajánlott klíma, akár csak az egyik 16 m²-es szobában nem tud 23 °-ot csinálni mikor 32 °-ra van állítva. Akkor ezt szereltessem le, vigyem vissza, kérjek kártérítést? Hiszen nem működik a leírásának megfelelően.
De, hogy konstruktív legyek, állítsd a ventillátort fokozatot maximumra, és irányítsd a terelőlepátot kb 45fokban lefelé. Így tudod a maximális teljesítmény leadatni vele. Ne vedd feljebb 23 foknál.
Ha így sem éri el a levegő a huszon pár fokot, nem direktben a hőmérőre fújva kb 1.5 méter magasságban, akkor kevés oda.
A leírásában az van, h használható fűtésre akár kizárólagosan is, és hogy 40-45 nm.re ajánlják. A boltban, és a beszerelők is ugyan ezt mondták és a neten is ezt olvastam. Nem értem, akkor mindenkii, mindenhol hazudott és átvert? Ez komoly?
HD klímám van, 5 hónapos, 3,6kW fűtéssel, scop4-es. Két, összenyíló 16 nm.es szoba egyik végébe van felszerelve egy kis családi házban. Nyáron eléggé túlhűtött, 24 fokra állítva volt 18 fok. Most viszont szerintem igen gyengén fűt. Este egy óra alatt lesz 18 fok a szobában, ahol a beltéri van, úgy, hogy 23 fokra van állítva. Éjszaka ezt félig csukott ajtóval tartja, a másik szobában ilyenkor 16 fok van. Kb. óránként kikapcsol jégteleníteni. Kipróbáltam, 32 fokra àllítottam, így nagy kínkeservesen 21-22 fokot tudram elérni vele. Mi lehet a gond, tudtok segíteni?
Az a baj, hogy te részigazságot próbálsz mindenre ráhúzni és képtelen vagy az összes esetet paraméterezve rendszerben látni. És erre még büske is vagy. hát az inkább ciki! :)
Befirkáltam a rövidtávú állandó hőntartást és a termosztát visszavételt.
Zöld az en. nyereség, narancs a veszteség.
Minden a ház hőtehetlenségétől és a bevitt teljesítménytől függ (felfűtés meredeksége). Ha tolom bele ezerrel a teljesítményt, az eléggé túlfog lendülni, vagy korán kell kapcsolni, hogy mire hazaérjek jó legyen a hőmérséklet.
Ha a felső ábrán kitapasztalás után a piros vonalra tudom a kívánt hőmrsékletet beállítni és sűre tudom venni a piros-kék vonal közötti sávot, nyert ügyem van. A másik esetben ez kicsit nehéz és időigényes
Abszurdisztán ma. A képen egy szűrő szerepel, igen még a fény se jön át rajta. Csak egy kis csíkon ahol elmozdítottam a kép kedvérét. gyakorlatilag 4db. gép megy a KUKA-ba ... talán ez miatt. Hosszú tesztet nem csináltunk csak dúrjuk le őket a felújítás szó sűrű emlegetése mellett ... :-( És nem olcsó gépek ám, kb. 1,5milla darabja. De lehet hogy 2 is van.
Köszönöm a válaszokat. Lehet hogy holnap megnézem vízmértékkel, mert úgy tűnik mintha hátrafele koncentrálódna a jég aztán lehet egyeztetek a szerelővel.
Jég által szétfagyhat, elrepedhet az elpárologtató alsó része (hőcserélő) és elszökik a hűtőközeg.....annak javítása több mint macerás, nem ritka a gazdasági totálkár ilyenkor... érdemes odafigyelni a berendezésre.
Érdekelne pár kép a telepítésről, mert ilyen "jó" időben még nem volna szabad a csepptálcába fagynia a kondenzátumnak.... ott valami probléma is lehet a telepítéssel :(
Klímával kapcsolatos kérdésem lenne a hozzáértőkhöz. Most ahogy bejottek a mínuszok belefagy a kültéri tálcájába a víz és a tálca pereméig (kb2cm) áll a jég. Ettől jobban nem tud nőni mert olvasztáskor átfolyik rajta. De tud a jegesedés valami kárt csinálni hosszabbtávon? Tudok vele valamit csinálni? Gumidugókat kiszedtem, átmenetileg segített aztán megint befagyott. Köszönöm.
Aki régebben olvasgat itt a fórumban, az tudja, hogy én elég nagy pártolója vagyok a légcsatornás rendszernek. Sok vita ment itt ennek a klimatizálási módnak a szabályozhatóságáról, az áráról, egyebekről, és nem is nagyon szeretném újrafutni ezeket a köröket, mert sokszor a fotelharcosok egyáltalán nem tudnak az elméletektől elszakadni, és elképzelni, hogy a gyakorlatban sokszor máshogy működnek a dolgok. Nemek az a tapasztalatom, hogy az egyik legkomfortosabb megoldás a légcsatornás rendszer és az ügyfeleink közül is aki ilyet választott, talán itt a legnagyobb az elégedettségi arány. Nagyon sok függ természetesen az ingatlan jellegétől, a helyi viszonyoktól, hogy mi módon lehet légcsatornás rendszert kiépíteni, de ahol van rá mód, ott érdemes ebben gondolkodni. Egyébként meg vegyünk egy viszonylag általános módon épített családi házat, ahol az alsó szinten van a nappali-étkező, mellékhelyiségek, a felső szinten pedig a három hálószoba, fürdő, közlekedő. Egy ilyen helyen általában az alsó szintet egy oldalfali monó géppel el lehet látni, míg felső szintre a három kis teljesítményű oldalfali készülék kell. Ezt már simán hasonló árban van, mint ha egy légcsatornás géppel oldanánk meg.
"A H tarifa megtérülését árnyalhatja, ha van lehetőség az A tarifát napelemmel megtámogatni. A bekerülés drágább, de utána nem kell fizetned az áramért (megfelelő számú klíma esetén)."
Ez Ok, de ha elkezded leírni a számokat egy papírra, (amit amúgy én se tettem meg még) akkor az jön ki hogy H tarifát kiváltani napelemmel csak érzelmi alapon lehet. Min 15 éves megtérülés. Egy beruházás megtérülése legyen 10 éven belül.
