Keresés

Részletes keresés

mickey cortez Creative Commons License 2006.05.09 0 0 412

 

Colonel Roger Trinquier

"..Adjanak nekem száz hóhért és én terrorizálom vele egész Párizst.Felölem mondhatják maguk,hogy terrorista vagyok de a népet móresre kell tanitani.."

Mondta ezt azután,hogy az általa szervezett városvédelmi egységek rendbetették az algiri belsö körzetek helyzetét(Casbah) és azokban az idökben egész Párizs a maga tüntetöivel és árulo politikusaival azon vacogott,hogy a 1.REP-et,a gyarmati világ legjobb,leghirhedtebb alakulatát melyik nap fogják az algiri puccsisták a fövárosra ledobni...(sajnálatos modon,késöbb bosszubol feloszlatták az ezredet,akik az algériai kivonuláskor légios szokásoknak megfelelöen a sidibelabbesi laktanya udvarán a levegöbe röpitették az ezred maradék löszerkészletét és az ezred irattárát..késöbb ök adták a OAS gerincét..a tisztek elhivatottságbol a legénység hüségböl....viszont minden rosszban van valami jo,jo másfél évtizedre rá,viszont megszületett az uj legenda ,a 2.REP...)

mickey cortez Creative Commons License 2006.05.09 0 0 411

A tapasztalattal a személyes tapasztalatra gondolsz?szerintem jelenleg nincs olyan személy aki ott élte meg,át vagy vett részt benne..ezért max másodkezes infok vannak..

nagy kár,hogy ACH csak-az-igazat már nincs velünk,mert az ö felesége spanyolanyanyelvü piednoir,valoszinüleg sok jo hszt tudott volna szinte elsökézböl vázolni nekünk..aztán pár évvel ezelött volt a légio topicon egy hölgy (nickje:Caly)akinek nem tudom mi volt a szakmája,de nagyon profi hozzászolásai voltak..a férje emlékeim szerint valamikor Irak elején talán az ireknél szolgált a Gárdában Basraban..

Előzmény: Némedi László __ (408)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.09 0 0 410

üdv Lászlo

Nem a beleugatás beszél belölem,arrol irsz ami érdekel és olyan formában ahogy gondolod,de ha megengedsz egy rövid "bevezetöt"..ugy gondolom,az itt tárgyalt téma valamilyen szinten(föleg a xx.század utolso harmada ota)a terrorizmus,a terror másik oldala.A top.themenél maradva,a modern "contractorok"jelenleg defensif feladatokat látnak el a világban 80%ban szemben a hatvanas,hetvenes évek offenzif megbizásaival..a modern pmc-k a security vonalat erösitve dolgoznak a terror ellen,lásd Irak..és most már Afrika bizonyos területei is..

szerintem kezdjük a terror definiciojával,ehez gondolom alapot ad bármely értelmezö szótár,aztán löjük be honnan indulnánk korban(szvsz az algiri idöpont jo,mert ott már megjelentek bizonyos "városi"hadviselésben meglepönek gyorsnak és brutalisnak mondhato "stratégiák",amit nem mellesleg késöbb az OAS gyakorlatilag a saját harcmodorává tett(erre utaltam a katonain,hogy a tangokkal ugy tudsz hatékonyan küzdeni,ha ugy harcolsz ahogy ök..)más kérdés hogy az OAS a remekül elsajátitott "terrortechnikákat"pont arra használta fel,hogy valos(vagy vélt-lásd mabelle hsz tartalma)sérelmeit,politikai és érzelmi elvárásait igy kényszeritse ki a francia kormánytol..de ez csak privát vélemény a téma kezdéshez,nem moderacio:))

én a véleményeimben is nagy részbena  vadludak felöl fogom megközeliteni,jelzem:)

 

