Keresés

Részletes keresés

Symbolic90 Creative Commons License 2011.03.16 0 0 259

Könnyed kérdéssor a Művészetek Palotájával kapcsolatban. Járuljatok kérlek hozzá 2 perccel a diplomamunkám kutatásához :) Köszönöm!

http://ripet.hu/feedback.php?kid=smoh25kp89zocxba

Csimpolya Creative Commons License 2011.03.04 0 0 258

A színpadi feldolgozás nem sokban hasonlít a filmre, mondhatni semmiben sem. A színdarab hű a könyv szelleméhez, az előadás pedig igen jólsikerült.

Előzmény: dmmddm (257)
dmmddm Creative Commons License 2011.03.04 0 0 257

Már többször belefutottam a filmbe,de soha nem sikerült valami miatt végignézni. Pedig kiváncsi lennék, mi a vége - komolyan.  Érdekes egy utópia (remélem csak az).

Előzmény: Csimpolya (256)
Csimpolya Creative Commons License 2011.03.02 0 0 256

A tegnapi nap láttam a Bárka színházban a Fahrenheit 451 c. előadást, ami természete4sen Bradbury műve alapján lett színpadra alkalmazva. Éredeklődéssel vártam, mi lesz belőle, és egy nagyon jó előadást kaptam. Hű volt a mű szelleméhez, és, mint később rájöttem, egész párbeszédeket emelt át a kisregényből. A díszlet és a jelmez egyszerű, de igen kifejező, a színészek pedig nagyon jók. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Csimpolya Creative Commons License 2011.02.10 0 0 255

Igen, nekem is azért tetszett nagyon, mert olyan jól ábrázolt egy igen jellegzetes kutyai magatartást.

Én is olvastam Szabó Magdának ezt az esszéjét, és ennek alapján jól megnéztem a kutyát, még tetszett is, de hiába, ha írnoim kellett volna valamiről, akkor a fentebbi római legionáriusról írtam volna. Jól emlékszel, tényleg említett egy olyan, általa íratott dolgozatot, amiben az egyik tanítványa a bika szemszögéből írta meg a történteket. 

Előzmény: dmmddm (254)
dmmddm Creative Commons License 2011.02.09 0 0 254

Az a kutya nekem is nagyon tetszett!!! Én nem jegyeztem meg a szobrász nevét, de valami baromi jól elkapta azt a pillanatot, számomra nagyon élő a szobor.... :) Szeretem az ilyenfajta szobrokat. Pl. Gyöngyösön a belvárosban az egyik ABC előtt volt egy kis (azt hiszem bronz)szobor, ami egy 3-4 éves kisfiút ábrázolt egy magához szorított kakassal, ott is nagyon élethű volt a kisfiú mozdulata,ahogy magához szorítja a szerencsétlen szárnyast:) Sajnos úgy tudom, ellopták ezt az alkotást....

 

Én pár évvel ezelőtt voltam a Galériában,akkor is Munkácsy - kiállítás volt,egy amerikai magyar műgyűjtő gyűjteményéből (Pákh Imre? nem vagyok biztos benne). Rám akkor a legnagyobb hatást a zsánerképek tették, pl. azt hiszem volt egy ilyen című : Nagyapó alszik. Nagyapó tényleg egy karosszékben aludt, egy fiatal nő pedig csendre intve tereli ki a gyerekeket a szobából. Debrecenben viszont láttam a három képet együtt, s amióta olvastam, hogy a gyermek Szabó Magda a kutyáról írt fogalmazást (amikor az volt a feladat,hogy az egyik festményen szereplő alak szemszögéből írjanak a gyerekek), mindig azt a kutyát nézem meg először:) Egyébként úgy tudom, botrány is volt belőle az iskolában,mert a tanár persze úgy gondolta,hogy emberi szereplő szemszögébe helyezkedjenek bele. Valamelyik Szabó Magda által írt kötetben meg azt olvastam,hogy ő is tanári pályáján adott olyan feladatot a tanítványainak,hogy a Toldi szereplői közül válasszanak valakit és volt olyan gyerek, aki a bika szemszögéből írt fogalmazást.:)

Előzmény: Csimpolya (253)
Csimpolya Creative Commons License 2011.02.09 0 0 253

Ha már a Galériában jártam, persze megnéztem mást is. Nagyon tetszett Savoyai Jenő szobrának a kétaraszos medellje, azért, mert ha kinéztem a mellette lévő ablakon, ott láttam az eredetit, bár az igen tapintatlanul hátat fordított nekem.

