Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
AI and autonomous systems have the potential to dramatically affect deterrence and escalation. The speed of machine decisionmaking, its differences from human understanding, the willingness of many coun-tries to use autonomous systems, our relative inexperience with them, and continued developments in these capabilities are among the rea-sons. Current planning and development efforts have not kept pace on how to handle the potentially destabilizing or escalatory issues associ-ated with these new technologies. Although this report reflects an exploratory effort at examin-ing these issues, we offer several areas for future research. We can and should avoid a future where the first time that planners think through inadvertent escalation or altered deterrence dynamics is after fielded systems are engaged in conflict.
A RAND-nak van egy tanulmánya, hogy a drónok elterjedése nem csak morális szempontból aggasztó (vajon mikor lépik át a határt, hogy nem humán operátor, hanem egy algoritmus hoz döntést valaki életéről), hanem stratégiai szempontból is. Ha egyre több ország tesz szert ilyenekre, egyre több helyi konfliktus fog lángolni, mert a drónokkal egyszerűen fenntartható a katonai jelenlét, és minél több autonóm rendszer lesz működésben, annál nehezebb lesz stratégiailag átlátni-kontrollálni a történéseket. (avagy a Skynet előszele... :) )
Volt szerencsém a nyáron egy drón röptetésen részt venni. Csak egy egyszerű 200 ezer forintos kínai drón volt. De, ha azt vesszük, felderítés szempontjából veszélyes eszköz. Azzal a hobbi drónnal száz méter magasból éles képeket lehetett venni a földfelszíni tárgyakról. Ha lett volna egy távirányítható madaram, a faluban a haragosom autójának szélvédőjét telibe szarathattam volna vele. :-)) Természetesen a céltárgy koordinátáit is megadta.
Egy "kezböl" indithato (autonom) dron (elöre programozott utvonallal) a legtöbb feladatra mar böven elegendö. Nehany kg-ba össze lehet hozni az összes funkciot (a laser-megvilagitassal együtt). Vagyis autonom modon el lehet küldeni "felderiteni" ... max. a cel koordinatajat közli. Aztan, a legkülönbözöbb modon a celt "kezelni" lehet (ha megfelelöen meg lehet vilagitani). Megfelelö szervezessel pedig nem szükseges, hogy a konkret "fegyver"-t (a robbanoanyagot) is magaval vonszolja. Ilyen modon a drone, meg a földi allomas adatatvitele minimalizalhato ... es a kapcsolattartas idejet a millisekundum tartomanyara csökkenthetö. Persze ez igy csak taktikai eszköz lehet ...
Drón méretétől függ. Ha repülőgép méretű, akkor kellhet neki reptér, de szerintem egy autópályáról vagy autóútról is fel tud szállni (lásd még Gripen, ami ugyanezt meg tudja tenni). Ha kicsi, akkor akár összecsomagolva is cipelhető egy katona által. Nyilván teljesen más képességei és fegyverzete van egy repülőgép méretű drónnak,és más egy kisebbnek. Más a hatótávolsága is. Nem mindegy, hogy mondjuk néhány, néhány tiz, néhány száz, néhány ezer km távolságot kell oda-vissza megtennie, a távolságtól függ, hogy milyen kommunikációra van szükség, illetve azt hogyan és honnan lehet esetenként zavarni, illetve hogyan lehet ellene védekezni. És akkor most gondoljuk végig, hogy a környező országok közül, vagy akár csak nyugat Európát tekintve melyik ország rendelkezik drónok elleni valódi védelmi képességgel. Nem olyannal, hogy egy darab reklámdrónt ki tudnak lőni. Olyannal, ami egy normális háború során bármikor bevethető, amely képes arra, hogy rendszerben védje a tüzérséget, csapatszállítókat, stb. stb.
Az autonóm drónok ellen nem véd. A másik kontinensről távirányított drónok ellen igen. Viszont nem lehet mindent is folyamatosan zavarni, egyszerűen fizikailag nincs rá
elegendő teljesítmény illetve eszköz, a másik oldalról meg azzal, hogy te elkezdesz adni, bizony meg is mondod, hogy hol vagy. Innentől az okos drón (vagy drónfelhő) majd átkapcsol
autonóm működésbe, és szépen célra vezeti magát a zavaróeszközre. Ami ellen majd a zavaróeszköz fejlesztők találnak ki valamit, ami ellen majd a drónfejlesztők találnak ki valamit.
Noha az orosz hadsereg nem hozta nyilvánosságra az alkalmazott EW-rendszer típusát, ismert, hogy Szíriában bevetette a Kraszukha-4-et; Ajánlott: támadás, felderítés és pilóta nélküli repülőgépek radarjainak leküzdésére. A teherautóra szerelt rádió-sugárzó képes radarjelek zavarására, de vezérli a drónok csatornáit is, így a repülőgépek és az UAV-k vakok és siketek. Hatótávolsága legfeljebb 300 km.
Az Egyesült Államokat aggasztja az orosz EW rendszerek harctéri sikere. Az US Geospatial Intelligence Foundation 2018. évi GEOINT szimpóziumán Raymond Thomas tábornok, az amerikai különleges műveleti parancsnokság akkori parancsnoka elmondta, hogy Szíria a bolygó legagresszívabb EW környezetévé vált. Mindennap tesztelnek minket, leütik a kommunikációnkat, letiltják az EC-130-at, stb. - mondta Oroszország közvetlen említése nélkül.
Az amerikai médiában arról számoltak be, hogy Oroszország blokkolja az Egyesült Államok kis megfigyelő drónjainak GPS műholdas jelek vételét. "
Az orosz mérnökök azon élveznek el, hogy ilyen cuccokat fejlesztenek. Elektronikai hadviselésben ők a legjobbak. Ha rajban, ha egyediként támadnak a drónok, bemérik és összezavarják a kommunikációjukat meg az agyacskáikat.
Valódi problémákról valódi gondolkodás a KÉF-en. Ennek az ellentettje az, hogy nincs itt semmi probléma, felyezzék be a nézelődést, menjen mindenki a dógára! Németh Szilárd version. Elvtársak vannak sújos problemáink, de hál' Istennek tudom a megoldást: -Flow állapotba kell hozni a katonát.(Porkoláb ezds.) Én nyá.-ként is szoktam flow állapotba kerülni. Érett férfiak az urológián találkoznak. Fel kell készülni: Unicum, Dreher Bak Barna. Van ott flowmeter, magyarul vízóra a húgyod áramlásának mérésére a prosztata vizsgálat keretében. Ha sikeres volt a felkészülésed a személyzet csak ámul a vízóra számítógépe görbéjét vizsgálva. Az aktív komponens gondolom nem gyakori résztvevője a PSA vizsgálatoknak, marad a Porkoláb féle módszer a FLOW állapotba hozáshoz. Ha mégsem, én tudom az univerzális módszert a flow állapotba hozáshoz. Ébresztő Katymáron 4,20-kor. Tisztálkodás, reggeli, felszerelés, fegyver felvétel, eligazítás, felszállás 10 fővel a szellős Uralra -20-ban, Irány a Lenin MGTSZ majorja, ahol további 15 kollégát veszünk fel. Vissza Katymárra további egy óra. 7-8 körül a sávban a 12 órás szolgálat átvétele, felmászás a szellős MAFI-be. Néha le lehet jönni a melegedő sátorba, ahol egy 40 éves olajkályha bűzölög, kihúzni másnap nyolcig. Ha ettől nem jön flow állapotba az 58 éves önkényes műveleti tartalékos, akkor marad a Porkoláb módszer.
Azért hoztam ide a tudósítást a minapi KÉF-ről, mert jelentős változások nyomát tapasztalom. Emlékszem még azokra a tudósításokra a régi szép KÉF-ekről, amely üléseket Vadai Ágnes és Mészáros Géza neve fémjelzette, amelyeken Gejza, ha nem is kérte meg Ágnes asszony kezét, de felkérte táncolni, oly nagy volt az egyetértés. Ma felkészült minisztériumi képviselők feszülnek szembe szintén felkészült, valódi érdekképviseleti tisztségviselőkkel, de a közös megoldás szándékával. Én sok sikert kívánok a munkájukhoz.
Nem tudom, ahogy megláttam egyből ctrl c, ctrl v, hogy ide hozhassam, nem néztem a fejlécet. Amikor Árpapa szólt, hogy renansz, akkor visszamentem a facéra, görgettem, görgettem, de már nem találtam.
Volt egy hasonló konfliktusom. Megjelent egy cikkem kedvenc lapunkban a tartalékos rendszer hiányosságairól. Ebben felsoroltam a tartalékosok rendfokozati és korösszetételét. Bali vezérőrnagy úr üzent, hogy ezeket az adatokat csak az ő HSZ-ben megjelent cikkéből vehettem, illett volna a forrást megjelölni. Visszaüzentem, hogy valóban korrektebb lett volna. Ugyanakkor kéretik figyelembe venni, hogy a HSZ cikket néhány száz ember olvassa, a nolnak meg akkortájt több 10 ezres volt az olvasói tábor, magyarul, én megsokszoroztam az ő olvasóit. Szigorú idézési szabályok vonatkoznak a tudományos munkákra, ettől eltérő a publicisztika viszonylag laza szabályrendszere.
Nem vitatkozom, az idézőjel akkor is illik, sokat publikálsz, te sem örülnél, ha valaki sajátjaként továbbítaná a szavaid, márpedig nem tetted időzőjelbe és a forrást sem jelölted meg.
Nem basztatás, baráti figyelem felhívás. Katonáknak illik a szabályokat betartani. Te is tanítottad nekem egykor! :) árpapa
Na de a normális légierő/légvédelem vajon mennyire alkalmas drón elleni harcra?
A pudding probaja az eves (lenne). Egy "atlaghadsereg" ma sincs teljesen felkeszülve a swarm-ok, loitering munition, intelligens raketak, intelligens bombak ...) elleni atfogo harcra.
Különben egy mai "komolyabb" csörte (ahol a ket fel összemeri erejet) elsö körben (az az elsö nehany napot jelenti) NEM az emlitett (katonailag nem tulzottan vedett) dronokrol szolna, hanem harci (stealth) gepekröl standoff tavolsagra inditott raketakrol, cruise missile-okrol, bombakrol (amelyek szinten emberek nelkül, esetleg kivülröl vezerelhetöek ...).
Azt IS biztosra lehet venni, hogy egy fejlett (technogiarol szolo) hightech hadseregekben a mai napon is biztosan van legalabb egy, stealth kepessegü, dronnak nevezhetö harci repülögeptipus, amely a közvelemeny szamara eddig ismeretlenek. Az elmult ~20 ev erre lehetöseget adott ilyenek kifejlesztesere (mint pl. ahogyan az Öböl 1-ben az F-117 hirtelen megjelent ... akoriban meg emberi pilotaval).
Ebböl a kategoriabol jelenleg talan a Boeing MQ-25 ismeretes valamennyire (amely "hivatalosan" arra szolgal, hogy az anyahajorol indulo F-18, vagy F-35 hatotavjat erösen megnövelje azaltal, hogy üzemanyagot tud szallitani es harci környezetben az F-18-at, F-35-t fel tudja tankolni).
A HÉF ülés jellegénél fogva nyilvános. A HM képviselője, ha esetleg mondjuk a Z2026-tal kapcsolatban mond valami olyat ami nem nyilvános, erre felhívja a jelenlévők figyelmét és akkor az nem kerül ki. A MHTT tüzér szekciójának ülésén a tüzér referens részletes tájékoztatót tartott a Pzh 2000 projektről, egyben elmondta, nem nyilvános, azóta ehhez tartom magam. A HÉF-en résztvevőknek vannak nyomtatott és online közlési lehetőségeik, adott számú olvasóval. Azzal, hogy én idehozom a tudósítást, az olvasók számát jelentősen növelem,ráadásul olyan olvasókhoz juttatom el, akik maguk is érdekeltek a témában, ezért hála és köszönet jár. Az eredeti tudósítónak, vagy a KÉF bármelyik résztvevőjének nem okoztam kárt, sőt!
Nem véletlenül találták ki az idéző jelet jklmn!! Arról már nem is beszélve, hogy ahonnét az idézet van az nem nyilvános, a láthatósága a szervezet ismerőseinek szól, ezért voltam kénytelen itt nem kiírni a közreadó nevét!