az algiri dologhoz,amit mabelle levele leir abban felmerül,miért változott meg De Gaulle véleménye..De Gaulle-t valoban azért tették vissza hatalomba,mert már "bizonyitott" a személyisége,a legnehezebb idökben volt a franciák többségének a megoldás(II.vhb és utána)..ez idáig oké..de mivel abban a korban vagyunk ami elég markáns vonalakat vázolt fel a világtérképre,még nem voltak stabilak azok az érdekvonalak amiket a háboru után vázoltak fel,volt még mozgástér minden jelentös hatalomnak variálni saját pozicioin..ez ugye az ötvenes évek..Europában nem akartak hozzányulni a megállapodott helyzethez(ebbe majdnem mi magyarok köptünk bele 56-ban..nem véletlen maradtunk magunkra..)ezért a lehetöségek más földrészekre tevödtek..elöször ott kellett stratégiai positiokat megszerezni akár direktbe egyértelmüen(volt gyarmatok,izrael elismerése,stb..)vagy épp a háttérböl ahogy usa tette..szoval De Gaulle volt az akivel "ennyivel"meguszták,hogy hogyan tolják le a franciák torkán Algir elvesztését..az öreget meg lehetett már akkor manipulálni hogy egy volt az országáért (usa segitséggel)felszabadito háborut folytato hös nem lehet egy másik nemzet elnyomoja..szerintem De Gaulle valoban franciaként lépett vissza a politikai porondra aztán késöbb szvsz valami hasonlo nyomásra már nem volt nagyon mit tennie..(egy késöbbi nyersanyag vitában "könnyebb" egy független suveren afrikai állammal-Algeria-tárgyalnia egy világhatalomnak mint egy francia protekturátussal kvazi ezáltal Franciaországgal..)szerintem Algirt nem Franciaország vesztette el,hanem a politikai struktura váltás forditotta ki a zsebükböl..gyakorlatilag ez volt a jeladás a volt gyarmati világ felbomlásához és elinditoja a függetlenségi harcoknak Afrikában..aztán ezek késöbb szabadrablásokká,népirtásokká,lokális háborukká,mára pedig egyfajta terrorá váltak..(amenyiben teroristáknak fogadjul el az itt már többször tárgyalt afrikai bandákat)..

szoval szerintem kezdjük Algirtol,az ott felmerült "terrorista"problémáktol,az ellene alkalmazott katonai taktikáktol és az OAStol aki késöbb felhozta Europába ezt a fajta városi hadviselést..(én azért gondolom hogy innen induljunk,mert nem sok alja lenne visszamenni a jakobinusokig..de ki hogy látja..)

üdv

cortez

Előzmény: Némedi László __ (408)
mabelle Creative Commons License 2006.05.08 0 0 409

udv

 

nem volt megoldas:-)) a vége sokak szerint el lett cseszve:-))

 

most nincs sok idom, de becsatolnék kezdésnek egy levelet, amit egykor egy jo ismerosomtol (a legio muzeumigazgatoja volt vagy 20 evig ,kesobb a francia hadtorteneti intezet vezetoje.. szoval forrása mindenre van:))kaptam amikor más ugyben vegeztem kutatomunkat..Franciaorszagban, de mivel erdekelt, mellekvaganyon ezt is hozzacsaptam

 

Kedves Jŕnos,   

Mint mondtam, próbŕlok vŕlaszolni arra kérdésre : miért adta fel Algériŕt Franciaorszŕg a katonai akciók sikerének ellenére ?

     Erre a kérdésre olyan feleletek vŕlaszolnak, hogy arra fújt a történelem szele, vége volt a gyarmati kornak, az algériaiak egy része fellŕzadott a franciŕk ellen, a fél vilŕg igazat adott a harcuknak, Amerika az első sorban mert mindég az volt az elvük, hogy minden népnek joga van a függetlenségre  (tous les peuples ont le droit de disposer d'eux-męmes) és talŕn mŕs ŕllami titok. En jómagam  inkŕbb olyan kérdéseket tennék fel, elősször is  hogy miért  cserélt véleményt De Gaulle ? Ugyanis azért jutott hatalomra, hogy intézze el az Algériai ügyet és azzal az igérettel, hogy ez az orszŕg francia marad. Különben is a francia alkotmŕny szerint Algéria francia terület volt és egy elnöknek az első kötelessége az, hogy biztositsa a francia területek biztonsŕgŕt és sértetlenségét. Később, mŕs lett a véleménye, de nehéz megŕllapitani miért? Mindenki mondja a maga mondókŕjŕt a sajŕt belŕtŕsa szerint de semmi bizonyos csak a tények.. Annyi az egész, hogy folyamatosan elhatŕrozta, hogy Algériŕbol független orszŕgot teremt. Azok utŕn az lenne a mŕsodik fontos

 kérdés, hogy miutŕn arról lett szó, hogy az orszŕg független lesz, miért kellet harcolni, miért kellett önteni a francia vért, miért volt szükség gyözelemre ? Abban rejlik az algériai félreértés, de arra sem lehet pontosan vŕlaszolni.

