http://www.csodaidok.hu/
Nagyszerű, fordulatos, izgalmas történet a távoli jövőben egy családról, egy társadalomról. Az emberiség számos bolygót benépesített, de a jó és rossz, a magány és a szeretet továbbra is jelen van. Judy egy árvaotthon lakója, aki családra vágyik, Yaan egy nagy család tagja, de apja gyűlölete miatt rosszul érzi ott magát, és Giin, aki egy egész bolygót irányít, és sok ellenséget szerzett magának. Róluk szól a regény.
Mivel a kavenieknek sem magas feltétlenül a PM-ük (gondolj bele, Ronané pl. nem olyan magas, hogy safir lehetne), szerintem nem rájuk jellemző genetikai kód, hanem általánosan, emberenként változó. Így mind köztük, mind a külsősök között van, aki alkalmasabb az érzékelésre, és van ak kevésbé. Ha jól értelmeztem, a külsősök nem tudják a módját a képzésnek, ezért nem mérik/képezik az embereket. De például vannak köztük pszichedukátorok, szerintem az is kapcsolódik ehhez...
Nekem inkább úgy tűnt, hogy Judy mentális képessége a megfelelő emberek számára mérés nélkül is látszott (gondolom, az a védőfal, amelyet épített maga köré tudattalanul) - gyakorlatilag ezért engedték meg, hogy nitant tanuljon. Ha emlékeztek, Judy kihallgatja azt a beszélgetést Miinen-ra és a giide között, aki végül engedélyeztette, hogy nitant tanuljon. Miinen-ra megkérdezte miért, és a nő azt felelte: "Mert a lány... - itt olyan kifejezés volt a nő válaszában, amit Judy nem értett. - Valószínűleg ezért is van itt... - ismét ismeretlen szavak." Utána ennek megerősítésére végezték el a mérésre Armoinnál, ami után már lehetősége lett volna tanulni - a kiemelkedő tehetsége miatt.
Judy-t nem azért mérik, mert tudják, hogy kavenit csinálnak belőle? Hiszen nyilván már korábban el kezdték tervezni hogy Giinnel adoptáltatják, és ennek lehetett a része a mérés, nem?
Gyerekes anyaként meg néha azt gondolom,jobb lenne ha a férjemmel döntenénk el ki legyen a gyerekek házastársa. Hogy néha milyen alakokkal állítanak be! :D (vicceltem) De azért néha tényleg megijesztenek. :D
Még egy kérdés: A mentális képességek mérése miért nem általános? Ha csak a kaveni közösség sajátja lenne, mondjuk valamilyen genetikai módosulás miatt, akkor a külsős Judy-t nem is mérnék... ha meg mindenki rendelkezik vele, akkor a külsősök miért nem mérik és miért nem fejlesztik?
Yaan mindig is elsőszülött akart lenni. Fő utálata Giin felé éppen az, hogy ő lett az elsőszülött, és a család sok szempontból végig őt tartja az igazi vezetőjének - amint ez az utolsó előtti fejezetből nyilvánvaló is.
gulyasg: eeeeeeegen, lesz még itt bőven csontváz, és nem is mind a 2. kötetben dől majd ránk, lesz, ami később. :-D
*Fiacskám! Hányszor mondtam már, hogy NE nyitogasd a szekrényajtót!!!*
Én tulajdonképpen nagyon sajnáltam őt, kényszer alatt állt, ha még csak átvitt értelemben is, hiszen Giin távozásával ő lépett előre az elsőszülötti pozicióba, úgy érezhette meg kell felelnie azoknak az elvárásoknak, amiknek egy elsőszülöttel szemben támasztanak, - szerintem ő is tudta, hogy ez a feladat meghaladja képességeit. Aki nem tud énekelni, az hangerővel pótolja a tudást...
persze, lehet, hogy Te teljesen mást írtál meg, de én még csak az egyes kötetnél tartok...
:) a hinduizmusról még annyi fogalmam sincs, mint a zsidóságról... azt láttam csak meg, amit - bár nagyon korlátozottan - ismerek. egyetértek abban, hogy a történelmünk folyamatosan ismétli önmagát, <hátha egyszer sikerül valami jobbat kihozni belőle?>
Igen, ebben tényleg hibáztak, de biztos valami íratlan szabály/hagyomány miatt... szerintem egyébként a nagycsalád érdeke nem csak az elsőszülött vonalbelieknél diktálná azt, hogy ne legyenek a "kiscsaládfők" ilyen zsarnok barmok a saját szűk családjukkal se, pl. a családi tanácsnak jó lenne, ha beleszólása lehetne ilyen helyzetekben... vagy rosszul látom?
Mert az a szűk családot érintette elsősorban. Ami hiba volt, hiszen az elsőszülöttség oda vándorolt és már nem csak az ő "belügyük"-ként kellett volna ezeket tekinteni.
