Gondolom azért akarod lecsrélni, hogy jobb legyen a hő és a hang szigetelésed.
Kevesebb legyen a fűtés számlád. Ha ez így van akkor 1.0 vagy az 1.1 üveget válaszd. A tokoknál is ez a helyzet, minnél több a légkamra annál jobban szigetel.
Válassz 5 vagy 6 légkamrást. Lényeges még a műanyag minősége. Ne mattuljon, ne öregedjen hamar el. Törés és ütés álló legyen. Több jó profil is létezik. Ilyen a Kömmerling és a Rehau., stb. Ne csak azt nézd, hogy olcsó legyen.
Sziasztok
Tanácsot szeretnék kérni. Ablakokat szeretnénk cserélni, most tartunk az ajánlatkérések fázisában, de már most tanácstalan vagyok. Az eddigi árajánlatok között van 150 000 !!! FT különbség (6 ablak és 1 erkélyajtó, redőny szúnyoghálóval, illtve beépítés), szerintetek ez normális. Mi alapján döntsek, mert a legolcsóbbal tuti van valami gond:)
Eddig Veka , Brügmann, Gealan , Kömmerling premier prim-line , Intertec , Wymar , Deceuninck , Winhouse , Aluplast profilok vannak, van 3, illetve 5 kamrás, üveg is van 1,0 , 1,1, 1,4 es, ezt nem tudom, mennyire vegyem figyelembe, mennyivel jobb az 1,0 ás az 1,4 es nél?
Szóval mire figyeljek?
A tanácsokat előre is köszönöm.
A penészesedés /egyik/ oka, a tul jó ajtó-ablak. Akkor nem kell cserélni és nem fog penészedni.! Aki cserél azt hiszi innentől nem kell szellőztetni, minden levegőt kizárunk, egy kis hideg nehogy bejöjjön. Hát ha nem jön be akkor pedig penészedni fog !. A szellőztetés szügséges időnként, akár fa, akár müanyag ablak van.
Nagyot csalódtam a PREMIER-ben. Miután kifizettem a 50% előleget, egésszen megváltozott a hozzáállásuk a vevőhöz. Már írtam egyszer, hogy a redőnyök miatt
5cm-es tokktoldókat is vettem. Sajnos utólag kiderült, hogy az előre megvásárolt áthidalóim így rövidek lesznek. Felhívtam őket, hogy csak 2,5cm-es toldók kellenek.
Pénzt nem kérek vissza!
A válasz az volt, hogy már leadták gyártásba és nem lehet változtatni. Kérdem én, ha úgyis csak 5 hétre vállalták a szállítást, 3nappal a megrendelés után, miért nem lehet változtatni? A tokktoldó része az ablaknak? Szerintem az folyóméterben van és olyant vágnak le belőlle amilyent akarnak.
Így majdnem az összes áthidalómat kicseréltethetem.
Mindenki parázik a penészedéstől, csak mire fel. Saját és ismerősök tapasztalatai alapján mondom, hogy panelban biztosan nem fog penészedni a fal. Max akkor ha 100 kg ruhát teregetsz ki minden nap. Tégla ház már problémásabb, de ott is elég napi 2x 5-10 perces szellőztetés. Ami egyébként is alap dolog, szóval nem kell parázni.
Azert az nagyon nem mindegy, hogy 1-2 nm ablakfelulet + a korulotte levo hohidak hulnek, vagy napi 1-2 m3 meleg levego cserelodik hidegre. Utobbinak kicsi a hokapacitasa, tehat kevesebb energiat eszik. Joval kevesebbet. Megoldhato vagy suru szellozessel, vagy beepitett szellozovel... (btw maga a paratlanitas is megoldhato mashogy, celgeppel, csak az se olcsobb).
Én is hallottam ilyeneket, annyira jól zár hogy nem szárad meg a törülköző a fürdőszobában, penészedik a fal és nemcsak az újépítésű lakásokban hanem bizony a régiekben is. Majd mindegyikre kéne szerelni automata szellőzőt, ami 18-20 ezer ft + költség, és akkor kérdem én ha az új mellett is bejön a hideg akkor az egésznek mi értelme volt? Már olyan véleményt is hallottam hogy talán elég a régit felújítani, a régi keretbe, de a gázzal töltött üveget rakatni... Lakáskeresős időszakomban több helyen is láttam higy csak a hidegebb északi, nyugati oldalon lévő ablakokat cserélték ki!
