"Ha jól tévedek akkor ez egy visszavágott vonal, utolsó vagy utolsó előtti, amolyan mű állomása."
Ahogyan már megírták, most nem jól tévedsz:)
A környékebeli (pl. Csengerre, Zajtára vezető) vonalaktól eltérően ez a vonal nincs visszavágva, TIBORSZÁLLÁS ugyanis, a Mátészalka-Tiborszállás- Carei (Nagykároly) vonal új határállomása a korábbi Ágerdőmajor helyett.
Megépítésében - talán - szerepet játszhatott az is, hogy a korábbi évek MÁV menetrendjei szerint az ágerdőmajori határállomást csak kishatárátlépési engedéllyel utazók vehették igénybe, vagyis lényegében csak a környéken lakók.
Ez az utiokmány az EU csatlakozásunk időszakában megszűnt, most már útlevéllel léphető át itt a határ, de a MÁV menetrendkönyv figyelmeztetése szerint csak magyar és román állampolgárok részére.
A 127-es vonalon tudomásom szerint változás nem lesz. Pedig ott a tavalyi 7 pár "vonat (szóló Bz) helyett csak 3 pár maradt, ami ugye több mint 50%-os járatcsökkentés volt. Nem tiltakozott senki komolyabban?"
A 127-es vonal Vésztő-Körösnagyharsány szakaszának jelentős ritkításával kapcsolatosan nem olvastam tiltakozást, még csak halkszavút sem a helyi sajtóban.
Egy kicsit a "párhuzamos" buszközlekedésről:
A vonal körzetében a Körös Volán az idei menetrendben nem indított új járatot.
A Hajdú Volán egy új 4564. sz. vonalon 2 új járatot indított:
1./A hetek utolsó iskolai előadási napján 16.05 Körösszegapáti-Körösnagyharsány-Biharugra
2./ A hetek első iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti napon 1625 Biharugra-Körösnagyharsány-Körösszegapáti (Berettyóújfalu felé/felől csatlakozással).
Vissza párjuk - meghírdetve - nincs.
Még a 2003/2004-es menetrendben indult be a vonallal Vésztő és Komádi között párhuzamos új, 4563. sz. autóbuszvonal Vésztő-Körösújfalu-Komádi között, Körösújfalu és Komádi, vá. bej. út között menetrendszerinti busz által addig nem járt útszakaszon.
Ezen a vonalon a Körös Volán a hetek utolsó iskolai előadási napján egy járatpárt indít, a Hajdú Volán pedig a hetek első iskolai előadási napját megelőző napokon egy járatpárt.
Egy ismerősöm egyébként a vonalszakasz törzsutasa volt évekig, de már 2 éve vett egy autót magának, azóta nem utazott erre vonattal.
"Ha a halálos baleset megakadályozásának módja a betiltás, akkor ezzel kell élnem."
Akkor miért van szükség ABS-re,ASR-re,stb.?(A hülyék meg szuperszámítógéppel keresik az élet értelmét.)
"Hanem az, hogy van-e ingerenciám arra, hogy szeretnék-e néhány tíz méteren belül lefékezni tudó szerkezetet elhelyezni a tömegközlekedésre tervezett területen közlekedésre szabaddá tett közlekedési eszközömön ?"
Nem kérdés,hogy neked van.De semmi konkrétum a kérdéseimre.("Szájjal" én is jártam a Titanicon.vicc)
Kedves 1047 005-2 ! ... nem a tonnában mért tömeg, és a rengeteg( kb 208 tengely) a fontos. Hanem az, hogy van-e ingerenciám arra, hogy szeretnék-e néhány tíz méteren belül lefékezni tudó szerkezetet elhelyezni a tömegközlekedésre tervezett területen közlekedésre szabaddá tett közlekedési eszközömön ? Ha nem akarok, könnyen tömeggyilkosnak nevezhetnek meg, akár egy busszal, akár egy személyvonattal találkozik a közlekedési eszközöm. Ha a halálos baleset megakadályozásának módja a betiltás, akkor ezzel kell élnem. Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles a kárt megtéríteni,de: Ez nem feloldozást azok számára, akik embert ölnek munkavégzésük alatt. Akár lassan, akár gyorsan haladnak. üdv:felder
RoLa meg a Maestralt is megvarta es utana ment tovabb!
Hmm, akkor még sokat várt ott, mert a Maestrallal Szentgyörgyön kereszteztünk. Erről jut eszembe, Fonyódon a 5. vágányon Pest felé állt egy konténeres tehervonat.
Ne kábítson. Magának már vannak olyan táblái. Ilyen fekvő lámpaoszlopai biztosan nincsenek. A Tisza cipő tekintetében meg a benzinkutassal, vagy az érintett vezérrel kell kereskednie, nem velem :-)
En mar tapasztaltam az ellenkezojet. Mas gep hozta es vitte, lehet a vezer is kulonbozo volt. Ha jol tudom hetkozben egy delibe meno delelotti szerelveny gepe atgepmenetezik a keletibe es hozza vissza. Hasonloan a paratlane a delibe megy keso delutan es jon vissza. Persze lehet most nem igy van, de errol informaltak korabban.
Amint látom a 9734 (és 9735) 6 szép kocsival közlekedik. (Végül is húsvét van...)
Utas is volt rajta...?
Ennek a vonatnak egyedüliként sikerül 3 óra fölé tornászni a Bp-Bf menetidőt, (még titeket mindig elverő 9706 is előbb befut, igaz kevesebb helyen áll meg), ergo annyi értelme biztos van, hogy - mivel gondolom (egyelőre) ő az egyetlen nem Cell-i géppel vitt vonat- próbálgathatják rajta a remot Csörgőt. Jó lesz nyárra a fürdősökre...
"Ha jól tudom, a villamosoknál, ahol nagyobb a valószínűsége a koccanásnak, alacsony feszültségen nagy áramerősséggel mágneses teret hoznak létre és a szolenoid fék úgy lassítja le a járművet a ferromágnes tulajdonságú vas sínen, hogy a kerék nem kap lapot."
Feltétlen követőid leszünk ha a kiinduló balesetet szenvedett Kb. 1000 tonnás,kb. 208 tengelyes,kb.342 m-es Ro-La vonatra megmondod a megfelelő műszaki megoldást,az mennyire kivitelezhető és mennyi a költség vonzat és ezért mennyivel rövidül a fékút.
"A közúti közlekedésben azt is kitalálták, hogy ha adott helyen nagy a valószínűsége súlyos baleset bekövetkeztének, akkor sebességkorlátozást írnak elő."
Javaslatod,hogy minden vasúti átjáróban,minden vonat max. 15 km/h-val közlekedhessen?(Az előírt sebességkorlátozást minden közúti járművezetője,minden esetben betartja?)
Fotot kuldheti nagyba (ajandekba) jo lenne tabla texturanak, cserebe kuldok 2 par tiszacipot (hofeheret), hogy a benzinkutas meg a szergej vezer igyen cipobe lehessen:D
Komárom-Révkomárom buszok már 15 vagy 25 évvel ezelőtt is voltak, amikor még vonatok is jártak ki.
A vonatnak elsősorban nem a két állomás közti forgalmat kell szolgálnia, hanem azokat, akik legalább az egyik oldalon továbbutaznak. Pl. Dunaszerdahelyről szeretne valaki eljutni Komáromba, vagy Révkomáromból Tatabányára.
Szóval itt van a személyforgalom 2004 évi eloszlása:
Az utalsó két oszopban a vasút százalékos részarányát és az egy vonatra eső utaslétszámot láthatjátok. Számomra meglepő módon, Horvátország nyert a részarány versenyében, ezt nem gondoltam volna elsőre. Az egy vonatra jutó utaslétszám kiszámításánál a 169355-ben írt becslésemet használtam. Itt figyelni kell arra, hogy az értékek nagyon szórhatnak, pl. Horvátország esetében tudom, hogy Gyékényes és Murakeresztúr állomásokon be ill kilépő helyi személyvonatok utazóközönsége nam valami nagy, csak a szolgálatba menő vasutasok használják. Persze azt sem tudom, hogy vajon ők szerepelnek-e ebben a listában.
Lemberg mellet van egy kerek erdő.
Annak közepében egy gyászos temető.
Abban nyugszik százhúsz magyar baka,
eltemette gyászos Galícia.
Kedves szerettem kedvenc nótája volt.
..
A gőzösnek hat kereke sárgára van festve, Azon megyünk katonána messze idegenbe. Gyere kisangyalom, üljél az ölembe, Együtt megyünk a harctérre messze idegenbe.
Segítségre lenne szükségem. Tud esetleg valamelyikőtök küldeni nekem magyarországi TINA illetve TERFN hálózati térképet? A szakdogámhoz kellene, és nem találtam csak közutas térképet. Ha tudtok segíteni, az nmateka@yahoo.com-ra küldjétek a térképeket. Előre is köszi a segítséget, Máté
Akkor itt van két érdekes táblázat, köszönet érte Trafficcnak!
A Személyforgalom és a Járműforgalom 2004. évi megoszlása:
vasút
közút
folyam
légi
összes
személyforgalom
3.938.567
93.917.991
550,479
5.864.740
104.656.971
osztrák
1.727.077
33.418.021
16,767
35.161.865
szlovén
45,762
3.341.104
3.386.866
horvát
259,744
3.498.760
71,889
3.830.393
szerb
218,511
7.268.264
841,000
7.487.616
román
1.001.278
16.755.716
17.756.994
ukrán
164,648
8.737.260
347,000
8.902.318
szlovák
521,617
20.898.866
208,793
21.629.276
repülő és nemzetközi hajó
251,815
5.864.740
6.501.643
Járműforgalom
járműforgalom
1.759.639
36.527.062
26,544
111,954
38.425.199
osztrák
479,146
11.943.027
2,385
12.424.558
szlovén
89,841
1.480.629
1.570.470
horvát
165,106
1.643.794
8,132
1.817.032
szerb
144,230
2.388.375
186,000
2.532.791
román
6.002.129
6.290.432
ukrán
5.289.758
136,000
5.518.962
szlovák
7.779.350
14,017
8.135.116
repülő és nemzetközi hajó
1,688
111,954
135,838
Igen ezzel tisztaban vagyok. Akit havert irtam par hozzaszolassal lejebb, annak a haverja nyugdijas MAV-os (mindketten Nagykanizsaiak) es is probalnak segiteni.
Nos az Ebenfurt-Sopron szakasz a kis 850 ft os menetrendből miért került ki korábban benne volt. Lachenbach-Wien meg ilyen viszonylatok miért vették ki A3 vonalról ha jól hiszen most csak WienerNeudstadt ról szól Ebenfurtról nem...
Ez igy igaz! De most kepzeld el en pl. a 855-el akarok menni (altalaban Gigant viszi), ahol a legkozelebb megall lakohelyemhez Balatonfenyves. Bejar a peronhoz, esetleg mar kesesben van es a vezer szekkel ellentetes helyen meg kopogok az ajton, azt hiszik valami huligan dobalja a gepet, max 1 perc a fel/feszallas es akkor ott mosolyogjak?
Illetve van amikor mar utazik mas, vagy gyakornok van, akkor jobb elore tisztazni mikor jo mindenkinek, foleg a vezernek az ut.
Koszi, de meg ez a vazlatat az egesznek, most kezdem el a valos objektetek fotozni es modellezni.
Fonyod IX. vagany:
IV. ahogy irtad az atmeno, a Vitorlas utcai szakallas sorompo utan a vegpont fele az atmeno IVa lesz. Az atjaro utan kozvetlen kiagazik a IV.-bol a VII., az V.-bol a VIII. vaganyok. Az atjaro elott pedig az V.-bol agazott ki valaha a IX. Illetve ahogy a valosagban is a modell kepen is latszik az atjaron atmegy egy darabja de ott vege a sinnek. Tehat a 27. sz. valto megvan, hasonloak a vegponti valtokorzetnel is megvan egy darabja a IX.-nel csak mar a 11. szamu valto es a csonka nincs!
Akkor semmi akadálya, hogy a Szolnokon keritésnek álló vezérlőket befogva Hatvan felé is ingavonat járjon, és ezzel két körüljárást megsporóljanak. Így kikerül 2 posta Bhv szerelvényenként a hatvani oldalból (2 Bhv+vezérlő)
Kommentár nélkül (tudom, hogy rossz egy kicsit a kép).
Egyébként kellemes húsvéti ünnepeket minden kedves topiklakónak.
1. Oldmumus: gratulálok az MSTS-os munkádhoz. Fenyvesre és Fonyódra rögtön ráismertem a képeken. Viszont egy kérdésem lenne: van egy ilyen című kép, hogy "Fonyód IX. vágány". Melyik vágány ez? Mert van a peronoknál 4 átmenő vágány és 1 csonkavágány. Ez a IX. vágány ott hátul van az útátjáró után?
Ha akarod, akkor küldd el -a tudod melyik címemre- a szabadalmad rövid vázlatos leírását -hogy egyáltalán miről van szó: bár sejtésem van:))-, hátha tudok segíteni!
Látom, Traficc, megdolgoztattalak, pedig, Isten a tudója, nem állt szándékomban. Csak látni, még pontosabban másokkal láttatni akartam (ismét) egyes mániásokkal a nemzetközi vasúti személyszállíás fontosságát, egészen pontosan annak a hiányát.
És, az adatokat látva, ismét arra a következtetésre jutottam, hogy az egész nemzetközi vasutazást néhány osztrák viszonylatú, regionális vonatot leszámítva (amelyekkel ingázók közlekednek) akár be is lehetne zárni, keveseknek hiányozna.
Az semmi,19-én a bejövő Dacia késett 209percet,a bejövő Ister pedig kb.130-at.Amúgy pályaépítés van a románoknál,bármikor bármennyit késhetnek ezek a vonatok:-))
Valamennyi volt CSD mozdonyon (illetve a mai CD és ZSR) eleve mindig gyors áramszedö müködtetö léghengerek voltak, mert az ottani divat (korábban a szabályzat is azt követelte) szerint gyakran kell menetközben az áramszedöket kezelni (lehuzni stb.).
Ez ugy látszik a világ más részeiben ismeretlen, a cseh meg a szlovák mozdonyveztöknek viszont a vérében van (igy mennek ki egy bonyolultabb vágánymezön, vagy éppenséggel a rendszerválto pontok alatt).
A pendolinonál meg az a probléma, hogy a kontaktvesztés automatikusan leállitja a fedélzeti rendszereket, s azokat ujra kell inditani, ami eddig 28 mp-be tellettt.
Állitolag már megbuherálták a szoftwaret, s valamivel gyorsabb az ügy, de még mindig nem jelenti azt, hogy a pendolino szereti, ha menetközben lehuzzák a "csápokat".
A 735-ösben 12 A 4 185 -s motor volt, valamint PG 500 gözgenerátor.
Sok belölük már átment egy remoton és LIAZ M 1,2C motorral 714-es fedönéven rohangál.
Hétvégeken (mint például jövő szombat) a 2512, 2522, 2712 20-05-tel megy, vagy át vannak hétvégére szervezve? Mert például ha jól tudom a 2512 a 2507-ről fordul, ami meg hétvégén nincs. A 2532, 2514 és a 2714 mivel jár?
Tóta W. Árpád (worluk@mail.index.hu) 2005. március 27., vasárnap 14:25
Kapcsolódó anyagaink:
• Meztelen gépség
http://index.hu/kultur/eletmod/goz/
• Plázamagazin az erkölcs mentén
http://index.hu/kultur/media/booster03/
• Az Indóház weblapja
http://www.indohaz.hu
Nem vagyok hajlandó elmagyarázni, miért volt szüksége már e hazának egy vasúti magazinra.
De még a vasút mítoszát és történelmi érdemeit sem, vagyis hogy miért érvényes és értékes tárgya a civilizált ember érdeklődésének a vasút.
Részben mert megtettem már, részben mert fölösleges, van repülős, autós és fegyveres magazin, a vasútbarátok is megérdemlik. A főszerkesztői köszöntő kínzó hiányt emleget, és joggal.
Törvényszerű volt tehát, hogy összeálljon egy lelkes kis csapat, és elindítsa az Indóház magazint, sőt talán az is törvényszerű volt, hogy ez legyen a neve. Elég hülyén hangzik, igaz, de a vadászok lapját könnyű Nimródnak nevezni, a vasútnak azonban nincsen istene, bár Baross Gábor közel áll hozzá. Maradnak a szakszavak.
Na és amikor összeverődik pár lelkes kis szakbarbár, abból szoktak iszonyatos kiadványok születni. Ilyenkor találkozik a szoftverekkel először ismerkedő dizájner néhány félanalfabéta és rossz humorú hobbistával, meg egy a lappiacot hírből sem ismerő főszerkesztővel, és együtt összehoznak valami arcpirítóan tartalmatlan, idegesítően tervezett és tördelt semmiséget fényes papíron, triviáliákból és netről lopott anyagból.
De az Indóház első száma mégsem ilyen.
Épp ellenkezőleg, a vasútbarátnak simán megér hatszáz forintot, hogy legyen mit olvasgatnia üres perceiben, vagy akár óráiban, mert van benne elég betű és elég kép, és a tipográfus meg a tördelő sem művészkedik, hanem a pályán tartja a szemét, és teszi a dolgát.
A szerkesztők gondoltak azokra is, akik eddig éppen az ismeretterjesztés hiánya miatt nem értették, hogyan is működik a vasút, és szívesen elmagyarázzák a kezdőknek, mi az a szerkocsi és mitől megy a gőzmozdony.
Olvashatunk végre valahol a bájos kisvasutakról és a villamosokról is, a szakírók különleges vonalakat, iparvasutakat keresnek fel, vagy felpattannak a Forgalmi utcából téli hajnalokon kisurranó hóseprős Mukira - a szürke favillamosra -, hogy elmondhassák, milyen fíling az electric budi. Hogy ők maguk viszont gyakorló elmebetegek a szó nemes értelmében, azt mutatja, hogy hosszú oldalakon át foglalkoznak a mozdonyszimulátorokkal, amihez ugye tényleg meglehetős odaszenteltség kell, lévén hogy a mozdony kötöttpályás, fegyvertelen jószág, ellentétben a népszerűbb vadászrepülőkkel.
De azt a százból nyolc oldalt legfeljebb átlapozza, akit nem érint, mert szerencsére az Indóházban szépen sorban jönnek a témakörök egymás után, nem szétdobálva a lapban. Hibátlan nem lehet egy friss magazin, egy megacélosodó szerkesztői kéz majd később többet húz és többet követel, és kordában tartja a nagyon belterjes szakhumort, de akit a füst megcsapott, az ennek is örülhet tiszta szívből, van ez a lap olyan aromás, mint a jó nehéz gépolaj.