" Az elmúlt hét közepén tartotta III. negyedévi ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A szokásos szívélyes köszöntéseket, de az egész ülést kedvezőtlenül befolyásolta a járvány további terjedésének veszélye, ezért az ülés szigorú szabályok meghatározásával kezdődött. Még napokkal annak megkez ...... A tartalmas és eredményes fórum a levezető elnök zárszavával, és az épületet elhagyva, szájmaszk nélküli friss levegővétellel zárult. ........ ny. ezredes a BEOSZ elnökhelyettese"
Az elmúlt hét közepén tartotta III. negyedévi ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF). A szokásos szívélyes köszöntéseket, de az egész ülést kedvezőtlenül befolyásolta a járvány további terjedésének veszélye, ezért az ülés szigorú szabályok meghatározásával kezdődött. Még napokkal annak megkezdése előtt megérkezett a HÉF titkárának figyelem felhívó levele, amiben tisztelettel kért mindenkit, hogy az egyeztetésre szíveskedjen magával orrot és szájat eltakaró védőmaszkot hozni, mert a tanácsteremben a védőmaszk viselése az értekezlet ideje alatt kötelező, valamint felhívta a figyelmet a kézfertőtlenítés és a távolságtartás betartásának fontosságára. A három fős résztvevői létszám alapján a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét (BEOSZ) az értekezleten Hazuga Károly ny. altábornagy, elnök, Vilner Péter ny. ezredes, elnökhelyettes és Bagi László ny. ezredes, érdekképviseleti ügyvivő képviselte.Járvány helyzet ide, járvány helyzet oda, sűrű program elé néztek a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői, hisz kilenc napirend megbeszélése került meghatározásra.A fórumot Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály főosztályvezetője, levezető elnök nyitotta meg. A honvédelmi minisztériumot Dr. Ruszin Romulusz humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte. Napirend előtt Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ) elnöke szakértői egyeztetést kezdeményezett a megszűnő kollektív szerződések helyébe lépő új szabályzókról, kiemelve, hogy a kollektív szerződés hiánya jelentős hátrányt okozhat a munkavállalóknak és a megszűnés számtalan problémát vethet fel. A válaszban ígéretet kapott, hogy határidőre a minisztérium rendezni fogja a szerződések hiánya miatti helyzetet.Az első napirendi pont előadójaként Dr. Ruszin Romulusz a Magyar Katona Program jelenlegi helyzetével kapcsolatban tájékoztatta az ülés részvevőit. Hangsúlyozta, hogy a megbecsült katona a legjobb mozgósító, toborzó erő. Elmondta, hogy az új Hjt. kialakítása során jelentős előrelépés történt, de megjegyezte, hogy nem minden kérdésben van egyetértés, és a nyugállományúakat obsitos állománynak nevezte, akik ismét visszakerülnek a törvénybe. Tele vannak tervekkel jegyezte meg zárásként, hozzátéve, hogy rövidesen minden honvédségi gondozási körbe tartozó ingyen meg fogja kapni az Obsitos nevű kiadványt, amelynek elkészítésben résztvevő társadalmi szervezetek munkáját előzetesen is megköszönte. Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke (HOSZ), a munkavállalói oldal képviselője megköszönve a tájékoztatót, kérte, hogy minél hamarabb szükségük lenne egy kodifikált törvény-tervezetre, hogy az érdemi vitát tovább folytatni lehessen.A következő napirendi pontban a Zrínyi 2026 haderő fejlesztési terv aktuális helyzetét ismertette az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség képviselője, részletezve a haderőnemek szerinti eddigi fejlesztések eredményeit és a várható további technikai fejlesztések részleteit. A munkáltatói oldal képviselője, elismerve az eddigi eredményeket és nagyra értékelve a szovjet technika lebontására vállalt célkitűzéseket, kiemelte, hogy a humán tényező fejlesztése nélkül, a technikai fejlesztés, és a program sikere nem lehet teljes.Az ülés következő részében Dr. Ecsedi László ezredes, a HM Vagyonfelügyeleti Főosztály osztályvezetője a lakhatási támogatások helyzetéről tájékoztatta a jelenlévőket, kiemelve, hogy az illetmények és munkahelyi körülmények mellett a lakhatási támogatás rendszere az, ami valós vonzerőt jelenthet a haderő számára. Ahogy mondta: a támogatási elemek megtartása a Honvédség számára létérdek: segíti a toborzást, szolgálja a mobilizálhatóságot, továbbá hatékony eszközt jelent a fluktuáció ellen. Az eredmények mellett szólt további megoldásra váró problémákról is, így a szállóhelyzet javításáról, de az idős otthoni elhelyezés kérdéséről is, az un. Multifunkcionális Apartman Program kapcsán. Hazuga Károly ny. altábornagy a BEOSZ elnöke itt megjegyezte, hogy már több évtizede, éve óta folyik a gondolkodás az idősotthoni elhelyezés megoldásáról, több programmal, elképzeléssel találkoztak már, de most már jó lenne konkrétumokat, határozott intézkedéseket látni, és ezekkel foglalkozni, megtalálva az egyértelmű megoldást. Válaszában a Dr. Ruszin Romulusz hangsúlyozta, hogy koncepció, elképzelés van, de további vizsgálatok, elemzések szükségesek a végső döntéshez. A későbbiekben Szécsi László ezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály osztályvezetője az illetményen kívüli juttatások helyzetéről tartott rövid tájékoztatót, amelyek tartalmi elemeinek teljesülését a munkavállalói oldal megnyugvással vette tudomásul, bár hangsúlyozták, hogy rövidesen meg kell kezdeni a jövő évi juttatásokkal kapcsolatos bértárgyalásokat.A fórum következő fontos témájaként Dr. Ruszin Romulusz a honvédelmi minisztérium átalakításáról, a dezintegráció helyzetéről szólt, ahol kiemelte, hogy különösen a Magyar Honvédség Parancsnokság költözése több jelentős kérdést és problémát vet fel. A problémák megoldása érdekében türelmet kért a munkavállalói oldal képviselőitől.Az értekezlet folytatásaként Farkas Gyula ezredes, MHP Személyzeti Csoportfőnökség, Személyügyi Főnökség főnöke a szolgálati járandóságban és a nyugdíj előtti rendelkezési állományban lévők helyzetéről tartott tájékoztatót. Különösen a szolgálati járandóságban lévők helyzete váltott ki kisebb vitát, hisz a munkavállalói oldal képviselői hangsúlyozták, hogy az itt lévők többszörösen hátrányos helyzetben vannak. Sörös István ny. ezredes a munkavállalói oldal nevében szakértői egyeztetést kezdeményezett a szolgálati járandóságban lévők társadalombiztosítási ellátásáról, Bazsik István, a HOSZ alelnöke pedig a nyugdíj előtti rendelkezési állományban lévőkkel kapcsolatban fogalmazta meg aggodalmait. A következő napirendként Erdődi Zsolt ezredes, az MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség, Ellátási Főnökség főnöke ismertette a ruházati ellátás eredményeit és terveit. Az eredményeket elismerve Czövek János megjegyezte, hogy a katonák elégedetlenek a ruházati ellátás módjával, majd Hazuga Károly a ruházati ellátás teljes rendszerének átgondolását javasolta, kiemelve, nem látja a nyugállományú katonák ruházati ellátási problémájának megoldását, nem látja, hogy az un. Digitális katona programban a nyugállományúak miképp férnek majd hozzá a szükséges ruházati cikkekhez. Válaszában az Ellátási Főnökség főnöke megértést kért, ahogy mondta, több évtizedes lemaradást kell behozni, korszerű rendszerrel, korszerű ruházattal.Az utolsó napirendek között először az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség képviselője a Magyar Honvédség Parancsnoksága szervezeti és alárendelt katonai szervezetek átalakításának helyzetéről, majd Szécsi László ezredes a hivatásos és szerződéses katonák, honvédelmi alkalmazottak és a nyugállományúak részére biztosítható vásárlási kedvezményekről tartott tájékoztatót. Ennek során elmondta, hogy jelenleg a nyugállományú katonák esetében tizenöt vállalattal folynak megbeszélések, tárgyalások a kedvezmények biztosítása céljából, és négy esetben (Intersport, Kulcs Patikák, STAVMAT Építőanyag Kereskedelmi Kft., Mentavill Kft.) már mindkét fél részéről sor került az aláírásra. Hazuga Károly elismerve a törekvéseket, megjegyezte, ahogy a nyugállományú katonák részére nem állnak rendelkezésre kellő információk a kedvezmények igénybevételéhez.A tartalmas és eredményes fórum a levezető elnök zárszavával, és az épületet elhagyva, szájmaszk nélküli friss levegővétellel zárult.
Na de a normális légierő/légvédelem vajon mennyire alkalmas drón elleni harcra? Mit tudsz csinálni egy mondjuk 5-10 méter magasan repülő drone ellen? És 50 ellen?
Előtte az ellen, mögötte a haza. Na jó, de hol? Ez itt a probléma, hogy hol is van az ellenség, mert az nem fog egy helyben ácsorogni, ha csak nem idióta. Ahogy a kis háborúkat nézzük
mostanában (akár ukrán, akár ez, vagy bármelyik másik hasonló) ez pontosan mindkét félre igaz.
A saját csapatok járművét az ellenségtől: ha különböző típusú eszközöket használtok, akkor egyszerűen. Ha pedig azonos eszközök vannak, akkor meg tudom oldani, hogy
egy speciális rádiójelet sugározzak, arra a rövid időre, amíg a frontvonalon átreptetem az eszközeimet, így azok a saját területen nem fognak aktívkodni, csak az ellenségén.
"Olyan fokú "baráti tűz" veszteségek lennének ebből, hogy a saját sereg fellázadna." - lásd fent. A drónt irányba állítom én itt vagyok, mögöttem a saját embereim, az ellenség
arra. Ukránoknál igaz volt? Igaz. Azerieknél igaz volt? Igaz. Az összes ilyen esetben igaz volt. Ha előttem és mögöttem is ellenség van, akkor is gáz van.
"a lett volna lehetőségük "istrebitel szputnyik" vagyis vadász műhold felbocsátására, ami az oroszoknak van, akkor azzal kiüthették volna az azeri távközlési műholdat, ami a drónok kommunikációját továbbítja és annyi."
Ha pedig lett volt a 200 F35-ösük, akkor szétbombázhatták volna az azerieket. Ja, nem volt. Ez a különbség a valóság meg az idealista elképzelés között.
Ugyanitt: senki nem mondta, hogy műholdas kommunikáció kell drónokhoz. Erre akkor van szükség, ha USA-ból akarsz Irakban dróntámadást csinálni. Ha lokálisan akarsz (márpedig itt erről van szó) akkor "egyszerű" rádióadóra van szükség.
"Szárazföldi harcban pedig az azeri és dzsinnhádista zsoldos csapatok nagyon gyengén muzsikáltak az örmények ellen." - ahogy nézem eléggé hasonló az állás. De tök mindegy, lehet valaki akármekkora rambó, ha a levegőből szét van bombázva.
"Másrészről ha emanuelle macrona francia elnök nem csak a száját jártatja az örményekért, akkor ő is megparancsolhatta volna az ESA/Arianaspace-nek, hogy távolról kapcsolja le az azeri műholdat (úgy tudom ők építették és bocsátották fel) és ezzel segíthette volna a keresztény oldalt."
1, senki nem tudja, hogy le lehet-e kapcsolni. Ha volt eszük, nem vettek olyan műholdat, aminek a szoftverét nem ők forgatták és telepítették, illetve egy ilyen húzás után SENKI nem venne a franciáktól műholdat.
2, ez nem vallási háború, ez etnikai, ahol ráadásul az örmények vannak rossz helyzetben, hiszen nemzetközileg nem ismeri el senki a területi követelésüket, hegyi karabah hivatalosan Azerbajdzsán része. Érdekes is lenne, hogy Franciaország beavatkozna egy, a területen illegálisan tartozkodó örmény hadsereg oldalán.
3, Oroszország sem fog beavatkozni, mert ő sem ismeri el ezt a területi követelést, és inkább nem támogatja őket, mint igen.
> A kommunikáció neked sem megy, az ellenek sem megy, senki nem nyert.
A védekező félnek kevesebb kommunikációra van szüksége, mivel ő tudja, hogy előtte az ellen, mögötte a haza. Neki könnyebb pl. motoros futárokkal, papír-ceruzával kommunikálni. A támadó félnek sokkal dinamikusabb vezetésre van szüksége és az erői nem olyan kompaktak, így neki rádió nélkül kínszenvedés.
> Nyílt forráskódú programokkal lehet ma már komplett tárgyakat kategorizálni. Mennyi ideig tart betanítani, hogy találja meg az ellenség tankjait, szállítójárműveit, stb?
Hogyan különbözteti meg a saját csapatok járművét az ellenségtől, a valódi célt a felfújhatótól? Ma is kell ember, aki a távközlési kapcsolat végén van, kiadja a tűzparancsot és felel érte.
> Egyszerűen célnak indítod a drónt az ellenség irányába, az alakzatfelismer, rárepül, és robban. Mindenféle külső beavatkozás nélkül.
Olyan fokú "baráti tűz" veszteségek lennének ebből, hogy a saját sereg fellázadna.
Egyébként az örményeknek ebből a konfliktusból legjobban hiányzott a "Tor" lérak mellett az űrbeli képesség. Ha lett volna lehetőségük "istrebitel szputnyik" vagyis vadász műhold felbocsátására, ami az oroszoknak van, akkor azzal kiüthették volna az azeri távközlési műholdat, ami a drónok kommunikációját továbbítja és annyi. (Szárazföldi harcban pedig az azeri és dzsinnhádista zsoldos csapatok nagyon gyengén muzsikáltak az örmények ellen.)
Másrészről ha emanuelle macrona francia elnök nem csak a száját jártatja az örményekért, akkor ő is megparancsolhatta volna az ESA/Arianaspace-nek, hogy távolról kapcsolja le az azeri műholdat (úgy tudom ők építették és bocsátották fel) és ezzel segíthette volna a keresztény oldalt. Nyilván nagy piacvesztés lett volna a gyártónak, ha kiderül, hogy "hátsóajtós" hozzáférést tart fent a külföldnek eladott műholdakban és úgy tűnik a hagyományosan igen befolyásosnak tartott örmény lobbi már nem ér meg ennyit a világpolitikában.
Ja még annyi hogy még egy kezdeti kissebb mennyisséggel szabadabban lehetne "kísérletezni" is, gondolok pld APSre, a németek 35mm tornyára, láttam szóbakerült hogy nem ojan modern.. Pedig szvsz a 35 ha jól ki van találva egy értelmes UPgrade, mert legalább elérhető. A 40+már változó stb. A moduláris megoldások a legérdekesebbek, csak mindig kiderül hogy nem úgy megy az se ahogy moricka elképzeli
Maga a videó szerintem nem valódi. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy 10-15 éven belül (de lehet hamarabb) ilyen már valós lesz. Akkor pedig nem lesz annyira vicces, mint a videón.
Csak eppen ez a velemeny a "lenyegen" nem sokat valtoztat. A lenyeg pedig az, hogy MINDENT megcsinalnak, mindent kifejlesztenek, ami lehetseges, amire az uj es ujabb technologiak lehetöseget adnak. Vagyis annak velemenye, aki ~30 evvel ezelött (~2000-ben) a pufkajat szögre akasztotta ... annak nem nagyon relevans a velemenye ~2020-ban arrol, hogy mi lesz ~2030-ban. Valojaban a technikai "csodak" nem csak a "low-level" hajkuraszast jelentik (ami egy "sniper" velemenyet formalja) , hanem azt, hogy ki es mikent tud egy jol felszerelt "ellennel" szemben (hasonlo technologiai szint) effektiven tevekenykedni.
(A "sniperezes" pedig sokat valtozott. Pl. itt egy lehetöseg, amely MINDENKIT es gyorsan sniperre varazsol. Ilyen mondjuk 2000-ben meg nem is letezett.
Szerintem a nyilatkozataid alapján Te állsz legközelebb a NATO-hoz, szolnoki képesség, sem helikopter, sem SOF nincs felajánlva még! Legközelebb egyébként az általad leszólt MND-C ( többnemzeti hadosztály parancsnokság) áll, SACEUR befogadta a NATO Force Structure be, annak hivatalos része!!. Olvass, kérdezz, tanulj, hülyeségeket ne irkálj!
A fejlettséget már a vashoz társított elektronika határozza meg.
Söt, az a "vas", amihez az elektronikat passzintjak (pl. föbb raketafajtak, mint hellfire, JAGM, AMRAAM, SPIKE. LRASM, sidewinder ...) mar regen keszen is vannak ... az elektronikaval viszont egyre komolyabb szerepet jatszanak, mivel "idövel kiokosodnak". Az uj kepessegek mexerzese nem mas, mint egy software-update.
Pontosan. Ugyanis ahogyan terjedni fognak majd az autonóm fegyverek, úgy a kibertámadások is gyakoribbak lesznek. Mert ha a mesterséges intelligenciát is egyre jobban fejleszteni fogják, akkor lesz a valós hadszíntérrel párhuzamosan egy virtuális hadszíntér is. Sőt, igazából kibertámadások már most is vannak. A mostani haditechnika is már olyan, hogy nem csak a "vas" számít, bárki rakétája/torpedója/bombája...stb, tudhat nagyot pusztítani. A fejlettséget már a vashoz társított elektronika határozza meg.
A genszterváltáskor, illetve a genszterváltástól számított 5 éven belül, kialakult egy olyan előmeneteli/értékelési rendszer, ami teljesen rossz, viszont iszonyú tehetetlenségi ereje van.
A tisztek/tiszthelyettesek ebben szocializálódnak, ebben kell valahogy előmenetelt produkálniuk.
A rendszer annyira kontraszelektív, hogy még tiszthelyettes szinten is erősen kell titkolnia az állománynak bármiféle kritikát, véleményt, egyáltalán a saját puszta intelligenciáját is.
Szerintem a tábornoki rangot középkorúan ( 30-45év) szakmai alapon elérni a reális, úgy értem az illetőnek volt alkalma végigjárni a szamárlétrát és tapasztalatot szerezni ( ha a harmincas éveiben éri el akkor valszeg kiemelkedően tehetséges).
Aki ennél is fiatalabb azzal szemben volnának kétségeim.
( persze azon is múlik Te mit értesz "középkorú" alatt)
Vagy a másik mániám, amiről tanulmányhegyek találhatók az interneten, hadmérnökök(?)-től.