Lcs klíma: gép kb 65-80 ezer /névleges kW. Viszont csak egy telepítés! 3 mono esetén -100e HUF.
A csövezést én már simán megcsinálnám magamnak. Ha céggel csináltatod nyilván drága lesz. Ha el kell kezdeni motoros szelepekkel állítgatni a hőmérsékletet tényleg csillagászati lesz az egész.
És persze van egy csomó kontra az lcs klímával szemben.
nem a kültériből jön a levegő, van beltéri is, azonban ez nem egyetlen szoba falára van felszerelve, hanem egy központi helyre, ahonnan légcsatorna vezeti és szívja el a levegőt minden helyiségből.
be kell szabályozni, hogy melyik helyiségbe mennyi levegő menjen, esetleg le is lehet zárni igény esetén 1-1 helyiséget, de kétlem, hogy jelentős különbségeket lehetne vagy lenne értelme biztosítani a helyiségek között.
A kiépítési lehetőség házfüggő, ahol nagy a belmagasság, ott álmennyezet fölé tehető, ahol padlástér van az egész ház felett, ott a padlástérben megoldható a csövezés.
Előnye, hogy csendes és kevésbé mozog a levegő, tehát sokkal komfortosabb, elég 1 készülék egy átlagos házhoz, megoldható a frisslevegő bevezetéssel az automatikus szellőztetés is.
A H tarifa megtérülését árnyalhatja, ha van lehetőség az A tarifát napelemmel megtámogatni. A bekerülés drágább, de utána nem kell fizetned az áramért (megfelelő számú klíma esetén).
A légcsöves megoldást kérdeztem múltkor, amikor volt kint nálunk egy klímás ember. Az a nehézség vele, hogy 1M-nál kezdődik ott, ahol 1db 3,5kW-os klíma elég lenne (~250e). Bár nagyobb területen kiépítve biztos, hogy jobban megéri. Ez egyébként hogyan működik pontosan? Van egy db nagy kültéri egység, ahonnan csővel el van vezetve mindenhova a levegő? (Azért fontos, mert akkor csak egyfajta hőmérséklet lehet mindenhol.) Egyébként mekkora csövet képzeljek itt el nagyságrendileg?
" SCOP-vel óvatosan kell bánni: Az az adat úgy jön ki, hogy egy olyan terhelési görbét vesznek fel, aminek eredményeképp a bivalens pontig csak részterhelésen jár a készülék."
Azt nem tudom, hogy mérik, de a maximálisan megadott COP értéknél az SCOP kisebb szokott lenni, tehát mindenképpen közelebb jár a realitáshoz, általában.
Kalkulálgattok az A illetve H tarifánál, hogy hány fok alatt érdemesebb gázra váltani. Pár komment:
- meglévő gázos rendszernél szerintem megtakarítás céljából 1 max 2 db klímát lehet érdemes fűtésre telepíteni, de akkor is nagyon-nagyon számolni kell.
- A ill H tarifa, Ha vki klímás fűtésre adja a fejét, a H tarifa kiépítése (mérőhely kialakítás) igen gyorsan meg tud térülni.
- Az eurovent szerint H tarifával kb az összes klíma (inverter+ elektronikus adagoló) gazdaságosabb (COP>2)még -15 fokon is, mint a gáz. Mi az, ami ezt mégis negatívan befolyásolja? Koszos beltéri (ezen könnyen lehet segíteni) illetve a visszafogott beltéri fordulat, mert ki az aki max kakaón hallgatja a beltérit (mert az eurovent így mér), szerintem senki. Mi erre a megoldás: légcsatornás klíma, korrekten tervezett és kialakított csövezéssel lehet pörgetni a beltérit, senkit se fog zavarni és rögtön jön az euroventes adat.
- SCOP-vel óvatosan kell bánni: Az az adat úgy jön ki, hogy egy olyan terhelési görbét vesznek fel, aminek eredményeképp a bivalens pontig csak részterhelésen jár a készülék. Javítson ki valaki, ha rosszul tudom.
igen, pont, mint az autóknál a pulse&glide, ezért hoztam pár napja ezt a példát Ordasnak, sajnos nem fogta fel ezt sem. A mai autók jelentős részében túlméretezett a motor, ami persze érthető, előzni is képes kell legyen.
Cserébe részterhelésen, fix 90 km/h-val haladva nem tudnak gazdaságosan üzemelni.
Ezért van az, hogy gyorsítva-kigurulva kisebb a fogyasztás, mint folyamatosan haladva.
Gyorsításkor nem nő annyival a fogyasztás, mint amennyivel guruláskor csökken. Akinek van pillanatnyi fogyasztásmérője maga is láthatja.
A felfűtési igény munkapont-eltoló hatása inkább a hosszabb idejű leállítás után jelentkezne, így tehát a megfigyelésedre szerintem megnyugtató fizikai magyarázat nem adható.
Ha jól értelmezem, az alapkérdés az lenne, hogy érdemes-e takarékossági célból leállítani a fűtést, ha például elmegyünk otthonról, nem veszítjük-e el az így szerzett előnyt a felfűtés során.
Nem ez volt a kérdés. Én azt állítom, hogy van egy forduló pont, ahonnan a fűtés leállás a jobb megoldás, de pár óránál még nem biztos, amit méréssel, számolással lehet meghatározni (minden egyes esetre).
Én esetemben pl. egy éjszakánál kb. 22-24 óránál van ez a forduló pont.
Sőt, továbbmenvén az is elképzelhető, hogy a túlméretezett fűtési rendszered pont a felfűtéskori teljesítményigénnyel kerül optimális üzemállapoti munkapontba, ez esetben csak a ciklikus fűtés lenne Neked gazdaságos, mert kisebb teljesítménnyel romlik a hatásfoka.
Például: az általános szabály szerint a dízel autó gazdaságosabb, az unokádat mégsem az IFÁ-val viszed óvodába, hanem a Suzukival. Tanulság: a Suzi mégis gazdaságosabb, ezek szerint ezt kell választani akkor is, ha el kell ugrani két köbméter sóderért?
De ezek a speciális, kivételes esetek, az általános szabály ettől igaz marad.