Az Indóház szerkesztősége felismerte a vasútbarátok számosságát, és igyekszik gondoskodni az utánpótlásról.
Ki a vasútbarát? - teszi fel a kérdést a lap tárcaírója, majd így válaszol: az a személy, aki szereti a vasutat. Istenuccse, igaza van.
Márpedig ki ne szeretné ezeket a békés, böhöm gépeket? Csak aki nem ismeri őket. Ennek az országnak sajnos fejletlen a civil vasútkultúrája, nyilván nem függetlenül attól, hogy a vasúttársaságé is az, és a kettő közt kizárólag vasutasok alkotják a csatlást.
Az Indóház egy másik kapocs lehet a vasút és az emberek között. Hallgassuk meg egymást, és csináljunk egy jobb vasutat.
Azt gondoltam, ha nem publikus akkor kerhetnem e-mailbe? En 30,30an utazo vezereket keresek. Van vezallasi engedelyem es mar epitem a kapcsolatot ismeros=>reszortos=>vezer(ek) fele, hogy ne kelljen kuncsorogni vagyis magyarazkodnom es ezzel a menetrendszeru forgalmat akadalyozni, hogy mit akarok es miert. Hanem elore megbeszelve itt es itt allok a peron vegen es felszallok.
Megjegyzés: A Leginkább félrevezető az osztrák adat, hiszen a 63 pár vonat több,mint fele a Sopronnál kilépő osztrák helyi vonatok, azok a MÁV bizniszét nem nagyon érintik...
Régen Komárom és Komárom között 150 ft volt a jegy. Mivel nem utaztak vonaton megszűntek a személyszállító vonatok. Most a Székely cég járat egy kis kínai buszt Komárom ZSR és talán Komárom Volán között.
ma reggel EN Ister közel 110 perces késéssel érkezett Szolnokra! valakinek valami használ6ó 5lete van, hogy miért? a Corona nemz járatnak is mondott Szolnok reggel 45 min késést. mi volt a román határnál??
traffic írt Tiborszállásról. Az momentán határállomás a Nagykároly - Mátészalka vonalon.
Most photoshoppolok és már kezdek kiütést kapni a sok műanyagtól. Szóval 3 kérdés: - a Laminátkának milyen áramszedő leeresztő berendezése van? Etwg írt egyszer egy gyors áramszedő leengedőről, amihez képest a pendolino 28 mp - je sok. Vagy ezt csak a 3kV vonalakon használják? - a 735 - ösökről írt már valaki, csak nem találom. Milyen Pielstick van benne és mi a vonatfűtő tipusa? - hogy hívják a Párkánynána utáni 1. állomást Stadlau felé? Nagyon szép felvételi épület van ott, csak eltakarja egy fenyősor.
A V63 Gigant, c1048-as szelepszabályozója milyen vastagságig képes működni? Csak mert a főmérnökségen azt mondták a 12 bar nyomás feletti értéket +/- 2-4 bar különbségig elviseli. Szerinetek is igaz? Csak mert nálam kétszer is ledobta a tartósapkát és harmadszorra meg nem mertem visszatenni, így egész úton írtózatosan sípolt.
Először is, valami hiba van, ui. az általad megadott részadatok összege 3938567 bő
300,000-el kevesebb, mint az általad írt összeg. Mindegy, azért számoltam ökölszámnak jó:
Megpróbáltam megbecsülni a MÁV menetrend alapján a határainkat átlépő nemz. vonatok számát. Ezt sajnos nem lehet pontosan megtenni, mivel Ausztria felé számos helyi vonat nincs benne a MÁV menetrendben...
Ausztria felé 63 pár vonat (átlagos utasszám vonatonként 37, itt már nem vonnám le a helyi vonatokat az osztóból)
Szlovénia felé 7 pár vonat (az előbb tévedtem, napi 6 helyi vonat megy ki Hodosra, de ez ott nem oszt nem szoroz, átlagos utasszám vonatonként 9 utas) Nagyon kíváncsi leszek majd a 2005-ös számokra is, csendben mondom, hogy szvsz. ez a szám akár meg is fog feleződni idén... Mindenesetre a Citadella kihasználtságát jól lehet majd ez alapján saccolni.
Horvátország felé 11 pár vonat van az idén, ebből 8 helyi vonat, talán sínbohócék tudják, mekkora Magyarbólynál a helyi forgalom. Átalgos utasszám vonatonként 32 fő, ha csak a 3 távolsági vonatot vesszük 118 vonatonként (Persze idei vonatok,tavalyi adatokra), itt ís kíváncsi vagyok az idei számokra. Ja, ha sikerülne határállomások szerinti bontásban megkapni őket, akkor a gyékényesi adat a Goldoni kihasználtságához lesz jó ökölszám, a murakeresztúriból a Maestral kihasználtságát tudjuk jól becsüni.
Halkan jegyzem meg továbbá, hogy érzésem szerint a forgalom nagy része Mura és Gyékényes felé realizálódik, és hogy idén a Hodoson eltűnt utasmennyiséget viszontlátjuk majd Horvátország felé...
Szerbia felé 5 pár vonatunk van, ez a tavalyi adatokkal számolva átlagosan 60 utas vonatonként (hja kérem, csempészforgalom...)
Románia felé van 18 pár vonat, ez vonatonként átlagosan 76 utas
Ukrajna felé 5 pár, vonatonként átlagosan 45 utas
Szlovákia felé 28 pár vonat, vonatonként átlagosan 9 utas...
Azaz Szlovénia és Szlovákia rontják nagyon a statisztikát, románia felé vannak a legtöbben a vonatokon.
Összegezve, határainkat naponta durván 137 személyszállító vonat lépi át, ezek majdnem fele Ausztria felé. A vonatonkénti átlagos utasszám 43 fő. Ökölszámnak jó, azért több, mint a korábban emlegetett 10 fő.
Magyar-Szlovén. Tavaly még volt Dráva is, így Hodosnál két távolsági és öt helyi vonat lépett ki. Azaz vonatonként: 9 fő. Van egy olyan érzésem, hogy az utasok nagy része a 2 IC-vel utazott, ezzel számolva a vonatonként 30 fő utas volt Hodosnál.
Magyar-Horvát Tavaly már nem volt Venezia, így kilépő távolsági vonat a Kvarner, az ex Avas, valamint a Maestral, illetve dél felé a szarajevói volt. Helyi vonat Gyékényesnél és Murakeresztúrnál naponta 3-3, Magyarbólynál naponta (tudomásom szerint) 2 volt, azt szumma 12 vonatpár.
Ezzel vonatonként 29 utas volt átlagosan. Ha megint kihagyjuk a helyi vonatokat (Nem tudom Magyarbóly felé mi a helyzet, Muránál és Gyékényesnél csak vasutasok utaznak rajtuk) akkor a 4 pár távolsági vonatra vonatonként átlagosan 89 főt kapunk. Ebben persze a viszonylag erős nyári forgalom is benne van.
Kíváncsi vagyok, hogy ez hogyan változik idén, lévén a Drava megszűnt és lett helyette Goldoni.
No megszereztem ( Húsvét ünnepnapjának délutánján "azé nem könnyű ám) a vasúti határátlépők számát határszakoszonként.
Tesék, de most már azután tessék eltenni és nem újból megkérdezni két hónap múlva :
........................2004.............
Magyar - Osztrák :
ősszesen 35.459.000 fő......ebből .
- vasúton :..1.727.000 fő = .6%
- közúton .33.418.000 fő = 94%
- hajón .:.........31.000 fő = 0,0%
a közúton kilépettek nincsenek bontva külön busz és szgk-ra, de abusz általában ugyanannyi mint a vasút, HH-ban a balkáni "vendeégmunkás buszok" miatt kicsit több.
Tehát aAusztria felé/felöl az összes ki- és belépő kb. 6% vonaton távozik és jön be, kb. 6-7% buszon, és 87-88% autóval.
sok szó éri errefelé a MÁV háza elejét a kaotikus nemzetközi jegykiadással kapcsolatosan. Távol álljon tőlem a cég megvédése, de legyen most egy kis
INTERFLUG
összeállítás, avagy a "bezzeg" vasutak se teljesen normálisak :) Megtörtént, idei esetek, avagy amire nincs magyarázat... :)
Első történet: DB, a feladat egy Kleve-Düsseldorf Flughafen jegy vásárlása. Az útvonal Kleve-Neuss-Düsseldorf-Düsseldorf Flughafen végig RE vonattal.
1. Megnézzük a HAFAS-on, megvan a menetrend és az ár, 14 euró 90 cent. Jó, akkor Kleve állomáson irány az automata. Először célbaveszem az újabb automatát, kiadja ugyanazt az útvonalat, majd kiiírja 14 euró 50 cent. Mivel ez az automata nem fogadta el a bankkártyámat, ezért a szomszéd automatához mentem, ott ugyanerre az útvonalra 14 euró 70 centbe került a jegy :)
Na jó, ez apróság mondja az ember, minek 40 centen felháborodni? Nézzük a következő sztorit:
2. feladat Holzwickede állomásról jussunk elé a hollandiai Venlóba! Mielőtt valaki egy kieső állomásra gondolna, Holzwickede a dortmundi reptér vasútállomása, Hollandia felé RE vonattal óránként el lehet jutni Venlóba. Ha megnézzük a HAFAS-on 21 euró 40 cent a jegy. Aztán a vasútmániás észreveszi, hogy az ember végig a VRR (Rhein-Ruhr közlekedési szövetség) területén utazik. Persze Venlóba át egy kiegészítő jegyet is kell venni a C zónás jegy mellé, ez kerül kb. 6.6 euróba (ha 4-es jegyet vesz az ember) plusz a kiegészítő jegy 1 euró 80 cent, szumma 8 euró 40 cent szemben a 21 euró 40 centtel, ami 13 euró, 60% megtakarítás. Érdekes módon a Venló előtti utolsó német állomásig még a közlekedési szövetség jegyét kínálja a HAFAS, de Venlónál már megkergül, pedig csak ezt az 1 euró 80 centbe kerülő kiegészítő jegyet (a neve is ez Zusatz Ticket) kell megvenni.
És ez még nem minden! A Zusatz Ticket a VRR területen egy Jolly Joker kiegészítő jegy, pl. arra jó, hogy az ember 1. osztályon utazzon vele. Mivel a venlóba menű utasok már rendelkeznek kiegészítő jeggyel, és azt ellenőrizni nem lehet, hogy az 1. osztályon ilyen Zusatz Ticketet felmutató utas Venlóba megy vagy sem, ezért él az a szabály, hogy a venlói úthoz felhasznált ZusatzTicket a német területen 1. osztályú utazásra jogosít. Azaz az olcsóbb jeggyel az út utolsó 5 perce kivételével 1. osztályon utazhat! Ha Venlóig akar az ember 1. osztályon utazni, akkor még egy ZusatzTicketet kell érvényesíteni. Azaz 1. osztályon 10 euró 20 centbe kerül az utazás, szemben a 21 euró 40 centtel, amit másodosztályú jegyként a HAFAS felkínál. Ez még mindig 11 euró 20 centtel olcsóbb!
És ha ez még nem elég, álljon itt egy 3. történet.
Feladat: menjünk el a hollandiai Nijmegenből Düsseldorfba. Ha nem akarunk ICE-vel menni, akkor Venlón keresztül óránként van vonat Düsseldorfig. A HAFAS szerint a nemz. jegy ebben a viszonylatban és útvonalra 18 euró 50 cent, ezt a DB ReiseZentrum által mondott ár is.
Hollandiában az új automatákban lehet venni jegyet Németországba. Nosza, gyorsan üssük be a viszonylatot, az automata okosan vissza is kérdez, hogy Arnhem felé ICE-vel, vagy Venló felé akarok-e menni. A választ megadva előtűnik az ár, 24 euró 30 cent, azaz 5 euro 80 cent különbségugyanarra a vonatra útvonalra! (Azaz köztörvényes van a dologban, mondná erre Gergő, de hogy lehet egy automata köztörvényes? :) Nemzetközi pénztárnál lecsekkolva a jegyár ugyanez.
Habár az általad említett költségek a jéghegy csúcsának néhány szilánkját jelentik.
(Abból az évi 50-100 ezer millió forintból az egész vezetőség az összes ficnijeivel 1 milliárdot ha kitesz...)
(Egyébiránt megjegyezném, SZVSZ teljesen normális dolog, ha egy cég vezetését megfizetik - az a cuccilizmus nevű sötét emlékű társadalmi kísérlet volt, ahol a munka a becsület és dicsőség dolga volt.)
A teljes határszakaszon a határt vasúton átlépők aránya tehát 3,6%.
Hegyeshalomban ez a szám biztosan ????? sokkal jobb, hisz a MÁV egyik kitüntetett iránya.
De ha az eredeti felvetést vesszük alapul, akkor ugye csak mezei napokkal számolva HH-ban évente 365x30.000 fő lép ki szgk-val, tehát összesen 10,95 milió.
Vegyük a vasút HH-on belüli részarányát háromszorosára mint az országos átlag.
jó ?
akkor HH-ban 3x3,6= 11%-os lenne a részesedése ami másfél milió vasúti utast jelentene ott évente, holott az összes határátmeneten öszesen van 1,9 millió.
azt hiszem maradjunk annyiban, hogy a valóság szerint HH-ban sem sokkal magasabb az országot elhagyók/belépők vasúti részaránya mint az ország más határátkelőhelyein .
Persze a tisztesség kedvééért hozzá kell tennem, hogy szedtem már le így táblát hozzánk betévedő ÖBB meg DB szerelvényről is. Pl. IC 640 Berlin-Düsseldorf tábla virított egyszer előttem Győrben.
Az EC 52 fordája meg össze lehet kapcsolva a Bécs-Velence Allegro vonatokkal, mert rendszeresen találok EC 33 és EC 32 menetrendeket a Goldonin. :)
Az egyik fülkében volt két olyan együtt utazó utas, akik közül az egyik nemzetközi jegyet vett elő, a másik belföldit. Mindketten leszálltak Kanizsán... :)))))))
A keszthelyi részben 21-91 3x sorozatú kocsik voltak a GOSÁ-k helyett, gondolom az ünnepi forgalom kicsit megkavarta a kocsikiadást.
Kanizsán 8 perc késés, a ROLA-val Balatonfenyvesen találkoztunk, a HZ kocsis szerelvény tele volt kamionnal.
Az is sűrűn előfordul, hogy akármi miatt épp a Hungáriából kivett kocsi nem abba kerül vissza, hanem belföldi IC-be, ez természetes.
Mint ahogy az is természtes, hogy ilyenkor a RES cetliket, meg az iránytáblákat nem szedik le a kocsiról. Isten látja lelkemet, de én bizony ilyenkor begyűjtöm ezeket a táblákat. Elég szép gyűjteményem van, érdekes darabokkal... :)
A főmegszakitó a 12-nél csöndes mert arra vákumosat tettek.
Amit idéztél abban van iagzság. Mert sok hernyó kéne vagy kellet volna, de legalább kis samu. De a posta Bhv sem rossz kell a változatosság! És a golyók is érdekesek.
Sajnálom a hernyókat, hogy nem gyártják őket, nem kell nekünk semmi, elég lett volna még jó sok hernyó, és azzal ellátni az elővárost. Nagyobb üléstávolság, 2 duplaaljtók, és ezzel nagyobb utasáramlás, hallktalanúl és simán fut 120-nál is, jól gyorsúl, és jól fékez, csatlással jól variálható...stb.
Tehát nem posta Bhv kéne nekünk, hanem sok hernyó
Ezt így ebben a formában bekeretezem, és kiteszem a falamra :) Mellesleg a motorkocsiban is utaztál már? Mert ott ez a "hallktalanúl és simán fut" állítás egy kicsit megváltozna... Amikor például bekapcsol a kompi, vagy a főmegszakító fázishatárnál működésbe lép, akkor én rendszeresen kerülök szívinfarktus közeli állapotba. A főmegszakító akkorát "rúg", hogy néha várom, hogy az ölembe pottyanjon :). Én mondjuk mindig a motorkocsiban utazom, hogy halljam a Hernyó hangjait, de a "normálisabb" utasok nem biztos, hogy így szeretik ezt, mint én....
......"........Egy nap átlagosan 10-15 ezer autó jelentkezik átlépésre Hegyeshalomnál, ez a szám a húsvéti ünnepek alatt valószínűleg 60 ezerre nő. .........."
Mert itt már többször volt szó, hogy pontosan tudjuk az országot vonaton elhagyók számát, a buszon kilépők számát, de nem tudjuk a szgk-val kilépők számát.
ezért jó eltenni a kisszürkébe ezt a számot.
Szvsz nyugodtan számolhatunk - az országon belüli forgalomtól ELTÉRŐEN - kettő fővel egy autót, mert személyes tapasztalatom szerint ez még kissé alá is becsült szám HH-nál.
Tehát amolyan házi számolási segédletként elfogadhatjuk, hogy egy nem kiemelt napon, 15.000x2= 30.0000 fő lép ki és másik 30.000 fő lép be HH-nál az országba, személykocsival.
OFFolás így óraátállításra várva: Azért legalább Kubában működik hasonló. Ott ugyanis úton-útfélen stoppolnak, minden járműre felszállnak amíg csak felférnek. A nagyobb kereszteződésekben van egy-egy sárga ruhás ember, afféle forgalom irányító, akinek a dolga, hogy a kihasználatlan járműveket megállítsa, és a stopposokat beszállítsa. Abszurdnak hangzik, de így van, láttuk, működik. Egyben, miután megtudtuk, hogy így megy, megoldódni látszott a rejtély, miért van olyan sok TELJESEN lesötétített ablakú autó - némelyiknek csak egy 10 centis csík volt az első szélvédőn átlászó, a többi fekete :) Azért a kihasználatlan autó kifejezés, a stopposok mennyiségét és a tömegközlekedést ismerve új értelmet nyer. Ott kihasználatlan autónak minősül pl egy billencs Zil is, amíg a billencsben van hely még egy ember számára :) ON Vettem egy 1963-as KRESZ-könyvet. Abban szó van a kihasználatlan teherautókra vonatkozó szabályokról. Majd bemásolom.
A 82-esen a múlt évben volt egy időszak, hogy 2 Bhv-val közlekedtek a vonatok!
A SZVÖR szerint most is csak 3 Bhv kellene.