Ez a szoftver által definiált rádiókban rejlő lehetőségek címen fut a hadirodalomban. Még azt a fáradságot sem vették, hogy lefordítsák magyarról magyarra, pl. így, szoftver vezérelt rádió.
A tanulmányokon és egy-két elvetélt "találmányon" túl semmi!
Amiket leírnak azon a magyar rádióamatőrök is rég túlléptek korszerűségben és hozzáértésben. Ez mondjuk így nem érv, de az már igen, hogy a kínaiak ezeket már harctéri alkalmazásra sorozatban gyártják.
Az SDR technológia nem a jövő, hanem a nem magyar hadseregekben a mindennapok része. Persze vásárolni mi is tudunk, hacsak nem olyan balfasz módon, ahogy azt a norvég beszerzéssel tettük. Annak csak egy hibája volt, ami miatt a mai napig csak bemutatókon pont-pont összeköttetésekre használják, hoyg nem volt illeszthető - az amúgy korszerűtlen - magyar katonai rádiórendszerhez.
Mert nálunk még mindig a legmenőbb és a kiképzés része az R-142-es korszerűsített rádióállomás, amiben az a korszerű, hogy az alépítményt GAZ-66-ról Mercedesre cserélték és a ruszki aggregátort valami csendesebbre.
A Crypto Museum :-)) oldal csak így foglalkozik vele:
Ez nagyon kincstári magyarázatként hangzott. Az az "Én is tudom, mit, hogyan nem lehet megcsinálni!", mert elvtársak az objektív akadályok determinálják a balfaszságunkat.
Na, meg persze hozzátartozna az elektronikus hadviselés képességeinek fejlesztése is. Tudom, hogy ezzel sokan nem értenek egyet, mert szűk látókörűek. Inkább egy kis ízelítő:
Ja, tudom, a fészbuk nem forrás. Persze! De, ha korábban ebbe a topikba feltett komolyabb írásokat hoznám újra, arra is kitalálnának valami fikát.
A honi "irodalomról" és készségről nem is beszélve. Lassan már kb. 20 éve jelennek meg jól fizetett tanulmányok és egyéb elmebajok, de egyik sem lépett túl azon, hogy igaz, nekünk ilyen nincs, de pedig de jó lenne!
Egy hadsereg kreativitasat az atlag hatarozza meg. Onnan kitörni nem nagyon lehet, mert NEM az az elvaras. Aki igy tenne, az kilog a sorbol es ralepnek. Igy, hat marad (nagyjabol) mindenki a "karámban". A szemleletvaltashoz meg több idö kellene. Ha a fejlödes gyorsabb, mint a szemleletvaltas sebessege, akkor annak lemaradas a vege ... De ez csak akkor baj, ha valaki "kiskiralykoskoddni" akar. Egy közössegben kiegyenlitödnek az elönyök is, meg a hatranyok is ... (mivel az "össz" ~50-szer akkora, mint az MH).
Gondolom, mert a a tiszti/vezetői képzésük még a hagyományosabb szemléleten alapul.
Pedig muszáj lesz, minél előbb a katonai oktatási intézményekben is megújítani a képzéseket. Magyarán ne csak a hagyományos harcászatot oktassák nekik. Az idő gyorsan megy, a technika gyorsan fejlődik, így pedig a jelenlegi harceszközök pár éven belül, elavulttá válik. Nem véletlenül említettem meg, pár korábbi válaszomban is. Beszereztünk valóban újabb harcjárműveket, fegyvereket...stb. De már ezek sem a legmodernebbek, ha azt vesszük. Modernizálódik a honvédség, modernebbek lettük, de nem vagyunk igazán modernek. A mai harcászat is nem kevés százalékban a drónokon alapszik, gondolhatjuk, hogy mi lesz később. Ezt pedig már sok ország tudja, nem véletlenül mennek a kísérletezések a robotikában, mind az USA, mint Oroszország részéről, de sok más országban is. A törökök is fejlesztenek drónt.
Gondoljunk csak az orosz Poseidon vízalatti drónra, vagy az Uran-9 robottankra. Repülő drón pedig már most rahedli van. A haditengerészeti és a szárazföldi csapatlégvédelmi fegyvereket is már úgy tervezik, hogy 30 centis drónokat is ki tudjon lőni. Ilyen például a Skyranger önjáró légvédelmi löveg.
Nagyon jó, és mit csinálsz azon pár óra alatt, mert szerintem semmit. A kommunikáció neked sem megy, az ellenek sem megy, senki nem nyert.
A drón az meg csak első körben jelenti a távvezérléses "buta" drónt.
Nyílt forráskódú programokkal lehet ma már komplett tárgyakat kategorizálni. Mennyi ideig tart betanítani, hogy találja meg az ellenség
tankjait, szállítójárműveit, stb? Egyszerűen célnak indítod a drónt az ellenség irányába, az alakzatfelismer, rárepül, és robban. Mindenféle külső beavatkozás nélkül.
A jelenlegi tényleges létszám 20 ezer körül van a költségvetés indoklásában írt 28 ezerhez képest kb. 8 ezer békehiánnyal. a 20 ezerből 14 a vízfej és kb. 6 ezer a végrehajtó. Nyomát sem látom, hogy akarják megszüntetni a béke hiányt. Azt viszont látom, hogy a vízfejet növelni kívánják egy fehérvári multinacionális hadosztály parancsnoksággal, és egy különleges erők parancsnokságával (szintén többnemzeti) Szolnokon.
Ez rendben van, de a haderő fejlesztés az nem csak 2 dandárból áll.
Az nem, de a felajanlas a "közösbe" erröl szol. Hiaba lesz 2 db dandar, annak önallo bevetese vaszeg soha nem lesz ... es "mindössze" 6-7000 szemelyt jelent. Az MH letszama viszont ~30 000-re van kalibralva.
A Z2026 egyetlen értelmes (értelmezhető) mondata szerint 2026-ra bevethető állapotba kell hozni egy könnyű, egy közepes, és egy nehéz dandárt. Interjúkban a nehézre már a 2028-at mondják, a könnyűre viszont az utóbbi napokban meglepetésre 2023-at mondtak.
Magyarorszag kapott egy feladatot. Összeallit 2 db dandart ... azt "beüzemeli" ... es akkor elnezik, hogy jo ~20 even keresztül miert nem jarult a vedelmi kepessegekhez. Semmi szükseg nincs a teljessegre törekednije. Ennyi böven eleg. Kesöbb at lehet konvertalni egy Europai Hadseregbe.
A Z2026 amúgy sem egy nagy szám. Költekezésnek költekezés, el lehet mondani azt is, hogy modernizáció. Dehogy minőségi-e és a jövőre tekintően is hosszabb távon? Azt nem mondanám. MinőségiBB, de nem minőségi. Szép, hogy van Hiúzunk, meg Leopárdunk...csak hát....
Oké le cseréltük a 30-40 éves szovjet haditechnikát. Van újabb. De igazából így is le vagyunk maradva. A jövő az autonóm fegyvereké, drónoké.
Nos az elmúlt napokban a szerb, az ukrán és a román illetékesek jelentették be hogy drónokat vesznek a törököktől. Csehország is bejelentett egy másfél milliárd(?) koronás ilyen beszerzést kb 2025-ig. típus nincs megnevezve. Szóval skacok, a Z2026 jelenlegi formájában suicide commando. Lehet újratervezni.
Ha egy orszag GDP-je 2013-ban ~950 milliard $ volt, ... 2019-re pedig ~750-re visszaesett (~200 milliard $ csökkenes), az szamomra ~20% csökkenes. A "futamidö" pedig ~6-7 ev. Ha joindulatuak vagyunk, akkor most tart a ~2010-es szinten (ami a ~81 millio lakosara elosztva ~9200-9300 $, ... ami a magyar egy före esö GDP ~40%-a).
Az Erdogan pedig a török gazdasagnak eddig sulyos karokat okozott.
A törököknek is NATO előírás, hogy költeniük kell a katonai képességükre. Csak hogy ők ezt úgy teszik, hogy lehetőleg üzletet is tudjanak belőle csinálni.
Mert nem csak drónokat gyártanak, hanem mire is készül a kormány? A törököktől akar fegyvereket beszerezni.
Ez ám a kiba... nagy különbség, ők építenek, mi meg csak költünk.
Nem hirtelen, ők kb 25 éve fejlesztik a hadseregüket. Nem csak vásárolnak, hanem sok saját fejlesztésük van, pl T129 harci helikopter, amit már exportra is gyártanak.
Manapsag es "komoly veszelyben" nem csak dronokkal lehet tamadni (az inkabb modern hightech jatexer) hanem mar meglevö "modern" harci (repülö)gepekkel is (elsö körben "standoff" tavolsagbol). Eccerüen (intelligens bombakkal) lebombazzak öket ... Ha egy "bomba/raketta" nem talal pontosan celba, az se nagy baj, hiszen leviszi rola az összes kamerat, sensort, antennat, vilagitast ... vagyis gyakorlatilag (es hosszu idöre) harckeptelenne valik ...
Dr. Kecskeméti annak idején civilből lett beöltöztetve katonának. Ha másnak nem is de neki, és sok társának nagyon jól megfelel a jelenlegi katonai felső oktatás, mert nagyon jó fizetést, és kényelmes meleg irodákat biztosít számukra az egyetem.
Ez a riport ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy mi bármit tudunk olyan igazi ungarische módon megoldani. Dr Kecskeméti, Szarka, stb. elkezdenek lihegni Ludovika ügyben. A hely szelleme elvtársak! Orbán kormány több 10 milliárdért beindítja a Ludovika projektet, a főlihegő Szarka kabinet főnök lesz Hende mellett zászlóalj parancsnokból. Múzeumot kibasszuk a Városligetbe, beköltözünk lesz lóvarroda, vívóterem, stb, a hazáért mindhalálig elvtársak! Aztán aprókat módosulgat a projekt, lehozzuk a hegyről a rendőrtisztit, hozzácsapunk egy kis Corvinust, most már NKE, de nagyon, annyira hogy végül a tetthelyen a honvédtisztképző karnak nem jut hely, ők maradnak a Hungária körúton. A tisztképzés kikerül a HM fennhatósága alól a NKE szenátusának minden fontosabb, mint a tisztképzés.https://honvedelem.hu/hirek/fokuszban-az-nke-professzorai.html
1969 ota annyival modosult a "helyzet", hogy ami akkor ~100 oraig tartott (volna), az manapsag lejatszodna ~1-2 ora alatt (mint ahogyan a berakott videobol is kiderül). A rakettak inditasa nem sokat valtozott ugyan, de az informaciokat "begyüjtö" rendszerek (es a szimulatorok) viszont igen ... A XXI. szazadban pedig ezek lennenek meghatarozoak.
Az ember erdekes szerkezet. Van, aki birja, van aki nem (marmint a sugarzast). Ugyanez van a COVID-dal is. Van akinek meg se kottyan ... de olyan is, akit nehany nap alatt elvisz (es utana kiderül, hogy valojaban minden szervet megtamadta a virus).
Ez az uriember (inkabb kutato, vagy szakertö) meg pont ezzel a temaval foglalkozott ~35 even keresztül ... 15 perc (angol "alulirat" bekapcsolhato, magyar forditas nincs). Inkabb ismeretterjesztö ...TEDx (rövid) elöadas ... 3.5 millio nezöt mar edekelte ...
I've studied nuclear war for 35 years -- you should be worried. | Brian Toon | TEDxMileHigh
Nem tudom, milyen lenne egy poszt-apokaliptikus világ túlélőjének lenni. A sugárfertőzés "csak" egy dolog lenne. A túlélők is egymást ölnék egy babkonzervért.
Akik ezzel foglalkoznak, azok altalaban ugy gondoljak, hogy egy "nuclear war" igen intenziv lenne (nehany nap) ... közben mondjuk ellüvöldöznek, potyogtatnanak ~3000-3000 atomrakettat/atombombata a földteken. Olyan vilagban mar nem is szeretnek elni. Még Europaban se. A tuleles igazi kaland lenne (klimavaltozas, sugarbetegsegek, elelmiszer, egeszsegügy, infrastruktura ... valamint mindennek a hianya, ami az emberi elet kelleke ...) es a (kezdetben) tulelök nagy resze IS rövid idön belül elveszitene a partit. A "tel" pedig nehany even keresztül eltartana.
Számolgattunk,láttam egy-két fiktiv atomtámadás utáni sugárzási adatokat, sajnos amit irtál a tuléléssel lenne a gond,,,Mo.on több atomcélpont volt, de ha akár csak Budapest lenne a cél még akkor is szinte mindenütt szennyezett terület lenne Mo.on.
Ha viszont beszáll a játékba a kobaltbomba is...akkor annak a területnek totál kampec. Nem durran akkorát, mint egy atom- vagy hidrogénbomba, de a sugárzása sokkal brutálisabb.
A ruszkiknak ott van a Poseidon, a vízalatti atommeghajtású drón, ami vízalatti kobaltbomba támadást képes produkálni. Odaúszik pl. a New York-i vagy Los Angeles-i kikötő közelébe, felrobban, csinál egy 500 méter magas hullámú cunamit, ami brutálisan radioaktív. Annak a területnek annyi, egérszar sem marad ott. Ez csak az egyik, ott van még az RS-28 Sarmat (Satan II), ami 20 nukleáris fejet hordoz. Ha a nagyhatalmak elkezdenének egymással atomcsatázni, akkor rohadt nagy baj lenne. Ha III. világháború nem is lesz, de egy újabb hidegháború már szerintem a nyakunkon van.
Pontosan. Ha a III. vh. kitörne, akkor valszeg csak a lakossag nehany %-a tudna a gebacot tulelni (kezdetben talan a fele ... de a tovabbi nehany evet tekintve egyre kevesebb). Az pedig azt jelentene, hogy mondjuk ~95% pedig nem. Magyarorszag edig a palya szeleröl szurkolna valamelyik felnek. A tulelök pedig igen nehezen tudnak a vh.-t tulelni, szepen fogynanak. Persze csak lenne nehany szerencsevel megaldott fö ... hiszen ~8 milliard földlako eseteben 1%, az ~80 millio ...
Akár. :) De kötve hiszem, hogy nukleáris háború lenne, ha az atomhatalmak elkezdenének atom- és/vagy hidrogénbombát lőni egymásra (és akkor még ott vannak a vegyi és biológiai fegyverek is), akkor a bolygónak annyi lenne.
Fel kell készülni az atomfegyverek tömeges alkalmazására, relatíve kis méretű atomfejek légköri robbantását értve ez alatt. A felszíni károkozás ezeknél relatíve csekély, de az EMP (elektromágneses impulzus) megsüti a környéken lévő félvezetős elektronikák agyát, így a drónok lepotyognak - illetve a légköri ionizáció órákra megbénít minden rádióhullámú távközlést több száz km-es körzetben, tehát a helyükre küldött új drónokat sem tudnák irányítani.
Valószínűleg vissza fog térni a hadihajók és harcjárművek erősebb páncélozása is. Nem azért, hogy az elg. találatait kibírják, annak nincs realitása az 1200mm RHA átütések korában - hanem azért, hogy kibírják a saját atomfegyverek robbanásának hatásait n+1 km távolságból. Ha váratlanul rajtaütnek a kínai drón falkák, az iráni gyorscsónakok százai, az amcsi flotta kötelék maga fölé fög lőni atommal és ha idejében sikerült zárni a páncélajtókat, kikapcsolni az elektronikát, akkor őt ki fogják bírni a lökéshullámot és az EMP-t, az apróságokat viszont elsöpri.
Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács... Az oroszok sem félnek folytatni az atom meghajtású "Skyfall" robotrepülőgépük fejlesztését, pedig a tavalyelőtti teszt katasztrófa durva sugárszennyezést okozott Murmanszk mellett. Nyilvánvaló, hogy új világháború közeleg legfeljebb középtávon, ami úgyis atomháborúban fog végződni, így nincs értelme szépelegni. Aki nem tesz szert atomfegyverre vagy fél bevetni azt, annak reszeltek - más szóval Észak Korea a legokosab ország a világon.
Laci a marcali sorozatvető osztály állományában szolgált tartalékos tisztképzés keretében Amikor felavatták, maradt hivatásosként. Parancsnoki szakaszparancsnok lett. Bistyák Dezső alez. sv opk meglátogatta az Akasztó felső figyelőponton. Laci egy aluméneum lavórban félmeztelenül mosakodott. Dezső bácsi: -Hadnagy elvtárs, hirdesse ki a harc intézkedését! Laci megközelítette az üteg figyelőpontot és közölte: -Elvtársak! lessenek! lessenek!
A tantermi épület Zrínyi szoborral ellentétes oldalán beszélgettünk ilyen szedett-vedett marcalii népséggel, mint Póka, Czút, Benke. Ránk csapott egy zivatar. -Gyerekek! Felmegyünk a lépcsőn, ott van a tudományos könyvtár, ott nem esik az eső. Követtek a népek, Czút Laci leragadt az előtérben egy könyvtáros nőnél, elvált, elvette feleségül, később ő lett a ZMKA könyvtár vezetője. Nekem azóta is lelkiismeret furdalásom van Czút Laci régi házasságának felbomlásáért.
Az összes jelentősebb NYUGATI katonai folyóiratra - a keletiek mellett - előfizetése volt, olyan kiadmányok tömegével rendelkezett - 1983-tól jártam oda -, mint pl. a JANE's évkönyvek.
Az annak idején idézett cikkek, tanulmányok stb. mind arról írnak, hogy az USÁ-nak bizony van mit bepótolnia ezen a területen.
Majd bepotoljak. Az egyre komplexebb (bonyolultabb) rendszerek ezt meg is kivanjak. Az oroszok mindössze ezek (marmint többek között a kommunikacios rendszerek) rombolasara kepesek ...
A ZMKA könyvtárában volt majdnem teljes sorozat a két háború közötti katonai folyóiratokból. Bele olvasgattam anno 1976-79, tudományosak voltak, nem lojálisak. A mostani cikkek elsősorban lojálisak és még véletlenül sem tudományosak. Volt benne persze benyalási kísérlet akkor is. Emlékszem egy cikkre: most, hogy kiterjesztettük határainkat, alkalmasnak tűnik az idő megreformálni aknavető ütegeink rádió híradását. Utána egy korrekt cikk a híradás megreformálásáról. Volt jó persze a Honvédségi Szemle is Molnár Károly ezredes főszerkesztősége idején. Mesélte egyszer, hogy hányszor kellett a szőnyeg szélére állnia a megjelent kritikus hangvételű cikk miatt.
A "ha vkit érdekel" közérthetőbben "ha valakit nem érdekel"-t jelent. ez egyben azt is jelenti, hogy akit nem érdekel, az hagyja figyelmen kívül. = A "ha vkit érdekel" közérthetőbben "ha valakit érdekel"-t jelent. ez egyben azt is jelenti, hogy akit nem érdekel, az hagyja figyelmen kívül.
Volt az MN-ben egy nagyszerű kódtáblázat, a TDR-72. Ha azt helyesen használták, akkor verhetetlen volt az akkori lassú számítástechnikát alapul véve. És qrva egyszerű volt, bármelyik sorkatona gyorsan megtanulta, hogy kell használni.
Az elektronikus hadviselés ma az oroszok elrettentő fegyvere. Az annak idején idézett cikkek, tanulmányok stb. mind arról írnak, hogy az USÁ-nak bizony van mit bepótolnia ezen a területen.
Ha arra celzol, hogy egy olyan rendszert tudnak (hatekonyan) zavarni, ami meg nincs is ... es aminek az "ellenszere" sincs kidolgozva, ... akkor tenyleg igazad is lehet (gondolom, hogy ma is gondolnak az uj rendszerek biztonsagaira). Ha viszont arra celzol, hogy az oroszok mindent össze tudnak kuszalni (amit eddig a zember kiagyalt), mindent tönkre tudnak tenni, akkor azert felmerülhet a kerdes, hogy mit is akarnak elerni "fantasztikus" kepessegeikkel? Ugyanis, ha valaki ilyen eszközöket bevet, akkor az siman szamit6 a "masik" teljes haragjara (hiszen egyuttal tönkreteszi talan a vilag minden pontjan elö bekes polgarok millioinak az erdekeit is) ... Ugyhogy az esetek >80%-ban nem is annyira a kepessegekröl van szo, hanem arrol, hogy vallalja-e valaki a meglevö lehetösegek vilagmeretü szetrombolasat (illetve az arra tett kiserlet kockazatat)? Egy III. vh. eseteben biztosan, de azt a napot en nem szeretnem megelni ...
Már anno is a rádiótáviratok is 5 betűs tagokból álltak, sőt a repülőgépek helyzetjelentése is számsorozatból állt, amiből ki lehetett olvasni sok mindent, csak kellett hozzá a mi mit jelent? kézikönyv.
Ha jól visszalapozol a topikban, egyszer hosszan foglalkoztunk az elektronikai hadviseléssel. Bizony egy időben akár több száz frekvenciát tudnak zavarni az oroszok látszólag egy antennával az egész rádiófrekvenciás spektrumban, értsd rövidhullámoktól a cm-es sávokig!
A titkosítást pedig ma is használják és a nap 24 órájában. Digitális kódolást használnak.
Ne várd el, a hogyan titkos, sokat nem árultak el, csak azt, hogy van és kívülről hogy néz ki.
Ha be tudsz kapcsolni egy websdr-t (internetes szoftver vezérlésű rádió), megláthatod, hogy csak a rövidhullámú spektrumban legalább félszáz digitális kódolt adás megy.
Láttam róla valami filmet az egyik tematikus csatornán. Jó minőségű felvétel volt, nem lehetett megállapítani, hogy valós-e vagy trükkfilm. A lényeg, hogy a repülőből kiszórtak több ezer kicsi drónt, keringtek erre-arra, de amikor bemérték az ellenséget, betömörültek és mindegyik becsapódott a töltetével. Iszonyú rombolást végeztek. A kínaiaknak is van.
1. Iranyitott antennak eseteben nemigen lehet megmondani, hogy eppen ki es hol ad (hiszen szük a nyaláb).
2. Ha egy frekvencia tartomanyt zavarnak, akkor az nem jelenti azt, hogy a masik savokon müködöt is zavarjak.
3. Ha 2-3 független müholdas rendszer müködik, akkor mar nem lehet mindegyiket zavarni.
4. Mar volt ugyan müholdas probalkozas, de (az Iridium) nagyjabol analog maradt, internetet csak "nyögvenyelösen" tud biztositani ... es vagy 20-25 eve keszült. Manapsag mar egeszen mas rendszerekröl van szo. De, mint irtam a feladvanyok ~80%-t lehet igy megoldani. A strategiai területen maradnak a katonasag belsö (katonai minösegü) rendszerei.
Én ezeken a videókon pont azt látom, hogy a tankok és lövészpáncélosok lópikulát sem érnek, ha van légvédelem, ha nincs. (A légvédelmi eszközökből is gyorsan ócskavas lehet. Oszt még Javelinjük nincs is, mint a kurdoknak például...)
A titkosítás az valójában nem nagy szám, ha fel sikerült építeni a csatornát. Az oroszoknak ez a nagy trükkjük, hogy megnézik, hogy az ellenség hol adhat,
és szétzavarják azokat a frekvenciatartományokat. Nem akarják megfejteni, nincs is rá szükség, bőven elég, ha ők tudnak adni, az ellenség pedig nem.
Nem tudom, hogy ezt követitek-e, de itt nagyon jól látszik, hogy a drone-okat hogyan is használják a valóságban. Ha nem raksz megfelelő légvédelmet
a tankok és tüzérség mellé, akkor nagyon hamar ócskavas lesz belőlük. És igen, olyat kell, amelyik mondjuk tud valamit kezdeni egy pár méter magasan repülő
drone-nal is. Fel van adva a labda. A másik ami érdekes, hogy simán használják katonákat szállító buszok ellen is őket. A drone-ok miatt teljesen meg fog
változni az egész hadviselés, a XX. század megoldásai/elképzeléseit teljesen át kell gondolni.
Nade pont az a cel (mint emlitettem, a "nehez", strategiai feladatokon kivül (ahol Mo. nem nagyon jaccik) ). Ha letezik egy elkodolhato (titkosithato) adatatvitel (a titkositas a felhasznalo dolga), akkor nem tul nagy gubanc esetetöl eltekintve (marpedig en ugy gondolom, hogy kakaskodason kivül nem nagyon fordulhat mas elö ... ), elegendö lehet "standardizalt", müholdas, titkositott adatatvitel is.
Aztan lehet közvetlenül is repkedö 1segek között kommunikalni, de a müholdas kapcsolattal együtt akar zavarokkal szemben (külsö, vagy szandekos) hibatoleranssa is lehet tenni ...
(Amit pl. a SpaceX csinal, ... kezdetben ~4000 kicsi szatellittel ... az mar annyira redundans, hogy "valaki" nem kepes döntö mertekben megzavarni. De azzal szamolok, hogy, mint a GPS területen lesz majd minden nagyhatalomnak "sajat" müholdas kommunikacios eszköze is (SpaceX/Starlink, Apple, Amazon, oroszok, kinaiak, esetleg Europa ... önallo rendszerei).
Ez mar nagyon nem az, mint ami ~30-40 evvel ezelött rendelkezesre allt.
A helyzet ezekben az evekben radikalisan valtozik, TÖBB ceg is ohajt müholdas internetet kinalni. A hozzaferes nehany even belül csupan valogatas kerdese lesz ... (Tesla Starlink, Apple ...). Majd kiderül, hogy erdemes-e a kereskedelmi, müholdas internet-szolgaltato internetet katonai szinten is "meglovagolni". Jelenleg azt mondanam, hogy (a legnehezebb "feladatoktol" eltekintve), kodolt (titkositott) vonalakon ... a feladatok >80%-ra igen. A közeljövöben valszeg NEM a pont-pont kapcsolat lesz a döntö, hanem az, hogy kepes-e valaki az "ellenseges terület felett" internet-et biztositani. A müholdak pedig szinte mindenhonnan elerhetöek ...
Azoknak a drónoknak (a "nagyoknak") van egy púpjuk, amiben egy Ku sávú antenna van, ami egy (saját) műholdat céloz. Ezért reptetnek kevesen drónt a világban horizonton túl...
Jelen formájában ez egy elég aszimmetrikus "sport". Kevés ország hadsererege teheti meg, hogy csapásmérő drónokat is hadrendben tart (a felderítő drónok más tészta).
Csupan akarat kerdese. Ha az emlitett magyar ~3500 milliard Ft-ot (vagy annak felet) pl. dronokra adna ki az orszag, akkor siman lehetne. Nem is beszelve arrol, hogy a dronok ara rohamosan csökken ... es elöbb-utobb eleri a "know-how megszerzesenek/fenntartasanak" a költsegszerkezetet ...
Én a következőt ajánlottam nagyjainknak: van nektek egy tüzér osztályotok Tatán. Béke létszám 278 fő. M létszám 438 fő. Feltöltve 138 fő. Nekünk meg Pécsett van egy 300 fő feletti tüzér dandár baráti körünk Internetre felfűzve. Az osztály minden évben megy éleslövészetre. Ez egy 5 napos elfoglaltság hétfőtől péntekig. Szerdáig csináljátok meg az üteg gyakorlatot, mert a létszám miatt ennél többre nem vagytok képesek. Ha szóltok. hogy készüljünk, mi csütörtökön reggel elkezdünk összeállítani egy üteget. Semmi nem kell, sorozó orvoSAINK is vannak a csapatban. Küldjetek két buszt 10-re, tele lesz. 13-ra ott vagyunk a lőtéren 14-ig beöltözés, 1430-kor belépés a beosztásba. Vacsoráig mentorálással heveny lövöldözés, a mentorok folyamatosan jelentik, hogy a beosztásom a tartalékosnak átadható. Pénteken a tartalékos üteg lövi a tűzfeladatait értékelésre mentorálás nélkül ebédig. Ünnepi ebéd, pécsiek fájdalomtól megtört szívvel elválnak tőletek, ti bejegyzitek a 101-es tüzér osztály második (tartalékos) ütege READY.
Nem igényelték ezt a szolgáltatást. Azóta több mint 10 év telt el, Pécsett ez a képesség megszűnt a maga természetes módján.
Nincs arra szükség, hogy fizikailag ott legyenek az emberek... Drónnal 7x24-ben tudod ellenőrizni a területet, pontosan látod, hogy ki és mit csinál ott.
Ha ezt összekötöd személyazonosítási képességgel (pl. mozgáselemzéssel), kapcsolati háló építésével, akkor még azt is ki fogod szúrni, hogy ki az, aki
A CIOR-ba a HM a Tartalékos Katonák Országos Egyesületét (TKOE) delegálta. Azok ott megjelentek 70 évesen Nagy-Magyarország matricákkal, nem volt nehéz megállapítani, hogy nem tartalékosok, nem szobatiszták. Deák János vezérezredest kérték fel, hogy alakítson egy valódi tartalékos szövetséget, a MATASZ-t. Megalakult a szervezet és bejelentette igényét a tartalékosokkal történő foglalkozásra. Az akkori illetékesek viszont közölték, hogy a tartalékosokkal történő bíbelődés állami, HM feladat, húzzatok el! Deák akkor átadta Borszékinek a stafétát, más feladat után nézett. Borszéki sem ment semmire, a MATASZ távoltartása a valódi tartalékosoktól máig tart, így a MATASZ marad mi volt: gittegylet. Egy ilyen kérdésre, hogy a mai 10200 önkényes tartalékosból hány tagja a MATASZ-nak, nincs válasz.
Ezt hasonloan gondoljuk. Ennek ellenere az a velemenyem, hogy nem kell sokat foglalkozni olyanokkal, ahol a verbosszu elve motival meg mindig, ha nem muszaly. A NATO kihuzhatja magat alola, ... az oroszok mar kevesbe ... de ez a teny nem feltetlenül Europa gondja/baja ... azzal se törödünk tul sokat, ha az Amazonas videken ket törzs egymasnak ugrik, hiszen ök meg az öskorban tanultakat probaljak hasznositani.
Majd akkor szóljatok, amikor ezt és mondjuk a Pzh 2000 tűzvezető rendszerét össze lehet kapcsolni. Furján Attila nyá alezredes ezt a rendszert vagy 25 éve fejleszti, néhány éve a HM EI Zrt. keretein belül, 10-nél nagyobb létszámú csapattal. A MHTT tüzér szekciójának kb. egy éve mutatta be. Félek, hogy az ÁRPÁD sorsára jut.
na mo, st mi lenne a hangulat, ha egy washingtoni továbbképzésen a magyar józsefet baltázta volna le a piréz Johanescu, de hazamehet, otthon meg előléptetik, miután közkegyelmet kapott...