     1954 től - mikor kezdődött a lŕzadŕs - 1958 ig - Algéria volt a legnagyobb politikai ŕtka Fr orszŕgnak. Az u.n. IV ik köztŕrsasŕg túl gyenge volt, gyakran volt politikai vŕlsŕg, az elnöknek nem volt hatalma, képtelenek voltak megoldani a problémŕt. Ez miatt kérték fel a hires De Gaulle tŕbornokot, hogy vŕllalja el az elnökséget és mentse meg Fr orszŕgot - mint (ŕllitólag) a hŕború alatt ő volt az orszŕg megmentője - ettől a bajtól. Mindenki boldog volt és örült, hogy meg is vannak mentve. Az volt az első kijelentése, hogy én megértem önöket és igérem Algéria francia marad. Ez a boldogsŕg a megvŕlasztŕsa utŕn 15 hónapig tartott. Miutŕn jól megerősitette hatalmŕt az uj alkotmŕnnyal, ami ŕltal valósŕgos tejhatalma lett az algériai dolgok megoldŕsŕra. Akkor mŕr mŕs lett a mondókŕja. Ugy fogunk cselekedni, mondta,mint egy nagy nemzet, amire csak egy mód lehet: hagyjuk vŕlasztani a jövőjét az algériai népnek Ezt nevezte Ő az Autodéterminationak  ( önrendelkezés ?)Erre adott hŕrom lehetőséget Algériŕnak :

     1 - Francia marad, egyforma francia jogokkal mint a francia nép,

     2 - Teljesen független lesz,

     3 - Független lesz, de eggyütt működik Franciaorszŕggal.

     Ez a történelmi fordulat, tetszett a nemzetközi véleménynek de valami nem stimmelt mégsem, mert 1959 és 196O ban, a francia kormŕny kivételes akaraterővel vezette az algériai politikŕt a civil és a katonai alapon, vagyis a hadsereg könyörtelenül harcolt a felkelők ellen és jóformŕn meglett semmisitve az ellenŕllŕs. A kijelentések ellenére mindez arra vallott és mindenki hitte, hogy Fr orszŕg meg akarja tartani Algériŕt. Még a legmagasabb politikai körökben is hangoztattŕk, hogy a "függetlenség" és az "egységesités" azok csak bolondsŕgok, Fr orszŕg soha el nem hagyja Algériŕt, stb. Hitték a katonŕk is és Fr orszŕg nevében ŕllitottŕk, úgy a muzulmŕnoknak mint az europaiaknak, hogy maradnani fognak, védeni fogjŕk őket, még sajŕt maguk is meg voltak gyözödve rólla.

     Sajnos, 196Oban, februŕr közepén a francia kormŕny leült tŕrgyalni a felkelőkkel, Melun vŕrosŕban, mintha egy vesztes ellenfél lett volna, mert a felkelőknek ez úgy tünt mint egy győzelem és a függetlenségre utalt.

     Lassanként mindenki ugy érezte, hogy nem lehet megbizni De Gaulle ban és a hangulat elromlott. Az ö beszéde sem volt mŕr vilŕgos, talŕn akarattal csinŕlta, majd lassan a francia rokonszenves muzulmŕnok elpŕrtoltak De Gaulle-tol és győlöletesek lettek a többiekkel szembe, ami azelőtt soha sem fordult elő.

     Amikor jött De Gaulle utoljŕra Algériŕba 196O végén közelről lŕttam milyen nagy volt a feszültség, mert altiszti iskolŕn voltam Sidi-bel -Abbčs ban és kivittek bennünket rendfentartŕsra Orŕnba. Egy hónapig éltünk és aludtunk az utca kövén és gyakran voltak heves tüntetések vagy azért, hogy Algéria maradjon francia majd, hogy legyen független és ha nem voltunk ott akkor ütték egymŕst. 1962 közepéig egyre romlott a helyzet, közben kellet jelen lenni a hegyekben is, de mŕr ritka volt az ellenség és kerülték az összetüzést, mert mŕr tudtŕk, hogy csata nélkül is győztek.Ők tudtŕk, de mi még akkor sem tudtunk semmit.

     De Gaulle-nak talŕn igaza volt de sokan ŕtkozzŕk még ma is mert ugy tűnik, hogy hazudott és rosszul alkudta meg az algériai ügyet. Ősszefoglalva : De Gaulle elnök egyedül hatŕrozta el, hogy a katonai győzelem ellenére el kell hagyni Algériŕt, mert szerinte az volt a legjobb megoldŕs

 

Mikor jön?

 

na ugy ennyi .. szerintem majdnem minden benne van:)

 

udv mindenki  ezek az r betuk á-k:))

Előzmény: Némedi László __ (408)
Némedi László __ Creative Commons License 2006.05.08 0 0 408

na idetaláltam (még dolgozom a terrorizmus bevezetőmön :)

addig is, akinek több infója van írna a francia megoldásról Algíriában?

Tapasztalat jobb lenne (ha van), mert könyvet még könnyebb beszerezni. De persze egy összefoglaló jó lenne.