Ha kivennék azt a 3 kocsit, szerintem nem lehetne észrevenni a különbséget a 100-as 120-as vonalon, mert oda kellene minimum 19 kocsi a szerelvényenkénti egy kocsis erősítéshez.
Tudom, hogy a Pannon Volánnak túl sok ok nincs örülni, és azt is, hogy elég sok megszorító intézkedést (járatritkítások) hoztak az elmúlt időben. Ezért kissé irónikusan gondoltam. De nem hiszem, hogy egy buszos cég búslakodna, ha egy forgalmas vonalon sürítenie kell a járatait, mert a "konkurencia" nem képes megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtani.
1 a busz drágább a vasutnál kérdés , hogy gond -e igen gond.
Azért gond mivel 3000 Magyar településből 2000 településre Volán monopólium van.
Példaként emíteném Moldova Akit a Mozdony füstje megcsapott könyvéből a Szombathely Rumra vonartkozó szakaszt "a vonat 1,20 Ft a busz 2,20 ba került" anno 1970 es években a vasút megszüntetés után ez kövezettkezett a drágulás, mert méár csak Volán volt.
Az utak leromlott döcögős utak a vasutat 30 évente utat 12 évente kell szigorúan kötelezően felujjítani különben leromlik.
2000 2002 bewn nem vehettem részt a vitáikon mert nem tudtam otthonról netezni.
Másik kérdés a nagy felújjítások során keletkező /100,120,25,1/ vonalak anyagait korábban mellékvonalak kapták meg igy a sín nem került pénzbe.
Így ujjult meg 1985 -90 között Sellye-Szentlőrin Sellye-Drávafok Sellye Vajszló Kovácshida-Harkány a többi szakaszon /Középrigóc-Drávafok, Kovácshida Vajszló/ most 20 km/h a felújjított részeken 60 km/h a sebesség.
Tehát a átépítéásből származósinanyag jórészét megkaphatnák a mellékvonalak nem kacsingatna rájuk a kohó ezek szerint a Délszláv háború miatttalán egyes részeket honvédelmi alapon felújjítottak lásd előbb egyes részeket meg nem
Romhány Diósjenő Királd Putnok nem érdemel 20 km/h közlekedést például szeintem.
ez nem 35 millárba kerül nem tudom a 86-88 között a Pápa Kisbér szakasz /60km/h -ra/ felujjítása pl mennyi volt akkor?
Másik kérdés a üzemekhez iskolához kell igazitani a menetrendet 60 as pályákon a szerelvények pörögnak több vonat lehetne stb...
" Pannon Volán röhög a markába, és örül a nagy lóvénak, amit beszedhet Pécs és Szigetvár között, "
A Pannonnál olyan sok ok nincs az örömködésre, de majd kedden +mutatom nekik ezt a hozzászólást, biztosan jobb kedvük lesz.:-)) De azért nyugtass meg, hogy nem komolyan írtad.:-)
Most már úgy is mindegy, a posta Bhv a nyakunkon, és jön még talán valamikor esetleg 30 új motorvonat.
Amúgy a ülőhely/km korlátozás annyira jól sikerűlt, hogy Hatvan-Szolnok között 4 posta Bhv-s vonatok járnak már, mert amúgy is ott pihennek a kocsik Szolnokon, és azért ne pihengéljenek már ott, így 3 helyett 4-el járnak. Persze a 100(a)-asba nem szabad berakni őket, inkább mennek üresen Hatvan felé...szánalmas.
Új vezérlő is van Szolnokon keritésnek bőven, simán mehetnének Hatvan felé ingavonatok, csak a papagájok nem jók hozzá, mert az újakban az ingavonati vezérlés le van tiltva állítólag.
A vasuti es a Volan dijszabast nem a 0-30 km-es tartomanyban kell osszehasonlitani, ugyanis a kis tavolsagu jegyeknel a jegyarak tartalmaznak egyfajta kezelesi koltseget, mind vasuton, mind kozuton, es ez torzito hatasu.
Ha ezt kiszu"rju:k, akkor lathato, hogy a Volan dijszabas fajlagosan veve gyakorlatilag tokeletesen linearis. Azaz 1 km megteteleert ugyanannyit fizetsz akkor is, ha 60 kilometert utazol, es akkor is, ha 350-et. A vasuti dijszabas viszont nem linearis, hanem alapvetoen degressziv, de van benne egy hupli: fajlagosan a 100-150 kilometer koruli tavolsagok a legdragabbak, itt a 2. osztalyu vonatjegy ara alig marad el a Volan jegyaraktol. Ezt a huplit nem Baross ur tette bele a dijszabasba, hanem a '91-es tarifareform.
Grafikonon ugy nez ki, mint a Lochnessi szorny. (illetve annak abrazolasai :)) Kis tavolsagon van egy magas feje egy hosszu nyakon, ami utan meredeken leesik a fajlagos dij, 50 km korul van egy lokalis minimuma, ahonnan 120 korulig emelkedik, majd onnan ujra csoken, egyre gyorsabban. Tettem is be ide egy grafikont errol.
A buszjegyek ara az azonos tavolsagra ervenyes vasuti elsoosztalyu es masodosztalyu jegy ara kozott helyezkedik el, altalaban 10-20%-kal magasabb, mint a vasuti 2.o. tarifa. 300valahany kilometer felett mar az elsoosztaly is olcsobb, mint a busz, de ez csupan elmeleti erdekesseg, 300 km felett nagyon kevesen utaznak buszon.
Egy Bp-Győr távolság, ami 140 km-es jeggyel leutazható, EC-vel (oda-vissza 200-200 Ft-os pótjeggyel) összesen 3076 Ft. Tehát ez nemcsak a menetjegy ára.
De ha a vasút árait nem a piachoz igazítja, hanem próbál nyereségorientált lenni, akkor még ennyien sem fognak vonattal utazni. A legtöbb utasnál sajnos a kényelmi szint nagyon elmarad menetjegy áráért elvárttól.
Tegnap tovább bővűltek a posta Bhv negatív tapasztalatai számomra.
Eddig is tapasztaltam, de ennyire még nem, a kocsi közepén a középső ajtóknál az utasteret elválasztó ajtók és falak majd szétesnek. A vonat közepén iszonyatos rezgések vannak, az ülésekkel egyben.
Ez a rezgés már kis sebességnél jelentkezik, pedig ez friss kocsi volt, a forgóváz is szépen csörömpől a rezgéstől.
Annyira rossz ez a konstrukció, hogy nem adok 10 évet a posta Bhv-knak és selejtújhelyben fogom látni őket, szét fognak repedni középen, vagy kiszakad a fogóváz, ezeket 120-al életveszély használni, még a 80-is sok nekik...
Sajnálom a hernyókat, hogy nem gyártják őket, nem kell nekünk semmi, elég lett volna még jó sok hernyó, és azzal ellátni az elővárost. Nagyobb üléstávolság, 2 duplaaljtók, és ezzel nagyobb utasáramlás, hallktalanúl és simán fut 120-nál is, jól gyorsúl, és jól fékez, csatlással jól variálható...stb.
Tehát nem posta Bhv kéne nekünk, hanem sok hernyó, ezt nem tudnák még gyártani valahol?
Amit vitatok, az az, hogy a 3000, a 2870 vagy a 2780 forint sem piaci alapú működés költsége.
Hogy mennyibe kerül(ne) az a 100 km-es út, az akkor derülhet(ne) ki (talán!!!), ha úgy 3-4 évig kockázati alapon működne a társaság...
Ma egy ilyen számításban nagyon vastagon benne van a szokásos költségvetési tervezési gyakorlat: számítsunk mindent dupla áron, és adjunk hozzá még 20-30 százalékot, és akkor nem érhet meglepetés...
Évente 365x2900 személyszálító vonat elvisz 122 milió fizető utast, akiknek 12-15%-a, ( pár politikus szerint 10%-a) vesz teljes árú jegyet...................
.........töredelmesen bevallom, én nem demagógiára gondoltam, hanem a gazdasági társaságok életét szabályozó következő törvényekre: ....2001 1 évi C. törvény a számvitelről.............1997 évi CXLIV törvény a gazdasági társaságokról. ---------Ezek betartása és betartetása nem csak az adott cég, hanem a vele egy gazdasági környezetben élő többi cég alapvető érdeke. üdv: felder
traficc :
de akkor - remélem - gondoltál arra is, hogy a politika, saját hatalomszerző és megtartó érdekei miatt, hoz önmagaszámára olyan törvényeket, melyek biztosítják számára a más törvények alóli felmentést.
ezek a gyevi bíró típusú jogszabályok.
bár a vasútnak sokkal kisebb a fontosága, a valós szerepe a magyar társadalomban mint amit róla a politikusaink hisznek, a vasút egyik szerencséje mégis az, hogy politikusaink többsége, közgazdaságilag rendkívül képzetlen.
Fénysorompó de, hogy félsorompó is tartozik-e hozzá azt nem tudom. Egyébként egy ismerösöm, aki nyugdijazása elött ügyészként vasúti illetve útátjárós balesetekkel is foglakozott véleménye szerint akár betonfalat is építhetnének a sínek elé, az emberek autóval vagy anélkül azon átmászva is bemennének a vonat elé. Az emberi butaságnak (és felelötlenségnek) nincs felsö határa.
Sziasztok! Csak a sok hülye öngyilkos abba nem gondol bele, hogy némelyik mozdony vezetetö nehezen dolgozza fel hogy nem tehet semmit, nem ránthatja félre a kormányt. Elkezd fékezni és csak száz méterekkel odébb áll meg....
Miért kell igy kicseszni másokkal??????????
Csak arra lennék kíváncsi, hogy honnan veszed a 3000 forintot arra a 100 km-re...
Mert hogy ez személyautóval ennyi, ha egyedül mész...
Abban nincs vita, hogy mindaddig, amig az állam átnyúl a gazdasági realitások fölött, és diktálja az árakat, addig mindig pumpálni kell a pénzt a cégbe.
Azonban az is tény, hogy mindaddig, amig a pénz csurog a Nagy Közös Zsebből, addig nem számít semmi, ha egy csomag papírzsebkendő 1000 forintba is kerül a Mávnak, az se lesz gond az Andrássy 73-75-ben...
Pontosítsunk! sorompó, vagy fénysorompó?
Kazinbarcikán volt egy eset, leszerelték a sorompót, és menetrend szerint termelte a fénysorompó a holttestet.
"a vasúti fékezés sűrített levegővel történik, ezért kissé bonyolultabb a vezérlése," Nem a munkaközeg miat bonyolultabb. "A tengelyvégekre fel van szerelve egy lendítősúly érzékelőkkel." A lendítősúly maga az "érzékelő".
Kedves traffic, töredelmesen bevallom, én nem demagógiára gondoltam, hanem a gazdasági társaságok életét szabályozó következő törvényekre: ....2001 1 évi C. törvény a számvitelről.............1997 évi CXLIV törvény a gazdasági társaságokról.
---------Ezek betartása és betartetása nem csak az adott cég, hanem a vele egy gazdasági környezetben élő többi cég alapvető érdeke.
üdv: felder
Sajnos kozkedvelt ongyilkossagi eszkoz lett a vasut. Gondoljak es tudjak hatasos. De egyszerubb es "olcsobb" lenne a furdokadba hajszarito v. felmaszunk a villanykarora modszerek.
Úgy tünik a múltkori kisújszállási és a tegnapelötti kunszállási öngyilkosok divatot teremtettek. Tegnap Táborfalvánál a 2832-es egy oldalkocsis Jawa motorkerékpárral a vonat elé hajtó és ott megálló hetven év körüli férfit gázolt halálra. Gondolom az ötletet a hírekböl vehette.
Miért kell támogatni?
Talán rosszul mérte fel a költségeit? És mindezt folytatólagosan?
Én mint tulajdonos, átgondolnám a vezetésbe helyezett bizalmam, ha egy Kft-émnél ezt tapasztalnám!
A nyereséges cég tualjdonlása öröm, a veszteséges pedig nyűg, ami lépéseket kényszerít ki!
........felder :...."......a közlekedés esetében nem támogatásról, hanem fogyasztói árkiegészítésről van szó! ..........."
traficc :
Nem igaz !
Hamis mondat!
Füllentés !
Magyarországon a vasút kap a Magyar államtól "termelési TÁMOGATÁS-t.
Is.
Azárkiegészítésen felül !
Évente töb tízmilliárd forintot.
többet mint a 24 Volán együtt véve.
Kedves felder !
Ez a Volán-Máv vita, hasonló butaságok beírásával mint amiket Te most ide hozol, ezen a Vasútmániás topicon már lezajlott 2000-ben és 2002-ben is.
Mindkétszer többszáz hozzászólással.
kérlek olvasd el.
Ide vasútmániások járnak nem buták.
Ez nem politikai naggyűlést, hogy populista, demagóg szöveggel sikert lehet elérni.
Az itt ülő vasútmániások az elmúlt években kiművelődtek.
Már nem jön be a mindenhová vonatot, már nem jön be a Volán ellenesség se, mert Te még nem (de egyszer majd Te is) mi viszont már évek óta tudjuk, - számokkal !!! - hogy a vasútnak NEM a Volán már régen az ellenfele, hanem az egyéni közlekedés.
Már a másik topicon is kérték Tőled.: legalább alap-alap szinten legyen igaz amit ide írsz.
"Mivel a vasúti fékezés sűrített levegővel történik, ezért kissé bonyolultabb a vezérlése, mint a közúti járműveké." A teherautóknak is légfékje van, mert észrevették, hogy a fékfolyadék tartós igénybevétel esetén elgőzölög az felvett hőmennyiség hatására. A közegtől függetlenül a teherautó ABS rendszere hasonló felépítésű, mint a személyautóé.
üdv:felder
Kényelmesebb- é a busz, mint az usgyi... Valami miatt úgy érzem nem csak én gondolom úgy, hogy nem:) Nekem nagyon bejönnek azok a tágas terek, amik a vonatokban vannak, a buszban nincs hely a lábamnak, nem lehet sétálni vagy csak álldogálni ha megunom az ülést, nincs wc (jó, a legtöbb vonat illemhellye is más helyre emlékezteti az embert:)) szóval én szeretek vonattal járni, de a leggyakoribb ha utazom valahová az, hogy oda 1435mm vissza busz. A dugómentesség + feelinggel egyetértek :)
Mivel a vasúti fékezés sűrített levegővel történik, ezért kissé bonyolultabb a vezérlése, mint a közúti járműveké.
A működése röviden:
A tengelyvégekre fel van szerelve egy lendítősúly érzékelőkkel. Ha ez a súly bizonyos szöglassulási értéket elér, akkor az érzékelők parancsot adnak a kieresztőszelepnek, amely kinyit és a fékhengerből addig csapolja el a levegőt, amíg a szöglassulási érték megfelelő nem lesz. Ezután a kieresztőszelep zár, majd a kormányszelep kipótolja a fékhengerből elcsapolt levegőmennyiséget.
Ez csak egy végletekig leegyszerűsített működési elv.
"A mellékvonalak bezárása, és a fővonalakra fordítható összeg között összefüggés nincs. Függetlenül attól, hogy a mellékvonalak bezárása által évente egy forint, vagy százmilliárd a megakarított összeg, azt egészen biztosan elveszi a kormány (értsd: ennyivel csökkenti a vasút támogatását), és a felszabaduló pénzösszeget egyéb, politikai célokra használja fel. Bármelyik kormány."
közgazdasági recept: ha valamit tönkre akarsz tenni, akkor kezdd el támogatni!
Kérem tisztelettel: a közlekedés esetében nem támogatásról, hanem fogyasztói árkiegészítésről van szó!
A gazdálkodó szervezet közli az önkormányzattal,kormányzattal, hogy a nyereséges gazdálkodás érdekében x Ft a menetjegy ára y km-re. Ha az önkormányzat,kormányzat szociális,egyéb megfontolások miatt olcsóbban akarja a polgárát utaztatni, akkor k i e g é s z í t i a viteldíjat. A nyereséges gazdálkodás ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy az eszközöket az amortizálódás mértékében pótolni lehessen. Az árkiegészítést rögzítjük a közszolgáltatói szerződésben.
Ennyi az egész, Tisztelt Uram!
Egyébként én sem értem, hogy miért baj, hogy az autóbusz drágább. Nem hiszem, hogy ettől kevesebb utasa lenne. Amíg — igaz, ez távolsági példa — Győrből a busz annyi idő alatt ér Bp-re, mint az EC, és a két menetjegy ára majdnem ugyanannyi, akkor az ember inkább a légkondis busszal megy, mert arra nem kell a 200/350 Ft-os pótjegy. De igaz ez Egomra is. A busz kényelmesebb (a legtöbb), mint az uzsgyi. Nekem jobban bejön. Ha arra megyek, mégis vonattal járok. Mert az feeling-esebb. Igaz, nem is állok a dugóban. :)
"Elővárosi közl kapcsolódik ugyanis bagóért vuiszi a zsufolt vonatokat a Pest környékére a MÁV miközben a Volán többet kaszál a távolságnak megfelelő egyentetes dijszabás és az átjárhatóság KÖZÖS BÉRLET előfeltétele a HIVATÁSFORGALOMBAN a egyenlő pénzbe kerülő bérlet."
Nem a vasút állapítja meg az árakat, hanem a kormány.
Az utolsó tagmondat így nem igaz, mert a Budapesti Közlekedési Szövetség lényege tényleg a közös tarifarendszer, de a befolyt bevételből a különféle cégek eltérően, a nyújtott szolgáltatás arányában részesülnek. Pl. nem hiszem, hogy valaki a belvárosban oly' sokat volánbuszozik, hogy abból a Volánbusznak járna valami is. Csepelnél ugyanez a helyzet. Viszont ha valaki Budakesziről jön, abból a bevételből meg a Máv nem hiszem, hogy részesülni fog. Ezért volt már egypár utasszámlálás, hogy tudni lehessen: hol, mennyien, mivel utaznak. Mert persze vannak alternatívák is, pl. Esztergomból nem biztos, hogy hajnalban mindenki vonattal jön, talán a vbusz akkor még gyorsabb is.
Igy adódik hogy nem egyenletesen változik a dijszabás kivéve a Volánt láttuk előbb 50 és 100 is fajlagosan egyforma mig a Máv nál ez dráguló .