Ahogy nézem ezek leadásra váró ócskavasak csak, félre vannak húzva egy sarokba. Gondolom Sándor tábornok megnézte, hogy a vv-seknél mennyi vasanyag van, amit eltudnának adni a hulladéktelepen.
Ez a cikk arrol tudosit, hogy a "Hegyi-Karabah"-i haborusdit senki nem nyerheti +.
Azert felmerül a gyanu, hogy emberek ertelmetlenül halnak meg hadakozas közepette (allitolag eddig ~350-400 a halottak szama).
Csak +kerdezem, hogy ilyesminek egyaltalan mi ertelme van?
Miert kell a XXI. szazadban (annak 3. evtizedeben) emberek szazainak ertelmetlen harcokban meghalnia? Arrafele az emberek (leginkabb katonak) eletenek nincs semmi erteke?
Talan azt vartad, hogy az MH bozotharcra, hegyi partizanok kifüstölesere keszül (mert varosi perpatvarok rendezesere a 218 Lynx is böven eleg lenne ... de szerintem arra se kerül sor, legalabbis nem az orszag területen)?
Jelen formájában ez egy elég aszimmetrikus "sport". Kevés ország hadsererege teheti meg, hogy csapásmérő drónokat is hadrendben tart (a felderítő drónok más tészta). Jelen esetben egy modern légi eszköz támad hidegháborús földi szovjet technikát. Ugyanezt nem lehetne azért megtenni egy komolyabb légvédelemű egység ellen, a drón drón ellen harc meg még a sci-fi kategória szerintem.
Europaban senki nem gyöz le senkit se. "Más" helyeken (gennygocokban) pedig Europa szamara (hadi, harcaszati szempontbol) elegge mind1, hogy a torzsalkodo felek (Europan kivül) mit is csinalnak ...
És ha a drónok harcában az egyik drón hadsereg legyőzi a másikat, akkor mi a további lépés? Ez egy virtuális győzelem. Hogy valósul meg pl. a területfoglalás, ha emberi csapatok nem vonulnak be?
Itt a "hadaprodokat" a corona-virus elleni hadonaszasra keszitik fel ...
Egy ilyen intézményben, ahol leendő honvédeket nevelnek, ahol hadapródok sorakoznak fel példás rendben, itt egy közös ellenség, a koronavírus ellen is hatékonyabban, gyorsabban és sokkal szakszerűbben lehet védekezni
Hat meg ha precizios rakettakat tudott volna az ellen inditani ... (vagy precizios tüzerseggel rendelkezett volna). Akkor nem ilyen (II. vh.-szerü) jelenet lett volna megfigyelhetö.
Valamit írogattak a magyar sajtóban arról, hogy amikor Hende kabinetfőnöke volt, akkor valami piszkos ügy került felszínre, amivel kapcsolatosan felmerült a felelőssége, és ezért menekítették ki katonai attasénak Párizsba. Mióta visszajött onnan, civil foglalkozásokat űz, sehol nem jelent meg katonaként. Lehet hogy már nem is aktív katona?
Ha jobban ismernéd ezt a fickót, vagy az életútját, akkor nem érdekességnek neveznéd a kinevezését a Színművészeti Egyetem vezető posztjára. Én remélem, hogy a színházi szakma kicsinálja.
Gépesített lövész tiszt lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja.
A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kezdeményezésére távozik Vonderviszt Lajos, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, a helyére Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter volt kabinetfőnöke érkezik.
Az új kancellár, Szarka Gábor gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát szerzett. 2010-ben lett Hende Csaba kabinetfőnöke, ekkor léptették elő ezredessé. 2013-tól katonai attasé volt Párizsban, majd az állami NIPÜF Zrt. stratégiai igazgatója lett. A kancellári székbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezik, ahol az egyetemi kampuszért felelős főigazgató 2019 óta.
na, remélem ez a YT video nem vált át a fülgyilkos örmény hazafias zenére, mert az már atomcsapásért kiált. Na video másik fele, amikor ugye a másik félnél is van tüzérség, nem az ábrándosan NATOképzelgés asszimetrikus hálózatalapú csoda van, hanem közbeszól a tüzérség. Innen akár a wakandai szuperfém-betéttel tuningolt carrier plate viselete is fakultatív.https://www.youtube.com/watch?time_continue=2..
Mert a kormány máshogy döntött, a miértet tőlük kellene megkérdezni. Most majd lesz új nemzeti jármű és buszgyarto cég valahol, talán az is Zalában, most nem olvastam újra az erről szóló híreket, de arra emlékszem hogy a MAN-nal akarnak együttműködni. Vagy a BM-Heros lesz a gyártó. Ami a teherautó esetében annyit fog jelenteni szerintem, hogy a jarokepes Man alvázra itthon tesznek felépítményt, ami vagy itthoni gyártás lesz, vagy nem. És ezt eladják új magyar járműként.
Mit fog gyártani a Rába? Konkrétan semmit. Most számolta fel a katonai járműgyártását, állami megrendelés hiányában.
Da ha gyártana is, miért nem lenne jó a Rába által gyártott lőszerszállító? Az alapjárműre, amiben szorosan együttműködtek a MAN-nal, ugyanazt a felépítményt rátennék, gondolom én. Mit rontana le egy ilyen megoldás a leendő tűzérosztalyon? Persze nem lesz ilyen, de ha lenne.
Valoban. Ennek ellenere az eBay-n ennyiert biztosan nem veszik meg ... különben ez a modell mar ~7 eves ... a teknyika meg ezen a területen hatalmas leptekkel fejlödik ...
Hidd el, hogy a Pzh 2000 egy magas szinten integrált tűztámogató rendszer a lövegekkel, a tűztámogató járművekkel, a tűzvezető központokkal, az ellentűz radarral, a drónokkal, a lőszerszállítókon át az osztály segélyhelyig. Mi magyarok képesek vagyunk venni 24 löveget a KMW-től, mert nekünk van drónunk Debrecenben a Bornemisszánál, a Rába fogja gyártani a lőszerszállítókat, stb. Hungaryan PZH.
"Az összekapcsolható univerzális mikrogépeknek már most is megvannak a kezdetei eredményei. (Nem fognak kelleni céleszközök, mert az eszközök alkalmazkodnak felépítésükben a programozott célokhoz. Tehát a felhasználási cél fogja meghatározni az azonos elemekből felépülő rendszereket.)"
A mostani "jövőbetekintő" cikkek, látható katonai fejlesztések igazából nem a jövő technikái, hanem a jelen technikájának kiterjesztései. A jelenben még a gépesített háború eszközei uralják a terepet. Csak közben egy ipari forradalom kellős közepén vagyunk. (Vezérlések forradalma.)
Szerintem a viszonylag közeli jövőben(20-25 év múlva) alapvetően eltérő fegyverrendszerek jönnek, közük nem lesz a mostani "különböző dogokat különbözőképp kötünk össze, és jó lesz") irányzatokhoz.
Az összekapcsolható univerzális mikrogépeknek már most is megvannak a kezdetei eredményei. (Nem fognak kelleni céleszközök, mert az eszközök alkalmazkodnak felépítésükben a programozott célokhoz. Tehát a felhasználási cél fogja meghatározni az azonos elemekből felépülő rendszereket.)
A korábbi válaszomban nem véletlenül említettem meg az Uran-9-et. :)
Amúgy pedig egyet értek a Wágner Péterrel. Az a helyzet, hogy most már a drónos hadviselés lesz, az új irány vonal. Robotika, mesterséges intelligencia..stb folyamatosan fejlődik.
Robotrepülőgép, robottank, robottengeralattjáró...igazából már vannak, és lesznek. Az organikus biokatonát etetni, ruházni, kiképezni kell, az is pénz, ha pedig meghal, egykönnyen nem pótolható. A technika viszont pótolható/javítható. Az európai lakosság is főleg öregekből áll, sok a nyugdíjas. Kevesebb gyerek születik (kivéve az etnikai kisebbségek), valamint a mai fiatalok többsége, nem akar katonai pályát. Viszont háborúk, terrorizmus, fegyveres konfliktusok lesznek. Ha ember nem, akkor majd a gép harcol.
Anno amikor elekzdődött a nagy ujjongás a Z2026 körül, félig megírtam a cikket a lemilre,az lett volna a végeredmény,hogy 2030-35-re összehozhatunk egy sereget,ami valóban szuper lenne, 2015-ben.
Legalább elmondhatjuk, hogy kis hazánk gyárt harcjárművet, ez is valami. Mondjuk van még idejük fejleszteni, szóval akár jó is kisülhet belőle. Bár.....a magyar honvédségnek, úgy isten igazából, lehet nem is feltétlenül kell jobb cucc, mint a Lynx. A lényeg, hogy az ősrégi 20-30-40 éves ruszki (pontosabban szovjet) technikákat végre kihajítsuk. Ideje volt már modernizálni. A magyar kiskatona úgy is örülni fog, hogy belecsücsülhet a Hiúzba. :)
AJAx emlékeim szerint egy 40 mm-es gá-val szerelt brit felderítő könnyűpáncélos prgram.
BMPT-72 egy harckocsialvázra szerelt, új orosz megfogalmazásban "kísérő jármű" gépágyúval és atgm-el.
Egyik sem IFV.
A Bradley-t, 27 tonna, még a Bradley urban survivability kit (BUSK)-elfelszerelteket, ,és főleg a Scimitart -ami egy felderítő nagyonkönnyű páncélos, 8 tonna tömeggel. ... összehasonlítani a Lynx-el pedig khmm.. feltételez némi szakmai hozzá nem értést, hacsak az nem hogy az nézet, hogy lánctalp-lánctalp.
Jelenleg az összes létező jobb (pl: Ajax Scout SV, BMPT-72), maga a platform gagyi. A Leopárdot kellene alapnak venni, és arra rápakolni fegyvereket. Az a baj a Lynx-el, hogy hiába újabb, egyszerűen nem jobb a régebbi típusoknál, pont azoknál amiket váltania kellene. Amit jelenleg tud, azt egy Bradley, Scimitar is tudja (pedig ezeket is már váltani kellene).
Elolvastam a linkelt cikket. Megmondom őszintén szerintem hiba volt, ez a vegyes vállalat megalkotása/megalapítása. Ez a Lynx a kutyának sem kell.
Ha annyira jó lenne ez a Lynx bármilyen kiépítésben bármire is, ott ahol ellenség is van, akkor nem mi lennénk az egyetlen vevői a világon.
(Mindenki más csak érdeklődik, meg esetleg mintadarabot rendelt).
Ha pörögne az üzlet, akkor hazánkat tulajdonosnak nem vette volna be a gyártó, csak esetleg üzemet létesítene itt, az olcsó munkaerő miatt. Ilyeneket nem 5-10 évre szokás venni, márpedig már most ott tartunk, hogy ezeket könnyű drónokkal pusztítani, melyek a jövőben egyre autonómabbak lesznek, köszönhetően a mesterséges intelligencia fejlődésének.
Semmi értelme. Ez 35-50 tonna (utóbbi fullos aktív, passzív védelemmel), de ugyanannyi fegyverzete, lőszere van csak mint egy 10 tonnás URAN-9 drón harcjárműnek (UCGV). Vagy kevesebb, mert Lynxhez URAN-9-einél kisebb (rövidebb lőtávolságú) ugyanúgy 4 db páncéltörő rakéta csak opció.
URAN-9 ára, fogyasztása, üzemeltetése, szállítása... is negyede.
Tipikus magyar narancs ez a Lynx. Arra jó, hogy elmondjuk, hogy van új lövészpáncélosunk, és hogy Zalaegerszegen (vagy arrafelé valahol) fogjuk gyártani. Sikerült megvásárolni egy olyan egzotikus harcjárművet, ami szinte sehol sincs rendszeresítve. Ugyanez a Gripen vadászgép is, az se sok helyen van rendszeresítve, ráadásul nem is olyan jó a többi típushoz képest. A magyar honvédség nagyon nem ért a beszerzéshez.
"A piacon most az egyik legmodernebb légvédelmi gépágyúrendszert épp a magyar kormánnyal is szoros kapcsolatot ápoló Rheinmetall forgalmazza, ez a Rheinmetall Oerlikon 35 milliméteres "Millennium" fegyverrendszer."
Haha. Ekkorát ferdíteni! Közelében nincsenek, az orosz légvédelmi rendszereknek. Egy Pantsir-S1-hez képest ez sehol nincsen. De még a régebbi 2K22 Tunguska-tól is le van maradva, mint a borravaló. Ennyi erővel, ha nagyon a németek fenekét akarjuk fényesre nyalni, akkor már a Gepard Flakpanzer jobb, mint ez a Lynx platformú guruló játékdoboz, amire rátettek egy Oerlikon gépágyút (magával az Oerlikonnal nincs gond, jó az). De jó választás lenne a Leopard 2 Marksman is.
Ha már önjáró (csapat)légvédelmi löveg/gépágyú is kell, akkor normálisabb kellene.
Amúgy ha. kimész túristaként, azon gondolkoztam hogy ha visszafelé a nyakadba akasztod a repülön, úgy hogy ráragasztassz egy Nikon logot, valószínűleg a kutya nem szólna hozzád. De csak egy elvi gondlatkísérlet volt, nem akarok tipeket adni. .)
Ez a lőszer közbeszerzési eljárás meglett szüntetve összebeszélésre hivatkozva, tehát itt nem fognak semmit nyilvánosságra hozni. Új közbeszerzési eljárást kell kiírni, ha lőszert akar venni a magyar állam. Gondolom ott már jobban ügyelni fognak arra, ki nyerje a közbeszerzést.
Az ajánlatok üzleti titkok. A döntéshozóknak kell kiválasztania legoptimálisabbat. Feltételezve a tisztességüket, az ország javára döntenek. Amint megtörtént a beszerzés, mindent nyilvánosságra hoznak, mivel ez a törvény.
Kiskoma belém akartál kötni. Kaptál egy szerintem érthető választ, amire csak annyit bírsz kinyögni, hogy terelek. Hasadra csaptál, és leírtál egy alaptalan állítást a németek árajánlatáról. Nincs itt semmi hadititok, csak a közbeszerzés szabályai amik nem teszik lehetővé az ajánlat nyilvánosságra hozását, tehát hacsak nem te írtad az ajánlatot, nem tudhatod annak az összegét.
Én nehezen tudok fordítva ülni a lovon, mert gépesített vagyok, és ebből kifolyólag nincs lovam. Még egyszer tehát, a Milipol 50%-kal csökkentette az árajánlatát, és ezzel a németek alá ígért. Sehol nincs leírva, hogy mennyivel volt magasabb a Milipol eredeti ára a németekénél, lehet hogy csak 1%-kal volt magasabb, de akár egy szinten is lehettek. Az sincs sehol leírva, hogy a németek ajánlata eleve fele volt a Milipol eredeti ajánlatának. Ez csak a te kitalációd, mert a közbeszerzés árajánlatai nem nyilvánosak.
Mindenütt jelen van az ocsmány politika. Tehát a németeknek vastagon fogott a ceruzájuk, amikor beadták az árajánlatukat a 9x19-es Luger pisztolylőszerre. Ez alá ígért 50%-al kisebb árat a Milipol. Ha a kiírásban szereplő követelményeket tudja teljesíteni, akkor ezt az olcsóbb árajánlatot a magyar államnak el kellett volna fogadni, és a magyar céget győztesnek kihirdetni.