 

mickey cortez Creative Commons License 2006.05.08 0 0 407

Szia Mab:)

Te ismered a helyzeted,öszintén szolva nekem a két rövid kör elég volt Irakbol,de ahogy érzékelem Neked megvan otta respected,szoval..ha igy kivülálloként érdekel a véleményem,én átmennék Kaboulba,föleg,hogy nagyobba pénz mert egyrészt nyugisabb,másrészt a karrier miatt nem árt több helyen megfordulni..ettöl függetlenül megy privat is:))

Előzmény: mabelle (405)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.08 0 0 406

Mert akkora és olyan nehéz a terep,hogy tü a szénakazalban effekt..

Dolgoznak rajta..

 

Nem azért nem reagáltam bövebben mert nem akartalak megbántani(én minden forumra nyitottan járok,nem vitázni,nem megbántani másokat,csak azért irogatok mert szeretem a munkám,a témát,szvsz értek is picit hozzá,irtam is már rola,stb)csak mert valoban nagyon aprolékosan belekéne menni és nem akartam azt a topicot "terhelni",ahogy látom ott föleg Irak húz,jol is van ez..)

De ha gondolod itt reagálok pár szoban,az elmult napjaimban ugyis ráértem,ráérek még..

A malaysiai helyzethez:igen valoban a kommunista erökkel küzdöttek,illetve mondjuk ugy,a kommunista ideologiáju vezetés irányitotta fegyveres felkelökkel.Azokban az idökben az "éledö"komcsi mozgalmak,föleg a volt gyarmatokon elöszeretettel huzták magukra a függetlenségi harc jelszavait,és ezzel nagyon nem is tudunk vitatkozni,mert miért ne hinnénk el,hogy attol hogy valaki balos,ne akarná a földje függetlenségét..a britek két legyet csaptak egy ütésre mert a komcsik elleni harc jegyében hatékonyan tartották fenn uralmukat,olyan formában amilyenben..tehát ebben a kérdésben ajánlok egy kompromisszumot:))

az algiri helyzet nagyobb teret érdemelne,érdekes hogy nincs pl olyan topic ahol több hsz is szolna rola,mabellenek igaza van,hosszu és vesézhetö történet..hogy a frencsik katonai sikereket értek el az kétségtelen,de a realitáshoz hozzátartozik,hogy az elsölépcsös alakulatok a djebelekben a legtöbb esetben az araboknak mindig csak a nyomát találták,tehát olyan tipusu harcok mint pl most Irakban nagyon kis számban voltak..voltak de nem ez volt a jellemzö..Algeria hozta magával a helikopteres harcmodort de ez tényleg hosszu,ha átjönnének a szakértök a katonairol biztosan rengeteg profi hszt kapnánk..addig is ha ideje engedi szerintem mabelle tudna a legjobb válaszokat adni a franciák algiri küzdelmeiröl..)

 

Előzmény: Of (398)
mabelle Creative Commons License 2006.05.08 0 0 405

Mickey

 

persze, szerintem ra is probalok... de uldoz a sor... ma hivtak fel a kozpontbol... haogy nem akarok atmenni -e kabulba nagyfonoknek.... francba ,hogy nem ahgyjaka az embert beken.. tenyleg rosszkor van ez most..... mennél? privatba is johet

Előzmény: mickey cortez (402)
Of Creative Commons License 2006.05.08 0 0 404
Bocs, elkéstem.
Előzmény: Of (403)
Of Creative Commons License 2006.05.08 0 0 403

"Mégpedig az, hogy a 2. ejtőernyős ezrednek(2.REP) kb. mennyi a létszáma?"

 

Kb. 800 fő. Ha bővebben érdekel, nézz át ide: Idegenlégió.

 

"A másik, hogy mi a különbség az ezred és a század között?"

 

A század 100-200 főből álló  katonai egység (ez a gyalogságra vonatkozik). Általában 3-4 század alkot egy zászlóaljat, 3-4 zászlóalj pedig egy ezredet.

Előzmény: tesz (400)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.08 0 0 402

Ok)még van pár nap,max egy hét amig tudok levelet irni..)

hát ha másnak nem,olyan infonak raktározd el,hogy lehetöségnek adott)

Előzmény: mabelle (399)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.08 0 0 401
A kérdésed elsö részére minden választ megkapsz az Idegenlégio topicban,a második részét nos...gondold át logikusan)
Előzmény: tesz (400)
tesz Creative Commons License 2006.05.08 0 0 400
Hello. Nekem csak két kérdésem lenne! Mégpedig az, hogy a 2. ejtőernyős ezrednek(2.REP) kb. mennyi a létszáma? Hány ember tartozik ide?A másik, hogy mi a különbség az ezred és a század között?
mabelle Creative Commons License 2006.05.07 0 0 399

hey mickey

 

figyelem am a mailboxomat:-)) igazabol nem gondoltam valtasra... jo a melo, jo a csapat, jo a hely:-)))), de azert sikerult megpiszkálnod az agyam:DD

 

 

Előzmény: mickey cortez (397)
Of Creative Commons License 2006.05.07 0 0 398

Miért nem vadásszák le Konyt? Lehet, hogy a szellemi vezér nélkül szétesne az egész néhány fosztogató bandára.