Elővárosi közl kapcsolódik ugyanis bagóért vuiszi a zsufolt vonatokat a Pest környékére a MÁV miközben a Volán többet kaszál a távolságnak megfelelő egyentetes dijszabás és az átjárhatóság KÖZÖS BÉRLET előfeltétele a HIVATÁSFORGALOMBAN a egyenlő pénzbe kerülő bérlet
Kimásoltam a dijszabást nos VONATNÁL:10 km 97 Ft 9,7 FT/km
20 km re 170 Ft ami 8,5 Ft /km
50km nél 404 Ft ami 8,05 Ft kilométernként.
100 km 946 ami 9,46 kilométerenként
a Volánnal 10 km nél 133 Ft ami 13,3 FT/km
100 km nél 1210 Ft ami 12,1 Ft per kilométer
50 km is 12,1 hiszen 605 Ft opsztva 50 kilométrrel=12,1
Igy adódik hogy nem egyenletesen változik a dijszabás kivéve a Volánt láttuk előbb 50 és 100 is fajlagosan egyforma mig a Máv nál ez dráguló .
Elővárosi közl kapcsolódik ugyanis bagóért vuiszi a zsufolt vonatokat a Pest környékére a MÁV miközben a Volán többet kaszál a távolságnak megfelelő egyentetes dijszabás és az átjárhatóság KÖZÖS BÉRLET előfeltétele a HIVATÁSFORGALOMBAN a egyenlő pénzbe kerülő bérlet.
tulajdonképp azt nem értem hogyha a vasut 9,30 vagy 8 Ft viszi az utast a MÁV a volán meg 12 ért kilométerenként akkor Miért kell ezt a MÁV nak lenyelni?
traficc :
Aki a fenti mondat értelmét megfejti, kap egy hangszórót .
1./
Most akkor a MÁV hol 9,30-ért hol 8,00 Ft-ért viszi az utasait ?
2,,/
Ha szőke hölgy akkor 9,30 Ft.-/km, ha mélymagyar barna + kajla bajszú akkor meg 8 Ft.-/km ?????,
3./
Mit nyel le a MÁV ?
4./
Miért baj egy szolgáltatónak, ha konkurens szolgáltató drágábban szolgáltat ?
>Majd elkészítteti a tanulságok alapján a magyar vonatokra a több nyelvű táblát: ... Teendők akkor, ha egy nagy vasdarab átüti a padlót: Ez anális inkább időszerű lenne, mert egy BDV-vel már rég történt ilyen. Tábla híján persze csak álltak és néztek...
.......".......Arra kényszerizteném a Volánt hogy pl a 118 Ft fehérvári buszjegyhez ne kapjon extra kb 240 árkieget hanem érje be a MÁv kb 160 árkiegjével majd akkor is bőszen furikázna vagy fizettesse meg az utassal! ne 118 hanem 198 legyen és akkor is tolongjon a sok egymászt taposó uats a VOLÁN pályaudvarokn és embertene körülnmények között szálljon fel le........."
traficc :
Ilyen már volt itt.
Neve : TERV UTASÍTÁSOS RENDSZER.
Ugyan nem vált be, de kipróbálhatjuk mégegyszer.
Az általad ide írt számokról anyit, hogy minősítsük úgy ( nagyobb bálhét elkerülendő), hogy :...."......az adatok speciális csoportosításából impulzív módon levont szubjektív érzések gyüjteménye........."
jóóó ?
S akkor Téged se sértettelek, meg a sületlen következtetésnek is adtunk valami művészféle meghatározást.......
.......eger26......:.......Pl egy autóban két embernek kell ülnie Németo ban különben extraadó!.........
traficc :
Ez ugyan ismét NEM IGAZ, de nagyon blikkfangos, amolyan búlvár lap címlap sztoris.
Mivel itt új vagy, tájékoztatlak, hogy az ilyen mesék elmennek egy csekésztábor esti tábortüzénél , de itt nem.
vigyázz ha leírsz valamit, mert mi NEM hallomásból hanem valóságból adjuk az infót.
más
Próbálj már meg úgy fogalmazni, hogy érthető is legyen.
Bizonyára értelmes, vitaalapnak is jó meglátásaid vannak, de fogalmazási és mondatszerkesztési okokból csak sületlenségek sorozata jön át a bejegyzéseiden.
Vajon gondolt-e ez az úriember arra, hogy vajon hatékonyabb módszert is választhatott volna arra, hogy értesítse a vonat személyzetét?
Nem véletlenül van egyik üzletágunk berkeiben magy képességű "női fodrász"! Majd elkészítteti a tanulságok alapján a magyar vonatokra a több nyelvű táblát:
Figyelem!
Teendők akkor, ha egy nagy vasdarab átüti a padlót: 1.:.... 2.:....
Ha viszont nem jár az adott vonalon napi legalább 1 pár vonat rendszeresen, a tonnánként kb. 20000 Ft-ot érő vashulladékot nem fogják hagyni az élelmes vállalkozók, hogy csak úgy ott heverjen vki kedvére. Vissza fogják táplálni a vaskörforgásba, és lehet majd vele lapátként találkozni újra.
OFFolás így óraátállításra várva: Azért legalább Kubában működik hasonló. Ott ugyanis úton-útfélen stoppolnak, minden járműre felszállnak amíg csak felférnek. A nagyobb kereszteződésekben van egy-egy sárga ruhás ember, afféle forgalom irányító, akinek a dolga, hogy a kihasználatlan járműveket megállítsa, és a stopposokat beszállítsa. Abszurdnak hangzik, de így van, láttuk, működik. Egyben, miután megtudtuk, hogy így megy, megoldódni látszott a rejtély, miért van olyan sok TELJESEN lesötétített ablakú autó - némelyiknek csak egy 10 centis csík volt az első szélvédőn átlászó, a többi fekete :) Azért a kihasználatlan autó kifejezés, a stopposok mennyiségét és a tömegközlekedést ismerve új értelmet nyer. Ott kihasználatlan autónak minősül pl egy billencs Zil is, amíg a billencsben van hely még egy ember számára :) ON
1. a vasutmegszüntetés a 60 a években a belső szálítási vasutak ill keskenyomtávúak megszüntetésével kezdődött.
2. autóforgalom túl nagy kényszerrel lehetne csak visszaterelni az embereket. Pl egy autóban két embernek kell ülnie Németo ban különben extraadó!
2. Kamionforgalom tönkreteszi az utakat összetörik a meggyürődik a burkolat.
ezt is kifizteti valaki 1 kátyúzás 2. tönkrement autó megcsinálása.
3.Fővonalra csak tranzit avgy terminálos forgalom kerülne ha nem lennének alsóbbrendü vonalak.
Az hogy az őrségi vonal 31Mdr én 17 et olvastam! ráadásul 2 km völgyhid +200 es ill lét alagút nem két fillér!
ezt is kalkuláld be.
4., Gond az EU csak a IV V korridorra ad lovét mert kereskedelempolitikát ez segíti.
Mór nos 6 db vonat jár egyet megszüntettek 2004 dec 12 én ugyhogy az nem sok.
Oroszlányi vonal is kihasználatlan ezért mivel van Pusztavámig pálya ezért klehett volna összeépíteni Pusztavámot Oroszlánnyal.
Zsákvonalnak sok esélyíe nincs sajna.
5 Elővárosi:
tulajdonképp azt nem értem hogyha a vasut 9,30 vagy 8 Ft viszi az utast a MÁV a volán meg 12 ért kilométerenként akkor Miért kell ezt a MÁV nak lenyelni?
Vgay a VOLÁN kapjon kevesebb árkiegészítést távolság alapján annyit mit a MÁv vagy a vasuti kedvezményes 5tarifáknál 67,5 90 50 stb kapja meg azt a pénz amiert a VOLÁN kap állambá tól
ez így lenne ferr!
Volán 90 67.,5 fajlagosan többet kap mint a MÁV!
Ez valahol a MÁV veszteségeként könyvelődik le.
Arra kényszerizteném a Volánt hogy pl a 118 Ft fehérvári buszjegyhez ne kapjon extra kb 240 árkieget hanem érje be a MÁv kb 160 árkiegjével majd akkor is bőszen furikázna vagy fizettesse meg az utassal! ne 118 hanem 198 legyen és akkor is tolongjon a sok egymászt taposó uats a VOLÁN pályaudvarokn és embertene körülnmények között szálljon fel le.
A mellékvonalak bezárása, és a fővonalakra fordítható összeg között összefüggés nincs. Függetlenül attól, hogy a mellékvonalak bezárása által évente egy forint, vagy százmilliárd a megakarított összeg, azt egészen biztosan elveszi a kormány (értsd: ennyivel csökkenti a vasút támogatását), és a felszabaduló pénzösszeget egyéb, politikai célokra használja fel. Bármelyik kormány.
Igazad van, így tényleg hülyeség, amint az illetékes elvtárs mondott. Elég, ha van egy tanacsoport, amelyik nem írja alá, és marad a vasút. Teljesen feleslegesen...
Ha jól tudom, akkor ez a jelenleg érvényben levő övezetes viteldíjrendszer még Baross úr ötlete volt. Épp' azért, hogy menj messzebb, mert az olcsóbb! :)
Nézd meg pl, hogy a "legdrábább" menetjegy, az "500 km feletti", az mennyibe kerül kilométerenként! És nézd meg a 10 km-est!
Az "övezeti kedvezmény-sávossága" minden év december-január táján felmerül, amikor a jegyár-emeléseket megvitatják. (Tehát 300 km táján már másképp' csökken, mint addig.)
Antal Dániel gondolata nem jutott el hozzád, pedig szerintem érthető! Nem arról van szó, hogy mindenütt fenntartjuk a személyszállítást, hanem arról, hogy a MÁV nem szedi fel sehol a síneket. Ez nagyon helyes döntés, mert 1. a remény hal meg utoljára 2. hajtányozni szar pályán is jókat lehet, és több túristát vonz, mint ahány utast a jelenlegi vasútüzem 3. NINCS PÉNZ REKULTIVÁLNI!
Szóval ha mindenki rekultávációt kiállt akkor lesz, de erről VALAMENNYI önkormányzat, együttesen NEM fog úgyse döntést hozni, azaz nem kell kiköhögni a felszámolás költésgeit...
Namégegyszer: Ma EC 171-et hozta a 001-es, onnan tudom, mert rajta ültem.
Volt egy kedvezményes menettérti (305 SKK = 7.90 EUR) jegyem Párkány-Bp. viszonylattal, amiből elhasználtam az odautat még március elején. Most délután hirtelen felindulásból felültem az Amicusnak nem nevezett 2106-ra, néhány 242-es fotó készítése céljából. Persze a visszaúthoz megint vettem egy jegyet, szóval most megint ugyanott vagyok jegyek tekintetében, mint délután. :)))
Nem tudom, láttátok-e a NatGeon a katasztrófát elemző filmet, megdöbbentő volt.
Pár perccel a katasztrófa bekövetkezése előtt levált az ominózus kerékről a kb. 5x10 centi átmérőjű abroncs, és a fülke padlóját keresztülütve kijött 2 ülés között.
Ez után a kocsi elkezdett rázkódni.
Az ott ülő pasi elment megkeresni a kalauzt!!!
Hát nem tudom, talán túl cinikus vagyok, de ezek után nekem az evolúció jut az eszembe...
Hogy lehet valaki akkora marha, hogy ha a kocsi aljából bekandikál egy böhönc nagy vas, akkor nem csimpaszkodik rá a vészfékre, mint Maki majom a pálmafára?!?!?
Ez nekem is eszebejutott.
Bár szerintem vészfék nincsen (vagy van?), csak vészjelző, mert 250 km/h-ról vészfékezni elég durva lenne. De vannak nálam szakértőbbek, akik majd elmondják, hogy mit tud tenni az átlagutas, ha úgy érzi, hogy nagy baj van.
Vajon gondolt-e ez az úriember arra, hogy vajon hatékonyabb módszert is választhatott volna arra, hogy értesítse a vonat személyzetét?
Azt tudod, hogy erre felé a földalatti parkolókban ( egy nagyvárosban úgy 40-50 is van) illetve a parkolóházakban, a bejárahoz közeli parkolóhelyeket általában 5-10 db-ot a mozgássérülteknek jelölnek ki, De !!!! a következő 5-10 dbot HÖLGYEK felirattal látják el, s ezek szélesebbek mint a többi parkolóhely.
Azért a hibám ellenére e-mailben légyszives tájékoztassál, ha van valamilyen újabb belső fejlemény az ügyben. Itt vidéken olyan nehéz megtudni bármit is.
Az két piktogramsor. Azért hagytam benne a képben, mert ami tőle jobbra van, a jármű pályaszáma, fontos az "alkalmazott matrjoska" (hercegnőben hercegnő) egyértelműsítéséhez. (Az adott sorozat - 263 - becenevére utalva.)
jelenlegi menetrend szerint akkor sajna nem lehet ilyen élményben részük a nyíregyi utasoknak :-((((
nem ebben a menetrendi időszakban volt az utazás hanem tavaly
akkor volt ic 600 ec 170 kocsijaiból
ezt egy jódarabig figyeltem amúgy anno mire rájöttem mikor kell menni :-))
de megérte
egyébként nagy esély van rá hogy az nem egy terevezett szerelvényforduló volt talán kocsihiány miatt csinálták azt
nekem is gyanús volt hogy ec 170 kocsijait ilyen "potomságokra" pazarolják de olyan mákom volt hogy megláttam a kis bizonyítékot a helyfoglalási cetlit :-))) csak sajna kiszedni nem tudtam gépem meg nem volt nálam
pl 14.10 idul a Jászapáti Heves Gyöngyös busz 10 11 1 kocsi állás közben érkeznek buszok ill a parkolóból tolatnak koifele.
14.15 2 esről indul a Gyöngyösi 9 esről Psasvár Mháza Gyöngyösi
Hatvani busz nem áll be időbe a 11 esre mögötte a 10 esen nem tud elindulni a Szvárad Ózdi de közbe beáll a 1 esre a Salgótarjáni a pőesti miatta késve indul 14.45 helyett és a 14.50 is késik 14.30 Cs váraljai busz nem zud beállni a 11 esre tolatva megy ki onnan. péntek még rosszabb 14.20 Hatvani mentesítőnél a várakozó álláson szállít be az embere kabátját surolja melett elhaladó busz a 14.10 es Jászapáti.
Hát ennyi röviden a Egri buszpéályaudvarról egymást akadályozzák a szük 42 buszállomáson a tárolóparkolóból kitolat akkor elzárja a a már indulni akaró buszokat.
Káosz.
Ill 10 perces késséssel hagyja el a bsu a Városhatárt.
Nekem nem jó a mai állapot, de még mindig jobb, mintha nekiálltak volna a vasutak felszámolásának vagy bezárásának. Ld. Pécs környéke. :(
Azt is leírtam, hogy mit lehetne tenni, milyen irányban kellene elmozdulni, de nemigazán látok erre való hajlandóságot. Vagy ha valakiben megvan a szándék, akkor vagy pénzt nem adnak neki, vagy nem fogadják meg a javaslatait. :(
Az Ex278 Jaroslav Hasek jön az IC625 Bereggel Záhonyból a Keletibe, majd S menet Nyugati, és az Ex279 megy S menet Keleti, és tovább az IC626 Bereggel Záhonyba.
Ma volt egy utunk nyunyukával a Kismaros-Királyrét kisvasúthoz.
Reggel a 2517-es inga +7-el közlekedett, így a 8:55-ös 2122-es zónázó már járt ki posta Bhv-s ingával Vác felé. Sajnos a ceglédi ingák és a zónázók között 5 perc átszállás volna a Nyugatiban,, valahogy eme két vonal nincs összehangolva, pedig anno még közvetlen vonat is volt Ceglédről a dunakanyarba...
Így a 9:55-ös 2132-es zónázóval mentünk Kismarosra, ami szimpla hernyó volt.
Rákosrendezőn jó sok váltócsere lesz, már oda vannak a vágányok mellé készítve. Nem is árt a 30-as lassújel megszüntetése. Aztán Rákospalota-Újpestet elhagyva jött a száguldás 120-al Vácig, nagyon jó volt, a jó 80-as vonalnak hála Miskolcra csak is IC-vel szabad menni, míg Vác felé meg csak is zónázóval. Vácig végig nyomta a 120-as tempót a hernyó, aztán Vácon 80-as a pálya, majd megállás. Óramű pontosak voltunk. Kismaroson fotózás a felüljáróról, majd kisvonatozás.
Délután Verőcére gyalogoltunk fel, és onnan jöttünk ugyan ezen hernyóval 16:09-kor a 2133-as zónázóval. Váctól megint száguldás Rákospalota-Újpestig, majd már döcörgősebb Nyugatiig, de még így is -2-vel érkeztünk be.
Figyeltük a többi vonatokat is, de minden pontosan járt. A posta Bhv-s szerelvény a 2123-al ment Nyugatiba, majd a 2126-al ment ismét Szobra.
Lehet az idő miatt, de elég felesleges volt járatni a 6 posta Bhv+vezérlőt errefelé, elég lett volna ennél a vonatoknál is a szimpla hernyó, mert abban is kényelmesen utaztunk oda-vissza is.
Viszont Cegléd felől a 2513-as +14-el érkezett a Nyugatiba, a szegedi 713-as meg -2-3 perccel érkezett. Hazafelé már sima volt az út a 100(a)-n a 22736-al.
Elkészűltek a képek is a tárban a kisvasútról pár nagyvasúti képpel:
Tiborszállás: Igaz, hogy a vonal belföldi szakasza rövid, és kevés települést érint, de azok elég nagyok, és a vonatok kihasználtsága is sokkal jobb, mint néhány jóval hosszabb vicinálison. Nem szóló Bz jár arra, hanem light-os MD-szerelvény, azt hiszem. Bár van Bzmot is, de csak a Nagykárolyig közlekedő közvetlen kocsi. Azaz egy mdbz. :)
Amúgy meg a visszavágás igazából nem jelent semmit, mert Ágerdőmajorban gyakorlatilag nem volt utasforgalom, csak a határátkelőhely működött a "pusztában", így viszont ezt az állomást be lehetett zárni, és ezáltal pénzt lehet megspórolni hosszabb távon.