Én is vagyis mi is most szeretnénk a nyílászárokat kicserélni műanyagra. Debrecenben lakom 10 emeletes bérházban.
Több helyről hallottam hogy Németországban a műanyag nyílászárókat cserélik vissza fatokosra, mivel tönkrementek, vagy a fal bepenzészedik, annyira jól szigetel.
A Panorama műanyag ablakprofil az véletlenül nem Actual licenszes? Azért kérdem, mert 1-1 ben ugyanúgy néz ki, mint az Actual. Amennyiben igen akkor elég mókás, hogy a panorámát fikázzák, az actualt pedig nem.
Tudom, hogy nyílászárós a topic, de ha már redőny-szakértő is van köztünk: Erkélyajtóra tettünk redőnyt. A gurtnit valamilyen nyeles tekerővel lehet feltekerni, így húzom fel a redőnyt (állítólag így hosszabb az élettartama). Viszont a gurtni műanyag tokja (lent, ahol tekerem), vagy 30 cm-t belóg a faltól, egy műanyag L alakú elemre rögzítve. Nem lehet csinálni valamit ezzel, nincs olyan megoldás, amivel mondjuk a falra lehetne hajtani a dobozt, ha nem tekergetem éppen a redőnyt? Előre is köszi a segítséget.
Redőnynél a toktoldó használata "kötelező" ! A külső minitokos redőny belóg, az átvezetés / gúrtni / a tok acélmerevítésén keresztül szakszerűtlen, a gúrtni napjai megvannak számolva. Oldalsó toktoldót akkor használunk, ha a kezelő felszerelése és használata indokolja.
Én vigyáznék a "semmi" probléma vállalkozóval. 240-es magasság felett a vasalatgyártók nem adnak garanciát, ez nem profil függő ! A tolóajtó a sima erkélyajtó árának a duplája, feltéve ha nem csak az előleg átadásáig tart a buli.
a redőnysínt egyrészt a külső 1-2 légkamrába fúrják be, és nem is egy lyuk marad a helyén, hanem egy csavar, ami ugyan hőhíd, de mégsem süvít rajta a szél.
Nekem most az okoz fejtörést, hogy 3 ajánlatot várok, ebből ketten és még ketten telefonban is azt mondták hogy 250 centis erkélyajtót nem ajánlanak, legyen csak 210-220 cm és fölötte egy fix üvegcsík végig 30-40 centis, alatta osztással. Ehhez képest eljött egy 3. aki rehau-s, és nála ezzel semmi probléma, sőt abban is ellentétes a többiekel a véleménye hogy ő a tolóajtót ajánlja, ami sokkal masszívabb vasalattal rendelkezik, csupán 10-20 ezerrel drágább. Másoknál a duplája lenne. Szerintük amelett hogy drágább, sérülékenyebb is, jobban oda kell figyelni a bezárásánál, jóval magasabb a küszöb is (a rehaus szerint nem)
Mi mindenképp Rehau típusú nyílászárókat akartunk és összehasonlítva még két árajánlattal tényleg olcsóbbak.
A srácok/akik kijöttek felmérni és akik a beépítést is fogják csinálni/szimpatikusak voltak.A munkájukat meg már láttuk a szomszédba,szépen dolgoznak.Teljes körű munkát végeznek/kibontás,beépítés.visszajavítás/
Ha érdekel,egypár hozzászólással előbb leírtam a telefonszámukat és már a címüket is tudom:Bp.Baranyai u.25.XI.ker.
ui:Ja,és kb 2-3 héten belül jönnek is beszerelni,a másik két cég 4-6 hetet mondott.
Én is most vásárolok nyílászárókat. Végül a PREMIERT választottam
Kömmerling 5-6 kamrás profillal 1,1-es üveggel.
Minden jónak tűnik, csak az nem tetszett, hogy az árajánlat adás után megkérdezték lesznek-e redőnyeim, mert akkor még kell 5cm-es tokkszélesítő, ami plussz 100 000 Ft. ( 13 nyílászáróra)
Mi is most akarunk ablakokat cserélni és az egyik szomszédunk ajánlott egy céget,tavaly cseréltek náluk ablakot és nagyon meg voltak velük elégedve.
Akkor még nem volt üzletük,de nemrég nyitottak egyet és felhívtam őket,azt mondták ,hogy most 30%-os nyitási kedvezményt is adnak.A jövőhéten jönnek hozzánk felmérni.Valahol a XI.ker.-be van az üzletük.Csak telefonszámot tudok!