-----------------------------------------------------------

A Katonai topicban, ha más a véleményed megírhatod, nem szoktam megsértődni. Az én tudásom csak könyvekből van, Te jóval közelebb vagy a tűzhöz!

Előzmény: mickey cortez (397)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.07 0 0 397

A LRA jelen állapotában egy fegyveres banda amivel számolni kell a brutalitása miatt..a "politikai"támogatás már kihátrált mögüle..Hogy mit akar?hm..)

Jo Kony,a vezetöjük szerint,azt,hogy Ugandában a tizparancsolat szerinti kormányzás legyen..hát..valamit ki kellett találni..

A szomszéd államokba föleg rabolni,fosztogatni jártak,illetve a kongoi háboruk alatt az ugandai egységek mentén hadat viseltek épp azzal akivel nem tudtak szot érteni..kapcsolatban voltak a mai.mai-val,rwandaiakkal,stb..hol ezzel hol azzal..amikor a legerösebbek voltak több ezer fegyverest mozgattak,mindig volt valaki akinek megért pár tizezer dollárt a szerepük..hol mert kellett valaki aki bizonytalanságban tartja a vidéket..hol mert el kellett árulni az aktuális szövetségeseit..hol szimplán a fegyverkereskedelem eröi voltak..

Januárban a LRA üldözése közben esett el a 8 guetamalai fiu.

Nem szabad lebecsülni öket mert valamiért ez az örült Kony mindig megtalálja a maga "tárgyalopartnereit"és hatékonyan ki szokta vinni DRCböl a lázadokat hol Ugandába,hol Rwandába...gyakorlatilag nevezhetjük terroristáknak is öket..

Előzmény: Of (396)
Of Creative Commons License 2006.05.07 0 0 396
Az LRA-nak mi a célja? Valami független államot akar, vagy csak hatalomátvételt Ugandában? A szomszédos országokban miért tevékenykedik?
Előzmény: mickey cortez (393)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.07 0 0 395

Egyébként ez sajnos nem csak afrikai gond..gyermekkatonákat találsz Burmában,Kolumbiában,Sri Lankán,a legtöbb afrikai országban,Kambodzsaban,Nepalban a maoistáknál....

 

Sierra Leone

 

 

 

Kolumbia(FARC)

 

 

 

Kongo

 

 

 

Uganda(ezt a kislányt egy 11éves LRA "harcos"csonkolta meg mikor elment tüzifáért a menekülttáborbol..

 

Wildgeese in Congo:)

Előzmény: kürtök (391)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.07 0 0 394
kösz:))
Előzmény: mabelle (392)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.07 0 0 393

Igen,bin ladennek igaza volt..ehez nem kell háboru,elég szimplán a globalizácio "termékét" megnézned..Europában a fiatalok többsége már a nemi identitás szintjén eltéved..ahogy kinéz a helyzet a földön,ha esetleg annyira idevágynának a rongyfejüek szerinted ezek a fiatalok képessek lennének bárkivel szemben is felvenni a harcot?ugyan..max ha egy számitogépes játékkal ellehetne dönteni ki a jobb..amikor két éve Irakban jártam,feltünt,hogy a contractorok jo része harminc söt inkább negyvenes éveiben jár..na nem azért mert egy fiatalembernek feltétlenül háborut kéne látnia de ahogy itt 3 topicon gondolkodnak és látnak az orruknál tovább emberek,ugyanannyira semmit nem tudsz megértetni egy "fiatallal"..valahol megértem öket,mert a konformista világ kétségtelenül jo dolog..de szépen elaltatják a természet és az ösztönök törvényeit az emlitett kutyákrol..:)

a gyerekkatonák kérdésére visszatérve..ezek a gyerekek mégcsak ideologiával sincsenek terhelve az emlitett korszakukban,márcsak azért sem,mert már tizenéves korukban ezek a LRA féle brigádok elrabolják öket és fel sem fogják hogy lesz belölük gyilkos..nem értik mert nem is érthetik mi a jo mi a rossz..láttad a képet itt a topicban a libériai Bloodsisters-röl?..ök kiélt tizenhét-tizennyolc körüli lányok..szinte mind eröszak áldozata,a tulélésük egyetlen kulcsa a brutalitás..egymással szemben,a kajáért,akármiért..

naponta olvasok jelentéseket,a kelet kongoi falusiak elmondják,hogy tucatnyi tini két-három huszas éveiben járo vezetövel,totálisan bedrogozva milyen kegyetlen modon mészárolta le a családjukat..kérdést feltenni nekik?a saját nyelvükön a szokincsük is pár száz szavas...képzelj el egy 12éves fiucskát  a saját környezetedböl,hogy mi érdekli a világbol,milyenek a meglátásai,hogyan él,beszél,öltözik,gondolkodik,játszik,meg képzeld el ugyanezt a fiucskát ahogy betáraz tág pupillákkal és machetevel csonkol nöket,férfiakat..