Ne vessetek meg, de nagyon tetszett egy, általam eddig nem ismert szobrász, Bezerédy Zoltán: Hívatlan vendégek című szobra, ami egy, teljes átéléssel és lelkesedéssl bolhászkodó, feltehetőleg boxer  kutyát ábrázolt. Kedvem támadt megsimogatni  a homlokát, és abból ítélve, hogy milyen szép fényes volt, ez nem csak nekem jutott eszembe. 

Csimpolya Creative Commons License 2011.02.09 0 0 252

Ma délelőtt a Nemzeti Galériában jártam, megnéztem a Munkácsy kiállítást. Eddig csak rprodukción láttam, és így nem is nagyon tetszett. Viszont erdetiben sokkal érdekesebb, és nagyobb hatást is gyakorolt rám. Furcsa módon számomra nem Krisztus volt a kiemelkedő szereplő, ha nem a Krisztus Pilátus előtt-ben Kajafás volt az, aki szinte kiugrott a képből, már-már hárdomdinziósnak hatott. Amit még igen érdekesnek találtam, az a rendet fenntartó római legionáriusok voltak. Lerítt róluk, hogy részint nehéz a szolgálat, részint megvetik ezt a - szerintük - csőcselék népséget.

Csimpolya Creative Commons License 2011.02.06 0 0 251

Tegnao a Duna televízión néztem az Alvilág professzora című filmet, valamikor a hetvenes évek elején készülhetett. Nagy meglepetésemre eléggé ötletes cselekmény, kitűnő színészek (Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Domján Edit, hogy csak a főszereplőket említsem), és nagy örömömre a hetvenes évek Budája, főleg a Vár. Hogy én mekkorát nosztalgiáztam a ruhákon, az autókon, meg a helyszíneken! Ráadáwsul téen játszódott, vastag hóréteggel, így még hangulatosabb volt.  

dmmddm Creative Commons License 2011.01.22 0 0 250

Azért nem mondom,az előadás elején néha be-bevillant a klasszikus paródia (Körmendi-Márkus-Haumann), de utána ettől sikerült elvonatkoztatni. Egyébként is inkább a groteszk irányába vitték el az előadást. Kulka különösen jó volt.

zsanna Creative Commons License 2011.01.21 0 0 249

Udvaros nekem is a kedvencem. Meg Alföldi is. És Péterffy Borit nagyon szeretem, mint énekest. és nagyon kíváncsi lennék rá színészként is egyszer.

Előzmény: jutiq (247)
jutiq Creative Commons License 2011.01.20 0 0 248

...És asszem a Sinkó László is....

 

Nagyon-nagyon jó előadás volt! 

Előzmény: jutiq (247)
jutiq Creative Commons License 2011.01.20 0 0 247

Én még a Katonában láttam a három nővért, abban is játszott Udvaros Dorottya. Ő az egyik kedvenc színésznőm. Ezer éve nem láttam :-((

Előzmény: zsanna (246)
zsanna Creative Commons License 2011.01.19 0 0 246

Főleg a színészek. És utána meg így együtt a három :-))))

Előzmény: dmmddm (245)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.19 0 0 245

:)

Melyik részéért? (színház,színészek,Csehov?)

Előzmény: zsanna (244)
zsanna Creative Commons License 2011.01.19 0 0 244

jujj, ezért most nagyon irigyellek.....

Előzmény: dmmddm (243)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.19 0 0 243

És most akkor megint egy kicsit színház.

