A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
írtam egy kivonatot a "Pénz, érme, érem" c. könyvből
Kellősítés (jusztírozás, súlyegyeztetés): addig volt jogosultsága, amíg aranypénzek voltak forgalomban és nem voltak nagyon modern gépek. A pfennig (fillér) kivételével minden fémpénz súlyát egyeztetni kellett, sőt a nagyobb névértékű ezüstpénzekre a kellősítés megtörténte után ráütötték a "justirt" jelzést is. A kalapácsos és a régi pénzverésnél, addig farigcsálták a pénzt, míg el nem érték a kívánt súlyt. Később gépiesítették a jusztírozást (Wurm-Klosz-féle gyalugép). Nem szabad összekeverni a jusztírozást, az érme valódiságát ellenőrizni kívánt reszelési nyomokkal.
Érdekes ez a jusztírozás dolog. Több helyen láttam csúnya érméknél megjelölve. Ha egy éremre vonatkozva írják, hogy jusztírozott, biztosan egy elrondított éremkép jelenik meg.
Na megnézzük mit is találunk a neten. A keresőbe beírva a "jusztírozás" szót egy csomó találat jön. Na de ezek mindegyike - csillagászati optikák beállítása meg javítása meg ilyesmi!! Egyetlen találat sem jött érmék valamilyen állapotára.
Ettől sem lettem okosabb.
Ha jól tudom van egy numizmatikai szakszótár, na nem angol-magyar meg német-magyar, hanem a numizmatikában használatos szavak, kifejezések értelmezését tartalmazza. Ha valakinek megvan, akkor végre megtudjuk mi is a numizmatikai jusztírozás. :-))
Köszönöm a kimerítő választ. Ezt a justírozást egy V. Ferdinánd 20 kr -on láttam ahol a fejalak mintha meglett volna reszelve.Viszont az ilyen érme a numizmatikai értékéből is sokat veszít mert ronda lesz.Visszatérve Tatára , az én fiam is kapott a bejárat mellett egy vietnámi rézpénzt.Csak Ő volt olyan kedves hogy visszaadta mert neki nem kellett.Így a karácsonyi ajándékának is lőttek!
A Saltzer Ernő: Numizmatikai Szakszótár német-magyar rész szerint:
justiert= vizsgált
justierungsspuren=vizsgálati nyomok
Az én tapasztalatom szerint ez leginkább reszelésnyom.
Vagy ezzel vizsgálták, hogy az érme valóban ezüst-e vagy ezzel hozták pontos sulyra. Néha lehet látni olyan etalon érmet amellyel a 10 és 20 koronás aranyak súlyát ellenőrizték.
Elnézést a tatai viselkadésemért, de a kisfiunak adtam egy nepáli bankjegyet ajándékba és vissza vonszolta az apukáját aki az egész albumomat meg akarta venni neki az összes magyar bankjegyemmel együtt.Erről ugyan lebeszéltem de igy is összeszedett egy marék bankjegyet és ide adta a telefonszámát hogy mondjam meg az egész album bankjegy árát.Akkor már csomagoltunk, hogy elérjük a gyorsvonatot.
Ferdinánd a következő rézpénzeket verte:
Ausztia részére: 2 Kreuzer Scheidemünze Cu átm32 mm 17,5 g 1848 A
Lombardia részére: 1 Lira 1848 M Cu-Sn Csak probaveret
2 Lire 1848 M " "
Velence részére: 1 centesimo di Lira Corrente Cu Átm 18 mm 1 g. 1849 ZV
Ahogy láttam, viszonylag kevés volt a vevő és sokat engedett némely eladó.(sajnos nem mind) Az árak pedig mindig széles sávban mozognak. Pl. van egy idösebb úr akit mindig mindenhol látok a szép áruival, de piszok drágán adja a portékáját. A Pannonia Terra árverési anyaga még nincs fent a netten , de amugy sem érdekel mert mostanában már kiköltekeztem magam. Meg hát hol van még Karácsony? A justírozás pontosan mit jelent?