Ha jól értelmezem, az alapkérdés az lenne, hogy érdemes-e takarékossági célból leállítani a fűtést, ha például elmegyünk otthonról, nem veszítjük-e el az így szerzett előnyt a felfűtés során.
A válasz:
A fizika jelen állása szerint bármilyen időszakra érdemes leállítani, mindenképp megtakarítással jár.
Ezt az általad linkelt cikk is csupán annyiban árnyalja, hogy ha a felfűtés fokozott hőigénye gazdaságtalan munkapontba tolja el a fűtőberendezésedet, akkor ezt az előnyt elbukhatod. Ilyen esetben is van megoldás:olyan sebességű felfűtést kell alkalmazni, ami még a jó hatásfokú teljesítménytartományban tartja a hőtermelődet.
Ezt viszont kiszámítani nem lehet, mert készülék- és rendszerfüggő dolgokról van szó, nem általános szabályról.
Szerintem érdemes továbbra is napi szinten olvasni. Csak van, akinek a hozzászólását a megfelelő helyen kell kezelni. Ha megnézem, mihez nem szólt még hozzá valami baromságot az illető, azt hiszem nincs is olyan topik! Neki ez az élete, itt éli ki a sérelmeit, itt oktat "nem középiskolás fokon. . . " :) Az igazi szakmai részen pedig továbbra is lehet okulni, tanácsot kapni.
hát megnézném annak a munkának a minőségét... persze lehet, hogy van feles kapacitás és kell a lóvé önköltségi áron is... de az is lehet, hogy a járulékos szolgáltatásokat nem kapod mellé
gondoltam megkeresem neked, de megláttam az önjellemzésedben ugyanazt, amit néhány hozzászólásommal ezelőtt már én is megállapítottam rólad: "a hüyeségem akaraterővel és szorgalommal párosul." Ezek után felesleges bármit is keresni, nem etetem a trollt, csak sajnálom az idetévedőket, akiket megvezetsz a magabiztosan előadott tévedésekkel. http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=24353
1 kg falat valamivel kevesebb energiával lehet felfűteni, mint 1kg levegőt, de nagy különbség nincs, sőt betonfalnál kb. ugyanaz. De ennek semmi köze a gazdaságossági kérdéshez, amiről szó van.
Azért csak a fal hűlését néztem, mert ezen az úton tud távozni a számunkra értékes meleg.
A fal annyi hőt tud felvenni a szoba felől, amennyit lead az utca felé. Ez a hőveszteség, amit csökkenteni szeretnénk.
De kérdés megmarad: neked mind1, hogy 1 kültérit buzizol, vagy 4-et? Adott esetben te kedvezményed 3 kültéri ingyenes.
Nekem 4 beltéri és 1 kültéri volt 20000. 0 kiszállás és kültéri, beltéri 4000ft/db szétszedve (tehát nem szemmelverték). 4 mononál ez nekem 32 lett volna. Így korrekt nekem. Itt spóroltam 12e-t
A falból hová lesz a hő? Átadódik a külső környezetnek. Ez mikor tud több lenni? Amikor a fal külső hőmérséklete magasabb.
A Te példád esetében folyamatos fűtésnél 4 fokos a fal külseje. A szakaszos fűtésnél melyik az a pillanat, amikor ez az érték magasabb? Semelyik, mert néha ugyanannyi, néha kevesebb.
Tehát mikor adunk át több hőt a környezetnek? A folyamatos fűtésnél.
Tényleg egyszerűbb, mint a mienk, igazad van. Mondjuk:
Nálunk:
Nincs kiszállási költség
Nincs kültéri egység külön számolva költség.
Összköltség :
Beltérik száma szorozva egységár.
Esetleges kedvezmény
Karbantartáskor nem részesítek előnyben semmit. Ajánlatban részesítem előnyben a mono megoldásokat, ott, ahol nem feltétlenül a multi megoldás az előnyös. Mindenhova olyat próbálok ajánlani a legjobb tudásom szerint, ami oda a legmegfelelőbb. Nem fogok multit ajánlani csak azért mert jobban keresek rajta (ugyanis általában drágább), oda, ahol a mono rendszer véleményem szerint hasonló vagy jobb megoldás.
Más cégeknél (nyugalmad miatt nem írom, hogy rendes) a karb.képlet egyszerűbb.
Kiszállási ktg
Beltérik egységára szorozva darabszám
Kültérik egységára szorozva darabszám
Esetleges kedvízmény
Te előnybe részesíted a monósokat, mert nyilván abból több van. Vagy mondhatom, hogy a multisokat hátrányba. Így nem te vagy az emberem, pedig egy kerületben vwgyunk. Van más jó klímás, aki nekem jobb.
Te, én nem akarok törést az Egely féle alternatív fizikádba :)
VEgyünk egy átlagos téli estét
Kint van 2 fok
Fal külső oldala mondjuk 4
Fal belső (szoba felöli) oldala 19
Szoba levegője 21
Ez biztosítja, hogy a hő kifelé áramlik, ami a hőveszteség.
Eddig érted, ugye?
A termosztát úgy van beállítva, hogy 20,8-nál kapcsol és 21,5-nél kikapcsolja a kazánt. Ez20,8 és 21 között nincs nagy különbség, a fal belső oldala állandó (mérhetetlenül kicsi az eltérés)
Ha kikapcsolom a fűtést, akkor szépen kezd lehűlni a levegő és a fal is. Azonnal,a z első óra után is.
Kint: 2
Fal külső: 3,9
Fal belső: 18
Szoba levegője: 19,8
Stb, így tovább.
Sosem fogja a falad fűteni a levegőt? Ezt a marhaságot honnan veszed?
És itt jön be a fajhő: 1 kg levegőt kisebb energia felfűteni, mint 1 kg falat.
Azaz ki kell számolnod, hogy a sok kis bekapcsolás, ami a levegőt 20,8-21,5 közt tartja, az hány óra/nap múlva lesz több, mint a 2 napig kihűlt lakás 16 fokos levegőjét visszafűti 21-re és a fal belső oldalán a 15 helyett újra 19 lesz.
Csak egy alsó kategóriás 2,6 kW-os Airfel split klíma amolyan tesztelés képpen :)..
