Szerintetek a kéményben lehet simán vezetni a levegőt vagy mindenképpen kell belehúzni valami csövet? Ez egy 14x14-es téglakémény amibe gázkazán volt kötve és alubetét van benne. Kiszedjem ezt és húzzak bele légtechnikai csövet? Maradjon az ami benne van és abban vezessem le a padlásról a levegőt? Vagy szedjek ki mindent, tömjem be PUR habbal a kémény tetejét és a natúr kéményben menjen a levegő? Mi a véleményetek?
Vagy egy ekkora ventit a mögé-elé pakolt cucc annyira lefojt, h semmit nem csinál. Haverom légteknikával foglalkozik, számolgat, én tőle szoktam ilyeneket kérdezni. Azt a ventit, amit terveztél lehet, h egy 10m-es egyenes cső már úgy lefojt, h nem megy át rajta levegő.
Teljesen igazad van. Ezert epitettem en is a cso a csoben rekuperatoros szelloztetest, meg a napkollektoros vizmelegitest futesrasegitessel, ami ebben a borongos idoben jelenleg is mukodik es futi a hazat. Tovabbra is sok sikert.
Szellőztető gép meg légtechnikai cégek honlapján találsz tervezési segédleteket. Itt nézz körül: Stiebel Eltron (ez elég jó), Hoval, Helios, Atrea, Airvent, Lindab, stb.
Sok sikert. Itt nem a mukodik-e a kerdes. Hanem az ,hogy mennyire gazdasados. Elvegre a gozmozdony is letezik, csak mennyire gazdasagos? A gravitacios szelloztetes is termeszetesen tokeletesen letrehozhato. Csak mi itt a hovisszanyeresesrol beszelunk, ahol a rekuperator utan a hazba kerulo elomelegitett levego mar nem ugy viselkedik, mint a friss hideg levego. Tehat az axialis venti valoban rasegithet, de a kerdes az, hogy fogod-e tudni biztositani a kivant legcseret ilyen modon ? Ami meg beleszolhat a jo mukodesbe, az a haz legzartsaga. Tehat mennyi olyan friss levego juthat szellozteteskor a hazba, ami nem a hocserelon at jut be, hanem mas resen?
A http://zsalu2.mlap.hu/ honlap elnyerte azon formáját, amire gondoltam. Összeállítás képekkel segítve, videók a működésről, kapcsolási rajz. Az áramkör beállításáról még tervezek egy kis kiegészítést.
Na ez az! Mennyi az annyi? Hogyan tudom számolni az egyes csőszakaszok, szűrőbetétek és hőcserélők ellenállását? De ha abból indulunk ki, hogy létezik gravitációs szellőztetés is, akkor egy ilyen rendszerbe tett minimális ventillátor is csak segít az áramlásban.
Üdv minden leendő motoros zsalu építőnek! Sajna az index átméretezi a feltett képet, így a kapcsolási rajz értelmezhetetlen. A zsalu építéséről nyitottam egy honlapot . Itt már elhelyeztem a teljes méretű kapcsolási rajzot, teszek fel pár képet és a működésről videót is megpróbálok. Ne várjatok tőlem szuper kinézetű lapot, sajna dolgozni is kell. Itt feltehetitek a kérdéseiteket, így nem terheljük vele azon fórum olvasókat, akiket ez a téma nem érdekel.
Hat pont arra gondoltam, hogy nem csak cso lehet, a ket vegen a ket hutoborda is lezarhatja, felteve hogy birjak a vakumot. Az alkohol mennyisege hatarozza meg, hogy milyen sokat bir egyszerre szallitani, ellenben ha sok van es nem folyamatos uzem, akkor a beindulas meg fugg a folyadek hotehetetlensegetol (bar meg mindig kisebb, mint a szivattyuval fagyallot keringtetunk esetben). A masik nehezites, hogy hogyan lesz csak alkohol + vakuum benne... azaz tenylegesen alkohol + alkohol gaz alakban. Valamikor korabban a Napenergia-s forumon olvasgattam, en nem vagyok fizikus...
Valahol olvastam hogy a Hp is egy egyszerű rézcső, csak vákum és egy kevés tiszta alkohol van benne. Szerintem egy hűtőgép kompresszorral meg lehet csinálni a vákumot, alkohol meg van. Csak az alkohol mennyiségét és a kialakítást kellene kikísérletezni.
Axialis ventivel sajna nem mesz semmire a szellozteto rendszereknel. Ahol egyenes iranyban kell csak a levegot mozgatni ,ott o.k. . De amint kanyarok,hosszabb cso szakaszok, rekuperatorok alljak utjat, ott labdaba sem rug. A nagyobb legellenallasok lekuzdesere a radialis ventik a hasznalatosak. Nem 70Pa a nyomasuk , hanem akar 700Pa kb az ilyen ventik kepesek a rendszer kiepitese es beuzemelese utan adni az elvart legcseret, valamint a lehetoseget a tobb fokozatu legcserere a nagyon gyorstol-intenziv fozesnel, a nagyon lassu legcsereig-ejjeli szelloztetes.
Ettol feltem, hogy hideg helyre kerul. A fagyalloval tenyleg elkerulheto a szetfagyas. De ami a fontosabb es ami vegett epiteni akarod, az a ho visszanyeres. Kerdezem en toled, ha nem allando legcserere gondolsz, akkor szamoltal mar a pl. 0C fokos fagyallo a rekuperatorban mikorra melegszik fel es mikor kezdi atadni a hot a bejovo friss levegonek? Amikor mar vege a szelloztetesnek? Amikor meg leallitod, akkor a fagyallo mig kihul, ugyszinten elpazarolja a hot, ami nem keves.