Maga a város gyönyörű,de a club helység viszonylag kicsike .3-4 eladót ismertem fel akiket már láttam Pesten és Dunaujvárosban.Mi későn,1/2 11-re értünk oda,így síetnem kellett mert sokan már délután leléceltek (12-fele).Kb fele-harmada volt az előző két városéhoz viszonyítva.Szerencsére így is sikerült bevásárolnom.
Éppen most érkeztünk haza Tatáról. Találkoztam Numismatatóval is, csak sajnos nem tudtunk sokat értekezni , mert valaki elkezdte akkor felvásárolni és a fiam is hívogatott mindenhová. Viszont néztem katalogust, amibe elég furcsa dolgokat találtam. Az 1848-as 2kr.-os Ferenc József alatt szerepel. V. Ferdinándnak tényleg nem voltak rézpénzei,viszont 5kr -ost 1836 év kivételével minden évben vertek.
Sajnos ma sem láttam belőle egyet sem, pedignem is drágák.
Ha ezeket átfutottad...nem azt mondom, hogy teljesek, de ahogy mondtam, a neten nem fogsz találni teljes listát egy adott korszakról. Vegyél könyveket, Tudom egy-kettő elég drága, de minden hobbi, szenvedély pénzbe kerül.
Nem tudom, hogy elírás volt-e tőled, de V. Ferdinándnak nem volt 2 krajcárosa!
5 krajcárosról én sem tudok. De azt írod, hogy a hat krajcárosból a 48-est és a 49-est ismered: 48-as hat krajcáros nem volt...(én most magyar érmékről beszélek!)
Köszönöm Preisnek a linkeket! Ezeket az oldalakat már sokszor átfutottam de momentán engem V. Ferdinánd pénzei érdekelnek leginkább. Tőle mindössze 1 db.
rézkrajcárost ismerek az 1848-as 2-krajcárosát. Nem akarom elhinni hogy 20-onegynéhány év uralkodása alatt csak ennyire futotta volna tőle. Az ezüst aproi is
furcsák mert 5 krajcárost nem ismerek tőle, de a hat krajcárosából is csak az 1848,
1849-esröl tudok. Sajnos többet nem találtam róla a netten. Ha valaki segítene felhomályosítani azt megköszönném.
off
Szia.
Az iso az egy CD-képfájl. Ezt vagy lemezre írod (neroval pl: CD-kép felírása) vagy felteszel a gépre egy virtuális meghajtót. a Damon-tools progit ajánlom hozzá Ezzel létrehozol a számítógépen egy új DVD-romot. Ebbe tudod betölteni cd-képet (klikk az óra melletti ikonra, kijelölöd a meghajó betűjelét és megkeresed a képfájlt). Innentől úgy viselkedik, mintha betetted volna a cd-romba a cd-t. Akár installálni is lehet így, vbagy játszani lemez nélkül, dvd-t nézni stb...
A progit és okos kiegészítőket itt találsz: www.daemon-tools.cc
(Én letöltöttem és használom a magyar nyelvet, a daemon scriptet és (nem emléxem a nevére) egy olyan kiegészítőt, ami beépül a jobb klikk menübe és így jobb klikkel be tudom tölteni a virtuális meghajtóba.)
on
Köszi a választ, de ez a válasz valami ismeretlen HTML kódban íródott, számítógépes jártasságom a programozásban - úgyszolván - erősen képzésigényes! :-))
A gépen OpenOffice.org641 szabad felhasználású irodai program fut. (olyan mint Office, csak free)
Tehát a hibajelenség:
1. program (homan.iso) letöltve 98,6 MB= OK
2. zip fájl kicsomagolva=OK
3. CD-re írás=NO
4. olvasás OpenOffice programmal, vagy bármi egyébbel=NO
Tudom mi a jelentése a két szónak. Csak azt nem tudtam, hogy ez mi! És én úgy emlékszem, volt már rá példa, hogy fizetőeszköznek használtak éremet. Így mondható rá mindkettő kifejezés...
Először is szerintem sem ér ennyi pénzt.
A szóhasználatodból ("érem-érme") arra következtetek, nem vagy teljesen biztos a szavak definíciójában. Az érme számomra kizárólag a fizetőeszközöket és szükségpénzeket, az érem pedig a fizetőeszköznek nem minősülő, jeles alkalmakra kiadott kisplasztikákat jelöli.