Vasárnap délután a Nemzetiben Csehov: A három nővér c. előadását láttam. Most voltam először az "új" Nemzetiben előadáson. Sajnos,a nagy orosz klasszikusokból sok bepótolnivalóm van mind regény,mind színdarab esetén. A 4 felvonást 2 részben játszották el és igen modern volt számomra a megvalósítás. Ez alatt azt értem, hogy úgy érzem, jobb lett volna egy hagyományosabb feldolgozásban látni a darabot, mert így meg kellett osztanom a figyelmet a történések, jellemek és aközött,hogy kibogozzam, ez vagy az a díszlet, jelmez vagy megformálási mód (pl. színészek kiabálása) mit is jelent igazából. De  - és ez esetemben fontos - nem éreztem úgy,hogy elvesztegetett idő vagy pénzkidobás volt,valamint nem akartam otthagyni az előadást. Végignéztem, érdekes élmény volt. A három nővér Udvaros Dorottya, Schell Judit,Péterfy Bori, szerepelt még többek között Hollósi Frigyes,Kulka János,Sinkó László, Alföldi Róbert.

 

dmmddm Creative Commons License 2011.01.19 0 0 242

Hogyne érdekelne a véleményed, csak ez a topik nem olyan nagyforgalmú.

Bocs,de inkább a Kincskereső 100-szor,mint a Pál utcai 1-szer :) A másik kötelező ez,amit nem tudtam megszeretni, pedig Molnár Ferencet,mint színdarabszerzőt nagyon kedvelem.

Ízlések és pofonok,ugye:)

De abban egyetértünk,hogy a Kincskeresőt nem abban a korban kellene megismertetni a gyerekekkel.

Előzmény: esotherica (238)
Csimpolya Creative Commons License 2011.01.19 0 0 241

Úgy emlékszem, Goldoni volt a cím, de ez nem biztos. Sajna, a műsorújságot már kidobtam. Enyhítő körülmény, hogy szelektív hulladékgyűjtőbe...

Előzmény: esotherica (240)
esotherica Creative Commons License 2011.01.19 0 0 240

Mi volt a címe a filmnek? Emlékszel még?

Előzmény: Csimpolya (222)
esotherica Creative Commons License 2011.01.19 0 0 239

Ha kihagyod Coelhot, semmit nem veszítesz. :)

Előzmény: dmmddm (236)
esotherica Creative Commons License 2011.01.19 0 0 238

Bocs, hogy csak most. Nem is biztos, hogy érdekel itt valakit a véleményem, de azért leírom. :)

 

Nagyon szeretek olvasni, és mindig elolvastam a kötelezőket (egyet kivéve, a Koppányi aga testamentumát, mert egyszerűen nem kötött le abban a korban, rettenetesen szenvedtem vele).

És két rémes élményem volt anno, épp a két említett: A kincskereső kisködmön és a Légy jó mindhalálig.

Nem azt mondom, hogy ezek rossz könyvek, de nagyon rossz időpontban erőltetik őket. Én azt gondolom, hogy egy 8 éves gyerek nem tud, és nem is kell hogy tudjon még a mélyszegénységről és a nyomorról. Ha épp abban él (remélem egyre kevesebben), akkor tán valami vidámabbra vágyik, ha pedig nem ismeri, ráér még megtudni, mi az. Az anyagi és morális normákat úgysem ebből a könyvből fogja/kellene megtanulnia egy gyereknek; azt otthonról hozza mindenki. Annyi emlékem van a könyvről, hogy rettenetesen-fájdalmasan nyomasztó volt. És igenis osztom azok véleményét, akik szerint az olvasást valami jó/kellemes olvasmánnyal kell megszerettetni, nem ezzel. Ez is kell, de később.

A légyjó pedig azért nem tetszett emlékeim szerint, mert rettenetesen szerencsétlen az a szegény Nyilas Misi. Mikor a kerítésen túlról nézi a kalapját, amit bevitt a szél a nemtomhova, hát majd felrobbantam bosszúságomban, hogy még a száját sem bírja kinyitni. Ez van.

 

A Pál utcai fiúk, na az már igen. Abban van minden, aminek egy ifjúsági regényben kell lennie, barátság, banda, ellenség, összetartás, gittegylet... isteni könyv. Azt imádtam.