Igazándiból csak menet közben találtam ki, hogy legyen egy klímám is, mert eredetileg infra panel+napelem fűtést terveztem (nem is tudtam róla a ház tervezésekor sajnos, hogy klímával is lehet fűteni).
Aztán a fórumokon többen írták, hogy az infra+ 1db spit klíma elég jó kombináció a tapasztalatok alapján. Nálam pedig már működött az infra+napelem dolog az építkezés alatt - csak épp rosszul tudtam, hogy mikor lesz az éves leolvasási évfordulóm (azt hittem, hogy akkor, amikor az oda-vissza mérős órát felrakták).
Elpazaroltam az áramom nagyját, hogy ne vesszen kárba, aztán kiderült, hogy 4 hónappal később lesz elszámolás. Így kb százezer ft-ot rá kellett volna fizetnem az áramra a számításaim szerint , ezért kitaláltam, hogy akkor inkább veszek az árából egy klímát - mint hogy az e.on-t támogassam. Így csak kb 27e Ft-ot kellett ráfizetnem (bár ebben benne volt az egy év alatt az építkezés közben elfogyasztott minden áramom).
Raktam is fel anno táblázatot, január 1-től ment a klíma - addig csak infra és kb decembertől fel volt tolva az infra 24-25 fokra az áram pazarlása érdekében:
Ekkor még félkész volt a ház és a szigetelés. Idén augusztus óta viszont már bent lakunk. Most egyelőre klímával próbálom kifűteni (kivéve a fürdőt, ahol minden este 28 fokot csinál az infra pár órára) - ez szerintem még a megtermelt áramom alatt fogyasztana így önmagában, de ha hidegbetöréses napok lesznek, akkor átváltok az infrára inkább majd, mert az éjjel-nappal minuszok idején gondot okozott tavaly a jegesedés a kültérin. Szerintem még így sem fog pénzbe kerülni a ház kifűtése, mert jó eséllyel fedezni fogja a napelem. Pedig a klíma október legeleje óta 24 fokra van állítva és jó ideig csinált is a nappaliban annyit. Most a legújabb hidegekben már csak 22-23 fokot tud - picit kicsi ez a teljesítmény önmagában. Eredetileg is egyel nagyobb 3,5 kW-ost akartam - de átvételkor kiderült, hogy még sincs készleten - ezért lett akkor 2,6-os.
A napelem telepem 4000wattos amúgy és nem sokkal került így infrástól, napelemestől, klímástól többe, mint ha a gázt vezettettem volna be. Szerintem nagyon komfortos a házunk jelenleg - fázósak a lányok a családban velem ellentétben, de ezzel ők is tökéletesen elégedettek. Én pedig azzal, hogy ezt a komfortot fenntartani szinte semmibe nem kerül anyagilag.
nem arra céloztam, hogy a kültérit nem kellene takarítani, hanem arra, hogy az véleményem szerint kevésbé macerás és időigényes munka, mint a beltéri takarítása.
Te meg úgy általában nem vagy korrekt. Nem vagyok köteles megmagyarázni, senkinek sem az árainkat, egyszerűen ez van, úgy képezzük az árainkat, ahogy akarjuk, figyelembe véve a piaci körülményeket, meg még egy csomó dolgot, amivel valószínűleg nem vagy tisztába. Ezek után mindenki eltudja dönteni, hogy a szolgáltatásunkat vagy a termékünket akarja-e vagy sem. Azt állítani, hogy azért pártolom a multi gépekkel szemben az ugyanannyi beltéri egységgel rendelkező mono rendszert, mert azon több a karbantartási költség, ezáltal jobban keresek rajta, úgy, hogy nem tudod, hogy így van-e ez tényleg, és nem is győződsz meg róla, az az igazi inkorrektség. Dehát egy troll bármit megtehet itt név nélkül, már ismét sokadszorra...
Végre 100 hozzászólás után végre egy +1. Nem tudom hány -1 osztottam ki tegnap meg ma ... előtte nem olvastam . :-)
Mondjuk olyan jó lenne ha ilyen lenne ez az oldal is mint a http://stackoverflow.com a legtöbb +1 kapó van legfelül a legtöbb -1 legalul ... így pillanatok alatt meg van a segítség ... ez 74186-os katyvasz nem is értem miért első a google-nél. :-) :-) :-) :-) :-)
hogy ezek után még kislagozzák a kültérit vagy sem, amire amúgy is egész évben esik az eső, az már apróság.
Hát nekem nagyon ritkán jut olyan klíma amit nem kell kislagozni.
Alig jöttem el az előző cégtől, már hívtak adok-e kölcsön 20dkg gázt ... miért ... nem jól hűt a klíma tölteni kell rá ... mondom inkább a slagot húzd ki mint ahogy tavaly csináltuk ... és letettem a telefont.
Engem egy dolog érdekel: amikor hazaérek legyen meg a beállított hőmérséklet.
hogy az üres házban 1 vagy 5 fokkal van hidegebb az teljesen mindegy.
de ha csak egy tizeddel is hidegebb van, már csökken a fűtési költség.
ennyi, nem kell ezt túlbonyolítani.
ha fűtési időszakban elmegyek "nyaralni", akkor a termosztáton beállítok 15 fokot fél nappal kevesebb időre, mint mikor hazaérek.
Fél nap alatt egész biztosan fel fogja fűteni a házat.
Munkaidőre 19 fokot programoztam be az üres háznak, 1 órával a hazaérkezés előtt visszaáll 21 fokra.
Nekem mindkét esetben mindegy, hogy közben a kinti meleg miatt csak fél fokot vagy akár a beállított hőfokig lehűlt a ház.
Engem annyi érdekel, hogy amikor hazaérek, újra 21 fok vár odabent.
A többit megoldja a fizika. A dT-től függően lehűl a lakás.
Ha 5 fokot hűlt, sokat spórolok, ha csak 1 fokot, akkor keveset, de ez esetben egyszer sem kapcsolt be a kazán munkaidőben, hiszen nem csökkent le 8 óra alatt a beállított hőfokra a ház.