Vagy tedd meleg helyre, vagy csinalj levego-levego rekuperatort. Ha van helyed, akkor a cso a csoben siman kielegiti az igenyt. Igaz nem 20000HUF az ara ,de viszont komplett kiszolgalast nyujt, rekuperal es szelloztet egyben. Ara SK elkeszitve cca 130000 HUF, legalabb is nekem atszamolva SzKK-rol ennyi volt.
Nem akarom a fórum arculatát hobbyelektronikára változtatni. :) Itt az ígért kapcsolási rajz. Majd holnap mellékelek egy kis magyarázatot is, és teszek fel képeket a mechanikai megoldásról és a kivitelről. Főbb részek: LM393 komparátor a két hőérzékelő dióda jelét hasonlítja össze, a 4049 egyrészt a mozgatási irány változtatására szolgál, másrészt a motorvezérlő órajelét állítja elő, a fotokapuk a végállásoknál a 100 k-on keresztül szabályozzák az MC3479 léptető meghajtó áramát. Hajtáskor kb. 400 mA a fogyasztás, nyugalmi állapotban 15 mA. A két motor a váltó szelep (egyik nyit, másik zár) kivitelhez van, természetesen egy motor is lehet.
Fagyálló folyadékkal kevert víz keringene benne. Így amikor nincsen üzemben nem fagy szét. A padlásra akarok minden szerelvényt tenni, még semminek sincsen meg a helye. Egyedül a légkollektorokat tudom, hogy hova fogom tenni. Először (idén) csak egy kollektort és egy befúvást a kinzi levegőből akarok megvalósítani. Aztán utána bővíteném a rendszert rekuperátorral és szellőzésel. Falusi típusú, de viszonylag új (86') "kétablakos" falusi házban lakunk. Sajnos csak az első változatot tudom fal/födémáttörés nélkül megoldani. Ehhez is az egyik kéményt fogom igénybe venni ami a füdő/nappali/wc faltalálkozásnál van.
A padláson természetesen mindent leszigetelnék ; )
Igazából a födémen van 10 cm üvegyapot kiterítve, akár ez alá is behúzhatom az elején azt az egy csövet.
Felhívnám a figyelmedet a 308-as hozzászólásomra :) Itt érdeklődöm a számítási módok felől. Szerintem mindenképpen érdemes összevetni a két ventillátortípust. Elsősorban a kisebb fogyasztás és kisebb ár miatt. Ha kell akár még a több egymás után, vagy egymás mellé tett ilyen venti is sokkal olcsóbb lehet, mint amiket "speciálisan" erre a célra gyártottak. De most megnézem már ezeket a radiális ventik jelleggörbéit is.
Ja en arra gondoltam, hogy a profikban van valami elmeleti uton kitalalt max. hatekonysagu formacio, es mindegyik azt hasznalja. Akkro minek agyalni rajta:), csak le kell koppintani... Terbeli elrendezes: alapvetoen ezek a csovek kor metszetuek, ugye? Es a doboz alakja meg mind1... szoval megis vmilyen szinten "sikban" van a dolog...
A levego ugyanugy aramlik a profiban is . Ami a levego kanyarodasat illeti, csak egy kis resze kenyszerul iranyvaltasra, de az viszont segit a jobb hoelvetelben, mert megkeveri a levegot a lemezek kozott. Igaz legellenallast viszont okoz, de ezzel szamolnak a profi gyari rekuperatoroknal is.
Meg egy otlet: a metszet ugye illenek mindenhol ugyanolyan legyen iranyonkent kulon. De azt senki sem mondta, hogy sikban kell haladnia. Terben nem ernenk-e el kisebb iranyvaltoztatast? Mondjuk az egyik a teglatest "kis" oldalat felulrol kozeliti lefele tavozik, a masik jobbrol kozeliti balra tavozik, igy ugye egymastol ugyanannyira, de a tengelytol mar kisebbet kell kiterniuk, ha hirtelen jo a terlatasom, de az is lehet, hogy nem. Most rohanok, majd atgondolom...
Ja, en a negyzet es full keresztiranyt mar szamitasba se vettem, valaki vmelyik topicban irt olyat, hogy teglalap veget felezni, egyiranyban, egymas mellett, de a hocserelo utan forditott sorrendben mennenek a ki es be legcsovek. Az mar ezek szerint elleniranyu, bar mivel a doboz kenyszeriti bent iranyvaltasra, ezert biztos van pango resz, oda meg minek hocserelni. Ha meg lecsupaszitjuk azoktol a reszektol, akkor vszinu kb. a tied jon ki:) Kerdes, hogy ellenallast mennyire novelnek a kanyarok. Profi elleniranyu cuccban hogy van vajon megoldva?
A munkatársamnak eszébe jutott ilyesmi. Ő vízzel töltötte volna fel a csöveket a hőcserélőben, mindegyiket különlezárva. A két irány hőcserélőit egymás fölé tenné.
Szerintem túl lassan szállítaná a hőt. De majd ő gonolkodik rajta :)
Igen, mar kezded erteni. Ha a sima negyzetet keszited el, akkor a jobbrol balra es a fentrol le iranyban mozgatott levego keresztiranyu rekuperatort hoz letre, aminek a hatasfoka nem a legjobb. A masik esetnel termeszetesen az volna a jo , ha a ket haromszog altal kozrefogott teglalap hosszu lenne es nem szeles /rovidebbik oldalon a haromszogek/ , mert akkor a levego tovabb van a hocsereloben es jobb a hatasfok.Valamint ellenaramu, tehat az elhasznalt meleglevego belepo oldalanal lep ki a felmelegedett friss levego.