De nem ez történt. Gondolom a magyar kormány, a német kormány elhallgattatása érdekében, egy német gyártótól szerezte volna be a pisztolylőszert is-bármilyen áron is kínálta a német gyártó azt. Ebbe köpött bele a Milipol az alacsonyabb áraival. Szerintem a fentiek miatt a magyar hatóságok a kartellgyanút elővéve állították félre a céget. Józan paraszti ésszel gondolkodva az alacsonyabb áron kínált lőszert kellett volna megvenni.
A tájékozatlanok számára írom, hogy a rézhüvelyes, teljes köpenyes 9x19-es Luger lőszer kiskereskedelmi ára 70-90 Ft-között mozog.
A tűztámogató csoportok a közvetlen támogató tüzérosztály állományában vannak, ergo simán nevezhetők tüzér felderítőknek, mivel alapvetően azok. Más kérdés, hogy a művelt nyugaton mindazoknak közvetlenül dirigál, akiket a szd. erejének fokozására kijelöltek.
A magyar honvédség fejlesztés/modernizálás alatt van most már. Legalábbis elkezdődött. Önjáró lánctalpas csapatlégvédelem kellene, önjáró légvédelmi (gép)ágyú rakétákkal. Mert hiába van, Leopárdunk és Lynx-ünk, ha egy nyamvadt helikopteres támadástól sem tudjuk megvédeni őket.
Kétségtelenül új képesség, hogy lehet éjszakai lövészetet tartani a terep megvilágítása nélkül. Ez a képesség megszűnt amikor kivonták az utolsó 122mm-es tarackot is, annak volt világító gránátja.
Természetesen a tüzér alegység, egység kötelékében képződnek, de ahogy bevetés van, rohannak a manőver erőkhöz szakasz(amerikaiaknál), század, zászlóalj, ezred, dandár, hadosztály szintre. Ezt tettük a Vértes 98 gyakorlaton, berontottunk a hadosztály törzsbe a G3-ba és megalakítottuk a hadosztály tűzkoordinációs részleget. Megcsináltunk minden okmányt az amerikai hadosztály, hadtest kézikönyv szerint. Havrilnak, Hajnalnak, Naumann tábornoknak tetszett. Kálmán Feriék a harmadik napon értek oda. Mi ez a fekete vonal itt a térképen keresztbe? Ferikém az a tűzkoordinációs vonal. Az meg mi? Ki van a tüzérdandár vezetési pontján? A TÖF. Akkor ti most alárendeltek vagytok, vagy mi a tököm? Továbbra is alárendeltek vagyunk. Ha igen, akkor költözzetek vissza a saját vezetési pontotokra, ha kell, majd berendelünk benneteket.
Brave Warrior 2020 Origo, uj LYNX bemutató. Tüzér felderítés, lezeres celmegjeloles egy lehetőség, ködben füstben nem működik. Új eszközök az interoperabilitas miatt és nem a régi lovegek miatt vannak.
Én ezt nem nagyon tudom, az alább belinkelt lengyel nyelvű újságcikk ír lengyel vizuális tüzér felderítő alegységről, és a Rosomak tüzérségi felderítő járműre telepített eszközről.
"Dostawy będš realizowane na rzecz pododdziałów rozpoznania wzrokowego artylerii (sekcji wysuniętych obserwatorów), a ponadto posłużš do doposażenia nowych Artyleryjskich Wozów Rozpoznawczych Rosomak-AWR, które będš wchodzić w skład kompanijnych modułów ogniowych 120-mm modzierzy samobieżnych M120K Rak. Warto dodać, że prototyp Rosomaka-AWR powinien przechodzić obecnie badania kwalifikacyjne w Hucie Stalowa Wola, gdyż termin przekazania zamawiajšcemu minie w listopadzie br
Aszázad tűztámogató csoport a kombinált műszerével képes a terep nappali és éjszakai megfigyelésére, a célok koordinátáinak lézeres meghatározására, a célok lézeres megjelölésére a precíziós fegyverek számára, Így a század tűztámogató csoport közvetlenül vezeti a század aknavetők tüzét, tűzigényt küldhet a zászlóalj aknavető üteghez a zászlóalj tűztámogató csoporton keresztül, vagy közvetlenül is, ha tűzigénylési prioritást kapott a tűztámogatás tervezése során az adott mozzanatra. Az, hogy a század tűztámogató csoport rendelkezik lézeres célmegvilágítóval, alkalmassá teszi arra, hogy a dandár közvetlen támogató 155 mm-es tüzérosztály nagypontosságú lövedékeit alkalmazza a század érdekében. A lézeres célmegjelölés lehetővé teszi, hogy a támadó helikopterek, merev szárnyú csapatrepülők, vagy a légierő vadászbombázó repülői precíziós rakétáit, bombáit bevethessék a század harcainak támogatásában. Az ilyen módon bevethető dandár, hadosztály szintű tűztámogató erőforrások megsokszorozzák a század tűzerejét.
A zászlóalj tűztámogató csoport már nem végez felderítést és tűzmegfigyelést, koordinálja a század tűztámogatók és a zászlóalj aknavető ütege tevékenységét, továbbítja a század tűztámogatók és a zászlóaljparancsnok olyan tűzigényét a dandár tűzkoordinációs részleghez, amely nem elégíthető ki a század, vagy zászlóalj aknavető alegységeivel. A magyar honvédségben ezek a tűztámogató csoportok papíron alakultak meg, kiképzettségük, műszereik, adattovábbító eszközeik nem teszik lehetővé, hogy a többnemzetiségű dandár tűzkoordinációs részlegében időben információkat továbbítsanak, attól tűztámogatást igényeljenek, nagy pontosságú fegyvereket célra vezessenek, összegezve: a többnemzetiségű dandár tűztámogató rendszerébe illeszkedjenek. Ezen a lengyelek már a boszniai műveletek során a NORD-POL dandár keretében túltették magukat, a műveletek megkezdését követő fél éven belül képesek voltak dandár szinten az amerikaiaktól kapott szakasz, század, zászlóalj szintű tűztámogató csoportokat koordinálni, készen álltak a dandár érdekében nagy pontosságú lőszereket és támadó helikopterek közvetlen légi támogatását alkalmazni.
A dandár tűzkoordinációs részleg kettő helyen tevékenykedik. A dandár közvetlen támogató tüzérosztály parancsnoka, aki a dandár tűzkoordinátora a harcban a dandárparancsnokkal együtt előre megy a dandár előretolt műveleti központjába, és ott valósítja meg a tűztámogatás folyó műveletbe történő szinkronizálását. A tűzkoordinációs részleg zöme a dandár harcászati műveleti központjában tevékenykedik az S3 alárendeltségében. Az S2 részleggel szoros együttműködésben végzi a következő műveletek célképző eljárását, a tűztámogatás tervezését. Ha a dandár közvetlen támogató tüzérosztályt megerősítik egy másik tüzérosztállyal a hadosztály állományából, akkor azt a dandár közvetlen támogató tüzérosztály parancsnoka és törzse vezeti, hiszen a megerősítő tüzérosztály nem rendelkezik szakasz, század, zászlóalj tűztámogató csoportokkal.
Ha a másik tüzérosztály nem megerősítés, hanem általános támogatás megerősítés szabvány harcászati feladattal kerül a dandár felelősségi körzetébe, akkor a közvetlen támogató tüzérosztály parancsnoka (dandár tűzkoordinátor) feladata kibővül azzal, hogy a hadosztály tűzkoordinációs részleggel is tartania kell a kapcsolatot, hogy a vendég tüzérosztály általános tűztámogatási feladatai, amelyeket a hadosztály tűzkoordinációs részleg valamely szekciójától kap, összhangban legyenek a közvetlen támogatás feladataival.
A dandár tűzkoordinációs részleg az úgynevezett tűzkoordinációs vonalig felel a dandár felelősségi körzetén belül a közvetlen tűztámogatásért. A közvetlen tűztámogatás határa 5-8 km. A közvetlen tűztámogatás azokat az ellenséges célokat pusztítja, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a dandár műveleteit. A harcérintkezés vonalától előre és hátra 5-8 km-es sáv a dandár közvetlen harcterülete.
Olvasgatva ennek a műszernek a brossúráját, tud egy-két dolgot, ami nemcsak a tüzérségnek lehet hasznos. A lengyelek most rendeltek 24 darabot a tüzérfelderítőiknek. Én nem tudom, hogy hogyan tervezik a Honvédség tüzérségének a felépítését, de biztos, hogy csak abból a pár darab önjáró lövegből fog állni? Én nem hiszem.
Nem baj, de a Pzh 2000-hez nem ez van rendszeresítve. Ha a TAS 10 nem ment tönkre, azzal el lehetett volna döcögni Pzh 2000-ig. Légkör szondázóra nagyobb szükség lett volna.
Csak felhívnám a figyelmet, hogy itt örömködünk a távcsöveken. Ha a D20-hoz vették, akkor nem értem, minek a három összerekható löveghez új távcső. Ha a tervezett Pzh-hoz vették, akkor érthetetlen, mert ahhoz század tűztámogató csoport jármű tartozik beépített távmérővel, ami azonnal továbbítja az adatot a zászlóalj tűztámogató csoporthoz, ha prioritása van, akkor az osztály tűzvezető központba. A távmérő képes a célt megvilágítani a Pzh, aknavetők, helikopterek, vadászbombázók precíziós lövedékei számára NATO szerte.
Akár a holdon is lehettek volna mert a TF Ranger nem számolhatott velük a fedett műveletet lezáró akcióban. A TF parancsnoka háborgott is hogy nincsennek harci helikopterei.
Ezen nem fogunk vitatkozni, nem is en vetettem fel a csatahelikopterek bevetesenekelmaradasat. Mindossze felhivtam a figyelmet, hogy nem AH 64-esek voltak elerheto kozelsegben, hanem AH-1-ek.
A tengerészeknek voltak, a TF Rangernek meg nem. A TF teljes titokban működött fedett információkból dolgozott, nagyon gyors reakcióidővel. Teljesen önállóan, a feladatának megfelelően.
Így aztán a műveletben nem is tudtak tervezni az USMC eszközeivel.
Amúgy se vitték túlzásba a haditengerészetnél sem. Ha jól emlékszem talán 4 vagy 6 Cobrájuk volt csak összesen. De ebben azért nem vagyok teljesen biztos,
98-ban mutattam be a Rockwell-Collins cég 1997-es konstrukciójú VIPER lézertávmérőkét ugyanezekkel a képességekkel Volt hozzá kis 3 lábú állvány is a tüzérségi mérések pontossága szempontjából fontos a statív.
Új eszköz a tüzéreknél, ha jól jól szúrtam ki, a Safran-Vectronix terméke, video 59. másodperc, és a cég oldalán a termék.https://www.youtube.com/watch
Mogadishuban a Ranger-ek és a Delta Force vitte a prímet ( a Sólyom végveszélyben filmben a Delta nem a klasszikus rohamsisakot viselte hanem valami könnyebbet ill. úgy tűnt hogy az egészhez profibban álltak hozzá) ill. a Seal- tól is volt kevés katona.
Osamához a DevGru - nevű Seal csapat látogatott el ( ott pont úgy tették a dolgukat ahogy és amire kiképezték őket, a végeredményen is látszott)
Annak ellenére hogy az egyik helikopter lezuhant az akció kezdetén, egész jót rögtönöztek.
Ha a bevetésre induló heliket valódi harci gépek kísérik, akkor adódik hogy az RPG brigád lövéshez sem jut, illetve egy lövése van fegyverenként.
Amíg a célbavett heli manőverezik, addig a kísérője kilövi a lövészt. Az RPG lövészek ugyanis nem "tömegből" lőnek. A harciheli lövésze amúgy körül tud nézni, és zoomolni is tud a gyanús célokra. (Sisakcélzó.)
Az apacs kezelői nem mindenokvetlen kerülik a kézifegyver tüzet. A páncélozatlan gépeket viszont egyetlen találat is a földre kényszerítheti.
Az akció eleve balfácánul lett mind megtervezve, mind kivitelezve. A kimentésnél derült ki, hogy páncélosok pl. egyáltalán nincsenek.
Az Apache-ok ott fel se merültek. Kétséges, hogy mivel tudtak volna jobban teljesíteni a minigun-os AH-64-eseknél. Páncélozottabb az Apache, de az RPG-t nem hiszem, hogy sokkal jobban tűrné, mint a Black Hawk. Az Apache-ot eleve páncélozott célok ellen találták ki, nem harcosok kiszedésére a tömegből. Nagyobb űrméretű a gépágyúja, de tűzgyorsaságban valószínű nem veri a két minigun-os AH 64-et, lehet még rajta Hydra nem irányított rakéta, ami kicsit durva lett volna a tömegben, a Hellfire meg végképp semmire se lett volna jó ott.
Garrison tábornok egyébként több páncélozott járművet kért volnaa Humwee-k helyett, ezeket se kapta meg. Olvastam AC-130-as támogatási igényt részéről, de az elsőre még nagyobb baromságnak tűnik, mint az Apache. Bár pszichológiai hatása kétségtelen lett volna, valószínűleg a harcosok is akkor kaptak vérszemet, amikor látták, hogy nincsenek igazán nehézfegyverek.
Egy-két Kék Villám viszont nagy segítség lett volna :)
De mindegy, csak arra utaltam, hogy ha szétnézünk a közelben, ez az itt leírt nehézdandár definíció nem sok helyen található meg. A németeknél is pc. dandárok alkotják főleg a hadosztályokat, illetve náluk talán a páncélgránátos dandár lehet olyasmi, mint amit a nehézdandárról írogatunk.
Milyen "nehézhelikoptert"? A nehéz gépek pont a csapatszállítók, amiből több is (le)szerepelt ott.
Az apacsok pont hogy le tudják szedni az RPG használókat vérfürdő nélkül, mivel páncélzatuknak köszönhetően közelebb tudnak menni, nagyfokú manőverező képességük van, és pontosan, nagy tűzerővel tüzelnek.
Rémlik egy cikk, hog yők A fennecet üzemeltetik, mind felszerelhető ATGM-el, és miután megvették, kevesebb mint kilenc év alatt beléjük repültek 25 000 órát.
Belvárosba nehézhelikoptert? Úgy emlékszem, nem akartak még nagyobb zűrt. De még a könnyű helikoptereket se mindig tudták bevetni, mert a legtöbb esetben jött a hömpölygő tömeg, vegyesen. Hova lőjenek? Civilek, harcosok vegyesen mindenütt. Választhattak, hogy itt is mészárlással vonulnak be a történelembe, vagy bármilyen szégyen, szólnak az ENSZ-es pakiknak.
Szerintem kb mindenkinek beletört volna a bicskája Mogadishuba, ha nem akar vérfürdőt. Jó gép az Apache, de azt se ilyen helyzetekre találták ki, inkább Irakban vették nagyobb hasznát felderítő helikkel párban, tankot, APC-t vadászni.
Egyébként nézegettem pár kisebb ország haderejét. Ott van pl Dánia, van két dandárjuk, ott se nagyon látok helikoptereket. Mondjuk ők nem is nagyon képzelnek semmiféle NATO-n kívüli tevékenységet, nincsenek irredenta álmaik, szóval gondolom rábízzák a helikopter támogatást arra, akinek van. Elvileg pont ez is lenne a NATO célja, hogy ne kelljen mindenkinek nulláról svájcibicskát fejlesztenie.