Szerintem a mostani kompenzációs kazán nagy része tudja az érkezési időt, mint egy gps-. Ha azt mondod neki 17:00- rá legyen +25°C akkor a külső hőmérséklet alapján időben elkezd fűteni .. néhány paraméter helyes beállítása estén.
Már rég nem padlógázon kell a felfűtést megtenni, nyugodtan mehet +51°C alatt itt Szegeden. Asszem ezen a tengerszint feletti magasságban ez a maximuma a füstgázkondenzációnak.
Még ugye az is beállítható hogy 45°C főlé ne menjen soha ... én se nyomom azt astranak sose padlóra. És ezt is beleszámolva az érkezési időbe.
Persze fűtés szerelő úgy kerüli a kazán menűjét mind ördög a tömlyénfüstöt .... Akülôn beüzemelő brigádok vannak, de sajnos nem sokszor voltam jelen de mikor voltam nem volt őszinte a mosolyom....
Már egy 100.000-es mosógépben is érkezési idő van. Amibe sok mindent beleszámol ha nem koszos a ruha akkor sokat tud spórolni. Ha koszosabb mint gondolta elsőre akkor sajnos megtolja a biciklit. De következő alkalommal óvatosabb lesz hamarabb kezd.
Több dt van az egyenletben. dT1, ami pl. helyiséghőmérsklet különbségéről szól (mely hőmérsékletről hová fűtöm fel), dT2 meg legyen az, hogy kint milyen hőfok van és bent mi a hőmérséklet
Mondom, hogy nagy sötétség uralkodik a fejedben.
Amikor a házat hagyjuk lehűlni, akkor a falaidban elraktározott hő fűti a szobát is.
Egy darabig. És itt jön a képlet, számítás, hogy pár órára hagyjam a francba a belső tér hőm. csökkenését, vagy ne.
Kulcs: fajhő. 1kg levegőt könnyebb felfűtenem, vagy 1kg falat?
Már megint az elmélettel jössz, ami nem számol minden gyakorlati esettel.
A vitorlázás városban jó, ahol ugye pár száz méternél előrébb nem látsz. Na ugye, piros lámpához közeledve - értelmes mértékben - sebességben hagyva kell kigurulni és nem üresbe tenni, mert az esetben a végén fékezni kell mindig sokkal többet.
Amúgy le is tolnám azt a faszt a szaros kocsijával, aki "fűrész fogasan" vezet, felgyorsul, majd vitorlázik 80-ig.
"Szívesen bevallok a kedvedért bármit. Csak ezt a sületlenséget nem. Nálunk négy mono készülék karbantartása pontosan ugyanannyiba kerül, mint egy négyes multié."
Akkor neked nem korrekt az üzleti modelled :)
Négyes multinál 4+1 db egységhez kell hozzányúlni. Négy db monónál meg 2x4-hez.
Azaz 1 multi kültérit négyszer olyan drága karbantartani? Miért is?
Az előremenő hőmérséklete szabályozás kérdése, be kell állítani, hogy még kondenzáljon.
"Gyakran hallani, hogy nem szabad a helyiséghőmérsékletet éjszakára csökkenteni, mert drágább visszafűteni a kihűlt falakat, mint hőn tartani. Ez tévedés! Sok esetben éppen a hőntartásból fakad a felesleges túlfogyasztás. Azzal tudunk energiát megtakarítani, ha minden olyan időszakban, amikor ez megtehető, a lehető legalacsonyabb helyiséghőmérsékletet tartjuk!
A tévedés oka talán az lehet, hogy azt látjuk, ha a csökkentés után visszaállítjuk a normál hőmérsékletet, akkor egy ideig az átlagosnál nagyobb fogyasztást tapasztalunk. Ez a többletfogyasztás azonban mindig kevesebb, mint amennyit megtakarítottunk miközben a helyiség lehűl. Ez ismét azzal magyarázható, hogy alacsonyabb helyiséghőmérséklet mellett kisebb volt a hőveszteség."
nálam épp fordított a helyzet, mert a hagyományos turbós kazán nem képes lemodulálni a hőtartás hőigényére átmeneti időben, ezért is spórol többet nálam a klíma.
mikor elég hideg van kint, akkor már nincs ezzel gond.
Korrektség jegyében: hőszigetelés kapcsán az oda tartozó topicban írtam most, mert nem akartam itt tovább szemetelni (off topic lenni). Ha gondolod, ott megköszönöm, ha válaszolsz a felvetésemre (ami így a klímától független).
Azért annyi klíma szerintem vagy nagyon rosszul szigetelt vagy nagyon nagy házba kell csak.
Én még mindig szinte kizárólag egyetlen darab 2,6-os split klímával fűtöm ki az A+-os 90m2-es házam. Az infra panelek csak nagyon ritkán kapcsolnak be a szobákban pár percre. Bár mi napközben -ha elmegyünk dolgozni/iskolába- akkor nyitva hagyjuk a szobaajtókat. Ha ez valakinek kellemetlenséget okoz, akkor nem elég az egy klíma.
Pont ma néztem mérőóraállást és frissítettem a rezsi táblázatom - azért egyelőre elég jól állunk a fűtésrezsivel a napelem mellett a klíma miatt..
Szépen le van írva (jobbaknál), hogy milyen külső hőmérséklet mellett milyen COP értékkel és milyen teljesítménnyel (költségszámításnál ez most nem érdekes) dolgozik.
Ahol a COP 3-nál nagyobb ott olcsóbb, mint a gáz.
A mostani készülékek ezt nagyjából -5-7fokig tudják.
Tegyük fel van más fűtési módod is így nem használod csak -5 felett a klímát akkor bőven olcsóbb lesz a végösszeg, mert folyamatosan COP3 felett tudsz lenni.
Ha nincs más alternatíva, akkor minden olyan üzemállapot amikor COP3 alatt megy a gép rontani fogja az éves mérlegedet. Nagyon amatőr módon hozzáállva ez a szezonális értéke a gépnek SCOP. Elnézést kérek, ha pontatlan és felületesen amatőr lennék.
A leírt katalógus adatokat aztán olyan fenntartással kezeled ahogy gondolod. És az igazsághoz talán az is hozzátartozik, hogy a nagyon párás idő az esetleges jó hőmérsékleti viszonyok ellenére a sűrűbb olvasztgatás miatt sokat rontanak a hatásfokon.