Nem gondoltam volna, hogy ekkora hibát elkövetek, ezer bocsánat érte. Úgy éreztem annyire ehhez a témához kapcsolódik,ha már megvan ez a kis írás, egyszerűbb idézni belőle. Nem kellett volna. Úgy látom, jobb lesz ha pár képet teszek be idézetek helyett.
van ez a berlini ec 170 /most szerepel néhány képen/ ami szabadidejében a nyíregyi ic-t csinálja
ide oda dobáltam magam örömömben mikor utaztam az első osztályon :-))))
nagyon jó volt
a csattanó az volt mikor találtam egy ec 170-re szóló helyfoglalási cimkét Bad Schandau /lehet hogy nem jól írtam/ és Berlin Zoo közöttre. De kár hogy nem volt nálam a digitális gép ..
nem baj a lényeg hogy a színvonal jó volt :-) ec170-ből lett ic600
Nos Egerben nem mnnek ki a helyközi buszok az állomásra a buszpályaudvar baestveszélyes és 1967 es építésü 11 kocsiálláshoz toltak még 5 öt ami nem elég a buszok nem tudnak időben indulni.
A szerencsének köszönhető hogy tolatás közben nem gázol senkit el a busz eze a szük pályaudvaron 7.20-7.40 között és 14.05-14.40 között katasztrófa van.
Nos egyelőre ennyit.
a rossz uatkon az emberből kirázzák a lelket a bsuzok.
levegőhiány miatt nehéz kibizni a kikapcsolt légkondis/takarékosság/ buszokon.
Gyere le egerbe csúcsforgalomba buszállomásra és rájösz hogy mennyire iagazam van!
„A vasutat érintően végzett különböző szolgáltatások és egyéb fejlesztések együttes értéke 8.883.000 Ft, amiből 7.598.000 Önkormányzatoknál realizálódott 1.285.000 pedig a vasútnál. Legmagasabb összegű,(2.200.000 Ft) fejlesztést Vámosgyörk, ettől kissé lemaradva Salgótarján, és Rédics (900.000 Ft) jelzett.”
Nem tudja véletlenül valaki mégis pontosan mi épült ezen a három állomáson vasúti-önkormányzati közös pénzből?
Nem engedek, főként azért, mert olyat még nem kérdeztem, hogy ezt az egészet hol kell megoldani. (De szövegkörnyzetedből arra következtetek, hogy Magyarország területére gondolsz.)
Arra gondoltam, hogy amire kell pénz, arra szokott kerülni. A módszer a pénzhez jutáshoz! Az a titok!!
ha viszont megmarad a 4000 km vicinális, akkor tetszik vagy nem tetszik, le KELL mndani a nagyvasúti fejlesztések nagy részéről.
Ha tetszik, ha nem.
Nem tetszik! Attól, hogy bezárunk 500-1000-1500* km vasútvonalat, lehet, hogy némileg csökken a veszteség, de nem olyan számottevően, hogy ebből látványos eredményt udjunk felmutatni.
Pécs környékén több vasútvonalat is gyakorlatilag megszüntettek. Lett emiatt érezhető javulás a többi vasútvonal színvonalában??? Szerintem nem!!! Sőt a meglévő vonalakon is csapnivalóan rosszak a menetrendek. Ld. 60-as vonal. A Pannon Volán röhög a markába, és örül a nagy lóvénak, amit beszedhet Pécs és Szigetvár között, a csapnivalóan rossz vasúti menetrend miatt.
*Nagyobb számot szándékosan nem írok, mert 1500 km is már elég sok.
Túl sok mellékvonalat kellene ahhoz bezárnunk, hogy a fővonalakon érezhető nyereséget érjünk el, amit lehet, hogy el sem érünk, mert az állam annyival kevesebb támogatást adna, így összességében a MÁV csak bukna a dolgon. :(
Traficc írta a Térségi vasutak című nagyon MÁV-os történetről korábban:
„ Sok nehézség után, azért csak mégis elkezdett dolgozni a MÁV Vezérigazgatóságon belül egy kis csapat. Neki álltak. Elkészültek a részeredmények, úgy 2004 május végére. A Menich csapatból, páran lementek megnézni, hogyan állnak a dolgok. Ők vitték a lesújtó hírt.
A számok sokkal rosszabbak, mint amire bárki számított, és ebből még majd le kell vonni a vastagon fogó ceruzákat. Menichet megkerülve, háta mögött, nála eggyel magasabb szintű vezetők tanácskozást tartottak. Téma : Mit tegyünk ? Abban a résztvevők (az egyik résztvevő szerint) egyetértettek, egyhangúlag értettek egyet, hogy az "olajosok" ezeket a számokat , semmiképpen nem kaphatják meg.
Egy dologban új döntést is hoztak:
Kizárták a valódi számok birtoklásából a GKM Vasúti Főosztály vezetőit, akiket korábban megbízhatóaknak tartottak több mint 10 éven át. Több variáció is felmerült, hogy a költségeket hogyan igazítsák hozzá a számukra is sokkolóan rossz számokhoz. Szerencséjükre, beütött a Tömpe ügy. Tömpe el, s Menichet azonnal felbuktatták. Ő lett a stratégiai vezér helyettes. Utódja még nincs, s nincs aki folytatná.
Most csordogál az ügy, s valószínűleg el is alszik. Mándoki keveset tud erről. Udvari ellenérdekelt. Majd 5-10 hónapon belül a csoportot feloszlatják, átszervezik, más feladattal bízzák meg. Marad egy történet, amit csak a belsősök ismernek majd.”
Azóta eltelt jó néhány hónap, mi történt azóta? A 2004 évi Térségi Vasúti eredmények hol vannak? Valóban nem mutatták meg, talán még Kaszai úrnak sem? Majd megtudja, ha lelkesen belevágnak az Első Magyar Önkormányzati Vasúttársaság üzemeltetésébe?
Nem engedek, főként azért, mert olyat még nem kérdeztem, hogy ezt az egészet hol kell megoldani. (De szövegkörnyzetedből arra következtetek, hogy Magyarország területére gondolsz.)
"Az odatévedő személyautó, vagyaz odatévedő mozdony."
Pontosan. Rávilágítottál az egyik lehetséges technikai megoldásra: nem a vasúti járműveken kell változtatásokat végrehajtani. Természetesen ez is egy lehetőség.
"Ha az EU pár éven belül a felére akarja csökkenteni..."
Én is akarok: ezt-azt csökkenteni, ezt-azt növelni.
Más. ...miként a csúszásgátlót, úgy a matrjoskát is a vasúton találták fel. Mellékelek egy képet, amelyből ez egyértelműen kiderül: hercegnőben hercegnő.
Szerintem azon kellene elgondolkodni hogy hol lehetne milyen földrajzi körülmények között vasutat építeni.
Egyre btöbb az autópáya a beépítés stb földek magánkézben és szerintem műszakilag is nehéz leszfejleszteni ha csak a felszedésre megszünteésre játszik a Minisztérium meg a MÁV.
Közvetlen vonatokat kell indítani uj rövid szakaszokt építeni és a járatokt a Volán Menetrend alapján alakítanám ki.
Ők lennének a minták!
Nállunk Pintér Lajos elérte a Agria Volánnál nhogy ne utazzanak az emberek a vonatokon hanem buszozzanak Eger és környéke.
102 vonalat behoznám Egerig Kisköre Eger Hves Eger Erdőtelek Eger sregítene ezen a vicinálison
84 es itt a hegyek között Vepelét/kápolna/-Maklár között uj vonal kéne és behozni a kisterenyei vonalakat egri állomásra Kál elveszítette jelentőségét.
87 es Tesco megálló Tihamér megálló
Eger- a rendezőtől kétvágányt hoznék be ill. Külsősor uttól 4 sinpárt tennék igy 300 m előbb válnánakmszét a vágányok.
Önkörmányzatoknak minden jó ha fele pénzt kapnak az államtól legfeljebb helyben sanyargatják a lakosokat -négyzetméteradó IIIker egri módra pl.
Ami zöld az ZSR-es elővárosi kocsik Bh-k. Ez Sturovo 3. vágánya. Most legalább tudom mihez hasonlít még az állomás. Szerintem még Vácra hasonlít ez az állomás.
"Ha jól veszem ki, üzleti igényed az, hogy a vonat ne találkozzon az útátjáróban odatévedő autóval." A fenti kijelentés nézőpont kérdése, Enstein szavaival minden viszonylagos: Az odatévedő személyautó, vagyaz odatévedő mozdony.
határidő: Ha az EU pár éven belül a felére akarja csökkenteni a halálos közlekedési balesetek áldozatainak a számát, akkor reális ugyanezt elvárni a vasutaktól is.
fedezet: meg lehet kérdezni a svájci vasutakat, honnan tudták egy Magyarországnál kisebb országban összekoldulni a Milánó - Zürich új vonalán levő kb 54 km-es alagútra a szükséges fedezetet. Baráti tanácsot biztos fognak adni.
Ne engedj az olyan csalóka kifogásoknak, hogy ennek azért futja, mert nálunk nagyobb, annak pedig azért mert nálunk gazdagabb, nekünk meg azért nem mert hülyék vagyunk, vagy jobb esetben gyámoltalan tutyimutyik.
1. Amíg Magyarországon, az EU szellemétől eltérően erősen centralista módon működik a közigazgatás és a közpénzek elosztása*, addig nem várható el, hogy az önkormányzatok, vagy a csak papíron létező régiók üzemeltessék a mellékvonalakat. Bár vannak pozitív kezdeményezések. Pl. A Nyíregyházi Kisvasútnál tudomásom szeirnt, az önkormányzatok támogatásával újult meg néhány állomásépület.
2. Amíg egy adott vasútvonalból nem tudjuk kihozni a maximumot, és csak tessék-lássék módon üzemeltetjük, addig nem látjuk, hogy mennyit is ér valójában.
Pl. Amíg nem valósítjuk meg azokat a menetrendterveket megvalósítanák, amelyek sokszor nem igényelnek többletszerelvényt, csak jobb fordaszervezést, amíg nem alakítunk ki közlekedési szövetségeket, amíg nem csinálunk összehangolt és optimalizált MÁV-Volán menetrendeket, amíg nincsenek megfelelő csatlakozások, amíg a vonat az elágazó állomásig megy a közeli város helyett (ld. pl. Esztergomból Almásfüzítőig Komárom helyett), addig nem tudhatjuk meg, hogy mekkora a valós igény az adott vasútvonalra.
Igaz, ez pénzbe kerül, de nem olyan sokba, hogy ne lehetne belevágni, és megvalósítani. De így pár év múlva látható lenne, hogy melyik az a mellékvonal, ahol érdemes fejleszteni, és melyik az ahol napi két pár vonatra van csak szükség a sínek megóvása céljából, hogy nyáron néhány túristavonat erre járhasson.
*Függetlenül attól, hogy a tulipán, a szegfű vagy a narancs a szezonja van vagy volt. (A galambokat szándékosan nem említettem, mert ők elvileg a decentralizmus hívei, de ennek ellenére hiába ülnek ők is most a bársonyszékben, vagy hiába ültek ott már egy korábbi ciklusban is, de ezen a területen nem fejtettek ki kellő aktivitást. :((( Bár amikor ellenzékben voltak, azért hallatták valamennyire a hangjukat ebben a témában.)
Így az elkövetkező néhány évben, amíg nem történik meg egy közigazgatási reform, addig az önkormányzatoknak e téren nem lesz túl sok mozgásterük. :(
Több helyen is volt arra példa, hogy a Volán járatokat szüntetett meg az utóbbi időben. Pedig lehetnek olyan helyek ezek között, ahová egy jó vasúti menetrenddel + a vonara ráhordó Jakab-taxival ki lehetne váltani a betérő buszjáratot, ami így ezzel pénzt spórolna meg, így gazdaságossabbá válna, valamint a rövidebb menetidővel a többi településre utazónak is vonzóbb lenne.
„ A cég szerint az érintett járatok közül 165 (azaz 61,5 százalék) harmincnál kevesebb utassal közlekedett. A MÁV-nál kiemelték, hogy a forgalomésszerűsítés révén egyetlen vonalon sem szűnt meg a vonatközlekedés.”
Hát igen nem pusztult el csak a torka véres. Tehát akkor a 30-nál kevesebb utast szállító vonatok kiestek, a megmaradtakon ezután mennyi utast számolnak? Egyáltalán milyen utasszámlálási adatot vettek alapul? A jegyvizsgálók által készítettek pontatlanságáról már volt jó néhány hozzászólás korábban.
Mennyi vonat közlekedne akkor, ha a tényleges adatokkal dolgoznának, és abból is levonnák a MÁV arcképessel utazók számát?
Mit csinálnak egész nap az ott dolgozó vasutasok, ahol három pár vonat adja a személyszállítási kínálatot. Van legalább tíz ilyen vonal az országban.
......."........A 127-es vonalon tudomásom szerint változás nem lesz. Pedig ott a tavalyi 7 pár vonat (szóló Bz) helyett csak 3 pár maradt, ami ugye több mint 50%-os járatcsökkentés volt. Nem tiltakozott senki komolyabban? Még a valószínűleg VTSZ tag önkormányzatok sem? Netán éppen itteni példát hozott fel a VTSZ elnök a menetrendi javaslatok elmaradásával kapcsolatban?.........."
traficc :
kedves dunci !
a 127-es vonallal kapcsolatban tőlem hiteles infót nem kapsz, mert e topicon vannak itt sokan akik azt a környéket sokkal jobban ismerik.
A legautentikusabb helyismerettel rendelkező ugyan ma épp nősül ( ha jól tudom) ezért nincs ma egy fővizsga sem..........:-))))))).........de ha majd kilagzizta magát, válaszol.
a szóló Bz-s vonalak többségén teljesen mindegy, hogy megy a vonat vagy nem.
ezek nagy része foglalkoztatás politikai okokból jár.
( kivéve nyunyuka vonatait...........:-))))))))..........)
Tehát azokon a szóló Bz-ken ahol a napi 7 pár vonat elvitt 14x3 utast, azaz egész nap 40-50 főt, most majd a 3 pár, azaz 6 vonat viszi el azt a 40 főt.
Már kezdtem azt hinni, hogy megbolondultam, mert az 1-esnek ma reggel Prágába kellett menjen a Slovenska Strelával, nem értettem hogy lehet ugyanakkor a Nyugatiban is? :)
Annyi ilyen szolgáltató lesz, ahány olyan településcsoportot találunk, amely érdeklődik ez iránt ..........
Értsd: Ha a kutyát sem érdekli, mi sem erőltetjük.
traficc :
Idáig én is értettem.
De biztos urunknak volt egy ehhez kapcsolodó igen veszélyes mondata is .
Kb. így hangzott :
........Azt akarom, hogy az új vasúti törvény szerint ne lehessen vasútvonalat megszüntetni csak az összes érintett önkormányzat hozzájárulásával........
Na akkor rakd csak össze a két mondatot !!!!!!
Az itt érintettnkormányzatok többsége 146-ból kb. 120 le se sz@rja a vasútját, a MÁV-ot, még el se megy.
Ok.
Azt el tudod képzelni , hogy az a polgármester aki ennyie nem törődöm, az majd aláírja a megszüntetést javasló papírt ??
Soha.
Hisz az egyenlő lenne saját politikai öngyilkosságával.
nem a falu pénzéről van szó, tehát inkább tiltakozik a megszüntetés elen, mert az ingyen van és szavazatokat hoz.
Lásd a múltkori csongrádi tanyák polgármesterét.
ha viszont megmarad a 4000 km vicinális, akkor tetszik vagy nem tetszik, le KELL mndani a nagyvasúti fejlesztések nagy részéről.
Ha tetszik, ha nem.
A kettő mondat itt függ össze.
Tehát biztos úr épp belevetethet ilyen modatot a készülő új vasúti törvény tervezetbe, sőt a ogy.képviselők ezt majd örömmel meg is szavazzák, azután meg nyávognak hogy a mindegy milyen színű kormánynak nincs pénze se erre se arra.
Hát jó, fejlesszünk egy kicsit. Azzal indultál el, hogy történt az elgázolós eset, sajnáltad az áldozatot. Írtad, hogy miért százméterekben számolják a vasútnál a fékutakat és miért nincs csúszásgátló, stb. Ezután jött a "megállt az idő", "fejleszteni kell".
Ha jól veszem ki, üzleti igényed az, hogy a vonat ne találkozzon az útátjáróban odatévedő autóval. Adtál is egy technikai megoldási javaslatot: legyenek rövidebbek a fékutak. Természetesen mint mindig, a technikai megoldások száma valamennyi (sok), és ebből egy lehetséges (vagy nem lehetséges) megoldás a fékút rövidítése. A technikai megoldási javaslatot köszönöm, de fenntartom a jogot, hogy másikat alkalmazzak.
Sajnos üzleti igényed pontatlan, felületes, így további kérdéseket kell feltennem, például ilyeneket: - Kb. (vagy pontosan) milyen mértékű útátjárós balesetszám csökkenésben gondolkodsz? - Csak útátjárókra vonatkozik a csökkentési igény, vagy más szituációkra is? (Milyenekre? Ez további kérésekhez vezet majd.) - Az alkalmazandó megoldás megváltoztathatja-e a jelenlegi vasúti üzemvitelt? (Ha igen, fejtsd ki, milyen mértékben. Ez további kérésekhez vezet majd.) - Milyen határidővel képzeled el az igény kielégítését? - Milyen anyagi fedezeted van az igény kielégítésére? (...és még sok hasonló, de ezt az utolsót semmiképp se felejtsd ki.)
Köszi. Reggel amikor elindultam Sturovoba akkor az egyik vágány elején láttam az egyes gorillát vártam is de nem az jött. Mi történt vele elveszett útközben?