Szóval én nem látom nagy ügynek, ha a mi eljövendő dandárunkban csak könnyűhelikopter lesz.
nekem három kattintás hogy örökre kitiltsam, de látom figyelni kell.. Ui.tök jó, a htka-n meg kb hülye zsidó libsi vagyok, szerinte meg Fidesz seggét nyalom... hosszú ez a nap.
kitakarítottam, nem tudtam eddig ránézni, délutáni műszak volt... mikor elmentem akkor még kedvenc Tourette-szindrómás kommnetelőnk nem tombolt ott. :(
However, in early 2021 Airbus Helicopters and Israeli firm Rafael will conduct test firings using the latters Spike ER munition; qualification should be achieved the following year.
Itt nem értünk egyet, az alap típus kiforott, nagy számban áll rendszerben, modern, minőségi ugrást jelent a m. légierőben. ( ld LAKOTA) a h145 ennek egy célszerszám verziója, (eredetelig különleges erőknek fejlesztve ++SAR) - mig Magyarország általam ismeretlen okból mindenféle célra akarja használni.
Az nem ugy volt, hogy ~2 eve ujitottak fel ... es ~7 eves "futamidöt" josoltak neki (az akkor ~2025 tajekan jarna le, ... mig a nehezdandar szinrelepesenek idöpontja ~2028)?
A nemrég generálozott 12db Mi-24 P,V nem integrálható, vagy azokat addigra pont megint kivonják? Ha nem is a legmodernebb, de legalább nehéz helikopter.
Valszeg fejlett (iranyitott) rakettakkal nem jatexer, hiszen ~12-15 km-röl lehet velük precizios tamadast inditani.
"Durva" tüztamogatasra pedig ott a PzH2000. Valszeg nincs az elöirva, hogy egy mai es korszerü dandarnak pontosan ugy kell kineznie, mint ~40-50 evvel ezelött.
A Z2026 keretében megrendelt helikopterek visszaesést jelentenek a Mi 8, Mi 24 csúcs időszakához képest úgy a szállító kapacitást, mind a tűzerőt illetően. Játékhelikopterek a szövetségen belül is.
"Elvileg" 3-5 éven belül- talán integrálva lesz rá a Spike, azaz lesz 21.századi OH-6 gépünk. 5 darab. A 20 mm-es gépágyú helikopteren hátt... most hirtelen a török T129 ugrik be elsőnek, de ezt félve írom le, mert hátha olvasnak minket, aztán most a homlokukra csapva gyorsan rendelnek tőlük párat a "kebabos kocsik" mellé.
És, ha belegondolsz, a főnök még saját korábbi szavainak is ellentmond. Nyilván ma már nem csak a híveket próbálja megszólítani, mert azok az utóbbi időben elbukott választásokon igen csak kevesen voltak.
Egy másik hsz.-ben írtam, hogy ebbe bele fog rokkanni az ország, vagy nem vesznek meg mindent és felemás lesz, ami később karbantartás hiányában elrohad.
Az elsőt kihagytad:pénz,pénz,pénz...sajnos minden fejlesztéshez a pénz nélkülözhetetlen sokszor a halandó ember el sem tudja képzelni azt a sok milliót(milliárdot) amit például az uj harckocsikra költöttek.Én azt vallom kis ország,kis pénz,kis foci,kis hadsereg.
Na, kimazsoláztam ebből a mai cikkből azokat a részeket amelyek a katonaságról, ütközetről, hadrendről, csatatérről, ütközetről és ehhez hasonló dolgokról szólnak:
"A szellemi szuverenitásért és intellektuális szabadságért évekkel ezelőtt éppen Tusnádfürdőn megindított küzdelmünk lassan termőre fordul. "
"A konzervativizmus és liberalizmus mai összekeveredése arra vezethető vissza, hogy a totalitarizmus elleni nagy csatákban a konzervatívok és a liberálisok félretették lényegbe vágó és akkor még nyilvánvaló különbözőségeiket. Félretették és szövetséget kötöttek a közös ellenséggel szemben. Szövetséget a nácizmus és a kommunizmus, a nácik és a kommunisták ellen. Hosszú, évszázados küzdelem volt ez, s hogy a szövetségesek gondolatai, érvei, alapvetései milyen erősen összegabalyodtak, csak akkor derült ki, amikor a szövetség a berlini fal leomlásával Nyugaton, a szovjetek kivonulásával pedig Keleten is elvesztette az értelmét."
"A technológiai versenyfutást civil-gazdasági alapon elképzelő Európa már a hátát sem látja a technológiai versenyt katonai-gazdasági alapon vívó Egyesült Államoknak és Kínának. S mivel minden korszakos technológia és innováció a hadseregek számára végzett kutatásokból került át a civil gazdasági rendszerekbe, Európa még csak be sem nevezhet ebbe a vetélkedésbe, amíg nincs komolyan vehető méretű, tehát közös hadserege."
"2022-ben döntő ütközetre készülnek. Mögöttük lesz a nemzetközi média, a brüsszeli bürokraták és a civilnek álcázott NGO-szervezetek. Nem lehet kétségünk, a hatalomért és a pénzért mindent meg fognak tenni. Ideje nekünk is hadrendbe állni. A kormányzás nehéz évei után vissza kell térnünk a választási csatatérre. Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk. Nagy ütközet vár ránk 2022-ben. Készüljetek."
Olvasható az így is. Valószínűleg a belé helyezett rengeteg munka a hibák oka.
De itt van a lengyel vonatkozású cikk is. A lengyelek - akik jelentős ipari háttérrel rendelkeznek -, súlyos problémák előtt állnak az RM-mel kötött szerződések miatt. Nekünk pedig hasonló iparunk még nyomokban sincs, se karbantartásra, se felújításra, piaci részvételre pedig abszolút semmi. Ebbe a fegyverkezésbe vagy bele fog bukni gazdaságilag az ország, vagy az lesz a technikák sorsa, hogy egyedi elemekként - rendszerek nélkül -, karbantartás hiányában szépen el fognak rohadni. Mint mindig, eddig, ezután!
John Keagan könyvét olvasom a 2003-as iraki harcokról. Épp leírja, milyen volt az előrenyomulás utánpótlással feltöltése, szinte menetből, milyenprofi katonák kellettek hozzá.
Ettől tartok én is, ehhez már csak egy kis irredenta gőz kell valamelyik főpolitikus fejébe:
"most itt az idő hogy lenyomjuk a románokat"-ig terjedtek, csak vegyünk még ugyanennyit, meg mindent"-ig terjedtek (Több magát szakmainak valló oldalon ez volt sajnos a kommentek között a meghatározó tétel, ami komoly aggodalmat ébreszt bennem emberek mentális állapotát illetően.)
Ami nem áll messze a valóságtól, mert sajnos a munkahelyemen egyre többet hallom és nem csak az iskolázatlanoktól, de akadt még mérnök is.
Másrészt úgy látom, bepaliztak minket a tokosok a beszerzésekkel, de visszatérek még a poszthoz.
Az, hogy béke van, az egy állapot. Ma nem tudhatjuk, ki, miért, mikor és milyen technikával támadhat.
Tamad6(na) ... de közben olyan vilag alakult ki (a vilag menese olyan iranyba fejlödött), hogy minden tamadas nagyobb "visszaütöerövel" talalkozik (vagyis a vilag fejlettebb zugaiban feleslegesse valt, hiszen azok sok szempontbol "halosodottak" ... ugyanis a Föld egy globalis falu, ahol mindenki "lat" mindenkit ... es gizdasagilag mindenki (összefogassal) "fegyelmezni" tud mindenkit ... ilyen a globalizacio ...
A közvetlen fegyveres csörteknek valojaban mar nincs is ertelme ... es csak olyan helyeken törtenhet +, ahol a zemberek meg közepkori viselkedesmintakat fogadnak el ... de ök nem szamitanak komoly "ellenfel"-nek, hiszen a közepkori moccerek mar regen tulhaladottak.
Zoli, feltűnt hogy mióta hozzászóltál a témához az egyetlen plusz információ ami elhangzott tőled az a hazug kretén volt? Tényleg, nézd vissza.
Ps.
Már belinkeltem korábban többször is, pont neked is. Csak hát ugye minek, mert el se olvasod csak szidalmazol. Talán majd ha sikerül feljebb lépegetned...
A cikk arra volt forrás hogy a korábbi hazugságukkal ellentétben Irak nem lőtt ki egyetlen egy scud rakétát sem, és ezt már az US Army sem tagadja.
Média cirkusz volt az egész Camp Doha elleni támadás, "sikeres" patriot bevetés.
A hadsereg folyamatosan teljes sikert jelent, vagy harminc éve, pont erről beszélgetünk de te nem olvasol, csak write only módban tolod a propagandát, és személyeskedés.
A helyzet az hogy valóban 9 sikeres elfogást jelentett a hadsereg de a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt Joseph M. Cosumano tábornok kérdésre elmondta hogy a Patriot ütegek adatrögzítői - mit tesz isten - nem voltak bekapcsolva, de istenbizony higgyük el, látták a radaron a hajókról. Erről se most hallasz először, csak ugye az a fránya write only mode.
Mik nem vannak ugye? :)
Azaz igazolt találat nulla.
Az Iraki hadsereg által kilőtt cirka 25 short range TBM döntő többsége hatótávolságon kívül volt, ártalmatlanul lepotyogott a sivatagba. A patriotnak épp semmi köze nem volt ehhez. A cirkáló rakétákat meg csak akkor vették észre, amikor becsapódtak.
Sokkal egyszerűbb lenne ha el is elolvasnád amit a másik ír mielőtt lekreténezed...
Azt lehetne meg hozzatenni (ha a mult elemzeset mar nagyon unjuk), hogy a (jelenleg) egypolusu vilagban az orszag MOST az egyetlen megfelelö polushoz tartozik. A feladata meg az, hogy a "feltörekvö masik polus" ne nagyon rugjon labdaba, hiszen a bekesse valo vilagban az acsarkodas sehova nem vezet ...
Kérdés, hogy mitől lesz valami cirkálórakéta, de végül is a Harpoon is megfelel ennek a definíciónak.
"A robotrepülőgép irányított fegyverfajta, mely a célig tartó utat a levegőben, repülőgépekhez hasonlóan repülve teszi meg. Az irányított rakétától az különbözteti meg, hogy szárnyain vagy törzsén aerodinamikai felhajtóerő keletkezik (a rakéták repülhetnek ballisztikus pályán is, ez esetben nincsen szükség levegőre), a repüléshez szükséges energiát pedig rendszerint a környező levegőt felhasználó sugárhajtómű-típusok szolgáltatják (az irányított rakéták rakétahajtóműve az égéshez nem a környező levegőt, hanem a rakéta által szállított oxidálóanyagot égeti)."
ugyanitt a wikiben kapunk egy kis kiigazítást is :)
"Helytelen és hibás fogalom a magyar sajtóban gyakran emlegetett cirkálórakéta megnevezés. Ugyanis a nem rakétahajtású repülőeszközök nem minősülnek rakétának. Eredete az angol cruise missile hibás tükörfordításából vezethető le. Az angol nyelvű terminológiában a missile több mint rakéta: olyan lövedék-fegyver, amely a sugárhajtás valamelyike révén képes repülni. A cruise missile ennek irányított változata."
Ez nem ilyen egyszerű Berci. A kétpólusú világrendszerben Magyarország az egyik tömbhöz tartozott, ennyi elég is volt ahhoz hogy célpont legyen a másik oldal térképén. Az meg a rendszerből, a korabeli hadászati doktrínákból következett, hogy mindkét fél számolt az atomfegyverek tömeges bevetésének lehetőségével (ami szerencsére nem következett be), a tüzérségi lövedékektől kezdve a taktikai, hadműveleti, hadászati fegyverekig.
Most eltekintve az osztály besorolás vitától, van itt más baj: attól függetlenül hogy most Scud-ot vagy Luna-t akartak leszedni, mekkora a találati arány. Hogy mennyire vigasztalja GI Joe-t hogy hadműveleti vagy harcászati rakéta küldte a másvilágra...
LoL :) Hát ha ez rakéta, akkor Hofi Géza harckocsi. )
De végül is igazad van, ne legyünk pongyolák. :)
Ballisztikus rakéta az olyan rakéta ami csak a pálya legelején meghajtott, a továbbiakban ballisztikus pályán repülve éri el a célját. A cirkálórakéta pedig olyan irányított rakéta, ami végig meghajtva és manőverezve repül a célja felé.
Eddig úgy tudtam hogy hajó elleni, partról vagy hajóról indítható rakéta, de hát illik lépést tartani a korral, akkor az Exocet és Harpoon is cirkálórakéta.:)
Teljesen felesleges a csevereszest erzelmi iranyba terelni, ... hiszen az "elmútt" rencörben is, meg a "zujban" is a POLITIKA 6arozza/6arozta + a honvedseg szerepet, ill. feladatat. Az pedig ennek a topiknak nem temaköre.
(Azé´pl. Ausztria jol elvolt atomrobbanofej kompátibilis hordozo-rakettak nelkül is ... pedig kapott volna nehanyat, ha komolyodik a helyzet.)
Képzeld el, hogy a Tapolca MN1480 a béke záloga volt. Akkor is az lett volna, ha a másik oldalon áll.
Most meg nem letezik, oszt ugy tünik, az a beke zaloga ... hiszen ~30 ev ota (is) beke van. Magyarorszag szamara meg olyan feszültseg (ami igazolna a letet) nem letezik ...
Amúgy Saddamék próbálkoztak a silkworm továbbfejlesztésével, egy gázturbinát akartak felszerelni a rakétamotor helyére, de nem jött össze nekik.
És persze a Silkworm nagyon primitív cirklórakéta, de attól még az. Embargó alatt szegény ember vizzel főz.
2003-ra Saddamnak semmi olyan rakétája, vagy cirkáló rakétája nem volt, ami 150-160 km hatótávnál többet tudott volna.
Persze az amerikaiak pont azért támadták meg merthogy "vegyi fegyverei vannak" és "tiltott rakétákat dugdos."
Pont erre játszottak rá a lenti videoban is hogy lám van scudja. Csak hát nem volt, mint utólag kiderült, és hát Al Qurnah ahonnan a Ababil-100 rakétákat eregették majdnem 200 kilométer Camp Dohától, úgyhogy szép öngólt lőttek.
The Iraqis fired five Seersucker cruise missiles weapons that were designed to attack enemy ships but that the Iraqis used instead against targets on land. While the missile proved to be ineffective, what is troubling is that none of the missiles were detected by the American warning systems and that the American military was powerless to intercept them.
The cruise missile was launched from the Al Faw peninsula and struck a pier outside Kuwait City , killing two civilians. Responses were immediate: coalition forces moved aggressively into likely launch sites on the Al Faw peninsula to prevent their use for launches, and Kuwait deployed Amoun batteries within their country to interdict any further missiles launched from the Al Faw [this was now a Missile Engagement Zone] Great Britain also positioned the HMS York in shallow waters off Kuwait City with the task of intercepting cruise missiles.
Kérdés: milyen "Iraqi cruise missiles"-ról van szó??? Fura...
Patriots also did not down any Iraqi cruise missiles, which are powered for their whole flight, can maneuver, and fly at low altitudes. Due to these flight characteristics, a cruise missile can be difficult for radars to track or confused with aircraft.
Milyen marhaságokat hordasz te itt össze? Te állítod az első perctől kezdve, hogy nem történt-történik semmi a Leopárdokat, és a kezelőiket illetően, hiába írogattam, hogy folynak az események. Most megjelent egy kis képes híradás erről. Sőt leírták azt is, hogy nemsokára kezdődnek a szimulátoros kiképzések is. Te erre ezzel a zagyvasággal reagálsz? Te hibbant vagy öregem.