Az ilyen Kony félék(LRA) nem azért tart gyermekeket fegyverben,mert ök a legjobb harcosok..hanem mert a szüleiket már lemészárolta,tömegével vannak,keveset fogyasztanak,befolyásolhatok,és még igy is terrort tud fenntartani komplett dunántulnyi területeken..és ez mellett hirdeti hogy a tizparancsolat teljes hatalmát akarja elérni Ugandában..közben öl,rabol,a saját"katonáit"használja ha sexualis vágyai vannak..stb..

Amig az arab,mozlim fiataloknál valoban müködik a bin laden féle irányvonal és ök hitük,neveltetésük alapján valoban alkalmasak erre az ideologiai "feltöltésre",az europai fiataloknál ez nem müködik,mivel nincs ideologia..csaka liberalizmus amiröl szerintem megvan a véleményünk,neked is meg nekem is..

Előzmény: kürtök (391)
mabelle Creative Commons License 2006.05.07 0 0 392

udv mickey

 

gyekszem betartani a lasd vadludackat:-))

 

udv Csizi

 

na most talan van egy kis idom... vegul is houstonban , meg greenvilleben is vasarnap van nem cseszegetnek annyit:-))

 

nem tudom mi volt mult ev elején... persze hallottam rola egy rakas dolgot.. de nem voltam itt szemelyesen nem tudom..

 

2003 vegen meg nagyon sok iraqi ismerosom egyutt setalgatott amrikaiakkal Baghdadban az utcan.... ilyet is hallottam.. nem is keveset.. most meg a BIAP officunk lassan  egy menekulttaborra hasonlit.. aki tud itt akar aludni

 

ha Ricet hallgatom ,vagy Busht a tvben, akkor az egesz orszag ok, biztositva van itt minden...

 

ha az irakiakat.. akkor nagy balfasz volt Szaddam, de barcsak o lenne most (egy ideje uj pozicioban futok.. kell helikoznom Tajiba,Baijyba, Baladba, Tikritbe.. ott detto ugyanez)ez megiscsak ugy 10millio ember...

 

na most Ramadiba en nem mehetek.. company policy (gyakorlatolag a zold zonakat nem hagyhatom el).. de mivel ilyen olyan okok miatt kulonleges helyzetbe kerultem... remélem nem sokaig:))...valtozik a company policy....de Ramadiba ettol meg nem megyek...nem tudom hogyan lehetne vegig (hogyan volt )levedveni az autopalyat..most lehetetlensegnek tunik....

 

mult heten az irish roadon kaptam golyot....(kepet be is csatolom mindjart.. annyira megszoktam mar.. hogy nem is fenykepezek...ez is telefonnal van) ezt a Ramadit is csak azert hoztam fel mert eppen ied volt a tema irtam be.. szetoffolhatnam a topicot... olyan 15 iraqi soforom van uton allandoan..ahany damageunk van.. nincs annyi hely:)))még az a szerencse ,ha a dyncorp cuccairol van szó... akkor hamar mozgositja magat a military....es kimegy ertuk...

 

de erdemes nezni a military arcokat, vagy a contractotokoat még dyncorpnal is... amikor visszuk a jeepjeiket BIAProl Baghdad Hotelba...nem 3 napig tart a papirozas, movement control mcoic engedelyeztetes..konvoyszervezes.... katonai konvoyba csak TCN mehet.. blablabla... mi meg beulunk es elvisszuk....

 

vegul is van amelyik level 10-es .. teszek is egy kort vele regi munkaadodnal.. big boss marines gyerek hadd ugraljon... hogy mi ez .. hogy lehet ez:-)))neki miert csak gmc jutott

 

es ez csak a biap -baghdad hotel...

 

akarki akarmit mond.. . ramadi,tikrit, al asad kornyeke falluja nem ellenorzott... a military konvojok atmennek rajta .(ez nem ellenorzes)..oda -vissza... nehaneha operaciokkal visszaveszik az ellenorzest rovid ideig.. ameddig az operacio tart.. de nem tartjak meg.. nagy katonai haszna nem is lenne..

ugy ahogy ki a fene nem szarja le, ha neha eltrafaljak a jeepet az Irishen... nekem nem oszt nem szoroz....