Talán Windy megállapítása lehet a mérvadó, hogy SCOP 3 körül tudnak a mostani gépek valóságban éves viszonylatban ami kb. azt jelenti, hogy egálban vagy a gázzal.
Erre mondom én, hogy ha kiváltod a kritikus nagyon hidegeket akkor sokat lehet javulni gázhoz képest.
"De én kocsiban is kikapcsolom a klímát 5 perccel a cél előtt és már csak levegőt keringetek rajta, hogy megszáradjon, talán túl alapos vagyok, nemtudom."
Ezt pontosan így kell csinálni. A hűtésre szánt klímákkal is így kéne, amelyikben nincs benne a gyári önszárító funkció!
Tudom, hogy nem kötözködsz, nem is úgy írtam a "nézd"-et, Hanem úgy, hogy "nézd, erről annyit tudunk, hogy.... de a tapasztalatok szerint is..."
Ha split klímád van, akkor ez tudtommal darabonként értendő.
Nekem szerencsém van mert csak egy db kell a fűtéshez....4-5 db-nál, már nem túl gazdaságos évente kifizetni 2x8000x5-öt mondjuk ami 90.000 ft/év. Ez esetben elúszik az a gazdaságosság ami remélsz tőle. Akkor már inkább a gáz!
Képzeld el, hogy mondjuk 50.000 az éves fűtési költséged a klímával, de 90.000 a szervize?! Morbid... De kérdezz rá itt, hogy 3-4-5 készülék esetében összesen mennyi az annyi?! Vagy attól kérdezd meg aki effektíve majd csinálja.....
Véleményem szerint akármennyit mond, az még mindig sok lesz. Tehát ha egy ház fűtését csak 4-5 készülék tudja a tagoltság miatt megoldani, akkor sokkal jobb ötlet a gázfűtés!!
igen, a karbantartás készülékenként, fűtésre is használt klímánál 2x, bár sztem a fűtésként használat eleve feszegeti az ilyen 10 éves garancia kérdését, szóval ha eleve beintenek a folyamatos fűtés miatt, akkor csak a garancia miatt kár fizetni a karbantartást, főleg ha meg tudod oldani magadnak is.
Fűtéskor sokkal több üzemórát megy a gép, ezért sokkal több por kerül a hőcserélőre, viszont előny, hogy ilyenkor kint van a hideg oldal (kivéve olvasztáskor), így a pára nem bent csapódik le, tehát fűtéskor kis eséllyel alakul ki penésztelep a hőcserélőn.
Hűtéskor én kikapcsolás előtt hajtom ventilátor módban még 1-2 órát, ezzel segítve a hőcserélő megszáradását, hogy kevésbé lehessen penészes a nedves hőcserélő.
De én kocsiban is kikapcsolom a klímát 5 perccel a cél előtt és már csak levegőt keringetek rajta, hogy megszáradjon, talán túl alapos vagyok, nemtudom.
Nézd! A gyártók megadják az SCOP-t. akik itt klímával fűtenek, azok azt tapasztalják, hogy a gyári adatok megállják a helyüket, legalábbis egy Fujitsu, Daikin, Mitsubishi vagy Toshiba gépnél.
Kérdezd meg erről M3HELLROT-ot akár priviben- ő méri éves szinten ezeket a dolgokat. Úgy tudom, hogy az ő LTCA-ja bőven hozta a gyári adatokat a megadott hőfokoknál.
Az éves karbantartás meg kb 6-8000 ft szokott lenni. Ja igen ugye a 10 éves garihoz kétszer kell.
Ezeken általában tisztítás van, nem elromlásból tartják karban őket, hanem a belsőt takarítják, hogy a mocskot kivegyék belőle. Tehát alkatrész csere ilyenkor tudtommal nincs.
mivel egy adott házon jellemzően nem cserélgetjük a hőszigetelést és az ablakokat, így, ahogy írtam, a pillanatnyi hőigény egyedül dT-től függ.
dT a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség.
Mivel a kinti hőmérsékletre sok hatást nem tudsz gyakorolni, azt vehetjük állandóan.
Tehát dT-re mi csak a belső hőfokkal vagyunk hatással.
Ha kint -10 van, bent 22-re fűtünk, akkor dT=32.
De ha nekünk elég bent 18 fok, akkor dT=28 lesz.
A 4 fok csökkenés miatt 24%-kal kisebb lesz az energiaigény azokban az órákban, amikor kisebb a dT.
Amikor a házat hagyjuk lehűlni, akkor a falaidban elraktározott hő fűti a szobát is.
Amikor felfűtöd, akkor ezt az energiát vissza kell pótolni, ezt véletlenül jól mondtad, nem csak a levegőt, hanem a falakat is fel kell fűteni.
Azonban itt a mérleg nulla, tehát annál a kérdésnél, hogy érdemes-e csökkenteni az üres lakás hőmérsékletét, ez nem befolyásol semmit.
Valójában teljesen kikapcsolni is megérné a fűtést, amikor nincs otthon senki, de az a komfortnak nem tenne jót, mert ha lehűtjük 10 fokra, akkor túl sok idő kellene a felfűtéshez.
Egyébként ezért hiszik azt sokan, hogy fával fűteni sokkal olcsóbb, mint gázzal.
Ugyanis a hőtartást (folyamatos 22 fokra állított termosztát) hasonlítják össze a nem komfortos jancsikályhával, ahol délután 15 fokos házba érkeznek haza, amit estére felfűtenek 25-re, hogy hajnalra ne fagyjanak meg, és legyen még mindig 17 fok.
Ez esetben gázfűtésnél az átlaghőmérséklet 22 fok, fatüzelésnél pedig 18. Aztán mondogatják mennyivel olcsóbb a fa, megéri dolgozni vele.
Ha ők a gázzal is úgy fűtenének, hogy 18 lenne az átlag, akkor lenne meglepetés...
Köszönöm. Lehet, hogy nála más jellemzői vannak a háznak, vagy más gépe van, ezért máshol van a fordulópont a gyakorlatban, mint ahol elméletben lenne. Én örülök, ha több különböző tapasztalat is befut, mert minden ház más.
