Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Szeptember óta már igazi nyugdíjas vagyok, kértem az emelést azonnal, de még nem érkezett válasz. Most kaptam némi emelést, de az a mindenkinek járó 3 (?) %.
Mennyé fűtőnek! Cigány nagyapám fűtő volt Dombóváron. Én azért lettem tiszta fajú árja, mert Hornung Mária donau swab lett a felesége. Jött a 40-es kaposi jeges ár. A Kapos vasúti hídon hömpölygött át a jeges ár. A nagypapa átgázolt a hídon hogy az újdombóvári házhoz , amit elvitt az ár, hazaérjen. A szerelvényt nem kockáztathatták. Lefagyott a lába, amputálták, a családnak (8 gyerek) a MÁV épített egy szobát fából a jég által elvitt ház helyére, hogy ne fagyjanak meg. Karácsonykor meggyújtották a gyertyát, meg a házat. A MÁV (nem a MÁV, a vasutas kollégák) Szombathelytől Székesfehérvárig összegyűjtötték a pénzt, hogy Takács János családja élhessen valahol. A kerekes székes nagypapa férjhez tudta adni lányait, az amputált lába tovább üszkösödött, 43-ban meghalt. Mindig mosolygok, amikor ma valaki szociális védőhálóról hamukázik.
Nem, akkor már rendőr voltam. Káposztásmegyeren kaptam volna csepeliként szolgálati lakást, Csepelen meg előtte a Cirmos sétányon és környékén természetesen meg újpestiek is) kaptak.:-)
Pécsett a Kodolányiban került szóba egy lakás, természetesen ott is a nősülés lett volna a feltétele, ott meg a zpk. pol. h. (Ígérem Tivadar) bátorított a nősülésre, én meg úgy voltam vele, hogy nagyon ráérek még. Az idő meg engem igazolt, mert az első még két évig sem tartott.:-)
"Amit a katona kézhez kap, az sohasem bruttó, hanem nettó összeg."
Nem mondod, most komolyan? :-) Mondj egy olyan munkahelyet, ahol nem a nettó összeget, hanem a bruttót kapják kézhez a dolgozók.:-)
Természetesen nettó összeget kaptunk kézhez illetményként, de ha megnézted a fizetéses papírodat, akkor azon szépen szerepelt az összes levont járadék, ahogy a mostani kifizetéseknél az E-bérjegyzéken is ott van, amit a Kincstár számfejt.
Kevered a nettó finanszirozással, ami tényleg sok éve működik, és pusztán költségvetési szempontból van jelentősége, de ettől még mindenki megkapja havonta, hogy milyen járulékokat vonnak le az illetményéből. Tehát, ha illetményként fizetik ki, akkor az továbbra is adó- és járulékköteles. Próbálom rövidre zárni, mielőtt polgári topiktagjaink elalszanak az unalomtól, és megkérdezek egy rendelkezési állományban lévőt, hogy valóban illetményként folyósítják-e neki.
Na ja, ez alapján már öregségi nyugdíjas lennék, nem kellene agyalni a további számolgatáson.:-)
A szolgálati lakásról lemaradtam, mert csak nősök kaphattak, a párttitkárunk próbált rábeszélni a nősülésre (érdekes módon a belépésre nem), mert több lakást kaptunk '87-ben, mint ahány igényjogosult volt.:-) A többi azért szerencsére megvolt.
Jut eszembe, úgy rémlik, hogy időközben öregségi nyugdíjas lettél. Kértél újraszámolást, és ha igen, megérte?
Én épp azt számolgatom, hogy ha a mostani jövedelmi viszonyaim mellett dolgoznék tovább a hatvanötig, akkor a mai játékszabályok alapján talán már megérhetné, de persze ki tudja, hogy mi lesz a következő években.
Hát igen a toborzók mindig tudtak mézesmadzagot huzogatni a jelöltek előtt. Amit leírtál, annak majdnem a fele a rendszerváltáskor eltűnt, van ami előtte is csak egyeseknek járt.