 

regi cegednel sem hallottam hogy az elmult honapban egy konvojuk is lett volna.megy is  amorgas ezerrel..na talan Izba  (tenyleg jut eszembe mintha rpg-el ralottek volna az egyik teherautojukra mielott az Izba ersz a forditonal)

 

 

jelenleg gondosan meg kell valogatni ki megy ramadiba...mert igazolvanyban szereplo nevek alapjan valogatnak.. husszeineknek, zuhairoknak etc egyenlo az ongyilkossaggal...

 

egyebknet regen nem az a baj itt mar , hogy a szunnik baszakodnak a haromszogukben.. hadd csinaljak.... sokkal nagyobb a baj Baghdadban... ezek az egymas nyirasai, halalbrigadok... a többsegnek vegleg elvették a kedvét bármilyen demokraciaepitestol..

 

 

ahogy irtam egy masik topicban.. voltam egy meetingen a repteren .. volt ott mindenki.. DY, BW, szunni , siita, Global, IA... etcetc... nem is egyeztunk meg semmiben... de az iraqiak abban kivetel nelkul.... a masodik obolhaboruban.. ahol nehany negyedet szarrabombaztak a hirekkel ellentetben...utana 2 honappal ismeretlen lett baghdadban az aramszunet.....most tobb mint 3 evvel a mission accomplish utan  1 ismetlem 1 .ritkabb esetben 2 ora local power van Baghdadban.....es mivel a gazolaj 500-600 dinar lett a 20 hoz kepest generatorok sem mehetnek ejjel....

 

ennek nem kellene hogy így legyen...

 

ja e kep majden elfelejtettem.... 5km re a reptertol.

kürtök Creative Commons License 2006.05.06 0 0 391
Képtelen vagyok megérteni ezeket a szarkeverőket. Ha megkérdeznéd bármelyiküket hogy mi a célja, mit akar tulajdonképpen amikor gyerekekből is gyilkost (nem bérgyilkost, mert nem hiszem hogy lenne miből pénzt adni nekik) csinál, tudna rá válaszolni? Hogy akar pénz, szervezettség, politikai és közvélemény támogatása nélkül monszun szelet fingani?
Láttam Makedóniában egy riportot Bin ladennel. Azt mondta, a férfiak (vagy inkább gyerekek), 15 és 22 év között a legbefolyásolhatóbbak, ilynkor plus puissant egy fiatal, amikor eszméket, célokat keres, elég egy hangzatos kampány, és mindegy neki miért és kire fog fegyvert. Nem tudom mit mondanak nekik amikor falvakat mészárolnak. Mickey, szerinted van rá mód megértetni velük, hogy az erősebb kutya b..ik, a másik csak rá, és ők azok akik rá?
Rendzavarás, mészárlás, instabil zónák, de a végeredmény mindig ugyanaz: akiknek kell az olaj, és az arany stb. el is fogják vinni onnan, és ha egyszer többe kerül mint amennyit ér, otthagyják nekik, ők úgyse fogják kitermelni. Meglepne ha kalas után ásót fognának a kezükbe. A legjobb példa rá, a fehér farmerek eltakarítása. A föld éredekes módon nem terem, ha egy munkaundoros Mugabe párti fekete seggfejnek méltóságán aluli, hogy kapáljon.
Nem akarom feltűnően leszólni a rebelleket Csádban, a Teacher embereit Makedóniában, de néha a VAB-ban megpróbáltam végiggondolni mit is csinálok, miért megyünk ki aznap éjjel harmadszor? De még inkább azt, hogy mit akar harmad magával a egy állítólag gondolkodni képes ember, a homokzsákjai mögött egy század légióssal szemben? Súlyos.
Előzmény: mickey cortez (390)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.06 0 0 390