A Szövetség vezetése az elmúlt évben két megkeresést kapott tagtelepüléstől az üzemeltetés várható szüneteltetése, ill. a mellékvonali vasúti menetrendnek a tagtelepülés szempontjából kedvezőtlen megváltoztatása (járatritkítás) tárgyában. Ez utóbbi esetben sajnos nem tudtunk a megkereső segítségére lenni annál inkább sem, mivel a menetrendi egyeztetésen a település képviselője jelen volt, ott azonban a menetrenddel kapcsolatban észrevételt nem tett. A menetrenddel kapcsolatos konkrét igényeket a települések tudják egészében értékelni, közvetíteni a menetrendszerkesztők felé. Az egyeztetésekre érdemben fel kell készülni, s a fórumon képviselni kell a település érdekeit
Ezzel kapcsolatban találtam egy rövid újságcikket a Heti Válasz írta két hónapja:
„Sok utast érintett kellemetlenül a december közepén életbe lépett új menetrend, melyből kitűnt, hogy a MÁV háromszáz járat megszüntetéséről határozott. A vasúttársaság úgy kommunikálta a történteket, hogy a MÁV Rt. igazgatósága 2004 szeptemberében gazdaságossági szempontok alapján határozott az ésszerűsítésről. Alapvetően az alacsony kihasználtságú, a MÁV számára jelentős veszteséget okozó standard távolsági és regionális vonatokat érinti a változás. Főként a harminc százaléknál alacsonyabb kihasználtsággal közlekedő vonatokat vizsgálták felül. A cég szerint az érintett járatok közül 165 (azaz 61,5 százalék) harmincnál kevesebb utassal közlekedett. A MÁV-nál kiemelték, hogy a forgalomésszerűsítés révén egyetlen vonalon sem szűnt meg a vonatközlekedés. A társaság szerint a tízszázalékos járatcsökkentéssel számottevő megtakarítás érhető el. Nem meglepő, hogy a logikusnak tűnő érvelés dacára a döntés az utasok jó részének nemtetszésével találkozott. Tapasztalataik ugyanis sok helyütt mást mutattak, s úgy látták: az általuk igénybe vett járatok csúcsidőben tele voltak. Sokan panaszolták azt is, hogy a MÁV javaslatát - amely szerint válasszák a buszos utazást - nem tudják megfogadni, hiszen a kiesett járat idejében busz sem közlekedik. Emiatt több településen tüntetésre készültek a hoppon maradt utasok. A tiltakozások hatására a MÁV is engedett merev álláspontjából, s Mándoki Zoltán általános vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy a beérkező panaszokat kivizsgálják, s igyekeznek orvosolni azokat, amelyek jogosak.”
Szóval a MÁV javaslata, akár új szlogen is lehetne: Válaszd a konkurenciát, utazz helyettünk autóbuszon. Az áprilisban várható menetrendváltozás ilyen válaszokat ad? Van valakinek információja róla, hogy önkormányzati vagy lakossági nyomásra visszaállítanak vonatokat, amelyek decembertől nem járnak?
A 127-es vonalon tudomásom szerint változás nem lesz. Pedig ott a tavalyi 7 pár vonat (szóló Bz) helyett csak 3 pár maradt, ami ugye több mint 50%-os járatcsökkentés volt. Nem tiltakozott senki komolyabban? Még a valószínűleg VTSZ tag önkormányzatok sem? Netán éppen itteni példát hozott fel a VTSZ elnök a menetrendi javaslatok elmaradásával kapcsolatban?
Én tudom az ő szavait másképp is értelmezni, különösen a Kaszai-féle gyűlésből továbbvezetve a gondolatot (amelyen ugye elég nagy volt az érdektelenség).
Annyi ilyen szolgáltató lesz, ahány olyan településcsoportot találunk, amely érdeklődik ez iránt ..........
Értsd: Ha a kutyát sem érdekli, mi sem erőltetjük.
..........A miniszteri biztos ugyanakkor aláhúzza: az, hogy hány ilyen regionális vasúti szolgáltató lesz, azon múlik, hogy mekkora a fogadókészség az érintett települések és helyi szervezetek részéről. Annyi ilyen szolgáltató lesz, ahány olyan településcsoportot találunk, amely érdeklődik ez iránt ..........
traficc :
a miniszteri biztos Úrnak elég érdekes elképzelései vannak.
Mondjuk ha minden elképzelése mellé megcsináltatja a megvalósíthatósági tanulmányt is, akkor nem fog akkorát bukni, mint ahogy ma látszik.
ez inkább az Ő saját "bőrvédelme" miatt is lényeges lenne.
lelkesedését mindenképen tisztelem.
Sokat akar a kistelepülési önkormányzatoktól, sokszor úgy hogy azok is nem is akarjk anyira, hogy Ő jót tegyen velük.
........a pokolba vezető út is jóindulattal van kikövezve..........
Tiborszállásról találtam egy fotót is. Erre az állomásépületre is ráköltöttek jó pár milliót. Mekkora lehet a ki és belépő utasforgalom nem tudja véletlenül valaki?
traficc :
mikor menyílt, egyik tpictagunk elment oda és vonatozott egyet.
Beszámolt itt a topicon, de már nem emlékszem a számokra.
Ha jól tévedek akkor ez egy visszavágott vonal, utolsó vagy utolsó előtti, amolyan mű állomása.
Hogy akarnak itt Térségi vasutat üzemeltetni az önkormányzatokkal? A Balassagyarmat környéki Önkormányzatok arra nem voltak képesek, hogy a GKM pályázatán elnyert e-magyarország csatlakozási pontokat a kiírásnak megfelelően a vasútállomásokra telepítsék ki. Antal Dániel miniszteri biztos a Baross Tervben mégis lát erre lehetőséget, (fel kellene már hívni a figyelmét a valóságra), idézet a témához kapcsolódóan tőle:
„Abból, hogy a liberalizáció milyen hatással lesz a vasúti áruszállításra, a vonattal utazók természetesen nem sokat érzékelnek. Közvetlenül érinti viszont az utazókat, hogy az új vasúti törvény lehetővé fogja tenni a liberalizációnak kitett országos közforgalmú pálya és a regionális közforgalmú hálózatok szétválasztását. Azokon a területeken, ahol nem lehetséges a vasúti piacot - sem most a teher-, sem később a személyszállítási piacot - liberalizálni, regionális vasúti szolgáltatásokat hoznak létre. Ezek lesznek a regionális vasúti hálózatok és az azokon működő regionális vasúti szolgáltatók - vázolja fel az egy-két éven belül megvalósuló változásokat Antal Dániel. A miniszteri biztos ugyanakkor aláhúzza: az, hogy hány ilyen regionális vasúti szolgáltató lesz, azon múlik, hogy mekkora a fogadókészség az érintett települések és helyi szervezetek részéről. Annyi ilyen szolgáltató lesz, ahány olyan településcsoportot találunk, amely érdeklődik ez iránt . "Már most öt regionális vasút körvonalait látom kibontakozni, holott ezt a lehetőséget eddig nem is hirdettük meg", érzékelteti a települések vasúti közlekedés iránti igényét. Már ez az öt is lefedheti a mellékvonali hálózat mintegy felét, de Antal Dániel szerint akár tíz ilyen társaság és hálózat is létrejöhet. „
Megmondom őszintén mindkét újonnan belépő település megkereséséhez földrajzatlaszt kellett előkeresnem. Tiborszállás Szabolcs megyében a román határnál van, ez az új határállomás Nagykároly felé, Cserdi pedig a 40-es Pécs Budapest vasúti fővonalon Szentlőrinc után található. Azért kíváncsi lennék, hogy milyen megfontolásból döntöttek ezek az önkormányzatok a Vasutas Települések Szövetségéhez csatlakozás mellett? Vasútvonal megszüntetés egyik területet sem érinti, csak nem a virágos vasútállomás pályázat tetszett meg nekik? Ebbe a szövetségbe bármely vasútvonal melletti település beléphet, még akár Budapest is?
Nem szólnak arról voltak-e netalán a szövetséget elhagyó önkormányzatok? Elég nehéz elképzelni, hogy fizetik a tagdíjat is, miközben egész évben szinte egyáltalán nem érdeklődnek a vasút ügyei iránt.
Tiborszállásról találtam egy fotót is. Erre az állomásépületre is ráköltöttek jó pár milliót. Mekkora lehet a ki és belépő utasforgalom nem tudja véletlenül valaki?
Vasutas Települések Szövetsége :
1./
Kasza :……”…… Az ilyen mértékű inaktivitás nem szolgálja a Szövetség érdekeit, alkalmas arra hogy kedvét szegje a vezetésnek, s felvesse azt a kérdést, vajon érdemes-e dolgozni egy olyan szervezet élén, amely tagjainak túlnyomó többsége teljes érdektelenséget mutat azzal a szövetséggel szemben amelyhez önként csatlakozott. Úgy tűnik, hogy lassan a Szövetség egyben tartása is az alapvető feladatok egyikét kell, hogy képezze egy jelképes cselekvési programban.
Egyik résztvevő :..
. Ebben a részben fejti ki Kaszai úr félelmeit arra vonatkozóan, hogy az érdektelenség folytán elnöksége végeztével széthullhat az egész szövetség. Most világosodott meg előttem, amit tavalyelőtt ilyenkor írtál erről a kérdésről:
Traficc írta a tavalyi éves közgyűlés után a következőket: „Ennek a szövetségnek 142 tagja van, amiből elment oda 45fő = 31%.
Az elment 45-ből 20 település volt Békés megyei = 44%. Ez a "szövetség" addig él amíg Kaszai úr akarja. Egyszemélyes egylet. A MÁV ad /adhat nekik egy kis pénzt, hisz MÁV szinten ez a szövetség nem használ és nem árt. A lényeg a második = Nem árt ! S ez a fontos.
2./
Kasza :..
A Virágos Vasútállomásokat pályázati rendszert is működtettük az elmúlt évben, bár a korábbinál kevesebb összegű felhasználható pénzügyi kerettel. Az elbírálók a lehetőségeket többszörösen meghaladó igényekkel találkoztak. Több pályázó megfeledkezett arról, hogy a pályázat keretében legfeljebb az általa fizetett éves tagdíj tízszeresét jelölheti meg kért támogatásként.
Egyik résztvevő :..
Tehát itt a válasz, a tagok virágosítási támogatásként visszakapják a tagsági díj akár tízszeresét is. Ez úgy hangzik, komolyan mondom mint egy piramis játék.
Traficc :
A történet erről szól, csak pár újságíró ezt még nem ismerte fel.
3./
Kasza :
Sajnálatos hogy évek óta a közgyűléseken is kb. ennyi tagtelepülés polgármestere, vagy megbízottja volt jelen, 144-ből 20, vagy 144-ből 40 tavaly. annak ellenére, hogy annak időpontját hetekkel előre közöljük. Nem egyedi eset, hogy a meghívott vasúti társszervek képviselői közül többen vesznek részt ezeken a gyűléseken, mint maguk az önkormányzatok képviselői, ami nem baj, örülünk a megtiszteltetésnek, azonban- úgy gondolom- joggal elvárható a nagyobb aktivitás a tagtelepülések részéről.
egyik részvevő :
Szinte biztos vagyok benne, hogy a meghívott vasúti társszervek képviselői azért vesznek részt nagy számban a rendezvényen, mert nekik a részvételt munkaidőként fizeti, ingyen utaznak fel rá és legfőképpen utána lehet ingyen (vagyis a szövetség pénzéből) potyázni enni és innivalót. Egy polgármester általában több ilyen helyen megfordul. Ha nem lenne utána terített asztal, még a vasutas vezetőket sem érdekelné az, ami most csak az önkormányzatokat hagyja hidegen.
Jó estét mindenkinek. Szereztem egy fényképet egy mai forgalmi irodából. Egymás mellett van a mikrohullámúsütő és látszika a múlt századi biztosító berendezés is.
Amennyiben ez csattant isaszegen akkor válasz nem, mivel a kamionosnak /ügyvédjével, szakértőkkel/ bebizonyítoták, hogy az útátjáró szabálytalanul van megépítve ezért akadt fenn.
Ezt be is nyelték, így a biztosító nem fizet, így a gép helyreállítására nincs pénz.
"Hiába, nem tudom megszokni az ordító pongyolaságot."
Pedig ez csak egy újság. Mi a véleményed a klnf újbeszerzésű járművek (pl. 1047, 6342) magyarnyelvű dokumentációjáról? Panaszkodtam én is régebben, hogy senki nem veszi a fáradtságot a pontos fogalmazásra. A témához kapcsolódóan, két imént lelt gyöngyszem a MSZT onlány szabványkatalógusából: Cím Vasúti járművek szerkesztési szelvénye. Fogalommeghatározások és általános előírások Angol Cím Design section of railway vehicles. Terms, definitions and general codes
Cím Országos közforgalmú vasutak űrszelvénye. Általános előírások Angol Cím Rolling stock clearance of national public traffic railways. General specifications
A 2004-es év is a várakozás, a fejlemények alakulásának figyelemmel kísérése jegyében telt, főként ami a vasúti szárnyvonalak működtetését ill. üzemeltetését illeti.
Az elmúlt évben két új belépő településsel gyarapodott a tagönkormányzatok száma. 145.=Tiborszállás és 146.=Cserdi önkormányzata csatlakozott a szövetséghez.
A Szövetség vezetése az elmúlt évben két megkeresést kapott tagtelepüléstől az üzemeltetés várható szüneteltetése, ill. a mellékvonali vasúti menetrendnek a tagtelepülés szempontjából kedvezőtlen megváltoztatása (járatritkítás) tárgyában. Ez utóbbi esetben sajnos nem tudtunk a megkereső segítségére lenni annál inkább sem, mivel a menetrendi egyeztetésen a település képviselője jelen volt, ott azonban a menetrenddel kapcsolatban észrevételt nem tett. A menetrenddel kapcsolatos konkrét igényeket a települések tudják egészében értékelni, közvetíteni a menetrendszerkesztők felé. Az egyeztetésekre érdemben fel kell készülni, s a fórumon képviselni kell a település érdekeit.
Az elmúlt év a Térségi vasutak üzemeltetésének első éve is volt, jelenleg sem tapinthatóak ki tisztán a központi elképzelések a vasútüzem egészét illetően.
Ezért- miután úgy tűnik, hogy aktuális, megvalósítandó központi stratéga nincs jelenleg a mellékvonalak sorsát illetően- a Szövetség is várakozó állásponton van.
Amikor lesz mihez hozzászólni, lesz miről véleményt formálni, akkor jön el annak az ideje, hogy a Szövetség is mozduljon. Ezért nem is készített a vezetőség ciklusprogramot, mert abba más nem igen kerülhetne, mint pl. a taglétszám további növelése és a Virágos Vasútállomásokat pályázatok elbírálása.
Tétlenül nem telt ennek ellenére sem az elmúlt év, hiszen megtartottuk évi rendes közgyűlésünk mellett (sajnos igen csekély érdeklődés kíséretében) a 10 éves jubileumi közgyűlésünket is a Vasúttörténeti Emlékparkban.
A Virágos Vasútállomásokat pályázati rendszert is működtettük az elmúlt évben, bár a korábbinál kevesebb összegű felhasználható pénzügyi kerettel. Az elbírálók a lehetőségeket többszörösen meghaladó igényekkel találkoztak.
Több pályázó megfeledkezett arról, hogy a pályázat keretében legfeljebb az általa fizetett éves tagdíj tízszeresét jelölheti meg kért támogatásként.
A vasút és Önkormányzat együttműködésére vonatkozóan is elvégeztük az adatgyűjtést.
Ismét azt kell megállapítanunk, hogy a tagtelepülések többsége válaszra sem méltatta megkeresésünket, a 144 tagtelepülésből mindössze 44 közölt adatot, vagy közölte, hogy a válaszuk nemleges.
Mindössze 19 tudott számszerű eredményt felmutatni.
Eszerint a vasutat érintően végzett különböző szolgáltatások és egyéb fejlesztések együttes értéke a 19 településen . 8.883.000 Ft, településenként 467.000 Ft.-, amiből 7.598.000 Önkormányzatoknál realizálódott 1.285.000 pedig a vasútnál.
Legmagasabb összegű,(2.200.000 Ft) fejlesztést Vámosgyörk, ettől kissé lemaradva Salgótarján, és Rédics (900.000 Ft) jelzett.
Kirívó, hogy akadt egy olyan önkormányzat is, amely az adatszolgáltatásban a VTSZ tagsági díjat is megjelenítette!
Sajnálatos hogy évek óta a közgyűléseken is kb. ennyi ( 144-ből 21) tagtelepülés polgármestere, vagy megbízottja volt jelen, annak ellenére, hogy annak időpontját hetekkel előre közöljük.
Nem egyedi eset, hogy a meghívott vasúti társszervek képviselői közül többen vesznek részt ezeken a gyűléseken, mint maguk az önkormányzatok képviselői, ami nem baj, örülünk a megtiszteltetésnek, azonban- úgy gondolom- joggal elvárható a nagyobb aktivitás a tagtelepülések részéről.
A választott vezetőségnek 2005 és 2006 év van hátra a ciklusból. Az említett okok miatt el kell gondolkodni a hogyan tovább-on!
Az ilyen mértékű inaktivitás nem szolgálja a Szövetség érdekeit, alkalmas arra hogy kedvét szegje a vezetésnek, s felvesse azt a kérdést, vajon érdemes-e dolgozni egy olyan szervezet élén, amely tagjainak túlnyomó többsége teljes érdektelenséget mutat azzal a szövetséggel szemben amelyhez önként csatlakozott.
Úgy tűnik, hogy lassan a Szövetség egyben tartása is az alapvető feladatok egyikét kell, hogy képezze egy jelképes cselekvési programban.
(önigazoló munka)
Kíváncsian várjuk az új vasúti vezetés koncepcióját.
A vasút életének utóbbi éveiben vezetők jöttek, mentek átszervezések voltak, ezek azonban a szárnyvonalak jövőbeni sorsát alig befolyásolták.
A működtetés, átszervezés leglényegibb pontja a pénz, az pedig néhány fővonal átépítésének megkezdésétől eltekintve nincs!!
Mint ahogyan eddig sem volt.
S ez az a tény, ami egyre romló színvonalú mellékvonali vasúti szolgáltatást tesz lehetővé, s konzerválja a vasút versenyképtelenségét a jóval környezetkárosítóbb és balesetveszélyesebb közúttal szemben.
"Kigyulladt a vonattal ütközött autó 2005. március 26, szombat - [7:08] Egy ember a roncsok között lelte a halálát abban az autóban, amely vonattal ütközött, majd kigyulladt egy vasúti átjáróban Kunszállás határában. A vasúti átjáróban péntek éjszaka egy Volkswagen Golf a sínekre hajtott, ahol összeütközött egy kamionokat szállító vasúti szerelvénnyel. A mozdony több mint 500 méteren át maga előtt tolta a roncsot, amely időközben kigyulladt. A lángokat a tűzoltók fékezték meg. Az autó vezetője életét vesztette. A mozdonyvezető elmondása szerint a sofőr szándékosan hajtott a sínre, amikor meglátta, hogy közeledik a vonat. (Objektív Hírügynökség)" A híradóban azt is mutatták, hogy a mozdony is kigyulladt, az oltással várni kellett míg feszmentesítenek... Melyik gép volt, menthető még?
traffic - asszem - szakértő. Repülésben konzultáltam egy SZAKÉRTŐVEL (nem egy sráccal). A vizsgálódó hatóság SEMMIFÉLE joggal nem bír a típus földrekényszerítésére. Sem a saját országában, sem a világra nézve. Általában a gyártó cég szokta visszarendelni/letiltani a gépeit, ha típushiba-gyanú van. Szokta, általában, gyanú.