Köszönöm. A COP-os dolgot nem tudtam ennyire pontosan, így ez most jól jön. Ma jön úgyis klímás ember beszélgetni, legalább eggyel kevesebb helyen vághat át :).
Ami még érdekel, hogy ez az elmélet. Gyakorlatban is minden így zajlik vajon, vagy ott azért vannak eltérések? Csak mert, amit itt levezettél az elég kedvező még napelem nélkül is. Igaz, minden helységbe kellene akkor klíma, aminek a kiépítése nem olcsó, de... Valóban ennyire megéri?
Nem kötözködni szeretnék, csak meglepett, hogy bőven 0 fok felett is olcsóbb az A tarifával is. Hol a buktató?
Egy modern japán klíma esetében mennyibe kerül az éves karbantartás? 10 év garancia van rá, de kell valamit évente cserélni benne mondjuk?
ismét kiderült, hogy az általános iskolás fizikával sem vagy tisztában, a teljesítmény és az energia nagyon homályos folt.
igen, tolóüzemben 0 a fogyasztás, csak éppen van fékhatás.
üresben van kb 7 dl/óra (klímával 1 liter/óra) fogyasztás, így a gurulási sebességtől 1-2 liter a jellemző fogyasztás 100km-re.
Az alapvető különbség, hogy megéri az 1-2 literes fogyasztással gurulni, mivel egy jól csapágyazott autónál sokkal hosszabb utat teszel meg, mint motorfékezve.
ha pl.
2 km-t haladsz sebességet tartva, akkor itt 6 liter a fogyasztás. Ha elveszed a gázt, tolóüzemben 0, csak éppen 300 méter alatt erősen lelassulsz, így mentél összesen 2,3 km-t
Ha üresbe kapcsolsz, akkor 6-ról nem 0-ra, hanem 2-re csökken a pillanatnyi fogyasztásod, cserébe gurulsz 2 km-t, mire lelassulsz, így 4 km-t tettél meg.
mindenesetre nem foglak itt győzködni téged az általános iskolás fizikáról, ha ott kihagytad, nyilván most sem fogod felfogni.
komoly értekezéseket találhatsz a témáról pulse&glide keresőszóval (magyarul talán vitorlázásként szokták emlegetni, ha az angol nyelv nem barátod), ha nem hiszel az ott leírtaknak és a fizikának, akkor próbáld ki a kisautóddal, meg fogsz lepődni.
Amíg COP3 felett vagy, addig a klíma olcsóbb. A gázos fűtés kb= COP3 áram fűtéssel. Na igen, de ha veszel egy jobb gépet, akkor azért +7 fokig még 5-ös COP is lehet ( Daikin professional R32, Toshiba SD8, Mitsubishi Kirigamine ) !
Ezt így nem lehet megmondani, minden eset más és más. Én saját házamon kimértem. Inkább úgy mondom 0-10 között van ez a pont (utána már H tarifa kell). Ha a komfort miatt meg sosem éri meg cserélni. Hogy fogod a fürdőt fűteni?
Amúgy egyenletes sebességgel haladva (értelemszerűen jó sebességfokozatban) fogyaszt legkevesebbet az autó és nem gyorsítgatva, fékezgetve.
Legalábbis az én autóm egyenletes 90-né kevesebbet fogyaszt, mint városban (sántító példa)
Ha meg van pillanatnyi fogyasztásmérő a kocsidban akkor láthatod, hogy üresben kigurulva (sebességtől, motor nagyságától függően) kb. 2-3 l/100km a fogyasztás, míg ha sebességben van, akkor meg 0.
"mivel a hőigény kizárólag dT-től függ, a felfűtés energiaigénye fillérre ugyanannyi, amennyit megspórolunk, amikor lehűl a ház. Tehát az egyenleg nulla."
Jujjjj :-o
Ezt így kijelenteni meredek. Próbálok laikusnak is megérthetően leírni.
A felfűtésnél nem csak a belső teret kell felfűteni, hanem a határoló szerkezetet (falak, födémek).
Ezért vannak esetek, mikor a hőntartás a jobb, mint a felfűtés. Tehát nem csak dT-től függ, hanem pl. a fűtenő tömegtől (levegő, fal, stb.). Sőt még a külső hőmérséklet is belszól!
Ha már összeszemeteltem akaratomon kívül kicsit hőszigeteléssel a topicot kérdeznék olyat, ami ide való :).
Az igaz a tapasztalatotok szerint, hogy klímával, H tarifa nélkül, tfh. minden helységbe telepítve, ami külön légtérben van, jól méretezve a készülékeket, szóval ideális esetben a klímával való fűtés mondjuk 0- -5 foknál nem hidegebb kinti hőmérséklet esetén nagyjából annyiba kerül, mint egy hagyományos gázkazánnal való fűtés? Meg tudjátok ezt erősíteni? (Nyilván tudom, hogy "attól függ", de nagyjából fedi a fenti a valóságot?)
akkor gondolom fali kivezetés volt kémény helyett. na oda nem biztos, hogy engednék szerelni az újat, ha meg kéményt kell építeni... nálam is ez lesz a bukta, nekem ugyan van kémény, de bélelni kéne, és épp a fürdő másik falán, így az egész fürdőszobát szét kéne verni egy kazáncseréhez.
az a baj, hogy változnak az elvárások, én azt is megértem, hogy ez a "nép" biztonságát szolgálja, de ha még az új kondi kazánért ki is köhögnék a 3-400ezret, az új kéményre, vagy a régi bélelésére, esetleg gázcsövek mozgatására már nem futja. Az igazi baj meg akkor lesz, amikor a kádárkockák alu vezetékei letérdelnek a klímáktól és villanybojlerektől...
én új építésnél azért berakatnám, mert kitudja később mennyi lesz az áramigény, ha pl. elektromos autót fogok tölteni. Ha pedig ott van a klímának/hőszviattyúnak az A és a H is, akkor nem nagy dolog átkötni, viszont később H órát létesíteni már költséges lehet, ki tudja hogy változik napról napra a szabvány.. Nekem pl. talán ma még beraknák a szűk 10 éves műanyag óraszekrénybe, de ha jól tudom ma már inkább telekhatárra kell tenni az óraszekrényt és onnan földkábelt építeni, szóval pár év múlva már az én szekrényem sem lesz jó. Ha viszont benne lenne a H óra, akkor már egyszerű rákötni vmit. Vezéreltet sem használok jelenleg, de az órát nem adom vissza, havi 50 Ft-ot megér, hogy ott van, hátha kell majd pl. villanybojlernek, ha tönrkemegy a gázkazán
A kondenzációs kazánnak úgy ahogy Magyarországon telepítik, 95%-ban semmi értelme.