Jaj, nyilván szept. 14-ig zajlott a titkos kiképzés, az összes harckocsival és több száz katonával.
Most még férevezetjük a világot (nem lennék most az imprlisták helyében!), kitolunk egy tankot színből, körbeállja pár ember és azt kamuzzuk a világnak, hogy csak most kezdődött a kiképzés.
"Hat, ez nem eppen a hadmüveszet csucsa ... sokkal inkabb a magyar nep veszelyeztetesenek az utja ..."
Nem csodálkoznék, ha ezért kapnál a pofádra egy volt tüzérosztály-parancsnoktól.
A magyar nép veszélyeztetése.
Mondd, tisztában vagy te azzal, hogy akkor milyen világrend volt? Elárulom neked, kétpólusú. A népeket, az összeset a szemben álló nagyhatalmak veszélyeztették, de ők is csak a másik elrettentő fegyverzetétől tartottak.
Képzeld el, hogy a Tapolca MN1480 a béke záloga volt. Akkor is az lett volna, ha a másik oldalon áll.
Vagyis Magyarorszag (mint nem atomhatalom, aki nem birtokol atom robbanofejeket) a raketainditok puszta jelenletevel atomcsapas celpontjava valt (hiszen egy komolyra fordulo szituacioban fennalt a lehetösege annak, hogy "abbol az iranybol" is erkezhet egy "atomaldas"). Hat, ez nem eppen a hadmüveszet csucsa ... sokkal inkabb a magyar nep veszelyeztetesenek az utja ... persze az akkor egy "mas" szervezet volt ...
Szerintem ez az egész amit ideírtál kitaláció, és még mindig fogalmad nincs mi történhetett 14-e előtt. Abból, hogy te 1 db harckocsit látsz a képen, levonod a következtetést, hogy csak olyat csinálnak, amihez nem kell több harckocsi? A hír csak arról szól, hogy 14-én megkezdődött a szakfelkészítés. Semmilyen hivatalos közlemény nem jelent meg arról, hogy 14-e előtt csak "portörlés" történt a Leopardokon.
Legalább a szemedet használnád! A képeken van legalább kettő harckocsi, 4 kiképző, és 4 katona. Az átképzendő állomány legalább 16 fő, a képen van ebből 4 fő, a többi 12 közben malmozik szerinted?
Tehát szeptember 14-én kezdődött a kiképzés, és semmi olyat nem csinálnak, amihez 1-nél több tank kellene.
Ehhez képest élen jártál a hisztiben, amikor azt állítottam, hogy a júliusi "szolgálatba álltak" hír egy ordas nagy kamu. Most már hivatalos közlemény van róla, hogy szeptember 14. előtt max. portörlés volt az A4-eseken, semmi más.
Nem mellesleg azokat a kiképzési információkat, amiket most a HM saját maga közöl, valami óriási államtitoknak beállítva riadót fújtál, hogy az erre irányuló kérdések mögött sanda kémkedés rejlik a háttérben.
A Műveleti Támogató Tanszék szervezetén belül állítólag létezik a Tüzér Szakcsoport, mely áll 2 fő százados gyakorlati oktatóból, és 1 fő törzszászlós gyakorlati oktatóból. Én ezt elégtelennek érzem.
A MHTT tüzér szekciójának üléseire rendre eljön egy kolléga a MHPságról, ő a tüzér referens, de azt nem tudom, hogy melyik csfséghez tartozik. A múltkor beszélt arról, hogy kellene a szárazföldi szemlélőségre is egy tüzér. Azt sem igazán tudom, hogy a NKE hadtudományi és tisztképző karán a tüzér képzés önálló tanszéken, vagy egy támogató tanszék szakcsoportjában folyik.
Dani ez a biológus nem a fegyvertartás miatt tette le a vadászvizsgát hanem azért, mert ez volt az előfeltétele annak hogy valahol madárbiológiát oktathasson jó pénzért. Lehet hogy még fegyvere sincs-szerencsére.
Ja bocs elfelejtettem, hogy te "szakértő" vagy. Biztos több információd van arról, hogy milyen szakmai felkészültségű harckocsizókat küldenek továbbképzésre. Mesélj már erről gy kicsit! Még egy kérdésem van. Te a tatai harckocsizó zászlóaljnál szolgálsz, hogy ennyire képben vagy a mivel mennyit lőttek, és kik kérdésében?
A masodik link (2013. április 16. kedd, ... vagyis 7,5 eves). Lett-e a roman együttmüködesnek eredmenye?
Nemrég jelent meg a hír egy román haditehnikával foglalkozó portálon, hogy egy román cég (CRIABO Defense& Security) megvásárolta a magyar fegyver licencét és közösen több állami fegyvervállalattal belevág a gyártásába.
(Mondjuk a CRIABO home-page-enel semmitmondobb linket nehezen lehet az interneten talalni.)
Nem voltak magyar kezben atom robbanofejek (szerencsere). A döntes ebben a kerdesben NEM a magyarok, hanem az oroszok tettek (volna) ... (es adtak volna at az atadasi pontokon, ha eppen ugy döntöttek volna). De ez mar (itt, ebben a topikban is) ki lett vesezve ... (kis Mászkvá ...).
Az SZVD- vel kapcsolatban is létezik egy ilyen legenda(vagy igazság?) hogy a tár tervezésére majd ugyanannyi
időt kellett fordítani mint a fegyver többi részére összesen ( mondjuk itt erős pályanehezítés a peremes lőszer)
Mégiscsak be kell látni hogy minden ismétlő , öntöltő , önműködő fegyver ( a Match-lőszerével, a megatechno- prec. csövével, meg a szuper optikájával) csak annyit ér amit a plebejus hajlított lemezdarab azzal a buta rugójával(tár) nyújtani képes.
Még valami a témához. Ha az osztrákok a kezdő sorkatonáiknak 6 hónap alatt meg tudják tanítani a Leopardok kezelését, akkor a profi magyar katonáknak is megtudják tanítani.
Civil piacra, redneck fegyverbuzzancsoknak. Asszem valamelyik arab öböl-állami állam vett belőle pár darabot. Alap konstrukciós hibája hogy szennyeződést nem bírja.
Más. Ahogy Kenobi mester mondaná, "Roszz érzésem van ezzel kapcsolatban." Nyugtassatok meg.
Jobb helyen, spec oktatóalakulatnál nyolc hónap a harckocsizók szakképzése, a parancsnoké pedig egy év.
És hogy nem "csak" az elrettentés ezeknek a drága technikáknak a célja hogy ne a Szovjeteket emlitsem történelmi példa: 1973-ban Egyiptom vetette be Izrael ellen, az 1980-1988 közötti Irán-Irak válság idején mind két fél több mint 500 Scud-B típusú rakétát lőtt ki a másik félre. Hagyományos fejekkel.
... hogy engedje át a Honvédséget az országukon a Pó síkságra.
El tudom kepzelni azt a kielegült örömöt az orcakon, amikor a magyarok atkelnek a megatombombazott Becs (volt) területein. :-(
Az pedig egy hatalmas fejlődés egy békepárti szemében, hogy a Honvédség tüzérsége 30 évvel ezelőtt még képes volt atomrakéta kilövésére, ...
Remelem nem a mgyaroknak kellett volna a rakettat inditaniuk (ugyanis, ha az orszag tette volna, ... akkor, mint hivatalosan atomfegyverrel nem rendelkezö orszag ... gyorsan legitimalta volna magat arra, hogy rögtön atomcsapas celpontjava valjon).
Volt ott arra több egyeb opcio is. Szerencsere egyik se került kiprobalasra ...
Ausztria jogilag ma is semleges, nem tagja a NATO-nak. Ellenben részt vesz a NATO Békepartnerség programjában, sok más országgal együtt.
A semelgesség sem garancia, és nem volt garancia arra, hogy ne kaphasson pár atomrakétát, vagy ne masírozhassanak végig az országon vöröscsillagos tankok ezrei.
Ez igaz, de itt most nem ez a lényeg. Gyulabácsi azt szerette volna tudatni (szerintem), hogy a honvédelem.hu firkásza szerint Ausztria is NATO tag, ami persze nem igaz. Figyelmetlen és trehány volt e sorok írója, ennyi.
Valamivel csak meg kellett volna győzni a semleges Ausztriát, hogy engedje át a Honvédséget az országukon a Pó síkságra. Erre a legmeggyőzőbb érv mi lett volna a legjobb, mit egy-két atomrobbanás a fővárosukban.
Az pedig egy hatalmas fejlődés egy békepárti szemében, hogy a Honvédség tüzérsége 30 évvel ezelőtt még képes volt atomrakéta kilövésére, most pedig egy szaros vizsgalövészetet 1-2 löveggel nem tudnak végrehajtani.
Node, Ausztria semlegesseget "vallalt" 1955-ben. Aztan nyilvan rajött, hogy egy kicsi orszag, barmennyire is nekiveselkedik ... a hideghaboru evtizedeiben es Europaban ... nem tudja önalloan megvedeni magat. Ezert treningezik a NATO-val. Különben, a fordulat utan derült ki, hogy a VSZ se gondolta a semlegesseget komolyan ... hiszen pl. nehany atomrakettat szant Becs-re ... (is).
Szabó államtitkár-tábornok úrnak egykutya a dolog. Ausztria nem NATO tagként, folyamatosan részt vesz a NATO partnerségi programjában, de nem óhajt a tagja lenni.
de miből gondolod, hogy valamelyik kiképzésért felelős magaspolcon ülő hallott erről a vizsgáról?
Miden évben potosít az egyetem, a VK és az MH a tanszék csapatigényéről, ez tartalmazza a csapatoknál megtartott tanórákat, a csapatgyakorlatokat és az éleslövészetek kiszolgálásának emberi, anyagi és időigényét. Mindezeket a csapatok végül is parancs formájában kapják meg - nyilván nem az egyetemtől. Ergo CSAK magas polcon üldögélő dönthet és döntött is mindig mindezek végrehajtásáról vagy elhagyásáról.
Miután ezt a rendet összehozák, még egy csobánkai 6 órás terepfoglalkozás retkes kétlöveges löveg- és vontató igényét (ezek a tiszthelyettes képző birtokában vannak) a VK-n keresztül kell igényelni, vazze. Egy évre előre. Aztán jön a járőrözés migráncs veszély mián, és kiadják az utasítást, hogy az elmaradt Csobánkát pótolják délután 3 kétórás tanórában.
Sebaj majd mi is úgy járunk mint az Amik, akiknek két rombolójuk is összeütközött pár éve polgári hajókkal, mind a két esetben a rombolók navigációs hibájából. Tucatnyi halott.
Elkezdtek kotorászni, és kiderült hogy addigra már 10 éve egy oktató CD egyéni megnézése volt a navigációs oktatás.
Azért persze lefokozták az érintetteket biztos ami biztos. Gondolom a navigációs training program felszámolójának kutya baja sem lett.
Vehetünk mi akármennyi fegyvert ha ágyút csak fényképen látnak a tüzérek.
Hát ugye 30 év számtalan bevetés és egyetlen sikeres akció sincs dokumentálva. A sikernek kihirdetett bevetésekről is mind kiderült utólag hogy hát, nem is igazán volt sikeres.
A leggyönyörűbb az volt amikor 2003-ban egy egész kamu rakétatámadást rendeztek meg az újságíróknak;
Szerinted ez botrány? Hallottál valahol egy fél szót is, hogy valaki szóvá tette ezt a Honvédségben? Én nem vagyok tüzér, nem értek hozzá, nem tudom kell-e ez a vizsga az altiszteknek, de miből gondolod, hogy valamelyik kiképzésért felelős magaspolcon ülő hallott erről a vizsgáról?
Igen. Beérett a ZMKA egyetemesítése, az akkor korcsnak gondolt - ma pótolhatatlan - törzstiszti tanfolyam megszüntetése, az oktatói utánpótlás lehetetlenné tétele.
Ezt emelte négyzetre a tüzér származású VKF-ek csapatokon elkövetett nemi erőszakja.
Az igazi botrány persze az, hogy 1949 óta nem fordult elő, hogy tüzér tiszteket avattunk egyéni tüzérségi vizsgalövészet nélkül, most megtörtént, és nem a vírus a felelős.
A nyáron találkoztam egy madár biológussal, akinek van vadászvizsgája, de elmondta, hogy soha nem ölne állatot. A fickó állandó jelleggel legalább 6 db! kést, és bicskát hord a ruházatában, vagy az alatt, soha nem tanult fémipari ismereteket, de úgy gondolja, hogy mindent tud erről, és órákig tud egyfolytában beszélni a kései ölő, és más tulajdonságairól. Én 3 órát hallgattam őt egyfolytában. Én közben ott levontam azt a következtetést, hogy az illető nem teljesen beszámítható megszállott.
Tudod van az a mondás, hogy az őrültet, és a zsenit egy hajszál választja el egymástól. Ez vonatkozik arra a néhai alezredesre is.
Hogy miket nem tud meg az ember a cikkből:Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarországot és Ausztriát a közös NATO- és EU-tagság számos területen egymást szorosan támogató szövetségessé teszi.
A zikercső azé' dupláját teljesíti az egyke csőnek, vagyis fokozott a tűzerő egy BTR80A-hoz képest és nekem ez annyira megnyugtató, már érdemes volt a szovjet elvtársakkal felújíttatni.
Én úgy tanultam, hogy a CAS(Closed Air Support) jelentősen megnöveli az adott helyen a század, zászlóalj tűzerejét. A Mi 24 hozza a páncélelhárító képességet, a területtűz képességét ez UB blokkokból az Sz 5 M rakétákkal, a fedélzeti gépágyúját. Lehet látni a folyó gyakorlaton, hogy a tűzerő most is növekszik, a BTR80-asnak csak egy 30mm-es gépágyúja van az NDK inkurrenciából kukázott és tavaly felújított Hindnek pedig kettő.
A drónok ma már szinte minden hadsereg arzenáljában ott vannak, arra várva, hogy valamilyen speciális rakománnyal felszerelve a levegőbe emelkedhessenek egy újabb bevetés erejéig. A katonaságban többek között felderítésre, megtévesztésre, kutatásokra és fejlesztésekre, megfigyelésre és támadó hadműveletekre alkalmazzák ezeket a pilóta nélküli repülő készülékeket.
A Goldman Sachs szerint a katonai dróntechnológia a közeljövőben is a drónfejlesztések fő mozgatórugója lesz majd. A cég becslése alapján a világ hadseregei összesen nagyjából 70 milliárd dollárnyi összeget fordítanak majd a drónok fejlesztésére. Ezek a készülékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak majd a jövő ütközeteiben, továbbá idővel az emberi pilótákat is nagy valószínűséggel lecserélhetik.
Nem kérdés, hogy a haditechnika a jövőben egyre többet foglalkozik majd a drónokkal, különösen mert már most segítenek a veszteségek csökkentésében és az olyan bevetések lebonyolításában, ahol az időzítés kritikus fontosságú.
A földfelszínen rohangászó drónoknál hasonló fejlődés várható, a mesterséges intelligencia segítségével simán nyeri a 214 lövészmentes Hiúz az ütközeteket emberi beavatkozás nélkül, Korom Ferencnek ki sem kell tennie a lábát fehérvéri irodájából.