Előzmény: dmmddm (216)
zsanna Creative Commons License 2011.01.13 0 0 237

Bocs, Szinbádot nem én ajánlottam, de asszem emlékszem, hol olvashattad. Én nem ismerem a helyet, de ezek szerint tényleg jó lehet, ha már ketten is jó véleménnyel vagytok róla. 

Előzmény: dmmddm (236)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.13 0 0 236

Coelho-t nem ismerem,de valahogy nincs is rá kedvem, hogy megismerjem....

 

Igen, Venczel Vera sokat játszott fiatal nőket abban a korban. Tegnapelőtt  a  Dunán Mécs Károly születésnapja alkalmából egy Németh László-tévéjáték volt (mondjuk elég kicsi szerepe volt benne, nem tudom miért pont ezt szedték elő, mert a főszereplő Mensáros volt), abban is Venczel Vera volt a fiatal nő. Meg még szerepelt Kalocsay Miklós is. Emlékszik valaki a Kuckó c. műsorra a kutyussal? :)

 

Köszi a Zsolnayval kapcsolatos választ Zsanna! Nyáron szeretnék menni és azt hiszem a Szinbádban fogok megszállni,egyszer egy másik topikban azt ajánlottad és én már szálltam meg ott, jó kis hely:)

A fiú tragédiájára emlékszem és tényleg nagylelkű felajánlás a szülők részéről....

zsanna Creative Commons License 2011.01.13 0 0 235

Ja, és tegnapelőtt voltam az új hangverseny-központunkban is. Kocsis Zoltán vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat, Dvorzsak Új világ szimfóniáját, meg egy cselló-versenyt.

Nagyon klassz a központ, szerintem már nagyon ránk fért egy ilyen beruházás.

(És elmesélném, hogy orgona már nem fért a tervekbe. Viszont a város egyik igen jómódú vállalkozója jóvoltából mégis lesz. Sajnálatos a történet: tavaly nyáron egy időben fel nem ismert vakbélgyulladás (!!!!!) miatt meghalt az egyszem 20 éves fiuk, aki kb 18-19 éves házasság után végre-valahára megszületett :-((((  És úgy döntöttek, hogy akkor a családi vagyont felajánlják az orgonára, mely majd a gyerek nevét fogja viselni, és minden évben a gyerek születésnapján emlék-orgonahangverseny lesz...

Ezt a tegnapelőtti hangversenyen köszönték meg a házaspárnak.)

zsanna Creative Commons License 2011.01.13 0 0 234

Nálam asszem már nem kapott második esélyt :-)))

Előzmény: jutiq (232)
zsanna Creative Commons License 2011.01.13 0 0 233

Nem pont ott, hanem ahol a gyár van. Tulajdonképpen a gyár egy részéből lesz a negyed.

És remélem, mire jössz, már nagyjából kész lesz, mert most még elég siralmas állapotok uralkodnak :-((( Pozitívum viszont, hogy még szombat délután is láttam, hogy dolgoznak rajta....

(Egyébként a Mauzóleum is max. negyed óra séta innen, bár lehet, hogy ha a másik oldalon is ki lehet menni, akkor csak 2-3 perc...)

Előzmény: dmmddm (228)
jutiq Creative Commons License 2011.01.13 0 0 232

Nekem is lenne egy körkérdésem. Mi a véleményetek Coelhoról? Most olvasom a második könyvét, és majdnem biztos, hogy ez lesz az utolsó. Több esélyt nem kap tőlem...

jutiq Creative Commons License 2011.01.13 0 0 231

Hát igen, akkoriban majd minden lányt ő játszott :-))

Előzmény: dmmddm (230)
dmmddm Creative Commons License 2011.01.12 0 0 230

És Venczel Vera a lány:)  Én csak tévében láttam, de tetszett, és ehhez nagyban hozzájárultak a főszereplők, akik hitelesek, kedvesek, fiatalok voltak.... Sajnos Kozák András is már csak az égi társulatban játszhat...

Előzmény: jutiq (229)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!