A dél sudáni-észak ugandai területekröl kelet Kongo területeire huzodott vissza az LRA hogy ott egyesüljön a lázadokkal.Ezzel a lépésükkel gyakorlatilag egymás életben maradását biztositják(mármint a LRA és a mai-mai)mert miután a keleti határon folyamatos operáciokkal zaklatják a rebelliseket DRC-ben,addig az ugandai UPDF kiszoritotta a LRA-t az északi körzeteiböl.Most ugy néz ki,az ugandai elnök kezdeményezésére,aki szeretné,hogy mind a sudani kormány,mind a sudani lázado erök(SPLA) és reményei szerint a kongoi hadsereg a UN egységekkel kiegészülve,közösen addig hajtsák a lázado csapatokat amig azoknak a legnagyobb veszteségeket tudják okozni.Véleményem szerint erre csak addig van esély,amig a LRA be nem veszi magát a kongoi területekre,mert akkor ujra állando veszélyforrást fog jelenteni mind a kongoi falusiakra,mind a határmenti helyzetre,s ezáltal a stabilizáciora.A LRA amugy egy ritka patkány banda,gyakorlatilag egy örült vezeti öket,aki gyermekek százait "sorozza"be és teszi gyilkossá öket a szervezete számára.Afrikában nagy gondot okoz a un. gyermekkatonák reintegrálása.A dolgot rendszerint neheziti,hogy szinte kivétel nélkül drogossá,hiv pozitivvá és brutálissá válnak a gyerekek...már amelyiket nem mészárolják le vagy adják el..nehéz ellenük harcolni mert az emberben azért ott van a kétség,hogy mégis csak gyerekek,persze ez addig tart amig rád nem pörköl a kalasával...a kongoi haderö nem szivbajos velük szemben..ezek a fiatal gyerekek néha komplett falvakat mészárolnak le...

 

Sudanban aláirta a kormány az ideiglenes békekötést a legnagyobb lázadoszervezettel,igy talán még az idén UN csapatok érkezhetnek Darfurba.Erre a békekötésre játszik az ugandai elnök mikor közös fellépést akar a Kongo-Uganda-Sudan területein mozgo bandákkal szemben..

 

 

Ö a legnagyobb sudani lázadocsoport(SLA) vezetöje,Minni Minnawi...

mickey cortez Creative Commons License 2006.05.06 0 0 389

Egy délafrikai változat.SA folyamatosan ellátja fegyverrel a környezö országokat,és meg kell mondjam mind a R4 mind a R5 nagyon jol vizsgázott terepen Angolátol Namibiáig..:)

az R5 kicsivel könnyebb mint a 4..és szerintem nagyon jo a R4 bajonettje..

a chadi kormányerök ezt használják,illetve egy korcsabb formáját ami viszont nem SA-bol kerül be.

A lázadoknál viszont föleg post soviet fegyverek vannak,ugy értem kalasnyikovok,stb.Rengeteg fegyver áramlik folyamatosan a nagy tavak vidékére,közép Afrikába a volt kelet europai ill balkáni államokbol,Izraelböl,Kinabol..

 

R4

 

 

R5
Előzmény: lviz (386)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.06 0 0 388

A multkori városi akciojuk után nagyobb a figyelem,nem véletlen,hogy Deby rendesen körülvette magát és a szavazókört ahol ö meg a családja voksolt..A fövárosban nem volt gond,öszintén szolva elsösorban ott döl el illetve a városokban..a vidéket ismered,meg a helyi demokratikus viszonyokat:)

A lázado csoportok kivonták magukat a szavazásbol,ráadásul a sudáni határ mentén nekik most kisebb gondjuk is nagyobb ennél..persze nem adták fel,van olyan szervezödés ami ugymond politikai vonalon "képviseli az érdekeik"..

Chadban jelenleg több iroda is dolgozik,van kint több magyar is,miota beláthato dolog lett a chadi olaj kitermelése és kikötöbe juttatása,szaporodnak a megbizások.A politikai,etnikai motiváciok mellett ezért is volt az elmult honapokban intenzivebb a rebellis mozgolodás.De öszintén szolva nem változtat a lényegen,hogy sokkal inkább bünözöknek tekintsük öket mint ellenzéknek.Itt elsösorban a keleti,északi fegyveres csoportokra gondolok.

Előzmény: kürtök (387)
kürtök Creative Commons License 2006.05.06 0 0 387
N'Djamena, visszamennék, jó tournant volt. Ezek szerint a rebellek megint csak integettek?
Előzmény: mickey cortez (385)
lviz Creative Commons License 2006.05.05 0 0 386
Jé, egy Galil (R4?) a képen.
Előzmény: mickey cortez (385)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.05 0 0 385

A héten különösebb incidens nélkül lezajlottak a csádi választások is..

 

N'Djamena,Chad,2006

 

mickey cortez Creative Commons License 2006.05.05 0 0 384
Előzmény: mickey cortez (383)
mickey cortez Creative Commons License 2006.05.05 0 0 383

Ilyenkor mindig megszakad bennem valami és rohadt modra tudom utálni ezt a kibaszott világot...:(((....2006,Katanga,DRC:((

 

 

 

--o--

nézzetek be néha ide:www.savedarfur.com

 

--o--

Ituri tartományban a FARDC és pár UN egység területeket ürit ki a tartományban koszálo lázadok miatt,amig azokat lehetöség szerint fel nem számolják.Eközben Burundiban az UNHCR megkezdte mintegy 400 000 menekült reintegrálását..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!