Ez a mondat a kulcs, ezt én is néztem a Hjt.-ben és a Hszt.-ben is:
"öregségi nyugdíjának az összegét kapja havi illetményként"
Ha illetményként kapja, akkor az nem a kincstártól kapott nyugdíjszerű ellátás. Ha meg nem nyugdíjszerű ellátás, akkor az adó- és járulékköteles jövedelem.
Katonákra vonatkozóan a Hjt. írja le a felső korhatár (65 év)előtt 5 évvel kérhető a nyugállományba helyezés előtti rendelkezési állományba vételt. Ott azt írja, hogy amíg nincs szolgálatra kötelezve, addig a nyugállományba helyezéskor esedékes öregségi nyugdíjának az összegét kapja havi illetményként. Ha közben szolgálatra kötelezik, akkor arra az időre a normál illetményét kapja. Mivel a nyugdíjból már nem lehet nyugdíjjárulékot vonni, szerintem levonásmentes az az összeg, amit megkap a rendelkezési idő alatt. Ha behívják, gondolom a rendes illetményét terhelik a levonások.
Nagyon szép szolgálati idő, gratulálok a kollégának. Mondjuk a mozdonyvezető az egyetlen munkakör a vasúti végrehajtó szolgálatok között, ami jól fizetettnek számít, de nem is sajnálom tőlük. Én t.kön szúrnám magam, ha ennyi idősen ilyen össze-vissza vezényléssel dolgoznék, hajnali 1-4 órai kezdésekkel.
Átnéztem a vonatkozó jogszabályokat (2012. évi CCV. törvény, 2011. évi CLXVII. törvény, 1997. évi LXXXI. törvény), és akkor így áll a dolog:
2011. 12. 31. után öregaségi nyugdíj csak a felső korhatár elérése után adható, egyetlen kivétel a nők 40 éves szolgálati idejével történő nyugdíjazás.
A 2011. 12. 31. után megállapításra kerülő korhatár előtti ellátásokból már valóban nincs 15 % levonás, mivel azokat már a "civil" szabályok alapján állapítják meg. Van viszont keresetkorlátozás az új korhatár előtti ellátásra is, ami jelenleg a minimálbér tizennyolcszorosa.
A szolgálatmentes rendelkezési állománnyal kapcsolatban nem találtam semmilyen külön szabályt. Ha összefutok ilyen kollégával megkérdezem, hogy vonnak-e belőle nyugdíjjárulékot, abból kiderülne a válasz.
Arról írjatok, mi a biztos! Követhetetlenek a jogszabály változások, akár a hivatásos állománynál, akár a szerződésesnél.
Az ember még csak valahogy elviseli, hogy a versenyszférában egy valami biztos, a változás.
De mit mondanak, mit tudnak mondani egy pályakezdő honvéd tisztnek, tiszthelyettesnek? Előmenetelben mire számítson? Hol fog szolgálni? Hogy alakul az illetménye? Hol fog lakni? Mire alapozza a családját? Mikor küldik ki egy olyan hadszintérre, amihez az ég egy adta világon se neki, se a hazájának semmi köze - Afganisztán -? Mekkora a valószínűsége, hogy nem zsákban hozzák haza?
Ki az a hülye, aki ilyen bizonytalanságok mellett vállalja a haza szolgálatát? Ha egyáltalán ezt annak lehet nevezni.
Nincs semmi probléma a nyugdíj előtti rendelkezési állománnyal. Csak az, hogy a tag előbb szembesül azzal, mennyi lesz a nyugdíja. (kevés...) Esetleg még az, hogy a Hjt. szerint nem alanyi jogú, míg a Hszt. szerint az.
Ez alatt a megállapított* nyugdíj mértékével egyező, annak emelkedésével azonos módon emelkedő fizetés jár, a munkavállaló hivatásos jogviszonyban áll, jogszerző idő.(jubileumi jutalom, alkalmazási idő utáni elismerés is jár, sőt év végi pulykapénz is ...lehet csak véletlenül, így sikerült a jogszabály a kapkodásban). Amikor az ember eléri az öregségi nyugdíj korhatárt, öregségi nyugdíjjá alakul.