Azt mondta GuessLess, hogy azért néha hozzászólhatok, ezért szólok is. (De nem mindig, csak ha a könyvvel kapcsolatban kérdés merül fel.) Ez a téma meg olyan, ami erre indít. (Ja, meg nemsokára diplomám is lesz arról, hogy a téma szakértője vagyok ;-)) Szóval: van hasonlóság, de nem egészen úgy és ott, ahogy te, Szunya, felveted. A hasonlóság a zárt vallásos közösségek és a Kaven között van - és EZÉRT hasonlít az ortodox zsidósághoz is, de akár az amisok kultúrájához is (amiről l. egy cikket ITT). Sőt, a vallás jellege miatt inkább a keresztény vallású ilyen közösségekhez állnak közel, de nem kizárólag: a hinduizmus elemeit is felfedezheted benne, ha akarod, sőt, a rendezett házasság inkább ott jellemző, mint az ortodoxoknál. Vallási vezetők pedig mindenhol vannak.
Üldözésük pedig a mindenkori MÁS üldözése - direkt ezért helyeztem a jövőbe az egészet, hogy ne keveredjen bele a ma politikai-társadalmi vitája. Inkább arról akar a könyv szólni (már ha egyáltalán ezt be lehet határolni), hogy bizonyos dolgok mindig ismétlődnek a történelemben, mert (szerintem) ilyen az ember: alapvetően nem változik.
De nem hülyeség, amit írtál, éppen ellenkezőleg, én nagyon örülök neki, hogy megláttad ezt a vonalat is benne.
Kedves Barátaim, megosztanám veletek egy észrevételemet, előre szólva, nem vagyok a téma szakértője, senki érzékenységét megbántani nem szándékozom.
nekem úgy tűnik, hogy a Kaven az ortodox zsidó hitközségek másolata. Kaveni ételek - kóser konyha Elrendezett házasságok - ua A templomban a fiatal fiúk és lányok szétválasztása - a zsinagógában a nők csak a karzaton lehetnek Mazdra - rabbi Persze a vallási vonalon is látom némi egyezőséget, a matuzsálemek ill. a hosszú életüek között, a kiszakadottak elszigetelése, a csekély betérés, a származásánál fogva niesiek üldözése és a mai zsidóellenes megmozdulások...
Ha hülyeséget írtam, bocsánatot kérek, várom észrevételeiteket.
Azért Yaan seniornak igen csak meg voltak kurtítva a jogai, tehát a család sem volt annyira "eszetlen" hogy teljes mértékben alávesse magát és az üzletet Yaan kényére-kedvére.
Meglepődnék, ha ezt a kérdést rajtatok kívül még sokan értenék :D Vagy én vagyok nagyon hülye :)
A kaveni rendszerre visszatérve: nem tudom már, ki mondta, de én is vele értek egyet, hogy ha beleszületnék, akkor biztos nagyon tetszene, de így, mai fejjel nekem is túl merev lenne bizonyos tekintetben. Nem (annyira) az elsőszülött vonal erőltetése miatt, inkább az elrendezett házasságok ellen berzenkedik minden porcikám. Az persze igaz, hogy nagyon megszívja a család, ha egy olyan tökfilkó (hogy finom legyek) a családfő, mint id. Yaan. (((De elvileg ugye van az a teszt, ami méri az alkalmasságukat erre a posztra, szóval Yaan biztos vmit trükközött, hogy mégis lehet(ett) családfő egy darabig, ezért nem maga a rendszer a hibás.))) Persze az viszont más kérdés, hogy amíg nem volt családfő, addig is egy zsarnok apa volt, aki úgy basáskodott a saját kiscsaládja felett, ahogy neki tetszett, és ez ellen nem lépett fel egyszer sem a nagycsalád... De vajon miért, ez nagyon érdekelne... A felnőtt elsőszülöttet miért nem lehet helyretenni???
A nagycsalád azért mégiscsak több előnyt jelent, mint hátrányt... főleg így, hogy mindenkinek van saját lakása a blathaason belül, ahová kedvére visszavonulhat, ha már elég a tömegből.
A könyv végén közölt nitan kiejtési útmutató szerint az ę-betűvel "rövid ö-szerű magánhangzót" jelölnek. (valahol a szövegben félhangzóként is szerepel). Mi itt a helyes kiejtés? Valami ilyesféle [ə] [ɜ] hangok?
Bevallom egy kicsit zavar az ogonek használata diakritikus jelként, mert nekem ettől automatikusan nazálisnak tűnik. Először gondolkodtam is egy-egy szónál, hogy hogyan is lehet ezt nyelvtörés nélkül kiejteni, de aztán a feleségem szólt, hogy a könyv végén van kiejtési útmutató. :-)
Most hirtelen csak annyit, Hogy nagyon jó a könyv, magamhoz képest is rekordidő alatt olvastam el, és már ahogy vesszük, én is reklámoztam,méghozzá, akaratomon kívül is, mert több helyen is megkérdezték mit olvasok ilyen elmélyülten, és én nem titkolóztam.
Majd ha a topikot végigolvasom, lehet hogy írok még, de most nem, mert most találtam rá a topikra, és nem akarok olyat írni, ami esetleg valakit sért, vagy valaki már leírta.
Szóval gratula Etának, és drukkolok, hogy rengeteg példány elfogyjon belőle, és minnél hamarabb jöjjön a következő könyv.
Belegondoltam: A kaveni rendszer alapjaiban rossz, mereven ragaszkodik az elsőszülötti vonalhoz, akkor is, ha az elsőszülött alkalmatlan: látsd zakkant Yaan. Attól meg egyenesen a hideg ráz, hogy a gyerekekkel azt tanítják, amihez tehetsége van, nem azt, amit a gyerek akar. Ebbe is bele lehet gárgyulni...