Oldalkocsis motorost gázolt el a vonat a Pest megyei Táborfalva külterületén szombaton, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos honlapján.
A motoros a vasútvonalat keresztező földúton vélhetően szándékosan hajtott a sínekre, a közeledő vonat elé. Holttestét tűzoltóknak kellett kiemelniük a személyvonat szerelvényei közül.
Nem tudom, láttátok-e a NatGeon a katasztrófát elemző filmet, megdöbbentő volt.
Pár perccel a katasztrófa bekövetkezése előtt levált az ominózus kerékről a kb. 5x10 centi átmérőjű abroncs, és a fülke padlóját keresztülütve kijött 2 ülés között.
Ez után a kocsi elkezdett rázkódni.
Az ott ülő pasi elment megkeresni a kalauzt!!!
Hát nem tudom, talán túl cinikus vagyok, de ezek után nekem az evolúció jut az eszembe...
Hogy lehet valaki akkora marha, hogy ha a kocsi aljából bekandikál egy böhönc nagy vas, akkor nem csimpaszkodik rá a vészfékre, mint Maki majom a pálmafára?!?!?
A mai hozzászólás termés jelesebb darabjait olvasva szinte sorsszerűnek tűnik, hogy ez a topicot Arthur Dent alapította. Ha a Douglas Adams univerzumát tekintjük, úgy elmondható, hogy a 168898, 169003, 169004, 169009, 169010, 169013, 169023, 169063, 169064, 169067 és 169075 sz. hozzászólások, mint irodalmi művek a vogon versek alapkritériumainak -a legkényesebb vogon ízlés szerint is- maradéktalanul megfelelnek.
ha van egy olyan vasútársaság amely a világon egyedül üzemeltet egy típust, és azt egy baleset után leállítja, akkor mint üzemeltető egyben hatóságosdit is játszott..........
sőt
ezt felemelhetjük filozófiai magaslatokba is........
időnk van, gép van, úgyis kevesen vagyunk itt, nosza rajta........
Igaz rament vagy 3-4 oram, de megcsinaltam a helyes vonalvezetest. Most mar csak 110m differencia van a valosag es a szimulator kozott az AT1600/1603-nal.
Nem neked feletem (illetve az előzmények így is látszik, de most már mindegy).
Nem ugyanarról beszélünk!
Az vonat, ez Hév (bár a MÁV-HÉV közös "v" betűje sok mindenre kötelez...)!
Úgy indult a történet, hogy olyan sok a vilati-függéses fénysorompó (főleg Gödöllőn), hogy mi lenne ha villamosként közlekedne, nem fogná "feleslegesen" az autókat... De nyilván a Pest Megyei Közlekedési Felügyelet ebbe nem ment volna bele. (Bár ezt lehet, hogy a szakértők jobban tudják! :) )
Azért ez így, ahogy Te kijelenetted, ebben a formájában, no ez sem igaz!
Ugyanis vannak olyan üzemeltetők, akik nem csak hogy "tilalmat írhatnak elő", bizony földre szögezik a típust egy-egy baleset után...
Lásd pl. USAF... A Raptor épp most élt ágy egy hasonlót, de jópár alkalommal előfoordult ez a több ezres példányszámban rendszerben álló F-16-ossal is...
Szóval a srác kijelentése bizony IGAZ, csak nem általános értelemben!!!!
Köszi szépen, bár én inkább a ZuSi (Zugsimulator für Windows) bűvöletében élek! ;)
Vallom, hogy sokkal jobb a járműdinamika-modellezése, mint az MSTS-nek. Igaz, nem textúrákkal dolgozik, hanem poligonokkal, de azért jó. Erről jut eszembe:
valakinek megvan — esetleg — a Budapest-Nyugati pu. Állomási Technológiája? Igen fontos lenne a fent említett szimulátorhoz...
Infós, ha már nekem feleltél... Nincs egészen igazad. >Állítólag — meg nem erősített források szerint — a gödöllői Hévből is közúti járművet akartak csinálni, csak ott sem irányjelző, sem sínfék... Nem a gödöllői HÉV, hanem egy vasúti kocsi akart közúti jármű lenni a Nyugatinál, 1962-ben (utoljára az Indóház, ez a remek és érdekes szakmagazin írt erről). De mivel azon a kocsin sem volt irányjelző, visszavontatták a pályaudvarra. Mégis igaza lesz Feldernek??
A villamos tudtommal azért sínfékes, hogy rész vehessen a közúti közlekedésben. Állítólag — meg nem erősített források szerint — a gödöllői Hévből is közúti járművet akartak csinálni, csak ott sem irányjelző, sem sínfék...
M41-2133 tehervonattal. Nagyon megnőtt a teherforgalom a 101-en szinta másfél oránként jönnek mennek. A szergejek dolgoznak 058,071,095 a 204-es ma nam volt még.
>BTW én úgy hallottam hogy az éghető anyagok egy ún. flogiszton nevű anyagot tartalmaznak, mely az égés során távozik az égő anyagból. Bocsánat, de a modern kémia már meghaladta ezt az állítást. Ez csak addig volt igaz, míg a Föld félgömb alakú volt, és négy teknőc hátán nyugodott. Mikor gömbbé formázták és feldobták, a flogisztont kivonták mindenből (szerintem a kommunisták el is lopták, de ezt csak halkan mondom, mert még valaki megsértődik), azóta az égés másképp folyik.
>felder válasz | megnéz 2005.03.26 15:32:36 (169062) MÁV számára kötelezően: fejleszteni, fejleszteni, fejleszteni! Előzmény: mdbz (169056) Nincs egy szabad főfejlesztői státusz a MÁVnál? Esetleg főfejlesztési szakértő? Neki biztos van papírja rá.
Mint utas, naprakész vagyok a fejlesztésből. Annyira, hogy saját zsebből fizetem a 100%-os menetjegyet. A fejlesztést nem erőn felül értem, hogy holnapra tisztább,csendesebb legyen az utazási eszköz, mint az ÖBB, DB hasonló célú eszközei, hanem csak annyit, hogy közelítsen feléjük!
Lelki szemeim előtt megjelenik a magyar pénzügyminiszter, aki reggel borotválkozás közben ezt mondja a tükörbe: nahát, nem figyelem oda, és ez a MÁV véletlenül nyereséges lett.
és lehetőleg egyben tartani. a szétdarabolás(finomabban:szétválasztás) a MÁV végét jelentené. Nem csak a kicsi lehet gazdaságos. Hogy hogyan lehet a nagy mindenki(mindenki: tulajdonos, beszállítói kör, vevők) számára vonzó, ahhoz sajnos lasan már külföldre kell mennünk, mert a DIPÉP-et, Videotont, Ikarust már "szétválasztották" . A receptet egy szakmai kiránduláson lehet tanulmányozni, példa kedvéért: Vevey, Svájc:Nestle.
Most rajzolgattam es neztam az eddigi sineket, amint a fonyodi hegy/7-es ut labahoz ertnek (AT1585/1587), ott kell ivkorrekciot csinalni kisebb R-el es akkor az AT 1600/1603-nal talan megfeleloen osszer az egyenes szakasszal.
".......mindjárt, de legkésőbb kedden jön majd egy újabb, aki felveti a jobkézszabály alkalmazásának hiányát mint alkotmányellenes diszkriminációt a vasúti átjárókban"
Nem pont így, de szerintem a jobb-balkézszabály alkalmazásának hiánya alkotmányellenes az útátjárókban.
A nevezett szabály így szól: ha valakinél nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal, az maradjon otthon és ne menjen a vasúti átjáróba.
De van, csak a legeneralt muholdas terep alapjan es a valosag uti egymast. A foldhalo generalo a foldrajzi szelesseg, hosszusagot negyzetekbe, mig a valosagba trapezosan csinalja. Emiatt van csuszas ha hosszu egyenes szakaszok vannak.
bulvárlap nem lopja. Önként adják oda neki. Az a MÁV
Egyenesen nem (tehát a saját zsebébe), de közvetetten anál inkább, s itt a MÁV csak az egyik az utolsok között a sorban, akik hasznot huznak. (hogyan is jut a MÁV-hoz az adogaras?)
Hát spóroltál nekem némi szótárazást! Tegnap este már nem álltam neki, most meg már nincs miért!
Az eredeti cikkben szerintem van egy pontatlanság, mely szerint a Green Cargo vasúti áruszállításának mintegy 80 %-a irányul Németországba. Ezt vizsgáljuk csak meg kicsit!
Az EuroStat kiadvány alapján a "tonnakm-ben mért teljesítményével a svéd vasúti áruszállítás 40%-os részaránynak örvendhet", ahogyan azt dolgozatomban írtam. Ebből levéve a magánvasutak nem kevés és nehéz tehervonatát is az marad, hogy a teljes áruszállítási piac 30%-a vasúton utazik exportra. Az Öresund eredményeit nem olyan rég tárgyaltuk. Akkor napi alig 10 pár tehervonatról tett az üzemeltető jelentést. Ez lenne a svéd áruszállítási piac 30%-a? Aligha... Már csak azért sem, mert a túloldalon - Dániában - kevesebb, mint 4 millió tonnát vett át a Railion. Márpedig aligha hihető, hogy az átlagos utazási távolsága az áruknak Svédországon belül 3300 km volna! :)))
Tehát vélhetően a szoros felett átgördülő irányvonatok 80%-ka közlekedik németekhez, vagy rajtuk át.
Ha a német állami tulajdonú árufuvarozó cég (Railion) megvehette volna "független" svéd társát, akkor immár a svéd, dán, német és holland államvasút árufuvarozási üzletágai kerültek volna egyetlen cégbe!
A helyzetet bonyolítja, hogy sem az SJ, sem a nevzett Green Cargo nem szolgáltat adatokat az UIC-nek. Ez nagyon helytelen.
Üzleti jelentéseket azonban közzétesz! Ezek pl. az x-rail.net hírei között is szerepeltek!
Ebből tudható, hogy 2004-ben 14,6 millió euró volt a GC adózás után nyeresége 659 millió eurónyi forgalom után. A szállítás volumene 2,2%-kal nőtt, így elérte a 13.122 millió tonnakm-t.
Az eredmények és az adatok elérhetők: www.greencargo.com
Elég messze vannak egymástól. Amikor Berhidán, vagy Dunaújvárosban reng a föld, abból Piszkéstetőn nem éreznek semmit (csak a műszerek).
Jelentem, itt Dunaújvárosban a hálóparty / D-LAN / 48. órájában nem reng, hanem forog, hullámzik, a föld lassan monitoralakúvá válik, a szem pedig 0 Hz frekivel villog !
.......mindjárt, de legkésőbb kedden jön majd egy újabb, aki felveti a jobkézszabály alkalmazásának hiányát mint alkotmányellenes diszkriminációt a vasúti átjárókban.
Ha egy repülőgép lezuhan, akkor a baleset körülményeinewk kivizsgálásáig, az ok megállapításáig felszállási tilalmat írhatnak elő arra a repülőgép típusra
traficc :
ez rendkívül blikkfangos mondat, újságíró iskola II. évfolyamán, egy ZH-n megér egy kettest is, de NEM IGAZ !
Sejtem, hogy a vasúti tengelynyomás a közúti villamosoknál szokásos 10-12 tonnánál (normál nyomtáv) több. De képzeld el, ha úgy döntene a közlekedési felügyelet, mind a légiközlekedésben! Ha egy repülőgép lezuhan, akkor a baleset körülményeinewk kivizsgálásáig, az ok megállapításáig felszállási tilalmat írhatnak elő arra a repülőgép típusra. Egy néhány tíz Boeinget, vagy Mcdonell gépet üzemeltető cégnek ez hatalmas anyagi veszteség, de el kell tűrnie.
No, ez a hozzáállás a vasúti közlekedésben még nem megszokott.
Én próbálok mindig objektív lenni. A közút-vasút kereszteződések elsőbbségi viszonyait (t. i. a vasút feltétlen elsőbbségét) a jogalkotó azért szabályozta úgy ahogy a hatályos jogszabályok leírják, hogy a lakosság azon részhalmazának, amelynek alapfokú fizikatudása a tiéd szintjén áll, ne kelljen a fizika törvényeit saját kárán megtanulnia. Az nem baj ha valaki nem ért a vasúti fékszerkezetekhez, féküzemtanhoz stb.; de ekkor előbb tán tájékozódnia kéne a tárgyban mielőtt sommás kinyilatkoztatásokat tesz.
Kedves scsabi.
A tragédiában elhunyt ismeretlen esetén bánkódom. Ha meg tudod kérdezni, hogy ő hogyan látta, mi volt a szándéka, akkor objektív lehetsz. Látatlanban ítélkezni nem illik. Úgy vélem, hogy egyik fél sem tett meg mindent az elkerülésére, és gyanítom, lesz még néhány szomorú hasonló eset. Ezért el kell követni mindent a biztonságosabb közlekedésért.
Akár sínféknek hívjuk, akár sorompónak,akár sebességkorlátozásnak. A balesetek nem az elkerülhetetlen végzet, hanem az műszaki hibák és az emberi magatartás miatt következnek be.
Remélem, Te is hasonlóan gondolod!
felder
"Ha pedig emlékeznél a középiskolás fizikára, tudnád, hogy a súrlódási együtható
gumikerék-aszfaltnál körübelül hatszor akkora, mint acélkerék-acélsín esetén!
"
Ez igaz, viszont a mágnesfék acél-acél esetében erősebb, mint a gumi- aszfalt esetében. Akár fel is tépheti a sínt a helyéről.
Korábban már volt róla szó, hogy Szegeden van két Bx, és hogy a dombóvári gyorsban járnak. Ma viszont a 7055 Szeged-Kiskunfélegyháza személyben láttam őket. Jó, hogy ide tették, mert abben max. alig több, mint egy órát kell ülni, viszont Dombóvár alsó felé a fejtámla nélküli kocsiban kicsit kényelmetlen.
Ha jól tudom, a villamosoknál, ahol nagyobb a valószínűsége a koccanásnak, alacsony feszültségen nagy áramerősséggel mágneses teret hoznak létre és a szolenoid fék úgy lassítja le a járművet a ferromágnes tulajdonságú vas sínen, hogy a kerék nem kap lapot. Tehát nem kell mindig esztergálni a kereket.
A közúti közlekedésben azt is kitalálták, hogy ha adott helyen nagy a valószínűsége súlyos baleset bekövetkeztének, akkor sebességkorlátozást írnak elő.
A hétszáz kilós trabi és a kéttonnás merci fékútja közül nem a trabié a rövidebb.
A tömeghez illő fék teszi lehetővé, hogy rövid legyen a fékút. A megszokás persze azt diktálja, hogy a nagy tömeggel magyarázzuk meg a korszerűtlen megoldást.
Egy illetékes január 15-én egy lapon beszélt a gazdaság és a társadalom versenyképességéről.
Ha a MÁV-ot szétverik, akkor nemcsak a gazdaságot, hanem a társadalmat is gyengítik.
Magyarországon görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ha egy nagy céggel átmeneti bajok lehetnek, akkor azt szét kell verni. Például 1773 óta vígan működött a diósgyőri vasgyártás, de 5 év alatt sikerült úgy széttaposni, hogy már kétséges az öngyógyulása. Pedig éppen most konjunktúra van, most özönlene a bevétel. A Posta bank Rt és egyebek konszolidálására közpénzből kifizetett több száz milliárd TÖREDÉKÉ-vel helyre lehetett volna billenteni a DIGÉP-et, Vasgyárat.
Most számomra úgy tűnik, a következő magyar specialitás a MÁV szétverése.
Azért gondolom magyar specialitásnak, mert máshol másként csinálják.
A Bundesbahn és a Reichsbahn nem hogy szétesett volna, hanem, sőt...
A General Motors már megvette az Opelt,Saabot, Vauxhallt, Holdent,stb.
Magyar specialitás volt az is, hogy elhitettük, az állam csak rossz tulajdonos lehet. Ezután már könnyű volt eladni privatizáció címen gézszolgáltató cégünket a francia állami cégnek, a Gas de France -nak. Ha ez a sors vár a MÁV-ra is, akkor Baross Gabi forog a sírjában, és mi ezt gazgasági földrengésként fogjuk megélni.
Mióta világ a világ, a tőke, a lehetőségek koncentrációja a túlélés útja.
>"Nem attól, hogy amit mond, vagy csinál, az működik?" [a szakértő] Az már a következő réteg. De ezt a réteget igen-igen kevesen látják, és még ennél is kevesebben értik. Nem bírom abbahagyni... :)) Nekem ez a papíros szakértő olyan, mint amikor a veréb papírt kapott, hogy kinevezték sasnak. Meg a suk-sükölőt dr-nak :))
>Ez a szakértői jogosultság az oktatás és a szakképzés területére szól. Erre csak azt a népi mondást tudom idézni: "Ez is tanít?? Az Istenit..."
>Köszi. Nem tudjátok a megfejtés. hogy melyik szili van a képemen. Rátetted a fejed a sínre?? Szegény...
>Gyere! Hisz tudod, hogy ez a bajom. Mit csinálsz április 21-én? Ha mehetek én is, tartok nektek egy tíz perces kiselőadást a járművek helyszíni átvizsgálásáról a Negyedik Módosítás alapján, a Gerry v. Tom eset fényében, a bíróság állásfoglalásának módosított értelmezése szerint. (Hiba volt bevonnotok a szakmátokba, két sírás között halálra röhögöm magam...)
>Csakhogy ilyen hozzáállásal, habár rejtve, de teljesen nyilvánvaloan pénzt lop ki az olvasok meg a nem olvaso adofizetök zsebéböl, A bulvárlap nem lopja. Önként adják oda neki. Az a MÁV.
>Jogilag kifogásolható, ha olyan FÉNYKÉPEK tölthetők le a netről, ... Mostanában kupálódóm kifele jogból. Nem ha, hanem hogy. Nem mindegy. A MÁV mostanában készül fizetni 3 milliárdot egy vagy miatt.
>Nem, itt a szomszedok az a BAKTER (az orhazbol) es a szemelyvonatra varkozok. Súlyos jogi félreértelmezés. A BAKTER nem az őrházból van, a szomszédok meg a tévében volt.
Tudom, en azonnal kirohantam, kutyam megremulve-nyuszitve jott elem. Azt hittem eloszor (egyeb zajt nem halva), hogy a felsovezetek tarto oszlop dolt ki vagy az AS kapcsoloszekrenyt vitte el valaki es dolt le ide a toltesrol vagy a bakterhaz osszedolt.