Igaz ezt leginkább a kettővel ezelőtti munkahelyem tapasztalatai alapján mondom. 5,5évet húztam le ott ... de fűtésszerelő egy valamit tud ... mindent feltekerni a maxra.
Ha 95%-ban nem lett volna bekötve a kazán a lefolyóba, nem lett volna elárasztva a lakás kondenzvízzel tuti.
Ma olyan csináltam amit már Én sem hiszek el. Fényképet nem csináltam, de már bánom. Egy kis kertes házikó kb. 40m2, benne egy nagy szoba két radiátorral, egy fürdő 1 radiátor, egy konyha / előtér szintén egy radiátor. Melegvíz-gyártás kombi kazánnal.
No a kazán elfáradt két szaki nézte menthetetlen. Erre megyek Én ... alkalmazott ... dobjál fel egy Kínai 3,5-t az ajtóval szembe. Meg legyen nálad flex mert le kell venni egy boylert. Kimegyünk az boyler az kombikazán, ledaráljuk a falról 10 perc alatt ... rakjunk fel egy ariston boylert légy szi ha már itt vagyunk ... jó legyen ... négy tipli csavar felakaszt ... a hölgy elszalad 2 új flexi csőért a régi KB-s helyett BB-s kell és az egyik rövid is volt.
Addig felszereljük a Kínait fal itt fal ott ... kész is vagyunk mire visszaér. Két flexi cső fel 3 perc, vízzel feltöltés 5 perc.
Klíma be villany boyler be ... mindenki boldog ... az Én mosolyon nem volt teljesen őszinte ... a mai 3 órás munkámra se vagyok büszke, de ez Hungary úgy látszik.
Nem tudom mennyire lesz komfortos a story, 30-as lyukacsos tégla nem tudom milyen márka, és 5cm hőszigetelés. A padlóval és a padlással nem találkoztam olyan mélyen hogy megismerjem.
Úgy látom ebben a topicban "h" a kis h betű igen sarkalatos probléma. AZ idővel senki nem szeret számolni. Szerintem az 1°C csökkentésnek még napi 2-3-4h-ra is van értelme.
"A napelem műszaki paramétere a kW. Ezt a az értéket a szokásokkal összevetve (ami adja a h-t a kWh-ból) máris megvan a kWh." - húúú itt is van még mit olvasgatni és tanulni...
A napelem műszaki paramétere a kWp, ami egy elméleti érték, labor mérési körülmények mellett ennyi kW a pillanatnyi teljesítménye. Mivel labor körülmények a háztetőn ritkán vannak, így van egy jellemző érték, ideális fekvésű tető esetén 1kWp napelem éves termelése Magyarországon 1000-1200 kWh. (Itt h az órát jelenti, nem pedig a "szokás" mértékegysége ;) Mivel a villanyóra épp kWh-ban méri a felhasznált energiát, így már könnyű kiszámolni, hogy mekkora elméleti teljesítményű napelemre van szüksége a háztartásnak, persze ez csak szaldós elszámolásnál ilyen egyszerű, amíg nincs gond a pillanatnyi csúcsokkal.
mivel a hőigény kizárólag dT-től függ, a felfűtés energiaigénye fillérre ugyanannyi, amennyit megspórolunk, amikor lehűl a ház. Tehát az egyenleg nulla.
A szarakodást arra értettem - ezt régebben is írtam- hogy aki napelemet is tervez, annak úgyis célszerű lesz visszatenni a fűtést nappalira, mert csak így tudja nullázni. Akkor meg minek a H ? Ha nem akar napelemet, akkor megéri....
új építésnél tudtommal 0 Ft a H tarifa felára, mivel ott alkalmas az óraszekrény, a H órát meg ingyen hozzák, régi háznál azért drága, mert új óraszekrény kell. szóval hiába spórol keveset, de 0 Ft befektetés, a szarakodás meg annyi, hogy külön kábel kell az óraszekrénytől a klímához, úgy építésnél ez sem tétel.
kb. karácsonytól február elejéig-közepéig van nálam tél, a többi "átmeneti idő" legalábbis ahogy az elmúlt években alakult.
Nálam azért is spórolt sokat a klíma a gázon, mert ezzel sikerült 1200 m3/év alá menni, így a "drágább" gázt spóroltam meg, valamint a kazánom átmeneti időben rossz hatásfokkal működik, nem kondenzációs, nem tud elég kis teljesítményre modulálni, ehhez padlófűtés is van, nagy hőtehetetlenséggel. egy modern kazánnál vélhetően kisebb lenne a klímás őszi és tavaszi fűtés előnye. de ezt már sosem tudom meg, ha tönrkemegy a kazán hőszivattyú lesz, nem kondis kazán
Elgondolkodtam ezen is. Valamelyiktek beültette a bogarat a fülembe. 2cm szigetelés olyan 3cm-nél több helyet biztosan nem visz el (gondolom). Másrészről vannak 5mm és 10mm vastag szőnyegek is. Esetleg ezzel lehetne valamit kezdeni lent. Nem tudom segít-e bármennyit, de elgondolkodtam rajta.
Az kisebb probléma mert ott a határoló szerkezet télen is 10-15 fokos levegővel érintkezik, ergo - bár kellemetlen a hideg padló - de a hőveszteség is kisebb ott!
Ahol ellenben - homlokzat - akár mínusz 20 fokkal érintkezik a szerkezet, első sorban arra kell koncentrálni....
Lent, fent (tető és födém, kémény), ablakok, ajtók (attól, hogy jók, még megy ott is el). A 30% egy általános becslés, amit írnak itt-ott, ez nem az energetikustól jött. De megvárom, hátha válaszol majd, hogy szerinte mennyi ez a 30%.