A második feléhez pontosítandó; a szolgálati nyugdíj, és az ehhez kapcsolódó szorzók szűntek meg 2011.11.31-el. A hivatásos jogviszony korkedvezményes időként történő - általad említett módon való - beszámíthatósága 2014-ig tartott.
*nem pontosan, mivel a korhatár előtt nem történhet nyugdíjmegállapítás, az illetékes szerv csak tájékoztatja a munkáltatót az összegről.
Nem nagyon követem a Hjt. változásait, szakembert kéne megkérdezni, de szerintem aki rendelkezési állományban van, az attól még szolgákati viszonyban van a Honvédséggel, tehát a szolgálati ideje folyamatosan ketyeg.
Utánna kéne nézni, mit is takar a szolgálaton kívüli állomány kategória. lehet hogy nekik nem folyamatosan ketyeg az óra.
Én nem vagyok TB ügyintéző, ezért azt mondom , hogy az a katona aki korkedvezményre jogosító éveket szerzett, mondjuk 5 évet, és ezt 60 éves korától érvényesíteni akarja, az a nyugdíjszerű ellátások közé sorolt korhatár előtti ellátást fogja kapni amíg el nem éri az öregségi nyugdíjkorhatárt.Ez a korhatár előtti ellátás neki lényegében már az öregségi nyugdíja. Mivel ez nem szolgálati járandóság, nekem érdekes az a megállapításod, hogy ezt a korhatár előtti ellátást az adó mértékével csökkentett összegben kapja. Van erre jogszabályi pont?
Ha már úgyis képben vagy a Hjt. és a Tny. rendelkezéseit illetően, egy dolgo nem világos a számomra, mert még nem merült fel az ismeretségi körben egyetlen rendelkezési állományban lévő kollégánál sem, és ennyire nem ástam bele magam. A nyugdíj előtti rendelkezési állomány, mennyiben számít jogszerző időnek. Ha különleges jogrend esetén visszarendelnek valakit szolgálatra, akkor egyértelmű, de ha nem, akkor mi a helyzet a szolgálaton kívül töltött rendelkezési állomány idejével?
Nem. A társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény mindenkire vonatkozik. nincs már külön civil meg hivatásos nyugdíjszabály. Az abban rögzített felső korhatár - jelenleg 64,5 év - alatt senkinek nincs lehetősége öregségi nyugdíjba vonulni. A 2012-ig megszerzett korkedvezményre jogosító idő a törvény alapján érvényesíthető, korhatár előtti ellátásra jogosít a felső korhatár eléréséig. Szerintem idézd be azt a törvényhelyet, amire alapozod az állításod, és megbeszéljük.
Horthynak nem kellett elitet kitermelni, mert ugyanaz volt az elit, mint Trianon előtt. Az arisztokrácia, a papság, a hadsereg, a nemesség, beleértve őt magát is, már az ő regnálását megelőzően is léteztek, és uralták az országot.
Ezzel a korhatár előtti rendelkezési állománnyal valami probléma van, nem nagyon foglalkoztam ezzel a dologgal, de mintha azt mondták volna, hogy nem éri meg, pofára lehet esni nyugdíjnagyság szempontjából. Különben az egyenruhások 2012-ig gyűjthettek korkedvezményre jogosító időt, ami beszámításával az öregségi nyugdíjkorhatárnál hamarabb ell lehet menni nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ténylegesen, hívatásos katonaként szolgált, és 2012-ig összejött neki így 25 év, akkor erre kapott 5 év kedvezményt. Ezt le kell vonni a 65 évből, így 60 évesen elmehet öregségi nyugdíjba. Ma már nincs tovább szolgálat, aki eléri a szolgálat felső korhatárát, annak a törvény erejénél fogva megszűnik a szolgálati viszonya, és öregségi nyugdíjas lessz.