Érdekes, hogy elaludt a vasút...
A közúti közlekedésben már az ABS(automatikus blokkolásgátló), ASR(kipörgésgátló), retarder( fékkímélő) már szokásos dolognak számít, a vasút pedig még százméterekben méri a féktávolságot. Egyedül a villamosoknál találták fel a sínféket.
Ez egy szép PDF-form, csak a checkbox-okat tolták el: némi JavaScript-tel lehet checkbox-ból radiobutton-t csinálni, illetve lehetne radiobutton-t is használni...
Az utolsó jelentősebb földrengés Magyarországon: 2004. október 14-én, helyi idő szerint 11:45-kor a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörs körzetében, melynek magnitúdója 2,8 volt a Richter-skálán.
Amennyiben Ön is érzett mostanában földrengést, a mellékelt kérdőív kitöltésével kérjük segítse munkánkat!
...........
A mozdonyvezető elmondása szerint a tilos jelzésnél várakozott, majd amikor látta, hogy jön a vonat, behajtott a vasúti átjáróba és megállt annak az autónak a sofőrje, amely vonattal ütközött és kiégett szombatra virradó éjjel Kunszállásnál.
A szénné égett sofőrt még nem sikerült azonosítani. 2005.03.26 08:50 Objektív Hírügynökség
Mint arról korábban az OBJEKTÍV Hírügynökség beszámolt, a tragikus baleset pénteken éjjel nem sokkal 11 óra előtt történt a kunszállási bekötőút, valamint a Szeged-Budapest között vezető vasút találkozásánál.
Egy férfi Volkswagen Golf személyautóval haladt a kunszállási bekötőúton az 5-ös főút irányából Kunszállás felé. A vasúti kereszteződésénél a fényjelző készülék tilos jelzésénél megállt, várakozott, majd - eddig tisztázatlan okból - behajtott a vasúti átjáróba, ahol a személyautót leállította.
A Szeged felől érkező kamionokat szállító tehervonat - RoLa - a járművet észlelve vészfékezett, de az ütközést nem tudta elkerülni, ezért összeütköztek. A tehervonat az összeroncsolódott személyautót maga előtt tolva a sínpályán több mint 500 méter megtétele után állt meg, közben a Golf kigyulladt és teljesen kiégett.
A balesetben a személyautó vezetője a felismerhetetlenségig összeégett, más nem sérült meg. Az eddigi adatok szerint a Golffal a 44 éves kiskunfélegyházi férfi tulajdonost látták aznap este elhajtani otthonából. Mivel azonban az áldozat teljesen összeégett, azonosítása orvos-szakértő fe
Ügynökségi jelentések alapján a svéd kormányy úgy döntött, hogy a nemzeti áruszállító vasúttársaság, a Green Cargo továbbra is állami kézben marad, meghiúsítva ezzel a Railion vásárlási terveit. A Német Vasút leányyvállalata már korábban vételi ajánlatot tett az időközben ismét nyereségessé vált svéd vasúttársaságra, amelyet tőkerészesedés útja csatolt volna a Railion-konszernhez. A svéd kormány most a Green Cargo tőkéjét mintegy 70 millió €-val kívánja növelni. Az áruszállító vasútnak pénzügyileg függetlennek kell tehát továbbra is maradnia, azonban ennek ellenére is szorosabb együttműködésre törekszik a Railionnal.
A svéd vasúti áruszállítás mintegy 80 %-a irányul Németországba, vagy vezet Németországon át. A vételi szándék ellen politikusokon és szakszervezeteken kívül a nagyobb megrendelők is felemelték a szavukat. A német dominancia további növekédésétől tartottak, miután a Platzhirsche ASG és a Bilspedition néhány évvel ezelőtt a DHL-hez illetve a Schenkerhez került. (Forrás: Lok-Report, 2005.03.25.)
"- Csukacska1991-val meg az a baj, hogy nem gondolt bele, mennyi 1000000 ft. Ki fogja azt kifizetni? Mondjuk a szülők, ha van nekik, de nem biztos, hogy van. De, ha van akkor is nagy büntetés ez."
Kedves seTTebello!
Írtam, hogy a bírságot a firka méretétől tenném függővé. Tehát egy 1.000.000. Ft-os bírsághoz már több m2-t kellene összefirkálni, amit már inkább csoportban csinálnak, és akkor pedig osztódik a bírság fejenkénti összege. Különben is. A graffitizést csak drákói szigorral lehet megfékezni. Ha azt mondjuk egy firkásznak, hogy most firkáltál, ezért fizess be 2.500 Ft-ot, akkor azt mondja, hogy ezt ki tudja máskor is fizetni. De, ha már 150.000 Ft-ot kell fizetni, akkor legközelebb már kétszer is meggondolja, hogy firkál-e.
"Ki fogja azt kifizetni?"
Írtam, hogy közmunkában is le lehet ezt az összeget dolgozni.
Mar muszeres meresei eredmenyeket is lattam a foldrenges.hu-n a piszkestetoi allomas adatai alapjan. Erdekes pl. a del-keleti felen Zamardi-Siofok kornyeken nem ereztek semmit!
Véletlen nem tudja valaki, hogy mi volt délután a 140-esen Csengelétől délre? 706-tal jöttem haza, és Csengelén "bizonytalan időre" (kb 15-20 perc) megálltunk egy Rola és két teher mellé. Indulás után kb egy perccel elhúztunk egy katonai teherautó meg egy tűzoltóautó mellett, a sínek mellett álltak. Végül 20 perc késéssel értünk Szegedre.
Most volt a TV2-n a motorvonat-tenderről néhány szó, hogy nem engedik szerződést kötni a MÁV-ot, mert....... ismeri mindenki. A végén kiakadtam, ugyanis közölték, hogy bármelyik is jön, jobb lenne, mint a mai motorvonatok. Erre bemutattak egy kidekorált Hernyót. Miket mutatnak?! A graffitiket, az összefirkált belsőteret, és a megtépett, szétvágott üléseket. Mi a jó Istenért nem jut eszébe senkinek ott a TV-ben, hogy erről nem a MÁV, meg nem azok a motorvonatok tehetnek?? Ráadásul ez egy tiszta Hernyó volt.
Idejönnek az újak, azok is így fognak kinézni, azt is ki fogják pingálni. Az Usgyit is kipingálják, és a Desiro-hoz is hozzányúltak már, a Bombi ingákat meg a hozzászólásaitok alapján ugyanúgy rongálják, mint a régi Bhv-kat ( Én csak a Bp-Vác viszonylaton használom őket, ott viszonylag rendben vannak ).
Viszont nagyon szép felvételeket mutattak mind a Talent-ről, mind a FLIRT-ről, ahhoz elismerésem.
Tehervonat ütközött személyautóval a 140-es vonalon
(forrás: uno.hu)
Egy ember a roncsok között lelte a halálát abban az autóban, amely vonattal ütközött, majd kigyulladt egy vasúti átjáróban Kunszállás határában – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség rendőrségi és tűzoltósági forrásból.
A tragikus baleset pénteken éjjel nem sokkal 11 óra előtt történt a kunszállási bekötőút, valamint a Kiskunfélegyházáról Kecskemétre vezető vasút találkozásánál. A vasúti átjáróban egy Volkswagen Golf személyautó – eddig tisztázatlan körülmények között – a sínekre hajtott, ahol összeütközött egy kamionokat szállító vasúti szerelvénnyel. A mozdony több száz méteren át maga előtt tolta a roncsot, amely időközben kigyulladt és a benne ülő ember szénné égett. A kiskunfélegyházi tűzoltók két szerrel vonultak a helyszínre és megfékezték a lángokat, még mielőtt a tűz a mozdonyra is átterjedt volna. Az áldozat azonosítása még folyik, a baleset pontos körülményeit a rendőrség és a vasúttársaság szakemberei közösen vizsgálják. A helyszínelés idejére a vasúti közlekedés megbénult az érintett szakaszon.
A héten szó volt a gumiorrú vonatokról mint jó példa.
Ezekkel a jó példákkal egyetlen bajuk van, az áruk. Most frissen rendeltek a svédek 8 db háromrészes villamos motorvonatot ebből a típusból. Ez íg összesen 58 millió €-ba fájt nekik, tehát vonatonként 7,25 millió €, azaz vonatonként több, mint 1,8 milliárd Ft-ba kerülnek.
Jogilag kifogásolható, ha olyan FÉNYKÉPEK tölthetők le a netről, melyen többek között "szerzői jog" oltalma alá tartozó vasúti díjszabási lapok olvashatók? Konkrétan InterRail és EuroDomino díjszabások? Mert ha nem, akkor ezek is felkerülnek előbb utóbb méltó helyükre, a dijszabas.uw.hu oldalra!
MÁS!
Most egy újabb "levelezésem" részletei olvashatók az alábbiakban! Az író engedélyével...
Mivel csak az ő leveleit másolom be, ez zavarhatja ugyan a megértést, de a díjszabási kérdésekre és a MÁV-os Gizik tehetetlenségére kíváncsiak érteni fogják a dolgot!
1. levél
"V63 026 volnék, és tanácsot szeretnék kérni. Nagy-Britanniában mennyire használható szerinted az Euro Domino? Konkrétan egy London-Aberdeen-London kanyart kéne megtennem, és a 3 napos ED nagyon baráti árú kb. 23 ezerért, ha azt vesszük, hogy erre az útra a legolcsóbb, csak néhány vonaton használható jegy 65 font...
A GNER üzemelteti a járatot. Amikor tavaly kint voltam, nem kellet helyjegy sehova sem, de nem is utaztam ilyen távra. Vajon ilyenkor már kell?
Amúgy vicc, hogy a szlovén meg a cseh vasút honlapjáról kell begyűjtenem az ED árát. A MÁV honlapon a díjszabási világ kb. Záhonytól Murakeresztúrig tart. Ez a ×&$@¤÷ csicsás új honlap egy nagy #÷~-t se ér. :((((
Kérdésem: Angliába hogy lehet itthonról helyjegyet foglalni? Merthogy ugyebár arrafelé nincs vonatszám, itthon pedig vonatszám nélkül nem állnak szóba velem. Nincs erre valami trükköd?"
2. levél
"> Az csak a Caledonian Sleeperre kötelező! Mész tán Skóciába?
Pont erről van szó... :( Hogy Debrecen vagy Pest, az majdnem mindegy, itt is azt tudják megkérni, amit ott, ha meg nem, akkor befektetem az 1400 konvertibilis magyar forintot, és elmászok Bp.-re érte.
> Ez hülyeség! Van vonatszám! Mi van mégis helyette? Csak nem írja ki a web, > meg a ThomasCook. Miért is tenné? Európa többi része nem "óvoda", hogy ilyen >"kódok" nélkül megáll az élet!
Érdekes, Európa többi részsén van. Úgy tudtam, Angliában nem is volt. Persze ezt hiába magyarázom egy MÁV-os pénztárosnak, de végül is igaza van, neki egy számot kell beütni, a gép a "Caledonian Sleeper" karaktersorral nem tud sokat kezdeni.
> Trükközni NEM kell. Illetve egy esetbe de! Fort William - London közötti > Sleeperen az ülőhelyes kocsi esetén...
Itt most fennáll a helyzet, igaz London és Glasgow között."
3. levél
"> Akkor meg miért vagy szomorú? :)
Mert tele a hócipőm azzal, hogy mostanában ahányszor elhagyom a város határait vonattal, csak szívatnak. A múltkor a Citadellára elfogyott a pótjegy Veszprémben (akkor szembesültem vele, hogy ez is korlátozott számban adható ki), buktam másfél órát, és egy szombathelyi jv. elmagyarázta a sittesvonaton, milyen hülye vagyok, fel kell szállni és üzletelni a jv.-vel. Persze, csak az IC-ken a kockafejűek vannak, aztán simán megbüntet. Tök jó. Az osztrákoknál nincs helyjegy, és még eddig soha nem kellett fél lábon állnom.
> Ezért kár Pestre jönni. Kérj kint! Glasgowba, Edinborughba, Aberdeenbe > vagy Invernessbe! A négy közül az egyik csak nincs teljesen tele!
Na igen, ez jó ötlet. Mivel van ED-m, akárhova is kapok, majd valahogy eljutok az eredeti célpontig.
> Van, csak nem hiszik, hogy ez az utasnak is informatív. Tényleg nem az...
Akkor viszont lennének kedvesek ilyen esetben megírni nekem, aki viszont kifejezetten kéri. Már levelezek a NationalRail-el, és mindig hülye általános infokat küldenek vissza a vonatról, arra a konkrét kérdésre, hogy mennyi a vonatszáma. A nyugati ügyfélszolgálatokban azt szeretem, hogy eleve hülyének feltételeznek.
> Miért van igaza? Nincs igaza! Oldja meg! Ezért kapja a fizetését!
Ha nincs vonatszám, nincs helyjegy. Ilyenkor ugyan mit tegyen Db.-ben az egységsugarú pénztárosnéni, aki az ideje 99,97%-át Bp.-Db. IC-pótjegyek kiadásával tölti. :)
> Egyébként IR vagy ED?
ED.
Egyébként az egész onnan indult, hogy a ScotRail-től ajánlották, foglaljak előre, mert aznap nem biztos, hogy lesz hely. De azt hiszem, hagyom a fenébe."
4. levél
"> Ácsi! 2 vonat indul Londonból éjszaka északra 5 célállomásra. A glasgow-in kívül > mind megáll Edinbourghban. Ez azonban nem mindig tűnik ki a menetrendből! > És persze le is lehet szállni...
Na ezt nem tudtam. A menetrendből az tűnik ki, hogy 1 megy át Edinburgh-on, de agyaltam is eleget, hogy az Inverness/Aberdeen ugyan merre megy, hogy se Glasgow, se Edinburgh. Valami deltavágányra gyanakodtam, meg a nálam lévő térképek nem túl részletesek.
> Írd meg miért kell!
Megírtam, a First ScotRail-nek és a NationalRail-nek is, szombaton. Azóta nem is válaszolnak.
> Nem baj. De legalább válaszolnak!
Ez jogos. Bár jómúltkorában a MÁV-tól is válaszoltak, 1 napon belül. Megkérdeztem, hány évre titkosították a honlapon az ED árakat. Kioktatattak, hogy fent van az, a MÁV Világa->Üzletágak->Szemétszállítás->Diákkedvezmények menüpotban le lehet tölteni a diákkedvezmények-prospektust pdf-ben. Kösz.
Ezen meg felnyomtam kicsit az agyam. Egyrészt az ED nem csak diákkedvezmény, ezért én nem is ott keresném. Másrészt ez a MÁV világa, meg a további menüpontok teljesen semmitmondóak. Az átlagsugarú utas nem fogja magát az üzletágak listáján átrágni, azt sem tudja, mi az a MÁV-nál, hogy üzletág...
Szlovén vasút honlapja: Nemzetközi utazás->Árak és kedvezmények->ED. Ennyi. Logikus, tiszta. És itt van egy számológép, ahol minden korosztályra, bármely kocsiosztályra és országra, akármennyi napra kiszámolja tolárban és euróban. Nem pedig egy pdf-et letöltögetni, aztán abban bányászni tovább. Ez igen. Ez vasút."
- Zuglónál a 2724-es járaton nem volt ülőhely és már több helyen álltak is rajta.
Nem a 22724-en, pénteken gyorsított van.
Amúgy én már többszőr is hangoztattam, hogy a 12-14 óra közötti 2 vonat nagyon kevés, a 12:25-ös 2714-es is állandóan heringjárat, és a 13:25-ös 2724-es is.
Én már 13:10-től indítanám a csúcsidejű gyorsított járatozást, vagy legalább a 13:40-es pénteki gyorsítottat munkanap járatnám, és még betennék egy mindenhol megállósat munkanap 13:10-re. Ekkor már javában diákcsúcs van a vonalon.
De senki nem foglalkozik vele, a 100(a), amin a legnagyobb aglomerációs forgalom van, csak ilyen gyatra menetrend jut, úgylátszik ez nem preferált vonal, mint a 70-es, itt nincs szép dunakanyar...
megmondom öszintén, sem a te cikkedet, sem a népszabadság, de semilyen egyébb magyar ujság cikkeit nem olvasom (csak a közölt táblázatot néztem át az Indexben), két egyszerü okbol:
Az ujságok nem jutnak el hozzám
Már nagyon régen nem érdekel a napi mocsok
Igy valamennyi informáciom innen származik, ill. néha a rádiobol meg a TV-böl.
De ha visszaolvasod irásaimat, soha nem tértem ki a tender tartalmára, sem a müszaki részletekre, sem a cikk (-ek) állitásaira, hanem kizárolagosan a dolog általatok is használt megközelitésére - és ez duplán szemet szurt pont nálad, akit csakis innen, mint vasutbarátot ismerek.
A világon mindenben meg lehet találni a hibát (a másik szemében a szálkát a sajátunkban még a gerendát sem) és marhára utálom mindenütt, ha tengeri viharokat kavarnak a bilikben, ugymond a szegény adofizetök érdekében, hogy az a marha a vihar elülte után a dupláját vagy annak többszörösét fizesse.
Ez kezd szerte a világban politikai taktika lenni, és ehhez elképesztö könnyü embereket találni, akik lehet, hogy naiv hitükben, vagy meggyözödésböl elvégzik a piszkos munkát. S ez igen nagy baj.
Csak zárojelben jegyzem meg, hogy az eredmény kihirdetése elött, senki, de valoban senki nem firtatta sem itt sem másutt a tender egyes szabályait - pedig nyilvánosak voltak, s bárki a mostani szakik közül már hetekkel honapokkal korábban kiszámolhatta volna akár itt is, hogy mi jönne ki, ha..... de ezt senki nem tette, most meg szinte mindenki itt fejszámolo meg számzsonglör, és minösiti azt, amiröl valoszinüleg éppenolyan kevés informácioja van mint neked.
Számold majd esetleg utánna, hogy a két pályázo között mekkora is volt a pénzbeli különbség, s most, miután elkezdik huzni halasztani a dolgot, minden nap, ha mással nem is, de a kamatokkal drágitja az egész ügyet s mire oda jutnak, hogy mégis megnyeri mondjuk az olcsobb megoldás, már az is ugyanolyan drága lesz mint ma a drága, ha forditva akkor meg a drága lesz még drágább - ki mit nyert ezen?....
Ps Püspökladány Bs Biharkeresztes. Nagykereki és Biharkeresztes között 10 km a távolság és ha ezt össze kötik akkor nem kell Püspökladányon keresztül körbe utazni Debrecenbe.