koszi szepen mindenkinek az infot dugo ugyben. a pincefalus link is jo volt. igy mar tiszta sor. viszont azt nem ertem, hogy egy kozepes borasznak miert kockazat mondjuk kulfoldrol, ismert forrasbol beszerezni a dugot? nem egy nagy vaszizdasz (imho).
Hát igen, a dugó logóval feldíszítése is egy tökéletesen értelmetlen baromság, ami ráadásul növeli a kockázatot.
Én egyébként a kapszulát is felesleges környezetszennyezésnek látom és szimpatizálok azokkal, akik elhagyják. Tessék a címkén kitolni minden szépséget, infót és marketinget...
Igen, ez a logózás biztosan csak növeli a kockázatot. Csökkenteni biztosan nem csökkenti.
Szerintem amúgy a magyar dugó dílerek egyszerűen trehányak, hanyagok és szarnak bele mindenbe. Pontosan tudják, hogy semmilyen felelősséget nem viselnek és soha senki nem tud rajtuk leverni semmilyen minőségi problémát. A magyar borászatok nagy része pedig nem elég bátor ahhoz, hogy külföldi dugóbeszállítóra térjen át.
Részemről soha többet nem fogok magyar dugókereskedőtől egy szem dugót sem venni. Egyszerűen elegem van a szappanos angolnaként minden felelősség alól kicsúszó stílusból.
TCA a dugóízért felelős molekula a parafában keletkezik még kint a természetes környezetében illetve tárolás közben. Extrém nyomáson szuprkritikus állapotú folyékony széndioxiddal kimosható oldószer és szermaradék nélkül. Ennek az az "ára" hogy a parafát előtte darálni kell, így vizuálisan nem olyan szép a végtermék. Ha olyan helyről rendeled ahol ezután becsomagolják védőgázzal és zacskót csak akkor bontod amikor dugózol, akkor a niztonsági lánc nem sérül és a dugó TCA mentes marad.
Dugók logózását szeretik a borászok, ez szerintem egy olyan pont még ami kockázatot visz a rendszerbe. Ezt a munkafolyamatot itthon végzik ugyanis, és nekem nem volt soha világos hogy mennyit sérül ennek a folyamán a sterilitási lánc. Elég ugyanis egy szennyezett nehezen takarítható szerszám, vagy egy éjszakára kinthagyott áru egy dohos raktárban és befertőződhet elméletileg...
Ezt a környezet dolgot úgy képzeld el, hogy a tölgyről lehántják a kérget és ledobják a földre. Előfordul, hoyg sokáig a szabadban egymásra dobálva tartják. Esetleg egyszer meg is ázik.
Aztán eljut a másik üzemvbe, ahol nagy örömmel kivágják belőle egy darabban a szép prémium dugót. Aztán vagy megpróbálják fertőtleníteni, vagy csak ráfogják.
Ha nem gasztróélményért megyek étterembe hanem csak enni akkor nagyon gyakran sima csapvizet iszom. Szar bort csak melóból iszom és akkor ha valakitől olyat kapok és kíváncsi vagyok.
Lehet, hogy a hozzászólás szerzője előtte éppen túl sok dugós bort ivott, vagy esetleg dugott - de átmeneti elmezavarára nyilván további megfejtések sem zárhatók ki.
A parafa a hibás, tehát amiben van, ott előfordulhat a dolog.
Egyébként el van túlozva a dolog jelentősége: mi elpusztítunk vagy társaságban megkóstolunk úgy 150-200 palack bort évente, ebből kb. a fele lehet parafás (natúr, diam, twintop, stb.) és nem találunk még 1 beteg palackot sem évi átlagban.
Újabban van cukornád alapú dugó, egyre többen olyat használnak.
Én nem szeretem a sört, üdítőt sem iszom étteremben, így ha csak vacak bor van, akkor vacak bort iszom. Baj akkor van, ha még vacak bor sincs, pl. pár napja egy másik pizzázóban nem ittam semmit, mert csak kóla meg hasonló szarok voltak. Tényleg, kérhettem volna egy pohár csapvizet...
Egyébként a Nyakas nem elfogadhatatlan - az irsait nem kedvelem, de az Aligvárom nevű cuccot vagy sárdonnét megiszom simán. Sőt, Vargáék olaszát és rozéját is megiszom, ha nincs más.
kozelitunk :) tehat akkor valamifele extra modon sterilizalt dugot hasznalsz? akkor megiscsak a dugo a hibas es nem a kornyezet ahol dugozva van a palack. gondolom en.
Én onnan tudonm, hagx amióta dugóízmentesített DIAM dugót használok, nem találkoztam dugós palackkal mint visszáru. '13as évjárat Kékfrankosát visszavontuk mert !! 30% !! dugóízű volt...
koszi, nyilvanvalo a gomba reszvetele az akcioban. de honnan tudjatok, hogy a dugo a felelos erte es nem a dugozas korulmenye? az itt korabban olvasottak alapjan nehanyan szinte elvetemult dugomaffiarol irtatok.
Az a gomba ami állítólag elsődlegesen felel a problémáért szerves anyagon tud megmaradni. Saválló acélon, műanyagon, üvegen nem.
Ha kellően párás környezetben tárolod a borospalackokat akkor nem fog kiszáradni a dugó akkor sem ha állva tárolod. Hogy a borászatokban jellemzően fekve tárolják a bort annak praktikus okai vannak.
Azért ez a pár ezres, amit mostanában szar magyar borokra elszórtam, nem lenne elég, hogy a BZoli által említett urak (a B és a másik B) beköltözzenek a sheggembe. :)
Tegnap elszórtam további közel 30 rugót, de ott minimális a tévedés esélye, a labanc rajnais palackok és az átlagos árszínvonal miatt.
ami meg nekem nem tiszta. miert pont csak a dugo nem tud tiszta lenni? a palackozas soran azert eleg sokminden van ott a levegoben. a szaraz dugo alatt en arra gondoltam, hogy nem fektetve, hanem allva taroljak a palackot. ekkor is szarad a dugo. gondolom nem veletlen vannak fektetve tarolva.