Nem jutottam semmire!Úgyhogy rendeltem ebay-ről 14x1,5-ös balos metszőt,meg fúrót.Igaz nem trapézmenet lesz,de legalább lesz mivel újat gyártani ha elkopik. Ha meg találok gyárit akkor majd kicserélem.Ez nem mellesleg a legolcsóbb megoldás is volt.7ezer volt postával együtt a kettő,úgyhogy rendeltem 14x2-es balosakat is a kis orosz géphez.Az meg 4 ezer volt a kettő.
A kis orosz esztergán megoldódott a motor kérdés.Eredetileg 180w-os motor van rajta ami 1400-at forog.Nem akartam drága motort venni rá,így vettem egy régi kétsebességes mosógép motort.A kisebbik fokozata 320w 420-as fordulattal,a nagyobbik 750w 2800-as fordulattal.Már csak egy felező áttételt kell beiktassak a motor meg a gép közé és az jó is lesz.
Az emcora még mindig nem eldöntött milyen motor menjen.
Ma lecseréltem az ME-1000-es marógépemben az olajat a gép fő olajtartályában, miután kifolyattam az összest átmostam benzinnel ahogyan a gépkönyv írja. Ezután felöntöttem a szükséges mennyiségű olajjal, míg annak szintje el nem érte az ellenőrző ablakban a 2/3-ot.
Ezután elindítottam a gépet és azt tapasztaltam, hogy az olajszivattyú nem szállít egy csepp olajat sem, nem keni a sebességváltó fogaskerekeit.
Valakinek van ötlete mi lehet a hiba oka? (Persze addig jó volt, hibátlanul működött a szivattyú csak már az olaj volt benne nagyon rossz állapotban)
Egy 3 pofás fém esztergatokmányhoz keresnék lágypofákat, vagy olyan pofákat, amelyekben menet van. Csak ennyit találtam rajta: átmérő jel utána S100 ZJ és alatta No1523 még alatta: 79
Gyürüstokmányt készitenénk, ahhoz kellene. Interneten nem találtam igy semmit róla...
Van rajta 3 külső pofa... Végső esetben hegesztenénk rá, és abba menne a menet, de aki vállalná-esztergályos- nem bizik ebben, hogy jó lesz. Lágyitást sem csinált.
Meg tudom csinálni, de ne kérj határidőt. Ebben az évben biztos nem lesz időm rá, a saját fűrészemmel is alig haladok. Ha valaki hamarabb, azzal beszélj.
Megvan az eredeti darab, amiről a műszaki rajz készítve lett, csak le kellene másolni egy anyagból, aluból vagy rézből, és megvannak a menetes orsók is amire rá kell menjen!
Feldobok mondjuk a kettőért (egy balos, egy jobbos) 40 rugót, ha szépen legyártja valaki!
Szia. A méretek nagy vonalakban: Az alja 10x65x135mm. A hosszanti tengelyén az egyik végétől mérve 45mm-re kellene e 8mm-es furat 5mm mélységben (nem átmenő) és e furat középpontjától felfelé és lefelé egy egy 6mm-es átmenő furat imbusz csavarnak .Ez az egész felfogatása a keresztszánra. Az egész szerkezet teljes magassága 56mm.Ez a csúcsmagasság. A forgó zsámoly 60mm átmérőjű a központja a talprész másik végétől mérve a hossztengelyen 35mm-re esik. A zsámoly magassága 25mm. A négyszög betét 15x15-ös. A kar az 90x10mm-es a zsámoly hossztengelyéhez viszonyítva jobb oldalt 45 fokban. Te megtudnád csinálni esetleg??? Vagy valaki? :) Persze kifizetném...
Tudnátok segíteni? Keresek mesterembert aki legyártja nekem az alábbi alkatrészt! A dologban a csízió, hogy kettő darab kell, ez egyikben balos, a másikban jobbos laposmenettel! köszi! anonymemeister@gmail.com
Faesztergához csináltam már vagy két-három darabot. Itt is az a kérdés, hogyan, hova lehet felfogatni, mekkora a csúcsmagasság? Milyen kést szeretnél használni? Stb....
Sziasztok. T.I.P. műszerész esztergapadhoz kellene nekem gömb esztergáló. téglalap keresztmetszetű karikagyűrűből kellene féldomborút esztergálnom 6-7-8-9-10mm. Eddig mindig köszörültem profilkést de nem az igazi. Tud valaki segíteni?????
Nekem is ilyen késtartóm van, ez az úgynevezett olasz késtartó! Jópofa cucc amúgy, pillanatok alatt lehet kést cserélni, ha van pár tartalékban. Mondjuk nem könnyű beszerezni használtan, újonnan meg drága.
Szia! Majd megadhatnád a mailedet, ha nem gond, van egy Skywatcher 200/1000-es newton távcsövem, egy pici segítséget szeretnék kérni, mert eddig nem sokra mentem vele. Mondjuk tegnap sikerült jusztírozni, csak ma meg felhők vannak! :D
Elkészült a tokmányhátlap, csináltam egy videót az ellenőrző mérésekről:
A tárcsa többszöri levétel-felrakás után is két századon belül fut tengely- és sugárirányban is. A tokmány palástjában van 0.05mm hiba, amit sokallanék, ha nem külön állítható pofájú 4 pofás tokmány lenne, amivel pontosan tengelybe lehet állítani a munkadarabot. Ami fontosabb, hogy a tokmány homlokfelülete körben egy századon belül fut, így a munkadarab tengelye kellően párhuzamos lesz a forgástengellyel.
A tokmányon sajnos látszik hogy kínai, a tokmánypofák vezetékeit is milyen szépen megmunkálták:
Csak nagyolva van, az élek sorjásak, majdnem megvágtam vele magam pucolás közben. A homlokfelületen a logónak készített furat széle is sorjás, kiemelkedik a tokmány síkjából.
Jol irja a Gabor. A videon azert nem huzta meg az excentert, mert a kezeben volt a kamera.
Viszont, ha meg nem esztergaltal, kerj meg egy tapasztalt szakit egy gyors kioktatasra, mert nem jatekszer egy ilyen gep!!! Rusnyan el tud banni az emberrel!
Sajnos én nem láttam még közelről ilyen késtartót, de ahogy a netes videókban láttam, a hátsó hatlapfejű excenterrel meg kell lazítani a késtartót, azt ki kell emelni a bordákból, és ezután lehet elforgatni a rögzítő szerkezetet a bordás henger körül.
Sajnos mint látható a felső oktatási rendszerben még a tanerőknek is lenne mit tanulni. Mit lehet elvárni egy szakmunkástól ha van ilyen képzés?? Vagy az OSKOLA csak papírt ad tudást az élet netán az idősebb szakiktól kell ellesni,ill.megtanulni. Kövezzetek meg, de hiányos tapasztalatom, hogy csak mellényt és nagy arcot kap a leendő mérnök ÚR-HŐLGY az e fajta képzéstől. Hozzá tenném nem a diák hibája hanem az oktatási rendszeré. SAJNOS!!!